食法國菜喺我嘅印象裏面通常都成300-400蚊,呢道嘅午市大約都係100-300蚊到,都算affordable,所以就決定試吓。呢度座位寬敞,枱同枱之間都有一定嘅距離,傾計都唔驚嘈親隔離枱。————————————————🥗 沙律及餐包,(跟餐)(3/5)沙律用柚子醋調味,味道正常,麵包偏乾,味道一般。🦐 特製濃蝦湯, (跟餐+$18)(4/5)深橙色嘅湯充滿左蝦嘅香氣。飲落細滑,味道濃郁,真材實料。🦆 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜, $208(2.5/5)油封鴨脾先會用鹽醃製後再放喺鴨油裡面慢烤封存,最後再煎香而成。呢到嘅鴨脾肉質柔較嫩滑,外皮有一部份保持香脆嘅口感,但係肉腌得唔平均導致有啲部份太鹹。雖然有配酸紅椰菜同帶果味嘅醬汁,但亦未能中和。————————————————🛎 如果鐘意我個post,希望你可以follow我個IG @whattoeat.hk。你嘅支持係我寫Post嘅動力💪🏻。
————————————————

🥗 沙律及餐包,(跟餐)(3/5)
沙律用柚子醋調味,味道正常,麵包偏乾,味道一般。

🦐 特製濃蝦湯, (跟餐+$18)(4/5)
深橙色嘅湯充滿左蝦嘅香氣。飲落細滑,味道濃郁,真材實料。

————————————————
French Fine Dining🍽 Kwun Tong District💫..觀塘一間樓上隱世法國餐廳🍽,地方很寬敞、裝修高貴而不失優雅,浪漫而寧靜舒服,據說還是藍帶高水準餐廳呢。趁Weekend 來吃個浪漫而價錢親民法國菜吧。✨Octopus w/ Baby Spinach Salad $128✨Signature Shrimp Bisque $98✨Confit Duck Leg w/ Mashed Potato & Braised Red Cabbage $258✨White Cod fish w/ Creamy Leek Sauce $178先來一客西班牙濃蝦湯🦐,湯味濃郁帶鮮味,配上麵包籃很滋味,當然蘸點橄欖油醋不用置疑。再來一道八瓜魚菠菜沙律🥗,八瓜魚🐙 厚肉彈牙而鮮味。香煎油封鴨肶🦆 配橙醬,橙香可中和油膩感而且很夾,side dish 加香滑薯蓉。而銀鱈魚扒🐟 配青蒜忌廉醬,肉質香滑魚油重,我愛。觀塘區一間有水準法國菜,別錯過喔。..×××××ש觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室..

✨Signature Shrimp Bisque $98

先來一客西班牙濃蝦湯🦐,湯味濃郁帶鮮味,配上麵包籃很滋味,

×××[Le Monde]×××
©觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
2021-11-30 174 浏览
• 𝚕𝚎 𝚖𝚘𝚗𝚍𝚎 •🦦🐿位於觀塘工廠區嘅樓上法國菜餐廳環境幾有格調 好啱同朋友嚟chill下或者拍下拖-🥖餐包餐包就算影完相後溫度都係keep住暖暖哋~三款餐包嘅口感味道有啲唔同中間嗰款餐包係比較鬆軟另外兩款口感比較結實 -🥗 慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬 💰$108呢個沙律幾有驚喜 雞肉一啲都唔鞋 而且份量幾多配上酸酸地嘅自家製沙律醬都幾開胃-🐟煎白鱈魚配忌廉大蔥汁 💰$178忌廉大蔥汁creamy但又唔會太厚重 魚肉大大舊而且嫩滑配上口感綿滑嘅紫薯蓉 好滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-🦆法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜 💰$258鴨皮香脆 肉質好嫩滑 充滿鴨油香和咸香輕輕一刀切落去就骨肉分離 唔會食得好麻煩連薯蓉都好好食!另外配菜仲有法式嘅紅酒燴梨-📍觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
• 𝚕𝚎 𝚖𝚘𝚗𝚍𝚎 •
🦦🐿
位於觀塘工廠區嘅樓上法國菜餐廳
環境幾有格調 好啱同朋友嚟chill下或者拍下拖
🥖餐包
餐包就算影完相後溫度都係keep住暖暖哋~
三款餐包嘅口感味道有啲唔同

慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬

🐟煎白鱈魚配忌廉大蔥汁 💰$178
忌廉大蔥汁creamy但又唔會太厚重
魚肉大大舊而且嫩滑
配上口感綿滑嘅紫薯蓉 好滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
煎白鱈魚配忌廉大蔥汁

📍觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬
煎白鱈魚配忌廉大蔥汁
法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜
My friends and I went to a restaurant called "Le Monde" located in Shop A, 9/F, Hung To Centre, 94-96 How Ming Street, Kwun Tong(觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室).The restaurant adopted modern chic style with copper metallic touch and leather couches lounge.Bread basket麵包藍It has3 types of bread.i.e. cheese, rye and original flavour"Le monde signature shrimp soup"Le monde特製濃蝦湯HKD$98..Very rich ,deep ,intense shrimp flavour!"Spanish Octopus with baby spanish salad"西班牙八爪魚菠菜配陳年黑橄欖油HKD$128..The octopus is incredi

(觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室).

Bread basket
麵包藍

Le monde特製濃蝦湯
HKD$98

西班牙八爪魚菠菜配陳年黑橄欖油
HKD$128

The octopus is incredibly tender and soft.Not rubbery at all!!

The octopus addes nice umami flavour to the bright and light salad!!

My favourite dish of this restaurant!
Recommended!!

"Le monde confit duct leg with mashed potato & braised red cabbage"
法式慢煮油封鴨腿配薯蓉紅椰菜
HKD$258

The confit duck had a nice crispy skin.The meat is soft.

The red cabbage is nicely braised with lovely citric tanginess which addes lightness to the whole dish!!

"Braised Australian beef check spaghetti"
法式紅酒燉牛面意大利麵
HKD$208

The beef cheek is very tender,soft and succulent.

The enviroment and decor is moderm and chic!

• "SpanishOctopuswithbabyspanishsalad" 西班牙八爪魚菠菜配陳年黑橄欖油
2021-11-28 175 浏览
如果你想搵一間😍高質🤩高性價比💰環境舒適🥰浪漫嘅🇫🇷法國餐廳🍽,呢度一定係其中一個👍好選擇!呢度地方🤩十分之大,環境舒適🥰浪漫,感覺好chill。坐得舒服😌輕鬆,氣氛唔錯,服務👍又好,係幾好嘅用餐🍽體驗!餐包🥖有三款,各有特色,水準唔錯😋。🇫🇷法式🦞龍蝦湯🥣十分香濃有層次,配咗一條幼長香脆嘅多士條,上邊仲放咗啲🦞龍蝦肉同埋食用花🌸做裝飾,感覺美倫瑰麗🥰。煙三文魚🐟沙律🥗份量都唔少👍,煙三文魚鹹香有緻,沙律菜新鮮爽口🤤好開胃。油封🦆鴨脾配紅椰菜一上枱就散發出濃濃嘅香氣🤤,鴨皮鬆脆肉質都幾嫩滑🥰而且🦆鴨味香濃,配紅椰菜會食無咁單調,而我最欣賞🤩嘅係佢仲配咗啲紅酒🍷煮啤梨😍,啤梨🍐煮得幾淋而且有好濃嘅紅酒🍷同埋玉桂香味😋,用嚟解油膩👍一流!紅酒🍷燴牛尾🐂雖然賣相唔係太精緻,但味道一流👍,香濃牛味嘅牛尾🤤滲住淡淡的紅酒🍷香氣,而且🔥煮得十分之腍滑😋,入邊嘅🥔薯蓉撈埋啲醬汁同肉汁十分之美味🥰!🇫🇷法式千層酥配時令🥭生果🍓亦都做得好出色,千層酥好薄好鬆脆🤩,牛油🧈味香,餡料🤤甜而不膩配少少🤏時令🥭生果🍓生果粒食起上嚟幾清新😋。

呢度地方🤩十分之大,環境舒適🥰浪漫,感覺好chill。

坐得舒服😌輕鬆,氣氛唔錯,服務👍又好,係幾好嘅用餐🍽體驗!

餐包🥖有三款,各有特色,水準唔錯😋。

• 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜
  • 法式千層酥配時令生果
  • 龍蝦湯
  • 紅酒燴牛尾
香港🇭🇰生活節奏急速💨放假就梗係要慢慢嘆下🐌一直以黎,大家都話食法國菜🇫🇷係慢慢……所以今次放假就去左試下💁🏻‍♀️工廠區🏭入面情調幾好💕環境舒適😌既法國菜餐廳🇫🇷🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ Bread Basket (Free) 麵包籃🧺入面有𝟑款唔同小麵包,麵包🥯有加熱🔥暖笠笠,亦都有配左牛油🧈俾你。𝟑款分別係 💁🏻‍♀️(🖤) 芝麻 • 多穀麵包,口感最豐富🤓(🤍) 少少鹹,食落有少少鬆餅口感😛(🤎) 帶有甜味,係𝟑款麵包入面最鬆軟既😎.▪ Lobster Bisque ($108)龍蝦味好香濃🦞面頭烘脆左✨既麵包條🍞上面勁搶鏡😍除左有唔同顏色💛💜既食用花🌺之外,仲有粒粒龍蝦肉🦞.▪ Smoked Salmon Salad ($120)面頭煙三文魚🐟圍圈擺左好多塊💫底既沙律菜🥗用左好多款混合除左成日見到都會加既蕃茄仔🍅之外,仲有平時較少見紅石榴♥️汁有少少檸檬🍋 • 柚子🍊香味,酸酸地。.▪ Braised Oxtail ($228)本身見👀牛尾咁大件肉厚🐃心諗🧐一定要用刀🔪先搞得掂,原來唔洗,用叉拎入自己碟時🍽已經感覺到肉係燉到
香港🇭🇰生活節奏急速💨
放假就梗係要慢慢嘆下🐌
一直以黎,大家都話食法國菜🇫🇷係慢慢……
所以今次放假就去左試下💁🏻‍♀️工廠區🏭入面
情調幾好💕環境舒適😌既法國菜餐廳🇫🇷🍽
▪ Bread Basket (Free)
麵包籃🧺入面有𝟑款唔同小麵包,
麵包🥯有加熱🔥暖笠笠,
亦都有配左牛油🧈俾你。
𝟑款分別係 💁🏻‍♀️
(🖤) 芝麻 • 多穀麵包,口感最豐富🤓
(🤍) 少少鹹,食落有少少鬆餅口感😛
(🤎) 帶有甜味,係𝟑款麵包入面最鬆軟既😎
Bread Basket (Free)

▪ Lobster Bisque ($108)
龍蝦味好香濃🦞
面頭烘脆左✨既麵包條🍞上面勁搶鏡😍
除左有唔同顏色💛💜既食用花🌺之外,
仲有粒粒龍蝦肉🦞
Lobster Bisque ($108)

▪ Smoked Salmon Salad ($120)
面頭煙三文魚🐟圍圈擺左好多塊💫
底既沙律菜🥗用左好多款混合
除左成日見到都會加既蕃茄仔🍅之外,
仲有平時較少見紅石榴♥️
汁有少少檸檬🍋 • 柚子🍊香味,酸酸地。
Smoked Salmon Salad ($120)
Smoked Salmon Salad ($120)

▪ Braised Oxtail ($228)
本身見👀牛尾咁大件肉厚🐃
心諗🧐一定要用刀🔪先搞得掂,
原來唔洗,用叉拎入自己碟時🍽
已經感覺到肉係燉到超淋唔韌🧏🏻‍♀️
好容易就可以分開😌啖啖肉。
Braised Oxtail ($228)

紅酒汁🍷仲滲晒落底配既薯蓉🥔雜菜粒到。
Braised Oxtail ($228)

▪ White Cod Fish w/ Creamy Leek Sauce ($198)
白鱈魚🐟每一面都煎香左🔥
魚肉超厚,肉質結實• 唔鬆散🤌🏻
下面仲配左長柄西蘭花🥦 • 薯仔🥔
忌廉大蔥汁🤍唔會太鹹,鱈魚🐟點少少岩岩好
薯仔🥔䁁起左魚肉,
唔怕會浸汁浸到淋左😝

🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺餐廳用心佈置天花既燈,用左酒樽,好特別🤩

🔺環境闊落🤗枱同枱之間有足夠既空間
🔺酒櫃區旁仲有沙發位🛋飲酒🥂🍷傾計一流

呢間位於 鴻圖中心既 法國餐廳中心外表望落平平無奇 但一踏出9樓 就好似去左另一個空間咁~餐廳空間感好好,以水泥牆為主調天花上嘅 係用酒樽改裝而成嘅吊燈,同成個環境好融合每張枱之間,有好充足嘅距離,有返d私隱度~餐廳比到人一種好高級嘅感覺,但價錢竟然出奇地合理Welcome bread有三款未食已經要讚 d包好熱辣辣咁上枱黑麥多士,五穀包,牛油餐包另配牛油~最愛黑麥多士 有微微麥香 又微微脆口五穀包 好raw ~ 健康之選 口感鬆軟相比起黎 牛油餐包最普通,但口感一樣好鬆軟蘑菇湯 $88,有別於平時的味道! 呢個係好重鮮味Le Monde特製濃蝦湯 $98,個人認為:必點 !!! 🤤🤤 超濃郁鮮蝦味 !!加埋蝦殼、番茄一齊熬製,質地濃稠~蝦肉質彈牙🇮🇹 秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158每一粒飯粒 都被滿滿的香濃蝦汁包實🥰 超級濃郁同有鮮香飯粒方面,非常有咬口同彈牙呢個係難得令我滿意嘅risotto,令我念念不忘🐤法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 $258鴨脾,一切開就聞到鴨香味🤤肉質夠晒軟腍🤤油脂感唔會過火,皮下有層薄薄的脂肪 入口即溶外皮 !! 脆到sharp sharp聲紫洋蔥同鴨脾
呢間位於 鴻圖中心既 法國餐廳

餐廳空間感好好,以水泥牆為主調
天花上嘅 係用酒樽改裝而成嘅吊燈,同成個環境好融合
每張枱之間,有好充足嘅距離,有返d私隱度~

餐廳比到人一種好高級嘅感覺,但價錢竟然出奇地合理
Welcome Bread

Welcome bread有三款
未食已經要讚 d包好熱辣辣咁上枱
黑麥多士,五穀包,牛油餐包
另配牛油~
Welcome Bread

最愛黑麥多士 有微微麥香 又微微脆口
五穀包 好raw ~ 健康之選 口感鬆軟
相比起黎 牛油餐包最普通,但口感一樣好鬆軟
蘑菇湯

蘑菇湯 $88,有別於平時的味道! 呢個係好重鮮味
Le Monde特製濃蝦湯

加埋蝦殼、番茄一齊熬製,質地濃稠~蝦肉質彈牙

🇮🇹 秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158
每一粒飯粒 都被滿滿的香濃蝦汁包實🥰 超級濃郁同有鮮香
飯粒方面,非常有咬口同彈牙
秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

呢個係難得令我滿意嘅risotto,令我念念不忘

🐤法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 $258
鴨脾,一切開就聞到鴨香味🤤
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜

肉質夠晒軟腍🤤油脂感唔會過火,皮下有層薄薄的脂肪 入口即溶

外皮 !! 脆到sharp sharp聲
紫洋蔥同鴨脾好夾,有助減減膩
佢個薯蓉都幾正!有一粒粒薯仔的咬口
最後仲有肉桂醃紅菜頭呢~
法式千層酥配時令水果

法式千層酥配時令水果 $78
酥皮好鬆化!一咬就即刻散開好多層😂 仲有微微焦糖香
一層係藍莓+吉士醬,另一層係香蕉
另有幾款果蓉~整份都食得出心機

員工服務都好好,主動有禮,好適時地加水同收碟~

總結係 食物真心好食,無乜可以挑剔既地方
環境方面,雖然係工廈入面,但內在空間感同裝修真係好好,令人可以放鬆心情咁用餐
員工亦好主動幫忙
加上合理既價錢,之後都會帶埋屋企人黎一齊食:)
2021-11-20
蘑菇湯
Le Monde特製濃蝦湯
法式千層酥配時令水果
觀塘新發現🎉高質寫意既法國菜🇫🇷呢個餐廳好適合情侶拍拖仔👩🏻‍🤝‍👨🏽 入到餐廳覺得環境裝修好舒服~好有情調。整體食物都好高質 ~ 加埋杯紅酒🍷真係無敵❤️ 慢慢享受法國餐既節奏❣️Soup of the day ~ #周打蠔湯 $78第一次飲蠔湯,感覺好有新鮮感‼️一上枱已經聞到好大浸蠔味 ~ 湯質地較濃淍,每一啖都充滿蠔既香味 ~ 愛蠔既人 一定要試下😋❣#烤西班牙八爪魚配焗薯 $168呢款係餐廳既新菜式之一,八爪魚烤得好好,有燒過既香味👍🏻口感較冧身,旁邊有啲蒜蓉,蒜味十足。而薯仔嘅口感啱啱好,唔會好冧都唔會好硬👍🏻❣#紅酒燴牛尾 $228牛尾口感好冧得黎 牛肉味濃郁~ 煮到岩岩好舊骨一切就離肉😝 好值得食。裡面亦有紅蘿蔔粒、洋蔥、薯蓉等配菜,唔會好膩👍🏻😌🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡🟡🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴🔴‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣🟣❣️整體評分 👉🏻 10/10-📍Le Monde (觀塘)觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️Soup of the day ~ #周打蠔湯 $78

🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴🔴
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣🟣
❣️整體評分 👉🏻 10/10
📍Le Monde (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
周打蠔湯
烤西班牙八爪魚配焗薯
紅酒燴牛尾
2021-11-24 110 浏览
西班牙八爪魚菠菜苗沙律🥗配陳年黑醋 $128八爪魚厚薄適中,表面本身燒過,有少少焦香味,配埋新鮮嘅菠菜苗,再加開胃嘅黑醋,成件事好清新😊法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜 $258餐廳嘅signature,唔係唔叫呀嘛!招牌就係招牌,真係好好食,鴨髀肉好嫩滑,好Juicy,立皮嘅表面係脆脆地,好似半煎炸咁,但係整體嘅感覺又唔會好油,再配埋啲紅椰菜一齊食,完全唔會覺得油膩👍👍😋熟成西班牙杜洛克黑毛豬扒 $318豬扒好厚但係一啲都唔乾,煎到啱啱好之餘仲有好多肉汁係入邊,肉質好易咬開,好Q彈爽口,絕對唔係普通嗰啲柴皮豬扒,跟埋個蒜蓉煮嘅汁,絕配😝😝Virgin Mojito $68冇酒精嘅Mojito 其實就係飲青檸同埋薄荷葉嘅嗰種清爽,本身都唔係好甜 薄荷葉同埋青檸絕對足料,食完咁多肉飲返啖 成個人Fresh晒🤣Le Monde Colada $68同樣都係冇酒精嘅,一個飲到好香嘅菠蘿味同埋椰子味,唔會俾啲椰汁蓋過晒其他果味👍
西班牙八爪魚菠菜苗沙律🥗配陳年黑醋 $128

法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜 $258

熟成西班牙杜洛克黑毛豬扒 $318

Virgin Mojito $68

Le Monde Colada $68
2021-11-23
2021-11-23 94 浏览
同中同慶生, 佢介紹咗位於觀塘既法國餐廳,更由藍帶廚師主理,食物質素有保證。藏身於工廈真係禾稈冚珍珠,餐廳裝潢華麗有品味,地方寬敞,空間感十足,而且價錢相當貼地,唔少主菜都係百零蚊,值得一試。慢煮雞肉凱撒沙律($108)食咗一啖真係嘩咗出嚟,肉質非常柔嫩可口,慢煮可以保留雞肉原汁原味,再輕輕煎香表面,配合爽口既沙律菜,清新又健康,作為前菜最好不過。法式萬煮油封鴨髀配薯蓉紅菜頭($258)必試餐廳招牌菜,亦都係法國一道好出名嘅地道菜,皮脆肉嫩。慢煮更可以帶出食材鮮味,好欣賞就連配菜都好有誠意,紫薯與紅菜頭帶出鴨肉層次,水準超出預期。煎白鱈魚配忌廉大蔥汁($178)擺盤一流,厚切鱈魚口感細滑鮮甜,與別不同既地方係紫薯蓉,帶有天然甘甜,仲有豐富嘅花青素,配菜比起一般嘅西餐更健康。—————————————————Le Monde (觀塘)觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagr

慢煮雞肉凱撒沙律($108)

煎白鱈魚配忌廉大蔥汁($178)
—————————————————

Le Monde (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #觀塘美食 #finedinninghk
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-11-18
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜
2021-11-22 197 浏览
餐廳裝修華麗 本是讓人滿是期待的前菜 湯和麵包 不錯麵包是暖的 擺盤也是可以的可是主菜讓人十分失望我點的豬扒實在太乾 乾到不能接受 200% overcooked朋友點了牛扒還好 調味非常一般兩項主菜的配菜也未見心思法國菜來說 只有甜品勉強合格職員服務在幫忙拍攝方面非常熱情但最後竟然忘記了給我們上餐飲我們也是結帳離開後才醒覺沒有打算追究的意思見微知著 可見服務還是不夠細心這餐廳其實硬件齊備可是食物不到位名副其實 華而不實應該⋯沒有下次
餐廳裝修華麗 本是讓人滿是期待的

這餐廳其實硬件齊備
可是食物不到位
名副其實 華而不實
應該⋯沒有下次
平時走過鴻圖道 都不會發現這個地方意想不到 有這一處寧靜寬闊的地方睇得出間餐廳嘅裝修都係好用心機去設計空間感十足 水泥做主要的色調 配件金屬系和冷色調的座椅 用銅管和酒瓶做的燈飾 特別有氣派特別有個位以深啡色皮梳化 🛋️打卡位 原來更有2間可以座12人的房間 適合一班朋友慶祝生日有自己的private party 我選了A la carte menu 裏面的食物法國菜 以及配環境 實在經濟 ♥︎ Le momde signature shrimp bisque 特製龍蝦湯 $98 非常香濃嘅龍蝦湯 配上麵包食好匹配味道濃度鮮度都很滿意 ♥︎ Soupe du jour 廚師精選湯 蘑菇湯 $88 淡淡的蘑菇忌廉香味 清清地 每一口柔滑的口感 ♥︎ White Cod Fish with creamy leek sauce 煎白雪魚配忌廉大蔥汁 $168大大的白雪魚柳 煮得肉質很嫩滑 恰到好處配以這個醬汁 調味非常配搭恰當以甜紫薯配襯墊底 好看又好食♥︎ Casarecce Alla Genovese 熱亞洋蔥燴牛肉麻花粉 $148 用意大利粉取代了 牛肉切成粒狀 用上的是牛臉肉 比較重膠質 意粉
平時走過鴻圖道 都不會發現這個地方

用意大利粉取代了 牛肉切成粒狀
用上的是牛臉肉 比較重膠質
意粉中也有切碎了的青椒紅椒作點綴
簡單的一個意粉也顯得特別精緻

♥︎ Dessert of the day 廚師時令精選甜品$68
今日食的係Panna Cotta + Macron
精緻漂亮 以鮮花
以及切得細的生果作為伴碟
整個顏色配襯漂亮

2021-11-18 113 浏览
🍴 Le Monde⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯法式油封鴨髀配薯蓉 | HKD178鴨髀皮好脆! 滿滿的油香~ 鴨肉也不會會乾柴☺️ 醬汁和紅椰菜都是酸酸甜甜 可以解膩~ 蕃茄洋蔥燴牛肉麻花粉| HKD108餐牌中寫的是配麻花粉 但當日轉了幼扁意粉🤔 牛肉煮至軟淋 醬汁都挺香 不過可以再濃一點~意粉就比較軟身 如果是麻花粉 相信效果會更好~ 另外加配了濃龍湯🦐 是濃龍 不是龍蝦🤣 的確是很濃 濃濃的蝦味😋 相比次下南瓜湯就比較普通了~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🍴 Le Monde
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
法式油封鴨髀配薯蓉 | HKD178

蕃茄洋蔥燴牛肉麻花粉| HKD108

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2021-11-18 108 浏览
今日喺觀塘搵西餐食搵到呢間幾多好評西餐廳就同男朋友去試下地方幾闊落所以無左大商場餐廳果種好多人好迫嘅感覺先上麵包籃有三款麵包熱辣辣加分!仲想再食,都可以添我地各自揀左一個主菜同龍蝦湯龍蝦湯好鮮甜濃濃嘅龍蝦滋味湯底仲有隻爽口大蝦添!我嘅主菜係法式紅酒燉澳洲牛臉脥肉特別喜歡呢個部位嘅牛肉滑嫩細緻食落以為好肥膩但其實係厚厚嘅膠原😍燉煮後入味非常我超愛❤️❤️男朋友就試煎白鱸魚配忌廉大蔥汁白鱸魚好厚身魚肉潔白嫩滑忌廉大蔥汁好輕柔配魚肉唔會太搶鏡同我果個牛臉肉一濃一淡一紅一白一餐試到兩種滋味
今日喺觀塘搵西餐食

仲想再食,都可以添

我地各自揀左一個主菜同龍蝦湯
龍蝦湯好鮮甜
濃濃嘅龍蝦滋味
湯底仲有隻爽口大蝦添!

我嘅主菜係法式紅酒燉澳洲牛臉脥肉

同我果個牛臉肉一濃一淡
一紅一白
一餐試到兩種滋味
2021-11-06
街坊系列 – Le Monde💚小編有感:小編雖然唔係一名素食者👉🏻👈🏻但都會尊重生命🥺起碼唔可以浪費食物只係無想到一個國際文化混合既大城市😮‍💨竟然因一人😡而要下令撲殺所有野豬生命到底係小編睇唔透需要定係根本可笑😢------------------------------環境: 地方非常非常非常闊落👍🏻空間感十足🤗有種自成一枱既感覺正常聲量傾偈都唔會俾人聽到🤪角落有個酒架🥰張梳化好靚好舒服呢個位用黎打卡真係好唔錯📸------------------------------食物: Roasted Spring Chicken ($148) 🐥半隻既春雞火喉處理非常好🔥皮香肉嫰秘製醬汁好香😋同雞肉味道配合得好夾伴菜份量同味道正常😎小編覺得薯蓉會更好Tiger Prawn Risotto ($150) 🦐份量稍為精緻‼️男士們要注意唷味道香濃❤️龍蝦湯完全滲入意大利飯到真係好味到會一匙接一匙咁食😍虎蝦大隻又夠新鮮😋食落好爽口彈牙Shrimp Bisque & Salad (+$18) 🦞龍蝦湯味道好夠香濃👍🏻餐廳呢方面有下苦功沙律正常🥗醋汁稍為有點過酸-------------------
街坊系列 – Le Monde💚

小編有感:小編雖然唔係一名素食者👉🏻👈🏻