2023-03-10 736 浏览
聽過Mamaday嘅名好耐,而且聽講好難book位,所以一直都未有時間去。今日趁住早少少收工就約左朋友去呢間期待好耐嘅餐廳,點知咁岩又有位。入到去第一眼覺得裝修好特別,d位都寬闊,啲碟都特別靚,而我地都好好彩坐到窗邊位。menu實在太特別,啲名都各有特色~普通到無得再普通既炸魷魚圈 $72我地叫左一個炸魷魚圈,炸得好鬆脆,就咁食原味都好食,而加埋個沙律醬就更加出色同埋好夾。點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)$145份量比想像中大,原本以為個pizza好似好薄好細咁,但原來2個人食都好夠飽,除左食到炸得好香嘅軟殼蟹之外,仲有蟹柳,同黃芥末嘅味,令味道更有層次,而且個皮唔會好難切同難咬。來自舊金山的斧頭豬 $260另外再叫左一個肉,再配埋沙律同蝦片,個肉煮得岩岩好,而且入味,配埋沙律平衡翻,refresh⼀下,個蝦片係到大塊嘅泰式蝦片,少少硬,但都好脆。今日咩心情? $62食到好飽,但總係想食甜品~問左店員,原來呢個是日蛋糕係抹茶紅豆蛋糕,而且賣相仲唔錯添,抹茶味十分濃,紅豆都唔太漏。

menu實在太特別,啲名都各有特色~

普通到無得再普通既炸魷魚圈 $72

點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)$145

來自舊金山的斧頭豬 $260

今日咩心情? $62
2023-03-07
2023-03-09 73 浏览
餐廳其實係上年食,一直都未整圖所以就拖延到而家🫣價錢可能會有少少不同~但食評係上年打咗嘅😂🔸有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹意大利扁麵 $145真係啖啖都係蟹肉,仲有蟹膏,蟹柳同埋蟹籽🦀充滿住滿滿的蟹!!!但意粉就係偏乾,整體都係好食嘅😍🔸蒜蓉虎蝦比蕯鍾意食嘅就鍾意食$136Pizza 好特別唔係醬汁底而係有一層薯蓉🥔再上面有大量芝士🧀每一塊pizza 有一隻大蝦再加生蒜🧄係好夾,蒜味都好重,鐘意食蒜必食🤩🔸明太子薯條 $48薯條上有明太子,另外仲有一兜明太子醬😆個個唔係明太子沙律醬而係粒粒明太子🤭係超正!🔸嚐甜之選豆腐奧利奧奶昔 $56奶昔覺得唔夠Oreo🍪豆腐味都唔係好出~有少少失望🥲

🔸有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹意大利扁麵 $145

🔸蒜蓉虎蝦比蕯鍾意食嘅就鍾意食$136

🔸明太子薯條 $48

🔸嚐甜之選豆腐奧利奧奶昔 $56
奶昔覺得唔夠Oreo🍪豆腐味都唔係好出~有少少失望🥲
2023-03-08 56 浏览
今日和朋友來到這間很有玩味的西餐廳,因為其餐廳佈置很前衛裝修格局夠大膽,而餐廳餐牌內容更是攪笑。「求其是但乜都炸啲啦」🍤哈哈哈~~~這款菜式應該是廚師發板,當日邊樣食材新鮮就用來做炸物。炸物拼盤有四款,炸蝦、炸生蠔、炸芝士和炸薯條,先講炸蠔脹卜卜非常之鮮甜,內裡多汁外皮香脆,原隻炸蝦很爽彈炸芝士外脆內軟還做到拉絲效果。「來自舊金山的斧頭豬」🐷這個斧頭豬係唔係來自舊金山我就不知道,只知這件斧頭豬扒相當大件很厚身,配菜還有炸蝦餅、鮮果沙律和胡麻醬冷烏冬非常之震撼,斧頭豬扒肉質嫩滑煎得剛好,可配芥末令味蕾多份層次,鮮果沙律也很好吃,沙律菜新鮮爽脆水果又鮮甜,吃完豬扒再吃沙律可解油膩感覺,這樣配搭真是絕配。「今日我咩心情關你咩事先?」🍕關事架~~~唔知你會整怎樣的薄餅給我們!哈哈原來是喇沙海鮮薄餅,即叫即做熱辣辣薄餅面鋪滿芝士,還有大蝦和青口,餅底非常之鬆脆微微的喇沙醬加上大量芝士真的可以產生化學作用,兩者出奇地夾大蝦烤完仍爽甜而青口也很美味。「自家製草莓果jam梳打好鬼Fresh」🍹草莓果jam構梳打清新鮮甜營造到好鬼Fresh的氣氛效果,食完炸物來一杯梳打飲品真是很爽。「夠唔夠薑蜂蜜菊花茶
「求其是但乜都炸啲啦」🍤
「來自舊金山的斧頭豬」🐷
「今日我咩心情關你咩事先?」🍕
關事架~~~唔知你會整怎樣的薄餅給我們!哈哈
「自家製草莓果jam梳打好鬼Fresh」🍹
「夠唔夠薑蜂蜜菊花茶」🍵
除了喝冷飲這裡的熱飲也不錯,這款薑蜂蜜菊花茶很潤喉加入菊花喝下很舒服,還有加了一大塊薑在茶壺內,真的問你夠唔夠薑飲呀!
「今日咩心情? _ ?」
雖然已經很飽但講到吃甜品就點都會吃得下,今日咩心情呀?見到店員送上的鮮果芝士蛋糕就是好心情啦!士多啤梨🍓藍莓🫐很鮮甜配合芝士蛋糕一起吃真的很夾,芝士很綿滑有蛋香,今餐很滿足說說笑笑的一晚。

• 來自舊金山的斧頭豬
  • 今日我咩心情關你咩事先
  • 自家製草莓果jam梳打好鬼Fresh
  • 夠唔夠薑蜂蜜菊花茶
  • 今日咩心情? _ ?
2023-03-06 50 浏览
🍣🍝🥢 創意融合餐廳評論 🍴👌呢間創意融合餐廳嘅菜式真係好美味,而且佢哋嘅配搭非常有創意!佢哋嘅菜式呈現都好靚,係一個好適合拍打卡相嘅地方!餐廳嘅環境好時尚,氣氛都好好,真係令人感到好舒服。唯一嘅小缺點就係份量只係普通,而且可能要等好耐,所以最好係預約先啦。呢間餐廳非常受歡迎,每日都有好多人排隊等待,所以最好係要預早預約。雖然等候時間可能有啲長,但一旦品嚐到佢哋嘅菜式,就會發現等待真係係值得嘅!總括而言,呢間創意融合餐廳係一個非常值得去試嘅地方,佢哋嘅菜式好美味又有創意,餐廳環境都好好,係一個好啱同家人或者朋友一齊享受美食嘅好去處!👍
🍣🍝🥢 創意融合餐廳評論 🍴👌

2023-03-05 92 浏览
平日放工尖沙咀食晚飯,朋友揀咗OMG Mamaday! 新式潮流餐廳,環境舒適又好食😋。坐底飲返兩杯先,我叫咗 •法式焦糖咖啡 Creme Brulee Caffe latte ! 賣相精美,可以有飲咖啡同時食埋甜品嘅滿足,塊焦糖唔太甜夠脆,唔錯,筆埋d cream 飲😋,另一杯係酒Magic Bloom 情花開 關燦爛,GIN, MULTI BOTANICAL, CITRUS ETC,酸酸地青檸肉桂味,開胃又易入口👌🏼小食: 求其是但乜都炸啲啦好岩happy hour 嘅炸物拼盤,有好多薯條🍟,炸蝦🍤,魷魚🦑,炸蝦,炸得唔多油,好金黃香脆,份量多。點解個個都叫軟殼蟹比薩桇(仲要有菠蘿)必叫啦,好博嘅pizza,有成隻軟殼蟹配千島夏威夷醬蟹柳菠蘿芝士,個組合就prefect池啦,真係每次嚟都會食😋😋來自蕾金山的斧頭豬🐷🐽🐽,肉汁鮮嫩,juicy美味,醬汁帶有少少甜,甜瘦適中,燒得岩岩好👍🏼推介呀!手工紫薯Sweet Potato 🍠🍠熱辣辣嘅waffle 配上自家製紫薯醬、紫薯蓉、雪糕、奶蓋,waffle 本身係淡味嘅,要搽上各式各類嘅甜味,而奶蓋係咸感地,幾特別嘅甜品。

小食: 求其是但乜都炸啲啦

點解個個都叫軟殼蟹比薩桇(仲要有菠蘿)

手工紫薯Sweet Potato 🍠🍠

2023-03-02
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
  • 紫薯窩夫
間唔中都見人黎打卡,啲裝飾同擺設得意又盞鬼,特別係個餐牌好有gimmick,適合年青人一齊gathering 慶祝☺️💜來自舊金山的斧頭豬🍖 $260豬斧頭豬有成隻手掌咁大✋🏻豬肉肉質鬆軟嫩滑,一啲都唔韌,醬汁調味似燒烤汁。有兩塊鮮炸巨型蝦片,另外仲跟沙律同麻醬烏冬💜有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀$145外型已經勁啱打卡📸廚師好有心機將意粉砌成🦀型,就好似一隻巨蟹係枱面咁😆滿滿蟹膏味道,醬汁濃厚,蟹鉗亦都好有心機開埋👍🏻👍🏻超足料,perfect 💜求其是但乜都炸啲啦🍤🍟$102有三隻吉列蝦、三隻吉列蠔、炸紫菜魷魚同炸薯條,金黃香脆,特別魷魚好香口,一碗勁大兜夠幾個人食💜香蕉朱古力奶昔🍌$56最好食係上面嘅焦糖香蕉🫶🏻我都係為左佢而點,奶昔質感creamy,朱古力味同香蕉味都好平衡💜嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰🍧$56 食唔出豆腐味道,oreo味蓋左,味道又唔會話好甜,正常💜自家製73.5%朱古力心太軟🍫 $70本身想試waffle,不過啲野食份量都幾大,所以最後轉左心太軟,比出面食嘅心太軟會冇咁甜,亦都濃好多,不過就冇流心效果

💜來自舊金山的斧頭豬🍖 $260

💜有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀$145

💜求其是但乜都炸啲啦🍤🍟$102

💜香蕉朱古力奶昔🍌$56

💜嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰🍧$56
食唔出豆腐味道,oreo味蓋左,味道又唔會話好甜,正常

嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰

💜自家製73.5%朱古力心太軟🍫 $70

自家製73.5%朱古力心太軟
嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰
自家製73.5%朱古力心太軟
2023-03-04 41 浏览
仲有唔夠一個月就去旅行但仲未同朋友plan行程呢一晚約左個朋友出黎傾行程因為朋友住港島, 我又住新界所以大家約左個中間位 – 尖沙咀食飯順便傾下呢間餐廳之前都有聽朋友介紹過上到黎環境裝修都幾有特式餐牌上既食物名都好特別我地就點左以下呢幾款野食「求其是但乜都炸啲啦」$102都真係乜都有啲,幾得意有炸蝦、炸蠔、炸薯條、炸芝士如果我地叫埋啤酒一齊飲就一流不過我地兩個都唔飲酒, 淨係就咁食都正佢每一樣都炸得好鬆脆而好keep到個溫度放左一陣都仲係熱辣辣食完小食梗係點主菜啦「來自舊金山的斧頭豬」$260呢間餐廳個斧頭豬真係算抵記得平時出面食個價錢都唔平仲要份量都大件肉質好juicy,而且仲好稔好吃到停唔到口而且佢配菜好多,有菜有生果可以解除啲油膩感「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」$145見到個食物名咁多個蟹字都好吸引好想食又有蟹膏、蟹肉,兩者份量都多伴均扁麵一齊食,好正,而且味道又唔會好膩「73.5%朱古力最好味」$48濃濃既朱古力梗係最好味啦用左傳統中式杯裝住用黎影相打卡一流上面鋪左厚厚既朱古力粉飲落好有口感「豆腐豆腐豆腐咖啡」$56呢杯看似普通豆腐咖啡咁其實飲落一啲都唔普通最初以為杯
仲有唔夠一個月就去旅行
但仲未同朋友plan行程
呢一晚約左個朋友出黎傾行程
因為朋友住港島, 我又住新界
所以大家約左個中間位 – 尖沙咀食飯順便傾下

呢間餐廳之前都有聽朋友介紹過
上到黎環境裝修都幾有特式
餐牌上既食物名都好特別
我地就點左以下呢幾款野食

「求其是但乜都炸啲啦」$102
都真係乜都有啲,幾得意
有炸蝦、炸蠔、炸薯條、炸芝士
如果我地叫埋啤酒一齊飲就一流
不過我地兩個都唔飲酒, 淨係就咁食都正
佢每一樣都炸得好鬆脆
而好keep到個溫度
放左一陣都仲係熱辣辣

食完小食梗係點主菜啦

「來自舊金山的斧頭豬」$260
呢間餐廳個斧頭豬真係算抵
記得平時出面食個價錢都唔平
仲要份量都大件
肉質好juicy,而且仲好稔
好吃到停唔到口
而且佢配菜好多,有菜有生果
可以解除啲油膩感

「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」$145
見到個食物名咁多個蟹字
都好吸引好想食
又有蟹膏、蟹肉,兩者份量都多
伴均扁麵一齊食,好正,而且味道又唔會好膩

「73.5%朱古力最好味」$48

「豆腐豆腐豆腐咖啡」$56
呢杯看似普通豆腐咖啡咁
其實飲落一啲都唔普通
最初以為杯內果個係雪糕
原來唔係,係用豆腐整出黎好似布甸既口感
食落軟棉棉,配埋咖啡一齊飲
味道係出奇地夾

「手工紫薯Waffles」$90
自己本身好鍾意食紫薯
所以見到呢個,諗都無諗即刻叫左
好大份既Waffles 配上自家製紫薯醬、紫薯蓉、雪糕、仲有旁邊既奶蓋
將佢地加埋一齊食,凍冰冰雪糕配上熱辣辣既Waffles
口感好特別,而且味道唔算好甜
岩晒想食又怕肥既我地
2023-02-20
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 豆腐豆腐豆腐咖啡
  • 求其是但乜都炸啲啦
今晚黎左Mamada食晚餐,之前朋友推薦過話好食👍🏻平日晚上晚飯時間到,已經9成滿,餐廳🍴裝修行玩味路線,有好多潮語既裝飾品同埋五顏六色既擺設😊成間餐廳既氛圍好young好輕鬆😆餐牌選擇都幾多,睇到我地心大心細😝最後我地揀左一份沙律、每人一個主菜、一份甜品同埋兩杯特飲食物等左唔算好耐,先黎既係沙律🥗都算基本野:肉食者沙律見到個名真係笑左😂😂好岩我呢啲肉食者又想食下菜沙律菜份量好夠,夠新鮮唔會濕淋淋食落清新爽口,配埋我最鐘意晚芝麻醬一流❤️配菜有藍莓🫐芒果🥭洋蔥🧅蕃茄仔等等非常豐富而且配搭新穎,食落亦都好夾👍🏻仲有幾件大大舊既炸雞,岩晒肉食者既我😝炸雞熱辣辣,咬落炸皮夠薄夠脆,雞肉軟嫩食落有淡淡薑味👍🏻米走雞Pizza一上枱已經聞到陣陣酒香!醉雞pizza我都係第一次食😆醉雞酒香撲鼻,食落有濃香酒味,雞腿肉夠滑夠嫩,而且大大舊食落好滿足Pizza底係薄餅底,脆脆地幾好食,最重要係店家落左大量芝士,啖啖都有滿滿既芝左奶香,咸香味突出好惹味👍🏻另外餅底都鋪左一層薄薄既薯蓉,做法好新穎,我自己幾鐘意落薯蓉呢個idea薯蓉既口感令成個pizza整體更豐富更特別👍🏻有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
今晚黎左Mamada食晚餐,之前朋友推薦過話好食👍🏻

成間餐廳既氛圍好young好輕鬆😆

餐牌選擇都幾多,睇到我地心大心細😝
最後我地揀左一份沙律、每人一個主菜、一份甜品同埋兩杯特飲
食物等左唔算好耐,先黎既係沙律🥗
都算基本野:肉食者沙律

見到個名真係笑左😂😂好岩我呢啲肉食者又想食下菜
沙律菜份量好夠,夠新鮮唔會濕淋淋
食落清新爽口,配埋我最鐘意晚芝麻醬一流❤️
配菜有藍莓🫐芒果🥭洋蔥🧅蕃茄仔等等
非常豐富而且配搭新穎,食落亦都好夾👍🏻

米走雞Pizza
一上枱已經聞到陣陣酒香!醉雞pizza我都係第一次食😆

薯蓉既口感令成個pizza整體更豐富更特別👍🏻

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
係我食過最足料既蟹肉意粉!

真心啖啖都係濃郁蟹膏既香,而且仲有滿滿既蟹肉,基本上係每一啖都有令人心滿意足既蟹膏蟹肉
食落鮮味十足!😋😋😋
意粉Al dente 配埋蟹籽口感上亦都非常豐富👍🏻

焦糖脆脆窩夫🧇
窩夫係偏輕身唔會實得得既口感
所以食飽都可以同男朋友秒清左碟窩夫😂
口感輕盈,食落蛋味濃郁
配埋芝士奶蓋微咸既奶香意想不到地夾!
脆糖脆脆份量超多,焦香既糖脆會令人忍唔住一粒接一粒😆

雲呢拿雪糕既pastel blue好吸睛,食落係滿滿雲呢拿香👍🏻
豆腐Oreo沙冰

淡淡豆腐味清清地好好飲,有oreo碎碎增添口感👍🏻

香蕉朱古力奶昔
甜甜地唔會太甜,會晒成杯都唔會膩
香蕉味夠香,配埋朱古力係perfect match❤️
2023-03-02 913 浏览
尖沙咀加連威老道一家樓上餐廳,以諷刺海報做主題,感覺非常特別。餐廳在二樓,裝飾得奇趣怪誕,但內容卻又令人會心微笑。打開餐牌,一樣是一些離奇古怪的菜名,幸好有材料說明,就明白是甚麼菜色了。主菜:“來自舊金山的斧頭豬”,甚麼是「斧頭豬」呢?原來是連骨的豬鞍,因為形狀似斧頭,所以叫「斧頭豬」。豬肉經過燒烤,並塗上蜜糖,外面微焦,非常香口。裏面肉質仍保持幼嫩多汁,口感鬆軟,十分難得。伴碟的有沙律菜和脆卜卜的蝦片,還有一碗配上芝麻醬的日式冷麵。“唔好咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯”+$28有原條鰻魚,不抱期望就來了個驚喜,原條鰻魚真夠份量,蛋包又軟滑,飯底也非常入味。沙律:“唔算基本野:海洋生物沙律”,材料極之豐富,海鮮有大蝦、帶子、蟹柳。蝦肉、帶子均新鮮爽甜。除沙律菜之外,還有杧果粒、車厘子、藍莓、草莓等雜果,果然不止是「基本」!甜品:“焦糖脆脆”,有雪糕、焦糖脆脆、窩夫、奶蓋。焦糖脆卜卜,味道和口感都很特別。淋上香滑奶蓋的窩夫最可口。飲品:“夠唔夠薑蜂蜜菊花茶”,甜甜的、少少辣,帶一點菊花香味,清爽怡人。“士多啤梨奶昔”,綿軟幼滑,有士多啤梨的香味。這一餐充滿奇奇怪怪的晚餐,我吃得相當滿意,難怪餐廳

餐廳在二樓,裝飾得奇趣怪誕,但內容卻又令人會心微笑。

主菜:

沙律:

甜品

飲品:

“士多啤梨奶昔”,綿軟幼滑,有士多啤梨的香味。
這一餐充滿奇奇怪怪的晚餐,我吃得相當滿意,難怪餐廳在平日的晚上也座無虛席。
  • 斧頭豬,鰻魚蛋包飯,海鮮沙律
2023-03-02 593 浏览
係尖沙咀有兩間分店嘅Mamaday一直都極具人氣🔥店舖環境、擺設、餐具、menu,每一寸都充滿玩味🤪每一個細節都滿載心思,好欣賞亦覺得好好玩。佢嘅菜式名全部都好搞笑🤣🤣而且食物份量大得驚人😝😝多啲人一齊share就更開心😙求其是但乜都炸啲啦多人聚會嗌呢個啱晒,我同朋友兩個人share其實都飽飽地🤰🏻有齊炸薯條、炸蠔、炸蝦同炸雞條,好邪惡😈有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵成座蟹肉塔咁嘅意粉🍝蟹肉、蟹鉗、蟹子、蟹膏都有,鮮甜嘅蟹肉🦀多到爬極都爬唔完,加埋脆卜卜蟹籽同質感剛好嘅意粉,超級滿足😋😋來自舊金山的斧頭豬斧頭豬扒份量十足😲不止大件仲非常厚,但肉質卻熟得剛剛好👍🏻👍🏻依然juicy💦完全唔嚡,近骨位置嘅脂肪仲好香口。側邊仲有啲沙律中和下,仲可以配脆卜卜蝦片食添😛焦糖脆脆Waffles(焦糖、焦糖脆脆、海鹽雪糕、奶蓋)最後甜品都係重量級😎😎四大件waffle外面微脆,內裡鬆軟,藍色雪糕係海鹽味幾特別😚配以勁多塊焦糖脆脆同奶醬同waffle一齊食。本來怕焦糖脆脆太甜膩,殊不知因為夠焦香🍮亦唔會太癡牙,所以都可以食多幾舊🤪黃金阿婆塊皮、嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰蘋果沙冰好清爽;豆腐oreo雖然

來自舊金山的斧頭豬

焦糖脆脆Waffles(焦糖、焦糖脆脆、海鹽雪糕、奶蓋)

黃金阿婆塊皮、嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰
蘋果沙冰好清爽;豆腐oreo雖然名叫嗜甜之選,但出奇地唔太甜,可能因為豆腐同oreo各佔一半,豆香中和咗oreo嘅甜,罪惡感都好似無咁勁😌

人均消費:$390
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-03-01
2023-03-02 485 浏览
辛勞工作後,當然要找個地方放鬆一下。想起附近有間頗著名的西餐廳,便走過去。餐廳在二樓,沿着梯級走上去,已經有很多色彩繽紛,又帶幽默風趣意味的海報在梯級旁。店舖內更是打卡熱點, 四周充滿玩味,新潮型格的擺設,生動有趣的插畫和語録,令人發笑。就是菜名也逗笑。🍹 日落黃昏含西柚、蜜糖和酒精成份的飲品,味道酸酸帶微甜,可提升食慾。🍹 德國水蜜桃花茶含水蜜桃、蘋果、菠蘿、洋甘菊、太陽花瓣、檸檬香桃木。清清甜甜的味道,頗清爽。❣️ 海洋生物沙律炸蝦、炸帶子、蟹柳和魚籽,還有新鮮水果和沙律菜。炸蝦和炸帶子香脆可口,跟其他配料一起吃,口感豐富。❣️ 美利堅合眾國草飼肉眼扒五成熟的草飼肉眼扒,肉質軟腍細緻。肉味濃郁,鮮嫩多汁。配以新鮮沙律菜和一小碗木魚凍烏冬。木魚凍烏冬帶來驚喜,混有麻醬,冰冰涼涼的清爽口感。❣️ 來自舊金山的斧頭豬送來時,香氣撲鼻。斧頭豬肉質鬆軟,口感嫩滑爽脆,肉味甘甜。配菜跟草飼肉眼扒一樣,亦有两大大片的蝦片,鬆脆可口,亦不油膩。❣️ 手工紫薯窩夫四塊窩夫、紫薯蓉、奶蓋和雪糕。窩夫即叫即整,外脆內軟。紫薯微甜,加上富奶香的奶蓋和冰涷的雲呢拿雪糕球,令人感到豐富滿足。
就是菜名也逗笑。
🍹 日落黃昏
日落黃昏
含西柚、蜜糖和酒精成份的飲品,味道酸酸帶微甜,可提升食慾。

🍹 德國水蜜桃花茶
德國水蜜桃花茶

❣️ 海洋生物沙律
海洋生物沙律
炸蝦、炸帶子、蟹柳和魚籽,還有新鮮水果和沙律菜。
炸蝦和炸帶子香脆可口,跟其他配料一起吃,口感豐富。
❣️ 美利堅合眾國草飼肉眼扒
美利堅合眾國草飼肉眼扒
五成熟的草飼肉眼扒,肉質軟腍細緻。肉味濃郁,鮮嫩多汁。
❣️ 來自舊金山的斧頭豬
來自舊金山的斧頭豬
送來時,香氣撲鼻。斧頭豬肉質鬆軟,口感嫩滑爽脆,肉味甘甜。
❣️ 手工紫薯窩夫
手工紫薯窩夫
四塊窩夫、紫薯蓉、奶蓋和雪糕。窩夫即叫即整,外脆內軟。
2023-02-22
日落黃昏
德國水蜜桃花茶
美利堅合眾國草飼肉眼扒
手工紫薯窩夫
2023-02-28 45 浏览
間中有幽默感風格、兼有心思都幾搞笑令人進餐時感覺猶如輕鬆自在無論店內裝修、餐牌設計與色調融合不少港式元素,令食客除了走一貫玩味風格外,當中最特別加入「影相和打卡位」令視覺上增添無限創意度和樂趣令味覺大滿足「唔好抱咁大期望蒲汁燒鰻魚蛋包」賣相燒至烘焗塗上秘制醬汁,厚厚彈牙肉質不僅肥美,以原條鰻魚頗有驚喜軟綿既份量吸引之餘帶出層次「明太媽媽湯牛肉泡飯」絕不馬虎平凡中帶出滋味,烤牛鹹香啖啖肉加上泡湯同樣滋味「求其是但乜都炸啦」拼盤每款炸物入口鬆化酥脆感剛好,脆卜卜口感保留食物中水分讓人回味「手工紫薯」紫薯餡料除飽肚外令夾餅大大增添層次與味道,提升香味之餘一拼夾上雪糕品嚐超滿足

間中有幽默感風格、兼有心思都幾搞笑
令人進餐時感覺猶如輕鬆自在
令味覺大滿足

「唔好抱咁大期望蒲汁燒鰻魚蛋包」

「求其是但乜都炸啦」
「手工紫薯」
2023-02-28
2023-02-24 596 浏览
一早知GOOD DAY BAD DAY和MAMADAY是兄妹店之前已和朋友仔到訪過GOOD DAY BAD DAY, 食完回去同男友提過好味佢成日怨我唔同佢食好西, 今天終於和他試埋另一間MAMADAY究竟係咪好似佢名字咁"麻麻地"呢?! 大家睇落去就知先來杯飲品先, 我喜歡放工後有少少酒精RELAX下, 所以點了一杯名字好開心的: 藍藍天空高掛我的夢 (一睇到就諗起子華神唱嘅歌, 好開心)點知嚟到個樣都好靚, 估唔到係富士山樣, 海洋藍色, 面頭有白色泡沫主要有RUM, GIN呢2款酒精而成, 味道很Fresh, 酒嘅濃度唔會好濃烈, 又唔甜, 有d似soda咁男友因為渣車就叫咗杯Strawberry soda, 食西餐大家都認為飲d有氣飲品會舒服d, 我坐對面都聞到士多啤梨味!大家最近都食多咗肉, 所以特地點份沙律平衡返海洋生物沙律入面有幾款海鮮: 帶子, 大蝦, 蟹柳同埋好多脆卜卜嘅蟹籽有哂擺位先拎出嚟, 有心思而且海鮮D肉唔係霉, 帶子外邊是輕輕煎過的, 大蝦是肉質實淨, 沙律菜底都有幾款, 仲加了點芒果, 雜莓咁, 唔簡單! 食呢份沙律完全平衝返之前成日食肉嘅罪惡感主食點咗兩
究竟係咪好似佢名字咁"麻麻地"呢?! 大家睇落去就知
先來杯飲品先, 我喜歡放工後有少少酒精RELAX下,
所以點了一杯名字好開心的:
藍藍天空高掛我的夢 (一睇到就諗起子華神唱嘅歌, 好開心)
男友因為渣車就叫咗杯
大家最近都食多咗肉, 所以特地點份沙律平衡返
海洋生物沙律
入面有幾款海鮮: 帶子, 大蝦, 蟹柳同埋好多脆卜卜嘅蟹籽
有哂擺位先拎出嚟, 有心思
沙律菜底都有幾款, 仲加了點芒果, 雜莓咁, 唔簡單!
食呢份沙律完全平衝返之前成日食肉嘅罪惡感
主食點咗兩款:

蟹蟹蟹意大利扁麵
熱愛高膽固醇食物嘅男友 (往往高膽固醇的都很好味, 我都不能同意更多)
入面好多蟹膏, 面頭仲要有2隻拆了穀嘅蟹鉗, 同樣都是加入大量蟹籽
每條意粉都黏到蟹膏, 少少creamy, 唔會乾身嘅, 而且味道剛好, 但又唔會好漏
不過相比另一款主菜, 會稍為遜色
蟹蟹蟹意大利扁麵
來自舊金山的斧頭豬, 份量都幾大
又有2大片蝦片, 蓋著一大堆沙律 (同我地叫的海洋生物沙律個底一樣), 仲有一碗小烏冬, 真係夠哂份量!
來自舊金山的斧頭豬
平時多數都食斧頭牛扒, 今次就試下豬扒, 我見男友切得好容易, 肉質好嫩, 佢話似豬頸肉添
面頭有少許蜜汁, 香煎過後非常惹味~
肉質真的很嫩, 一d都唔鞋, 但一定唔係醃到淋果隻假嫩
蝦片又香脆, 唔係放咗好耐淋哂果d
來自舊金山的斧頭豬
不過烏冬反而就一般, 好似煮得過時咗, 有點淋身, 不過主角好吃就得
最後想試埋佢個 限量
唔甜的紫薯蛋糕
好靚呀, 4層分明, 最底的是麥維他餅底, 紫薯芝士蛋糕, 慕絲, 最上的是真紫薯 (無添加糖)
吃落口有幾個層次, 有軟, 有易溶化, 有咬口的
平時鐘意少甜口味的我, 都真係啱哂我口味! 食咗大半件都唔內疚~
真心推介, 而且顏色又好看

總結: 兄妹店出味, 環境裝備, 連食物都是玩味, 同樣都是好吃出色的, 絕對唔係麻麻地!
2023-02-21
2023-02-22 438 浏览
同親朋友出去食飯, 我地揀食西餐多數會揀啲食物選擇多啲款式既, 又有前菜, 又有小食, 又有主菜同甜品就最好不過啦, 色彩繽紛既西餐廳都會係我地既名單之一, 因為打卡都開心啲, 上星期去左依間係加連威老道既餐廳食西餐, 合乎哂我地要求, 一早訂好枱, 唔洗怕等位依度每一道既食物名都好搞笑, 好似問題咁又好似平時講廣東話既字詞黎做餸菜名小食叫左依個 ”求其是但乜都炸啲啦”, 其實就係小食拼盤, 入面有炸芝士、炸蝦、炸薯條同炸蠔, 全部都炸得好酥脆, 炸粉皮夠哂薄身, 芝士流心夾香濃, 蝦肉炸左依然保持到爽嫩口感, 薯條香脆惹味, 炸蠔肉厚味濃, 係開胃既小食頭盤之後就到依個 “咪走啊~米酒雞比薩”, pizza係薄脆底, 一切開有滿滿芝士拉絲, 每一件都有一大件雞肉, 雞肉有陣陣既米酒香, 味道唔會太濃, 芝士底下仲有薯蓉餡夾心, 入口好豐富又唔會覺得滯, 係有新意既口味pizza食西餐又點少得意粉, 我最鍾意食蟹, 所以叫左個 “有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利麵”, 全碟都係蟹, 包括蟹柳、蟹肉、蟹膏、蟹鉗, 面頭仲撒滿蟹籽, 拌勻後超濃蟹香味, 所有蟹同意粉融為一體, 意粉口感爽彈,

食西餐又點少得意粉, 我最鍾意食蟹, 所以叫左個 “有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利麵”, 全碟都係蟹, 包括蟹柳、蟹肉、蟹膏、蟹鉗, 面頭仲撒滿蟹籽, 拌勻後超濃蟹香味, 所有蟹同意粉融為一體, 意粉口感爽彈, 煮得啱啱好, 每條意粉都食到蟹肉精華, 正啊!

飲品我地就叫左 ”非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰”同”你今日飲左益力多柚子沙冰未啊?”, 兩杯味道都好fresh, 食完飲佢好解膩

最後食埋個甜品先至開心呢, 叫左依個焦糖脆脆, 窩夫蛋味幾出, 食落雖然有少少軟左, 不過配埋奶蓋, 焦糖再加粒焦糖脆脆, 咁食係開心! 仲有海鹽雪糕伴埋食, 好滿足啊
2023-02-20 98 浏览
Mamaday=麻麻哋?名不副實,原來好好味,價格合理,氣氛又正👍🏻蟹蟹蟹義大利扁麵 $138有蟹膏、蟹肉、蟹柳,蟹迷萬勿錯過🦀️意粉軟硬度剛好,大大碟兩個人share都夠曬飽😆仲有海量飛魚籽,鹹香爽脆。明太媽媽湯牛肉泡飯 $98厚切嘅牛板腱係我嘅至愛,油脂少唔會膩。輕輕煎香,火候控制得宜,肉質結實有嚼勁得黎唔會太硬👍🏻珍珠米倒入香濃嘅魚湯,食法類似茶漬飯,風味十足🍲焦糖脆脆窩夫 $90海量嘅焦糖脆脆好吸睛,食極都仲有🤩 蜂巢結構賦予酥脆口感,一咬就斷唔點黏牙🦷焦香陣陣唔會苦。旁邊配上微微鹹味嘅奶蓋同埋海鹽雪糕,正好中和焦糖脆脆嘅甜度。窩夫偏淋唔夠脆,不過配料搭夠🙌🏻調酒 $96日落黃昏:係gin & tonic嘅變奏,加左西柚汁好容易入口🍊Sangria:粒粒水果好清新🫐漸變色之餘仲有遮仔裝飾,打卡一流⛱️

蟹蟹蟹義大利扁麵 $138

明太媽媽湯牛肉泡飯 $98