Throwback to this hearty meal I had at Marble back in late October🤣 We had the 5-course Set Lunch ($368) and everything was so on point. We started with some sushi, beef soup, followed by Amadai 2 Ways - love the fish very much. We added on the Wagyu Sando for $220 and it’s so good, crunchy on the outside and soft, tender and buttery on the inside🤤 For mains, my friend and I shared the Australian Wagyu Beef Hanami Japanese Fried Rice and Abalone Pasta, the fried rice was flavourful while the pas
For mains, my friend and I shared the Australian Wagyu Beef Hanami Japanese Fried Rice and Abalone Pasta, the fried rice was flavourful while the pasta was very creamy. Both portion were just about right for girls. We finished off our meal with a rich matcha ice-cream, such a good ending.
I really enjoyed watching the chefs prepared the food right in front of us. To me it’s a place perfect for birthday/ anniversary celebration.
2021-11-30 64 浏览
這間位於銅鑼灣酒店內的日本餐廳,晚市主打omakase,價錢屬中上水平,但食物質素有保證,而且座位舒適。海膽及魚子醬配炸紫蘇葉海膽質感幼滑且甘甜,魚子醬鮮味充斥味蕾,滿口鮮味。金目鯛及帶子刺身金目鯛爽甜;帶子鮮甜爽口,有些橙皮清香。火炙尾崎牛肉壽司用了肉眼部份,牛肉表面以火槍燒至油脂滲出,入口充滿牛油脂香。日本墨魚配風乾魚子醬以牛油汁煮至墨魚薄片剛熟,魚子醬鮮香及牛油香,令墨魚肉更鮮更滑。炸金目鯛配紫菜汁紫菜鮮味跟金目鯛很夾,絕對令金目鯛提升鮮味,魚鱗更炸至鬆炸,再以炸至金黃的禾絮作裝飾。和牛三文治和牛用了牛柳部份,煎至表面焦香,中間呈粉紅色,入口肉汁豐富,因略燒後滲出油份脂香,多士用了3.6牛乳麵包烘至香脆,吸收了牛油脂香,再配上紅酒蕎頭及白麵豉醬。薄切尾崎和牛稻庭烏冬配牛骨湯和牛雪花紋理清晰,入口肉味濃郁,油脂比例又不會太高,湯底是濃郁鮮甜的牛骨香,配上爽滑的稻庭烏冬,非常滿足。最後當然不少得甜品,靜岡蜜瓜配和長崎士多啤梨,前者清甜蜜瓜味濃,後者爽甜。
海膽及魚子醬配炸紫蘇葉
海膽質感幼滑且甘甜,魚子醬鮮味充斥味蕾,滿口鮮味。

金目鯛及帶子刺身
金目鯛爽甜;帶子鮮甜爽口,有些橙皮清香。

火炙尾崎牛肉壽司

日本墨魚配風乾魚子醬

炸金目鯛配紫菜汁

和牛三文治

薄切尾崎和牛稻庭烏冬配牛骨湯

2021-11-24 86 浏览
位置很方便,銅鑼灣地鐵站步行過來5分鐘就到,餐廳在酒店入面。前菜海膽和魚子醬,放在一片炸過的紫蘇葉上,味道非常好,海膽、魚子醬和紫蘇葉的味道不會互相蓋過。刺身-帶子和拖羅非常新鮮,帶子口感很爽很鮮甜,拖羅油脂分佈很好,吃完過後,仍有油脂香留在中。炸金鯛魚外脆內軟,魚肉鮮甜,下面裝了紫菜湯,非常香濃。汁煮日本蜆日本蜆配羽衣甘藍汁,加上兩片炸脆的羽衣甘藍葉。蜆肉很鮮甜肥美,和汁很配,味道很不錯。宮崎和牛三文治配上麵豉汁和蕎頭的和牛,味道一流。簿燒尾崎牛好有牛味,燒得好嫩,配上溫泉蛋和白飯,每口都可以試下不同食法。尾崎牛shabushabu由廚師親自來煮,用上餐廳自家製牛骨湯做湯底,非常香甜,牛很嫩滑,稻庭烏冬和平時食的不太一樣,偏扁身,較像拉麵,與牛骨湯很夾。最後是靜岡哈密瓜和和歌山芝麻柿,非常滿足的一餐Omakase.
前菜
刺身-帶子和拖羅
炸金鯛魚
外脆內軟,魚肉鮮甜,下面裝了紫菜湯,非常香濃。
汁煮日本蜆
宮崎和牛三文治
配上麵豉汁和蕎頭的和牛,味道一流。
簿燒尾崎牛
尾崎牛shabushabu
最後是靜岡哈密瓜和和歌山芝麻柿,
非常滿足的一餐Omakase.
2021-11-22
2021-11-21 1131 浏览
朋友介绍这间日式餐厅会有另一层次的感受,今天便同老婆撑抬脚。先叫了支sake:这清酒好醇,好易入口。用冰坐着keep住冻真系好正,细细杯很快便饮了许多了。跟着就由主厨发板。海膻,鱼子酱,紫苏叶:紫苏叶是已经炸过而且炸得好脆。上面是鲜海胆和鱼子酱,一口吃,有脆又有软滑的口感,鱼子和海胆鲜味。刺身吞拿鱼腩和牡丹虾:超新鲜甜美就不用多讲。羽衣甘蓝汁配鲜日本蚌,上面同样是炸得香脆的羽衣甘蓝,很新颖,鲜味又好味。即烧鳗鱼:鱼身厚肉,鱼皮脆口加埋美味鳗鱼汁,惹味。黄金和牛:黄金多士夹着juicy又厚又软熟又丰满牛肉味的和牛,每一口都是满足和回味。再上的是和牛火㶽:超级雪花和牛在热汤中浸一会后立即食,和牛超滑超软熟。Surprise的是牛肉汤超浓味,所以下一碗是放了乌冬,乌冬完全吸了牛肉汤味,当然仲有一件雪花和牛。极尽享受。最后是夕张蜜瓜和芝麻杮。蜜瓜超jiucy,超甜,入口即溶,令人想完全停留在这一刻。

,细细杯很快便饮了许多了。跟着就由主厨发板。

刺身吞拿鱼腩和牡丹虾:超新鲜甜美就不用多讲。

即烧鳗鱼:鱼身厚肉,鱼皮脆口加埋美味鳗鱼汁,惹味。

• 雪花和牛火煱
  • 羽衣甘藍日本蚌
  • 海膽,魚子,紫蘇葉
  • 炭燒日本鰻魚
2021-11-19 75 浏览
多謝朋友請客來到位於銅鑼灣皇冠假日酒店的日法割烹料理 「Marble」,真的要好好品嚐一下以日法式烹調技巧烹煮由日本空運而來的新鮮食材。店員殷勤有禮,裝橫沈實有格調。廚房一覽無遺,淨乾整齊。**Sparking water $88/pp**《720ml作 惠乃智純米吟釀 $680》吃日本餐配清酒是常識吧。「作 惠乃智」是相當有名的酒品,入口時散發著梨的香氣和收結時比較清爽俐落,是它的特徵。不論是冷飲或加熱温飲都能品嚐到酒的好滋味。【Omasake $1800/pp 】《炸紫蘇葉配海膽及魚子醬》海膽甘甜香郁,紫蘇葉就炸得香脆,完全不油膩,入口增添口感;而魚子醬就鮮味十足,微微咸香香令整體更可口。《鰤魚刺身》賣相有氣勢,煙霧彌漫,特別吸引。鰤魚肉質結實,味道淡偏但有魚脂香,鮮嫩可口。《秋刀魚卷》(時令)秋刀魚肉清甜,肉質爽嫩,中間卷著薑和芽蔥很提味。《金鯛魚》先蒸熟後炸,魚鱗炸得相當香脆可口;而金鯛魚肉質油潤有魚香, 鮮嫩有魚肉汁,配上魚子醬更提鮮,而且還加上了矜貴的白松露片,更添香郁。《日本白貝 配羽衣甘藍汁》羽衣甘藍營養價值高,原來加入牛油造成醬汁都很美味;白貝經過烹調都不會變韌,鮮味

以日法式烹調技巧烹煮由日本空運而來的新鮮食材。

店員殷勤有禮,裝橫沈實有格調。廚房一覽無遺,淨乾整齊。

**Sparking water $88/pp**

《720ml作 惠乃智純米吟釀 $680》

【Omasake $1800/pp 】

《炸紫蘇葉配海膽及魚子醬》

《鰤魚刺身
賣相有氣勢,煙霧彌漫,特別吸引。
鰤魚肉質結實,味道淡偏但有魚脂香,鮮嫩可口。

《秋刀魚卷》(時令)
秋刀魚肉清甜,肉質爽嫩,中間卷著薑和芽蔥很提味。

《日本白貝 配羽衣甘藍汁》
羽衣甘藍營養價值高,原來加入牛油造成醬汁都很美味;白貝經過烹調都不會變韌,鮮味爽口。

《和牛三文治》
多士好脆,而和牛3-4成熟好嫩腍,配上有帶甜的醬汁好惹味但有些少蓋過肉香。

《厚燒牛肉》
配上泰國黑胡椒、炸蒜片及炸青椒仔,碟邊有岩鹽供提味。
牛肉入口有微微焦香,肉質半熟好嫩腍,而且肉味香濃。

《牛肉薄燒 配牛骨湯》
廚師即席煮製,尾崎和牛大片薄身,色澤鮮嫩,
脂肪比例多,入口即溶,肉味香甜;牛骨湯經過多個小時熬製,清香味濃,配上日本啡金菇及稻庭烏冬掛湯好吃。

《靜岡蜜瓜 和歌山柿》
最後甜品是味甜多汁的日本水果,覺得很完滿。
2021-11-01
2021-11-18 628 浏览
今日跟BOSS去見客食晚飯,老闆話帶我見識見識,原來餐廳在禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓,來到餐廳,私隱度十分高,門口十分低調且有格調,十分期待。店員有禮殷勤,先來一瓶Sparkling Water。老闆點了一支Sake,店員先讓我們選杯,漂亮的盛酒器皿和酒杯,佐上冰,真貼心。海膽、黑魚子配上天婦羅紫蘇葉,口感味道層次好豐富。刺身鰤魚,香柔軟滑又鮮甜。秋刀魚卷,用香脆紫菜包著,配上芽蔥和薑,秋刀魚味更出。外皮魚鱗炸得十分酥脆,魚肉厚身嫩滑,配上矜貴的白松露片和白松露醬汁,份外高貴。這道十分漂亮,白貝,滿滿的羽衣甘藍醬,上面有炸過的羽衣甘藍,白貝肥美鮮甜,整道菜讓令人有深刻記憶。餐廳的招牌和牛三文治,細心的位係有一片漂亮的葉,讓你可以用手揸住食,和牛外脆內軟,色澤粉嫩,入口牛味香濃。厚燒牛 岩鹽 蒜片青椒仔 泰國黑胡椒燒得十分香,肉質嫩腍牛味濃,配上岩鹽、蒜片更出色,配菜還有青椒仔和泰國黑胡椒,好有特色。用上牛骨湯底,尾崎和牛質感柔軟嫩滑,牛味香濃,好吸引。配上日本稻庭烏冬、啡金菇,再喝上一口牛骨湯,十分滿足。最後的靜岡蜜瓜、和歌山柿,十分水潤,鮮甜味美,高質就係不一樣。餐廳十分用

店員有禮殷勤,先來一瓶Sparkling Water。

海膽、黑魚子配上天婦羅紫蘇葉,口感味道層次好豐富。

刺身鰤魚,香柔軟滑又鮮甜。

秋刀魚卷,用香脆紫菜包著,配上芽蔥和薑,秋刀魚味更出。

厚燒牛 岩鹽 蒜片青椒仔 泰國黑胡椒

餐廳十分用心,注重細節,每道菜都會用有不同的葉陪襯,好有心思。師傅店員都十分專業。
2021-11-01
2021-11-16 55 浏览
Marble昨晚和老公吃了非一般的二人世界餐——廚師和侍應都專注在每台客人身上,感覺就像為我而開設的餐廳一樣!😍😍😍Amazing!餐廳環境氣氛都非常高格調,收費反映質素💸💸💸惠乃智純米吟釀這清酒柔順又口感豐富,若不是老公要開車,相信我們會飲光這瓶750毫升的吟釀。最精緻係能夠選自己喜歡的酒杯,每一口都是醉人的享受🥂🥂🥂前菜——海膽黑魚子紫蘇葉海膽和黑魚子新鮮完全不用懷疑的,但那片炸得香脆的紫蘇葉令成個菜昇華到了極點!🧜🏻‍♀️🧜🏻‍♀️🧜🏻‍♀️刺身——酒店級數不單用「新」,更是「仙」!送上枱面的時候用乾冰營造好靚嘅仙境氣氛,加上伴碟嘅花和葉,好似一幅畫咁,我覺得自己返咗正值初冬嘅日本。好正!蜆肉——羽衣甘藍🥬伴蜆肉羽衣甘藍磨成漿,好新鮮,質感豐富,有一小撮羽衣甘藍炸成天婦羅🍤,脆口,吸引力十足。白鱔——炭火燒白鱔煙韌口感加上濃烈醬汁,又有精緻的伴碟佈置,好吸引。鮑魚——紫菜鮑魚其實鮑魚都食唔少,但係呢種整法同埋嫰成咁,實在令人驚嘆。好好食!和牛……和牛三文治🥪這是全晚的高潮,整件吃,不分開麵包及和牛,因為麵包已加上了麵豉醬汁,那紅酒🍷汁令洋蔥🧅和牛非常入味,我一口咬下去🤩🤩🤩嘩!不得了,
Marble
昨晚和老公吃了非一般的二人世界餐——廚師侍應都專注在每台客人身上,感覺就像為我而開設的餐廳一樣!😍😍😍Amazing!餐廳環境氣氛都非常高格調,收費反映質素💸💸💸

惠乃智純米吟釀

前菜——海膽黑魚子紫蘇葉

刺身——酒店級數

蜆肉——羽衣甘藍🥬伴蜆肉

白鱔——炭火燒白鱔
煙韌口感加上濃烈醬汁,又有精緻的伴碟佈置,好吸引。

鮑魚——紫菜鮑魚

和牛……和牛三文治🥪
這是全晚的高潮,整件吃,不分開麵包及和牛,因為麵包已加上了麵豉醬汁,那紅酒🍷汁令洋蔥🧅和牛非常入味,我一口咬下去🤩🤩🤩嘩!不得了,牛嫰肉香,真係好味到不得了,好想再食多件。

shabu shabu—牛肉鮮菇

我食咗兩片牛肉,忍唔住要問老公:我們真的在吃牛肉嗎?為什麼入口即溶像刺身呢!好好味。

水果——哈密瓜、芝麻柿
日本水果嘅驚嘆他們都有,就是甜 、多汁,口感豐富。

全晚總結是精彩連連!回味萬千!真的要挑骨頭的話,我可以說,我想要一個甜品🍮😇😇

2021-11-15 60 浏览
今日朋友生日,帶咗佢過嚟位於皇冠假日酒店入面嘅omakase. 今次揀咗$1580/位既set 佢哋嘅食材真係好高質,特別係和牛!北海道海膽配法國魚子醬簡直係Perfect match,海膽好新鮮,魚子醬都鮮甜👍🏻大推 宮崎和牛三文治, 軟綿綿嘅三文治夾着吉列宮崎和牛,肉汁豐富,整體來講佢唔會好漏。好食!另外,佢哋壽喜燒都好出色,可以一嘗。雖然每次食廚師發辦我都唔飽😂不過俗語話齋,少食多滋味。下次會再幫襯。

今次揀咗$1580/位既set
佢哋嘅食材真係好高質,特別係和牛!

另外,佢哋壽喜燒都好出色,可以一嘗。

雖然每次食廚師發辦我都唔飽😂
不過俗語話齋,少食多滋味。
下次會再幫襯。
2021-11-14 64 浏览
為博太太開心在她生日當天帶她到銅鑼灣皇冠假日酒店一樓的一間日法式料理餐廳晚餐。 之前朋友邀請了,體驗過留下了很好印象 !決心一定要帶太太來! 個人覺得以這裡的食材質素,服務與環境收費絕對是合理 甚至是抵食的!很值得一試! 疫情期間招待人數有所限制 ,所以我早早訂定了位。 來到她見餐廳的格調很有氣派和時尚面上也浮現出滿意笑容了。 餐廳為我們安排了二人套餐的 Omakase $ 3600 吃的是創意和時令的鮮,所以Menu我也不看,保持神秘感! 職員和幾位廚師也開始準備了~太太不好酒我也不飲了,選了法國有氣礦泉水原枝上Saint Geron Natural Sparking88元 / 樽清甜清新氣泡溫文!果然法國名牌!前菜~賣相和味道的鮮美她讚嘆不已!紫蘇葉的酥脆與魚子醬的咸甘和海胆的creamy囗感,真是難以形容的滋味! 刺身~帶子,鰤魚賣相仙景一樣!開始只見一枝紫蘇葉花枝冒出,慢慢煙霧散開粉紅色鰤魚,白色的厚切帶子才浮現出來~觀賞值非常高! 两款刺身色澤晶瑩鮮明!口感鮮嫩!食完刺身,底部的啡紅葉子冬意濃濃的~很有詩意!另一道擺設詩意的菜式~紅色珊瑚片和一串稻米裝飾下
疫情期間招待人數有所限制 ,所以我早早訂定了位。
來到她見餐廳的格調很有氣派和時尚面上也浮現出滿意笑容了。

餐廳為我們安排了二人套餐的 Omakase $ 3600
吃的是創意和時令的鮮,所以Menu我也不看,保持神秘感!
職員和幾位廚師也開始準備了~
太太不好酒我也不飲了,選了法國有氣礦泉水原枝上
Saint Geron Natural Sparking
88元 / 樽
清甜清新氣泡溫文!果然法國名牌!

前菜~
賣相和味道的鮮美她讚嘆不已!

帶子,鰤魚
觀賞值非常高!
两款刺身色澤晶瑩鮮明!口感鮮嫩!

食完刺身,底部的啡紅葉子冬意濃濃的~很有詩意!

另一道擺設詩意的菜式~
紅色珊瑚片和一串稻米裝飾下~
金目鯛魚除了嫩滑外最特別的是魚鱗經過炸至酥脆,一軟一脆口味獨特!

不能外遊的日子,看到碟邊的楓葉勾起了對到日本觀賞紅葉的思念~
炭燒鰻魚之上有山椒葉作裝飾之下有一片昆布曾加香氣。
鰻魚肉肥美甘香醬汁濃厚惹味!

尾崎和牛三文治~
據知是佰份百純種日本和牛而牛味濃郁!
是日本以外引入全隻尾崎牛各部位作割烹料理的餐廳。
有幸享用到真有口福!
厚多士香脆,中間有甜麵醬味道,和牛表面帶脆甘香嫩嫩的非常滋味!

薄燒牛肉 配 白飯~
帶甜濃味醬汁與一小碗白飯加上溫泉蛋 撈均一起吃又香又滑!

尾崎牛西冷 shabu shabu
廚師用了牛骨湯作湯底配上烏冬和蔬菜,牛西冷輕輕一灼即可!
西冷肉味濃郁入口溶化,湯底鮮甜濃厚!

吃完每道菜式都感到飽足,但又不會過飽或膩,套餐的配搭和份量設計很得宜!
甜品是密瓜,芝麻柿
两款都甜甜的,很舒服清潤。

對於服務,食物味道和創意我們都非常滿意!很享受的晚餐!
值得再光顧!
2021-11-10
2021-11-14 81 浏览
特別的月份………結婚週年和生日都在十一月,要好好的慶祝一番! 這些日子當然不可以求其的吃一頓就算的。 在銅鑼灣皇冠假日酒店一樓的法日料理"Marble"訂了位,朋友介紹大讚好,表示我們一定會喜歡的! 今晚來到見環境真的有驚喜!餐廳外黑漆漆的牆身,一道望不透的自動門很有神秘感。 內進除了長吧枱和開放式廚房位置光亮之外周遭是微暗暗的,兩間廂房散發着高貴氣派。 甫入已見幾位師傅和員工各自就位,正在爲我們今晚的美食作好準備。我們選擇了飲水~法國原裝純天然有氣礦泉水和純水Saint Geron Natural Sparking Water $ 88 另一枝無氣純水~St Georges Natural Distilled Water $ 68兩枝水都清澈明靜,天然高密度氣泡帶着淡淡甘甜味。今晚亨用的是Omkase $1800/位由前菜開始~優雅的擺設真令人不捨得吃!柔滑甜美的海膽,鮮甜魚子醬加上炸得鬆脆的紫蘇葉口感鮮甜又滑又脆!接着是刺身~帶子 ,鰤魚以乾冰加水作出的效果仙氣十足!一小株紫蘇花點綴呈現出一道嬌美氣質的菜式!厚切帶子又嫩又鮮,鰤魚肥美甘香味豐膄。金目鯛魚~
特別的月份………
結婚週年和生日都在十一月,要好好的慶祝一番!
這些日子當然不可以求其的吃一頓就算的。
今晚來到見環境真的有驚喜!
餐廳外黑漆漆的牆身,一道望不透的自動門很有神秘感。

我們選擇了飲水~
法國原裝純天然有氣礦泉水和純水
$ 88 [聖漾綠水]
另一枝無氣純水~
兩枝水都清澈明靜,天然高密度氣泡帶着淡淡甘甜味。

今晚亨用的是Omkase $1800/位
由前菜開始~
優雅的擺設真令人不捨得吃!

接着是刺身~
帶子 ,鰤魚
厚切帶子又嫩又鮮,鰤魚肥美甘香味豐膄。

金目鯛魚~
以紅珊瑚與一株炸至香脆的稻米作裝飾~
底層配有鮮嫩小菇粒和醬汁,煮熟的魚肉再將魚鱗炸至捲起外型好像刺蝟般似的,口感軟滑中又帶酥脆

燒鰻魚~
數片楓葉點綴下充滿秋意……
昆布散發香味令燒鰻魚更綿滑甘香醬汁味道濃郁,山椒葉有微微辛味十很特別。

尾奇和牛三文治~
多士厚身又香又脆,醬汁甜甜的肉質鬆軟又 juicy

薄燒牛肉~
牛肉軟嫩調味濃郁甜甜口味旁邊一 顆清淡搖蕩蕩的溫泉蛋一濃一淡,味道配搭相得益彰 !
更一絕的還有一口份量的白飯,與溫泉蛋和醬汁混合,又香又滑其味無窮!

Shabu Shabu~
師傅有序地烹調食材……

望着這兩片佈滿油花的尾崎牛西冷充滿 期待……

不愧是尾崎牛!
入口即溶!鮮甜豐膄!鮮濃的牛骨湯底……真是齒頰留香 !

享用完以上多道菜式……
感到完美又幸福!開心遇上如此高質的料理!
最後一道甜品~
蜜瓜與芝麻柿子
帶着甜甜蜜蜜的回家,太令人回味的味道!

2021-11-08
  • 刺身
  • 尾崎和牛三文治
  • 帶子金目鯛刺身
2021-11-10 585 浏览
今天老公帶了到銅鑼灣皇冠假日酒店一間日法fusion菜餐廳吃晚餐~餐廳座位不多,座位以日式的omakase擺法再加西式有情調裝修,感覺好高級前菜首先有海膽配魚子醬配炸紫蘇葉海膽非常之新鮮甜美, 魚子醬一粒一粒黑色亮晶晶,味道好鮮好香,帶點甘甜~ 配上炸紫蘇葉一起吃,口感和味道都更加突出野生獅魚,牡丹蝦刺身獅魚刺身肉質結實,而且油脂分佈平均,味道非常鮮甜!秋刀魚卷,卷住薑同蔥和wasabi, 食落一點腥味也沒有,通常秋刀魚都係鹽燒比較多,較少食刺身, 想不到魚脂非常豐富,所以入口已經好香,而且肉質比較細軟,連薑蔥一齊食令整體感覺清爽得多!魚鱗同魚骨都蒸熟左,所以可以一併食用,伴隨住魚湯, 整個菜式都充滿鮮甜的魚味, 魚鱗和魚滑食落脆脆的,小小咬口,口感特別,魚肉厚實鮮甜,配上魚湯,魚味滿瀉日式燒鰻魚,加上面的山椒葉一起吃,底下昆布的香味滲入了鰻魚內,見到廚師在炭爐前把鰻魚燒熟,真的功力十足把鰻魚燒得外脆內軟, 而且鰻魚汁的味道調教得好,配合到鰻魚和昆布的味道宮崎和牛三文治,配麵豉醬同紅酒和牛入囗即溶,溶得太快,牛的味道留在口腔和麵包內,醬汁的配搭特別,能令牛的味道香而不膩~Shabu s

前菜首先有海膽配魚子醬配炸紫蘇葉

野生獅魚,牡丹蝦刺身
獅魚刺身肉質結實,而且油脂分佈平均,味道非常鮮甜!

秋刀魚卷,卷住薑同蔥和wasabi,

宮崎和牛三文治,配麵豉醬同紅酒

Shabu shabu尾崎牛肉
廚師會在客人面前把牛肉淥至半熟,配上自家淆製牛骨湯稻庭烏冬和啡金菇~小小一兩啖也是享受

最後有靜岡蜜瓜同香山芝麻柿作結
2021-11-06 478 浏览
2021年10月25日 星期一今晚放工之後就帶老婆去咗銅鑼灣嘅皇冠假日酒店既呢一間餐廳,諗住慰勞佢呢排陀BB既辛苦餐廳喺酒店既一樓,一出lift就已經見到,感覺幾神秘,外面完全睇唔到餐廳裏面嘅情況,私隱度幾高入到去坐低之後發現餐牌其實係iPad嚟,主要係食套餐,所以唔需要諗食咩就已經包晒前菜、主菜同甜品首先嚟到嘅係海膽魚子醬配炸紫蘇葉,食落去口感一流,既食到炸紫蘇葉嘅鬆脆,又食到魚子醬同海膽既鹹香,冇諗過會配合得幾好,唔會太過鹹之後刺身部份有野生獅魚同牡丹蝦,兩款都好新鮮而且獅魚刺身好厚切,唔需要點wasabi都已經好夠味跟住呢一個係秋天限定菜式,秋刀魚卷,紫菜裡面包住厚厚既秋刀魚,仲有蔥同姜添,可以辟走秋刀魚嘅腥味,魚肉好彈牙,完全食唔到魚骨再黎既呢一道菜店員話魚鱗同魚骨都已經蒸熟左,可以放心食用,果然魚鱗同魚骨都好脆口,冇諗過可以食得,仲要好重魚味,而下面既魚湯有好濃郁嘅骨膠原,整道菜各個部分都做得唔錯呢一個又係秋天限定菜式,日式燒鰻魚,上面有可食用既山椒葉,食落去有昆布既味道同燒焦香,肉質好嫩滑,山椒葉同魚肉配合得唔錯終於到主角出場,係宮崎和牛三文治配麵豉醬同紅酒,和牛食落去入口
2021年10月25日 星期一

終於到主角出場,係宮崎和牛三文治配麵豉醬同紅酒,和牛食落去入口即融,油脂味非常重,而三文治正好吸收晒,而且無諗到和牛同麵豉醬咁夾,食完之後都唔覺得油膩,好快就已經比我食晒,無得彈

之後仲有Shabu shabu尾崎牛肉配啡金菇稻庭烏冬,尾崎牛肉又同宮崎和牛好唔同,多左少少咬口 湯底係自家製牛骨湯,烏冬夠晒掛汁又彈牙,每一啖都食到濃郁嘅牛湯味,食完已經飽晒

最後甜品仲有靜岡蜜瓜同香山芝麻柿,蜜瓜嘅甜度好高,食落去好多汁,至於芝麻柿之前從來未試過,冇諗到好有咬口,同埋食完之後都唔覺得口渴

埋單雖然有少少貴,不過覺得物有所值
2021-10-25
$2000 (晚餐)
2021-11-01 408 浏览
一年一度嘅結婚周年又來啦,梗係要搵啲好嘢食!近年愛上左廚師發板,因為好享受坐喺廚師面前等待佢為你精心炮製嘅每一道菜式。今次試咗位於皇冠假日酒店裏面嘅日式加法式新派廚師發板,都幾特別。餐廳環境佈置好幽暗,富有浪漫氣氛。 全晚色彩用了新鮮優質,整體食物安排好滿意。開始飲咗隻靚靚杯飲sake 第一道菜係海膽配魚子醬,用了紫蘇葉托底,魚子醬嘅鹹香更大出海膽嘅滋味。跟住係吞拿魚、帶子刺身,非常厚身,夠晒鮮味。秋刀魚卷 配上薑蔥,識落比較濃的魚味。炭爐燒鰻魚 配上木之芽、昆布散發出來的香氣,鰻魚皮脆肉嫩,食得出廚師用心製作。日本白貝 配羽衣甘藍汁,鮮甜得來好清新。龍蝦伴松露,白松露片香氣淡淡,並沒有搶咗龍蝦的鮮味。和牛多士 多士上塗上白麵豉醬、紅酒橋頭灸燒和牛 温泉蛋shabu shabu美崎和牛 配上自家熬製的牛骨湯,廚師話熬製超過20小時,飲晒啲湯,一啖都冇剩。最後當然係有甜美日本水果作結

跟住係吞拿魚、帶子刺身,非常厚身,夠晒鮮味。

秋刀魚卷 配上薑蔥,識落比較濃的魚味。

日本白貝 配羽衣甘藍汁,鮮甜得來好清新。

龍蝦伴松露,白松露片香氣淡淡,並沒有搶咗龍蝦的鮮味。

和牛多士 多士上塗上白麵豉醬、紅酒橋頭

灸燒和牛 温泉蛋

shabu shabu

最後當然係有甜美日本水果作結

2021-10-04
庆祝纪念
纪念日
2021-10-29 307 浏览
多月冇見嘅舞友突然來電報喜,並相約XO仔於皇冠假日酒店嘅高級餐廳「Marble」晚膳兼派貼,仲要係雙喜臨門玩「孖寶」喎,襯哂個店名同個對稱嘅金漆招牌呀!酒店位於銅鑼灣核心地段,除咗比較塞車之外,交通都算幾方便。餐店樓底高高,連走廊都闊落過人,空間感十分足。店子並冇花巧之裝潢,但仍不失雅緻及氣派。前方為面對住開放式廚房嘅吧位,據悉可容納上十二人,但抗疫期間只會坐約八位客人。銀光閃閃嘅廚房光鮮企理,抽氣系統夠勁,室內完全冇油煙味,衛生非常!最入位置有兩間較光猛嘅四人廂房,似乎多人派對反而更適合包哂出面嘅吧位。透明玻璃酒櫃內擺放有多樽名牌佳釀,明顯貴客都嗜杯中物。吧位均以透明膠板隔開,席上擺有齊備嘅自用筷子、水杯、餐巾、口罩套,同共用嘅乾濕紙巾、搓手液及牙籤。主人家叫小肥負責帶酒,到步細問下方才知悉開瓶費設為$400/樽,酒店黎講都算合理。細佬好有心地精挑咗樽新買嘅「七田真白純米大吟釀」祝賀一番,靚酒連銀白色嘅包裝都精美過人架,絕無欺場!好友早於訂座時訂埋廚師發辦套餐,電子餐牌所示,八道菜之套餐名為「作」,$1,580/位,共有三款不同煮法嘅和牛,認真豐富。晚餐主要由面前友善嘅Stone師傅
透明玻璃酒櫃內擺放有多樽名牌佳釀
,明顯貴客都嗜杯中物。
,絕無欺場!
好友早於訂座時訂埋廚師發辦套餐,電子餐牌所示,八道菜之套餐名為「」,$1,580/位,共有三款不同煮法嘅和牛,認真豐富。
晚餐主要由面前友善嘅Stone師傅備製,手勢純熟得黎小肥真係好意外廚房可以整晚都保持得咁乾淨整潔
打響頭炮嘅「先付け」由海膽魚子醬松葉蟹紫蘇葉所組成,建議用手成件拎起一口過食。
先付け:海膽、魚子醬、松葉蟹、紫蘇葉
舖面橙亮潤澤嘅海膽魚子醬鮮濃軟滑,中間白雪雪嘅松葉蟹肉則幼嫩甜美,以鬆化脆薄嘅炸紫蘇葉墊底即為海鮮菜式添上芬芳與清新
,食材互相輝映,妙哉!
第二道「刺身」為軟潤嘅甘目鯛及鮮甜爽脆嘅象拔蚌
刺身:甘目鯛、象拔蚌
形如意大利粉麵條般嘅日本烏賊日本イカ」超級巧薄,咬落清脆有彈性,混入嘅忌廉汁及灑面嘅風乾魚子醬碎份量恰到好處,為烏賊薄片增添適度嘅軟滑及咸香嘅同時,仲提升埋烏賊嘅鮮味,實滋味無窮
!此外,師傅選配紅葉襯托以帶出秋季嘅氣息
,有意思極!
日本烏賊
由於餐牌上列出第四項為蒸燒鮑魚,當用餐前被問及有否唔食得嘅食物時,小弟只係諗到對果仁敏感,並未提及自己唔識食有骨嘅魚。怎料師傅以「炭燒鰻魚」代替咗鮑魚
,並解釋餐牌其實只供參考之用,好多時會因應即日來貨而修改內容,當晚由換上鰻魚亦屬突發,小肥唯有轉讓俾身旁嘅好友享用,等佢又起孖。
炭燒鰻魚
炭燒鰻魚
品嚐過四道海鮮後,終於輪到和牛環節啦!首度出場嘅「宮崎牛サンドイッチ宮崎和牛三文治以月形靚碟承載,嘻嘻,腦海竟然浮現出包公頭上嘅月牙印喎
宮崎和牛三文治
如相所示,和牛三文治層次分明,咬落底面兩塊麵包鬆軟無比,中間件厚切宮崎和牛雖然係經炸煮過,肉質卻仍能保持紅潤,厚身得黎極之鬆脆,口感確真一流
!原來包品已預先塗上麵豉醬,並夾入以紅酒炒煮嘅洋蔥,唔怪得知和牛三文治可以如此爽潤,而且毫不膩口,簡直係完美嘅演繹!
宮崎和牛三文治
接棒嘅「尾崎牛ロール、すき焼き」為薄燒尾崎和牛壽喜燒,另配一球白飯日本溫泉蛋
尾崎和牛壽喜燒
和牛薄燒本身柔軟甜濃又夠肉汁,捲入飽滿肥潤嘅白飯及脆卜卜嘅炸麵條後已成功中和和牛豐腴嘅油脂,撈上金光橙亮嘅日本靚蛋蛋再添多一份香滑,菜式變得更有層次
薄燒尾崎和牛壽喜燒
壓軸嘅「尾崎牛しゃぶしゃぶ尾崎和牛火鍋每人均有兩片雲石紋理鮮明嘅尾崎和牛
端上靚牛雜菜後先以孖火煲煮高湯
尾崎和牛火鍋
師傅將大大片和牛放於高湯內烚兩烚好快就熟咗,動作既輕柔又輕鬆
和牛放入小碗中再加兩羮熱湯即可上枱。
尾崎和牛火鍋
第一片淨食嘅尾崎和牛軟潤滑溜,不用多加咀嚼已半溶於舌上,濃郁嘅高湯足以為靚牛調味。
尾崎和牛火鍋
第二片和牛加配雜菜稻庭烏冬做成單尾,更覺窩心暖胃。
尾崎和牛火鍋
甜品生果二重奏,當中靜岡蜜瓜甜滑多汁,意外地橙啡色嘅芝麻杮清甜得黎超級爽脆,好有驚喜
靜岡蜜瓜、芝麻杮
酒店餐廳「Marble」時尚有格調,衛生水平高,服務生專業有禮,晚市廚師發辦套餐用材高質,和牛菜式尤其細膩美味,非常感激舞友盛設款待,再次恭喜好事打孖黎,可喜可賀
2021-10-06
靜岡蜜瓜、芝麻杮
刺身:甘目鯛、象拔蚌
薄燒尾崎和牛壽喜燒
2021-10-20 285 浏览
環境5分:高級酒店餐廳樓面高,好有貴氣,D燈光好romantic,吧位格局非常開揚同闊落,睇住每個廚師分工合作,非常悅目,滿分。衛生5分:酒店四周圍都有搓手液,開放廚房一目了然,好乾淨企理,啲水全部係樽裝新開,衛生一樣畀滿分。服務5分: 服務員同師傅都好friendly,廚師非常整潔同有條理,服務員加水加酒都冇停手,中途都問咗幾次對食物滿唔意同夠唔夠飽,都係滿分。味道5分:1)      頭盤係松葉蟹肉,海膽,魚子醬同一塊炸過嘅紫蘇葉,三樣貴價食材同一時間放入口中,真係無比鮮甜同新鮮,呢類頭盤真係食多多都唔夠。2)      刺身有兩款,甘目鯛好軟身,象拔蚌非常爽甜。3)      日本墨魚切到非常細一片片,當然非常多片,然後撈埋個醬汁,第一次咁樣食,非常驚喜同好食。4)      燒鰻魚非常嫩滑,沒有骨,加埋個鰻魚汁,聞落去非常香。5)      宮崎牛三文治兩片烘到非常香口嘅麵包,中間夾住非常厚身嘅和牛,和牛煮到啱啱好,用手食,大啖大啖咬落去,肉汁非常juicy,真係一分錢一分貨。6)      兩片薄燒嘅尾崎和牛煮到啱啱好,幾秒時間就足夠,加埋隻日本溫泉蛋配埋碗白飯仔,非常別緻同
環境5分:
衛生5分:

服務5分:
味道5分:
松葉蟹肉,海膽,魚子醬,炸紫蘇葉
2)      刺身有兩款,甘目鯛好軟身,象拔蚌非常爽甜。
日本墨魚
宮崎牛三文治
6)      兩片薄燒嘅尾崎和牛煮到啱啱好,幾秒時間就足夠,加埋隻日本溫泉蛋配埋碗白飯仔,非常別緻同埋有心思,高級牛肉加日本蛋配白飯係一絕嘅配搭。
白飯
日本溫泉蛋
7)      尾崎牛火鍋係配稻庭烏冬同埋日本啡菇,廚師响你面前即場煮,靚嘅牛肉就係幾秒响牛肉高湯入面灼一灼就搞掂,烏冬非常彈牙,食完成個肚暖笠笠。
尾崎牛火鍋
8)      甜品芝麻杮超級爽甜,靜岡蜜瓜一定係鮮甜無比雪到夠曬凍。
芝麻杮,靜岡蜜瓜
抵食4分:
二千蚊左右就食到酒店級日式法國料理,有一半菜式係同日本和牛有關,中間包括麵包白飯同烏冬,非常令人驚喜,每樣配搭都非常有心思,唔會太多令你食到非常之肥膩,呢種心思都值回票價。
2021-10-18
日本墨魚