2022-02-28 97 浏览
🍽 Mamaday💛 📍地址: 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓💰只供參考💰人均$100-$200😋出色💛💛💛 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁飯 好食 上面仲有幾粒大大粒炸左既魷魚圈 墨汁飯 軟硬適中 味道岩岩好 今日我咩心情 關你咩事先pizza 特別 睇個名估唔到係Parma ham係上面 又會咁夾 放心唔係好甜既抹茶沙冰 都幾大杯 同埋好飲裝修一流 仲要餐牌 餐巾都design得靚靚 碗碟杯都係精心挑選過 好出色🤧份量多少少會更好 好味指數: 4.5/5性價比: 4/5環境: 4/5
🍽 Mamaday💛

• 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
  • 明太子薯條
  • 放心唔係好甜既抹茶沙冰
2022-02-27 106 浏览
尖沙咀呢間餐廳玩味十足,無論係餐廳裝修風格,定係餐牌嘅設計,都好特別!🔸有得GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 蟹籽同蟹肉超多,鋪滿成個面,每啖都食到有蟹肉,真係好足料~扁意粉好掛汁,又煮到剛剛好,保持口感!伴碟仲有4條蟹柳添,好好味!🔸蜜糖芥末雞翼 係單骨雞翼,有7隻,蜜糖芥末醬都俾咗好多,味道都唔錯,係新鮮炸出嚟,所以脆卜卜非常好味🔸焦糖脆脆waffle 呢個甜品好有驚喜!賣相好好,中間藍色個雪糕球係海鹽味,鹹鹹地咁!仲有好多粒焦糖脆脆,好好味😋 waffle有4件,口感偏淋,同煙韌,蛋味好重,仲有奶蓋可以點,真係好滿足!🔸香蕉朱古力奶昔賣相好得,頂頭有半條蕉,仲有朱古力醬係面頭!奶昔飲落都creamy,朱古力味唔算好濃,但都好味嘅,如果可以再大杯啲就好喇!
2030 浏览

🔸有得GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

🔸蜜糖芥末雞翼

🔸焦糖脆脆waffle

🔸香蕉朱古力奶昔
2022-02-22 118 浏览
試過呢間餐廳其他分店都唔錯,lunch set都算抵食,不過依家冇夜市就暫時冇左lunch menu 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$138呢個有粒粒都咬落卜卜脆嘅蟹子,蟹肉唔算多,但個汁整得幾好味😋整體都唔錯好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉披薩咩叫減肥$138第二次食呢個pizza,有好香嘅鹹蛋味,食落唔會乾,仲有我鍾意嘅牛油果🥑yummy 焦糖脆脆沙冰$58飲落有香濃嘅咖啡味,賣相吸引天然紫薯唔太甜$48口感有少少紫薯蓉,味道甜而不膩

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$138

好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉披薩咩叫減肥$138

焦糖脆脆沙冰$58
飲落有香濃嘅咖啡味,賣相吸引

天然紫薯唔太甜$48
口感有少少紫薯蓉,味道甜而不膩

1920 浏览
2013 浏览
1933 浏览
2022-02-17 87 浏览
雖則鋪名叫mamaday但野食就唔會麻麻地既😏菜名同鋪名一樣都好有趣😂今次同友人就叫左有蟹go又有蟹肉既蟹蟹蟹意大利扁麵 ( $126 ) 。意粉蟹肉好足料都做到啖啖蟹肉咁濟,食落甜甜地,唔錯唔錯。 另外叫左個黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 🦑 ($128),risotto 黎講個人就鍾意淋身d既但呢個墨魚汁risotto就略硬身左小小,偶然食到一兩粒意大利飯硬既飯芯。但值得一讚係d墨魚滑好鮮甜,混左係個飯入面有多一重口感都幾好。亦都叫左個小食避風塘雞翼 ( $68 ),呢個超級好味😋雖然話係2隻辣椒🌶️咁辣但食落都ok雞翼好脆口之餘入面肉汁仲保留到,面頭既炸蒜令個雞翼更惹味。去到絕對推介試下!野像飲叫左個檸檬茶沙冰,味道幾特別。友人個紫薯latte都唔會話太甜,唔鍾意甜野既朋友都可以試下既。
雖則鋪名叫mamaday但野食就唔會麻麻地既😏

菜名同鋪名一樣都好有趣😂

野像飲叫左個檸檬茶沙冰,味道幾特別。
2022-02-16 74 浏览
尖沙咀嘅樓上良心店Mamaday,由地理位置、裝修、到食物出品,一啲都唔係麻麻地,幾高質仲好有心思!適逢情人節接住元宵佳節,Mamaday會送漂亮嘅玫瑰花畀所有客人,夠晒甜蜜!Yuzu Yakult Prappe $56益力多柚子沙冰,賣相、味道同埋口感都Good!肉食者沙律 $98清爽嘅沙律配香脆嘅炸雞,肉食者首選!紫薯蛋糕 $48漂亮嘅紫色,面層係紫薯蓉,第二層係Light嘅芝士蛋糕,第三層係有紫薯粒嘅紫薯忌廉,加埋香口嘅餅底,真係好正!自家製73.5%心太軟 $68以73.5%嘅黑朱古力製作,朱古力味極為濃郁,配清爽嘅海鹽雪糕,冰火衝擊!

Yuzu Yakult Prappe $56
益力多柚子沙冰,賣相、味道同埋口感都Good!

肉食者沙律 $98
清爽嘅沙律配香脆嘅炸雞,肉食者首選!

紫薯蛋糕 $48

自家製73.5%心太軟 $68
2022-02-12 7539 浏览
去尖沙咀開會開到成3點,仲沒食午飯,真喺超肚餓! 哩間人氣café已經bookmark咗好耐,唔洗排隊等位,一定要黎打卡啦。過咗午飯時間,客人都唔算多,餐廳真喺裝修得超有特色,求其一個座位都喺打卡位,真喺影咗超多靚相。嘢食種類好豐富,有披薩,意粉,窩夫同cake。嘢飲都有成4-5版可以揀,咖啡,沙冰,氣泡水,仲提供埋cocktail。最後揀咗手工紫薯窩夫同污糟的椰奶。污糟的椰奶真喺想象唔到喺乜味,咖啡加咗椰奶好似好特別咁。唔洗等好耐,嘢飲黎咗,真喺好得意啊。上層喺咖啡,下層喺椰奶,可以等咖啡慢慢融入到椰奶裡面。飲落咖啡味道較重,不過都飲得出少少椰奶味道,唔會好甜,都幾新穎。手工紫薯窩夫等咗15分鐘,種類好豐富,有4件窩夫,奶蓋,雪糕,紫薯蓉同雪糕。窩夫喺即叫即整,所以仲热笠笠。窩夫中間仲加咗紫薯蓉,真喺超得意。奶蓋喺有少少咸味,同窩夫都好夾,雪糕喺雲尼拿味道,唔會好甜,搶嗮窩夫味道,搭配咗紫薯一齊食,超好味,4件窩夫食完真喺好飽肚。哩間café真喺好高質,下次一定要黎試試其他嘢食。

污糟的椰奶

2022-02-11
污糟的椰奶
手工紫薯窩夫
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍💵性價之比:😍😍地址: 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹尖沙咀呢間cafe好岀名,次次去都見到條隊好長,今次12點等佢開門唔洗等🤣餐廳裝修好有心思,每個位置都可以係打卡位同有共鳴。佢哋連餐牌同D菜式名都係有用心設計,但員工既服務態度就真係有待改善😥唔叫都唔會主動serve,坐低都冇人遞menu要自己行去拎😅食物質素唔差,賣相都唔錯,啱哂打卡!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍
💵性價之比:😍😍

地址: 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

尖沙咀呢間cafe好岀名,
次次去都見到條隊好長,
今次12點等佢開門唔洗等🤣
餐廳裝修好有心思,
每個位置都可以係打卡位同有共鳴。
佢哋連餐牌同D菜式名都係有用心設計,
但員工既服務態度就真係有待改善😥
唔叫都唔會主動serve,
坐低都冇人遞menu要自己行去拎😅
食物質素唔差,
賣相都唔錯,啱哂打卡!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
HOJICHA LATTE & CHOCOLATE BANANA MILKSHAKE
點解個個都叫軟殼蟹比蕯架(仲要有菠蘿)
傻架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
記住..期望越大.失望越大..雞翼(芝士粉)
點解個個都叫軟殼蟹比蕯架(仲要有菠蘿)
傻架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
2022-02-05 88 浏览
➸ 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 ($118)雖然這款意粉的大名有”可能會失望”這幾隻字,沒失望啦😂!配料有炸過的蟹柳、木魚碎、溫泉蛋,蟹柳的size比想像的大😋。明太子醬汁很惹味🔥,還能吃到一粒粒的明太子!我們將溫泉蛋攪破拌好,讓蛋汁和明太子醬汁融為一體,然後扁意粉也很掛汁。是會想一直吃的一道😇❤️~➸ 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐧𝐠 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 蒜蓉虎蝦比薩 鐘意食既就鐘意食 ($136)第一次嘗蝦和蒜蓉的Pizza,不過這個配搭的味道很容易想像,所以沒有太大驚喜,味道是好吃的啦😋~就是蒜蓉加蝦再加芝士在薄餅皮上的味道~Pizza是薄批,批邊很脆,中間三角🍕的部分則是軟軟的。➸ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 天然紫薯唔太甜($48)超天然超健康的味道,就像在喝打得好稀的紫薯蓉!這杯完全沒有罪惡感😂,就是紫薯蓉加牛奶的感覺,喝完一整杯已經飽了3成了🤣~紫薯味突岀,不會被牛奶味搶過,好喝!➸ 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞 黃金阿婆塊皮($56)we use fresh apple topped

we use fresh apple topped with honey
這款的名字真是…😂吸引了我們去試試看。可以喝到蘋果皮🍎,味道是一般蘋果飲料的味道,感覺還是十分清新的。而名字,應該只是直接音譯~

➸ 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐘𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭 𝐅𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞 你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?
沙冰口感不算綿,也不會喝到有大粒冰粒。味道方面,益力多味比想像中淡,只有淡淡益力多的味,而柚子香味比較突出!

➸ 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 芝士粉薯條
薯條炸得香脆再灑上芝士粉,很難不好吃啦😆!芝士粉🧀是咸咸的像shake shake 薯條那種~
  • 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵
最後一晚有得堂食就揀左walk-in呢間人氣餐廳😗好耐之前試過銅鑼灣店嘅野食,好有驚喜!所以我對呢間都抱好大期望,諗住嗌乜都好食。上到門口拎左飛,大約等左唔夠30分鐘就有位,實在太好彩👏🏿👏🏿👏🏿一坐低嗌左兩個主食,分別係🌶辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯同埋🦀有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵,再加多杯🍪曲奇奶昔。食物飲品都好快上枱,先試曲奇奶昔,味道唔算甜,但曲奇味算重,細細杯,但勝在好飲,邊食邊飲,好快成杯清完👍🏻。至於豬頸肉泰式肉碎蛋包飯同埋蟹肉意粉都有一個共通點,就係唔熱,所以都略為失望😣。蛋包飯達到水準,肉碎惹味,豬頸肉都啖啖肉🤓。再試一啖蟹肉意粉,意粉立刻比下去。蟹肉味淡,冇乜鮮味,所以最後我地都冇食曬成個意粉。餐廳環境、menu都睇得出餐廳老闆員工付出嘅心機,但希望有機會再試時,食物會係新鮮製成熱辣辣的💪🏻。

🌶辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯
🦀有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

2022-01-06
2022-01-31 86 浏览
同朋友喺尖沙咀食tea😋於是搵咗呢間好多人打卡嘅Mamaday Cafe明太子薯條($68/大)爆多既明太子醬!係幼薯條😎!新鮮熱辣整出嚟脆卜卜🥰少少辣嘅明太子醬口感!你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀?($56)佢啲食物名稱都特別得意!原來益力多同柚子都幾夾!有子嘅少少酸味加埋超甜益力多味!益力多fans必叫呀👍🏻焦糖脆脆窩夫($86)蜂巢型嘅焦糖脆脆❗️加埋海鹽雪糕同埋奶蓋醬😸外脆內軟嘅窩夫!棉花糖咖啡($56)燒到表面溶溶地嘅棉花糖再配埋咖啡!成件事真係好似一個甜品咁!打卡程度同食物嘅質素👏🏻都值得再幫襯嘅餐廳!👍🏻
同朋友喺尖沙咀食tea😋
於是搵咗呢間好多人打卡嘅Mamaday Cafe

明太子薯條($68/大)
爆多既明太子醬!
係幼薯條😎!新鮮熱辣整出嚟脆卜卜🥰
少少辣嘅明太子醬口感!

你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀?($56)
佢啲食物名稱都特別得意!
原來益力多同柚子都幾夾!
有子嘅少少酸味加埋超甜益力多味!
益力多fans必叫呀👍🏻

焦糖脆脆窩夫($86)
蜂巢型嘅焦糖脆脆❗️
加埋海鹽雪糕同埋奶蓋醬😸
外脆內軟嘅窩夫!

棉花糖咖啡($56)
燒到表面溶溶地嘅棉花糖
再配埋咖啡!
成件事真係好似一個甜品咁!

打卡程度同食物嘅質素👏🏻
都值得再幫襯嘅餐廳!👍🏻
2022-01-28 205 浏览
去過銅鑼灣分店 諗住去埋尖沙咀分店順便幫朋友慶祝生日 但係分店職員服務態度好差首先 分店個電話係營業時間完全冇人聽 另外我地買左個蛋糕係分店食 諗住食完枱上面既食物先叫上蛋糕 但職員係冇告知/詢問情況下就感將蛋糕放上枱面角落 過程亦冇講過一句說話 感覺好冇禮貌 亦有種要趕我地盡快食完離開既感覺 係到收錢個陣先同我地講話用餐時間夠 實在不能接受即便食物質素高 職員態度好吾好都決定會吾會回頭再幫襯 呢次經歷吾會再光顧尖沙咀分店
首先 分店個電話係營業時間完全冇人聽
2022-01-26 146 浏览
Mamaday係一間好出名打卡嘅餐廳,成間餐廳裝修玩味重,連個餐牌嘅菜式名都好有驚喜!全部都好搞笑好有創意雖然打卡嘅元素好多,但係食物嘅質素都非常之高。墨汁燉飯將啲墨汁吸晒入去,非常香濃,泰式打拋豬鳥冬雖然有少少辣,但係就非常惹味,重口味人士之選!軟殼蟹pizza嘅軟殼蟹都唔吝嗇,份量十足。飲品類嘅選擇都好多,柚子益力多沙冰味道都好清新。餐具方面都用左啲好靚嘅碗碟去盛載食物,整體食物賣相配上餐廳嘅裝潢,非常適合一班女仔去打卡,或者幫朋友慶祝生日
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
點解個個都嗌軟殼蟹比薩架
  • 都幾辣的泰式打拋豬烏冬
2022-01-25 77 浏览
Had squid ink pasta, crab fettuccine and chocolate lava cake. All had very rich flavours, would definitely recommend.Restaurant is very pretty, has nice decorations and a fun atmosphere.The portions were also quite big, ordered two plates to share with two people.

2022-01-25 67 浏览
我又食Mamaday喇😙!今次試咗啲新野🤣🦀有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($138)呢個意粉真係必嗌!蟹肉多到不得了,超級足料😍😍除咗蟹肉蟹膏,仲有兩隻蟹鉗、蟹籽同埋蟹柳架!🍕What-So-Ever Mamaday Pizza ($126)聽個名唔知係咩,嚟到一睇有red onion🧅同好多芝士🧀,咬落原來仲有ham,口感豐富,但稍嫌有啲咸🤣🐓蜜糖芥末雞翼 ($68)係單骨雞翼嚟架,雞翼本身好香脆,蜜糖芥末醬足夠,有少少辣㗎!🤣☕️Toasted Marshmallow Coffee ($56)上面有烤過嘅棉花糖,下面係好Creamy嘅latte!上面好香甜,在balance返下面嘅咖啡,唔錯!😋🧊焦糖脆脆沙冰 ($58)焦糖味好香,加上Oreo碎嘅沙冰,好特別!
我又食Mamaday喇😙!今次試咗啲新野🤣

🦀有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($138)

🐓蜜糖芥末雞翼 ($68)

🧊焦糖脆脆沙冰 ($58)
焦糖味好香,加上Oreo碎嘅沙冰,好特別!

🍕🤪 美食與玩味兼容。非一般高質西餐🥑🤤🍴 Mamaday📍尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓Mamaday長期穩佔Openrice 最高瀏覽排行榜,又係最優秀開飯熱店,朋友之間都成日聽到呢間餐廳名。聞名不如試味👅👅,今晚終於有機會🤗🤪我地早兩個星期前便預約左星期五晚7pm黃金時段,準時到達,人不算多。牆上的金句: A HUNGRY WOMAN IS AN ANGRY ONE..... So true......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣就連餐巾、餐具都極具心思🔆 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀🍝好足料,超多蟹肉蟹膏👍🏻🤤🤤🍝意大利扁麵偏硬身,口感彈牙,同d蟹膏蟹肉🦀🦀炒勻後,配合飛魚子同香草,勁有蟹的鹹鮮味,口感豐富有層次❗️好似演奏緊海洋鹹鮮的交響樂呀🎶🎵👻🤪🔆 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥🦀🥑🍕超級正❗️🤤🤤🍕個批好薄,批邊好脆,每塊pizza都有牛油果蓉🥑同最少一隻蟹鉗仔🦀,仲有洋蔥芝士同蕃茄🧅🧀🍅就算個批底本身好薄,食落去都好厚好豐富,好有口感😋😋😋😋另外就係鹹蛋黃味🥚真係好突出,食落仲有鹹蛋黃嗰種起沙質感,加埋牛油果蓉同沙律菜🥗的小清新,唔會太”漏”,好好食👍🏻👍🏻👍🏻
🍕🤪 美食與玩味兼容。非一般高質西餐🥑🤤

🍴 Mamaday
📍尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

聞名不如試味👅👅,今晚終於有機會🤗🤪

就連餐巾、餐具都極具心思

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

🔆 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀🍝

好足料,超多蟹肉蟹膏👍🏻🤤🤤

好似演奏緊海洋鹹鮮的交響樂呀🎶🎵👻🤪

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

🔆 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥🦀🥑🍕

超級正❗️🤤🤤

就算個批底本身好薄,食落去都好厚好豐富,好有口感😋😋😋😋

但我上網見應該有一片一片牛油果,點解我地嗰個🍕只有牛油果蓉嘅。。。。。。🤒🤒

非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰

🔆 非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $48🍋☕️

檸檬茶就飲得多,但加埋果皮嘅檸檬茶沙冰就真係未試過。個味道都幾得意幾創新,酸酸地的烏龍茶帶點果皮甘香,都真係幾非一般 🤪

Depends On My Mood Today

🔆 Depends On My Mood Today $92🥂

Cocktail of the day❗️
原來今日餐廳個Mood係士多啤梨Baileys 🍓🤪

正常士多啤梨Baileys味啦,但粒士多啤梨睇落 (同食落)都唔太新鮮,亦都唔甜😓😓

今鋪真係mamaday囉‼️🤣🤪

🐷🐷整體評價:
今餐真係超驚喜,無諗過樓上咖啡店的食物都會咁高質🥑🍕🦀🍝👍🏻

餐廳裝潢的每一個小細節、餐巾、餐具同餐牌上的一字一句、主食與配料的搭配,都能看出餐廳的誠意😀

下次一於再試埋其他創意菜色😍😝
2021-12-03