2020-11-03 441 浏览
訂座實在不易,為了吃一頓又不想輪候太久,只好早早排隊,5點就到,結果發現員工用膳時間去到5:30,唯有在門外輪候,而且輪候人流不少,結果可以順利第一輪入座。餐牌之前都有人介紹過了,我不再重覆,而且我都是跟熱門食物叫的。軟殼蟹pizza原隻軟殼蟹在中間,好juice,pizza是薄脆的,真的是脆卜卜,所以大家記住要快點吃了。在吃第一口的時候已經十分驚艷,難怪這麼多人願意排隊了。蟹肉意粉每一啖都是滿滿的蟹肉和蟹羔,超滿足,最適合跟我一樣不喜歡拆蟹的人。在出菜位置聞到好香的窩夫,下次一定要再來試甜品。黃店要撐,好吃的更要讚

軟殼蟹pizza

蟹肉意粉

在出菜位置聞到好香的窩夫,下次一定要再來試甜品

黃店要撐,好吃的更要讚
軟殼蟹pizza
蟹肉意粉
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2020-11-02 133 浏览
終於嚟到呢間近期好Hit嘅Cafe,網紅打卡餐廳 - Mamaday! 裝修有心思有特色,走幽默風格,餐廳更有多個打卡位,吸引唔少年輕人去潮聖!午市有唔同既套餐選擇,漢堡,意大利粉,意大利飯,Pizza等等,任君選擇!啖啖蟹肉...你就想...墨汁海鮮pizza 餡料豐富,有粒粒既墨魚,魷魚,蝦等海鮮,配上香濃墨汁及芝士,熱融芝士更有拉絲的效果。餅底薄身脆口,食多幾塊都唔會覺得膩口!🍕魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉一堆炸魷魚薄片絲配三大舊炸芝士,魷魚薄片烤得乾身帶脆口,炸芝士也相當有驚喜,外脆內軟,更夾著流心芝士。意粉份量頗多,多汁夠juicy🍝Strawberry Milkshake杯野顏色好靚,淡粉紅色,少女又可愛。Milkshake 味道適中,沒有死甜的感覺,好滑好creamy ! 🥤Banana Milkshake 雖然加入了少許朱古力味道,但香蕉味亦非常突出,唔會比朱古力味道喧賓奪主。Milkshake 質感厚身,濃稠而香滑,不錯!🥤

午市有唔同既套餐選擇,漢堡,意大利粉,
意大利飯,Pizza等等,任君選擇!

啖啖蟹肉...你就想...墨汁海鮮pizza

魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉

Strawberry Milkshake

Banana Milkshake
2020-11-02 3691 浏览
MAMADAY時時在OPENRICE上出現,我覺得真係有佢既道理,因為今時今日,做餐飲真係唔止要食物質數高,而且都要有GIMMICS,令食客記得你呢家餐廳,先至會番轉頭再食,或者再帶其他朋友來。呢樣野,我覺得MAMADAY真係做得到~!今日來食LUNCH,呢到都有SET LUNCH,有不同款式,今天心情想食PIZZA,所以就選了啖啖蟹肉..你就想....墨汁海鮮PIZZA  $128PIZZA做得好好食,個PIZZA底唔係一般粉團批,而是有D似酥皮感覺的PIZZA,所以食落唔會好飽及滯,就算同朋友每人食一半,都覺得仲有位可以食其他野。 PIZZA上面都有好多料,真係有唔同既海鮮~同時賣相都好靚,新鮮出爐超正~大LIKE~!!!!蜜汁香茅豬頸肉 $128--另一個我地叫左個LIGHT D既小食,估唔到佢又擺得幾靚幾有心思~有沙律及大大片蝦片。色彩好靚,令人見到都開心。味道都可以,豬頸肉夠稔同時個蜜汁香茅汁都唔錯,夠香又唔會太咸。飲品都係MAMADAY的特色,家下秋天想養生D,所以加左$20 杏仁片肉桂綠茶好香杏片味,而且茶具精美,好有FEEL~
啖啖蟹肉..你就想....墨汁海鮮PIZZA

蜜汁香茅豬頸肉

好香杏片味,而且茶具精美,好有FEEL~
2020-10-29
啖啖蟹肉..你就想....墨汁海鮮PIZZA
蜜汁香茅豬頸肉
2020-11-01 167 浏览
Encore 左好多次都返來食既mamaday 雖然menu無乜大變動,但都仲未試哂呀🤣-吾好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 ($124)蛋包飯同一般有啲吾同,係用大量炒蛋包住d飯,食落好香麻油味,配埋木魚同炒蛋一齊食,十分香口😋鰻魚肥美厚肉好juicy,吾會太咸,每次都必點呀😍-軟殼蟹pizza ($138)薄底pizza大大份食多幾塊都得🤪有一大隻軟殼蟹,入面creamy有蟹肉,好有驚喜!吾係淨係得層炸粉啊🤣pizza 用左千島醬,加上菠蘿🍍/蟹柳等等,豐富又多餡🥳-小食拼盤 ($98)想食洋蔥圈又想食薯條🍟依款就好岩啦!一大盤有炸蝦🍤炸洋蔥圈炸魷魚圈同薯條~炸蝦同炸魷魚圈真材實料,啖啖肉👻略嫌炸洋蔥圈炸粉好厚😖

吾好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 ($124)

軟殼蟹pizza ($138)

小食拼盤 ($98)

• 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2020-10-31 119 浏览
// Fusion Eats in Artistically Chic Décor 🤙🏻 //.Finally got time to visit this top-rated and trending restaurant that I’ve been bookmarked for quite some time.🔖Their eye-catching and aesthetic decorations are undoubtedly delightful, not to mention that they have the most humorous menu on the planet.🤣.▪️Black Truffle Mushroom Pizza▪️When it comes to pizza, do you like your crust thin or thick?🍕 Personally, I would prefer savoring a thin crust pizza; not only I wouldn’t be filled up with bread, but
▪️Black Truffle Mushroom Pizza▪️[HK$116]
When it comes to pizza, do you like your crust thin or thick?🍕 Personally, I would prefer savoring a thin crust pizza; not only I wouldn’t be filled up with bread, but also be able to taste all the luscious toppings.😋
The good old combination of black truffle and mushrooms on pizza will forever be unbeatable! Perfectly flavored with cheese and mushroom toppings, and the aromatic black truffle sauce as well!🍕🖤 Crispy and savory all at once!
▪️Soba with Fish Sauce with Medium Rare U.S.A. Rib Eye Steak▪️[HK$152]
The US ribeye steak was beautifully presented with udon, mixed greens and fruit, and two huge pieces of crispy prawn crackers🍴; it was flawlessly cooked till medium rare and seasoned with salt and herbs, incredibly tender and succulent!🥩💦
Udon was served instead of soba noodles because they ran out of soba on that day; flavored with sesame sauce and topped with bonito flakes.🍜
Totally recommend this to all steak lovers out there!💯
// 10% Service Charge 💞 //
又係黑松露野菌比薩...好悶呀 Black Truffle Mushroom Pizza
蕎麥麵沾魚露,配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒 Soba with Fish Sauce with Medium Rare U.S.A. Rib Eye Steak
Iced  &  Hot  Black  Tea
Iced  &  Hot  Black  Tea
  • 蕎麥麵沾魚露,配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒
  • Soba with Fish Sauce with Medium Rare U.S.A. Rib Eye Steak
  • 又係黑松露野菌比薩...好悶呀
  • Black Truffle Mushroom Pizza
2020-10-31 100 浏览
同朋友一齊去左位於尖沙咀既mamaday餐廳度食野,由於lunch hour人比較多,所以我地安排坐响比較靜同入面d既bar枱位置,不過bar枱位較靜其實都幾岩傾計,我地叫左一碟明太子意粉,入面仲有木魚同蟹柳,而且好creamy。之後再叫多個set lunch,set lunch選擇多樣化,我地揀左個墨汁海鮮pizza,入面好足料勁多海鮮蜆肉,大大個皮薄香脆,仲加多左個炸魷魚圈,魷魚好淋,加埋唔厚既炸漿點埋沙律岩岩好。下次要黎再食其他特別既菜式至得。

2020-10-30 526 浏览
見個個打晒咭咁,就黎試一試。呢間餐廳冇得訂枱㗎,如果想試又唔想等咁耐嘅話可以早啲walk-in 只係叫咗3樣嘢,樣樣都唔錯仲幾好食添裝修好有特色有蒜蓉開邊蒸蝦感覺,不過就乾身少少。真係要趁熱食啲芝士可以拉絲。每一塊 Pizza上面都有一隻蝦唔驚分唔均啦呢個意大利扁麵好好味。上枱已經聞到好濃嘅蟹味,有齊蟹子蟹鉗蟹柳同蟹肉都抵啦。上茶速度都幾快。我哋兩個人食其實半個鐘都已經食完。仲有個雞翼,不過我哋都已經夠飽食唔落甜品啦。菜單真係好俾心機設計過,令人每一樣野都想試價錢上都唔算好貴,叫咗三樣嘢+2杯嘢飲埋單四百幾蚊,都係可接受範圍
見個個打晒咭咁,就黎試一試。

只係叫咗3樣嘢,樣樣都唔錯仲幾好食添
裝修好有特色

有蒜蓉開邊蒸蝦感覺,不過就乾身少少。
真係要趁熱食啲芝士可以拉絲。
每一塊 Pizza上面都有一隻蝦唔驚分唔均啦
蒜蓉虎蝦Pizza

有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

菜單真係好俾心機設計過,令人每一樣野都想試

蒜蓉虎蝦Pizza
有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
已經是第二次來,今次不用等位😊😊同上一次一樣,望住個Menu,樣樣都想叫🤭🤭今次試鹹蛋蟹鉗Pizza + 魷魚圈,飲品就叫咗熱朱古力。朱古力的杯寫住「痴痴呆呆坐埋一檯」,真係要係香港人先明白嘅🤣🤣 而且朱古力味濃郁鹹蛋蟹鉗Pizza 出奇地好食,平時唔鍾意食Pizza嘅我,都忍唔住食咗三塊,可能因為佢係薄底,加上好脆。魷魚圈係即炸,入口勁熱,味道不過不失唯一美中不足,冷氣超大,坐一陣就會覺得凍🥶🥶
已經是第二次來,今次不用等位😊😊

唯一美中不足,冷氣超大,坐一陣就會覺得凍🥶🥶
2020-10-29 110 浏览
朋友生日想試下mamaday 前一日打電話book位,已經full咗,唯有叫朋友早少少去拎位。有外帶蛋糕,值得一讚係侍應係我哋食完飯,收拾好枱之後,會自動上蛋糕。🍽 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 (+$28可升級原條鰻魚)鰻魚好大條,啲蛋咁多,啲飯唔係普通白飯有鰻魚汁炒過下好香。🍽 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵呢扁麵真係可以每啖都有蟹肉,好好食,鐘意食蟹既人必食。🍽 記住,期望愈大,失望愈大•••雞翼 (蜜糖芥末)雞翼炸得香脆,但蜜糖芥末唔係好出,但都幾好食。🍽!!!!薯 薯 薯 薯 薯••• •••條 (明太子 細)薯條嗌咗細份,但份量都幾多,有好多明太子,但偏咸。🍹放心唔係好甜既抹茶沙冰杯沙冰好好好飲,好濃抹茶之餘真係唔甜。大推!

🍽 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
(+$28可升級原條鰻魚)
鰻魚好大條,啲蛋咁多,啲飯唔係普通白飯有鰻魚汁炒過下好香。

🍽 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
呢扁麵真係可以每啖都有蟹肉,好好食,鐘意食蟹既人必食。

🍽 記住,期望愈大,失望愈大•••雞翼
(蜜糖芥末)
雞翼炸得香脆,但蜜糖芥末唔係好出,但都幾好食。

🍽!!!!薯 薯 薯 薯 薯••• •••條
(明太子 細)
薯條嗌咗細份,但份量都幾多,有好多明太子,但偏咸。

🍹放心唔係好甜既抹茶沙冰
杯沙冰好好好飲,好濃抹茶之餘真係唔甜。大推!

2020-10-28
庆祝纪念
生日
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 明太子薯條
  • 蜜糖芥末雞翼
由於冇book到位,所以要walk in,好彩等唔係好耐就有位。餐廳好靚,好得意,勁適合打卡。Menu嘅菜式名亦都改得好趣致。叫咗個蟹肉蟹膏意粉(原名太長唔記得)同香蕉朱古力沙冰。兩樣都好好,尤其個沙冰!值得一試!

2020-10-29 94 浏览
🐽🐽最為食,成日帶我四圍食!佢話食mamaday 好冇?我心諗食咩牙🤭原來間餐廳叫mamaday 😬😬唔知食物係咪真係麻麻地!🤣🤣記住,期望愈大,失望愈大···雞翼😆個menu入面d名稱好攪鬼👏雞翼有4個味道,分別係「微辣原味,蜜糖芥末,芝士粉同埋避風塘!鍾意食香口嘢嘅🐽🐽揀咗避風塘口味!雞翼🈶️8隻,隻隻乾身惹味,食到lamlam膩!又係黑松露野菌比薩··好悶呀🍕個底係薄脆,每啖都食到野菌好足料!餐廳so Far so good ?唔係喎。認真唔係麻麻地!🙂
記住,期望愈大,失望愈大···雞翼
😆個menu入面d名稱好攪鬼👏
又係黑松露野菌比薩··好悶呀
🍕個底係薄脆,每啖都食到野菌好足料!
餐廳so Far so good ?
唔係喎。認真唔係麻麻地!🙂
  • 避風塘雞翼
2K
食過銅鑼灣嘅分店,係香港良心餐廳,非常欣賞佢嘅室內設計,喺尖沙咀嘅呢間分店,必須都要去懲罰下😆入到去首先睇吓尖沙咀店嘅室內擺設,似乎有更加多嘅鬼馬標語,非常幽默有趣,亦都仲有少量文宣,有良知有吉士💪👍不過餐廳始終都係食物最緊要,叫咗$128嘅「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 Crab Crab Crab Meet Crab Butter Fettuccine」,無論中英文菜名都好鬼馬有趣🤣意大利麵好快就嚟到,上邊有兩隻小蟹鉗,仲有兩條蟹肉,同埋大量蟹子加香草,賣相幾靚😍。食一啖,好香蟹味同牛油味,原來仲有好多拆碎咗嘅蟹肉,好美味;而意大利麵仲係我喜歡嘅al dente偏硬身,非常好,一個意大利麵就可以睇到廚師嘅功力👏非常滿足的一個午餐😋,支持香港人嘅良心餐廳🥰

非常滿足的一個午餐😋,支持香港人嘅良心餐廳🥰
2020-10-27
2020-10-24 173 浏览
早幾日又去咗好耐無去嘅 Mamaday 試下佢哋嘅 Lunch Set🍽.啖啖蟹肉••••••你就想~墨汁海鮮比薩🍕墨汁餅底薄脆😬有蟹肉、八爪魚仔🐙魷魚🦑櫻花蝦🦐木魚絲🐟加埋千島醬、芝士🧀豐富又香口😋好好味.記住,期望愈大,失望愈大•••雞翼(微辣原味)🐔雞翼即叫即炸👨🏻‍🍳一叉落去雞翼🍴已經有啲肉汁🤪外皮香脆,入面依然嫩滑🤤雞翼醃製到少少香辣🌶仲食到好香芝麻味😗.每天都一樣的沙律🥗沙律菜上加咗日式胡麻醬🤎加埋酸酸甜甜嘅藍莓同紅桑子😆好清新.每天都唔同的湯🥣餐湯係南瓜湯🎃質感濃稠,南瓜唔算好甜😉.提拉米蘇聽過未☕️上面層提拉米蘇味道甜鹹帶微苦👍🏻下面咖啡偏酸少少
每天都唔同的湯🥣餐湯係南瓜湯🎃質感濃稠,南瓜唔算好甜😉
  • 南瓜湯
1K
2020-10-24 144 浏览
好耐之前試過一次,今次終於再來mamaday,呢間零負評的💛店! 今次又係食lunch set,其實lunch set差唔多價,係有幾款係主餐牌冇,只有係lunch menu😛 平日去到都full,要等位架,所以最好就book定🤓-今次食左個,來mamaday點會唔食蛋包飯🤩 一如既往咁大堆頭,超多蛋!蛋係覆蓋晒啲飯😂 面頭仲有小小泡菜加大量黑豚肉片。呢個味道啱啱好,有小小泡菜酸加多小小的辣味😚 因為佢有炸蒜,辣椒乾粒咁,所以撈埋一齊食超惹味!個蛋就比較似炒蛋,如果可以滑返小小會更好。好彩黑豚肉又真係唔太肥,係肥瘦適中的薄片😌 所以整體味道好夾,一啖一啖會停唔到。-另一個就叫左🥰pizza係好薄個隻,成落好脆好似薯片咁!😆 上面的墨汁好濃厚,唔會太水。重點係佢比足海鮮‼️中間首先超多蟹肉,一拎起個下我因為太多料跌晒落碟🤫 蟹肉一絲絲加上大粒章魚同小小蝦肉,完全值呢個價🤗 配上蕃茄汁同千島醬,酸酸地。我食食下仲食到入面有小小薯蓉去痴住啲海鮮咁,唔知有冇食錯呢🙈 最尾仲有好多芝士,焗到啲邊焦焦地好好食!不過可能食2塊就會有小小膩🤪 -Lunch time可以用優惠價加小食,我地就加左個,完全

今次食左個[泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯],來mamaday點會唔食蛋包飯🤩 一如既往咁大堆頭,超多蛋!蛋係覆蓋晒啲飯😂 面頭仲有小小泡菜加大量黑豚肉片。呢個味道啱啱好,有小小泡菜酸加多小小的辣味😚 因為佢有炸蒜,辣椒乾粒咁,所以撈埋一齊食超惹味!個蛋就比較似炒蛋,如果可以滑返小小會更好。好彩黑豚肉又真係唔太肥,係肥瘦適中的薄片😌 所以整體味道好夾,一啖一啖會停唔到。

另一個就叫左[啖啖蟹肉...你就想~墨汁海鮮pizza]🥰pizza係好薄個隻,成落好脆好似薯片咁!😆 上面的墨汁好濃厚,唔會太水。重點係佢比足海鮮‼️中間首先超多蟹肉,一拎起個下我因為太多料跌晒落碟🤫 蟹肉一絲絲加上大粒章魚同小小蝦肉,完全值呢個價🤗 配上蕃茄汁同千島醬,酸酸地。我食食下仲食到入面有小小薯蓉去痴住啲海鮮咁,唔知有冇食錯呢🙈 最尾仲有好多芝士,焗到啲邊焦焦地好好食!不過可能食2塊就會有小小膩🤪

Lunch time可以用優惠價加小食,我地就加左個[炸魷魚圈],完全又係必叫😱 有6-7舊,每舊都炸到勁鬆,個炸粉漿較得好好,。入面🦑圈大大個仲好軟,唔會咬唔開。飲品就飲左包的凍紅茶,係無糖的,可以解膩😬 另一個就叫左[豆腐豆腐豆腐咖啡]。好神奇入面舊豆腐雪糕一路都唔溶,成個波咁,可以不來食😨 最低有小小豆腐花,好新穎的配搭!!! 佢用single shot,再有奶,糖漿自己落,所以唔會太甜。飲落淡淡豆腐味,好正😍 隔左咁多個月一樣好好味,食一次好滿足,真係0負評😚

2020-10-24 132 浏览
Mamaday 尖沙咀打卡地標作為tst 打卡地禁既Mamaday野食出名搞鬼有新意一🥳環境又ig-able!Lunch 有set meun 都幾抵食!由餐具到食物到環境都係影相既位!兩個女仔黎食晏到影左一堆相叫左兩個餐🎈泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯($112)爆多泡菜辣辣地!好開胃黑豚肉好彈牙!係滑蛋呀!滑蛋包飯!🥳味道層次好豐富呀!而且飯量都大👌🏻夠飽肚🎈魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉($118)你唔好以為三角形嗰個係炸薯角啊🤣佢係炸芝士係原舊炸芝士呀超正!!外脆內軟!勁濃蕃茄味唔會乾身既意粉呀😋🎈炸魷魚圈(+$28)彈牙魷魚圈配埋沙律醬🤤完全估唔到原來加錢嘅小食都好大份份量非常之足炸醬非常之薄👌🏻🎈美式咖啡濃濃既咖啡!唔洗加錢飲到我最鍾意既美式😋😋😋又飽肚又靚嘅環境📍📍📍位置亦都非常方便下次可以再同朋友嚟食lunch🥰
Mamaday 尖沙咀打卡地標

作為tst 打卡地禁既Mamaday
野食出名搞鬼有新意一🥳環境又ig-able!
Lunch 有set meun 都幾抵食!

由餐具到食物到環境都係影相既位!
兩個女仔黎食晏到影左一堆相

叫左兩個餐

🎈泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯($112)
爆多泡菜辣辣地!好開胃
黑豚肉好彈牙!係滑蛋呀!
滑蛋包飯!🥳味道層次好豐富呀!
而且飯量都大👌🏻夠飽肚

🎈魷魚薄片炸芝士蕃茄乾扁意粉($118)
你唔好以為三角形嗰個係炸薯角啊🤣
佢係炸芝士係原舊炸芝士呀超正!!
外脆內軟!勁濃蕃茄味唔會乾身既意粉呀😋

🎈炸魷魚圈(+$28)
彈牙魷魚圈配埋沙律醬🤤
完全估唔到原來加錢嘅小食都好大份