2023-02-24 561 浏览
一早知GOOD DAY BAD DAY和MAMADAY是兄妹店之前已和朋友仔到访过GOOD DAY BAD DAY, 食完回去同男友提过好味佢成日怨我唔同佢食好西, 今天终于和他试埋另一间MAMADAY究竟系咪好似佢名字咁"麻麻地"呢?! 大家睇落去就知先来杯饮品先, 我喜欢放工后有少少酒精RELAX下, 所以点了一杯名字好开心的: 蓝蓝天空高挂我的梦 (一睇到就谂起子华神唱嘅歌, 好开心)点知嚟到个样都好靓, 估唔到系富士山样, 海洋蓝色, 面头有白色泡沫主要有RUM, GIN呢2款酒精而成, 味道很Fresh, 酒嘅浓度唔会好浓烈, 又唔甜, 有d似soda咁男友因为渣车就叫咗杯Strawberry soda, 食西餐大家都认为饮d有气饮品会舒服d, 我坐对面都闻到士多啤梨味!大家最近都食多咗肉, 所以特地点份沙律平衡返海洋生物沙律入面有几款海鲜: 带子, 大虾, 蟹柳同埋好多脆卜卜嘅蟹籽有哂摆位先拎出嚟, 有心思而且海鲜D肉唔系霉, 带子外边是轻轻煎过的, 大虾是肉质实净, 沙律菜底都有几款, 仲加了点芒果, 杂莓咁, 唔简单! 食呢份沙律完全平冲返之前成日食肉嘅罪恶感主食点咗两
究竟系咪好似佢名字咁"麻麻地"呢?! 大家睇落去就知
先来杯饮品先, 我喜欢放工后有少少酒精RELAX下,
所以点了一杯名字好开心的:
蓝蓝天空高挂我的梦 (一睇到就谂起子华神唱嘅歌, 好开心)
男友因为渣车就叫咗杯
大家最近都食多咗肉, 所以特地点份沙律平衡返
海洋生物沙律
入面有几款海鲜: 带子, 大虾, 蟹柳同埋好多脆卜卜嘅蟹籽
有哂摆位先拎出嚟, 有心思
沙律菜底都有几款, 仲加了点芒果, 杂莓咁, 唔简单!
食呢份沙律完全平冲返之前成日食肉嘅罪恶感
主食点咗两款:

蟹蟹蟹意大利扁面
热爱高胆固醇食物嘅男友 (往往高胆固醇的都很好味, 我都不能同意更多)
入面好多蟹膏, 面头仲要有2只拆了谷嘅蟹钳, 同样都是加入大量蟹籽
每条意粉都黏到蟹膏, 少少creamy, 唔会干身嘅, 而且味道刚好, 但又唔会好漏
不过相比另一款主菜, 会稍为逊色
蟹蟹蟹意大利扁面
来自旧金山的斧头猪, 份量都几大
又有2大片虾片, 盖著一大堆沙律 (同我地叫的海洋生物沙律个底一样), 仲有一碗小乌冬, 真系够哂份量!
来自旧金山的斧头猪
平时多数都食斧头牛扒, 今次就试下猪扒, 我见男友切得好容易, 肉质好嫩, 佢话似猪颈肉添
面头有少许蜜汁, 香煎过后非常惹味~
肉质真的很嫩, 一d都唔鞋, 但一定唔系腌到淋果只假嫩
虾片又香脆, 唔系放咗好耐淋哂果d
来自旧金山的斧头猪
不过乌冬反而就一般, 好似煮得过时咗, 有点淋身, 不过主角好吃就得
最后想试埋佢个 限量
唔甜的紫薯蛋糕
好靓呀, 4层分明, 最底的是麦维他饼底, 紫薯芝士蛋糕, 慕丝, 最上的是真紫薯 (无添加糖)
吃落口有几个层次, 有软, 有易溶化, 有咬口的
平时钟意少甜口味的我, 都真系啱哂我口味! 食咗大半件都唔内疚~
真心推介, 而且颜色又好看

总结: 兄妹店出味, 环境装备, 连食物都是玩味, 同样都是好吃出色的, 绝对唔系麻麻地!
2023-02-21