2024-01-16 1831 浏览
chef founder 離開 Rosewood 米芝蓮一星印度餐廳 Chaat之後開設嘅全新高端新派印度餐廳✨ 裝潢設計環境舒適典雅 第一次嚟已經好喜歡 食物水準又高 絕對會再訪☺️  一定要叫餐廳招牌前菜小食Lucknowi Tokri Chatt👍🏻 上枱喺一個賣相超靚嘅香脆馬鈴薯籃子🪹 載滿馬鈴薯餅 扁豆 鷹嘴豆等等 混合乳酪 果醬 豆醬同脆口嘅石榴籽 酸酸甜甜味道多層次 好玩之處係要親手扑碎個籃再撈勻所以食材🥳 最尾三個人叫咗兩個share😂  📸 1️⃣ BONE MARROW BIRYANI (HK$338) - 必叫推薦‼️ Aged Basmati Rice, Saffron, Rose Water 2️⃣ KANDHARI LAMB CHOP (HK$428) Ginger Juice, Garam Masala, Pomegranate 3️⃣ LUCKNOWI TOKRI CHAAT (HK$118) Potato Basket Chaat, Chickpeas, Sweet and Sour Chutneys 4️⃣ HONEY SESAME PORK RIBS (HK$408)

上枱喺一個賣相超靚嘅香脆馬鈴薯籃子🪹
載滿馬鈴薯餅 扁豆 鷹嘴豆等等
混合乳酪 果醬 豆醬同脆口嘅石榴籽
最尾三個人叫咗兩個share😂

📸

4️⃣ HONEY SESAME PORK RIBS (HK$408) Wah Kee Farm Pork, Kashmiri Chilli, Organic Honey

5️⃣ SMOKED BUTTER CHICKEN (HK$228) Caramelised Tomato, Mustard Oil

6️⃣ GARLIC NAAN (HK$68)

7️⃣ BAKED SAFFRON KHEER WITH FENNEL PISTACHIO CAKE (HK$98)

同成班朋友之前大有幸食過chatt ,得知chatt嘅總廚已經離開咗並自立門戶開咗呢間位係利園三期嘅leela , 我哋都急不及待即刻去試!原來呢度嘅裝修係著名室內設計師Andre fu設計,唔怪之得咁有格調。Menu 上面好多菜式,價錢都比chatt 親民佢每一碟嘅前菜都係有件數限制,但係佢可以幫你按人頭計件數,十分之貼心我哋嗌咗 prawns 佢個prawns 都幾得意,而prawns 就係一個酸酸甜甜嘅炸蝦煮食方面,我哋嗌咗 coconut seabass , beef chop , butter chicken , ox tail , 加 幾種口味嘅naan 再配埋南瓜同埋water bamboo呢兩款配菜個人印象最深刻就係Butter Chicken,真係做得好好食,令人好懷念係Chatt個butter chicken , 佢呢個Butter Chicken個底有少少蕃茄味,唔會用好多香料同好辣,食起嚟有少少煙熏味,果然係呢間店嘅王牌菜!Ox tail 都係偏香港人口味,唔會好重香料味同埋好辣,不過醬汁略嫌有啲油膩,但係送nann一流 南瓜同Water bamboo 都係我好
同成班朋友之前大有幸食過chatt ,
得知chatt嘅總廚已經離開咗並自立門戶

Menu 上面好多菜式,價錢都比chatt 親民

我哋嗌咗 prawns

再配埋南瓜同埋water bamboo呢兩款配菜

南瓜同Water bamboo 都係我好喜歡食嘅配菜,不過略嫌有啲細碟

Nann 方面,所有都燒得剛剛好唔會好油膩,十分酥脆,配合有醬汁嘅卜主食,真係一個好好嘅配角👏🏻👏🏻

甜品方面就不過不失啦,大家留肚食主食吧!
Smoked  Butter  Chicken
Smoked  Butter  Chicken
2023-12-26 1631 浏览
永遠都訂不到Chatt座,今次聽說它前總廚Manav另謀高就,在銅鑼灣開了全新印度餐廳,就立即安排。餐廳裝修是著名室內設計師Andre Fu設計,一入走廊已覺得穿越了印度小市鎮。裝修都是極簡主義,在露台看到有着印度刺繡的雨傘,連餐具都採用了曼茶羅老式元素,就像走到一個渡假勝地。前菜 Lucknowi Tokri Chatt 🪹一個以脆脆巢盛着石榴、蔬菜、豆類等餡料,混合乳酪、果醬、豆醬,集合甜酸辣於一身,味道層次很多,而且味道很濃,很厚實,是一個很棒的頭盤。主菜 Smoked Butter Chicken🐔作為店舖的馳名菜,吃起來有微微煙熏味,略嫌雞肉有點乾身。醬汁的香料味不算很重和有點像蕃茄味做底,味道很濃烈,到尾段會有點點辣,不愛吃印度菜的朋友都會喜歡它。主菜 Saoji Lamb Shank🐑羊肉肉身鬆軟,輕易就切開,廚師採用了小羊,所以羊的羶味不會很重。融入石榴和茴香風味的羊肉咖哩,平衡了鮮嫩的羊肉和芳香醬汁,香香辣辣,撈飯一流。配菜 Uni Butter Roghani Naan🫓 是我整晚最喜歡的菜式。我不是一個印度菜粉絲,所以這個香料味不是很重,調味的份量剛好,又不會蓋過

前菜 Lucknowi Tokri Chatt 🪹[推薦]

主菜 Smoked Butter Chicken🐔

主菜 Saoji Lamb Shank🐑

配菜 Uni Butter Roghani Naan🫓 [私心最愛]
是我整晚最喜歡的菜式。我不是一個印度菜粉絲,所以這個香料味不是很重,調味的份量剛好,又不會蓋過海膽味。
薄餅酥脆,不油膩,有層次感。就算吃了其他菜式再嚐,仍然品嘗到海膽的鮮味。

一個經濟化算的午餐,餐廳裝潢有心思,而每道菜式都有完整的介紹,爸爸不停讚揚是他吃過最好的印度菜。