驚喜的餐廳。超預期美食 + 必點西班牙燒乳豬早幾個星期同個好朋友話要去食飯,諗諗吓喂不如試吓去遠d, 見身邊朋友同openrice,都有唔少人推薦呢間位於沙角邨附近的M3 .我哋都去試一試!先講裝潢,用上懷舊風格,紅白格仔枱布,柔和燈光,令我想返念我家附近一家營業超過20年的西餐廳,可惜最後敵不過大財團!我特別喜歡呢種懷舊風格,一來十分舒適,二來令到個人都冇咁緊張!前菜、沙律、意粉、意大利飯、薄餅、小食、主菜及甜品都一應俱全,就咁睇都覺得個價格好合理,屬於街坊價。先來個Openrice超多人推薦的啤梨藍芝士焦糖合桃沙律 $128起初一見到藍芝士有少少驚,不過既然個個話好食,所以我哋就試吓啦,估唔到一黎到聞時,冇果種藍芝士濃烈味道,食落就有藍芝士嘅獨特香味,配上清甜嘅啤梨薄片,沙律菜、藍芝士及蜜糖合桃,好清新!不膩,而且仲好有層次感,合桃將藍芝士嗰種濃烈味道balance左。食落口先濃後淡,最後帶出清甜的感覺。立即驚喜萬分。前菜永遠不只一個係我的宗旨。再叫了個酥皮炸絲蝦$58泥到賣相已經滿分,外層的酥皮炸絲炸得金黃香脆。最重要嘅就係攞出黎比客人嘅時候你會睇得出佢係乾身唔會帶油!就知道廚師
驚喜的餐廳。超預期美食 + 必點西班牙燒乳豬

前菜永遠不只一個係我的宗旨。再叫了個酥皮炸絲蝦$58
泥到賣相已經滿分,外層的酥皮炸絲炸得金黃香脆。最重要嘅就係攞出黎比客人嘅時候你會睇得出佢係乾身唔會帶油!就知道廚師十分細心。外層香脆,炸絲分量剛好。配上本身已經好大隻嘅蝦係裏面。愛炸物的食客必點。好好味!
呢度仲有新鮮生蠔供應,價錢都幾合理呀。天天不同。當日都有叫到。又大隻又新鮮。佢地配生蠔個個醬仲要係自家製嘅!超好味!
接着就要食主菜啦咁第一個到嘅就係好多人介紹好食嘅Pizza,我今次揀咗牛肝菌,點解我地會揀牛肝菌呢?係因為我未食過牛肝菌嘅Pizza架!既然之前嘅前菜咁出色,深信我未見過嘅配搭都一定會更精彩!
果然冇令到我失望,薄脆底的薄餅如炭燒爐做出的效果香脆充滿面包香味,配合多到快流出來嘅芝士,和好鮮味的牛肝菌,原來素食點的pizza都如此令人愛不釋手!
食到而家都仲未食到肉類,所以我就叫咗個我見到餐廳有都一定會叫,但又唔係間間我會覺得滿意的菜色,西班牙乳豬: 我食過最好食嘅係位於中環,米之蓮推薦的西班牙餐廳,外皮是意想不到的香脆,內部香軟嫩滑。配合皮和肉之間的膠質脂肪層。每一口都很珍愛。當然價錢亦都相當的貴,因為呢個如此好吃的西班牙乳豬,令我常常追尋這個脆,滑,嫩的感覺。
點解講咁多。因為今次我係呢度食到嘅西班牙燒乳豬,同我係中環米之蓮推薦嘅西班牙餐廳食的質素都係咁出色。所以大家必點啊!
呢個快樂嘅晚餐啦去到尾聲,每一個菜式都令我感到好驚喜。而且係比水準還高嘅質素,到最後當然係一定要食返兩個甜品啦!唔知大家有冇食個蛋白餅呢?蛋白餅係一種只係將蛋白同埋糖打好然之後焗嘅甜點。平時我得閑都會買啲蛋白餅做下午茶。而今次係呢度就比我見少有地見到有巴伐洛娃蛋白餅甜品$56
我當然要點一個,蛋白餅嘅面係用新鮮打出嚟嘅蛋白造成,配合不同的水果,底層就係我剛剛所講焗嘅蛋白餅,覺得最令我印象深刻嘅就係佢哋用上咗酸酸地嘅熱情果,因為蛋白餅其實都好甜,當佢配合左酸酸哋嘅熱情果汁,就可以平衡返個甜度,無論味覺和視覺都給矛驚喜。為我成個晚餐做咗一個完美嘅句號。

由前菜都主菜到甜品每一個都咁賞心悅目同出色,呢間餐廳的廚師都係好用心!比預期更高的餐廳, 比我發現了星期一至四晚市,佢地有個「精選二人套餐」,包括前菜、餐湯,仲有一客主菜、一客意粉、一客薄餅,只喺$388,加$48兩客甜品!係我剛提過的西班牙餐廳叫乳豬應該多過$388, 你話呢度係咪真係街坊價,高質素先?