2020-10-07 160 浏览
好食嘅餐廳係一定會encore嘅!呢間餐廳裝飾又正,啱晒打咭。最緊要係,呢嘢食真係高汁。所以成日都忍唔住食完又食。有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利粉呢個係我每次嚟都一定嗌嘅意粉。真係十級好美味,滿口蟹嘅鮮味,材料一啲都唔馬虎。仲有蟹鉗食添,正。可能會失望温泉蛋明太子意大利扁面好彩係無令我失望嘅!份量都幾多架,口感好豐富,明太子嘅味都幾突出。普通到無得再普通嘅炸魷魚圈呢個名真係好搞笑,但係都幾香脆架。唔甜的紫薯蛋糕紫薯真係無處不在架,嗌左個飯後甜品,唔算好甜,幾濃縮!

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利粉

可能會失望温泉蛋明太子意大利扁面

普通到無得再普通嘅炸魷魚圈
呢個名真係好搞笑,但係都幾香脆架。

唔甜的紫薯蛋糕
紫薯真係無處不在架,嗌左個飯後甜品,唔算好甜,幾濃縮!
《73.5%朱古力最好味》點解會將依個放第一樣介紹呢?因為佢係第一樣上枱而且係最驚艷!真係好好好好好好濃朱古力味小編當日就正正好想飲啲好濃朱古力味既野點既時候會擔心佢濃奶味🥛唔夠朱古力味但最終小編係非常之滿意非常推介大家要點依杯試試🤤.《記住,期望愈大失望愈大⋯雞翼 - 芝士味》其實Mamaday既雞翼好幾隻味小編都好想試一直掙扎要點邊個味..最後點解會揀左依個芝士味呢?就因為佢個英文名稱寫「we use 3 different cheeses」睇到之後就決定一試 當然最後亦都無令我失望非常濃烈既芝士味 真係食得出用左唔同芝士粉去整🧀仲要係單骨 岩晒唔想食雞翼食到好無儀態既你.《可能會失望明太子意大利扁面》上次食過佢既明太子薯條就知佢既明太子食品係唔會令人失望所以今次就叫左依個意粉🍝果然好夠明太子味仲好creamy仲有幾條Crab Stick同埋木魚配搭成件事好match都好味

《73.5%朱古力最好味》
點解會將依個放第一樣介紹呢?
因為佢係第一樣上枱而且係最驚艷!
真係好好好好好好濃朱古力味
小編當日就正正好想飲啲好濃朱古力味既野
點既時候會擔心佢濃奶味🥛唔夠朱古力味
但最終小編係非常之滿意
非常推介大家要點依杯試試🤤

《記住,期望愈大失望愈大⋯雞翼 - 芝士味》
其實Mamaday既雞翼好幾隻味小編都好想試
一直掙扎要點邊個味..
最後點解會揀左依個芝士味呢?
睇到之後就決定一試 當然最後亦都無令我失望

果然好夠明太子味仲好creamy
仲有幾條Crab Stick同埋木魚配搭
成件事好match都好味
2020-10-04 159 浏览
一直都想跟朋友來這尼度尋味,但遇上疫情阻礙,今晚終於可以來到。入到去,感覺到自己去到西方世界,環境繽紛色彩,加上輕快音樂🎶,令人心情愉悅。坐下來,見每張檯面貌都不同,有心思。我地叫了求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯和千島軟殼蟹芝士比薩 ,豆腐咖啡雪糕三樣野。求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯$112率先登場,好香的鰻魚,急不及待來一口,真好吃,鰻魚香滑肉嫩,分量多,滑蛋真的滑,配上珍珠米飯粒,令人回味無窮。千島軟殼蟹芝士比薩 $128分量剛好,軟殼蟹脆而不乾。千島汁和芝士濃度剛好,令批底食落去感到鮮味。雖然我地飲咖啡會睡不著,但都要飲豆腐雪糕咖啡,沒有令人失望,尤其豆腐雪糕真深滋味。整體而言,食物和環境都兼備的好選擇。

坐下來,見每張檯面貌都不同,有心思。

求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯$112

千島軟殼蟹芝士比薩 $128

整體而言,食物和環境都兼備的好選擇。

2020-10-01 150 浏览
超人氣既Mamaday 訂咗幾次位都食唔到🥺🥺今次我哋專登提早一個星期打去😍😍終於比我哋成功咗啦 嘻嘻!餐牌啲名都好有心思👏🏻👏🏻 改得好正哈哈環境都好靚 啱晒打卡啦📸📸比上不足比下有餘 - 鰻魚飯 $124蒲燒鰻魚半條~鰻魚肥美 蛋味香濃!當鰻魚配上滑蛋,wow 係超滿足嘅感覺唷~加埋d木魚絲同碎紫菜👅👅真係無得頂啊🤍🤍最後連啲鰻魚汁都無剩啊 🤩🤩蕎麥麵沾魚露配牛扒$152因為我哋遲咗去 蕎麥麵已經賣晒!店員幫我哋轉左麻醬烏冬🥺🥺雖然烏冬都好好味 但下次一定要去多次試蕎麥面🥳🥳🥳Hahaha因為見佢沾魚露好似好得意咁😋重點其實係塊牛扒啊😚牛香四溢!盡是牛的鮮味😍煮得十分出色喔🤩🤩焦糖脆脆咖啡冰沙 $48焦糖脆脆令整杯咖啡感覺即刻不一樣了!係我最鍾意嘅焦糖脆脆仲加左Oreo添啊😚😚甜甜地再加少少咖啡既香氣🤩🤩又好飲又岩囇打卡🥰🥰高質喔!甜甜酸酸的洛神花柚子茶 $48本身單調的洛神花加入柚子茶後增加左甜味☕️酸酸甜甜飲起來十分清爽 對於啱啱食飽嘅我哋嚟講 真係岩囇! 超級解膩呀!
超人氣既Mamaday 訂咗幾次位都食唔到🥺🥺
今次我哋專登提早一個星期打去😍😍
終於比我哋成功咗啦 嘻嘻!

餐牌啲名都好有心思👏🏻👏🏻 改得好正哈哈
環境都好靚 啱晒打卡啦📸📸

比上不足比下有餘 - 鰻魚飯 $124

蒲燒鰻魚半條~鰻魚肥美 蛋味香濃!
當鰻魚配上滑蛋,wow 係超滿足嘅感覺唷~
加埋d木魚絲同碎紫菜👅👅真係無得頂啊🤍🤍
最後連啲鰻魚汁都無剩啊 🤩🤩

蕎麥麵沾魚露配牛扒$152

因為我哋遲咗去 蕎麥麵已經賣晒!
店員幫我哋轉左麻醬烏冬🥺🥺
雖然烏冬都好好味 但下次一定要去多次試蕎麥面🥳🥳🥳
Hahaha因為見佢沾魚露好似好得意咁😋
重點其實係塊牛扒啊😚牛香四溢!
盡是牛的鮮味😍煮得十分出色喔🤩🤩

焦糖脆脆咖啡冰沙 $48

焦糖脆脆令整杯咖啡感覺即刻不一樣了!
係我最鍾意嘅焦糖脆脆仲加左Oreo添啊😚😚
甜甜地再加少少咖啡既香氣🤩🤩
又好飲又岩囇打卡🥰🥰高質喔!

甜甜酸酸的洛神花柚子茶 $48

本身單調的洛神花加入柚子茶後增加左甜味☕️
酸酸甜甜飲起來十分清爽
對於啱啱食飽嘅我哋嚟講 真係岩囇!
超級解膩呀!
2020-09-30 199 浏览
尖沙咀港式玩味十足一家餐廳🇭🇰Lunch時份嚟到人流都幾多,記得卜位先呀!!🍕啖啖蟹肉……你就想~墨汁海鮮比薩 Seafood, Seafood and Seafood Black Ink Pizza $128餡料都幾豐富,有魷魚,八爪魚仔,櫻花蝦,蟹肉👻Pizza墨汁底黑色幾特別,Pizza薄薄的,面頭有好多芝士🧀每塊都食到魷魚同八爪魚仔。櫻花蝦味道較濃,蟹肉味道唔太突出2個人食哂超級飽😆 🍛泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯🥚Kimchi with Pork Omurice $112黑豚肉片份量都幾多,鐘意水汪汪嘅滑蛋包🥰泡菜帶有少少辣。味道好夾,如果隻碟喺其他色就好啦~ 🧡甜甜酸酸的洛神花柚子茶 $48Hibiscus Tea with Citron驚喜嘅喺以為就咁一杯茶😳原來有櫻花茶壺同小茶杯,飲幾多倒幾多,茶壺可以保暖,食到最後飲都仲暖暖哋。 💜Sweet Potato Latte淺紫色好靚!淡淡紫薯味,味道唔太甜

餡料都幾豐富,有魷魚,八爪魚仔,櫻花蝦,蟹肉👻
櫻花蝦味道較濃,蟹肉味道唔太突出
2個人食哂超級飽😆

泡菜腩肉蛋包飯

🍛泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯🥚
Kimchi with Pork Omurice $112

🧡甜甜酸酸的洛神花柚子茶 $48
Hibiscus Tea with Citron

紫薯latte

💜Sweet Potato Latte
淺紫色好靚!淡淡紫薯味,味道唔太甜
午餐
泡菜腩肉蛋包飯
紫薯latte
2020-09-30 791 浏览
呢間充滿玩味嘅cafe 無論係裝修、擺設、menu設計,甚至係菜名都好鬼馬特別!因為餐廳有90分鐘限時唔夠時間慢慢細味佢本menu,憑感覺快速order幾樣嘢食,全部無伏兼正評先好嘢!首先個打拋豬烏冬有兩大塊脆卜卜嘅蝦片吸引你眼球,主角烏冬就比較濕身但係肉碎真係夠多,仲會有啲蕃茄仔,辣得好過癮!而本身以為會好怪又熱量爆燈嘅pizza原來好好食,香脆嘅薄批上鋪有咸蛋、牛油果、蟹肉同蔬菜等等,仲有大大隻蟹鉗喺面,每一啖都係咸蛋味勁肥勁邪惡,牛油果完全失去作用!雖然佢就話魷魚圈好普通,的確呢味一向都唔係咩特別嘅菜式,但勝在炸得夠熱又唔會令魷魚變韌難咬,加埋個沙津醬真係一下子就清哂。好多時會怕甜品會太甜搞到好漏,但最後嘅紫薯蛋糕的確cake如其名唔會太甜,令你食到真實嘅紫薯香,而且餅底香脆,為今日呢餐作一個完美句號!

都幾辣的泰式打拋豬烏冬

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

Mai tai
都幾辣的泰式打拋豬烏冬
好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
2020-09-29 554 浏览
近來Mamaday 係大熱打卡餐廳之選,仲好難訂到位添,但原來平日12點前walkin,係仲有機會入到去坐,所以就提早左時間嚟試啦!餐廳以「麻麻地」做主題,但其實內外裝潢同餐牌都設計得好有心思,好有玩味,一d都唔麻麻地!我地食左個「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」,個意粉同個名一樣,蟹味好濃郁,有真蟹肉有蟹糕,份量大方。仲有食左明太子薯條,不得了,係薯條上有明太子,另外仲俾左一碟明太子我地點嚟食,即刻覺得個物超所值。整體呢間係值得一試再試。

我地食左個「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」,

個意粉同個名一樣,蟹味好濃郁,有真蟹肉有蟹糕,份量大方。
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

仲有食左明太子薯條,不得了,係薯條上有明太子,
另外仲俾左一碟明太子我地點嚟食,
即刻覺得個物超所值。
明太子薯條

整體呢間係值得一試再試。
2020-08-17
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
明太子薯條
2020-09-29 168 浏览
今次係第二次嚟mamaday 食飯 本身想book定位但係full咗 唯有walk-in 碰吓運氣 大概5:45到 都仲有唔少空位 好開心咁坐低咗😙兩個人叫咗3樣嘢食😋樣樣睇落都好靚好好味咁 啱晒女仔打卡除咗上次食過翻尋味嘅軟殼蟹pizza 今次終於試到個鰻魚飯 冇加大要成條鰻魚 但係已經好夠食 啲飯唔係普通飯 而係有鰻魚汁(?) 再加埋啲蛋 真係好好味😋另外仲咗個蜜糖芥末味嘅雞翼 不過相比起其他兩樣嘢 呢個就冇咩驚喜 正正常常總括嚟講 呢間mamaday 不論係裝修 menu定食物質素上都好有心機 絕對唔會令大家失望👍🏻

兩個人叫咗3樣嘢食😋樣樣睇落都好靚好好味咁 啱晒女仔打卡
2020-09-18
庆祝纪念
生日
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2020-09-28 169 浏览
約左朋友食飯,好彩有book位,1200開門啲人已經排緊隊。叫左lunch set,墨汁海鮮pizza,避風塘雞翼,洋蔥圈,ICE AMERICANO,餐湯(南瓜湯)。本來諗住跟餐加魷魚圈+蛋糕/窩夫,點知者未有貨/賣哂,就係想試一試個效果,可惜要下次。特別推介呢到個pizza,真係一流,有薯蓉係底。薄脆底又唔肥一流。!!!避風塘雞翼份量十足,雞翼乾身有蒜香辣。洋蔥圈脆漿加洋蔥口感一流,都唔會分體。。

叫左lunch set,
墨汁海鮮pizza,
避風塘雞翼,
洋蔥圈,
ICE AMERICANO,
餐湯(南瓜湯)。

避風塘雞翼份量十足,雞翼乾身有蒜香辣。

洋蔥圈脆漿加洋蔥口感一流,都唔會分體。。
2020-09-28 142 浏览
呢間係我鐘意既cafe其中之一因為佢既裝修夠哂玩味牆上很美既壁畫佈置好有心思無論係餐桌/餐具上,都配合咗玩味既裝飾品幽默既餐紙下午茶時間 叫咗件蛋糕,係洛神花柚子蛋糕,味道唔死甜仲同柚子幾夾滑滑既洛神花慕絲想唔到都可以用黎整甜品蛋糕口感綿密濕潤芝士雞翼雞翼上鋪滿芝士粉喜歡芝士既朋友不容錯過係單骨炸雞翼黎嫁,由於食落成口都係芝士粉所以食完一條雞翼會覺得有啲滯膩士多啤梨奶昔香滑口感既奶味,如果士多啤梨味再濃點就好啦
呢間係我鐘意既cafe其中之一
因為佢既裝修夠哂玩味

牆上很美既壁畫

佈置好有心思
無論係餐桌/餐具上,都配合咗玩味既裝飾品

幽默既餐紙

下午茶時間
叫咗件蛋糕,係洛神花柚子蛋糕,味道唔死甜
仲同柚子幾夾
滑滑既洛神花慕絲
想唔到都可以用黎整甜品

蛋糕口感綿密濕潤

芝士雞翼
雞翼上鋪滿芝士粉
喜歡芝士既朋友不容錯過
係單骨炸雞翼黎嫁,由於食落成口都係芝士粉
所以食完一條雞翼會覺得有啲滯膩

士多啤梨奶昔
香滑口感既奶味,如果士多啤梨味再濃點就好啦
2020-09-25 232 浏览
呢間MAMA DAY一直都人氣高企, 終於搵左日子LUNCH去試下,裝修好有玩味, 連個餐牌都得意過人!LUNCH SET 由80蚊左右, 都幾多選擇, 包AMERICANO/紅茶, 沙律要再加錢~我地叫左1個淡淡蟹肉..你就想~墨汁海鮮PIZZA, 同埋散叫左一份蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草扒扒扒~淡淡蟹肉..你就想~墨汁海鮮PIZZA係薄批, 超脆同好多芝士!!蟹肉好多, 真係啖啖都有! 墨汁味其實唔明顯, 不過好好食!! 每人3片都唔會太漏!好好食!!當日咁岩無蕎麥麵, 換左烏冬,, 仲好!! 因為我鐘意烏冬多D哈哈!牛扒切好晒一件件, 雖然全熟但好淋, 味道方面調味比較健康, 可以加雞醬一齊食好食D!!似一個牛排沙律多過主菜! 因為好多沙律菜, 正!
似一個牛排沙律多過主菜! 因為好多沙律菜, 正!

2020-09-23 5189 浏览
今日跟朋友黎朝聖OMG mamaday cafe,裝潢真係好新穎,岩晒我地d年輕人去打卡,非常IG-able! 👍👍😎蜜糖芥末雞翼$68:肉質嫩滑裏面濕潤, 一啲都唔乾身鞋口,外面是用麵粉炸成薄薄脆漿,食落口一啲都唔油膩,非常之好味。面上鋪左少少芥末醬,辣辣哋唔食得辣都一樣可以食到。自家製73.5%心太軟 $58:是一個朱古力蛋糕,切開內裏有流心朱古力輕輕地流出來, 朱古力很濃郁又不會太甜,仲有微微熱温,旁邊有個蜜瓜雪糕球, 下面鋪滿朱古力碎在底下, 又香又甜而且仲有個凍嘅雪糕球食起來同朱古力碎非常夾。牛油果🥑沙冰 $48:這個牛油果沙冰本人未食過,佢寫住杰杰撻撻,有些怕但好想試下,所以就是試下呢個飲品,因我平時都喜歡食牛油果,果然無失望, 食落口雖然杰地,但飲得出是用新鮮牛油果攪拌出來的 ,而且有粒粒鮮牛油果粒,係非常之健康食品。青檸蜂蜜梳打 $46: 是半個青檸加咗啲蜜糖和梳打汽水 ,而家熱天嘅時候飲好適合,飲落很清爽又不會太甜, 食咗啲炸雞翼 ,飲番杯梳打汽水很爽YY! +++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++

2020-09-21 153 浏览
落雨天心情麻麻地去食mamaday心情好d😘因為mamaday既野食絕對唔會麻麻地,好有質素ga🤤餐廳仲精心裝飾,而且佢既餐牌既食物名真係好特別又盞鬼🤣今次食完午飯後去食第二個胃既餐--甜品😋叫左d甜品同飲品,黎過下午茶甜品gathering🤤為食餐單: 手工紫薯🍠 $78焗得硬身脆脆既夾餅中間滿滿綿密紫薯,再沾上甜奶同少少雲呢拿雪糕,紫薯味好天然,同雪糕同奶好match🥰碟上仲伴有手工紫薯可以就咁食😋唔甜的紫薯蛋糕🍰 $48好滑好creamy既紫薯蛋糕同名一樣唔會太甜,喜歡健康低糖甜品既可以一試😚雖然唔太甜,但味道好正,餅底仲好香脆添👍天然紫薯唔太甜🍠 $48絕對天然既紫薯蓉配上牛奶既飲品,飲落好天然無添加,食到紫薯真正既味道😝抹茶牛奶澀澀地無咖啡無落糖架🥛 $48無加糖既抹茶牛奶第一次飲,原來都可以好好飲🤩仲意抹茶味道既會喜歡,抹茶香有d茶味又有d牛奶調下味,唔錯😗牛油果沙冰口感係杰撻撻的🥑 $48依個係我最仲意既🥰牛油果好香濃杰撻撻,有d蜜糖味,又唔會太甜,好清新,飲完好飽🤣

為食餐單:
手工紫薯🍠 $78

唔甜的紫薯蛋糕🍰 $48

天然紫薯唔太甜🍠 $48

抹茶牛奶澀澀地無咖啡無落糖架🥛 $48

牛油果沙冰口感係杰撻撻的🥑 $48

• 牛油果沙冰口感係杰撻撻的
2020-09-20 286 浏览
星期六,抗疫疲勞嘅驅使底下同左個frd出去尖沙咀行下食飯佢話想試mamaday,因為上次太多人排隊食唔到好,我跟!底牌係咩開黎見我。7點開始等,20張台等左個差唔多兩鐘,有度好係你可以行住街等,因為就到佢會call你。嗌左個辣肉腸pizza,鰻魚蛋包飯,明太子薯條野飲啤酒🍻無,豆腐豆腐無,最後唯有飲㗎啡。腸Pizza上面啲芝士仲未溶晒,咬開見到一完整粒粒,個邊都脆脆地嘅,Ok la 普普通通 麻麻地。鰻魚蛋包飯本身無任何期望香港可以食到好食嘅鰻魚,所以無失望,有啲似喺超市買嗰啲現成鰻魚座返暖,去骨又去得幾乾淨喎衰鬼超市姨姨 麻麻地蛋包飯個蛋唔係滑又唔係熟透 ok la唉個飯好似用鰻魚汁撈過 普普通通 麻麻地個飯整體我可以講一句就係 麻麻地。明太子薯條🍟完全浪費啲明太子,點解你要咁做呢?千千萬萬粒生命就咁無無謂謂地犧牲左,罪過罪過就咁不左啲冇加工過嘅明太子上去啲用個爐暖住嘅一早炸好薯條上面明太子本身味係淡嘅少咸加腥味,薯條本身係要襯啲例如茄汁芝士沙律醬之類濃味野,明太子你唔比啲味落去配薯條點搞?最後決定齋食啲座暖薯條算兩樣野加埋,完美演繹咩叫 影真麻麻地。兩杯野麻麻地。總括一下,當所有麻
星期六,抗疫疲勞嘅驅使底下
同左個frd出去尖沙咀行下食飯
佢話想試mamaday,因為上次太多人排隊食唔到
好,我跟!底牌係咩開黎見我

嗌左個辣肉腸pizza,鰻魚蛋包飯,明太子薯條
野飲啤酒🍻無,豆腐豆腐無,最後唯有飲㗎啡

腸Pizza

鰻魚蛋包飯
本身無任何期望香港可以食到好食嘅鰻魚,所以無失望,
蛋包飯個蛋唔係滑又唔係熟透 ok la唉
個飯好似用鰻魚汁撈過 普普通通 麻麻地
個飯整體我可以講一句就係 麻麻地

明太子薯條🍟
完全浪費啲明太子,點解你要咁做呢?
千千萬萬粒生命就咁無無謂謂地犧牲左,罪過罪過
明太子你唔比啲味落去配薯條點搞?
最後決定齋食啲座暖薯條算
兩樣野加埋,完美演繹咩叫 影真麻麻地

兩杯野麻麻地

總括一下,當所有麻麻地嘅野加埋哂一齊
簡直可以稱得上係 10分之麻麻地

原來無偷我雞,mamaday嘅底牌真係mamaday ,我輸了
兩條友加埋輸左498蚊,估唔到結局會係咁

我感受到老闆對麻麻地嘅執著,
絕對係唔會比任何一樣野 可以令你覺得好食

明太子薯條,pizza,鰻魚蛋包飯
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 明太子薯條
2020-09-19 193 浏览
相信大家對呢間人氣黃店都唔陌生,我都食過好幾次🤣.泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112泡菜份量好多,成個飯都好酸辣開胃,黑豚肉肥瘦啱啱好,滑蛋一如既往水準好高.啖啖蟹肉你就想海鮮Pizza $128雖然話你就想啖啖蟹肉,但蟹肉份量都好多,餅皮又薄又脆,啖啖海鮮👅.Chocolate latte +$28採用黑朱古力製作,唔會太甜,飲到朱古力碎,好真實既朱古力加奶🤣.無糖冰茶 +$0減肥恩物,淡淡既茶味👍🏻
相信大家對呢間人氣黃店都唔陌生,我都食過好幾次🤣
泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112

啖啖蟹肉你就想海鮮Pizza $128

Chocolate latte +$28

無糖冰茶 +$0
減肥恩物,淡淡既茶味👍🏻
午餐