3K
2021-02-27 172 浏览
落毛毛雨,上左黎Mini Friday黎lunch,唔知係咪平日晏晝,餐廳都幾靜,三分一都唔滿。揀左張卡位坐,幾濶落仲有窗口景睇添。點了一人一份午餐,餐飲好快就到了,冷熱都不用加錢的。朋友的熱咖啡,好香喎。自己點左凍奶茶,糖分開上,可以落自己喜歡的甜度。午餐有餐湯送,是日係羅宋湯。湯好濃好飲喎,入面啲牛肉仲有好牛味添。先來的日式豚肉焗飯,幾香呀。豚肉是拉麵那種日式叉燒,半肥瘦,入口綿滑。焗飯是炒飯,用珍珠米,幾好味。另一份係炭燒香草羊扒配紅酒燒汁意粉,賣相靚靚。羊扒鮮嫩,脂肪位好甘香,好味好味。意粉炒得香口,有牛油同蒜香,正呀。餐廳靜靜地,係傾偈好地方呢。
揀左張卡位坐,幾濶落仲有窗口景睇添。
點了一人一份午餐,餐飲好快就到了,冷熱都不用加錢的。
朋友的熱咖啡,好香喎。
自己點左凍奶茶,糖分開上,可以落自己喜歡的甜度。
午餐有餐湯送,是日係羅宋湯。
湯好濃好飲喎,入面啲牛肉仲有好牛味添。
先來的日式豚肉焗飯,幾香呀。
豚肉是拉麵那種日式叉燒,半肥瘦,入口綿滑。
焗飯是炒飯,用珍珠米,幾好味。
另一份係炭燒香草羊扒配紅酒燒汁意粉,賣相靚靚。
羊扒鮮嫩,脂肪位好甘香,好味好味。
意粉炒得香口,有牛油同蒜香,正呀。

餐廳靜靜地,係傾偈好地方呢。
2021-02-27
2021-02-24 200 浏览
今日突然想食西餐相約友人去家附近的廣場食午餐,銀城廣場開了很久而且有很多美食。這間其實我已經去了幾次,有很多分店, 之前已經去過觀塘分店,所以好有信心帶朋友進餐內在環境挺大的, 坐得舒適啱晒同知己好友聚餐午餐價錢非常實惠有$48至$98不等西餐廳來說是挺優惠還有配咖啡茶、例湯上菜速度超快啱晒返工時間午餐🥣今日餐湯係羅宋湯,例湯嚟講都非常有水準後尾好濃,湯味夠濃郁,真材實料。餐飲就當然都係西式咖啡奶茶☕️揀咗個紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁,有薯菜意粉飯當然當然要試吓薯菜啦。今日嘅主菜係配薯蓉肉眼扒非常之大塊,而且肉質非常鮮嫩入口即溶,尤其我不太喜歡熟透了的牛,呢個煮又五至成熟嘅牛扒非常適合我去呢間店次次都有新意思,今次呢個牛扒配黑松露估唔到非常之夾,黑松露非常之香濃但絕無遮蓋牛既鮮味如果食唔到太生嘅朋友仲可以要求熟點有人就叫左香草羊扒配紅酒燒汁平時唔食得太騷既我,友人給我試完都覺得吾取騷,羊扒燒得好香口,味道同紅酒好夾買單先$200到真係好抵食嘅午餐

內在環境挺大的, 坐得舒適啱晒同知己好友聚餐

午餐價錢非常實惠有$48至$98不等

西餐廳來說是挺優惠還有配咖啡茶、例湯

餐飲就當然都係西式咖啡奶茶☕️

買單先$200到真係好抵食嘅午餐
紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁
炭燒香草羊扒配紅酒燒汁
2021-02-23 157 浏览
多謝疫情,令大家無啖好食。限敍下,敍敘不容易!依家愛食嘅香港人,可以滿足一下啦。坐落旺角區,環境一定唔會係寬敞,但可以圍埋一堆,好開心,好熱鬧。負責人亦好貼心預備左小籃子,可以放隨身物品。侍應好醒目,留意點菜、落單、上菜速度每個環節。令我哋可以專心食、專心傾、專心笑。沙律用料上乘、好新鮮。醬汁酸酸甜甜好開胃,份量亦唔少。仲要係有沙律又有菜湯。唔會只係俾一樣你食。三文魚扒鮮嫩多汁好食梗係要分享,同朋友一人一半:魚柳、牛柳。大家睇到啦,口水都留埋🤤🤤🤤飽到小食要✋🏻✌🏻✊🏻😂😂😂

三文魚扒鮮嫩多汁

飽到小食要✋🏻✌🏻✊🏻😂😂😂
2021-02-23 133 浏览
上次同朋友來食意粉同羊架,性價比超高由於奶奶本身好鍾意食羊架,所以今次決定帶埋佢黎再食多round首先黎個田螺酥皮盒唔乾喎,出色 只係旁邊那幾條菜麻麻地如果係薯蓉應該會靚仔又好食好多再黎個溫泉蛋菠菜大啡菇焗得剛剛好,未試過呢個配搭,原來係可以咁夾再黎主角出場! Yeah!寶雲酥羊架有成4支骨 可以一人2支面的寶雲酥好香脆,又有淡淡香草味切開羊架,仍有肉汁,中間粉嫩,唔會好so味,又嫩口連要求超高既奶奶都話二百幾蚊呢個質素好高汁但佢冇主動比薄荷啫喱,所以叫左侍應比我地,會好食好多加埋花茶同latte,做個完美既總結
上次同朋友來食意粉同羊架,性價比超高

首先黎個田螺酥皮盒
唔乾喎,出色
只係旁邊那幾條菜麻麻地
如果係薯蓉應該會靚仔又好食好多

再黎個溫泉蛋菠菜大啡菇
焗得剛剛好,未試過呢個配搭,原來係可以咁夾

再黎主角出場! Yeah!
寶雲酥羊架

有成4支骨
可以一人2支
面的寶雲酥好香脆,又有淡淡香草味
切開羊架,仍有肉汁,中間粉嫩,唔會好so味,又嫩口
連要求超高既奶奶都話二百幾蚊呢個質素好高汁

但佢冇主動比薄荷啫喱,所以叫左侍應比我地,會好食好多

加埋花茶同latte,做個完美既總結

2021-02-17
  • 寶雲酥羊架
2021-02-22 94 浏览
話咁快 又到拎模型嘅大日子啦🥳👏🏻同隻豬 去咗剧扒慶祝一下先呢😝😛平時去開旺角 都係喺附近掃街😗😙好少去樓上舖 今次就跳出框框😂🤣去咗一間西式餐廳 過一個下晝😆😌呢個地方好舒服 啱曬朋友聚會👭🏼👬我同隻豬叫咗肉肉 配飯同薯菜🐼🐷仲有最愛嘅羅宋湯 做餐前湯添💯🤟🏻Grilled Lamb Chop (2 bouns) with Red Wine Sauce ($98)炭燒香草羊扒 配 紅酒燒汁 [ 飯 / 意粉 / 薯菜 ] ($98)我嘅羊架就叫咗Medium Well 煎得好香嫩 而且唔會有羶味添對於食肉獸嘅我嚟講 如果份量可以多翻少少 咁就Perfect池啦Grilled NZ Beef Ribeye Steak with Black Truffle Sauce ($98)燒紐西蘭肉眼扒 配 黑松露燒汁 [ 飯 / 意粉 / 薯菜 ] ($98)寶貝嘅肉眼扒一樣都係叫咗Medium Well 肉質方面相對較多筋好難咬 食落有啲韌但個燒汁幾特別 作點䮕之餘 無Cover咗本身嘅牛味 而薯蓉打得好細滑 值得一讚
話咁快 又到拎模型嘅大日子啦🥳👏🏻
2021-01-25
用餐优惠
試食活動
2021-02-21 111 浏览
今日同媽媽去咗旺角食午餐見到三文魚扒配薯菜都係$68!仲要免加一!有餐湯、飲品🤩佢個薯蓉加左黑松露勁正💗!我自己要左炭燒肉眼扒配意大利粉 $98其實都可以揀配飯或者薯菜~呢個價錢可以食到肉汁豐富嘅牛扒真係算抵食!7成熟油脂分布均勻、入口唔韌意粉仲用蒜蓉牛油汁炒過,誠意十足🍝口感煮得偏軟身,但唔會爛,我都幾鍾意呢個口感!餐湯就有時係紅湯,有時係什菌湯今日係什菌湯好creamy好香濃下次會再同朋友過嚟食

今日同媽媽去咗旺角食午餐

見到三文魚扒配薯菜都係$68!仲要免加一!
有餐湯、飲品🤩
佢個薯蓉加左黑松露勁正💗!

我自己要左炭燒肉眼扒配意大利粉 $98
其實都可以揀配飯或者薯菜~
呢個價錢可以食到肉汁豐富嘅牛扒真係算抵食!
7成熟油脂分布均勻、入口唔韌
意粉仲用蒜蓉牛油汁炒過,誠意十足🍝
口感煮得偏軟身,但唔會爛,我都幾鍾意呢個口感!

餐湯就有時係紅湯,有時係什菌湯
今日係什菌湯好creamy好香濃
下次會再同朋友過嚟食
2021-02-19 130 浏览
今日阿喵去旺角🔪🥩🐮🐐餐廳設計簡約 寬敞 好坐部分卡位有陽光 幾正呀👍午市套餐唔算多 有餐湯 包冷熱飲有幾款扒餐 價錢相宜 唔算貴喎👌價錢唔使五十蚊就有餐食款式仲幾吸引 仲唔駛加一㖭😚磨菇忌廉湯creamy 🍄味幾濃郁炭燒香草羊扒配紅酒燒汁跟飯帶有小小羊騷味 肉質軟嫩作為羊迷既我 非常喜歡😋纽西蘭肉眼扒配黑松露燒汁肉眼扒超驚喜 大大塊厚切七成熟 肉帶少少紅 👍juicy 有肉感 有質感 有牛氣😍走甜凍檸水杯綠碟熱檸茶今餐👭 兩個食肉獸好滿足呀~🤤🤤
今日阿喵去旺角🔪🥩🐮🐐

杯綠碟熱檸茶
今餐👭 兩個食肉獸好滿足呀~🤤🤤

2021-02-18
2021-02-16 141 浏览
新年期間食左好多餐中菜,今日好想食下西餐,最後來到旺角呢間餐廳食晏,其實之前都係度食過晚餐,試過佢地嘅威靈頓牛柳,覺得都幾好食😋,所以再幫襯。去到餐廳大約一點鐘左右,差不多坐滿客人。先上一碗開胃的西湯🥩燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁 (飯)$98Grilled NZ Beef Ribeye Steak with Black Truffle Sauce 實在太想食牛扒🤣,見到呢道菜即點,ordered七成熟。果然無叫錯!肉質軟腍,好鐘意個黑松露燒汁,味道同塊扒好match 。🐟香煎三文魚柳 配香草忌廉汁(飯) $68Grilled Salmon Fillet with Herbs Cream Sauce係一個全熟嘅三文魚,啱晒啲唔鍾意食生野嘅朋友們,肉質係比較「實的的」但一啲都唔乾,配上忌廉汁調味creamy但不會太膩。餐飲叫左檸檬茶和熱咖啡☕️。

去到餐廳大約一點鐘左右,差不多坐滿客人。

先上一碗開胃的西湯

餐湯

🥩燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁 (飯)$98

🐟香煎三文魚柳 配香草忌廉汁(飯) $68

香煎三文魚柳 配香草忌廉汁(飯)

餐飲叫左檸檬茶和熱咖啡☕️。

熱檸檬茶

熱咖啡

2021-02-16
餐湯
熱檸檬茶
熱咖啡
  • 燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁
2021-02-16 663 浏览
-••••••••••••••••••••••••••••••🍟Mini Friday (旺角)📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓☎️電話:37059125/68507056(Whatsapp)⏰營業時間:12:00-16:00,18:00-23:30🥩皇牌威靈頓牛柳 性價比高既威靈頓牛柳👍🏾出面層酥皮幾脆,焗得岩岩好,如果牛油香味重啲就更正,切開入面有蘑菇夾住牛柳,蘑菇味不太重,牛柳5成熟岩岩好👍🏾肉質都幾腍,牛味不錯🐮伴碟有黑松露薯蓉同蕃茄、翠玉瓜,薯蓉好香滑,十分不錯。呢個威靈頓牛柳應該係簡化版本,我食唔出有巴馬火腿同芥末,雖然味道上層次無咁豐富,但呢個價錢佢既質素都真係不錯😆記得趁熱食啊,酥皮腍左就唔好食啊啦❤️🐃🐓水牛城雞翼 水牛城雞翼個汁調較得唔錯,唔係Tabasco雞翼🙈如果雞翼再炸得脆啲就更好了😜🍟炸薯條配黑松露醬 呢個薯條就真係差啲啦,炸果方面其實真係炸得幾脆,但薯條陣油膉味真係幾勁,點左醬都食到😖🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩我個人認為呢間餐廳既食物質素都ok既,而且價錢都幾公道,環境我覺得正常啦,但服務就不要期望太高,可能人手不太多,同埋Openrice訂位話有88折,
🍟Mini Friday (旺角)
📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

🐃🐓水牛城雞翼

炸薯條配黑松露醬

🍟炸薯條配黑松露醬

🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩

我個人認為呢間餐廳既食物質素都ok既,而且價錢都幾公道,環境我覺得正常啦,但服務就不要期望太高,可能人手不太多,同埋Openrice訂位話有88折,但end up係無折到既,不過我地都唔記得左,之後先諗返起,所以如果係Openrice訂位既埋單時記得留意有無折到啊😆

午餐
皇牌威靈頓牛柳
水牛城雞翼
  • 威靈頓牛柳
2021-02-15 107 浏览
MINI FRIDAY ,出名食西餐或食扒最近出旺角,都會搵下樓上鋪餐廳黎食,一來貪佢唔洗排隊,二來通常無咁迫呢度午餐去到1600 有六款餐選擇,最便宜一款係番茄汁鴨胸肉意粉$48想食豪D,午餐都食扒,有一款紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁,可配飯或意粉或薯菜 $98 ,包餐湯+茶,即係有$100有找!先上紅湯,有洋蔥,蘿蔔粒,少辣,幾好飲,如果可以添飲就好!好足料扒未上,飲住杯檸茶等下先!最近飲檸茶都走甜,對糖漿有過敏反應!紅茶底夠香!大約10分鐘就上主菜,薯條都係即炸!抵讚!加分~係煎5成熟既肉眼扒上淋上醬汁肉質好,油分重,肉嫩多汁,係相當唔錯既牛肉配既醬汁唔會搶過肉既味道,味道香而不油膩情人節過黎食飯都抵!
MINI FRIDAY ,出名食西餐或食扒
$98 ,包餐湯+茶,即係有$100有找!
大約10分鐘就上主菜,薯條都係即炸!抵讚!加分~
係煎5成熟既肉眼扒上淋上醬汁
肉質好,油分重,肉嫩多汁,係相當唔錯既牛肉
配既醬汁唔會搶過肉既味道,味道香而不油膩

情人節過黎食飯都抵!
2021-02-04 133 浏览
➊ Wellington beef 皇牌威靈頓牛柳 🥩 $298由於酥皮同牛柳一齊焗,所以冇得揀幾成熟,但酥皮好鬆脆,牛柳豐富有肉汁😋➋ Buffalo chicken wings 水牛城雞翼 🍗 $78 雞翼用特調辣醬,好入味同開胃➌ Black truffle and cream sauce linguine 黑松露忌廉汁扁意粉🍝 $118意粉好多汁同creamy, 黑松露同蘑菇味都好濃郁➍ Chocolate brownie 朱古力布朗尼 🍫 $48個布朗尼配埋啲藍莓醬唔算太甜,軟硬度適中
➊ Wellington beef
皇牌威靈頓牛柳 🥩 $298

➋ Buffalo chicken wings
水牛城雞翼 🍗 $78
雞翼用特調辣醬,好入味同開胃

黑松露忌廉汁扁意粉🍝 $118
意粉好多汁同creamy, 黑松露同蘑菇味都好濃郁

➍ Chocolate brownie
朱古力布朗尼 🍫 $48
個布朗尼配埋啲藍莓醬唔算太甜,軟硬度適中

• 水牛城雞翼
  • 卡邦尼扁意粉
  • 威靈頓牛柳
2021-01-29 159 浏览
今日係旺角返工,所以要係呢頭搵野食上openrice見到呢間西餐好吸引就決定試下午餐有好多選擇,飯,意粉價錢好合理,包湯同咖啡/茶另外亦有單點菜式,連傳說中既威靈頓牛柳都有!點完餐好快就有湯飲,好濃郁足料令我好開胃又暖到肚燒紐西蘭肉眼扒配 黑松露燒汁 (薯菜)牛扒份量大,我一個人都食係岩岩食得哂對得住個價錢大概5-7成熟,係我最喜愛既熟度好軟淋,好重肉味配埋燒汁好惹味薯蓉打得好smooth,入口好順滑比平時既薯條薯角更好食餐廳非常有心機,加分!
今日係旺角返工,所以要係呢頭搵野食
上openrice見到呢間西餐好吸引就決定試下

午餐有好多選擇,飯,意粉
價錢好合理,包湯同咖啡/茶
另外亦有單點菜式,連傳說中既威靈頓牛柳都有!

點完餐好快就有湯飲,好濃郁足料
令我好開胃又暖到肚

燒紐西蘭肉眼扒配 黑松露燒汁 (薯菜)
牛扒份量大,我一個人都食係岩岩食得哂
對得住個價錢
大概5-7成熟,係我最喜愛既熟度

好軟淋,好重肉味
配埋燒汁好惹味
薯蓉打得好smooth,入口好順滑
比平時既薯條薯角更好食
餐廳非常有心機,加分!
2021-01-27 124 浏览
旺角產檢完約了好朋友,來到銀城的minfriday食中午,叫左兩個lunch set🫕是日餐湯:忌廉湯味道正常,最特別係裏面有幾粒八爪魚同蜆幾有咬口🐔香烤美國大雞扒配洋蔥燒汁意粉 $58意粉幾有咬口,真的大大塊雞扒好厚肉和淋身,又唔會好鞋口🥩燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁跟薯菜 $98肉眼扒叫咗五成熟不過我感覺偏七成熟,味道以呢個價錢jo覺得還可以,薯蓉綿滑,仲有少少黑松露,不錯呢🍎 蘋果金寶$58食完扒想食點甜的,熱辣辣甜度剛好,最近很喜歡蘋果口味甜品🥰整體來講,這價錢非常經濟親民,食物質素當然不能跟高級餐廳A5和牛相提並論,但以這價錢jo覺得比茶餐廳好得多,最喜歡環境同坐位好舒服,又無限時坐幾耐,以咁ge價錢可以同好姊妹chill一個下午不錯呢,地點又係旺角市中心,好過坐茶記太多了

🫕是日餐湯:忌廉湯
味道正常,最特別係裏面有幾粒八爪魚同蜆幾有咬口

🐔香烤美國大雞扒配洋蔥燒汁意粉 $58
意粉幾有咬口,真的大大塊雞扒好厚肉和淋身,又唔會好鞋口

🥩燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁跟薯菜 $98

🍎 蘋果金寶$58
食完扒想食點甜的,熱辣辣甜度剛好,最近很喜歡蘋果口味甜品🥰

2021-01-27 105 浏览
和囡囡在旺角吃午餐, 上嚟見大把位,  而且環境舒適, 午餐價錢更是非常親民, 由HK$48 - HK$98, 包餐湯及飲品, 仲要無加一服務費,  囡選HK$48 的Linguine Spinach & Bacon in Garlic Butter 扁意粉,   菠菜和扁意粉完美混合,  使到扁意粉充滿菠菜味, 由於扁意粉很入味, 感覺Juicy.  煙肉和菌絲都很多, 用料十足, 性價比高。而我的 Grilled Red Seabream Fillet with Razor Clam Cream Gravy 飯,  HK$68 ,  中規中矩,  魚份量很大, 雖然不算太有魚味, 但魚肉都很滑, 無骨刺, 唔錯。這個價錢, 這個寧靜的環境, 真是超級性價比高。
午餐
2021-01-26
最近堅係忙到一個點😆😆新地舖準備開業、合作韓國新生意、復牌所有專業資格等等等等…welcome大家pm傾生意合作🤗🤗不過忙都要食飯架嘛~今日就去旺角快閃食個西式Lunch🍽️✨一入到去發現喺鬧市上嘅餐廳環境都幾有情調喎😚坐低叫兩個Set Lunch慢慢歎吓先~先嚟咗是日餐湯:忌廉湯 (自行加啲即磨黑椒就夠味啦)跟住主菜都好快上枱啦😋😋『炭燒香草羊扒配紅酒燒汁』配飯Grilled Lamb Chop(2bouns)with Red Wine Sauce點咗七成熟~都煎得好香嫩🍴香草醃得幾好~肉質唔會話有好濃羊羶味~見到我對面果位食得好滋味🍴『燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁』配意粉Grilled NZ Beef Ribeye Steak with Black Truffle Sauce點咗五成熟但似七成😅好彩都唔韌仲粉紅心👌肉質普普通通~反而個意粉好蒜好有驚喜!!另外跟餐嘅凍熱奶茶點咗多奶都沖得好好飲👍
最近堅係忙到一個點😆😆
先嚟咗是日餐湯:忌廉湯 (自行加啲即磨黑椒就夠味啦)
跟住主菜都好快上枱啦😋😋
『炭燒香草羊扒配紅酒燒汁』配飯