2015-12-30 4498 浏览
一年一度的閨蜜之約當然要隆重其事啦!由倫敦的The Ritz,Goring Hotel和Brown Hotel至香港的Clipper Lounge,我們都已成為英倫下午茶的超級Fans。正逢聖誕佳節,今次特意挑選了在Elements以紅色作主題的Robuchon作落腳點。平時的二人下午茶為HKD498+10﹪,今次因為佳節關係,盛惠HKD538+10﹪。甜品大致差不多,多了平時少見的星星和聖誕樹Chocolate,也不是不值的。一如以往,我們第一時間吃了SCONE,正!Clotted Cream非常Creamy,朋友較愛更重牛油味的Clotted Cream,我卻覺得這剛剛好。Strawberry Jam才是精華所在,這新鮮的果醬與Intercontinental的實在差太遠了!令我想起了Fortnum and Mason的果JAM,但這似乎更少糖更新鮮呢,超讚!沒有詳細望望MENU,侍應也沒有跟我們介紹TEA SET,看見第二層的賣相,我還以為已到甜品時間,結果卻很出人意表!眼看這個黃色圓狀小吃,我馬上聯想起芒果MOUSSE MACARON。怎麽吃下去卻是鹹的?!冗談!這竟是鵝肝跟粟
沒有詳細望望MENU,侍應也沒有跟我們介紹TEA SET,看見第二層的賣相,我還以為已到甜品時間,結果卻很出人意表!眼看這個黃色圓狀小吃,我馬上聯想起芒果MOUSSE MACARON。怎麽吃下去卻是鹹的?!冗談!這竟是鵝肝跟粟米JELLY?!這是我一生人吃過最CREAMY的鵝肝,Literally入口即溶,也想不到粟米跟鵝肝的味道其實頗夾的,Really Love it,簡直為全場亮點。
Crab Meat Sandwich with apple and beetroot
Another Surprise.我以為這是草莓啫喱蛋糕,但原來紅色的果肉是配以紅頭菜汁的蘋果粒,面頭為蟹肉。實在太鬼馬了﹗
Sardine ''rillette'' and squid ink toasts
驟眼一看,我以為這是另一塊巧克力味的Oreo,原來是沙甸魚Rillette!外皮用墨魚製成,很脆口。Rillette上還有星星金箔,很Dreamy呢。
這個看起來怎樣也是鹹了吧!的確,這是最不"Misleading"的小吃,一口就把整個小吃吞在口中,Goat Cheese一點也不騷,香草在Goat Cheese中慢慢透出青蔥味道。這吃起來不只有層次,還有很好的意境﹣青草跟羊咩咩。
Raisin & nuts Chocolate Disc
鹹點就此告一段落。甜品方面,我首選巧克力DISK!我最愛FRUITY的巧克力了<3
這個鹹鹹甜甜像花生醬味道的CHOCOLATE也非常特別。想起了美國巧克力牌子Reese's...
這粒巧克力MACARON也太可愛了!很鬆化,很新鮮。

全程也很完美,唯一美中不足的是Robuchon的茶。看見Menu上寫著Jubilee是Exclusive,便點了試試看。怎料,茶壺一來,我第一眼看見的竟是Twining茶包!心知不妙了。茶包的茶葉為碎葉,多沖一兩次已無味。不過,今次更失敗,第一泡已無味道了。之後侍應已幫忙多加一個茶包,但依然毫無幫助......朋友的俄羅斯Caramel Tea更濃味,Vanilla的香味也出來了。不過,那也只是茶包。個人比較對茶葉執著,平時上班喝的也是Fortnam and Mason罐裝茶葉,Afternoon Tea收這個價錢,怎能Serve茶包呢......
2015-12-27
圣诞节
  • Strawberry Jam
  • Foie Gras and Sweet Corn Jelly
  • Phyllo pastries with goat cheese and mixed herbs
米其林三星的Happy Hour!香檳配小點獨家的Clicquot Gourmand會在圓方店率先推出哦!價位:HK$200, 另加一服務費咸點配的是Veuve Clicquot Vintage 2004清冽又有層次感的果味 帶上杏仁和蜂蜜的香氣與咸香的三文魚他他魚子醬 豐腴的鵝肝醬 及鮮美的蟹肉撻很是相稱而甜品則配上Demi-Sec champagnes多了一些發酵后的甜味配起水靈酥脆的鮮果酥 軟綿香甜的杏仁蛋糕和馬卡龍細緻的氣泡立刻讓甜度多了一份層次感精緻的法國菜 總也少不了Amuse Bouche而鹹甜兩宜的精緻小點 之後可能也會加入正式的餐單不過十二月暫時只在Le Salon De Thé de Joël Robuchon圓方店供應~香檳迷快快去捧場吧
米其林三星的Happy Hour!
香檳配小點

2015-12-14
用餐优惠
試食活動
2015-12-10 3791 浏览
陪朋友在附近買完東西,朋友作東到le salon,豈能錯過超有型的班戟! 我們點選的是雞蛋、火腿、芝士 (gruyere cheese) 的經典組合: 班戟邊位反起弄成立體三角形,單是賣相吸睛度已值一百分! 再來試味,班戟瀰漫著陣陣牛油香,柔靭有咬口,gruyere cheese口感細滑,帶著一點點堅果的味道,配合火腿及中間鮮滑的蛋液,簡直是美妙的享受!離開時順便買了一些馬卡龍,色彩繽紛,甜蜜細膩,入口即化,加深對這餐廳的好印象。
下午茶
平日在Elements行街行得累了、或看電影前後想輕輕鬆鬆吃些小點,商場內其中一間我們很喜歡去的就是Le Salon de thé de Joël Robuchon。原來今個12月圓方的Le Salon de thé de Joël Robuchon推出了個特別的Veuve Clicquot 'Clicquot Gourmand’。當點一杯Veuve Clicquot Vintage 2004香檳,會送上3款精緻小鹹點Amuse bouche,$200一set。不只小鹹點賣相精緻,連這香檳配小點心的架也設計得相當優雅。這款Veuve Clicquot Vintage 2004香檳入口清香、泡沫細膩。這日我們的三款小點心味道都很鮮美,尤其喜歡三文魚他他配魚子醬這款,很鮮美,與香檳很夾得來。鵝肝醬小點心,細滑甘香,亦很得我歡心。
Veuve Clicquot Vintage 2004
1949 浏览
$220 (其他)
2015-12-06 3637 浏览
之前已知道呢一間餐廳唔錯但一直未有機會試。今日響無book位嘅情況下入去一試慶祝老婆生日。發現環境、服務、服務、食物全部都唔錯。見好多人入座前都被呢個蛋糕櫃吸引。必定係諗緊一陣食邊件好呢!我哋坐底後點了3個courses嘅Set Dinner.先嚟一份迷你小麵包,不錯。頭盤煎帶子配帶有蘋果粒嘅醬汁,感覺清新又特別。主菜我點了煎三文魚,煎得很好唔會太乾。伴碟嘅芒果絲配火箭菜就特別但有啲難接受,芒果嘅酸甜加火箭菜嘅苦仲有啲辣粉,太刺激了!老婆就點了Pork Racks, 肉質鮮嫩但最特別係個醬汁同配菜有驚喜,好match!Last 係Homemade ice cream. 鐘意朱古力嘅朋友一定好開心,朱古力味好濃好滑,再加上脆頭口感十足!因為係老婆生日嘅關係,所以再外賣一個生日蛋糕返屋企食。蛋糕超級正,賣相吸引甜度同濕度適中。全日大滿足!

我哋坐底後點了3個courses嘅Set Dinner.

先嚟一份迷你小麵包,不錯。

頭盤煎帶子配帶有蘋果粒嘅醬汁,感覺清新又特別。

主菜我點了煎三文魚,煎得很好唔會太乾。

2015-12-05
  • Homemade chocolate icecream
去過巴黎,都不會對「Cafe Gourmand」陌生;這個咖啡加上小甜點 (Petit Fours) 的組合,來到 Le Salon 後,由米芝蓮三星大廚將咖啡換成 Veuve Clicquot Vintage 2004 香檳,而小甜點也化為很有層次感的出色鹹點!同時,店方還設計了這造型優雅的香檳杯碟架,同時托起弧度優美的香檳杯,以及放置精緻小點的碟子,合成一幅繽紛美妙的動人藝術作品!法菜中的 Amuse Bouche 都沒有正名,以下的精緻小點也一樣,大致內容分別有三文魚他他魚子細、鵝肝醬及蟹肉;除了賣相優雅精緻、它們用的麵包、調味都經過精心調較,每款都具極層次感,果真達到米芝蓮三星的美味!至於 Robuchon 的甜點,從來亦是高水平,馬卡龍、杏仁蛋糕、迷你鮮果酥等全部都質感超對辦、味道香甜迷人很討好,邊吃邊襯以 Veuve Clicquot Vintage 2004 香檳,人生至樂!  如果大家想免費品嚐星級水準的甜鹹點,就要聽好:今個12月,凡於圓方 Le Salon De Thé de Joël Robuchon 惠顧 Veuve Clicquot Vintage 2004

如果大家想免費品嚐星級水準的甜鹹點,就要聽好:今個12月,凡於圓方 Le Salon De Thé de Joël Robuchon 惠顧 Veuve Clicquot Vintage 2004 香檳,即可享用三款 amuse bouche,酒鬼萬不能錯過呢~
說起來,下週三甜魔媽媽也會到訪圓方;一想起那精緻細膩泡沫,我能按捺得住嗎?
2015-12-03
2015-12-05 2412 浏览
人在巴黎, 常常有機會吃到Le Café Gourmand, 就是以一杯咖啡以及三款小甜點為一餐作結. 這次, Veuven Clicquot就跟Le Salon De Thé de Joël Robuchon合作, 把這個傳統作了一個改動, 變成以Clicquot Gourmand去開始一餐. 在12月份, 這個Clicquot Gourmand會優先在Le Salon De Thé de Joël Robuchon的Elements店首先推出.Clicquot Gourmand $200: 9分, 這個Veuve Clicquot版本的Le Café Gourmand, 每客$200, 包括一杯Veuve Clicquot Ponsardin Vintage 2004, 以及三款精緻的amuse bouches, 這個規格, 這個擺位, 有格調吧.先喝一口Veuve Clicquot Ponsardin Vintage 2004, 入口順滑, 輕柔, 味道帶果香, 還有微微的花香, 比較複雜. Veuve Clicquot的香檳, 當然有水準.至於三款amuse bouches,
至於三款amuse bouches, 分別是三文魚他他配魚子醬, 蟹腳配牛油果, 以及鴨肝配無花果, 配搭合宜, 層次豐富, 如三文魚他他配魚子醬就很有鮮味, 無花果就正好中和了鴨肝的味道, 加上賣相精緻, 吃一口amuse bouche, 再喝一口Veuve Clicquot Ponsardin Vintage 2004, 效果相當匹配.
Veuve Clicquot跟Le Salon De Thé de Joël Robuchon合作推出的Clicquot Gourmand, 把Le Café Gourmand的傳統來個大改動, 變成一杯Veuve Clicquot Ponsardin Vintage 2004, 以及三款精緻的amuse bouches, 這才是生活.
2015-11-04 2735 浏览
今天,約了工作伙伴洽談事情,約了在element談,選了在w hotel 入口對面的一間有名餐廳,時間大約430左右,人不太多,都比較靜靜的,方便開會。我們4人,就點了個afternoon tea set,兩人份量,跟兩杯茶。他有3層。原來今期他們跟Lancôme有合作,稍後再談較特別的。由第一層吃,是4個scone 味道不錯,熱呼呼的,非常香的牛油味,不用額外沾牛油都非常香!第二層,是咸點,包括三文魚,吞拿魚粒,一口牛角包,味道好,不太咸食物有咬口,不會太軟或太硬,最歡喜一口牛角包。最底層,是甜點,蛋糕及mousse,並且以粉紅色為主,最有趣的是有枝唇膏樣的甜點,我不太好甜點,就留給我的工作伙伴吧。伙伴說甜點不算太甜味道適中,大部份甜點都有Lancôme logo。Brand building 都做得不錯不錯。此外,走時他送了兩份Lancôme 的skincare gift比我地。真的非常有心思。

今天,約了工作伙伴洽談事情,
約了在element談,
選了在w hotel 入口對面的一間有名餐廳,
時間大約430左右,
人不太多,都比較靜靜的,方便開會。

我們4人,就點了個afternoon tea set,
兩人份量,跟兩杯茶。
他有3層。原來今期他們跟Lancôme有合作,
稍後再談較特別的。

由第一層吃,
是4個scone 味道不錯,熱呼呼的,
非常香的牛油味,不用額外沾牛油都非常香!

第二層,是咸點,
包括三文魚,吞拿魚粒,一口牛角包,
味道好,不太咸食物有咬口,
不會太軟或太硬,
最歡喜一口牛角包。

最底層,是甜點,
蛋糕及mousse,並且以粉紅色為主,
最有趣的是有枝唇膏樣的甜點,
我不太好甜點,就留給我的工作伙伴吧。

伙伴說甜點不算太甜味道適中,
大部份甜點都有Lancôme logo。
Brand building 都做得不錯不錯。

此外,
2015-06-30 5359 浏览
Joël Robuchon 係最年輕取得米芝蓮三星既名廚佢個名旗下既 tea room 都應該有番咁上下今日就慕名而去試下佢既 afternoon tea set 入到去餐廳個 waiter 好有禮貌咁幫我拉凳之後落 order 同上野食既速度都好快餐廳既環境還可以之前夜晚經過睇到覺得好好 feel 但下午去啲陽光照入去餐廳度就見到啲放餅既玻璃櫃無抹乾淨又見到服務員將收起既碟放係 reception令我覺得有啲唔係太舒服 個 set 係 $470 兩人份量 包兩杯茶或咖啡(未加一)尼度飲品選擇都幾多 今次試左薄荷茶,earl grey 同埋 expresso兩種茶都好淡 個茶煲好大可以裝好多水但入面淨係放左一個茶包 茶包唔係尼間 tea room 自己出既 係用 Twinings 既重點係沖茶既水係暖既 你坐多陣啲水會開始凍個茶煲咁大自然好重 斯文少少都未必攞得起 但啲 waiter 唔會過泥睇下你個杯或者主動幫你斟茶 其實佢地可以換番啲瓷器 咁會方便好多飲完杯茶我發現個黑色既杯都睇到有啲茶跡 所以餐廳光猛都唔係太好Expresso 既咖啡杯夠熱 但咖啡偏酸澀 唔係好香 似係即溶咖啡沖
Joël Robuchon 係最年輕取得米芝蓮三星既名廚

重點係沖茶既水係暖既 你坐多陣啲水會開始凍

個茶煲咁大自然好重 斯文少少都未必攞得起

但啲 waiter 唔會過泥睇下你個杯或者主動幫你斟茶

其實佢地可以換番啲瓷器 咁會方便好多

Expresso 既咖啡杯夠熱 但咖啡偏酸澀 唔係好香 似係即溶咖啡沖出泥既
到野食方面 我叫既係 afternoon tea set for two 但啲野食幾乎都係二合一 要自己分

由頂層既 scones(司康餅/英國鬆餅)講起

佢有兩種味道 分別係原味同開心果味

原本 scones 應該係外鬆內軟既

但尼個自稱係每日自家製既 scones 係硬架 食落似林左既餅乾

明顯係整好放左係度一段時間 仲要係無烘住既

不過搽 scones 既忌廉同自家製既草莓果醬都好唔錯

之後到中層既鹹點 由左邊講起

1. 迷你牛角包(Mini croissant)

真係好難食 慘過樓下間包舖

2. 露筍忌廉布丁配麵包(Asparagus panna cotta with parmesan bread)

賣相好精緻 係小布丁上面有一片露筍,幾粒三文魚子同埋少少金箔

味道唔錯 口感好好 魚子都幾新鮮

3. 鵝肝配芒果果凍加姜(Foie gras and mango jelly with ginger)

鵝肝醬好香好滑 不過同芒果唔係好夾 完全食唔出有芒果同姜味

4. 吞拿魚番茄(Tomato stuffed with tuna mousse and avruga caviar)

番茄入面塞滿吞拿魚蓉 上面鋪左少少魚子醬

好好睇 口感亦都好好 不過好腥唔係好有鮮味

5. 茄子卷配意式橄欖香草包(Eggplant roll on olive focaccia)

鹹點之中最好食 茄子好香又林林地 加埋鬆軟既麵包 如果係熱既就 perfect池喇

6. 三文魚他他漢堡包(Salmon tartare burger)

三文魚唔係好新鮮 口感好奇怪 漢堡包亦都好韌

得一個包要自己分開兩份 搞到好唔靚

最後到甜點 由左邊開始講起

1. 芒果熱情果朱古力(Mango and passion fruit white chocolate ball)

朱古力入面有芒果同熱情果醬 酸酸甜甜好好味

2. 朱古力蛋糕仔(Chocolate brownie)

蛋糕上面有啲夏威夷果仁 我好中意 因為佢同金莎既味一樣

不過佢只係蛋糕唔可以話係brownie 因為一啲脆皮既感覺都無

3. 蘋果造型馬卡龍配焦糖醬(Macaron apple with caramel sauce)

好好食既 macaron 唔算特別甜 有入口即溶既感覺 好味

我諗佢啲 macaron 應該買得過

4. 紅梅慕斯蛋糕(Rasberry mousse)

慕斯上面既藍莓好新鮮好甜 不過慕斯本身無咩味

5. 椰子慕斯配異國風情醬(Coconut mousse with exotique sauce)

好好食 不過完全無椰子味 唔睇番個menu都唔知有椰子

個醬應該係熱情果整既 酸酸甜甜 我亦都好中意

6. 香橙朱古力棒(Orange with almond chocolate dip)

好香既橙味加好濃既朱古力 上面仲有啲 nuts 增加口感 同咖啡好夾

7. 馬德琳蛋糕(Madeleine)

尼款蛋糕係好地道既法式甜品 不過佢都整唔好 一啲都唔鬆軟 又唔香

。

可能因為係名廚開既 tea room 所以期望好高 點知佢太令我失望

仲話自己係 one of the best tea salons in town

PS 中文名係我翻譯既 可能同英文名有啲出入
2015-06-30
2015-06-10 4901 浏览
LE SALON DE THÉ 各式甜點 茶品 十分精緻,我們選了La Rose 味蛋糕,首先紅色的視覺效果已經很不錯,淡淡的玫瑰味,內層是濕潤的海綿蛋糕,其中有一層中間有荔枝果肉,最愛荔枝的我真是大滿足,再下面有一層香草mousse,不太甜,所以深得我心,讚!!!但是這個la rose 不是每個人都能接受的味道,如果不喜歡玫瑰味,建議可以試試其他款蛋糕。
2015-05-30 4503 浏览
假日閒閒相約友人一行三人去嘆high tea三人share左個二人high tea set另外再叫左個意粉三層架靚就靚喇 不過就無話邊舊令我印象深刻好好食Overall只能說唔錯鐘意咸點多過甜點野飲反而幾出色友人點的夏日特飲好豐富酸酸甜甜好fresh我叫的ginger latte都好正!薑味岩岩好個set仲送左個avocado salad! 呢個有驚喜過d cake!小清新!另外點的黑松露意粉又係正我的最愛埋單每人三百幾坐得舒服三個幾鐘抵返晒不過再揀可能會試下其他high tea喇
假日閒閒

鐘意咸點多過甜點

野飲反而幾出色
友人點的夏日特飲好豐富
酸酸甜甜好fresh
我叫的ginger latte都好正!
薑味岩岩好

個set仲送左個avocado salad!
呢個有驚喜過d cake!
小清新!

夏日特飲 唔記得叫咩名
額外點一杯加 around $50
Ginger latte
  • Avocado salad
一早已經想同幾個好姊妹試下黎個貴婦tea,享受下中產生活既感覺,所以揀左係Elements呢間LE Salon,中環都有分店,但我地幾個九龍人緊係揀番間就腳架啦,早兩個星期已經book左位,3點半準時坐低唔使等。我地一行3個女仔都唔係大食果啲,所以淨係叫左個2人Tea set share再加上一人一杯野飲已經足夠。主角到了!個架既設計比較modern,唔係傳統既三層銀盤。最上層係scones,中間有鹹點,下層係蛋糕甜點。由於太多件喇,只係介紹啲個人比較鍾意架啦。吞拿魚三文治,加上綠色既露旬做點綴,賣想吸引,口感層次分明,鹹點既首選!甜點方面,栗子泡芙,又新鮮又香既栗子cream係上面,一啖食落去,即溶係口中,感覺好幸福。玫塊macaroon,味道清甜,淡淡既玫瑰幽香,而且顏色鮮艷可愛,女孩子大愛!另外,想一讚隨tea set奉上既2個sauce,clotted cream + strawberry jam. 見其他人都好欣賞個自製既果醬,本人都認同既,味道香濃而且帶有果肉,令人難以抗拒。但我就更喜愛將鬆餅配cream黎食,呢到既cream做得非常幼滑,感覺唔會肥膩,而且味道岩岩好唔會蓋

由於太多件喇,只係介紹啲個人比較鍾意架啦。
另外,想一讚隨tea set奉上既2個sauce,clotted cream + strawberry jam. 見其他人都好欣賞個自製既果醬,本人都認同既,味道香濃而且帶有果肉,令人難以抗拒。但我就更喜愛將鬆餅配cream黎食,呢到既cream做得非常幼滑,感覺唔會肥膩,而且味道岩岩好唔會蓋過了糕點本身既味道,忍唔住要多左2個。

因為餐廳間唔中都會轉下tea set既menu,下次再黎試下其他款先!
题外话/补充资料: 很適合與三五知己傾計既一個地方,優質既食物加上寬敞舒適既環境,最岩渡過一個週末既下午。
2015-05-16
  • clotted cream
2015-05-05 3476 浏览
生日當天,好友和我到這裡下午茶為我慶生。來這裡歎個下午茶tea set實在期待已久,因為久聞其大名,加上嘗過的好友大力推薦,足令我未出發先興奮,來之前就有搜尋一下有關食評。下午茶時段由三時開始,我們仨大約十五分鐘前就到達。之後被分派到最裡面的紅色梳化座,環境舒適。我們選了一個二人tea set,又另外點了一個crepes(ham, gruyere cheese & egg)。飲品先上,我要了latte(由於事前做了功課,知道這裡的咖啡豆是用blue mountain,不能不試!),先呷一口,奶泡細滑,味道香濃,完全不用加任何咖啡糖,非常讚!兩位好友都要了花茶,一個是jasmine tea,另一個則忘了,印象中她們說是中規中矩。之後來的是crepes,平時在外吃的大多是甜的,這回想試鹹的。上檯時夠熱辣辣,可惜味道就只是一個字<鹹>,沒甚特色,有點可惜。最後上檯的就是二人tea set,原來好友已靜靜跟店員說加生日牌,非常窩心!而且光看賣相已非常吸引,色彩繽紛,令人賞心悅目。這個tea set的其中一個賣點就是這裡自家製的士多啤梨果醬,鮮甜的士多啤梨醬帶有果肉和淡淡玫瑰清香,配scone來

最後上檯的就是二人tea set,原來好友已靜靜跟店員說加生日牌,非常窩心!而且光看賣相已非常吸引,色彩繽紛,令人賞心悅目。這個tea set的其中一個賣點就是這裡自家製的士多啤梨果醬,鮮甜的士多啤梨醬帶有果肉和淡淡玫瑰清香,配scone來吃的確非常美味!雖然clotted cream也很不錯,只是個人來說更愛士多啤梨醬。層架上所有鹹點和甜點基本上都很滿意,唯一不合意的就是macarons,外層不夠脆,而且出現一點黏牙的情況,所以不是我杯茶。
2015-04-18
  • scone
  • latte
  • tea set
2015-04-10 4137 浏览
那天路過見門口人龍不長,於是便試試這兒的下午茶。打開餐牌,發覺很多食品也很吸引。最後和友人點了下午茶套餐。鹹甜美點的賣相也很漂亮。鬆餅味道合格但始終及不上文華東方酒店的水準。如果能夠熱一點,味道應該會更佳。配鬆餅的果醬很清甜,味道不俗。鹹點中以Curry turkey apple and Corinth grape sandwich最出色,味道清新,麵包亦不太乾。另外牛角酥也是很美味,鬆脆而帶有濃濃的牛油香。甜點全部都很好吃,甜味的濃度適中。馬卡龍外殼酥脆,內部卻濕潤、柔軟而略帶黏性,甜度也適中。當中的檸檬慕絲蛋糕,酸中帶甜,很美味。咖啡和茶從來也是下午茶的重點之一。這裡的選擇不算多,但帶齊基本項目。個人偏愛茶,所以選了Peony Tea。其清香正配食過甜點後享用。
那天路過見門口人龍不長,於是便試試這兒的下午茶。

打開餐牌,發覺很多食品也很吸引。最後和友人點了下午茶套餐。

鹹甜美點的賣相也很漂亮。

Tea Set
2015-04-04
Tea Set
2015-03-27 3374 浏览
第一次來這間餐廳,見comment不錯,所以來試試。餐廳没有booking 服務,我們唯有2:30來排隊等3:00的下午茶(tea)我們等到2:45, 服務員先安排我們入坐,可先看看餐牌,3:00先order食物。環境舒適。我們order 了一個下午茶set, 另外見厨櫃亦有多款cake,最後我們選擇多個La  Rose Cake, 下午茶set配了兩款特别的sauce,我特別喜歡他的自製草莓醬,好香好甜,又不太過甜,配起cake更可口,有他的獨特味道。另外不得不讚那個La Rose Cake, 以荔枝作底層,味道十分清新,上層的蛋糕亦很好味,外面紅色配搭埋上面的金薄,絕對稱得上色香味區全,下次一定要再試下其他cake.
2015-03-21