2021-11-30 129 浏览
我哋嗌左辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($122)、好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉Pizza($138)同埋蜜糖芥末雞翼($68)咁講咗第一時間嚟嗰個Pizza先啦我想講呢個Pizza口感真係好豐富‼️‼️首先係會食到好多蟹肉先嘅再加埋牛油果一齊食就更加Match👍👍之後咀嚼嘅途中就會食到鹹蛋黃味所以嗰個口感真係會好特別☺️☺️而且我自己幾鍾意佢呢個薄批脆口得嚟又唔會太乾身咁之後就講吓嗰個日本蛋包飯啦其實呢個蛋包飯嘅辣度都有少少超出我能夠接受嘅🌶🌶(因為真係好辣,但當然對於我個friend嚟講完全唔辣啦)佢嗰個蛋食落去真係好嫩滑🥰🥰(我覺得蛋包飯配泰式肉碎呢個配搭幾新穎🤔🤔)同埋豬頸肉都完全係我想要嘅口感最後就咁埋嗰個蜜糖芥末雞翼啦因為係即叫即炸嘅所以真係幾脆卜卜👍👍同埋嗰個芥末味比我想像中重雞肉食落去都幾嫩😋😋

咁講咗第一時間嚟嗰個Pizza先啦
而且我自己幾鍾意佢呢個薄批
脆口得嚟又唔會太乾身

咁之後就講吓嗰個日本蛋包飯啦
其實呢個蛋包飯嘅辣度都有少少超出我能夠接受嘅🌶🌶
(因為真係好辣,但當然對於我個friend嚟講完全唔辣啦)
佢嗰個蛋食落去真係好嫩滑🥰🥰
(我覺得蛋包飯配泰式肉碎呢個配搭幾新穎🤔🤔)
同埋豬頸肉都完全係我想要嘅口感

最後就咁埋嗰個蜜糖芥末雞翼啦
因為係即叫即炸嘅所以真係幾脆卜卜👍👍
同埋嗰個芥末味比我想像中重
雞肉食落去都幾嫩😋😋
  • 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
  • 蜜糖芥末雞翼
2021-11-29 122 浏览
⋆⁺₊⋆.Mᴀᴍᴀᴅᴀʏ.呢間fusion西餐廳值得推薦~無論係裝修同餐牌設計上都好有心機(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)玩味十足!亦都非常適合打卡~.ɪs sᴏғᴛ sʜᴇʟʟ ᴄʀᴇʙ ᴘɪᴢᴢᴀ ᴀ ᴍᴜsʏ ᴛʀʏ?/ $138 / 🥨🥨🥨🥨呢個軟殻蟹pizza真係不得了~千島醬同菠蘿加埋落去係超級夾!一般pizza個底應該係用蕃茄醬~不過佢就用左薯溶(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵).ᴇɢɢ ᴛᴏғᴜ ᴄʀᴀʙ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ sᴏʏ ᴍɪʟᴋ sᴀᴜᴄᴇ/ $136 / 🥨🥨🥨呢個全部都係豆腐嘅risotto反而就冇乜驚喜~但整體都係好食嘅(•̀ω•́)✧加埋個啲蟹肉一齊食口感會豐富左唔少!.ᴛᴏғᴜ ᴄᴏғғᴇᴇ [ ᴅʀɪɴᴋ sᴇᴛ -$20 ]/ $36 / 🥨🥨🥨🥨有一個豆腐雪糕係個個咖啡嘅面到,比你溶落去杯咖啡到~就咁單食個雪糕嘅話就有好fresh嘅豆腐味~唔會話好甜!個底個到仲有啲豆腐花~但係飲落去就唔太覺( ー̀дー́ )....[滿分5個🥨]...⌫ Mamaday (尖沙咀)尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓.#尖沙咀咔嚓#西式咔嚓
⋆⁺₊⋆
Mᴀᴍᴀᴅᴀʏ
/ $138 / 🥨🥨🥨🥨

/ $136 / 🥨🥨🥨
/ $36 / 🥨🥨🥨🥨
[滿分5個🥨]
...
⌫ Mamaday (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
#尖沙咀咔嚓
#西式咔嚓
2021-11-29 191 浏览
見到咁多人對呢間餐廳讚不絕口 就諗住去試吓。裝修外觀都有少少驚喜 見佢個餐牌設計都幾有特色 叫咗一個意粉, 另外加多一個Pizza。食物方面都算唔錯。但係杯嘢飲...就十分出事滿懷希望叫咗一杯朱古力Latte, 一飲就知瀨晒嘢, 成口都係朱古力”渣”講真去茶餐廳飲杯朱古力都好飲過佢 但係呢杯嘢要收$48再加一, 真係想叫佢俾返錢我連沖一杯朱古力都可以咁求其, 乜攪勻d朱古力真係咁困難?! 同埋侍應嘅態度都唔係好。又係一間失望而回嘅餐廳Ps 食完返到屋企肚痛 唔知同食物定係飲品有冇關係。同埋, 我係真金白銀俾錢食呢餐飯.你見到嗰啲”星塵”, 全部都係未攪勻嘅朱古力”渣”
但係杯嘢飲...就十分出事

又係一間失望而回嘅餐廳

超級難飲朱古力

你見到嗰啲”星塵”, 全部都係未攪勻嘅朱古力”渣”
2021-11-20
尖沙咀呢間cafe,一直好受歡迎,全香港有總共3間分店既咖啡店——Mamaday,之所以紅全因為佢哋玩味十足既裝修設計,由牆壁、擺設、枱櫈甚至餐具都別有用心,甚至連餐牌既排版、設計,上面食物、飲品嘅命名都係諗過度過,非常有創意同誠意🧃 食物既質素更加係比想像中更好,特別推介辣味豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯,熱辣辣嘅香辣肉碎加上香滑蛋包飯同配料豬頸肉,非常入味又開胃🍴 小食方面就中規中矩,反而飲品有驚喜,整體咖啡香濃而且唔會過甜~ 而且好多打卡位,幾值得幫襯既cafe🍽
2021-11-25 175 浏览
其實早係一年前已經食過…. 當時好難book枱,好hit好多人食。難得星期日12點前已到尖沙咀,於是決定再encore多一次! M͚A͚M͚A͚D͚A͚Y͚ 12:00開門,我地11:45已經到左,期間已經有好多人上來 (心諗乜呢間野仲係咁多人食咩?!) 係附近行左一陣12:00左右再上去,已經有幾枱客坐企 (之後都keep住有人上來食…)裝修依然玩味十足!四周都有佈置,啱哂打卡呃like… 就連紙巾、碟、菜式名都花心思😆☕️豆腐豆腐豆腐咖啡 Tofu Tofu Tofu Coffee $56 我一直都念念不忘豆腐咖啡。Espresso同豆腐真係好match,豆腐雪糕中和左Espresso咖啡既苦澀味,味道口感即刻提昇哂🤩 下次再黎must try again👍🏻👍🏻☕️Toasted Marshmellow coffee $56 我一直都念念不忘豆腐咖啡,但黎m唔飲得凍飲,唯有改飲熱飲😣😣 開頭仲以為得一粒棉花糖,點知一飲,原來有幾多粒棉花糖😮 咖啡中和返甜度,幾好飲😋 如果大杯啲就好喇😆🥤香蕉朱古力奶昔 $56未照相就已經俾老公食左舊蕉😑 幾重香蕉味,味道應該唔錯,好快就俾人飲哂😂😂🍴普通到冇得再普

🥤香蕉朱古力奶昔 $56

🍴普通到冇得再普通既魷魚圈 $65
炸得幾脆,份量比想像中多,抵食既!

🍴香辣原味雞翼 $68
幾好食,係全翼,份量比想像中多,抵食!

🍕好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉Pizza $138
呢個一年前有食過,咸蛋牛油果蟹肉都係我地鍾意食既,決定再encore! 不過今次賣相同味道都不大如前,牛油果蟹肉份量減少左,有d失望…

====================

推介度:❤️❤️❤️❤️
CP值:👍🏻👍🏻👍🏻(俾多半個)
好味指數:👅👅👅👅

====================
2021-10-17
午餐
  • 豆腐豆腐豆腐咖啡
2021-11-25 118 浏览
bookmark左這家餐廳好耐,終於搵到朋友一齊去。餐廳裝修玩味十足,夠曬colorful,好岩打卡,而且菜式名夠曬特別。.記住,期望越大,失望越大…雞翼 - 微辣原味 $68雞翼係全翼,而且有5隻,重有4款味道選擇,我地揀咗微辣原味。雞翼炸得非常香口,肉質嫩滑,食落亦唔會好辣。.有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $138上面有滿滿的蟹籽,蟹肉,蟹膏,仲有蟹鉗,真係好足料。意粉係扁意粉,煮得剛剛好,軟硬度適中,而且個汁好creamy,入口有少少辣夠曬惹味,忍唔住一口接一口。.凍檸啡奶走 $52個名好特別,原來係港式檸檬茶配意式濃縮咖啡,時啡時檸茶嘅味道,感覺幾特別,而且味道比想像中夾。.Milk Matcha Latte $48有個心心拉花,抹茶控可以一試,奶味香濃。.是是但但Waffle $86雖然叫是是但但,但一啲都唔求其,係朱古力味waffle 加oreo 餅,還配有牛奶味雪糕,中間果個係咸咸地既cream,冰火交融,Waffle好脆口,味道和口感都好豐富。
記住,期望越大,失望越大…雞翼 - 微辣原味 $68

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $138

凍檸啡奶走 $52

Milk Matcha Latte $48
有個心心拉花,抹茶控可以一試,奶味香濃。

是是但但Waffle $86
2021-11-24 104 浏览
呢到真係長期都咁多人黎,大家想食記得早D黎啦! 一直好鐘意呢到既裝修,好有特色! 食物名都好有趣~ 蜜糖芥末雞翼原來係炸雞翼黎,同埋係單骨雞翼,食落會好方便! 呢款係芥末味偏重,加上少少甜味,幾開胃。鰻魚蛋包飯係超足料,鰻魚好大條! 入面D飯仲有蒲汁,個飯唔會DRY,蛋好嫩好滑,啖啖都好滿足! 牛油果蟹肉PIZZA 個賣相已經好得! 佢係中間會有個小蟹鉗,側邊仲有D蟹肉,牛油果都比得好足! 批邊係薄邊,但好脆! 面仲有D沙律菜,中和PIZZA既油膩感~

2021-11-21 208 浏览
𝕄𝕒𝕞𝕒𝕕𝕒𝕪🤪“記住,期望越大,失望越大…雞翼 (避風塘)” 🐣 ($68)“點解個個都叫軟殼蟹比薩架”🍕($138) “牛油果沙冰口感係杰撻撻的”🥑 ($56)終於可以一試鼎鼎大名嘅玩味cafe 除左裝修,連menu都玩味十足,每首菜都有個非一般嘅名😂雞翼即叫即整,新鮮熱辣,夠哂惹味軟殼蟹原隻放係pizza 上,賣相吸引,外脆內軟,亦唔會比其他醬料遮蓋左軟殼蟹嘅味道😆可惜餅底略嫌偏薄,稍為厚少少多番啲口感就好啦Avocado frappe 比我想像中清新,飲完口腔仲會有淡淡嘅牛油果after taste 下次要叫多啲人一齊去試多啲野🤭
𝕄𝕒𝕞𝕒𝕕𝕒𝕪🤪

“點解個個都叫軟殼蟹比薩架”🍕($138)
“牛油果沙冰口感係杰撻撻的”🥑 ($56)

終於可以一試鼎鼎大名嘅玩味cafe
除左裝修,連menu都玩味十足,每首菜都有個非一般嘅名😂
雞翼即叫即整,新鮮熱辣,夠哂惹味
可惜餅底略嫌偏薄,稍為厚少少多番啲口感就好啦
下次要叫多啲人一齊去試多啲野🤭
記住,期望越大,失望越大…雞翼 (避風塘)
點解個個都叫軟殼蟹比薩架
記住,期望越大,失望越大…雞翼 (避風塘)
點解個個都叫軟殼蟹比薩架
2021-11-21 126 浏览
性價比甚高又玩味的餐廳,餐牌的食物名字好怪好有趣,好彩味道一點都唔怪😆豆腐豆漿 risotto :味道淡淡的微甜的,幾特別的意大利飯,不過⋯⋯不是我杯茶😆.軟殻蟹🦀 pizza🍕: pizza 底多芝士🧀,薄身又香脆,今餐最愛的食物.蟹肉🦀蟹棒扁意粉: 正常好味道的蟹肉意粉,有蟹棒有蟹肉,冇野可投訴.手工紫薯窩夫🧇: 甜品是女生至愛,原來呢個紫薯🍠只是薯蓉on side, 窩夫是原味的。反而幾鍾意個雪糕,純牛奶味,軟滑似軟雪糕,配埋一齊食都好匹配

豆腐豆漿 risotto   &  軟殻蟹🦀 pizza🍕

蟹肉🦀蟹棒扁意粉

手工紫薯窩夫🧇
🍴美利堅合眾國草飼牛扒 HKD 168牛扒叫左3成熟🐮肉質鮮嫩冇overcooked ~食落帶有啲炭香味👍🏻雖然本身已經切好左🔪但都偏大舊 再切細啲食落都係啖啖肉😋點埋芥末食係prefect池😚配菜除左有一堆新鮮沙律菜同蝦片之餘仲有兜冷烏冬~個人覺得呢個配搭幾特別😛🍴有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 HKD 138意粉口感煙靭 味道係微辣既胡椒味😉辣辣地都幾開胃 而且蟹膏mix埋蟹肉既份量都好多🍝就算撈哂成個意粉 食埋都仲有剩👏🏻😂🍴明太子薯條(小) HKD 45薯條仲有原味同芝士味👀💩就揀左特別啲既明太子味😚薯條條條都偏大條既 雖然淋左啲 但係薯味十足🙈都好好食😛🍴溶唔哂的棉花糖 HKD 56因為個名而叫既飲品😂️面頭一睇以為全部都係好綿密既奶泡🥛但其實暗藏左啲細粒棉花糖係入邊☁️加埋咖啡一齊飲亦好順滑 冇過甜或者蓋過咖啡香既情況👍🏻🍴Tofu Oreo Frappe HKD 56本身有Oreo嘅沙冰一定唔會出錯🥳豆腐令本身偏甜嘅Oreo 加多左一陣清新嘅豆味 兩種味道很好咁融合左😍首先一入口會有Oreo甜甜嘅雲尼拿味 之後豆腐清清嘅豆味再慢慢咁出現 就算飲完成杯都唔會覺得膩💜

🍴美利堅合眾國草飼牛扒 HKD 168

🍴有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 HKD 138

🍴明太子薯條(小) HKD 45

🍴溶唔哂的棉花糖 HKD 56

🍴Tofu Oreo Frappe HKD 56
2021-11-19 83 浏览
要數出名嘅樓上咖啡店,依家一定有份,除咗係佢分店遍佈銅鑼灣同尖沙咀之外,佢嘅食物質素,同埋創意亦都係得到好高嘅評價。今日我就嚟試一試佢究竟係咪真係咁好食玉子豆腐冇乜豆漿味嘅豆漿蟹肉燉飯驚唔驚佢個名長到呢!呢個飯有玉子豆腐同埋蟹肉,仲有蟹柳,用旋片炒出嚟,又似中式,但係亦有西式嘅味道因為佢係risotto。冬陰功虎蝦扁意粉而家好興冬陰功作為飯或者意粉嘅調味料,之前試過一間冬陰功嘅飯,今次就試吓冬陰功意粉係點樣。一上枱已經勁香冬陰功味,而且蝦嘅份量都有三四隻,都唔錯。豆腐豆腐豆腐咖啡呢個簡直係佢嘅招牌飲品,我見好多人都有叫過,果然名不虛傳,除咗咖啡入面有豆腐花嘅水之外,佢上面嘅豆腐雪糕配咖啡味亦都好夾越南滴漏咖啡呢個就真係滴咗全餐飯,終於成功飲到,佢嘅咖啡味好香,好適合一啲鍾意飲滴漏咖啡,加上有花奶,所以同一般嘅滴漏咖啡油有分別,好特別!

今日我就嚟試一試佢究竟係咪真係咁好食

玉子豆腐冇乜豆漿味嘅豆漿蟹肉燉飯驚唔驚
佢個名長到呢!

冬陰功虎蝦扁意粉

豆腐豆腐豆腐咖啡

越南滴漏咖啡
2021-11-18 88 浏览
上次係去咗佐敦嘅mamaday,因為實在太靚,所以今次再嚟尖沙咀嘅mamaday,雖然冇佐敦咁幾層,但係設計一樣咁特別,好鍾意佢哋字眼形容餐牌,搞鬼!一樣係咁多人,好full。有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面$138滿滿蟹子,仲有蟹肉同蟹鉗,眼望已經好豐富,食落口感都好正,意粉軟硬適中,有咬勁,而且好creamy,好味道!炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦子撈麵$126撈麵有少少辣同埋好夠味,撈得香口,而魷魚片超級薄身,一條條容易食,一d都唔硬,軟軟淋淋夠入味。越南的的咖啡$56好耐冇飲啦,正宗越南咖啡味道,香口。整體而言非常唔錯,冇跌眼鏡,維持到水準,會繼續幫襯,下次可以試吓其他野食同野飲,選擇唔少。

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面$138

炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦子撈麵$126

越南的的咖啡$56
好耐冇飲啦,正宗越南咖啡味道,香口。

2021-11-18 125 浏览
Mamaday TST尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓蒜蓉虎蝦PizzaPizza 即叫即做,薄薄的餅底超級香脆,配料有新鮮洋蔥、車厘茄、香濃芝士、大虎蝦,自家製蒜蓉醬,意想不到的效果,啖啖肉,有層次,記得趁熱食,連吃三塊也不覺得油膩,推薦!求其是但乜都炸啲啦新鮮即炸有驚喜,拼盤有吉列炸蝦、炸魷魚圈、炸芝士波和炸薯條,薄薄的炸粉又香又脆,可以點沙律醬和茄汁。用油方面加了不少分,吃完不用灌茶灌水去解油,必食。慢煮二萬八千八百秒豬手新鮮的沙律菜、車厘茄、香甜藍莓,煮熟了的話梅酸酸甜甜的很有趣。豬手處理得很好,沒有雪味,豬手皮煙韌,肉汁豐富,口感有點像燻蹄,份量十足,燒過的肉桂好鬼香原條肉桂浸在咖啡中,特別香,很有層次,咖啡幼滑,拉花靚。
Mamaday TST
尖沙咀加連威老道29號
信基商業中心2樓

蒜蓉虎蝦Pizza

求其是但乜都炸啲啦

慢煮二萬八千八百秒豬手

燒過的肉桂好鬼香

原條肉桂浸在咖啡中,特別香,很有層次,咖啡幼滑,拉花靚。
2021-11-17
2021-11-16 117 浏览
好耐冇出去食飯啦,今次就去尖沙咀既MAMADAY試下先. 訂6點, 好彩唔洗等, 直接入. 餐牌上菜式名,個個都好長. 又麻麻地, 又一般, 個個都鬼死咁長.見唔係好餓,叫左3個小食. 分別係雞翼,手撕雞, 魚乾. 加埋勁長既漫魚蛋包飯.講返幾個小食先,雞翼 >> 一般, 冇改錯名…手撕雞>>OK 啦, 冇咩特別. 魚乾>>太多啦, 如果熱D 就梗加好. 食到一半…6點半已經有人排隊等食…幾受歡迎咁WO最後叫左個勁長既漫魚蛋包飯.彼而呢個最好食,.蛋重多過飯可以一試. 價錢埋單大約400蚊, 可惜就係冇咩酒類.有都幾貴. 試一次都OK既. 幾搞笑既餐廳咁囉
好耐冇出去食飯啦,
今次就去尖沙咀既MAMADAY
試下先.
訂6點, 好彩唔洗等, 直接入.

餐牌上菜式名,
個個都好長. 又麻麻地, 又一般, 個個都鬼死咁長.
見唔係好餓,
叫左3個小食.
分別係雞翼,手撕雞, 魚乾. 加埋勁長既漫魚蛋包飯.

講返幾個小食先,
雞翼 >> 一般, 冇改錯名…
手撕雞>>OK 啦, 冇咩特別.
魚乾>>太多啦, 如果熱D 就梗加好.

食到一半…
6點半已經有人排隊等食…幾受歡迎咁WO

最後叫左個勁長既漫魚蛋包飯.
彼而呢個最好食,.蛋重多過飯
可以一試.
價錢埋單大約400
蚊, 可惜就係冇咩酒類.
有都幾貴.

試一次都OK既. 幾搞笑既餐廳咁囉
魚乾
2021-11-12
2021-11-15 87 浏览
樓上Cafe真係食得多,每張裝修都整到好靚好靚咁,一定要夠打卡先至吸引到年青人美食,而呢間mamaday真係極靚裝修,每一個角落都係打卡嘅熱點,長期都吸引咗好多年青人嚟食啦!唔知裝修方面,佢哋連餐牌嘅食物名稱同埋餐牌設計都好有心思,每次食完都覺得好開心嘅感覺,佢哋老闆真係好了解試吓年青人嘅品味!所以睇佢哋嘅分店越開越多!而今日我黎食嘅就係佢哋嘅主菜,最拿手嘅意粉,又有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意粉!名都長過人!意粉嘅份量睇落以為好少,但其實係因為佢擺盤太靚,份量都真係唔嘢少㗎!我咁大食都食唔晒呀,所以放心唔會食唔飽,以味道方面,叫真嘅蟹鉗㗎仲有唔少嘅蟹肉!都幾唔錯,仲有蟹子!餐巾都整得好靚,好有心思,每次都好想攞返張返屋企留念!哈哈!