2022-07-11 36 浏览
最近成日睇到啲人係到打卡見到環境嘅靚 所以就book左同朋黎試吓餐廳有分室外同室內本身打算坐室外 但下晝六點幾個太陽岩岩曬到正實在太熱啦 所以要坐室內室內環境亦好好 以墨綠色為主題餐廳亦預留室外一個打卡位 所以坐室內都唔怕影唔到靚景我地叫左mussels 同truffle fried 做頭盤main就叫左素食蟹肉pasta同牛柳pasta味道普通 牛柳就好juicy亦叫左三杯mocktail,味道ok 但份量太細 飲幾啖就飲完
最近成日睇到啲人係到打卡
餐廳亦預留室外一個打卡位 所以坐室內都唔怕影唔到靚景

main就叫左素食蟹肉pasta同牛柳

pasta味道普通 牛柳就好juicy

2022-07-10 1390 浏览
情調西式餐廳之選 分別有戶外和室內的位置 如果下午時間都可一試戶外打卡位食個tea 夜晚都係建議返坐室內位置涼冷氣🌀一入餐廳會經過霓虹燈下的走廊 餐廳以綠色作為主調 有一種神秘的感覺和朋友們有慶祝活動 所以都食得比較多💕 前菜: 火灸帶子配糖醋松子仁 帶子切得厚薄均勻 配上清蔥的菜葉入口更帶小清新 配上糖醋汁酸酸甜甜 開胃之選 👍🏻小食: 自家制薯仔波 🥔松露醬炸薯條 🍟當中有一個朋友係一個薯仔控 所以見到兩樣小食都叫曬🤣 基本上任選其一都可以滿足到 薯仔波數過超過十粒 粒粒都足料 而松露薯條就相對比較輕宜 適合一路傾計一路放入口😛主食: 煙燻蛋黃卡邦尼意粉 🍝芝士粉味道好重 配上煙肉 和蛋汁 味道濃郁但份量又唔會太飽濟鮮蜆蒜油辣椒扁意粉🌶️ 欖欖油意粉做得頗出色 帶有小辣打卡之選✅✅✅ 蜆肉擺盤好似花瓣盛開一樣 💕💕烤豬鞍炒香菇🥩豬鞍肉質鮮嫩 配以香菇和青蔥 同時亦都鎖到肉汁 高質‼️甜品:🍮基本上食主葉份量已經非常飽足 所以甜品都係意思意思 叫左馬卡龍一人一粒 過下口癮 😂飲品🍸🍹:Bookmark :清新之選 混合左Peach and Lychee的果香味Liberian : Ap

和朋友們有慶祝活動 所以都食得比較多💕

烤豬鞍炒香菇🥩
豬鞍肉質鮮嫩 配以香菇和青蔥 同時亦都鎖到肉汁 高質‼️

甜品:🍮

飲品🍸🍹:

Liberian : Apple juice and Milk 的配搭surprise 地夾 又帶有少少香蕉🍌的香味

總括黎講 Library 可以俾我地一班三五知己傾下計 又可以打卡一下 忘卻煩惱 💁‍♀️
2022-07-04
2022-07-08 57 浏览
裝修特色,有一種復古feel。餐廳有室內及室外,三五知己去飲嘢一流👍🏻 至於食物,選擇不多,主菜我們叫了立鱗燒馬頭魚配碗仔翅汁 (有特色好味),西冷牛扒 (還可以),烤豬鞍 (還可以)。
  • 立鱗燒馬頭魚配碗仔翅汁
算係最近嘅熱門打卡餐廳,背景係一棟清真寺配上藍天白雲嘅露天環境,有得選擇outdoor/indoor 位,亦有online booking,我都係前一日先book!晏晝當然有lunch set,亦有3層架Afternoon Tea Set,,早晚唔同格調配上精緻嘅餐廳裝修。👓Afternoon Tea Set $468/twoTea set質素其實比較普通,賣相唔算非常精緻,款式亦比較少,味道普通正常啦,款式主要係焦糖所以偏甜,會想要多啲鹹點。主要真係食環境同賣點打卡-後面棟清真寺,有outdoor/indoor 位揀。另外叫咗個lunch menu-main course+appetiser+drink 👓盲曹魚柳配黑水欖蕃茄汁 $218 味道好食,有兩塊魚柳個皮煎得香脆,酸甜番茄汁配上翠玉瓜薄片,都算精緻。若以味道咁梗係lunch main course 好食啲,但打卡當然3層tea set😂

👓Afternoon Tea Set $468/two
👓盲曹魚柳配黑水欖蕃茄汁 $218
2022-07-06 52 浏览
自家製炸薯仔波fried homemade potato cube 外皮炸得好脆口, 薯仔波入面係薯蓉,幾香口! 忌廉白酒煮藍青口Blue mussels in wine and cream sauce配四塊麵包,面包烘得幾脆, 配個忌廉白酒汁好好味! 醬汁好吸引,如果可以畀多啲點麵包就好啦! 青口有13隻,都幾大隻新鮮, 而且唔會食到有沙👍🏻 新蟹肉蘆筍意大利粉 Spaghetti with omni crab asparagus (vegetarian)意大利粉煮得剛剛好唔會淋晒, 素肉食落又真係好蟹肉, 加埋蘆筍係係好嘅配搭! Brownie with gelato有啲似心太軟,如果雪糕大球啲就perfect啦! White ladyGin, cointreau and lemon juice Greens coladaLettuce, pineapple juice, lime, cucumber syrup揀了甜度較低,偏酸嘅Mocktail, 好清新!
自家製炸薯仔波
fried homemade potato cube
外皮炸得好脆口, 薯仔波入面係薯蓉,幾香口!

忌廉白酒煮藍青口

新蟹肉蘆筍意大利粉

Brownie with gelato
有啲似心太軟,如果雪糕大球啲就perfect啦!

White lady

Greens colada
揀了甜度較低,偏酸嘅Mocktail, 好清新!
一黎到門口,已經好靚喇,裝修得好高級。糖醋松子仁油甘魚刺身 $138哩個前菜幾中日fushion, 油甘魚係厚切嫁!點住糖醋汁食,酸甜好開胃,好match成件事。清酒慢煮豬腩配豆腐醬 $128豬腩肥瘦均勻,好香脆煎得,豆腐醬幾特別,哩個菜式幾特別。美國蘆筍配大蒜泡沫 $108哩個係素食之選,蘆筍好爽脆,有溫泉蛋,個醬汁好味,哩個可能女士會比較喜歡。紅菜頭燴意大利飯 $148個顏色好奪目,好靚嘅擺盤,紅菜頭係健康嘅食材,清清地幾好味。慢煮封門牛柳配薯蓉紅酒汁 $348五成熟煎得啱啱好,顏色好靚,用咗慢煮烹調,肉質鮮嫩,封門牛柳呢個部位肉味濃,好食。黑鱈魚配香菇雞湯 $298呢個我幾鍾意,清清地,鮮味突出,中意食魚,鱈魚滑冇骨,啖啖肉。雞湯有瑤柱,都幾中西fushion。哩個bar位好靚呀,打卡一流。
一黎到門口,已經好靚喇,裝修得好高級。

糖醋松子仁油甘魚刺身 $138

清酒慢煮豬腩配豆腐醬 $128
豬腩肥瘦均勻,好香脆煎得,豆腐醬幾特別,哩個菜式幾特別。
美國蘆筍配大蒜泡沫 $108
紅菜頭燴意大利飯 $148

慢煮封門牛柳配薯蓉紅酒汁 $348
黑鱈魚配香菇雞湯 $298

哩個bar位好靚呀,打卡一流。
  • 糖醋松子仁油甘魚刺身
  • 黑鱈魚配香菇雞湯
  • 慢煮封門牛柳配薯蓉紅酒汁
2022-07-04 86 浏览
尖沙咀的Library 是最近熱爆人氣餐廳😳,基本上我的朋友都有聽過餐廳的大名,因為餐廳的打卡位超級漂亮😍。好可惜,我去的當日下大雨,正值3號風球,所以無辦法打卡,有點失望啊。 不過服務員相當有趣,而且好有善,不斷向我們講解,感覺也好好啊。 黑松露薯條 $68 飲酒一定要食薯條,黑松露醬是分別上,即使你不吃黑松露,都可以叫薯條食啊。 紅菜頭燴意大利飯 $148 超健康的紅菜頭燴意大利飯,有大量紅菜頭粒,加上鹹鹹的芝士片,拌匀後更加好食! 新蟹肉籚筍意大利粉 $168 迎合素食者胃口設計的新蟹肉籚筍意大利粉,味道都唔錯,不過煮得略腍,意大利粉有點口感更加完美。 Too early for a gimlet $150 Mistake $150

黑松露薯條 $68

紅菜頭燴意大利飯 $148

新蟹肉籚筍意大利粉 $168

Too early for a gimlet $150

Mistake $150
2022-07-01
2022-07-02 40 浏览
今日放工搵個地方同friend食個飯,之前ig見過呢間餐廳就覺得好靚。果然裝修得好chill,佢仲有個露台係對住清真寺,打卡一流。但係記得要提早預約(出面仲有得shisha)。.嘢飲我哋叫咗一杯gin&tonic;另外叫咗一杯mocktail,佢係香蕉同奶整成,味道好似韓國嗰隻香蕉奶。.主菜就叫咗兩款意粉,嘢食就冇特別驚喜都係正常味道。反而甜品賣相好靚,亦都好好味。呢個好似椰子咁,椰子殼係朱古力脆皮,入面包住椰子雪糕。

2022-06-30 48 浏览
同朋友去左尖沙咀呢間人氣Café食飯 餐廳環境真係好正 以綠色為主調 帶點型格復古感覺 室外對面就係清真寺 好有旅行既感覺 俾我地瘋狂打卡😘😘😘火灸帶子配糖醋松子仁$138帶子好新鮮 鮮甜滑溜 配糖醋松子仁好夾😃😃😃慢煮羊柳配南乳羅文$268煎得好香 肉質鮮嫩 用咗南乳白酒汁 中西crossover好特別 真係幾夾 推薦 南乳咸香 加上白酒自帶嘅甜味香氣 惹味之餘又保留到羊的肉味 😆😆😆Strawberry cake $98五餅二魚 $150靈感黎自《聖經》馬可福音六章嘅「五餅二魚」 以薑vodka做base 加入銀魚乾、魷魚乾、花菇香嘅酒 作為「二魚」 杯上放滿木魚絲 輕輕用火槍燒酌 旁邊放了五種唔同嘅餅 作為「五餅」😝😝😝杜康 $150米酒既味道好香 加埋荔枝同蜜桃既淡淡既甜味 充滿香氣 更易入口😎😎😎

火灸帶子配糖醋松子仁$138

帶子好新鮮 鮮甜滑溜 配糖醋松子仁好夾😃😃😃

慢煮羊柳配南乳羅文$268

Strawberry cake $98

五餅二魚 $150

杜康 $150

2022-06-28 58 浏览
Library restaurant bar好開心可以book 到呢間餐廳,網上真係好hit.成日見到啲女神係度打卡,今次我同朋友夜晚去食! 👏🏻好開心有得坐室外,其實夜晚坐都幾有feel ❤️松露醬炸薯條🍟 $68望落好似好細份,但其實個份量兩個女仔食都好足夠!薯條好幼,我中意用手食多過用叉😆 一跟傾談一路食,好有feel 💕肉醬闊條麵 $178勁好味!特別係個肉醬同個闊條麵好match ✊🏻😝 即叫即整,所以要熱辣辣嘅效果,即刻食真心好食!烤豬鞍炒香菇 $248豬鞍烤得岩岩好!不會烤到啲肉硬哂!而且餐廳好貼心幫我哋切好哂💕女仔可以好lady 咁食啦😜特別要讚下 餐廳既服務真係好好員工好有熱誠,禮貌,同充滿笑容😊主動性100分🤜🏻Library restaurant bar地址:RmB, 3/F,Manson House, 74-78 NathanRoad, KLW
Library restaurant bar
好開心可以book 到呢間餐廳,網上真係好hit.

松露醬炸薯條🍟 $68

肉醬闊條麵 $178

烤豬鞍炒香菇 $248
豬鞍烤得岩岩好!不會烤到啲肉硬哂!
而且餐廳好貼心幫我哋切好哂💕女仔可以好lady 咁食啦😜

特別要讚下 餐廳既服務真係好好
員工好有熱誠,禮貌,同充滿笑容😊
主動性100分🤜🏻

Library restaurant bar
Road, KLW
2022-06-27 42 浏览
今日一早同朋友食完飯,又唔想咁早返屋企就去咗呢一間好多人打卡嘅餐廳飲杯嘢彌敦道樓上嘅一間餐廳,位置要上一層,但入到去都好多人已經喺度飲緊室內環境好啱打卡,好靚,行型格路線,而室外就對住清真寺,可惜今日天氣好差,完全唔適合。冇得影下出面。食物款式唔算好多,聽講佢地間唔使就轉下款,而我地今日就order 左:意式肉醬闊條麵 ($178)闊條麵好彈牙。意式肉醬好Creamy,食得出係自家制,值得試~立鱗燒馬頭魚 ($268)第一次食,估唔到個皮可以燒到咁脆,口感有D似薯片,平時唔鐘意食魚皮ge 我都食左好多啖!魚肉亦都好滑~好食Cocktail ($138)最後仲叫左Signature cocktail 春秋易入口,非常岩打卡

意式肉醬闊條麵 ($178)

立鱗燒馬頭魚 ($268)
魚肉亦都好滑~好食

Cocktail ($138)
最後仲叫左Signature cocktail 春秋
易入口,非常岩打卡
2022-06-27 46 浏览
呢排IG有好多人介紹呢間餐廳真係啱晒女仔朋友去打卡,因為佢個賣點就係可以清楚望到清真寺,開張冇耐就已經爆曬Booking。我哋係預早一個月前book定,如果天氣涼可以選擇坐室外因為個夜景真係超靚,加上清真寺夜晚着咗燈更有氣氛。由於我去嗰晚天氣好熱所以選擇坐室內,入面啲服務員都好好傾,仲會每樣特色Cocktail都會為你介紹個由來,所以都特別推介要試一試佢哋嘅特色Cocktail,好有視覺效果既驚喜。五餅二魚,以乾木魚絲放在混和的vodka上,加上火焰燒木魚絲,聞到陣陣煙燻味道,味道容易入口。推介呢款啱女仔飲。我地主要叫小食為主,椰菜花豬腩肉,芝士薯條,蘆筍泡沫全部賣相都好精緻,味道都唔差啱晒下次飲酒談心聚腳地方
2022-06-25 78 浏览
今日同朋友去左尖沙咀呢間人氣Cafe飲嘢個到既環境真係無得頂👍🏻型格風又得, 尋找旅行既感覺又得🤣餐廳仲要專登預留左個打卡位俾食客瘋狂打卡 📸 真係勁貼心❤️今次就叫左Rose Latte 🌹 除咗有勁精緻嘅玫瑰花圖案飲落都係淡淡的玫瑰香味同咖啡味配搭得宜Library Kiss 💋 呢杯嘢飲係Not on Menu但飲落好有層次感先係淡淡的紫薯香味飲到最尾就有啲酸嘅士多啤梨醬原來呢2樣嘢夾埋係咁Match 新蟹肉牛油果醬多士 🥑 蟹肉好足料 👍🏻牛油果醬又夠滑仲有蕃茄仔做配搭算係唔錯既輕食😋
今日同朋友去左尖沙咀呢間人氣Cafe飲嘢
個到既環境真係無得頂👍🏻
型格風又得, 尋找旅行既感覺又得🤣
餐廳仲要專登預留左個打卡位俾食客瘋狂打卡 📸

蟹肉好足料 👍🏻
牛油果醬又夠滑
仲有蕃茄仔做配搭
算係唔錯既輕食😋
嗚嗚嗚很想念這種熾熱溫暖的陽光☀️前陣子因為眺望清真寺的戶外座位而很受歡迎的 Library 最近終於跟朋友到訪了~✨ 我們預先在他們的網站預約了 幸運地還有戶外的位子 reserve 到✧⁺⸜(・ ᗜ ・ )⸝⁺✧  在另一個視覺高度看著尖沙咀的景色 有一點點異國風情呢˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑ 食物方面我們點了兩個 lunch set  套餐包含前菜或湯 和 甜品或飲品  我們分別選了﹝𝙱𝚘𝚕𝚘𝚐𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎🧀﹞﹝𝚆𝚒𝚕𝚍 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝙱𝚛𝚊𝚗𝚍𝚢 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚁𝚒𝚐𝚊𝚝𝚘𝚗𝚒🍄﹞ 份量比想像中多~ 個人比較喜歡野菌大通粉~ 裡面的白蘭地 cream sauce 很特別~ 飲料我們兩個也點了﹝𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙻𝚢𝚌𝚑𝚎𝚎 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚃𝚎𝚊🍓﹞  這個反而有驚喜✨ 雖然是跟餐的飲料 但是也很好喝(❛◡❛)✿ 荔枝是鮮荔枝的 fresh sweetness 加上綠茶整個很解渴呢 當天還慶祝了生日🎂店員都非常友善和熱烈地幫忙唱歌和拍照哈哈 是一件很有儀式感的餐廳( ̳• ·̫ • ̳)🍴

嗚嗚嗚很想念這種熾熱溫暖的陽光☀️

生日
Set Salad
𝙱𝚘𝚕𝚘𝚐𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎
Strawberry Lychee Green Tea
  • Wild Mushroom Brandy Cream Sauce with Rigatoni
呢間餐廳近排真係勁hit啊,因為佢外面個景係對住清真寺,無論日頭定夜晚影都別有一番風味❤️印象中book枱時可以request裡面定外面既,但考慮到如果全程食飯都係outdoor好似會好熱咁,而店員又話出面其實係有一張枱會空左可以比人影相的,所以就決定都係入面舒舒服服涼冷氣算🫣而當日亦係第一晚食肆既晚市堂食放寬返去到12點既大日子,明顯見到大家既心情都好hyper😚-🎈松露醬炸薯條 $78成日覺得Bar裡面既小食係特別好食🤣呢間都係!炸薯條係超脆,上面仲舖滿哂芝士,送酒一流😌-🎈煙燻蛋黃卡邦尼意粉 $168Carbonara味道總不會太差的😳超多芝士而且意粉的軟硬度適中~-🎈慢煮加拿大豬鞍 $268豬鞍好厚身,食落去一啲都唔韌好軟諗,還能保留著肉汁,煎得剛剛好🥰同埋店員係會超貼心咁等我地食完一個主菜先上另一個😎-🎈金字塔文本 $150是signature cocktail的一款✨真的想不起金字塔文本背後具體的故事及靈感了嘻😳店員是有說的只是我已通通忘了🤦🏻‍♀️但整體係幾得意既,有類似檀香既物體係杯cocktail附近煙燻住🤔-最後都想讚下呢度既店員每個都好好,因為我係同朋友係後尾先轉出去

🎈松露醬炸薯條 $78
松露醬炸薯條

🎈煙燻蛋黃卡邦尼意粉 $168
🎈慢煮加拿大豬鞍 $268

🎈金字塔文本 $150
金字塔文本
最後都想讚下呢度既店員每個都好好,因為我係同朋友係後尾先轉出去outdoor到坐,諗住影下相、感受下成個環境,佢地都好welcome,同超主動係多角度幫手影相,真係超滿意💝
🔸Library Restaurant and Bar
📍尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓