2023-02-17 68 浏览
🌟港鐵東涌站A出口 10分鐘路程🌟#高質意大利菜趁平日同朋友去行outlet 但要先揾食醫肚!以前黎outlet 都冇留意到有咁多野食架😚😚見到呢間 Man Mano 餐廳內環境好靚 有拱門設計 好似去左第二度咁 就揀左係呢度食lunch!🌼Crocchetta-熱辣辣ge蘑菇炸丸子-丸子入面充滿左香噴噴ge 黑松露蛋黃醬🌼Carpaccio-意式生牛肉薄片 配子ricotta 芝士-冇諗會咁夾-焗香左ge 榛子 意式醃南瓜 提升左生牛肉ge 味道🌼Orechiette Arrabiatta- 少辣蕃茄醬汁配貓耳朵🌼Maccheroni-意式香草醬羊肩通粉-羊肩肉夠羶味🌼Tiramisu-咁岩朋友生日 餐廳好sweet 加左'Happy Birthday' 🎂-濃濃酒香咖啡味👍🏻👍🏻🤭🌼Mimosa香橙氣泡酒🌼Peroni Nastro Azzuro Lager❣️老闆好搞笑 教我地講意大利文😂😂
🌟港鐵東涌站A出口 10分鐘路程
🌟#高質意大利菜

趁平日同朋友去行outlet 但要先揾食醫肚!
以前黎outlet 都冇留意到有咁多野食架😚😚

❣️老闆好搞笑 教我地講意大利文😂😂
2023-02-13
  • Carpaccio
  • Crocchetta
東薈城呢間Man Mano真係唔可以唔黎,呢度好高質,有環境有service,出色!我地先叫前菜Meatballs🧆係牛肉丸黎,烤得好香,啲牛肉肉質好好,煙煙韌韌,又重牛味,肉醬又夠辣,加埋番茄羅勒呢啲香料,好好食😋( ^ω^ )之後就叫主菜Caserecce🍝呢個既意粉係煙斗粉,長長地,好得意,啲汁吸晒係意粉入面,成個鯷魚番茄醬同酸豆都係酸酸甜甜,加上烤大蒜番茜牛至,香口惹味,好稠好正😚(。・ω・。)我地食埋另一主菜Risotto🫕🍚燉飯好腍身,軟綿入味,紅花茴香呢啲香料令燉飯更鮮味,主角既西班牙紅蝦就大大隻,鮮甜爽彈,好正🤩(>^ω^<)最後叫多兩杯飲品,Italia Green同埋Aperol Spritz🍹Italia Green係綠茶,檸檬,抹茶,青瓜及薄荷,好fresh好清新,另外Aperol Spritz係意大利氣泡酒,有阿佩羅利口酒同埋Cap蘇打水,酒味幾濃,甜甜地好易入口😙┏ (^ω^)=

2023-02-15 120 浏览
Tortelloni🤤💗💭意大利小雲吞配大蝦慕斯伴芥未蘿蔔脆片-( 10/10 )呢一個小雲吞真係好特別啊!初頭以為上面嗰啲係薯片嚟嘅,點不知原來係用芥末做嘅蘿蔔脆片,食落好香脆可口!雲吞配埋呢個大蝦慕斯好鮮美!Arancini 🤤💗💭墨魚汁水牛芝士意式燉飯球-( 10/10 )呢一個炸波波,原來係一個燉飯黎,食落去個感覺好特別。因為用咗墨魚汁口感好鮮甜。而且外脆內軟!Panzanella 🤤💗💭意式麵包沙律-( 10/10 )呢一個麵包沙律都幾清新,作為前菜小食來講確實不錯。我最鍾意就係佢嘅麵包郺哂脆口。Panna Cotta 🤤💗💭意式奶凍配士多啤梨、雲尼拿忌廉及糖漬果仁-( 10/10 )呢一個奶凍,真係好不錯。最鍾意就係佢嗰啲糖漬嘅果仁,食落去有少少甜味配埋士多啤梨嘅西酸即刻覺得好夾。
Tortelloni🤤💗

💭意大利小雲吞配大蝦慕斯伴芥未蘿蔔脆片

Arancini 🤤💗
💭墨魚汁水牛芝士意式燉飯球

Panzanella 🤤💗
💭意式麵包沙律

Panna Cotta 🤤💗
💭意式奶凍配士多啤梨、雲尼拿忌廉及糖漬果仁
2023-02-13 122 浏览
好耐冇同男朋友去拍拖食下好野打下卡,今日諗住打破沉悶,放工帶左男朋友去呢間係意大利餐廳食dinner,晚餐食得豐富且有氣氛!Prosciutto Crostini呢個係意式火腿麵包棒,用嘅係意大利聖丹尼爾火腿,賣相都幾有趣,食落都幾唔錯!Meatballs呢個係香烤牛肉丸,香辣肉醬、番茄同羅勒,好夠味好香好食!Spaghetti Carbonara卡邦尼意粉,有意大利火腿同巴馬臣芝士,加入大蒜、胡椒碎同蛋黃,好香好juicy!Italia Green呢杯特飲有綠茶,檸檬,抹茶,青瓜同薄荷,成件事幾清新幾爽,飲落感覺幾好!Aperol Spritz呢個係意大利氣泡酒,用阿佩羅利口酒溝蘇打水,甜甜地有氣酒好易入口好飲!
Prosciutto Crostini
Meatballs
呢個係香烤牛肉丸,香辣肉醬、番茄同羅勒,好夠味好香好食!
Spaghetti Carbonara

Italia Green

Aperol Spritz
2023-02-13 92 浏览
⋆⸜♡⸝‍⋆ Cannoncini ⋆⸜♡⸝‍⋆開心果忌廉酥皮牛角捲👅超級酥脆可口,入邊真係有滿滿嘅開心果味,忌廉打到好滑身😘⋆⸜♡⸝‍⋆ Orecchiette Arrabiatta ⋆⸜♡⸝‍⋆辣椒醬蕃茄貓耳朵意粉🍝幾特別,平時好少食貓耳朵粉,我男朋友更加係第一次食。佢覺得口感幾特別比平時一半食開嘅通粉稍為彈牙少少🤏🏻⋆⸜♡⸝‍⋆ Spaghetti Carbonara ⋆⸜♡⸝‍⋆巴馬臣芝士卡邦尼💛可以話係我嘅至愛!我鍾意佢個仲鹹鹹香香嘅味道,但係又唔會話好肥膩,食落去好creamy。意粉好掛汁🤭⋆⸜♡⸝‍⋆Tiramisu ⋆⸜♡⸝‍⋆我以前成喺屋企整Tiramisu都唔成功😵‍💫,我發現原來係因為我家少咗手指餅乾同埋濃縮咖啡,令到Tiramisu嘅味道冇咁濃郁,呢個甜品食完之後真係停不了口😆
⋆⸜♡⸝‍⋆ Cannoncini ⋆⸜♡⸝‍⋆

⋆⸜♡⸝‍⋆Tiramisu ⋆⸜♡⸝‍⋆

2023-02-13 112 浏览
祝我嘅好姊妹生日快樂,好彩今日book到呢間餐廳!好姊妹食得勁滿足,仲話下次有機會要帶佢男朋友再嚟多次!今日叫咗幾樣餸菜,我哋都覺得好唔錯👍🏻,分別就係:🥗前菜🥗Meatballs香烤辣味牛肉丸💁🏻‍♀️呢一個牛肉球都真係幾好食,咬落去幾有口感又夠晒彈牙,唔會話好鞋口。而且有少少辣椒嘅味道。🍝主菜🍝 Orecchiette Arrabiatta香辣茄醬貓耳朵粉💁🏻‍♀️貓耳朵粉我真係未食過,我好姊妹話好好食所以就order咗,初頭純粹諗住試吓㗎咋並不是竟然令我讚不絕口。我覺得個口感好特別,唔會話好林。🍮甜品🍮Arborio Pudding 阿柏里歐米布甸💁🏻‍♀️意大利米配上香嘅車厘子凝乳,酸酸甜甜幾好食,仲有添加到少少夏威夷果仁脆餅。可以能夠充分增加口感。🍷飲品🍷Prosecco 意大利氣泡酒&紅酒如果可以飲酒嘅朋友,記得chill下!

🥗前菜🥗

Meatballs香烤辣味牛肉丸

🍝主菜🍝

🍮甜品🍮

Arborio Pudding 阿柏里歐米布甸

🍷飲品🍷

Prosecco 意大利氣泡酒&紅酒
如果可以飲酒嘅朋友,記得chill下!
2023-02-13 100 浏览
同朋友一齊係東涌行街買咗好多野,行到腳仔累累地,無意中見到一間意式餐廳係東薈城餐廳4樓418號舖,有一間叫做-man mano-的餐廳,咁今晚既既餐就有著落啦上到去佢地職員好好招待,😈禮貌地帶位,幸運地可以坐到卡位,梳化質地好舒服,仲可以放低啲戰利品,位置唔會阻到人😈😺發覺晚餐選擇都好多好豐富,價錢合理啦,唔算等好耐,我地叫既食物就送到我地面前啦😺Arancini外型好趣致,三粒燉飯球,入面材料好豐富,食到多重唔同口味,滿滿芝士味道,同埋新鮮熱辣辣,外皮香脆,好滿足阿~Tortelloni平時食過小雲吞,呢度既意式雲吞特別好食,好特別加咗脆片係面,佢個汁同雲吞非常夾,食完都完全唔濟,同埋好飽雞 意大利小雲吞 配大蝦慕斯、芥未歐洲蘿蔔脆片及甲殼類油~Meatballs睇唔出簡簡單單既三粒牛肉丸都可以咁好食,好勁既牛肉味,少少辣有肉醬,好似食緊肉醬意粉咁,好好食~Italia Green呢一杯既感覺好似綠野仙蹤一樣,望落感覺好舒服好清新,味道真係有一種青瓜同酸酸地既味道,可以幫助消化~Aperol Spritz食飽之後一定要試呢一杯,顏值相當高,好靚好似水晶球咁,唔會太苦,容易入口~呢日間

Arancini

Tortelloni

意大利小雲吞 配大蝦慕斯、芥未歐洲蘿蔔脆片及甲殼類油~

Meatballs

Italia Green

Aperol Spritz

呢日間既食物同飲品都好有時尚感,又有高級感 ^_^
2023-02-12 115 浏览
本身見好多社交平台 page出哂廣告推介呢間就諗住黎試下手工意粉唔知係咪佢哋應付唔到突如其來既人潮落完order等左接近半個鐘都未有野食一問之下原來漏左單…完全無句sorry之餘,問拎杯水又無左影😅結果足足等左一個鐘先有野食🙃我哋2個人叫左個意式生牛肉薄片做前菜 ,主菜就Carbonara,羊肩通心粉。味道方面 食得出係手工意粉 但味道真係唔值呢個價錢 兩個意粉都好失望 味道好淡之餘 個羊肩通心粉濕到水溜溜咁…兩個人Total食咗接近$500住附近既我哋本身好期待呢間新餐廳 但以後真係不了😟
本身見好多社交平台 page出哂廣告推介呢間
就諗住黎試下手工意粉
唔知係咪佢哋應付唔到突如其來既人潮
落完order等左接近半個鐘都未有野食
一問之下原來漏左單…
完全無句sorry之餘,問拎杯水又無左影😅
結果足足等左一個鐘先有野食🙃

兩個人Total食咗接近$500
住附近既我哋本身好期待呢間新餐廳 但以後真係不了😟

新開意大利🇮🇹菜館位於東薈城四樓,裝潢比較輕鬆悠閑,少了一點拘束感,地方寛敞坐得舒服,圓拱型設計增添時尚感。餐廳🍴主打意大利住家菜同手工製意大利粉🍝,開放式廚房望住廚師即製意粉,份外有風味。Arancini: 熱辣辣即叫即整意式燉飯球,新鮮墨魚汁不止點綴作用,而整顆都是墨魚汁同拉絲意大利水牛芝士組成,外脆內軟,燉飯粒粒分明有咬口,食多幾粒飯球都不會膩。Bruschetta:意式烤麵包🥯、蕃茄、大蒜配酸種麵包:酸種麵包比一般較鬆軟,酸度比較高,升糖指數比較低,感覺更健康,多款爆汁新鮮蕃茄配上橄欖油同香草🌿食落好清新,做前菜一流。Spaghetti carbonara:餐廳主打signature 手工製意大利粉,面條質感比較煙韌,真正做到「Al Dente」,咸香的意大利火腿有升華作用,巴馬臣芝士加上蛋黃點綴,煙肉、蛋和芝士油膩膩的配搭讓麵條口感變的很滑,好經典,好好味🤤。P.L.A.Y peach Lychee apple and yuzu:非常清新的一杯飲料品,甜度適中,淡淡蘋果清香,荔枝香甜可口,加上有汽泡水,好解膩。Iced latte: 牛奶比例高、奶泡厚重,甜香且柔順細緻,夠曬

Iced latte: 牛奶比例高、奶泡厚重,甜香且柔順細緻,夠曬冰🧊入口順滑。

甜品🍮一定要食經典tiramisu💓, 灑滿朱古力粉,口感像冰凍幼滑的雪糕,底層手指蛋糕吸收Espresso後配上細滑忌廉!

2023-02-10 122 浏览
A new Italian restaurant in Tung Chung. I ordered the lunch set. The croquettes were delicious. I felt the scent of truffles. Other appetizer looks delicious, too. Arrabbiata was short pasta. The sauce is also delicious, but I felt that the sauce was a little watery and had a light taste, probably because it was not drained well. There are not enough staff, so they don't even notice when I ask for something. But the dishes come to be put away so quickly. I couldn’t expect quality of service. Western guy, he could be manager know great service and humour, so I hope to improve their service. As a whole, you can enjoy homemade pasta, so I highly recommended.
2023-02-10
🌟行開東薈城,打開OpenRice見到呢間新開嘅意大利手工意粉,平日有set lunch,包左starter, 手工意粉,於是走入去試吓😋🌟餐廳入面裝修行歐陸風,樓底較高,亦都有落地玻璃,彩光到十足👍🏻👍🏻🌟特別之處係佢可以親眼見到廚師製作手工意粉嘅全程👍🏻👍🏻Crocchetta 😋即係蘑菇炸丸子黑松露蛋黃醬😋外層炸到金黃香脆😋裏面係薯蓉同埋蘑菇泥,有濃郁嘅黑松露醬味😋推薦推薦👍🏻👍🏻Carpaccio (+$35)😋意式生牛肉薄片配南瓜,榛子及ricotta 芝士😋意大利前菜必點之一😋生牛肉薄片,嫩滑,有牛味,有驚喜😋配埋南瓜粒榛子粒,增加口感😋加埋橄欖油,令到調味更加有層次Linguine Vongole😋蜆肉扁意粉😋蜆肉份量十足,冇沙😋蜆肉新鮮飽滿,絕對唔係雪藏貨😋手工扁意粉,十分出色,煙韌彈牙,掛汁十足😋意粉調味適中,有大蒜辣椒同埋parsley 味既配搭Spaghetti Carbonara 😋用咗意大利火腿,鹹香味突出😋呢份蛋汁味香濃😋調味口感清新,唔會過膩😋手工意粉,煙靭到十足😋食得出係用心之作Tiramisu (+40) 😋口感細膩😋底部用咗lady finger,

🌟特別之處係佢可以親眼見到廚師製作手工意粉嘅全程👍🏻👍🏻

😋即係蘑菇炸丸子黑松露蛋黃醬
😋外層炸到金黃香脆
😋裏面係薯蓉同埋蘑菇泥,有濃郁嘅黑松露醬味
😋推薦推薦👍🏻👍🏻

Carpaccio (+$35)

Carpaccio

😋意式生牛肉薄片配南瓜,榛子及ricotta 芝士
😋意大利前菜必點之一
😋生牛肉薄片,嫩滑,有牛味,有驚喜
😋配埋南瓜粒榛子粒,增加口感
😋加埋橄欖油,令到調味更加有層次

Linguine Vongole

Linguine   Vongole

😋蜆肉扁意粉
😋蜆肉份量十足,冇沙
😋蜆肉新鮮飽滿,絕對唔係雪藏貨
😋手工扁意粉,十分出色,煙韌彈牙,掛汁十足
😋意粉調味適中,有大蒜辣椒同埋parsley 味既配搭

Spaghetti Carbonara

Spaghetti    Carbonara

😋用咗意大利火腿,鹹香味突出
😋呢份蛋汁味香濃
😋調味口感清新,唔會過膩
😋手工意粉,煙靭到十足
😋食得出係用心之作

Tiramisu (+40)

Tiramisu

😋口感細膩
😋底部用咗lady finger, 吸收晒Espresso
😋高質素嘅甜品

冷泡林杮蜜桃茶 (+15)
有機檸檬薑茶 (+15)

總括而言,環境舒適,裝修有特色,打卡一流📸📸食物質素一流,前菜,手工意粉同埋甜品製作用心,出色,絕對推薦

Carpaccio
Linguine   Vongole
Spaghetti    Carbonara
Tiramisu
  • Linguine  Vongole
  • Spaghetti  Carbonara
2023-02-09 84 浏览
今日黎到東涌探朋友,朋友就帶我黎呢間意大利餐廳試下,好出色既一間餐廳。今餐係滿滿既澱粉質,先黎Linguine Vongole,係蜆肉扁意粉,自製既意粉,麵質真係好好,軟硬好適中,啲蜆又大隻,加埋辣椒大蒜番茜,成個意粉好香辣,好惹味,真係好好味(≧▽≦)然後係另一個意粉Spaghetti Bolognese,呢個係番茄牛肉醬意粉,自製既意粉特別彈牙,口感超好,新鮮蕃茄整既醬有蕃茄碎,牛肉碎又夠晒腍,成個醬真係好濃,每條意粉都痴到啲醬汁,加上鋪滿意粉既芝士碎,好香好正o(^▽^)o最後係另一種澱粉質:飯Arancini,係意式燉飯球,表面都係炸到脆晒,內餡就係墨魚汁同意大利水牛芝士,成個燉飯都好香,墨魚汁令到燉飯好鮮味,芝士又夠咸香,真係超好食(^◯^)
2023-02-09 55 浏览
放假訓到自然醒♾️同男友落街搵嘢食,邊行邊手機搵到一間見到新開既食店♾️專做意大利菜♾️反正未去過♾️決定試吓個Lunch 望到入面成個裝修好有意式歐陸感覺,舖面都算大,😎仲望到外面既景色,整體感覺都好舒服,被職員帶位自己入咗去坐低,然後望到張餐牌好靚,擇咗幾樣試吓😃等待期間,見到有幾個打卡位,影出來好靚等待時間都影了幾張照😍😍😍😍😍😍🤭Panzanella呢碟顏值爆分,麵包少少硬好有口感,味道好好仲有好多青瓜,😃感覺好清新,呢個沙律感覺好特別同埋好開胃🤭Crocchetta呢碟又係顏值爆分,兩粒外脆內軟既質感已經相當吸引,同埋佢個丸子炸到好香又無油益,真係唔錯 😝🤭Orecchiette Arrabiatta好驚喜🤗,蕃茄味好濃,醬汁好豐富,意粉熟度剛剛好,真係有返咁上下質素,😙非一般可以食到咁出色🤭Spaghetti Carbonara蛋黃同火腿既味道好突出,仲有更香濃既芝士味,😜非常適合喜歡芝士既人士,食得出佢個意粉係用外國材料,非常好食 😍值得推薦唔錯😍😍😍😍😍😍😍😍😍

等待期間,見到有幾個打卡位,影出來好靚
等待時間都影了幾張照😍😍😍😍😍😍

🤭Panzanella

🤭Crocchetta

🤭Orecchiette Arrabiatta

🤭Spaghetti Carbonara

值得推薦唔錯😍😍😍😍😍😍😍😍😍
2023-02-09 53 浏览
Man Mano地址: 東涌達東路20號東薈城名店倉4樓418號舖提起東涌一定會諗起Outlet😚,但原來4樓入面有間行新開嘅西餐廳,唔單止裝修精緻坐得舒服,而且野食仲要好好食添,好岩血拼完去食餐好😆~Suckling Pig🐷$345雖然唔係第一次食西式烤乳豬仔😌,但呢到啲BB乳豬唔單止唔會煎到乾之餘仲保留肉汁🤪,豬皮真係烤又薄又脆,而且啖啖肉爽口彈牙,再配上芥末醬好野美呀😋,正~Tagliate Di Manzo🥩$3903成熟嘅和牛煎到岩岩好,唔會overcook😝,牛扒肉質鮮嫩,而且油脂亦都平均口感好好,好入味好juicy,😚再配搭芥末醬,真係效果一流好好食🥰,值得一試,正!Tartaro🐮$135牛肉賣相好精緻一定要order呀😍,牛肉粒食落感覺新鮮,再加上少少新鮮檸檬汁🍋,完全提升了唔同效果,有少少少清新感覺,都幾開胃,正😚!Carpaccio🥩$130生牛肉片大大塊好夠滑溜🤩而且牛肉味濃郁,咬落爽口😚,CP值幾高,正。Arancini🧆$90好驚喜呀,呢款炸球幾特別入面係墨魚汁飯加水牛芝士🤪,鹹鹹地但係又不膩,越食越停唔到口😋。味道配搭效果一流,真係好好食,值得一試,正😚
Man Mano
地址: 東涌達東路20號東薈城名店倉4樓418號舖

Suckling Pig🐷$345

Tagliate Di Manzo🥩$390

Tartaro🐮$135

Carpaccio🥩$130

Arancini🧆$90
好驚喜呀,呢款炸球幾特別入面係墨魚汁飯加水牛芝士🤪,鹹鹹地但係又不膩,越食越停唔到口😋。味道配搭效果一流,真係好好食,值得一試,正😚!

"P.L.A.Y"🍹$70
由林柿蜜桃茶; 荔枝; 蘋果和柚子調配而成,味道酸酸甜甜都幾清新香醇幾解渴🥰,飲落都幾重蜜桃味😎,正。

Tea Garden🍹$70
清新酸香嘅青檸衝擊烏龍茶甘香味,青檸、梳打、烏龍茶🤩呢個組合夾埋一齊味道清新得黎又好有層次🍃,估唔到呢個組合咁正,好開胃呀,真係好適合呢㗎迎接夏天嘅到來🤤~
2023-02-08 49 浏览
Randomly picked this place for dinner. It’s not a crowded place on a weekend night.The food is surprisingly delicious with traditional cooking and price is reasonable. Interior design is good too and service is great.Worth to give it a try again!
Worth to give it a try again!
2023-02-05