2021-01-17 97 浏览
今次尼依間玩味Cafe「MAMADAY」,食下D其他菜式先。唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯升級原條鰻魚,好足料,原條鰻魚口感厚肉、嫩滑,肉質肥美,採用蒲燒醬汁調味,食落好入味、鮮味十足,表面鋪滿紫菜,食落好香口,蛋包飯表面鋪滿木魚絲、蒲燒醬汁,味道濃郁,採用日本進口雞蛋製作,雞蛋半生熟,蛋香味濃,飯粒採用蒲燒醬汁烹煮,味道咸鮮。今日我咩心情?關你咩事先…,三重芝士辣肉腸薄餅,材料包括有水牛芝士、車打芝士、巴馬臣碎芝士、辣肉腸、洋蔥、蕃茄、薯泥、香草,薄餅口感薄脆,水牛芝士拉絲效果突出,車打芝士、巴馬臣碎芝士味道咸香,辣肉腸味道香辣,食落好惹味。

• 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
2021-01-16 192 浏览
今時今日食嘢點可以只著重味道,好似呢間餐廳就花盡心思,打造出玩味十足嘅感覺。蜜糖芥末雞翼,$68。一客一共八隻單骨雞翼,全部炸到金黃鬆脆,本身略帶鹹味嘅炸雞翼,配搭刺激蜜糖芥末醬,非常美味可口。黑松露扁意粉,$118。正常發揮嘅菜式,黑松露醬味道十分濃烈,口感非常濃厚,超級飽肚。Cappuccino,$48。醇香奶滑,咖啡除咗味道,外觀同樣重要,拉花圖案咁得意真係忍唔住影多幾張相,用中式茶杯做容器效果出奇型格。

蜜糖芥末雞翼

蜜糖芥末雞翼
黑松露扁意粉
  • 真心無乜驚喜黑松露意大利扁麵
2021-01-16 76 浏览
放咗無薪假咁耐有一段冇見同事,今日約埋出嚟尖沙咀行街!佢話想食Mamaday好耐但每次都好多人排隊!今次趁住餐廳剛剛開門可以即時入座👍🏻唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯$124(升級原條鰻魚+$28):我本身係鰻魚控當然要升級,見到原條鰻魚好有滿足感!鰻魚厚身肉質肥美,嫩滑中帶有少少嚼勁,無任何細骨亦都無腥味!鰻魚汁比外面食嘅鹹咗少少!雞蛋採用日本進口,蛋味香濃而且嫩滑搭配埋珍珠米,好快清碟😋有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$128:呢個真係不得了,有蟹肉、蟹膏、蟹柳同蟹籽仲有蟹鉗,的確係鮮味十足!醬汁香氣十足,每一啖扁麵都掛上滿滿嘅醬汁同大量嘅蟹肉,鍾意食蟹嘅一定要叫❤️平凡到無得再平凡嘅炸洋蔥圈$65:粉漿略嫌厚身但勝在炸得金黃酥脆,外脆內嫩!洋蔥好惹味,熱辣辣配埋沙律醬邊有可能會唔好食🤤餐廳無論裝修同食物名稱都玩味感十足,好適合影相打卡👍🏻

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$128:

平凡到無得再平凡嘅炸洋蔥圈$65:

餐廳無論裝修同食物名稱都玩味感十足,好適合影相打卡👍🏻
2021-01-14 77 浏览
不嬲知mama day玩味十足,好打卡able,所以就同朋友去試吓係商業中心既二樓,都幾易搵餐牌都設計得好靚呀!青檸蜂蜜梳打 $48 自己倒啲梳打入去,藍色梳打同黃色既蜂蜜漸變既顏色好靚~飲落吾會太甜重有少少青檸,正夠唔夠薑菊花茶 $46抵讚係入面全部都係菊花,用料十足!求其是但乜都炸啲啦 $98入面有一口炸芝士 炸蝦🍤 魷魚圈 薯條🍟大大份新鮮炸起所以好脆有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128真係好蟹味 吾會好腥 除左蟹膏重有蟹柳蟹籽蟹鉗 重有小小洋蔥🧅紅椒,爽口啲豐富番口感是是但但窩夫🧇 $78今日係朱古力🍫Oreo味~連窩夫入面嘅餡都係oreo十分用心!

係商業中心既二樓,都幾易搵

餐牌都設計得好靚呀!

青檸蜂蜜梳打 $48

夠唔夠薑菊花茶 $46
抵讚係入面全部都係菊花,用料十足!

求其是但乜都炸啲啦 $98

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128

是是但但窩夫🧇 $78
2021-01-14 6041 浏览
超級有趣既一間餐廳!睇menu都有幾多唔同選擇,而且食物名都好搞笑。裝修有些少懷舊風,但係同時又有好多好潮既裝飾,好特別!可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵完全無失望既一個意粉!配料好簡單,就係溫泉蛋同明太子,但係呢個組合基本上都無得輸。意粉既軟硬度適中,調味亦做得唔錯,夠咸香得黎又唔會係死咸,可以吸引到唔大食既我食哂成個意粉。蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒當日無蕎麥麵,所以換左芝麻醬烏冬。同事等左比較長既時間,問過店員,店員表示牛扒需要等耐少少。賣相唔錯,有兩塊大蝦片係面頭,下面有好大量既沙律菜,旁邊有牛扒,同埋細細兜既烏冬。牛扒本體肉質唔錯,亦有幾香既肉味。不沙律菜同澱粉質既比例唔太平衡,建議澱粉質既量可以加多啲。香蕉朱古力奶昔獲同事好評。唔會太甜,奶昔有香蕉果肉係入面,朱古力味亦夠。抹茶牛奶賣相靚~個杯好搞笑😆無額外加糖,只有抹茶同奶,岩哂我❤️不過抹茶粉比較難溶,建議上枱後就搞勻佢會比較好,唔係就會飲到好多抹茶粉粒粒。

可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵

蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼牛扒扒扒

香蕉朱古力奶昔
獲同事好評。唔會太甜,奶昔有香蕉果肉係入面,朱古力味亦夠。

抹茶牛奶

2021-01-11
午餐
2021-01-14 781 浏览
聽講Mamaday一路都係好hit既打卡熱點~ 所以今日同朋友過嚟試吓~ 估唔到平日晏晝嚟都幾full 下🙈 限時90分鐘,所以大家可能訂定位會好啲~一入店果然見到好多特色嘅藝術裝置~ 不過講到最得意應該都係佢個Menu啦! 以fusion 菜作主打,菜名旁邊的句子玩味十足,又似乎講中客人心聲一樣,實在引人入勝!基本野:肉食者沙律🥗🐔有啲菜式呢你又就真係估唔到係咩既~ 所以都係問職員la😂原來呢個肉就係指炸雞🍗~ 雞肉都幾嫩滑嘅~ 以日式芝麻醬做dressing, 👍🏻入面除咗沙律菜之外仲有紅桑子同藍莓🫐添!好邪惡嘅鹹蛋牛油果🥑蟹肉🦀比薩咩叫減肥係呀個名真係咁長㗎!一件Pizza實有一隻蟹鉗既,仲有啲蟹肉碎la牛油果粒la洋蔥la紅椒la~~我自己就比較鍾意食近邊位置既、因為鹹蛋味最濃🤤🤤又脆卜卜!朋友同我都勁鍾意!手工紫薯窩夫🧇勁鍾意佢咬落去入邊有煙煙韌韌嘅麻糬呀!😋除左有紫薯蓉同雪糕,最surprise係有至愛既奶蓋做dressing 😍 大愛!Matcha Latte🍵 (抹茶牛奶澀澀地冇咖啡冇落糖㗎)用宇治抹茶粉沖製,冇落糖唔甜啱晒我朋友口味啦!🍓🥛士多啤梨奶昔今日天氣雖然凍,

基本野:肉食者沙律🥗🐔

手工紫薯窩夫🧇
紫薯窩夫

Matcha Latte🍵
(抹茶牛奶澀澀地冇咖啡冇落糖㗎)
用宇治抹茶粉沖製,冇落糖唔甜啱晒我朋友口味啦!
Matcha  Latte

🍓🥛士多啤梨奶昔
今日天氣雖然凍,但我突然間好想飲奶昔😆 呢個奶昔唔會打得好厚,淡淡地、飲完感覺唔會太「漏」~
士多啤梨奶昔

See~😏 Mamaday is a good day~
2021-01-07
紫薯窩夫
Matcha  Latte
士多啤梨奶昔
2021-01-13 76 浏览
Mamaday 呢到啲裝修好特別,我最鍾意佢啲骷髏骨頭。呢到會播歐美流行音樂,聽到Ed Sheeran嘅Photograph同Perfect令我諗返起兩年前係香港迪士尼嘅演唱會。辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $118朋友話想食蛋包飯,咁我地就試下呢個。佢竟然有成十一舊豬頸肉,超多!啲肉有少少辣幾香口,蛋包飯隻蛋都幾滑㗎!全部嘢撈埋一齊食就啱啱好!呢到蛋包飯仲有鰻魚,不過我唔中意食魚。又係黑松露野菌比薩...好悶呀 $116係滿滿嘅芝士,仲可以拉絲!啲菇同黑松露都好香,唔會話冇肉就好寡。中間仲有啲薯蓉,平時好少見,味道非常特別!唔甜的紫薯蛋糕 $48見係唔甜,咁咪試吓,想知可以有幾唔甜囉。我叫嗰陣喺度諗,唔甜到底係咪即係完全唔會落糖呢?但紫薯本身如果好味嘅話,啲紫薯應該都係甜㗎啵,除非佢特登搵啲唔甜嘅紫薯姐。到真係有得食啦,第一樣要感受嘅嘢就係要睇下佢係咪真係唔甜。其實啲紫薯本身都有少少甜味嘅,但呢個甜度絕對唔會令人反感,係好食嘅。就好似平時會特登買嘅低糖甜品咁,啱我地食。

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $118

又係黑松露野菌比薩...好悶呀 $116

唔甜的紫薯蛋糕 $48
1K
2021-01-13 1317 浏览
難得放假,今天就約朋友出去吃飯聊天,這次就選了一間比較有特色和玩味成份比較多的餐廳試試!一進入餐廳就可以看到餐廳裝飾得很多特色,有不同搞怪的標語和圖案,看得人會會心一笑!這次因為有其他行程,所以就只叫了兩份午餐!炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵(118元)(+18元升級原隻軟殼蟹)這個完全想不到味道和菜色是怎樣的,但因為好奇所以叫了這個!一上桌,發現賣相還真的不錯!軟殼蟹很大的一隻,炸得非常酥脆,吃起來外脆內軟,滿口都是蟹的鮮味!而旁邊的蝦籽撈麵味道挺特別的,啖啖的鹹香,又有點避風塘的感覺,整體吃起來還是不錯的!唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(124元)(+28元升級原條鰻魚)這個明顯是先抑後揚吧!鰻魚超大的一條,多給28元來升級真的是非常值得!鰻魚很厚肉,而且很嫩滑,又油脂感十足,吃起來都是鰻魚的香味,再混合鮮嫩的滑蛋一起吃,更能提升口感!而且這裡更是用上了日本蛋,所以滑蛋吃起來蛋香味十足,而且店員也給了超級多的滑蛋,令你每一口都感吃上滑蛋!非常推薦!

炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵(+18元升級原隻軟殼蟹)

炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵(+18元升級原隻軟殼蟹)

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(+28元升級原條鰻魚)
2021-01-12
2021-01-12 84 浏览
咖啡店聽聞係台灣過江龍 - MamadayMamaday 係廣東話既「麻麻地」Cafe由環境到Menu設計 創意100分 ! 主打西式美食,款式多樣而且份量十足,係尖沙咀同朋友行街前要lunch 下嗌左個 點解個個都叫軟殼蟹比薩架? 同 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯軟殼蟹比薩架好有層次 pizza底好溥 好脆口 軟殼蟹又大隻 cp極高 個人淨係唔加中意千島醬黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 係意大利飯 軟淋淋飯粒 加炸脆魷魚圈 prefect ~73.5%朱古力賣相相當特別,樽口掛滿凝固的朱古力醬,樽內更添加一粒粒的朱古力碎,飲落味道濃郁,口感非常creamy 杏仁綠荼 杏仁比較淡口 入口清新 ♥️ 質素一百分💯
咖啡店聽聞係台灣過江龍 - Mamaday

Mamaday 係廣東話既「麻麻地」

係尖沙咀同朋友行街前要lunch 下

個人淨係唔加中意千島醬

杏仁綠荼 杏仁比較淡口 入口清新 ♥️
質素一百分💯
一直知呢個打咭勝地,好多人排隊,今日搵個人少既時間去,去度就即刻有位,正!鋪頭既裝修好特別,玩好多唔同既色調,放滿好多好有趣既擺設,每一個位都可以俾你狂影相!我地坐個張枱有個娃娃頭做擺設,真心正,影野食影埋佢真係簡單都變得有特色。間鋪咁靚,對食物我都唔會有好高要求了,但食落真心有驚喜!首先講講個MEUN,D名真係好正,基本上你都唔係好知佢係咩野食,要睇英文先會明。叫左個炸尤魚圈,是日健康飯同原候鰻魚蛋包飯,我想話,三樣都好合格!炸尤魚圈勁好食,超熱,好明顯係新鮮炸起,脆卜卜,尤魚仲係軟軟有汁唔會軟,加埋佢個醬真係超開胃,仲要係意想唔到咁多,份量夠囡個人食!是日健康之選係南瓜飯,D飯仲有咬口,份量都算多,個汁清清地唔錯。原條鰻魚蛋包飯既鰻魚大大條,蛋包飯有蛋味,用料唔錯,煮得剛剛好夠曬滑,加埋燒味鰻魚真係食唔停口。仲叫左博士茶同蛋糕,博士茶成壺上,夠兩個人飲,抺茶芝士蛋糕好滑,好有驚喜!呢間鋪咁多人排真係有原因的!打咭點又多,食物又好,抵讚!

間鋪咁靚,對食物我都唔會有好高要求了,但食落真心有驚喜!

炸尤魚圈

原條鰻魚蛋包飯

呢間鋪咁多人排真係有原因的!打咭點又多,食物又好,抵讚!

抺茶芝士蛋糕
题外话/补充资料: 最後提一提佢個厠所!超正!去到一定要去一去,好有驚喜!
2020-12-29
炸尤魚圈
原條鰻魚蛋包飯
抺茶芝士蛋糕
2021-01-12 91 浏览
在尖沙咀逛完街,朋友有點肚餓,便跟朋友上來Mamaday吃點東西。我不太餓,便點了自家製73.5%心太軟($58),賣相不錯,就是比想像中沒有那麼流心。朱古力的味道不假,應該真的是73.5%,配上雪糕也是不錯。Flat White($48)咖啡味濃郁,也算夠大杯,這個我挺欣賞的。朋友點的真心無乜驚喜黑松露意大利扁面($106)夠吸睛,上面一大塊炸過的金針菇!聞落去也有很香的鮮菌和黑松露味道,不過比較為杰身,如果水份多一點點就更好啦!這邊坐得挺舒服的,又有Wi-Fi,廁所又乾淨,在尖沙咀逗留一下也是不錯的選擇!

Flat  White

Flat  White
真心無乜驚喜黑松露意大利扁麵
終於到我黎潮聖啦!黎左幾次終於唔洗排隊book位就有得食,好感動🥺果然有着mamaday的特色,餐牌菜名玩味十足,幾乎每個area都係打卡位呀!•🍝有蟹GO又有蟹肉嘅蟹蟹蟹意大利粉(HKD 128)果然呢個咁長嘅名真係名不虛傳,真係超多蟹肉呀😍好surprise!每一啖都食到蟹肉,夠哂足料!味道帶點甜甜地嘅感覺,意粉亦都軟硬適中,真係又睇得又食得呀👍🏼·🍛唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(HKD 124,加$28轉原條鰻魚)首先賣相已經相當吸引!係一點都冇令人失望嘅鰻魚呀!由於朋友係鰻魚控,所以佢加左錢轉原條鰻魚呀😍👍🏼肉質好緊緻,亦都好肥美,價錢非常合理!仲有濃濃嘅木魚碎味,配埋滑溜嘅炒蛋,蛋炒至七成熟,真係好正呀🥺😭·🍶75% Chocolate latte (HKD 48) 相信朱古力控一定會鐘意呢杯latte,因為係超濃郁嘅黑朱古力味,又唔算好苦,裡面仲加左d朱古力碎,增加咬感,不錯!建議大家下次去前一定要Book位呀!因為真係好多人都黎幫襯架🥰

•🍝有蟹GO又有蟹肉嘅蟹蟹蟹意大利粉(HKD 128)

有蟹GO又有蟹肉嘅蟹蟹蟹意大利粉

果然呢個咁長嘅名真係名不虛傳,真係超多蟹肉呀😍

75%  chocolate  latte

建議大家下次去前一定要Book位呀!
因為真係好多人都黎幫襯架🥰
有蟹GO又有蟹肉嘅蟹蟹蟹意大利粉
75%  chocolate  latte
2021-01-08 85 浏览
我覺得 mamaday 唔應該叫mamaday 應該叫jengjengday佢潛伏係鋪頭唔同既港式玩笑真係好正好痴線😂特別係打開餐牌 唔同菜式名都勁有唸頭我真係好似睇書咁 睇晒成個餐牌🤣.-食物叫左👇唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯呢個飯有半條鰻魚同埋一條鰻魚揀今次淨係叫咗半條 留下肚食其他食物鋪頭作為cafe 尼個飯都整得幾大兜男人成個食完都夠晒飽而且鐘意佢上面鋪面晒滑蛋同木魚成個飯無論賣相同埋口感都即刻升華咗.-有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大扁麵衝著佢有蟹膏蟹肉而叫🤡無令我失望 擺盤靚 堆到成座小山丘上面鋪滿蟹籽 仲見至少6條完整嘅蟹肉食落啖啖蟹滋味.-記住.期望越大.失望越大雞翼(微辣風味)以為size 係普通雞翼點知係原隻雞中翼Suprise 即刻多咗幾啖肉食😆 雞翼即炸 熱辣辣外面脆口 裡面juicy 好食呀.-士多啤梨奶昔 奶昔夠濃夠凍先好飲 尼杯奶昔做到呀飲到好似食緊雪糕咁開心-73.5%朱古力最好飲叫尼杯野飲係睇中佢隻杯勁港式風味 另外上面貫徹佢地港式玩笑風格 碟上寫住「痴痴呆呆」杯上寫住「坐埋一台」
佢潛伏係鋪頭唔同既港式玩笑真係好正好痴線😂

擺盤靚 堆到成座小山丘
上面鋪滿蟹籽
仲見至少6條完整嘅蟹肉
食落啖啖蟹滋味

-記住.期望越大.失望越大雞翼(微辣風味)
以為size 係普通雞翼

飲到好似食緊雪糕咁開心

-73.5%朱古力最好飲
叫尼杯野飲係睇中佢隻杯
勁港式風味 另外上面貫徹佢地港式玩笑風格
碟上寫住「痴痴呆呆」
杯上寫住「坐埋一台」
2021-01-08 103 浏览
難得今日放假,約埋朋友一齊去食餐好嘅,去咗尖沙咀,平時見到呢間mamaday 成日都要排隊,今日唔使排,所以就決定入去試吓!入到去發覺餐廳裝修非常特別,好有台灣嘅風格,無論係咩角度影,都打卡一流👍🏻問咗店員,呢度好出名嘅有鰻魚蛋包飯,佢個菜名都好特別㗎,叫「唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯」,鰻魚非常肥美,用嘅係日本進口雞蛋,滑蛋充滿蛋香,包住微甜鰻魚汁嘅飯,果然冇令我失望!另外我哋叫咗個蒜蓉虎蝦pizza,蒜蓉蒸蝦就食得多啦,放落Pizza度真係第一次食,開頭都驚驚地未必好食,但估唔到原來蒜蓉虎蝦加埋啲芝士配埋薄脆嘅Pizza底,係好好食㗎!佢個蒜蓉真係好香,芝士又唔會好漏!下次必食!我哋仲叫咗個芝士粉雞翼,雞翼係單骨雞翼,方便進食,雞翼外皮脆卜卜,每一件都充滿厚厚既芝士,落足料👍🏻我朋友就叫咗熱德國水蜜桃花茶,清清甜甜充滿水蜜桃果味,食咗咁多嘢之後飲番杯熱茶,真係好舒服!

今日嚟到尖沙咀終於食到想食好耐嘅Mamaday😋#今日我咩心情?關你咩事先••• Pizza😆 $118睇完個Menu其實都唔知係邊款🤣不過見過名好搞笑同埋之前都食過呢度嘅Pizza有信心保證所以就叫咗~上菜見到係我最鍾意食嘅辣肉腸芝士pizza勁開心💛最鍾意呢度嘅薄餅底好脆口~上面有滿滿鹹香嘅芝士再加埋蕃茄仔同辣肉腸~正啊😆#真心冇乜驚喜黑松露意大利扁麵 $106個菜式係冇咩驚喜但係味道真係有驚喜🤭呢款黑松露又唔會好油膩再加忌廉痴滿咗每條麵條🍝啖啖都有滿滿嘅黑松露味配埋多汁嘅雜菌🥰上面仲有炸金菇真係未食過🤣可惜影相影得耐咗 啲麵有啲痴住🥲下次唔會影咁耐啦🥲#Chocolate Latte $48見到個杯就好想買一套返屋企 好有清朝嘅感覺😂 Latte 有滿滿嘅朱古力同埋奶味好重但係又唔會太甜~ 岩曬口味😋📍 Mamaday (尖沙咀)尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

今日嚟到尖沙咀終於食到想食好耐嘅Mamaday😋

#今日我咩心情?關你咩事先••• Pizza😆 $118

#真心冇乜驚喜黑松露意大利扁麵 $106

#Chocolate Latte $48

📍 Mamaday (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
  • 今日我咩心情?關你咩事先••• Pizza