2024-01-04 59 浏览
今次同屋企人黎到呢間咁有情調既高質餐廳 @mano.hongkong,Mano意大利文係「手」既意思🇮🇹餐廳主打手工意粉🍝食物質素高之餘性價比亦高,餐廳位置超方便👣一出地鐵站就到喇!!Seared Scallop Tagliatelle香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $238✨意粉掛滿又香又濃郁既龍蝦汁🦞每一啖都好creamy口感好豐富,北海道帶子大大粒(有3粒!!)食落好鮮嫩,配埋三文魚籽真係好好味😋Soute Di Vongole香草白酒煮蜆配意式香草麵包 $188✨西餐有呢一個菜式我一定一定會叫😍蜆肉好有鮮味又大隻,加分❗️仲有麵包可以沾白酒汁,出色👍🏻Parmesan Fries巴馬臣芝士薯條 $68✨薯條本身無太多技巧,而呢份薯條滿滿都係巴馬臣芝士🧀仲係即叫即炸❗️好滋味啊🤤Chef’s Soup Of The Day - Pumpkin Soup是日餐湯 - 南瓜湯 $58✨估唔到呢個南瓜湯份量都多🎃好濃郁既湯又順滑,啖啖都係香濃既南瓜味,好味又健康👏🏻餐廳店員服務態度好,而且上菜都唔算慢😊好貼心咁準備好BB櫈,又會提醒餐廳提供既係檸檬水🍋會建議我地先比小朋友試下飲唔飲,如

Seared Scallop Tagliatelle
香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $238

Soute Di Vongole
香草白酒煮蜆配意式香草麵包 $188

Parmesan Fries
巴馬臣芝士薯條 $68

是日餐湯 - 南瓜湯 $58

餐廳店員服務態度好,而且上菜都唔算慢😊好貼心咁準備好BB櫈,又會提醒餐廳提供既係檸檬水🍋會建議我地先比小朋友試下飲唔飲,如果飲既再斟多啲比小朋友👶🏻臨走時都會主動講再見👋🏻

📍Mano @mano.hongkong
(🚇港鐵銅鑼灣站C2出口)

2024-01-03
  • 香草白酒煮蜆 配 意式香草麵包
  • 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
放工接完老公放工之後 去銅鑼灣拍拖食晚餐 呢一間意大利餐廳人氣好高 成日滿座 今日難得拍拖嚟食飯 先訂好位 呢度鋪面唔算大 位置唔多 所以一般都好full 呢度係食現代意大利菜 裝修都好現代化 黃色嘅燈光好柔和 令人好舒服 座位都好舒服 呢度雖然感覺有啲迫 但係服務都好週到 坐得都幾舒服 menu上面嘢食選擇唔多 但係好精緻 今晚就揀咗主菜意式安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗 🥦一上菜個賣相 好吸引 🥩個肉眼扒好似心心咁非常浪漫 牛扒係厚切嘅 叫咗八成熟 肉質好嫩 好juicy 好彈牙 一啲根都冇 好好食 配上燒汁同埋芥末食 真係好高享受 配菜係西蘭花 都比較少見 好得意 好好食 另外點咗個意粉係呢度新鮮手製嘅意大利麵 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 🍽一上菜都好吸精 因為有好多黑松露片 感覺好高級 黑松露嘅味道芬香撲鼻 意粉係手工仔嘅所以特別新鮮 掛上黑蘑菇汁好creamy好好食 🍝呢度嘅食材好新鮮 高級 裝修好舒服 好啱拍拖 同埋放工同朋友嚟聚餐食飯

今晚就揀咗主菜
意式安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗 🥦
一上菜個賣相 好吸引 🥩個肉眼扒好似心心
配菜係西蘭花 都比較少見 好得意 好好食

black truffle mushroom tagliatelle

2023-12-29 84 浏览
聖誕節前夕到了Mano與友人預祝聖誕。聖誕裝飾精緻可愛。Mocktail of today: Lychee Lemongrass Lemonade入口先是荔枝的香甜,然後檸檬微酸中和,最後是香茅的獨有清香。Mushrooms忌廉牛油蒜香雜菌配多士,牛油的淡淡甘香加上忌廉濃厚的香氣,是一道不錯的小食。Lobster Tail Conchiglie龍蝦尾厚肉鮮甜,蜆殼粉以蕃茄忌廉汁調味,入口酸甜醒胃!蜆殼粉的殼形掛汁一流!Traditional Porchetta意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆燒豬腩卷圈成波板糖狀,外皮鬆脆,不會過硬,辣肉腸蘭度豆富油香,很好吃!
聖誕節前夕到了Mano與友人預祝聖誕。
聖誕裝飾精緻可愛。

Mushrooms
忌廉牛油蒜香雜菌配多士,牛油的淡淡甘香加上忌廉濃厚的香氣,
是一道不錯的小食。
Lobster Tail Conchiglie
Traditional Porchetta
意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆
燒豬腩卷圈成波板糖狀,外皮鬆脆,不會過硬,
辣肉腸蘭度豆富油香,很好吃!
2023-12-25 72 浏览
跟好朋友提早慶祝生日餐湯好濃味 沙律都幾正 有巴馬ham燒腩卷無得輸 又脆又好味仲入口即溶添甜品亦好好好味我,揀咗tiramisu然後餐湯好濃味最尾啦啵 當然要講下個餐其實真係好抵食
  • 意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆
  • Tiramisu
2023-12-22 106 浏览
呢晚又去銅鑼灣搵食,呢間樓上西餐廳位於駱克道The L. Square,位置方便好易搵。❇️自家製意式肉丸 (3pc) $138▶️肉丸大大粒,肉味濃,亦有好香香草味,配合特製醬汁好醒胃。❇️新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178▶️呢度主打手工意粉,當然要試試。一上枱已經聞到好香既松露味,意大利麵係闊條麵,煮得夠彈牙,而且掛滿白汁,面層舖咗黑松露片同幾款菇類,入口每啖都充滿好香濃的菇味,好食!👍🏻❇️意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆 $238▶️豬腩卷外皮焗到好香脆,中間的豬腩肉望落好似有啲肥,但其實唔係肥豬肉,肉質都幾juicy,下面蘭度豆少少辣都幾惹味,加埋伴碟既火箭菜同車厘茄可以中和返油膩感❇️Lychee lemongrass mocktails $58▶️店員推介呢款特飲,適逢做緊優惠價,所以叫咗一杯試下。入口荔枝味香濃,又唔會太甜,亦有淡淡檸檬味,都幾清新餐廳雖然地方唔太大,但勝在整體食物質素唔錯,而且店員服務態度殷勤有禮,難怪平日夜晚7點後都幾乎座無虛席。
❇️自家製意式肉丸 (3pc) $138
❇️新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178
❇️意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆 $238
2023-12-19
2023-12-21 104 浏览
銅鑼灣上樓意大利菜mano,主打手工意粉,亦有我最鍾意食的白酒煮蜆呢!首先order左一份caesar salad($108)滿滿芝士碎,味道好濃郁,爽脆羅馬生菜配上parma ham同麵包粒,好足料!Parmesan Fries ($68)薯條本身唔洗太多技巧,最緊要係即叫即炸!Soute Di Vongole ($188)香草白酒煮蜆配意式香草麵包,麵包沾上白酒汁,蜆肉鮮味大隻帶鹹香!Mano Lasagne ($188)用上餐廳名命名的肉醬千層麵,味道非常濃厚,芝士味十足!

首先order左一份caesar salad($108)

Parmesan Fries ($68)

薯條本身唔洗太多技巧,最緊要係即叫即炸!

Soute Di Vongole ($188)

Mano Lasagne ($188)

用上餐廳名命名的肉醬千層麵,味道非常濃厚,芝士味十足!

• 巴馬臣芝士薯條
  • 芝士肉醬千層麵
  • 香草白酒煮蜆 配 意式香草麵包
依間西餐廳Mano人氣爆登,幸好有預訂了枱,才可以即場免排隊入座🔥Mano主打意大利菜,小店設計簡約温馨配上聖誕裝飾,帶有家庭温暖feel,晚上約7pm開始爆場,氣氛好熱鬧。🍝芝士肉醬千層麵(HK$188): 千層麵口感夠濕潤,帶有奶香,配上融化香厚軟綿芝士和酸甜蕃茄肉醬,層層滋味🍗芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條(Hk$288): 雞胸外皮炸非常酥脆,肉質肥美啖啖肉,配上芝士牛肝菌口感更豐富,薯條亦金黃香脆🍹Apple Juice(Hk$38)酸酸甜甜的蘋果味非常淡雅清香🍸Coke ($28)可樂加了檸檬更為清新,是絕配的神仙組合(All subject to 10% service charge)仲有聖誕大餐套餐Mano (The L. Square)📍銅鑼灣銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square 5樓(港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約2分鐘)

🍹Apple Juice(Hk$38)
酸酸甜甜的蘋果味非常淡雅清香

🍸Coke ($28)
可樂加了檸檬更為清新,是絕配的神仙組合

仲有聖誕大餐套餐

Mano (The L. Square)
  • 芝士肉醬千層麵
  • 芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條
#foodielagblah銅鑼灣Mano 係一間手工意粉的新式意大利小餐館餐廳店名「MANO」,意大利文是「手」的意思,主打手工自製新鮮意大利麵食。係@openrice 度book位,用咗佢個晚市精選二人套餐低至6折(原價 $888)嘅優惠,二人套餐埋單加埋大約$600頭,平咗成$200幾好抵!.二人套餐(原價$888)🔶前菜:水牛芝士蕃茄沙律、是日餐湯✨🔶主菜:1️⃣16oZ 意式烤安格斯肉眼扒 配澳洲西蘭花苗(+$88)肉質好軟嫰,叫咗5成熟啱啱好2️⃣香濃海鮮虎蝦三色芝士貝殼粉香濃芝士味🧀️虎蝦都好香口🔶甜品:TIRAMISU✨藍莓芝士蛋糕✨.📍: Mano地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓(港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約2分鐘)#hkfood#hkfoodstagram#hkfoodshare#hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #銅鑼灣美食銅鑼灣#untilifoundyou
#foodielagblah銅鑼灣
Mano 係一間手工意粉的新式意大利小餐館
二人套餐(原價$888)
🔶前菜:水牛芝士蕃茄沙律、是日餐湯✨
🔶主菜:

2️⃣香濃海鮮虎蝦三色芝士貝殼粉
香濃芝士味🧀️虎蝦都好香口

🔶甜品
TIRAMISU✨
藍莓芝士蛋糕✨.
📍: Mano
(港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約2分鐘)
2023-11-05
用餐优惠
優惠券
  • 意式烤安格斯肉眼扒
  • 香濃海鮮虎蝦三色芝士貝殼粉
2023-12-20 56 浏览
今晚接完我老公放工之後 去到銅鑼灣拍拖食飯 呢間Mano餐廳最impressive嘅係佢嘅牛扒同埋意粉 今晚真係好想試下今日晚市時間好多人 都要等一陣位 好彩我哋有book枱今晚試咗個 16安士 烤安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗 16Oz Grilled Tuscan Angus Rib Eye Steak牛扒醃得好入味 一啲都唔韌入口即溶好juicy medium well就啱啱好 西蘭花苗都比較少有 好好食 另外點咗個 卡邦尼義大利麵 意粉都係新鮮手工製 非常之新鮮 忌廉唔算太heavy 唔會油膩 煙肉好香 好夾得嚟唔會 好油膩 呢度嘢食真係好出色 地點又方便 好值得再嚟

今日晚市時間好多人 都要等一陣位 好彩我哋有book枱

另外點咗個 卡邦尼義大利麵

Spaghetti Carbonara

呢度嘢食真係好出色 地點又方便 好值得再嚟

Spaghetti Carbonara
  • SpaghettiCarbonara
2023-12-20 238 浏览
經朋友介紹黎左依間食意大利菜~晚餐時間好爆場好彩有訂定位,所以都唔洗等位是日餐湯係南瓜湯,入口係好濃郁既南瓜味~口感好creamy第一道菜已經有個好開始一上枱道聞到好香菇味食落有微微既蒜香但又唔會搶左菇味,蘑菇配忌廉真係最佳拍檔將蘑菇同醬汁撈勻再放上去烤吐司到一齊食~成件事都好香好脆好好味有新鮮既黑松露片鋪係意粉上,意粉既熱氣令黑松露散發出好香既氣味意粉軟硬適中,每條都有黑松露醬裹住啖啖都有黑松露味鱸魚比想像中大條直接係烤焗爐烤好就上枱,正宗既新鮮出爐面層魚皮烤到好脆,有些許粗鹽係上面,同魚肉一齊食鹹淡剛好魚肉肉質都好嫩滑,唔會烤過頭魚身中間放左蒜粒同迷迭香,令魚肉烤焗時吸收左香料既氣味,食落口除左魚肉既鮮味亦都會食到淡淡既香料味底層魚皮吸收晒旁邊配菜同魚既精華湯汁同面層魚皮既口感味道完全唔同一條魚食到兩種口味,抵呀飲品叫左杯荔枝加檸檬口味既MOCKTAIL,酸酸甜甜咁,幾解膩,好飲
經朋友介紹黎左依間食意大利菜~晚餐時間好爆場
好彩有訂定位,所以都唔洗等位

是日餐湯

是日餐湯係南瓜湯,入口係好濃郁既南瓜味~口感好creamy
第一道菜已經有個好開始

忌廉牛油蒜香雜菌
一上枱道聞到好香菇味
食落有微微既蒜香但又唔會搶左菇味,蘑菇配忌廉真係最佳拍檔

新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵

意粉軟硬適中,每條都有黑松露醬裹住
啖啖都有黑松露味

香草烤原條鱸魚
鱸魚比想像中大條
直接係烤焗爐烤好就上枱,正宗既新鮮出爐
面層魚皮烤到好脆,有些許粗鹽係上面,同魚肉一齊食鹹淡剛好
魚肉肉質都好嫩滑,唔會烤過頭
底層魚皮吸收晒旁邊配菜同魚既精華湯汁
同面層魚皮既口感味道完全唔同
一條魚食到兩種口味,抵呀

LYCHEE LEMONGRASS

2023-12-15
是日餐湯
忌廉牛油蒜香雜菌
新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
香草烤原條鱸魚
LYCHEE LEMONGRASS
2023-12-20 33 浏览
今次同男朋友嚟到呢間銅鑼灣嘅餐廳過個滿足嘅二人時光🥰頭盤:巴馬火腿藜麥牛油果沙律+餐湯好有聖誕節氣氛嘅沙律🎄食落酸酸甜甜好開胃!主菜:1. 意大利牛柳配火箭菜點上醬汁更好食,會有回辣嘅味道!🤪牛柳香口同軟焾,一小口肉,食得好開心😛2. 北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵有啲澱粉質,先係一餐!😍帶子煮得有口感,海鮮果然係最好的!啲意大利麵吸晒啲精華,啖啖都好有龍蝦嘅味道🦞甜品:1. Tiramisu次次食親Tiramisu都會吸到啲朱古力粉而係咁咳,但今次無啦😊Tiramisu 苦中帶甜嘅味道,令我百感交集。雖然同男朋友鬧左交,但果一刻,我都會記得佢嘅好。2. 藍莓芝士蛋糕🍰呢個真係慰藉我嘅心靈!芝士嘅甜同入口溶化感覺,令人再三回味🥰藍莓唔係一般果醬,感覺好好👍🏻係鼓勵我地兩個繼續相處嘅一餐!環境亦有輕音樂同坐得舒服,可以傾下small talk😉餐牌:今次嘅二人set:
今次同男朋友嚟到呢間銅鑼灣嘅餐廳過個滿足嘅二人時光🥰

頭盤:巴馬火腿藜麥牛油果沙律+餐湯
好有聖誕節氣氛嘅沙律🎄食落酸酸甜甜好開胃!

主菜:
1. 意大利牛柳配火箭菜
點上醬汁更好食,會有回辣嘅味道!🤪
牛柳香口同軟焾,一小口肉,食得好開心😛

2. 北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
有啲澱粉質,先係一餐!😍
帶子煮得有口感,海鮮果然係最好的!
啲意大利麵吸晒啲精華,啖啖都好有龍蝦嘅味道🦞

甜品
1. Tiramisu

2. 藍莓芝士蛋糕🍰

餐牌:

今次嘅二人set:
2023-12-05
  • Tiramisu
2023-12-20 37 浏览
👉🏻SEARED SCALLOP TAGLIATELLE lobster bisque, salmon roe 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵 💲238👉🏻GRILLED TUSCAN RIB EYE STEAK with roast broccolini 意式烤安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗NZ 10oz 💲368-haven’t been dining in causeway bay for a while and there’s some new restaurant opened! The steak was grilled nicely with the checked pattern haha tho i think it could still be grilled for a longer while cuz right now it’s a bit chewy in some parts of the stead :/ the tagliatelle was served cold the sauce could hv added a bit more and

NZ 10oz 💲368

the sauce could hv added a bit more and there’s just 3 scallops on top :/
but the staff are quite polite in general and very helpful in filling water for you even tho we paid and finished the food😹
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Mano (Causeway Bay)
📍5/F, The L. Square, 459-461 Lockhart Rd, Causeway Bay
🔗#7eating銅鑼灣#7eating意大利菜#7eating西式
2023-12-19 43 浏览
Mano 食物質素出色之餘性價比亦高,位於銅鑼灣正中心方便行完街過嚟😋.▫️ 𝐌𝐚𝐥𝐛𝐞𝐜 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 🍷 $78紅酒順滑易入口,適合一人一杯配搭牛扒💕.▫️巴馬臣芝士薯條 🍟 $68作為開胃小食,薯條香口而不油膩,特別喜愛把芝士處理成一絲絲的狀態佈滿整個薯條上面,輕盈又好味!.▫️ 意式烤安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗 🥩 $368 不得不讚餐廳火候控制得宜,三成熟令肉質嫩滑又Juicy,另外大讚西蘭花苗亦有火爐烤焗的味道,層次感十足!.💬 食物正宗,味道一流,地理位置極佳,值得一試!.Mano offers excellent food quality with great value, conveniently located in the heart of Causeway Bay for a post-shopping treat 😋.▫️ 𝐌𝐚𝐥𝐛𝐞𝐜 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 🍷 $78The red wine is smooth and easy to drink, perfect for pairing with a steak 💕.▫️ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 🍟 $68As
▫️ 𝐌𝐚𝐥𝐛𝐞𝐜 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 🍷 $78
紅酒順滑易入口,適合一人一杯配搭牛扒💕
▫️巴馬臣芝士薯條 🍟 $68
▫️ 意式烤安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗 🥩 $368
💬 食物正宗,味道一流,地理位置極佳,值得一試!
▫️ 𝐌𝐚𝐥𝐛𝐞𝐜 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 🍷 $78
▫️ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 🍟 $68
As an appetizer, the fries are flavorful and not greasy, especially with the cheese delicately grated over them – light and tasty!
▫️ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐓𝐮𝐬𝐜𝐚𝐧 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐫𝐨𝐜𝐜𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 🥩 $368
Must commend the restaurant for perfectly controlling the cooking time, resulting in a tender and juicy texture. The broccolini, grilled with a touch of the flame, adds a delightful depth of flavor!
💬 Authentic, top-notch flavors, and an excellent location make it worth a try!
銅鑼灣L. Square有好多嘢食,網上見到呢間餐廳裝修好有聖誕氣氛,放工就嚟試下😆店員仲特別介紹聖誕套餐同埋特飲,睇落都好吸引👍🏻趁有happy hour,我哋都分別叫咗一杯prosecco同Bellini🥂前菜我哋先叫了beef carpaccio,加咗芝士同沙律菜,味道簡單清新😋主菜叫咗焗seabass同scallops tagliatelle,前者新鮮入味,後者口感煙韌👍🏻最後仲有甜品tiramisu,perfetto🇮🇹
店員仲特別介紹聖誕套餐同埋特飲,睇落都好吸引👍🏻
最後仲有甜品tiramisu,perfetto🇮🇹
2023-12-19 16 浏览
今次去銅鑼灣去左間充滿浪漫情調的西餐廳Mano~臨近聖誕節,餐廳佈置咗好多聖誕裝飾🎄好有氣氛❣️GRILLED TUSCAN RIB EYE STEAK💰368 (10 oz)roast broccoin意式烤安格斯肉眼扒表面烤至焦香,內裏嫩滑多汁,配澳洲西蘭花苗,減低了牛扒的油膩感,整體口感豐富👍🏻CARBONARA TAGLIATELLE💰168卡邦尼扁意大利麵香濃的卡邦尼醬汁配上彈牙扁意大利麵,味道濃郁而有咬口。每一口都散發出義大利風味的精髓,讓人回味無窮。Apple Juice💰38蘋果汁清甜,配搭以上餐點可以減低油膩感Mano燈光柔和,音樂輕柔,營造出一種浪漫迷人的氛圍,服務員態度也很好,推薦過來放鬆一下或者慶祝節日亦都10分適合🫶🏻

roast broccoin

CARBONARA TAGLIATELLE💰168

Apple Juice💰38
蘋果汁清甜,配搭以上餐點可以減低油膩感

$315.5 (晚餐)
  • 卡邦尼扁意大利麵