2015-06-24 870 浏览
沙田對於在下來說,多數在日間才會到的地區,晚上則較少來到。可是今晚朋友卻提議在沙田區晚餐,於是便走到沙田,但是友人說不在市中心的商場找地方,友人說沙角街一帶亦多食店,於是來走一趟。在尋尋覓覓中行到 M3 Italian Seafood & Steak,大夥兒就決定在這意大利餐廳吃晚飯。看過餐牌,有沙律,意大利麵,亦有海鮮及扒類,還有酒精飲品及甜品等,於是就選擇了好幾款菜式。餐酒選了一支 House Wine - Saint Loins,是一支紅酒,入口香醇,味道芬芳,配合紅肉,是不錯的選擇。啤梨藍芝士合桃沙律(一百二十八個大洋)藍芝士具有不同風格和特性,將之拌入醬汁與沙律調味,加上合桃及啤梨,使沙律具與別不同風格,且沬道融合和清新。M3 沙律(一百四十八個大洋)是一道食材豐富的沙律,當中有香草燒雞,挪威三文魚,麵包粒,帕爾馬火腿,羊奶芝士,蕃茄乾及雓菜沙律,入口時各款食材發揮其特點,鹹香得來又夠清新,而且富有芝士的濃郁味道。麵包是自家製的,上桌時剛好烘焙好,因此要趁熱吃。麵包外層鬆脆而入面又又異常的柔軟,蘸上橄欖油和黑醋,是最好的配搭。白酒忌廉汁藍青口(時令)(一百三十八個大洋)藍青口

啤梨藍芝士合桃沙律(一百二十八個大洋)
M3 沙律(一百四十八個大洋)
白酒忌廉汁藍青口(時令)(一百三十八個大洋)
藍青口多以白酒混和忌廉汁一起烹調,讓青口吸收白酒的忌廉的味道,使青口能帶出其鮮味,而且青口肉質鮮嫰,口感也不錯吧。
卡邦尼意粉(九十八個大洋)
麵條幼細如線,加上蝦肉,及香草,味道清香而富彈牙。醬汁是自家製的,味道也不錯吧,也能與意大利麵融和一起。
帕爾馬火腿火箭菜薄餅(一百二十八個大洋)
帕爾馬火腿通常風乾十二至十八個,最好是採用廿四個用的火腿。火眼入口鹹香及濃味,加在薄餅之上與火箭菜一起吃,實是不錯,而且薄餅焗得夠脆,因此吃起來很好。
西班牙燒乳豬(一百八十八個大洋)
乳豬配上煙肉,椰菜,青蒽薯蓉,把乳豬及配料一併入口,使原本皮脆肉嫰的乳豬更添鹹香味道,口感層次豐富,若以單一薯蓉來吃,實是幼滑得宜,兼且有香口的感覺。
最後便是甜時間,焦糖布甸是經常接觸得到的甜品,表面的焦糖加上香滑的布甸,是貫徹如一的甜品,布甸最緊要的是入口香滑與富有牛奶味道。而布甸加上士多啤製,卻有點心思呢!
餐廳環境不俗,而且招呼也不錯,因此在這裡用餐很舒適呢!
2015-06-21 1006 浏览
青口最好味早陣子和沙田友朋友到M3 Italian 食飯,食物很合香港人的口味,價錢合理,是沙田街坊的一個新選擇M3 Italian 位置於花園城地下,地鐵走過去才5分鐘路程門口有很醒目的招牌,十分易搵餐廳內部裝修簡約,燈光不是太暗,合一家大小或三五知己前來用餐價錢屬中價的西餐廳。客人都以街坊為主,氣氛輕鬆,食得自在要一提的是這裡的餐酒很不錯呢,雖然我對紅酒認識不多,但才百多元一支。喝一口紅酒,味道醇厚芳,口感順口,色澤晶瑩澄透,也有開胃之用 M3沙律$148很大堆頭的一碟,也很超值,4個人都夠分材料有挪威煙三文魚、香草燒雞、帕爾馬火腿、芝士、蕃茄、olive橄欖、什菜沙律及麵包粒,反之沙律菜卻是最少,但味道真是不錯的跟碟上另有三款醬汁,但其實它本身已經很夠味,而大堆頭的材料也有很豐富的味道建議不要再加任何的醬料就很好味了酥皮炸絲蝦$58味道是絕佳的,有點香港人炸羅白絲餅的感覺,只是感覺不太正宗,不過口感鬆脆,大大只的炸蝦看起來很令人快樂不會有油膩感,食起來就真是令我想起本地小食炸羅白絲餅呢~白酒忌廉汁青口這個做得很好,在我們點的菜中做得最好的一款下次來食我想我自己就點上一份自己食好了

青口最好味

門口有很醒目的招牌,十分易搵

價錢屬中價的西餐廳。客人都以街坊為主,氣氛輕鬆,食得自在
M3沙律$148

很大堆頭的一碟,也很超值,4個人都夠分

建議不要再加任何的醬料就很好味了
酥皮炸絲蝦$58

不過口感鬆脆,大大只的炸蝦看起來很令人快樂

不會有油膩感,食起來就真是令我想起本地小食炸羅白絲餅呢~
白酒忌廉汁青口

這個做得很好,在我們點的菜中做得最好的一款

下次來食我想我自己就點上一份自己食好了,和人分實在不滿足

青口煮得很嫩,白酒忌廉汁味濃但沒有搶走青口的鮮味

我可以說比在比利時的有名青口店Leon做得更好,青口的SIZE是中等的

太大的青口會很鞋口,太小的口感又不好,但這裡的青口卻是中SIZE。

如果可以配合意粉或薯條食就更好
烤羊架配焗薯

羊肉是很難做得美味的肉類,同桌友人怕羊的羶味,但也可以接受,羊的肉質很嫩,羊脂比例平均,我喜歡他們家沒有加入好多的醬料和香料,這才食得到肉的原味嗎~

甜品方面我們點了兩款,原本打算分食的,但有點細份,沒有試上就讓朋友獨享好了

2015-06-17 1340 浏览
一心見餐廳好評咁多,於是試一下個場好爆,大約等了四十分鐘先可入坐(21:20)入到去裝修平平,但見到四五張吉枱,那麼他們為什麼不叫我們入座,奇怪。白等了很久-_-#叫了個$388二人歺包小食,soup, pizza, pasta, main course. Sounds good!先上Daily soup, 椰菜花忌廉湯-喝一口之後放棄,完全無味,只是一碗忌廉白開水加一粒燶左的炸麵包,可能生意旺,加水,但點解5加番D味呢?大廚有試味嗎?垃圾都照出。。。小食-炸單骨雞翼???我地好似食意大利餐wow 算,可能迎合街坊口味,但如果用單骨就用大隻D la 陰公。。。加上睇顏色一定係番炸再番炸。味道苦帶極乾🍃沙律-ok牛肝菌Pizza - 牛肝菌,真的假不了,388歺有得食,有冇咁大方先?pizza 上的菇只係普通磨菇,冇牛肝菌獨有香味,可能加了牛肝菌油,但係5出味law西班牙黑毛豬-5係食緊意餐咩,算,塊皮苦的,D肉冇味的,薯泥冇味的,煙肉炒椰菜,煙肉全肥好多油ar, 大廚你有試味嗎,二廚你有提大廚嗎?Pasta-炒麵團-炒得太濕身,味道可以另叫甜品-招牌蛋白蛋糕-room temperat
一心見餐廳好評咁多,於是試一下
個場好爆,大約等了四十分鐘先可入坐(21:20)
先上
沙律-ok
Pasta-炒麵團-炒得太濕身,味道可以
另叫甜品-招牌蛋白蛋糕-room temperature? How come? 全個都係忌廉忌廉
樓面招呼還可以,有禮,係有個大個子鐘意半住我講野law
做飲食好難,做得好更難, 俾心機la, 如果5係個市場好現實

2015-06-16
2015-06-15 2187 浏览
之前同朋友到沙田踏單車,見到有間大大隻字寫著M3的意大利餐廳,成功吸引了我們一班車友的注目,到餐廳門外看一看menu, 只是看相片已令他們目不轉睛,再從外窺探餐廳格局,好像不是走高格調路線,奈何我們已約了朋友飯局,唯有另覓日子前來光顧。終於來到說好了的意大利飯局,店內給人莫名的親切感,可能顧客多是住在附近的街坊,剛下班回家又不想煮食,又想吃點好的,來慰藉辛勞的一天,吃一頓豐富的意大利晚餐,也是無可厚非的。還在等趕著前來的朋友,店員奉上麵包,來暫緩肚子的呼叫,每張桌子都放有盛著橄欖油及黑醋的調味樽,麵包本身就很香脆,蘸上橄欖油及黑醋,比起牛油更來得健康得多。這個真的是沙律嗎? 居然有香草燒雞、挪威煙三文魚、帕米爾馬火腿、半奶芝士、蕃茄、什菜沙律及麵包粒,配料這麼多的沙律,我都係第一次見,就是醬料配搭都有三款,絕不欺場是也。純粹以海鮮刺身作主打,簡簡單單將帶子+海膽+三文魚,揉合為一道菜,帶子的鮮甜、海膽的滑溜、及三文魚的油潤,只略嫌露筍帶一點苦澀,整道菜也很合胃口。汁底幼滑,帶出青口鮮甜味,白酒只是用來提味,忌廉汁作主導,加入碎洋蔥粒,不需太花巧再用調味料,已教人停不了口。八成熟的加拿大

鮮帶子海膽煙三文魚他他
白酒忌廉汁青口
八成熟的加拿大豬鞍,無錯!!為何豬不是全熟,店員表示此豬不用煮到全熟,經過加拿大飼養必要通過安全認證,令你吃得放心之餘,肉味亦都非常濃郁,肉質更鬆軟,口感更嫩滑,更可鎖住肉汁。可惜的是墨西哥汁,沒有一點點辣味,有點美中不足。
烤加拿大豬鞍配墨西哥汁
上桌時真的被那“巨形”份量赫傻了,這塊T骨的份量足夠5至六個人分享,牛味甚豐,烤至粉嫩紅色,加上富有嚼勁的口感,肉汁豐腴,朋友們已經一件接一件,很快吃清光了。
烤T骨 (18安士)
皮脆肉厚,中間不會有太多肥膏。伴著煙肉椰菜及青蔥薯蓉,惹味非常,本身豬肉味道不太突出,醬汁調配得宜,同平常吃到的乳豬相比,有著說不出與衆不同的味道。
西班牙燒乳豬 配 煙肉椰菜及青蔥薯蓉
配菜頗多的一個意粉,雖見到大大粒辣椒,但只是微辣而已,蒜片令整個意粉更香口,大蝦都好新鮮爽口,意粉柔軟得來更有彈性,每一口意粉都有配菜吃著。我想講︰〝吃意大利菜,應該要點一個意大利粉才匹配呀。〞
香辣蒜片大蝦意粉
朱古力味超濃郁的慕絲,口感細滑,但甜得有點膩,第一啖只吃到重重朱古力味道,切開後原來是猶如棉花糖般的蛋白,味道層次不太分明,但勝在綿滑如絲,野莓及士多啤梨,亦都一解甜膩。
雜錦果仁朱古力慕絲
朋友話甜品中不能缺少它,必食推介!!搭配多款生果已夠吸睛了吧!蛋白餅入口有點脆身,但只是輕輕的,如果酥脆.一點,效果會更理想,軟糯香甜絕對加分不少,混著生果伴吃,又多一番美味。
巴伐洛娃蛋白餅
其實有好幾款主菜,都有薯蓉搭配,使人增加飽滯感,不知是好是壞,個人覺得,就好似你吃鐵板餐時,店員會問你跟飯、意粉或薯菜一樣,如果可以有多個選擇,先詢問客人要不要跟薯蓉,會不會較為好一點呢?

2015-05-18
2015-06-11 2612 浏览
最近好多沙田區的朋友生日,真係乜餐廳都食過晒,諗起早幾日經過見到開左新餐廳,上openrice睇comment唔錯,就決定黎試一試。本來諗住平日應該唔會好多人,點知一黎到已經滿坐,可能個個貪新鮮喇~好彩我都有book位二人餐好豐富,有包、湯、前菜、沙律、主菜、pasta同pizza,仲可以加錢要餐飲/甜品。我地3個女仔叫左一個二人餐,外加墨汁意大利飯。主菜:西班牙燒乳豬配焗甜菜頭及薯蓉表皮好香脆,d肉超鬆化!size唔係好大份,但係我覺得啱啱好,因為食得太多會覺得膩,還好有甜菜頭中和下。pasta:香辣蒜片意大利粉意粉質地唔錯,香蒜味好出,不過我就覺得太勁味喇,個人口味問題。散叫pasta:墨魚仔墨汁意大利飯全晚最令人失望的作品,意大利飯軟硬適中,但係調味太清淡,特別係墨魚仔完全冇味,火箭菜苦到不得了...本來加少少火箭菜可以中和意大利飯的飽膩感,但係菜飯份量唔多合比例,夾埋一齊食只係食到好苦好青。pizza:牛肝菌pizzapizza中規中矩,夠晒多芝士,餅底都唔錯,唯獨牛肝菌味唔突出散叫甜品:巴伐洛娃蛋白餅出乎意外咁好味!脆口香甜的蛋白餅,上面有芒果mousse同大量生果,配上酸酸

我地3個女仔叫左一個二人餐,外加墨汁意大利飯。

主菜:西班牙燒乳豬配焗甜菜頭及薯蓉
西班牙燒乳豬配焗甜菜頭及薯蓉
表皮好香脆,d肉超鬆化!

pasta:香辣蒜片意大利粉

散叫pasta:墨魚仔墨汁意大利飯
墨魚仔墨汁意大利飯

pizza:牛肝菌pizza
牛肝菌pizza

散叫甜品:巴伐洛娃蛋白餅
巴伐洛娃蛋白餅
出乎意外咁好味!脆口香甜的蛋白餅,上面有芒果mousse同大量生果,配上酸酸地的熱情果汁,好醒胃,之前食到幾飽都食得落呢個蛋白餅!

我見d牛都好似幾吸引,可惜同行都朋友唔食牛羊,下次我一定會試!
题外话/补充资料: 二人餐的份量都唔少,我地3個女仔其實可以唔加個意大利飯都夠食。
2015-06-09
庆祝纪念
生日
西班牙燒乳豬配焗甜菜頭及薯蓉
2015-06-05 4365 浏览
Rossana早前朋友話想試新野於是來到沙田沙角街既M3 Italain Seafood & Steak因為朋友話這餐廳真係超高質素因為朋友未到,坐低就先叫杯chocolateXD之後侍應超細心,送上餐飽Rossana就可以食住等XD雖然是免費餐飽,但一些都唔馬夫餐飽滲著微微既香草香,鬆軟非常仲有埋醋同橄欖油添呀!!好似置身於中環既高級餐廳先來一個啤梨藍芝士焦糖合桃沙律 $128藍芝士味道未必人人接受,不過Rossana就唔抗拒酥脆既焦糖合桃,啤梨爽而多汁藍芝士質感較平日的軟身,而且味道平易近人酥皮炸絲蝦$58賣相極度驚喜,以酒杯盛著大蝦金黃色既酥皮弄得像髮絲般幼細,淡落脆而不膩千絲萬縷的大蝦爽彈新鮮!!必食~Rossana一向勁like生蠔見到有未試過既法國魯瓦揚生蠔加上$248就有6隻,價錢唔貴就點來試試外型瘦長,蠔味軟濃兼夾著海水味Rossana 一向食蠔都鐘意原汁原味不過M3呢個秘製sauce真係不容錯過,一試愛上香蒜啤酒煮蜆 $138蜆肉蠻厚肉,啤酒帶出了蜆既鮮甜牛肝菌Pizza牛肝菌含有人體必需的8種氨基酸具抗流感病毒,防感冒,補虛提神等功效牛肝菌味道撲鼻而來,批底香脆~正
Rossana早前朋友話想試新野
因為朋友話這餐廳真係超高質素
因為朋友未到,坐低就先叫杯chocolateXD
之後侍應超細心,送上餐飽
Rossana就可以食住等XD
雖然是免費餐飽,但一些都唔馬夫
餐飽滲著微微既香草香,鬆軟非常
仲有埋醋同橄欖油添呀!!
好似置身於中環既高級餐廳
先來一個啤梨藍芝士焦糖合桃沙律 $128
藍芝士味道未必人人接受,不過Rossana就唔抗拒
酥脆既焦糖合桃,啤梨爽而多汁
藍芝士質感較平日的軟身,而且味道平易近人
酥皮炸絲蝦$58
賣相極度驚喜,以酒杯盛著大蝦
金黃色既酥皮弄得像髮絲般幼細,淡落脆而不膩
千絲萬縷的大蝦爽彈新鮮!!必食~
Rossana一向勁like生蠔
見到有未試過既法國魯瓦揚生蠔
加上$248就有6隻,價錢唔貴就點來試試
外型瘦長,蠔味軟濃兼夾著海水味
Rossana 一向食蠔都鐘意原汁原味
不過M3呢個秘製sauce真係不容錯過,一試愛上
香蒜啤酒煮蜆 $138
蜆肉蠻厚肉,啤酒帶出了蜆既鮮甜
牛肝菌Pizza
牛肝菌含有人體必需的8種氨基酸
具抗流感病毒,防感冒,補虛提神等功效
牛肝菌味道撲鼻而來,批底香脆~正呀喂!!
墨魚仔墨汁意大利飯 $138
翠綠色既火箭菜含豐富維他命C營養價值高
墨魚仔大大隻非常新鮮味道鮮美
西班牙燒乳豬 $188
乳豬燒製外皮咬落卜卜脆!!是超脆的那種
而肉質仍嫩滑到不得了!!!
真的是超級正,好食到停唔倒口~~必叫
巴伐洛娃蛋白餅 $56
外面酥脆內裡煙韌,唔會太甜
配含酸酸甜甜既生果,味道相當之夾

2015-05-27
2015-06-02 3798 浏览
朋友在沙田圍住,發覺近來開了意大利菜餐廳,所以約了我及三五知己去聚餐.地點非常近馬鐵,只需行十多分鐘就到.想不到在住宅地區,咁都有情調意大利菜餐廳M3 ITALIAN進入後佈置非常有情調,紅色格仔台布及配合掛畫,又播著浪漫英文歌,燈光及氣氛好閒情逸緻.前菜餐包餐包有好麵包香味,而且外層帶點脆口帶鬆軟,點了少少橄欖汁及黑醋,令餐包味道更提升.M3 沙律這沙律放於木碟上,含有多種材料,有香草燒雞、挪威煙三文魚、帕米爾馬火腿、半奶芝士、蕃茄、什菜沙律及麵包粒,加上材料新鮮,完全炮製出健康美味沙律,同時有三種醬料配合.酥皮絲炸蝦 以酒杯盛載酥皮絲炸蝦,外貌呈現金黃色,賣相非常吸引,外脆(蝦)彈牙,配酸酸醬,更加美味可口.意式炸雞翼雞翼帶點香草味,但雞翼稍為炸得過火,食落去有D乾身少少.主菜海膽帶子三文魚他他賣相好吸好靚好精緻,最上層是好肥味海膽,中間是好鮮甜帶子,底層是鮮味三文魚,配搭非常出色,最底有露筍,味覺悟出肥味鮮甜,口感特別之餘,亦甚為好吃.白酒忌廉汁青口籃青口感好肥,配上香濃忌廉汁,令青口肉更滑,完全沒有酒味,勁好味呢!香辣蒜片大蝦意粉爽口的大蝦,而意粉是有點辣辣味,再配合蒜片,又香
地點非常近馬鐵,只需行十多分鐘就到.
進入後佈置非常有情調,紅色格仔台布及配合掛畫,
又播著浪漫英文歌,燈光及氣氛好閒情逸緻.

前菜

餐包
餐包有好麵包香味,而且外層帶點脆口帶鬆軟,
點了少少橄欖汁及黑醋,令餐包味道更提升.

M3 沙律
這沙律放於木碟上,含有多種材料,
有香草燒雞、挪威煙三文魚、
帕米爾馬火腿、半奶芝士、蕃茄、
什菜沙律及麵包粒,加上材料新鮮,
完全炮製出健康美味沙律,同時有三種醬料配合.

酥皮絲炸蝦
以酒杯盛載酥皮絲炸蝦,外貌呈現金黃色,
賣相非常吸引,外脆(蝦)彈牙,配酸酸醬,更加美味可口.
酥皮絲炸蝦(上) HK$58 / 意式炸雞翼(下)HK$58
意式炸雞
雞翼帶點香草味,但雞翼稍為炸得過火,食落去有D乾身少少.

主菜

海膽帶子三文魚他他

賣相好吸好靚好精緻,最上層是好肥味海膽,中間是好鮮甜帶子,
口感特別之餘,亦甚為好吃.

酒忌廉汁青口

香辣蒜片大蝦意粉
爽口的大蝦,而意粉是有點辣辣味,再配合蒜片,又香又開胃, 非常惹味.
意粉口感不硬不軟剛剛好,試過會唔停得口.
香辣蒜片大蝦意粉(上)HK$ 128 /墨魚仔墨汁意大利飯 (下) HK$138
墨魚仔墨汁意大利飯
墨魚仔爽口彈牙,再配合飯底滿香濃墨魚汁帶濕潤,
飯粒食落去煙韌黏口,會食到滿口墨汁呢!

T骨非常有份量足約18安士,配有沙律及薯蓉,
而T骨尺寸仲大過我手掌, T骨是一邊為西冷,另一邊則為牛柳,
中間被骨隔著,有點肥肉,所以煎烤味道比較香.
7成熟T骨,肉質鮮嫩可口,愛食牛不能錯過.

西班牙燒乳豬配煙肉柳菜及青蔥薯蓉
乳豬肥瘦適中,外皮香脆,肉質甘香,配醬汁更好味,
配菜是青蔥鹹味煙肉薯蓉及柳菜.

8成熟豬鞍,想不到豬鞍肉質滑嫩,很濃豬鞍味,
配上合墨西哥汁,非常之配合好味.

香煎法國油封鴨腿

想不到這道菜不是那麼肥膩,鴨肉肉質不"鞋",
店員提醒要撕開鴨腿撈配菜連橙味醬汁一齊食,
食上起來清新好吃.

最後以
甜品
作聚餐尾昇
巴伐洛娃蛋白餅
外形好似蛋糕仔好可愛,富多種色彩~配不同水果,而餅外層忌廉及蛋白,
配合酸酸似熱情醬,中和餅甜味,好清香呢!
好吃氣氛佳, 聚餐的好地方
浪漫約會,生日,聚餐, M3 ITALIAN是不錯選擇呢!
2015-05-19
酒忌廉汁青口
  • 白酒忌廉汁青口
  • 烤T骨
  • 巴伐洛娃蛋白餅
驚喜的餐廳。超預期美食 + 必點西班牙燒乳豬早幾個星期同個好朋友話要去食飯,諗諗吓喂不如試吓去遠d, 見身邊朋友同openrice,都有唔少人推薦呢間位於沙角邨附近的M3 .我哋都去試一試!先講裝潢,用上懷舊風格,紅白格仔枱布,柔和燈光,令我想返念我家附近一家營業超過20年的西餐廳,可惜最後敵不過大財團!我特別喜歡呢種懷舊風格,一來十分舒適,二來令到個人都冇咁緊張!前菜、沙律、意粉、意大利飯、薄餅、小食、主菜及甜品都一應俱全,就咁睇都覺得個價格好合理,屬於街坊價。先來個Openrice超多人推薦的啤梨藍芝士焦糖合桃沙律 $128起初一見到藍芝士有少少驚,不過既然個個話好食,所以我哋就試吓啦,估唔到一黎到聞時,冇果種藍芝士濃烈味道,食落就有藍芝士嘅獨特香味,配上清甜嘅啤梨薄片,沙律菜、藍芝士及蜜糖合桃,好清新!不膩,而且仲好有層次感,合桃將藍芝士嗰種濃烈味道balance左。食落口先濃後淡,最後帶出清甜的感覺。立即驚喜萬分。前菜永遠不只一個係我的宗旨。再叫了個酥皮炸絲蝦$58泥到賣相已經滿分,外層的酥皮炸絲炸得金黃香脆。最重要嘅就係攞出黎比客人嘅時候你會睇得出佢係乾身唔會帶油!就知道廚師
驚喜的餐廳。超預期美食 + 必點西班牙燒乳豬

前菜永遠不只一個係我的宗旨。再叫了個酥皮炸絲蝦$58
泥到賣相已經滿分,外層的酥皮炸絲炸得金黃香脆。最重要嘅就係攞出黎比客人嘅時候你會睇得出佢係乾身唔會帶油!就知道廚師十分細心。外層香脆,炸絲分量剛好。配上本身已經好大隻嘅蝦係裏面。愛炸物的食客必點。好好味!
呢度仲有新鮮生蠔供應,價錢都幾合理呀。天天不同。當日都有叫到。又大隻又新鮮。佢地配生蠔個個醬仲要係自家製嘅!超好味!
接着就要食主菜啦咁第一個到嘅就係好多人介紹好食嘅Pizza,我今次揀咗牛肝菌,點解我地會揀牛肝菌呢?係因為我未食過牛肝菌嘅Pizza架!既然之前嘅前菜咁出色,深信我未見過嘅配搭都一定會更精彩!
果然冇令到我失望,薄脆底的薄餅如炭燒爐做出的效果香脆充滿面包香味,配合多到快流出來嘅芝士,和好鮮味的牛肝菌,原來素食點的pizza都如此令人愛不釋手!
食到而家都仲未食到肉類,所以我就叫咗個我見到餐廳有都一定會叫,但又唔係間間我會覺得滿意的菜色,西班牙乳豬: 我食過最好食嘅係位於中環,米之蓮推薦的西班牙餐廳,外皮是意想不到的香脆,內部香軟嫩滑。配合皮和肉之間的膠質脂肪層。每一口都很珍愛。當然價錢亦都相當的貴,因為呢個如此好吃的西班牙乳豬,令我常常追尋這個脆,滑,嫩的感覺。
點解講咁多。因為今次我係呢度食到嘅西班牙燒乳豬,同我係中環米之蓮推薦嘅西班牙餐廳食的質素都係咁出色。所以大家必點啊!
呢個快樂嘅晚餐啦去到尾聲,每一個菜式都令我感到好驚喜。而且係比水準還高嘅質素,到最後當然係一定要食返兩個甜品啦!唔知大家有冇食個蛋白餅呢?蛋白餅係一種只係將蛋白同埋糖打好然之後焗嘅甜點。平時我得閑都會買啲蛋白餅做下午茶。而今次係呢度就比我見少有地見到有巴伐洛娃蛋白餅甜品$56
我當然要點一個,蛋白餅嘅面係用新鮮打出嚟嘅蛋白造成,配合不同的水果,底層就係我剛剛所講焗嘅蛋白餅,覺得最令我印象深刻嘅就係佢哋用上咗酸酸地嘅熱情果,因為蛋白餅其實都好甜,當佢配合左酸酸哋嘅熱情果汁,就可以平衡返個甜度,無論味覺和視覺都給矛驚喜。為我成個晚餐做咗一個完美嘅句號。

由前菜都主菜到甜品每一個都咁賞心悅目同出色,呢間餐廳的廚師都係好用心!比預期更高的餐廳, 比我發現了星期一至四晚市,佢地有個「精選二人套餐」,包括前菜、餐湯,仲有一客主菜、一客意粉、一客薄餅,只喺$388,加$48兩客甜品!係我剛提過的西班牙餐廳叫乳豬應該多過$388, 你話呢度係咪真係街坊價,高質素先?
  • 西班牙燒乳豬
  • 啤梨藍芝士焦糖合桃沙律
  • 酥皮炸絲蝦
  • 牛肝菌Pizza
2015-05-29 4029 浏览
最近有位住沙田既朋友帶我來到一間新開業既餐廳,門面了深色桃木顏色裝修,加上大大隻的M3字樣,非常影認。裡面的裝修雖然是新的,但卻留下一種懷舊西餐廳的風格,有紅白色的格子台布,配上白色餐紙,就連桌面與椅子都有種懷舊風格。牆上掛著一些異式風情的壁畫。餐牌上有著各種食物的美照,款式非常多,從意粉到PIZZA都有好多選擇。點了招牌的M3 沙津,是我吃過最豐富的沙津,材料大約有煙三文魚、parmaham、雞柳、多士粒等等,沙津菜都已經調味好,但為了迎合個人口味,還配上酸汁和沙津醬,絕對是一碟非常滿足的沙津。香辣蒜片意大利粉炒得好香,但其實不太辣,像我這種不吃辣的人也吃得下,還覺得非常野味!帕爾馬火腿火箭菜薄餅非常好味,非常薄脆既餅皮,配上比較淡口的芝士,加上蜜桃,中和了兩款味道的衝突,酸酸甜甜的非常好味,而火箭菜有點甘甘的青香,對於我來說特別喜歡這薄皮,香脆不用吃太多麵粉,不錯!香煎原條龍利柳魚比起日本那些燒魚更加好味,有陣好香既欖味甘香,肉質鮮嫩,加入幾滴檸檬汁非常好味。最後就係我最期待既心太軟,外型矮矮的很可愛,外層焗得微微脆脆的,上面還灑上杏仁片,令口感更加香口,一切開沒有太多溶漿流出,但
最近有位住沙田既朋友帶我來到一間新開業既餐廳,
門面了深色桃木顏色裝修,加上大大隻的M3字樣,非常影認。
裡面的裝修雖然是新的,但卻留下一種懷舊西餐廳的風格,
有紅白色的格子台布,配上白色餐紙,
就連桌面與椅子都有種懷舊風格。
牆上掛著一些異式風情的壁畫。
餐牌上有著各種食物的美照,款式非常多,
從意粉到PIZZA都有好多選擇。
M3 沙津
點了招牌的M3 沙津,是我吃過最豐富的沙津,
材料大約有煙三文魚、parmaham、雞柳、多士粒等等,
絕對是一碟非常滿足的沙津。
香辣蒜片意大利粉
香辣蒜片意大利粉炒得好香,但其實不太辣,
像我這種不吃辣的人也吃得下,還覺得非常野味!
帕爾馬火腿火箭菜薄餅
帕爾馬火腿火箭菜薄餅非常好味,非常薄脆既餅皮,
配上比較淡口的芝士,加上蜜桃,中和了兩款味道的衝突,
酸酸甜甜的非常好味,而火箭菜有點甘甘的青香,
對於我來說特別喜歡這薄皮,香脆不用吃太多麵粉,不錯!
香煎原條龍利柳魚
香煎原條龍利柳魚比起日本那些燒魚更加好味,
有陣好香既欖味甘香,肉質鮮嫩,加入幾滴檸檬汁非常好味。
心太軟
最後就係我最期待既心太軟,外型矮矮的很可愛,
外層焗得微微脆脆的,上面還灑上杏仁片,
令口感更加香口,一切開沒有太多溶漿流出,
但剛好沾滿每一口蛋糕,好滿足!
2015-05-10
M3 沙津
帕爾馬火腿火箭菜薄餅
香煎原條龍利柳魚
話說小弟周不時都經過呢家野不過又未入過去食,只知呢間野有All day breakfast =P夜晚就本身都無咩留意係一大班人仔一齊去先食左佢既dinner但呢間本身都唔算特別起眼係花園城呢D 住宅區內交通都算方便,五至十分鐘左近就到馬鐵站 一大班人一坐低當然係睇menu準備人人叫D呢個時候就唔理人,自己食住野先(?)係呀,呢到叫得意大利餐廳唔會少左欖油加黑醋配餐包不過欖油加黑醋可以按喜好加餐廳準備的餐包都唔馬虎,本身就咁食都好香但有橄欖油加黑醋你唔係唔食呀 食完包包就開始前菜 - M3 沙律($148)個沙律用木板送上,幾有情調而內容方面都幾多野下有燒雞、煙三文魚、Parma ham、蓄茄、麵包粒同沙律菜木板邊仲有三種醬,羊奶芝士、甜醋仲有一個無試到 =P基本上一個人食呢份野可能都會飽左配料全部有水準,唔錯當然一大班人唔會得一個前菜啦另外,仲有個意式炸雞翼($58)同酵皮絲炸蝦($58)個雞翼都入味,但好似炸得乾左少少好似無咩肉汗 030而酵皮絲炸蝦就唔錯,上個下幾得意用隻高跟杯裝住,加左檸檬汁同個醬之後入口唔會有油油的感覺蝦有口感,肉算結實,而且炸到連條尾都入得口不過隻蝦又唔會乾
話說小弟周不時都經過呢家野
夜晚就本身都無咩留意
係一大班人仔一齊去先食左佢既dinner
但呢間本身都唔算特別起眼
係花園城呢D 住宅區內
交通都算方便,五至十分鐘左近就到馬鐵站
一大班人一坐低當然係睇menu準備人人叫D
呢個時候就唔理人,自己食住野先(?)
係呀,呢到叫得意大利餐廳
唔會少左欖油加黑醋配餐包
不過欖油加黑醋可以按喜好加
餐廳準備的餐包都唔馬虎,本身就咁食都好香
但有橄欖油加黑醋你唔係唔食呀
食完包包就開始前菜 - M3 沙律($148)
個沙律用木板送上,幾有情調
而內容方面都幾多野下
有燒雞、煙三文魚、Parma ham、蓄茄、麵包粒同沙律菜
木板邊仲有三種醬,羊奶芝士、甜醋仲有一個無試到 =P
基本上一個人食呢份野可能都會飽左
配料全部有水準,唔錯
當然一大班人唔會得一個前菜啦
另外,仲有個意式炸雞翼($58)同酵皮絲炸蝦($58)
個雞翼都入味,但好似炸得乾左少少
好似無咩肉汗 030
而酵皮絲炸蝦就唔錯,上個下幾得意
用隻高跟杯裝住,加左檸檬汁同個醬之後
入口唔會有油油的感覺
蝦有口感,肉算結實,而且炸到連條尾都入得口
不過隻蝦又唔會乾 = ]
之後開始黎D 主菜 - 鮮帶子海膽煙三文魚他他 ($148)
基本上呢個菜應該設計黎唔係share(我強烈相信)
因為一班人一分變到好奇怪 (哭)
所以最後留下既記憶係...海膽係好食
其餘既分開左係已經唔係好記得咩味...
再黎既係香辣蒜片大蝦意粉($128)
個意粉係有少少辣,不過個種係開胃既辣,薄薄地個種
另外意粉落左橄欖油,入口香,但分佈平均係意粉上面
好好食 = ]
之後就重點啦!!! 18安士烤T骨($428)!!!
呢個係全晚既靈魂(個人黎講)
七成既T骨扒,個底就有D薯蓉同側邊有沙律
18安士上到黎真係大大件
同埋真係俾七成你,出面有D 問完你
但最後都係熟晒咁俾你 - -
個D 真係XYZ之外,仲浪費左件牛
隻牛本身唔算瘦,有少少肥
但肉既紋理都靚,基本上可以解牛,切個下無咩難度
(不過唔明點解要有薯容係底,少少阻住切野 =3=)
入口 juicy,肉質嫩 = ]
食完牛,另外仲有一個沙律 - 香煎法國油封鴨腿配茴香沙律($208)
呢個食法有D 似我地既手撕雞
有刀叉撕左鴨腿既肉落黎再同沙律mix埋
入口幾好食,沙律同油封鴨腿既肉幾match
有鴨腿肉香再有少少菜既新鮮,加上佢個橙汁
好入口,作為收尾菜算幾好既選擇
不過無諗過呢到有cocktail
叫左杯vodka cranberry,甜甜地,香香地
幾易入口
基本上呢間定位算高級西餐
佢另外仲有海鮮餐係9XX (!)
當然,我地無試啦...
另外,店舖裝飾幾有情調,而且服務唔錯
夜晚唔算多人,但keep住有人黎下走下
唔見有人要等位,食完晚餐唔錯
下次搵日食下佢all day breakfast 先 XD
2015-05-18
  • 香辣蒜片大蝦意粉
  • 烤T骨
  • 香煎法國油封鴨腿配茴香沙律
2015-05-28 3369 浏览
今日同朋友慶祝生日, 本來想到沙田圍站附近嘅露天火鍋店 (完全欠缺驚喜:ghost 咁啱嗰日放工先來落雨, 唔通連個天都唔鍾意嗰個朋友 好彩係地鐵站附近用openrice search最近有興趣嘅餐廳就係呢間M3 Italian! 朋友識路話咁快就到 都差不多八點黎到, 雖然街道細雨紛紛, 但餐廳已經有幾枱客人, 輕輕咁帶出熱鬧嘅氣氛, 係一個約密友食飯嘅好地方!先嚟個香草麵包配橄欖油黑醋麵包佈滿香草, 聞落已經好吸引, 肚餓了唔客氣喇!四式芝士薄餅$138 (4/5) 旅遊時候身處外地, 睇英文餐牌主要認住特別鍾意食嘅食物詞語, 咁點菜就好方便啦 Mozzarella, Blue Chesse, Cheddar, 都好常見我就最鍾意嘅係Camembert chesse!!, 中文金文畢芝士,外面一層白色毛菌, 包住軟熟芝士, 焗過後更加流心, 好香奶味 各款芝士感唔同, 做成薄批就零舍滋味!! 烤T骨配田園沙律及薯蓉$428(5/5)足足18安士T骨扒好耐都未食過喇~ 朋友選擇T骨扒, 原因係T骨扒可以食到牛扒嘅西冷同牛柳兩邊, 肉質截然不同, 突然之間覺得友人好博學多

咁啱嗰日放工先來落雨, 唔通連個天都唔鍾意嗰個朋友

先嚟個香草麵包配橄欖油黑醋
麵包佈滿香草, 聞落已經好吸引, 肚餓了唔客氣喇!
香草麵包配橄欖油黑醋
四式芝士薄餅$138 (4/5)

各款芝士感唔同, 做成薄批就零舍滋味!!
四式芝士薄餅
烤T骨配田園沙律及薯蓉$428(5/5)
足足18安士T骨扒好耐都未食過喇~

朋友選擇T骨扒, 原因係T骨扒可以食到牛扒嘅西冷同牛柳兩邊, 肉質截然不同, 突然之間覺得友人好博學多才!
 店員亦細心問使唔使幫我哋切開牛扒, 方便分享
 切成一寸大細可見粉嫩色嘅肉質, 外層帶點燒焦, 火火候方面控制得好好, 加上脂肪唔多, 食完都唔油膩!!
烤T骨配田園沙律及薯蓉
墨魚仔墨汁意大利粉$138 (4/5)
墨魚仔煎得少許金黃色, 原粒上雖然靚靚又整齊, 但我切起上嚟就雞手鴨腳, 嘻嘻就麻煩朋友代勞

飯粒煮得少少硬, 上面掛滿墨魚汁, 食落好濕潤, 煮得非常好!!
墨魚仔墨汁意大利粉
雜錦果仁朱古力慕絲 $48 (3/5)
上面有榛子腰果, 朱古力濃郁, 中間有層白色慕絲, 味道有啲似棉花糖, 甜度可以接受, 如果慕絲層都有果仁有更加開心!
雜錦果仁朱古力慕絲
巴伐洛娃蛋白餅 $56 (4.5/5)
得一份甜品又點會滿足到我地! 見價錢咁優惠大約$38-56, 嗌兩個都唔貴呀

一個法式傳統甜品, 法國周街都有得賣, 但造型咁靚配蜜桃奇異果藍莓等等切成花型, 蛋白餅主要用蛋白砂糖造成, 焗到全個脆身就食得! 餐廳仲加咗熱情果醬, 令口味更加得出
巴伐洛娃蛋白餅
推介此餐廳 4/5 估唔到主菜咁岀色! 餐廳環境令我諗起小時候去嘅西餐廳, 紅白色格仔枱布, 細個鍾意係大大張餐紙上面畫畫! 唔知而家嘅餐廳仲會唔會供應畫筆呢?

平均消費$269, 3個人, 3個主菜+2個甜品

M3 Italian
星期一至六:12:00-23:00
星期日:10:00-23:00
沙田沙田沙角街8-12號, 花園城1期地下2號鋪
Tel: 2699 3535
**由沙田圍站C出口, 向右邊直行過一條馬路, 再落隧道穿上地面就到!

2015-05-13
庆祝纪念
生日
2015-05-28 2573 浏览
雖然我是住在沙田, 但我多數只在新城市廣場食飯, 甚少去沙田圍那邊, 沒想到那裡也有得食意大利菜, 早前首次去M3 Italian食晚飯.首先點了M3沙律.材料豐富, 有香草燒雞, 挪威煙三文魚, 帕爾馬腿, 羊奶芝士, 蕃茄乾, 什菜沙律和麵包粒.本身不食生的我, 可以食香草燒雞. 雞幾嫩滑, 配上沙律幾夾, 再點埋黑醋汁, 好醒胃.跟住就是主菜, 點了薯仔麵糰配辣肉腸及巴馬臣芝士, 香煎原條龍脷魚配燒薯仔及黑牛油檸檬汁, 瑪格麗塔三色薄餅和烤加拿大豬鞍配墨西哥汁.首先是烤加拿大豬鞍配墨西哥汁.豬鞍份量幾大, 肉質幾嫩滑, 幾鮮味, 口感不錯, 再配上平日較少食的墨西哥汁,帶微微的酸, 這樣配搭我幾鍾意.香煎原條龍脷魚配燒薯仔及黑牛油檸檬汁.魚我是選擇性去食, 這個原條龍脷魚上枱已香味撲鼻.因為是用煎的方法, 外皮香口, 肉質幾硬身, 而且魚肉也好容易起, 整條魚得一條主骨, 最啱怕魚骨的我.瑪格麗塔三色薄餅. 這個薄餅是薄身, 所以餅底幾脆. 配上蕃茄和我最愛的芝士, 雖然材料簡單, 但好味.薯仔麵糰配辣肉腸及巴馬臣芝士.最初上枱時不太感興趣, 但試了個薯仔麵糰後, 煙煙靭靭, 口

首先點了M3沙律.

首先是烤加拿大豬鞍配墨西哥汁.
帶微微的酸, 這樣配搭我幾鍾意.
香煎原條龍脷魚配燒薯仔及黑牛油檸檬汁.

瑪格麗塔三色薄餅.
薯仔麵糰配辣肉腸及巴馬臣芝士.
最初上枱時不太感興趣, 但試了個薯仔麵糰後, 煙煙靭靭, 口感一流, 再配上甜甜酸酸的配料和帶點辣的肉腸, 產生甜, 酸和辣不同味蕾.

最後就是甜品. 點了心太軟配雪糕.
這個心太軟真是夠流心, 一切開, 朱古力漿湧出, 朱古力味算幾濃郁, 配埋雪糕, 一冷一熱, 好夾.
這裡的份量幾大, 價錢也相宜, 日後多了一個食飯的地方可以選擇.

2015-05-26 2046 浏览
意大利菜向來都喺喜歡嘅菜系之一,感覺意大利人嘅飲食唔太拘束,意國又食材豐富,單單意粉、薄餅已經可以千變萬化,令人食極都唔會厭,今晚,兜個圈嚟到沙田圍嘅M3 Italian,喺偕友共嚐意菜嘅一夜。鋪面全裝上茶色玻璃,睇唔到內籠環境,入到店內,環境頗有少少懷舊風格,紅白格仔枱布,配通花木椅,燈光柔和,讓人倍感閒適。雖然主打意大利菜,不過,睇過餐牌後,都加入唔少其他國家菜色,種類選擇就離不開前菜、沙律、意粉、意大利飯、薄餅、小食、主菜及甜品,所以,M3較似一間賣歐陸菜嘅餐廳,亦都變得多元化。順帶一提,點主菜可以額外加$50,有多一客餐湯及一客甜品,好划算。香草餐包等待上菜期間,先嚟一小籃香草餐包,香草味唔算太強,但微暖軟熟嘅餐包,沾些少黑醋及橄欖油,簡單味美!啤梨藍芝士焦糖合桃沙律 $128沙律共有5款選擇,介紹依一道啤梨藍芝士焦糖合桃沙律,因為個組合比較少現。清甜嘅啤梨切成薄片,混和沙律菜、藍芝士碎及合桃,清新得嚟好有層次,尤藍芝士嘅濃香夾雜焦糖合桃嘅蜜甜,味道挺有趣。香草醬意粉 $88肉醬、卡邦尼以外,其實香草醬意粉都算其中一款經典意粉,就好似另一道經典意粉「香烤蒜蓉意粉」(Aglio
,紅白格仔枱布,配通花木椅,燈光柔和,讓人倍感閒適。
香草餐包

香草餐包
黑醋及橄欖油
啤梨藍芝士焦糖合桃沙律 $128

啤梨藍芝士焦糖合桃沙律
啤梨藍芝士焦糖合桃沙律
香草醬意粉 $88

肉醬、卡邦尼以外,其實香草醬意粉都算其中一款經典意粉,就好似另一道經典意粉「香烤蒜蓉意粉」(Aglio Olio),做法簡單,味道突出。意粉不單質感一流,既咬口,又帶有濃郁香草芳香;此外,店家就多加咗唔少配料,如露筍仔、車厘茄、松子仁,令口感再豐富啲
香草醬意粉
四式芝士薄餅 $138

依度唔喺薄餅店,所以,款式貴精不貴多,5款都喺別具特色。小弟都幾鍾情芝士嘅香味,所以,四式芝士薄餅應該最叫人心癢。M3嘅薄餅以「餅乾」底為主,個四式芝士一身金黃,包括咗金文畢、車打、水牛芝士及藍芝士4款芝士,入口非常香濃,每口都充滿芝士酥香
;薄餅邊位好脆口,食到中心就軟綿綿,芝士迷應該會愛上佢
香煎法國油封鴨腿配茴香沙律 $208

之前晌大坑一間法式咖啡店嚐過法式油封鴨腿,今晚重遇,實在美妙。鴨腿風乾後再煎烤,獨特嘅鴨味寧捨酥香濃郁,一啖鴨腿,一啖茴香沙律,香濃跟清爽交替,有好好嘅化學作用,最喜歡佢用咗個香橙醬做汁底
,令本身唔太油膩嘅鴨腿,更感輕盈清爽。
香煎法國油封鴨腿配茴香沙律
香煎法國油封鴨腿配茴香沙律
烤T骨(18安士)配田園沙律及薯蓉 $428

18安士,真喺好耐未食過咁重份量嘅牛扒喇(當然,有啲賣到30安士添),件T骨奕到上枱,燒得焦香嘅「膚色」,健碩嘅「身形」,十分誘惑。食T骨好就好在一邊食到肉味濃嘅西冷(大邊),另一邊就食到肉質嫩嘅牛柳(細邊),無論西冷定牛柳,燒得啱啱好,肉質呈鮮嫩嘅粉紅色
,而外層帶點焦脆,真喺無得頂
烤T骨(18安士)配田園沙律及薯蓉
鍾意食甜品嘅人,無甜品作結總喺心結問題,似若有所失。店家提供8款甜品,相信,可以一止甜品迷嘅心癮。
意式雲呢拿奶涷伴雜莓醬 $38

雲尼拿奶涷做得相當有水準,除咗奶涷夠挺身而質感軟滑之外,奶味香濃,配雜莓醬喺最穩膽嘅做法,但食得出用料唔馬虎,雜莓酸香,味道自然。
意式雲呢拿奶涷伴雜莓醬
伯爵茶梳乎厘 $48

單講賣相已喺信心保證,因為焗好嘅梳乎厘比焗杯高出50%,喺打蛋白嘅理想表現。梳乎厘質感好輕盈,只喺稍嫌仲有少少濕
,不過,已相當上乘,而伯爵茶味慢慢滲出,唔會太突出強悍,有份高雅嘅感覺。
伯爵茶梳乎厘
伯爵茶梳乎厘
雜錦果仁朱古力慕絲 $48

朱古力慕絲又喺心水嘅甜品之一,外表平平無奇喺個雜錦果仁朱古力慕絲喺俾人嘅第一個印象,但切開,原來內有乾坤。朱古力慕絲做得十分柔滑,充滿朱古力香味,最驚喜喺中間加咗煮過已打發嘅蛋白,口感就好似棉花糖咁,非常有趣,唯美中不足喺底下嘅雜錦果仁脆餅底,香得嚟卻有啲硬
雜錦果仁朱古力慕絲
除散叫,仲有個「精選二人套餐」,包數款前菜、餐湯,仲有一客主菜(6揀1)、一客意粉(5揀1)、一客薄餅(5揀1),都只不過喺$388 + 10%
,額外增值仲可以加$38換購兩杯餐飲,加$48換購兩客甜品,不過,只限星期一至四晚市
無論沙律、意粉、薄餅,抑或主菜、甜品,樣樣都做得出色,叫人食得稱心,真喺估唔到沙田圍依啲偏遠位都有咁具質素嘅意大利餐廳,多謝晒好友介紹。
香草醬意粉
意式雲呢拿奶涷伴雜莓醬
最近因為家人都去了旅行,家中沒飯吃,我唯有很勤力的約好朋友們外出吃飯,今次來到朋友介紹的西餐廳M3 Italian。點菜前服務員先送上麵包一籃,微暖的麵包超柔軟,伴一些橄欖油同吃實在美味。>白酒忌廉汁藍青口忌廉醬汁好濃郁creamy,藍青口肉質肥美又嫩滑,鮮味十足。>M3沙律這款沙律單是賣相已經十分討好,材料有煙三文魚,燒雞、火腿及芝士等,拌勻吃口感好豐富,沙律菜非常鮮嫩爽脆,配上特制沙律醬美味之餘又健康。>凱撒沙律配煙三文魚想多吃點菜所以點多一份沙律,煙三文魚分量特多,沙律菜夠新鮮,吃下去很爽甜,用餐前多吃點菜打底,希望可以平衝一下之後多吃的肉類。>香辣蒜片大蝦意粉大蝦好入味,蒜香濃郁香口又開胃,意粉煮得好有彈性有咬口,吃起來不會有油膩感。> 帕爾瑪火腿火箭菜薄餅 帕爾瑪火腿咸香味十足,而薄餅上的蜜桃能中和火腿的咸度,讓薄餅多了一份鮮甜味,我最愛薄餅面的火箭菜獨有的香味,好鮮嫩又特別。>烤加拿大豬鞍配燒什菜及辣墨西哥汁豬鞍烤得帶點炭燒香味,同時保持肉汁豐富,吃下去好滑身不會鞋口,而配菜也同樣帶炭燒香,很惹味。>薯仔麵糰配辣肉腸及

>白酒忌廉汁藍青口
>M3沙律
>凱撒沙律配煙三文魚
>香辣蒜片大蝦意粉
> 帕爾瑪火腿火箭菜薄餅
>烤加拿大豬鞍配燒什菜及辣墨西哥汁
>薯仔麵糰配辣肉腸及巴馬臣芝士
薯仔麵糰好煙韌特別,醬料酸酸的吃落感覺清新,是開胃之選。
>安格斯西冷扒配露荀苗
約6成熟,對我來說是剛剛好的熟度,西冷扒肉質細嫩,肉質有彈性而且肉味濃郁。
> 伯爵茶梳乎厘
熱辣辣的梳乎里又鬆又軟入口即溶,帶淡淡伯爵茶香不會太甜。
>朱古力心太軟雪糕
女生最愛的心太軟,質感濃郁,朱古力醬會慢慢流出,配合雲呢拿雪糕一起吃甜度剛剛好。
2015-05-20
  • 白酒忌廉汁藍青口
  • 烤加拿大豬鞍配燒什菜及辣墨西哥汁
  • 安格斯西冷扒配露荀苗
  • 朱古力心太軟雪糕
話說男友家附近開了一家叫做M3 Italian的西餐廳,也大半年了,但也沒有光顧過,今次就約了住附近的好友們一起來試試這家M3 Italian~沒想過這家餐廳在晚上也蠻多人的。畢竟這個地方並不是旺角、銅鑼灣那種多人流的地方嘛~餐廳中擺放了不同的酒品,讓客人一目了然的~還可以清晰的看到廚師推介~說真的,這家餐廳的情調是很好的,牆上也掛滿不同的照片。這個照片擺設我超愛的~麵包放了好一陣子也還是外皮脆脆的,而且也暖暖的,加上自己可以加減調味用的橄欖油跟黑醋,吃這個包包的自由度大增呢~XD這個包包令我的胃口大增呢~!!M3 沙律 ($148)沒想過這個M3沙律會如此大份,煙三文魚、巴馬火腿十分鹹香,混合上新鮮的菜蔬跟不同的沙律醬料,叫人食指大動呢~!!意式炸雞翼 ($58)雞翼只有一條骨在裡面的,食的時候也相對方便。雞翼炸至外脆內滑兼有肉汁,愈吃愈開胃的啦~酥皮炸絲蝦 ($58)蝦本來就啖啖肉的,肉質鮮嫩,肉又夠彈牙的,而外層金黃香脆的酥皮炸絲包裹著這隻大蝦,令食物口感層次大大提升!!鮮帶子海膽煙三文魚他他 ($148)帶子很鮮甜的,海膽鮮味夠甘香的,煙三文魚他他的口感也蠻不錯的,三文魚味十分
餐廳中擺放了不同的酒品,讓客人一目了然的~
還可以清晰的看到廚師推介~

這個包包令我的胃口大增呢~!!
M3 沙律 ($148)

意式炸雞翼 ($58)

酥皮炸絲蝦 ($58)

鮮帶子海膽煙三文魚他他 ($148)

帶子很鮮甜的,海膽鮮味夠甘香的,煙三文魚他他的口感也蠻不錯的,三文魚味十分濃郁的,三者加上來就是鮮上鮮啦~還有爽口清新的露筍,整道菜看上去雖簡單,但鋪排卻很用心,味覺也可以逐層的享受著這個層次~
白酒忌廉汁藍青口 (時令) ($138)

先要讚讚這道菜的白酒忌廉汁,很滑很Creamy的,吃第一口會不為意這個味道的,但每多吃一口就會想再多吃一口,我忍不住不停地飲這個醬汁呢=3=

至於藍青口,本來就是新鮮的啦,加上這個白酒忌廉汁之後,味道更鮮甜呢~!!
西班牙燒乳豬配煙肉椰菜及青蔥薯蓉 ($188)

西班牙燒乳豬的方法跟香港的很不同啦,多了一番味道,但依然的美味。豬皮依然脆脆的,肥瘦的啖啖肉令整塊西班牙燒乳豬變得惹味啦,配以醬汁以後令整件豬更好吃;青蔥薯蓉中加入了煙肉,令薯蓉鹹香無比,也帶來更好口感~酸菜就不用說了,用來中和吃過多煙肉的酒膩感的~
墨魚仔墨汁意大利飯 ($138)

賣相夠美的啦,墨魚仔夠彈牙爽口的。意大利飯夠香濃,硬度適中,加上芝麻之後,更香,口感更豐富呢~
香辣蒜片大蝦意粉 ($128)

這個意粉的香辣十分滋味啦,每條意粉都充滿了辣的香味啦,加入蒜片令意粉味道更濃郁,大蝦夠鮮夠爽口彈牙的,加上鮮甜的露筍,作為一個晚餐不能缺少的主食啦~
香煎法國油封鴨腿 ($208)

店員說要先把這個鴨腿暴力地撕碎,再把它跟下面的沙律菜拌勻才食用。好啦,我們跟足店員教的方法去食這隻鴨腿,果然啦,這樣子食的口感是很棒的,每一口都有很稔身的肉跟菜,鴨腿原有的油膩感都被沙律菜中和了~
烤T骨 (18安士) 配田園沙律及薯蓉 ($428)

這塊T骨扒超足份量的,肥膏也蠻少的啦~
八成熟的牛扒帶點點紅的,牛扒夠厚且肉質嫩滑多汁,每一口入口都是享受啦~!!
烤加拿大豬鞍配墨西哥汁 ($188)

這個墨西哥汁很惹味的,但其實用上的都是蔬菜來煮的,感覺十分健康。加拿大豬鞍的肉夠厚又夠多汁的,每一口都吃到濃郁的豬味,每一口均是又稔又滑的肉,很棒~!!

Earl Grey ($26)

在點甜品前,我點了一杯Earl Grey,這杯Earl Grey也等得夠耐了。原來是工作人員為令客人品嚐到最好味的茶,在廚房內焗上好一陣子才端到台上。嗯,雖然只是茶包,但誠意分大加呢~!!

巴伐洛娃蛋白餅 ($56)

蛋白餅的外層沒想像般脆,但蛋白餅入面就充滿著柔軟的蛋白。配以不同的鮮果跟帶點點酸的醬料,不會過份膩而又令人感覺十分清新的~
朱古力心太軟伴雪糕 ($56)
朱古力味很香濃的,加上其帶點脆脆的口感,叫人吃不停口的。另外拌碟的雪糕又夠香甜軟滑的,喜歡朱古力的朋友必食的說~
法式焦糖燉蛋 ($38)

燉蛋是香甜的,也夠滑,但相比之下,這個法式焦糖燉蛋的感覺稍遜。也許是因為其他的甜品太出色了=3=
意式雲呢拿奶凍伴雜莓醬 ($38)

香甜軟滑的雲呢拿奶凍叫人留下深刻印象,甜而不漏,啖啖均充滿著雲呢拿的香氣,叫人愛不釋口。另外拌碟的雜莓醬鮮甜無比。雲呢拿奶凍跟雜莓醬混合在一起吃就是很棒的配搭~
雜錦果仁朱古力慕絲 ($48)

這個朱古力慕絲不算甜,朱古力味極重。軟滑的朱古力慕絲入面又有點點有咬口的雜錦果仁,令整個甜品的口感不會太寡的,加上朱古力慕絲底層的威化餅味,令慕絲更香的~
伯爵茶梳乎厘 ($48)

伯爵茶的味道很出的,入口先是軟棉棉又甜甜的梳乎厘,再品嚐的時候就會食到很甘香的伯爵茶味,大愛這個清淡之餘又甘香的味道~

小記:

题外话/补充资料: 沒想過在沙田圍這個地方有開設這樣子的餐廳啦,不但食物質素好,環境跟服務也是屬高質素的。餐廳走的是相對高檔的路線,但它是走得起的。下次再去試試Brunch Set吧~事關......我真的想吃很久了=3=
  • 伯爵茶梳乎厘
  • 雜錦果仁朱古力慕絲