2019-04-10 85 浏览
上完堂,跟同學到旺角朗晴坊一間樓上餐廳晚餐。餐廳的地方不算大,店名以球隊更衣室儲物櫃命名,而裝潢亦配合其店名,掛著簽了名的球衣及很多球星卡。店長應該如同學一樣是英超阿仙奴的忠實fans,他身穿阿仙奴球衣,球衣上面的名字是一位曾經響當當的球星,不過後來去了西甲發展,再回流英超時卻加入了另一支球隊。我的愛隊並非阿仙奴,不過也沒有所謂。我們點了兩個套餐,一個是香烤美國1855牛西冷拼法國鵝肝($198),另一個是香草燒法國原隻春雞($138),套餐包是日餐湯、蒜香牛油法飽、是日精選沙律及餐茶,另外可以半價享用自家製甜品。此外,我們雖然沒有喝啤酒,但也要了一客黑松露香脆薯角($45)。先來的是蒜香牛油法飽,應該是自家製的,非常香脆鬆軟,加上牛油及蒜香味,很好食。是日餐湯是蕃茄蓉湯,不稀不稠,味道也剛好。是日精選沙律有紫椰菜、生菜、火箭菜、燈籠椒及蕃茄仔,還有一些像三文魚子的半透明爆珠,食落就如三文魚子般會爆汁,增加口感。另外還配有醬汁,可自行加入沙律內。黑松露香脆薯角的薯角香軟鬆脆,加上黑松露的香味,十分吸引。到了主菜,稍嫌餐桌太小,不計其他菜色,單是兩份主菜一起來就會覺得有點不夠用的感覺,尤

我們點了兩個套餐,一個是香烤美國1855牛西冷拼法國鵝肝($198),另一個是香草燒法國原隻春雞($138),套餐包是日餐湯、蒜香牛油法飽是日精選沙律及餐茶,另外可以半價享用自家製甜品。此外,我們雖然沒有喝啤酒,但也要了一客黑松露香脆薯角($45)。

蒜香牛油法飽

是日餐湯蕃茄蓉湯,不稀不稠,味道也剛好。
是日餐湯之蕃茄蓉湯

是日精選沙律

是日精選沙律配爆珠

黑松露香脆薯角的薯角香軟鬆脆,加上黑松露的香味,十分吸引。
黑松露香脆薯角

到了主菜,稍嫌餐桌太小,不計其他菜色,單是兩份主菜一起來就會覺得有點不夠用的感覺,尤其是切牛扒及春雞的時候動作會大一點,就更加有些麻煩。

香烤美國1855牛西冷拼法國鵝肝的份量也不少,鵝肝煎得外面有些微金黃色的焦香,裡面甘香腍滑,口感十分好。美國1855牛是美國其中一間最大的肉類供應商的品牌名稱,牛西冷的份量足,不過對我來說是稍嫌熟了點,只是落單時服務員也沒有詢問我們要多熟。配菜方面就有半個蕃茄及羽衣甘藍,特別在還有紫薯蓉。

香烤美國1855牛西冷拼法國鵝肝

香草燒法國原隻春雞也很大隻,亦很入味,雞腿位置就較為嫩滑,雞胸則稍為乾身欠肉汁,幸好可以蘸些醬汁來食,配菜和牛扒相同。
香草燒法國原隻春雞

中午已經飲了咖啡,今晚就轉了要柚子茶
柚子茶

自家製甜品跟套餐半價,我們要了法式焦糖燉蛋配拿破崙(原價$55),及心太軟配香草雪糕(原價$65)。

法式焦糖燉蛋做得不錯,燉蛋香滑不太甜,焦糖片亦很脆。拿破崙以奶油、士多啤梨及藍莓配餅。
法式焦糖燉蛋配拿破崙

心太軟配香草雪糕用兩片方型的朱古力夾著朱古力餅,切開就流心出來,可以加奶來食,雲呢拿雪糕亦很軟滑。

蒜香牛油法飽
是日精選沙律
黑松露香脆薯角
香草燒法國原隻春雞
  • 法式焦糖燉蛋配拿破崙(
2019-04-10 26 浏览
諗住趁睇波前搵地方食晚飯,咁啱離開朗豪坊就俾呢塊搶眼嘅招牌吸引咗上去食飯。一到門面已經估到老闆係一個忠實球迷。店內同牆身仲有球星簽名波衫。精選沙律 / 蒜香牛油法包都係第一次見用玻璃樽裝沙律上菜,幾特別。沙律配以黑醋,除咗有生菜、沙律菜同蕃茄仔,仲加入咗爆珠,食落甜甜地又幾有口感。蒜蓉包係啱啱烤起嘅,既香脆又充滿蒜香味。估唔到連裝餐湯果套餐具都咁靚。燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝黑毛豬肉質鮮嫩又唔韌,而且燒烤醬非常入味。伴碟除咗有蕃茄,仲有平時較少食到嘅羽衣甘藍同埋紫薯蓉。有別於平時嘅薯蓉,紫薯蓉食落唔會太滯,而且又甜甜地,同肉類一齊進食仲可以減低油膩感。香烤澳洲羊架拼肉骨腸烤羊架食落冇乜羶味,肉質鮮嫩而且夠厚實。肉骨腸係豬肉腸,食落近似烤豬肉嘅味道,又充滿肉汁。伴碟都同黑毛豬一樣。烤羊架唔會著得太熟, 肉質色水均勻。Set dinner 可以用半價加埋甜品,當然唔執輸嗌埋佢。Oreo甜酒芝士蛋糕玻璃杯底層係加入咗甜酒嘅芝士蛋糕,中層加入咗涼粉同埋有oreo碎嘅忌廉,頂層再有雲呢拿雪糕,食落口感豐富。法式焦糖燉蛋配拿破崙真係要一讚餐廳嘅容器,都係有心思諗過咁。焦糖燉蛋入面加入咗雲呢

一到門面已經估到老闆係一個忠實球迷。

店內同牆身仲有球星簽名波衫。

精選沙律 / 蒜香牛油法包
蒜蓉包係啱啱烤起嘅,既香脆又充滿蒜香味。

估唔到連裝餐湯果套餐具都咁靚。

燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
黑毛豬肉質鮮嫩又唔韌,而且燒烤醬非常入味。
伴碟除咗有蕃茄,仲有平時較少食到嘅羽衣甘藍同埋紫薯蓉。

香烤澳洲羊架拼肉骨腸

烤羊架唔會著得太熟, 肉質色水均勻。

Oreo甜酒芝士蛋糕

法式焦糖燉蛋配拿破崙
真係要一讚餐廳嘅容器,都係有心思諗過咁。
焦糖燉蛋入面加入咗雲呢拿籽, 食落嘅有香濃嘅蛋味,又有陣陣嘅雲呢拿味,非常配合。

• 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
  • 香烤澳洲羊架拼肉骨腸
  • 法式焦糖燉蛋
2019-04-09 13 浏览
今日黎到依間足球主題餐廳,係樓上cafe黎既,其實主要都係見佢裝修幾精緻,同埋食物價錢好平,所以一試!結果真係兩個dinner set加甜品已經食到棒住個肚走🤣🤣🤘🏻-Dinner set 包括沙律、餐包、餐湯,主菜同飲品,叫Dinner set 仲可以用半價換甜品😍😍勁吸引,一定係嗌set 😂😂今晚同朋友點左2個set。先上沙律沙律用一個玻璃樽仔上,而且入邊嘅沙律菜都夠晒凍夠晒新鮮,配嘅係胡麻沙拉醬,開開胃先!之後餐包係蒜蓉法包脆卜卜熱辣辣!好似小食都可以單點架。是日餐湯覺得好特別🤣🤣係混合左中西味道,係薯仔蓉既西湯,但飲落又有中式既豬骨湯味道!不過食得出係自家製,唔係溝粉。今日既主菜有波士頓活龍蝦(半隻)白松露忌廉扁麵半隻龍蝦都係芝士鋪面,龍蝦肉質嫩滑,帶芝士咸香,而扁麵都係my favor!! 扁麵軟硬程度適中,食落係會覺得彈牙,加上佢嘅白松露忌廉唔係好<結>果種,但又帶淡淡松露味🥰所以成個意粉都食得好開胃!另外一個必食係燒烤醬黑毛豬梅肉拼北海道帶子黑毛豬梅肉勁稔口!!😍仲要有肥的部分,肥瘦交融的豬肉真係好正😂😂仲要係平時食rib eye既燒烤醬😆😆好入味,小小酸
今晚同朋友點左2個set。先上沙律

之後餐包係蒜蓉法包

脆卜卜熱辣辣!好似小食都可以單點架。
是日餐湯覺得好特別🤣🤣

今日既主菜有
波士頓活龍蝦(半隻)白松露忌廉扁麵

另外一個必食係燒烤醬黑毛豬梅肉拼北海道帶子

黑毛豬梅肉勁稔口!!😍仲要有肥的部分,肥瘦交融的豬肉真係好正😂😂仲要係平時食rib eye既燒烤醬😆😆好入味,小小酸酸甜甜咁,另外伴碟有帶子同紫薯蓉,夠晒飽肚!!

最係係半價換購既甜品🤩🤩換左二個,心太軟同熱香甜鬆餅,即叫即做!!
上碟熱辣辣,心太軟朱古力味香濃,中間有流心效果☺️
鬆餅口感厚實,配雪糕食一洗,依個價錢換甜品真係好抵丫!!
2019-03-21
2019-04-09 74 浏览
朋友近期發堀了旺角朗晴坊有間Lockeroom Dining 晚餐食set又平、又豐富。相信餐廳的老闆一定是熱愛足球之人,餐廳的場內怖置會看到不少球星的珍藏。前菜先送來沙律、蒜茸包、餐湯。沙律以一瓶上碟,沙律菜好新鮮,以黑醋來拌沙律菜,酸酸甜甜非常開胃。蒜茸包焗得香脆可口,蒜茸味濃郁,而且是焗到熱熱地上枱。是日餐湯是蕃茄濃湯,這餐廳用上有花紋的杯好靚,蕃茄湯中會飲到粒粒的蕃茄粒,相信是新鮮熬製。白松露忌廉炒野菌($45),見到隔離枱食好吸引,所以忍不住我們也叫了一碟,野菌用上忌廉來炒味道好Creamy ,還有點點一粒粒的白松露令野菌味道更昇華。香烤澳洲羊架拼肉骨腸($168),羊架每塊都幾厚身,烤得好淋,而家黑椒味醃得很入味,肉骨腸很濃味,整體都唔錯!香烤西冷牛扒拼法國鵝肝($198)牛扒大大塊,烤到七成熟帶有少少紅肉,西冷扒食每一口都帶有肉汁,法肝鵝肝煎得外脆內軟,味道香濃,油脂油份剛剛好。另外,配菜是紫薯感覺好健康。餐飲揀了熱咖啡&熱檸水。熱香甜鬆餅配草莓蛋糕($32.5),凡是叫Set dinner,都可以以半價享用甜品,其實食左兩個set都好飽了,所以叫一份甜品2份share,

蕃茄濃湯

白松露忌廉炒野菌

香烤西冷牛扒拼法國鵝肝

熱咖啡&熱檸水

餐飲揀了熱咖啡&熱檸水。
熱香甜鬆餅配草莓蛋糕

熱香甜鬆餅配草莓蛋糕($32.5),凡是叫Set dinner,都可以以半價享用甜品,其實食左兩個set都好飽了,所以叫一份甜品2份share,熱香餅鬆軟,一球芒果、一球草莓雪糕,賣相好吸引,店員很好地給我們焦糖醬、草莓醬自行調味,食完真的很滿足!

蕃茄濃湯
白松露忌廉炒野菌
香烤西冷牛扒拼法國鵝肝
熱香甜鬆餅配草莓蛋糕
2019-04-09 77 浏览
Lockeroom 係一間以足球為主題嘅餐廳,位於旺角朗豪坊旁邊,店內貼左好多唔同嘅足球員相,另外牆上都掛住一啲阿仙奴波衫,相信店主係一個阿仙奴忠粉一上到餐廳揀咗個靚位,隨即就睇個餐牌,就連個餐牌都費用球場黎做background,幾得意!最後我哋揀咗兩個晚市套餐,g同埋h,包一個湯、一個沙律、一個蒜蓉包、一個主菜同埋一杯嘢飲。餐湯同埋沙律嘅盛器好精緻,就咁望已經覺得會好好食,依個蒜蓉包好脆,而且蒜蓉味適中都主菜啦都主菜啦,首先嗰個西冷牛扒,我食開七成熟,熟成嘅程度岩岩好,而且個西冷牛扒好大塊,食到好滿足!到黑毛豬梅肉拼元貝,未食過呢種豬肉,但口感質感都唔差,又無煮得太過火。最後係加左個甜品心太軟,外脆內軟,我最鍾意食就係朱古力!整體來講我哋呢間野唔錯,價錢中規中矩,環境氣氛都唔錯!

2019-04-08 66 浏览
朗晴坊餐廳好多,最近8樓有間新開的 Lockeroom Dinning見佢set dinner價錢唔貴喎!餐廳係足球主題,餐具都幾精緻仲有張可以打卡既枱叫左兩個 Set Dinner蒜蓉包外層鬆脆但入面超鬆軟!勁高質😍而田園沙律就用玻璃瓶裝著,有火箭菜,三色椒,車厘茄,仲加左爆珠增強口感😛仲有甘筍蓉湯,味道夠濃郁幾fresh 兩款主菜都唔錯,不過我西冷期望會厚少少,但係都唔會過韌😋 羊架亦都唔會膻#香烤美國1855牛西冷拼法國鵝肝 $188#香烤澳洲羊架配德國腸 $148水牛城辣雞翼 $45價錢好抵食呀!有五隻不過心目中buffalo wings有出入🧐 無左嗰個醬,所以比較似牛油雞翼🤣🤣每個set都可以半價叫埋自家製甜品😍超級抵食既心太軟配雪糕只需要加$33朱古力味超香濃!係一切開就爆漿!入面熱辣辣配雪糕勁好食!😚
朗晴坊餐廳好多,
最近8樓有間新開的 Lockeroom Dinning

見佢set dinner價錢唔貴喎!

餐廳係足球主題,餐具都幾精緻

仲有張可以打卡既枱

叫左兩個 Set Dinner
蒜蓉包外層鬆脆但入面超鬆軟!勁高質😍

仲有甘筍蓉湯,味道夠濃郁幾fresh

兩款主菜都唔錯,
不過我西冷期望會厚少少,
但係都唔會過韌😋 羊架亦都唔會膻

#香烤美國1855牛西冷拼法國鵝肝 $188

#香烤澳洲羊架配德國腸 $148

水牛城辣雞翼 $45

價錢好抵食呀!有五隻
不過心目中buffalo wings有出入🧐
無左嗰個醬,所以比較似牛油雞翼🤣🤣

每個set都可以半價叫埋自家製甜品😍
超級抵食既心太軟配雪糕只需要加$33

朱古力味超香濃!係一切開就爆漿!
入面熱辣辣配雪糕勁好食!😚
2019-03-28
2019-04-07 58 浏览
同男朋友喺朗豪坊睇完戲, 佢提議喺隔離朗晴坊搵間cafe坐下傾下偈 ,上到去見到佢嘅足球deco就估到根本係佢一早上網搵到見到人哋喺足球主題,就密謀咗黎朝聖一下😂跟餐會包沙律同埋餐廳,沙律係用一個精緻嘅玻璃樽裝住,非常特別~😍 餐廳嘅器皿亦係充滿歐式古典風味!芝士流心玉子大啡菇半生熟蛋一切開中間係超邪惡嘅 流心蛋漿,加上芝士同濃郁既菇味,前菜佳品😋燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉配北海道元貝豬梅肉油潤甘香,肉質鮮嫩多汁,肉味好鮮好濃,加埋燒烤醬食更突其惹味,元貝好大隻,而且鮮味十足! 另外我幾鍾意佢配菜嘅薯蓉 真係甜薯攪拌而成而唔係薯粉開, 口感軟滑又好食!香烤美國1855牛西冷配法國鵝肝鵝肝狂迷嘅我當然先試鵝肝!大件又肥美,入口即溶,而且煎得微帶焦香,唔錯👍🏻牛西冷幾厚身但都煮得啱啱好,而且肉味跟油香並重,食落唔會韌🤗

芝士流心玉子大啡菇

燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉配北海道元貝

2019-04-07 31 浏览
星期日緊係要食餐好既慰勞自己今日同屋企人起旺角搵食起openrice search到朗晴坊又開左新既西餐廳一於上去試下上到去發現裝修都幾優美寧靜但意想唔到既係仲貼滿哂足球員既卡同埋珍藏球衣睇黎老闆係超級球迷Menu除左lunch set 都仲有a la carte 未點菜已經有蒜蓉包食 蒜蓉包焗得好香 麵包鬆軟食落仲係熱辣辣 好開胃我地先要左黑松露蘑菇湯裝湯既杯好靚完全係我既style黑松露香濃而且飲落會食到一粒粒蘑菇好有嚼口 真材實料 唔錯鐘意食菇既我地 又要左個白松露忌廉炒蘑菇同樣好香既白松露 配埋忌廉一流食落juicy又唔會蓋過蘑菇既味道Main course 我要左羊架微羶 但羊架係要咁先夠香羊肉鮮嫩多汁 食到停唔到口伴碟唔係普通薯蓉 而係甜薯屋企人要左肉眼扒 5成熟食落都好滑好香仲有羽衣甘藍伴碟 份外有心思餐飲要左咖啡 味道幾啱我同埋有好靚既茶杯之後要左個pancake做甜品結尾Pancake剛剛焗起 食起黎暖笠笠 又夠鬆軟雪糕夠滑 配埋生果好滿足p.s. 餐具都好靚
星期日緊係要食餐好既慰勞自己

Pancake剛剛焗起 食起黎暖笠笠 又夠鬆軟
雪糕夠滑 配埋生果好滿足

p.s. 餐具都好靚

2019-04-07 31 浏览
今日約左朋友食lunch去到朗豪坊見周圍都好多人就決定轉攻朗晴坊搵食係旺角黎講 呢間餐廳價錢算係好相宜環境又好靚 用上紅色枱布 感覺好高級店主應該係足球愛好者 有好多簽名t shirtLunch仲有lunch set選擇香燒可持續石班魚柳配法式龍王湯可選飯/意粉/薯菜Set配有湯同蒜蓉飽主菜上枱擺設好靚打卡一流魚柳煎得岩岩好 肉質鮮嫩個湯配有好多海鮮 青口墨魚等等個湯好鮮甜 有檸檬所以帶少少酸味碟旁仲有甜蕃薯蓉同羽衣甘藍菜 夠哂健康香辣磨菇黑毛豬炒飯個飯炒得好乾身夠味帶有少少微辣夠哂開胃加左兩個甜品 焦糖燉蛋焦糖味濃郁而且蛋好滑Tiramisu 用杯上好得意好有層次感 咖啡味濃郁
今日約左朋友食lunch

焦糖燉蛋
焦糖味濃郁而且蛋好滑

用杯上好得意
好有層次感 咖啡味濃郁

今日同朋友嚟咗呢間位於朗晴坊嘅lockeroom 主題係足球足球迷唔可以錯過.上菜速度好快! 呢個係值得一讚! 加上員工服務都幾好第一樣係蒜蓉包食落去脆脆哋,應該係hong過嚟 是日精選沙律, 沙律配上黑醋汁, 沙律菜嘅款式都幾多, 伴碟好靚! 仲有水果爆爆珠 之後出場嘅南瓜湯都好好飲, 飲落去好奶滑, 忌廉味香濃 朋友叫既係低溫煎焗羅威三文魚138蚊 ~~ 佢話都幾好食我要嘅係燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝 $168配菜有紅 番薯樹和燈籠椒, 配上黑松露菇菌汁的確好好食, 黑毛豬口感軟熟 , 脂肪比例適中 元貝都好唔錯!! 最後有現磨咖啡或紅茶~~
今日同朋友嚟咗呢間位於朗晴坊嘅lockeroom
主題係足球足球迷唔可以錯過.

上菜速度好快! 呢個係值得一讚!
加上員工服務都幾好

第一樣係蒜蓉包食落去脆脆哋,應該係hong過嚟

仲有水果爆爆珠

之後出場嘅南瓜湯都好好飲, 飲落去好奶滑, 忌廉味香濃

朋友叫既係低溫煎焗羅威三文魚138蚊 ~~ 佢話都幾好食

我要嘅係燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝 $168

元貝都好唔錯!!

最後有現磨咖啡或紅茶~~

2019-04-04 183 浏览
自從喺旺角返工之後,好鍾意發掘旺角嘅特色餐廳,同中環好唔同,旺角有好多平價西餐廳🍴有特色得黎味道都唔錯,今次同朋友去嘅呢間餐廳就係一個好例子由於我哋係下午兩點半左右去,過咗食飯時間,人就唔多,有好多空位,唔需要同人迫其實餐廳都唔細,有十幾張枱,全部櫈都坐得好舒服,餐廳四周都係以足球為主題,一邊係有球員簽名嘅波衫,另一邊就係貼滿唔同球隊球員既遊戲咭,一睇就知道病應該係熱愛足球嘅fans⚽️Lunch time嘅時間可以叫set lunch或者按原有餐牌單點都冇問題我哋兩個人都非常肚餓,所以點左一份牛扒同蒜香意粉正餐之前有附送麵包,烤包好好味👍🏼又香又脆!香辣蒜片羅勒意大利扁麵($75),外表好吸引!因為最近唔想食得太肥,所以專登叫無汁既意粉,加上香辣同蒜既味道可以令人有豐富既口感意粉都幾辣,唔太食辣既朋友可以同侍應講要少d辣香烤美國1855頂級牛肉眼扒($185),比想像中大塊,配菜係蕃茄,紫薯同羽衣甘藍🥬高蛋白質得黎都算健康,雖然唔記得指定牛扒幾成熟,但係廚師幫我地話事,整左medium都唔錯,唔會好血淋淋,口感又啱啱好兩個人食夠曬飽肚最後我地仲叫左個甜品Tiramisu($45),咖啡

我哋兩個人都非常肚餓,所以點左一份牛扒同蒜香意粉
正餐之前有附送麵包,烤包好好味👍🏼又香又脆!

意粉都幾辣,唔太食辣既朋友可以同侍應講要少d辣

香辣蒜片羅勒意大利扁麵

都唔錯,唔會好血淋淋,口感又啱啱好
兩個人食夠曬飽肚
香烤美國1855頂級牛肉眼扒

最後我地仲叫左個甜品Tiramisu($45),咖啡味都濃,又香滑,性價比好高,抵食

香辣蒜片羅勒意大利扁麵
  • 香烤美國1855牛肉眼扒
2019-04-04 140 浏览
我唔係球迷,多數只會係四年一度的世界杯大日子先會睇波,一入到呢間餐廳,1000%肯定店主係一個超級球迷門口同餐廳入面都掛起左簽名波衫,雖然我唔係好識,但都知道要得到呢D簽名一定唔容易,仲有一幅球員閃卡牆,十分壯觀雖然呢度好多足球物件,但食物其實係唔關事的,只係店主將自己興趣變成裝飾,食物屬西餐類,SET DINNER就最岩我心水沙律叫左兩個SET DINNER,所以一人有一碟沙律,用左保鮮壺裝住又幾得意,芝麻醬另上就岩曬我呢D唔鐘意落醬人士餐湯餐湯係南瓜湯,有蒜蓉包跟上,最吸引我就係餐具,全部都好精緻,食物都變得好味D香烤西冷拼法國鵝肝 ($198)呢個組合只需要$198都真係好抵食,自己買材料煮都無咁平,鵝肝同牛扒幾時都係絕配,鵝肝以呢個價錢黎講質素好高,無咩筋,西冷大大塊,配菜最特別,有冰菜同紫薯,冰菜真係好少見用黎做配菜香草燒法國原隻春雞 ($138)春雞黎講都算好大隻,記得切走PATPAT唔好食,除非你有特別喜好啦,配菜同樣有冰菜同紫薯,春雞雞肉特別嫩滑,大大隻食完都好飽餐飲餐飲可以ORDER啡茶,想要特別飲品就要加少少錢啦

餐湯
香烤西冷拼法國鵝肝 ($198)
香草燒法國原隻春雞 ($138)
餐飲
餐飲可以ORDER啡茶,想要特別飲品就要加少少錢啦
2019-03-25
2019-04-04 127 浏览
最近發現朗晴坊的餐廳有一點不同,來到這間新餐廳試試!餐廳裝修特別,有很多與足球相關的裝飾,而且有一個龍門位置,很特別餐廳有各種食物,如小食、主菜、扒類、甜品等。我們點了dinner set蒜蓉包這應該是即叫即製的!蒜香味濃郁,每一口都是香脆沙律沒想到盛載沙律的器皿也有特色沙律份量是頗多的,而且蔬菜也十分新鮮,配上芝麻醬很match 蕃茄餐湯這個番茄湯令人有驚喜!本以為跟餐的餐湯是普普通通的,怎要這個番茄湯十分足料!首先是熱烘烘的,再來是番茄湯的濃稠度剛好,而且有番茄粒低溫煎焗挪威三文魚柳三文魚份量比我想像中多!三文魚魚皮很香脆,而且肉質鮮嫩。十分欣賞這個忌廉汁,與三文魚十分搭配,同時又不會搶去三文魚的鮮味。伴菜的是甜薯,也不錯香烤美國1855牛西冷配法國鵝肝很期待這個菜式!果然沒有令我失望,西冷點了七成熟,肉質鮮嫩,而且帶有牛香,法國鵝肝更是入口即溶,齒頰留香心太軟配香草雪糕這個是我的最愛!很香濃的朱古力味,而且是流心,再配上香草雪糕,令味道層次提升!整體來說,餐廳的環境很有特色,食物的水準也不錯,下次可試試其他菜式!
最近發現朗晴坊的餐廳有一點不同,來到這間新餐廳試試!

蒜蓉包

這應該是即叫即製的!蒜香味濃郁,每一口都是香脆

沒想到盛載沙律的器皿也有特色
番茄湯

蕃茄餐湯

2019-03-28
番茄湯
心太軟配香草雪糕
兒時,小妹是一名足球迷。沉醉於日本卡通《足球小將》的世界,是戴志偉的粉絲。陪著他,度過小學、中學,繼而衝出亞洲,挑戰世界。及後至今,小妹,與足球緣盡了﹗健球健將的N,卻帶了小妹去一間繞富足球狂熱的餐廳 - Lockeroom Dining。甫踏入餐廳,已知餐廳老闆應該是一位徹頭徹尾的足球迷。餐廳內外,放滿了與足球相關的手套、簽名球衣、錦旗、紀念品,以及球星閃卡等私人珍藏。 我們,幸運地,坐在全店唯一的King@ Quee鳥籠寶座! 午餐套餐有六款,索價由$52-82不等,包是日餐湯及蒜香牛油去包,奉送現磨咖啡或紅茶,且免收加一服務費,十分抵吃。 我們各要了一杯滋潤養生的熱蜂蜜柚子茶和熱紅棗茶。 沒有太大期望的一餐,卻驚喜連連。臥虎藏龍,可以用來概括是日小妹的一大發現也……黑松露蘑菇湯配蒜香牛油多士,不論賣相或味道,均遠勝於大部份同類的餐廳。 蒜香牛油多士,入口鬆脆香口且帶熱度,多士每一處,都滲透入蒜香牛油香,教人一吃愛上。 黑松露蘑菇湯,大廚以大量蘑菇碎粒入饌,菌味香濃且突出,咬口嚼勁也甚佳,再撒上點點青綠蔥花,完美之作

我們,幸運地,坐在全店唯一的King@ Quee鳥籠寶座!

我們各要了一杯滋潤養生的熱蜂蜜柚子茶熱紅棗茶

黑松露蘑菇湯,大廚以大量蘑菇碎粒入饌,菌味香濃且突出,咬口嚼勁也甚佳,再撒上點點青綠蔥花,完美之作。黑松露不太著跡,非則不是一件憾事,某個程度來說,更顯得蘑菇湯的天然純正。

芝士迷的N,要來了一客芝士流心玉子大啡菇$55,大啡蘑重重地被芝士覆蓋著,大廚以沙律菜與荔枝苿爆珠作伴碟點綴,賣相蠻不賴的﹗

一刀切下大啡菇,澎湃濃稠金黃的蛋黃漿一湧而出。細心一看,始發覺大啡菇與芝士流心蛋中間,夾著高纖維、高維他命營養成份的羽衣甘藍。誠然,這是一道既好看,又美味,且健康的創意素食。

腐皮蟹籽沙律$55,以腐皮包裹著沙律菜、紅蘿蔔、青瓜條、蟹籽等,再混入酸香開胃的沙律醬,清爽開胃,且富咬口嚼勁。

及後兩款的主菜,選料出色,烹調恰到好處,教我們吃得舔舔脷。西班牙黑毛豬黑醋意大利扁麵$95,富咬口嚼勁的扁麵,簡單地以紅青黃椒和黑醋等熱炒,再加入烤過的鮮嫩油潤、豬味濃郁,且帶肥膏肥脂的黑毛豬,就魅力非凡,惹味香口非常﹗

香燒可持續石斑魚柳配法式龍皇湯$82,甫送上枱來,鮮味四溢,且發出「滋滋聲」,集嗅覺、視覺與聽覺享受於一爐。石斑魚柳以淺底鐵鍋奉客,金黃色法式龍皇湯以時令海鮮慢火煨煮,質感醇厚稠滑,味道濃鮮。只見鍋內,除了口感細滑且魚味突出的香煎石斑魚柳外,還有食味紛陳的香葉、羽衣甘藍和菇片等。N,忍不住搯出一匙又一匙的龍皇湯,密密地嘴裏送。

伴碟,除了新鮮爽脆的羽衣甘藍,還有烤蕃茄,以及香滑薯蓉。

有些餐廳,總在細節裏,自貶身價。這兒,卻剛巧相反。裝潢不算十分華麗高雅,然,每一道菜式,廚師都竭盡所能,為客人炮製最美味的、呈現最動人的,大大提升了餐廳的內涵與價值。

飯後,N點來了一客以杯子盛載的意大利芝士蛋糕$45,好不誘人﹗簡單不過的甜品,卻能為客人,留下最美最甜的印記﹗恰如,《足球小將》,成為了小妺,人生中,最美的回憶……

午餐
2019-04-04 67 浏览
小弟係一個不折不扣既車路士球迷自細已經好欣賞泰利與隊友相處既能力野獸迪亞高哥斯達係球場上勇悍既球風更加係我既模仿對像局長我平時做人都同迪亞高哥斯達一樣而摩佬亦都係我最尊敬既教練只可以講 摩佬 泰利 哥斯達 車路士就算似火腿同通粉咁 係絕配然後熱愛足球既局長千收到風話原來旺角有間以足球做主題既cafe我就即刻仆過去食8點上到去間餐廳勁full 好彩我book 左位準時去到準時入座由於局長我想食豬手 所以就嗌左一份豬手本身都好惹味 再配埋honey mustard 真係勁夾 搞到我爭d 一個人食哂跟住叫左一個dinner set 美國西冷拼鵝肝medium rare 出到黎都係keep 到個成數有筋 不過價錢唔貴既西冷有筋都正常但整體黎講唔算好多筋 亦唔會好韌有肉味 個汁亦都教得好好鵝肝都好香好味道 如果有塊餅乾夾住食會更好跟餐仲有個爆珠沙拿同埋飲品一杯我就無影到啦整體黎講食物質素唔錯店內亦都掛埋左簽名波衫有一個貼滿哂足球卡既牆地下仲要係人做草成件事好football 同埋d 店員態度勁nice 可能因為大家都係鐘意足球大家都sync 到所以食完餐飯局長先真係忍唔住講一句 blue is
小弟係一個不折不扣既車路士球迷

大家都sync 到

所以食完餐飯
局長先真係忍唔住講一句
blue is the color
車路士是最勁呀!
德國咸豬手
西冷