今次嘅食評想分享一個staycation嘅自助晚餐,package包括一晚住宿加三餐,以大約千幾蚊嘅價錢嚟講,性價比算高,整體食物水準高於預期。由於疫情關係,晚市自助餐安排於客房內享用,以點餐紙嘅方式下單,食足四個鐘。職員服務態度好、有禮貌,上菜速度都快、冇乜漏單除左點餐紙上面嘅68款美食同無限量供應汽水、果汁(橙汁同蘋果汁),仲有龍蝦同威靈頓牛柳一份。每份食物嘅份量都係細細碟,建議第一輪每樣都可以叫一至兩份試吓先,好食先喺下一輪再叫過_➤打頭陣嘅係冷盤,有沙律、刺身壽司同日式涼菜🥗🍣 沙律味道正常,魚生壽司都算新鮮,冇雪藏味,整體冇乜特別。比較推介柚子海蜇同帶子裙邊,作為前菜,幾開胃➤主菜威靈頓牛柳🥩 熟度剛好,食落幾嫩,有肉汁,但外面層酥皮就爭啲,偏淋唔夠鬆脆。龍蝦🦞 味道一般,有啲乾爭爭➤比較推介天婦羅同串燒類🍤送上房都仲好夠熱,亦唔似係一早整好加熱。天婦羅炸粉唔會太厚,外面仲脆卜卜,唔會覺得好油膩。尤其必食蝦同軟殼蟹天婦羅。串燒亦唔會燒到好柴好乾,食落仲幾有肉汁,但就冇乜特別調味。帆立貝,豬頸肉同雞翼串燒幾有水準,值得一試➤甜品方面🍰 反而有啲失望,其中本身好期待嘅‘3.6牛乳

_
冷盤

威靈頓牛柳  龍蝦雲丹燒

天婦羅

甜品方面🍰 反而有啲失望,其中本身好期待嘅‘3.6牛乳櫻花布丁’食落只有椰汁味,仲好死甜,而柚子芝士蛋糕同白桃忌廉卷就一般,可以試吓
心太軟

💰抵食指數:★★★☆☆
😋推薦指數:★★★★☆

📍六國酒店
香港灣仔告士打道72號

kkday 六國酒店「瀛」春接福4小時晚市放題 x 炸雞窩夫下午茶 (包雙人住宿) $1871
2022-02-14
庆祝纪念
情人节
威靈頓牛柳  龍蝦雲丹燒
天婦羅
價錢:$1372(價錢會因節日或時間浮動)(已包放題、晚餐主菜【龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳】及早餐) 服務(4.5🌟/5)食物(4🌟/5)房間(3.5/5) 🔶️我地早咗一個鐘到(2點30check in),Reception 就幫我地寄存d袋先。大該差唔多夠鐘,我地就坐咗係前枱旁邊沙發。 有位職員就主動拿番d袋同房卡俾我地。同時坐係到介紹入住詳情。講真我去5星酒店都冇咁好服務🤣😅。 🔶️房間都大,浴缸就傳統款(水深比較淺)。🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️4小時晚市放題時間:晚上6點地點:Le Menu (先落大堂,再坐電梯上1樓) 我地一坐低,服務員就上前問我地飲咩。飲品種類比較少只有果汁和汽水。當日包了兩杯白酒。加完果汁後,服務員就介紹今日食物、上菜嘅時間、教我地如何落單等。上菜非常快(大約5分鐘),而且冇錯漏。第一round ,刺身會放係乾冰上,再插入幼竹枝係旁邊。 👍俾我地打下卡。 食物款類眾多,所以推薦一d 我地再叫嘅食物。 🔸️任叫必食:刺身(甜蝦👍、八爪魚、帶子)熱盆(啤酒燴羊、法式焗田螺酥盒)串燒(青口、牛舌👍、燒菠蘿)天婦羅👍:炸衣好薄、好脆(炸蠔 、炸軟殼蟹) 不用試❌️甜品
價錢:$1372(價錢會因節日或時間浮動)
(已包放題、晚餐主菜【龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳】及早餐)

服務(4.5🌟/5)
食物(4🌟/5)
房間(3.5/5)

🔶️房間都大,浴缸就傳統款(水深比較淺)。

4小時晚市放題
時間:晚上6點
地點:Le Menu (先落大堂,再坐電梯上1樓)

🔸️任叫必食:
刺身(甜蝦👍、八爪魚、帶子)
熱盆(啤酒燴羊、法式焗田螺酥盒)
串燒(青口、牛舌👍、燒菠蘿)
天婦羅👍:炸衣好薄、好脆(炸蠔 、炸軟殼蟹)

不用試❌️甜品
龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳

🔸️主菜:龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳
一人一半龍蝦。 芝士龍蝦充滿蝦膏🥰,蝦肉好鮮味,食落甜甜鹹鹹。龍蝦真係好好食,我朋友俾埋另外一半我食。哈哈!威靈頓牛柳有點可惜,比較乾身🥲

🔸️火焰雪山蛋糕+生日蛋糕
侍應推出一架有聖誕樹號車到你枱前。佢問我想要多d酒定少d酒🤣。因為佢見我兩杯白酒都冇飲。我地當然話少d。
烈酒於雪山蛋糕上方淋下,同時打開火槍。蛋糕足夠二人食用,好似食梗酒味嘅雪糕蛋糕。

🔶️早餐(有5款)
飲品自助咖啡茶

全日早餐

1.熱脆窩夫配煎蛋,煙肉及牛油果👍
啱啱熱烘完,非常脆口,係有誠意之作。因為冇提供牛油,所以就直接問侍應生拿。再加d牛油d糖🤣,正。

2.全日早餐
正正常常
2022-02-20 916 浏览
今次 search 到一個環境舒適兼食物多樣化的地方吃日式放題~“Le Menu”,電話預早問餐廳拿菜單,職員即whatsapp 給你,而且告知預早三天付款有七折及三送一優惠。餐廳位於酒店內,環境十分優靜寬敞,更可自行任選三小時時段,不像一般放題规定何時入座,可選擇比較少人時段。魚生第一輪會用精緻擺盤奉人,打卡甚佳。魚生新鮮厚切,大推螺片及鮮蝦,質素勝一般放題。👍🏻😋前菜小食十分精徵,份量小小,可選多種。串燒種類繁多,即叫即炸,當中以牛肉、菠蘿、翠玉瓜可口。👍🏻😉最特別的是包了主菜,威靈頓牛扒及芝士焗蝦,令人十分滿足!可惜天婦羅比較失色 🙄甜品細細件,味道一般啦!😅今次體驗十分不錯,當中大讚餐廳職員服務態度,由電話訂位、一入餐廳友善地問你想坐哪張枱、一坐下即給你橙汁、每次迅速收碟,值得一讚。

最特別的是包了主菜,威靈頓牛扒及芝士焗蝦,令人十分滿足!

可惜天婦羅比較失色 🙄

甜品細細件,味道一般啦!😅

2022-02-19
2022-01-27 2762 浏览
最近,灣仔六國酒店有 Staycation package promotion! 預訂粵饌「味」力 住宿優惠可享一晚高級客房住宿及  $1,080 粵軒中菜廳消費額;餐飲消費額適用於早市時段10:00–12:00; 晚市時段18:00-22:00 之單點大菜牌。中西餐廳都用得!(優惠至 2022/2/28)住客可以優惠價升級客房 或 加購各種餐飲禮遇:-1)加 $165 升級客房至精選豪華客房2)加 $110 (每位客人) 可享用早餐套餐3)加 $230 (每位客人) 可享用點心下午茶放題4)加 $143 (每位客人) 可享用冬日韓風 X 窩夫甜品下午茶放題<粵軒> 點人心放題 10:00am 開始西餐廳 <Le Menu> 比較適合我 schedule 食早餐!落地玻璃窗,景觀是告士打道,環境雅緻闊落!早餐包括:咖啡或茶 (無限添飲)餐廳額外送一杯果汁給食客早餐蘋果汁入口酸甜清爽!熱檸檬茶檸檬含有檸檬天然果酸,檸檬酸被人體消化後,變成鹼性,有益健康!紅茶提神解膩!Egg Benedict 波蛋 "賓尼的" $148 (酒店住客餐飲禮遇優惠 +$110)

中西餐廳都用得!(優惠至 2022/2/28)

住客可以優惠價升級客房 或 加購各種餐飲禮遇:-
1)加 $165 升級客房至精選豪華客房
2)加 $110 (每位客人) 可享用早餐套餐
3)加 $230 (每位客人) 可享用點心下午茶放題

<粵軒> 點人心放題 10:00am 開始

落地玻璃窗,景觀是告士打道,環境雅緻闊落!
早餐包括:咖啡或茶 (無限添飲)
餐廳額外送一杯果汁給食客
早餐
蘋果汁
入口酸甜清爽!

蘋果汁
熱檸檬茶

熱檸檬茶
賓尼迪蛋既可保持蛋白凝固,蛋黃依然是流心!火候拿捏準繩!

英式鬆餅包質密度高!沙律菜配柚子醋及牛油果,清新健康!

作為早餐很適合呢!

波蛋 "賓尼的"
賓尼迪蛋既可保持蛋白凝固,蛋黃依然是流心!火候拿捏準繩
2022-01-24
$110 (早餐)
波蛋 "賓尼的"
做放題餐廳,食物都用來貨,差別不會太大,味蕾難以突破。作為經營者,便要再花點心思,重新策劃顧客享餚流程(Tasting Procedure),以求達至愉悅快樂目標。六國酒店的le menu,媲美教材式的服務設計,深值同行好好學習。六國酒店已有多年歷史,恕我孤陋寡聞,只知中菜廳存在,而從不知內裡還有一間西餐廳,看來甚是低調。首次來臨,車可泊於酒店後街錶位。餐廳中等規模,約一百個座位,裝修像fine dining。 鄰近政府法院及稅務大樓,生意應當不錯,但為何要轉營放題餐廳呢?乘扶手電梯進門,幾位身穿整齊英式套裝之中年男侍者,優雅地迎接我們就座,溫柔地介紹放題食物,點餐次序,建議先來些魚生壽司、然後緊接送上主菜「龍蝦羊扒威靈頓牛柳」、最後便可再點選熱食及甜品。幾位男侍者,我形容為紆尊降貴。於酒店及餐飲界,外型討好且具備十多年服務年資的中上主任經理職級,薪金連同花紅成本動輒每月要$25000以上。我好奇:六國這麼細小的西餐廳,收入如何能供養四名高級職工呢 ?看著他們,彷彿就如十幾萬現金場內不停奔走;另一奇怪是:此幾位男侍者,勤奮上進,願意承擔一般侍工作如接待、出餐、收碟、清檯等下欄責任,應是

幾位男侍者,我形容為紆尊降貴。於酒店及餐飲界,外型討好且具備十多年服務年資的中上主任經理職級,薪金連同花紅成本動輒每月要$25000以上。我好奇:六國這麼細小的西餐廳,收入如何能供養四名高級職工呢 ?看著他們,彷彿就如十幾萬現金場內不停奔走;另一奇怪是:此幾位男侍者,勤奮上進,願意承擔一般侍工作如接待、出餐、收碟、清檯等下欄責任,應是管理層日夜鞭策他們凡事親恭,要以身作則吧。

首個高潮位是乾冰迷霧日式刺身。我肚子淺窄,刺身只敢每款點取兩件。男侍者半帶戲言笑說:咁少呀?!雖然選擇只得數款,但都是日常款式:三文魚、希靈魚、吞拿魚、螺片、甜蝦、八瓜魚。刺身寧吃新鮮貨,去一些款式少但流轉快的日本餐廳,總優於去那些選擇多但去貨慢而出現雪死翻雪的殘貨餐廳吧。

男侍者從廚房捧出一盤日式圓盆來。廚師悉心佈置,先放上碎冰平底,再插入幼竹支伴碟,最後整齊擺放刺身。廚房更懂魔術幻法知曉如何束縛賓客的心,特意使用乾冰,營造若隱若現迷霧仙境效果,如真如假,先聲奪人,提升賓客愉悅快感。刺身質素頗高,尤其甜蝦鮮甜粉嫩,原隻大件連頭尾,中段去殼奉上。
龍蝦羊扒威靈頓牛柳

主菜【龍蝦羊扒威靈頓牛柳】,份量亦大。男侍者竟仿效高級食肆,向我們簡介菜式做法。他們有欣賞食物的心,才會誠心作出如此行徑。他說這龍蝦是以松露醬加上芝士焗制,難怪味道如此獨特,橙色粒狀蝦膏爆滿。進食時,先以刀叉拉出肉身,爽口彈牙,再以刀刮起上半身蝦膏慢慢享受,確實高質。

威靈頓牛柳我會形容是這餐單的重點。自己未曾品嚐,不懂正確技巧做法。只片面知曉處理程序非常複雜的,廚師要先制酥皮,再將麵皮以鵝肝醬包裹著醃製牛柳條,放進焗爐烤至金黃色,但內裡牛柳卻要求五成熟透度,肉質要紅嫩狀態。市場上現今已出現不少急凍半制成品簡化工序。

這件威靈頓,外皮涇渭分明,很大可能是外購吧。吃前先中間切開,觀察肉質,可惜略見枯乾。再切成八格,酥皮與牛柳即告分離,自己以刀叉硬串回一起,輕沾醬汁,口內品嚐,獨特口感,帶有酥皮麵粉之烤香味道,同時亦有牛柳慢煮之肉味。抱歉地,要再說我不懂如何正常食用,怕遭塌了這美妙菜式。

羊架質素頗高,尺寸大件,不像由普通凍肉店供應之微型貨色。廚師的制作方法簡單直接,把原條羊架以濃厚粗鹽黑椒香葉均勻塗抹,再烤至半熟狀態。賓客點選後才按客人數量切骨奉上,外表之皮層焦香,內裡肉質保留羊隻獨有幼嫩口感,但進食時千萬不要單獨只吃外層部分,因為醃料確實落得太重手了。

第二個高潮點:日式清酒煮龍蝦鉗。吃畢主菜後,男侍者突然拿出一道龍蝦鉗,說笑道:「係咪奇怪無咗隻鉗呢?呢份係用日式清酒煮嘅,請試吓呀!」。團隊熱誠地額外創造出一蝦兩味食法來,更令人驚豔是懂得制造高潮,不直接標明於菜單之中,而突然奉上,讓人興奮。煮法以慢火浸透,先將龍蝦殼破開,讓高湯滲入蝦肉內。或許因剛才食物較鹹,又或浸煮時間不足,顯得蝦鉗味道額外清新淡然。

由於肚子已是非常飽滿,串燒及甜品,只敢點取少量輕嚐。串燒要等待十分鐘時間,上桌時溫度灼熱,證明是即點即燒質素。味道是食物本來味道,沒額外添加醃料,是佐酒良伴。甜品糕餅系列,估計外來貨源,沒有太大特別過人之處。
火焰雪山蛋糕

第三個高潮點:贈送小禮物包及即席火焰雪山蛋糕。接近尾聲時,又走來個雙高潮。先是男侍者派發每檯一份聖誕小禮品包,雖只是些零食小玩意,但也叫人喜出望外。吃自助餐竟能有禮品拿回家,相信還是頭一回吧。

接著男侍者隆重地推出一輛聖誕彩帶佈置的小餐車到桌前,壓軸甜品【火焰雪山蛋糕】,即席淋上烈酒於蛋糕頂端,以打火槍讓焰火燃燒。瞬間,原來雪白無瑕的蛋白漿變成焦糖啡色坑洞。蛋糕為迷你版本,足夠二人食用,底部朱古力雪糕,外層蛋白入口溶化,帶點烈酒餘韻,非常美妙,這種個人式服務簡直值回票價。

總括而言,日常我們外出進餐,賓客滿足度會隨時間不斷下降,le menus團隊像深明此理,刻意在享餚流程中加入高潮元素,讓賓客樂而忘返。
2021-12-20 935 浏览
聖誕節去食大餐,記得要訂位呀!六國酒店Le Menu 推出閃爍聖誕瀛風放題x龍蝦雲丹燒·威靈頓牛柳,12月18日起仲有升級主菜,每位加配煎羊扒、北海道帶子,每枱奉送火焰雪山乙份無限供應果汁及汽水,每位贈送指定白酒乙杯放題形式,只需要坐著不停地吃,太適合我了!大隻又多膏的波士頓龍蝦,肉爽鮮甜,加上吸引的雲丹燒,鮮甜度升級美味。威靈頓牛柳肉味濃郁,入口幼嫩,而酥皮又夠酥脆,喜歡吃牛的朋友吃得津津有味。7款精選刺身,肥美新鮮,包括三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、甜蝦、八爪魚。 當然,也有壽司卷物啦﹗推介芥辣八爪魚軍艦、吞拿魚茸海苔飯。大量前菜沙律,這裡只是一部份,藜麥水牛芝士沙律、日式柚子鮮蝦沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、柚子海蜇、帶子裙邊、日式黑醋蕃茄等等,清新開胃。 串燒類應該是即點即做的,上桌時仍是熱騰騰的啊﹗ 11款串燒備有海鮮、肉類、蔬菜,朋友覺得西冷牛粒、牛舌不錯,我就喜歡雞翼、菠蘿、粟米,若果再燒得香口一點會更惹味。 日式小吃及煮物,有鱆魚小丸子、大阪燒、沖繩黑糖滷牛肋條、豚肉大根煮等等,我推介滑溜的日式茶碗蒸及酒粕三文魚頭味噌湯。2款熱湯,聽說泡菜豆腐湯不錯,但我實在太飽,
聖誕節去食大餐,記得要訂位呀!

無限供應果汁及汽水,每位贈送指定白酒乙杯

放題形式,只需要坐著不停地吃,太適合我了!

當然,也有壽司卷物啦﹗推介芥辣八爪魚軍艦、吞拿魚茸海苔飯。

2款熱湯,聽說泡菜豆腐湯不錯,但我實在太飽,錯過了……

天婦羅嘛,粉漿薄脆不油膩,蝦、軟殼蟹、南瓜是必食的,還有吉列炸蠔。

正當清理好口腔,預備食甜品,經理突然為每位食客奉上麵豉燜焗龍蝦鉗,原來是這晚的廚師精選啊﹗

最後,甜品是不容錯過的,有白玉紅豆抹茶凍、柚子芝士蛋糕、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布甸、星空幻彩啫喱、檸檬撻。
2021-12-18
2021-12-18 693 浏览
又到聖誕、又到聖誕!諗到去邊慶祝未?六國酒店內的西餐廳(Le Menu)在12月推出「閃爍聖誕瀛風放題」- 多款美食、任叫任點,更可由晚上6點食到10點,足有四個鐘頭可以慢慢嘆,唔洗食到趕頭趕命。可愛的雪人、聖誕裝飾是小朋友的至愛。由12月18日至明年1月2日,優惠晚市放題更會自動升級主菜,除了原有的龍蝦雲丹燒及威靈頓牛柳外,更另外添加了嫩滑不羶的煎羊扒、鮮甜的煎北海道帶子及艷麗的火焰雪山甜品乙份(2位起)。而每四位同行,更享有一位免費優惠,注意不適用於12月24日至26日及31日這些日子。(每日只限首20名顧客)而每位18歲或以上人仕,更會贈送指定白酒乙杯。除了主菜外,更有多款日式美食(A至F六張點菜紙),任點任叫;如湊夠人數,便可以像我們般一次過掃餐牌,每樣兩件,大滿足!先由清新的沙律開始,總共有五款,包括:藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄及粟米蛋蟹籽沙律;我就較喜愛黑醋蕃茄,酸酸甜甜、很是開胃;其次是紅菜頭南瓜,健康又有益。刺身有七款,包括:三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、甜蝦及八爪魚,俱鮮甜可口,尤其喜歡當中的油甘魚及甜蝦。日式涼菜計有
可愛的雪人、聖誕裝飾是小朋友的至愛。
而每位18歲或以上人仕,更會贈送指定白酒乙杯。

日式涼菜計有柚子海蜇、帶子裙邊、中華沙律、青瓜粒味付螺肉、日式凍豆腐配胡麻醬及鮮茄泡菜冷麵,這幾款就比較普通,有空位不妨考慮一下。
壽司/卷物,飯始終容易飽肚,只叫了其中八款,包括:三文魚、牛油果醬熟蝦、玉子燒、烏賊、醬汁蟹棒、灸燒三文魚配羅勒醬、蒜香燒牛肉和芥辣八爪魚軍艦,水準就一般,不過不失啦。
熱湯有泡菜豆腐湯及雜菜湯兩款選擇,雜菜湯味道酸甜很是開胃,唔錯。
之後的日式小吃,有鱆魚小丸子、海鮮秋葵大阪燒、吉列炸蠔及日式木魚花豆腐,新鮮出爐,要訣是快吃,凍咗就失真啦。
天婦羅有蝦、軟殼蟹、金菇、芋頭、鮮冬菇及南瓜,不知是否即叫即炸,咬落酥脆香口,忍不住每様吃了一件,之後再加單。
串燒種類最多,總共有11款:帆立貝、青口、西冷牛粒、豚肉、雞翼、牛舌、雞軟骨、野菜、鮮冬菇、燒菠蘿及燒多春魚,每款也有一定水準,尤其喜歡鮮香的帆立貝、爽甜的粟米及脆香雞翼,亦是可一吃再吃的菜式。
食到咁上下,輪到煮物就選了其中幾味,包括:酒粕三文魚頭味噌湯、牛肉溫泉蛋芝麻醬油湯、沖繩黑糖滷牛肋條、日式叉燒烏冬及明太子三文魚炒飯。
還是快點轉入甜品環節吧,全部品種也是迷你版本,每様叫一件也不會太多,那就一於叫齊佢;包括:柚子芝士蛋糕、檸檬撻、星空幻彩啫喱、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布丁及白玉紅豆抹茶凍,六款也不錯,最喜歡當中的柚子蛋糕、酥脆的檸檬撻及香滑的櫻花布丁。
飽吃一頓後,當然要飲返杯伯爵茶解解膩啦。
坐足四個鐘,見了很久沒見的友人們,邊吃邊聊,的確是賞心樂事。

Le Menu
  • 甜品
  • 羊架
  • 龍蝦雲丹燒
  • 北海道帶子
2021.12.03😊【酒店級數 經濟價錢放題】食在灣仔就到聖誕 想到今年去哪兒吃聖誕大餐未?!想要豐盛豪華 銀包都要付擔得起😳曾被譽為全港最抵食自助餐的老牌酒店六國今個節日一改以往自助餐形式 變成任點任食的放題不但在疫情下讓客人食得放心 而且坐定定就有酒店級的享受😈特別一提 你無睇錯晚市放題是1800-2200 4小時任食食完休息會又再戰 無限量供應 最緊要食到滿載而歸而且每日首20名顧客可享每4位同行1位免費(12月24日至26日及31日除外)不要以為放題都是「是是但但 隨隨便便」來到六國 你絕對不會失望12月17日前 客人均會獲贈雲丹燒及威靈頓牛柳😋而12月18日後更加送出煎羊扒及煎帶子還有久遺了的火焰雪山呢單是以上數款 已經是值回票價 物超所值日式冷盤前菜的選擇豐富:日式凍豆腐配芝麻醬、柚子海蜇、帶子裙邊、中華沙律、青瓜粒味付螺肉、鮮茄泡菜冷麵小巧的一碟 先打開味雷大門🥒除此以外 沙律是健康人士最愛 款式亦有不少選擇藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄、粟米蛋蟹子沙律相信大家食放題 其中一項主攻想必也是刺身及壽司類吧 「通通都給我們來一份」🍣刺身:
2021.12.03😊
【酒店級數 經濟價錢放題】食在灣仔

就到聖誕 想到今年去哪兒吃聖誕大餐未?!
想要豐盛豪華 銀包都要付擔得起😳
曾被譽為全港最抵食自助餐的老牌酒店六國
今個節日一改以往自助餐形式 變成任點任食的放題
不但在疫情下讓客人食得放心 而且坐定定就有酒店級的享受😈
特別一提 你無睇錯晚市放題是1800-2200 4小時任食
食完休息會又再戰 無限量供應 最緊要食到滿載而歸

不要以為放題都是「是是但但 隨隨便便」
來到六國 你絕對不會失望

12月17日前 客人均會獲贈雲丹燒及威靈頓牛柳😋
而12月18日後更加送出煎羊扒及煎帶子
火焰雪山

還有久遺了的火焰雪山呢
單是以上數款 已經是值回票價 物超所值

小巧的一碟 先打開味雷大門🥒
除此以外 沙律是健康人士最愛 款式亦有不少選擇
藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、
日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄、粟米蛋蟹子沙律

相信大家食放題 其中一項主攻想必也是刺身壽司類吧 「通通都給我們來一份」🍣

刺身:三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、 甜蝦、八爪魚

壽司/卷物:三文魚、牛油果醬熟蝦、醬汁蟹棒、北海道帶子、烏賊、炙燒三文魚配羅勒醬、蒜香燒牛肉、玉子燒、芥辣八爪魚軍艦、吞拿魚蓉海苔飯、花之戀手捲

刺身的擺盤不但精美 用料新鮮、鮮甜
可以豪食刺身真的很爽
不過即叫即做的吞拿魚蓉海苔飯及花之戀手捲亦是不錯選擇

食過「生冷食物」感覺不錯
原來酒店的熱食更有驚喜🍢

首選推介串燒:帆立貝、青口、西冷牛粒、豬頸肉、雞翼、牛舌、蝦、野菜、粟米、燒菠蘿、燒多春魚
當中以西冷牛粒及燒菠蘿最叫人喜愛 可以encore
前者外表微焦肉質軟嫩 後者則鮮甜多汁

另外還有大人小孩都喜愛的日式小吃及天婦羅類
日式小吃:鱆魚小丸子、海鮮秋葵大阪燒、吉列炸蠔、日式木魚花豆腐🐙
天婦羅:蝦、軟殼蟹、金菇、芋頭、鮮冬菇、南瓜

如果吃過以上 大胃王或長輩們尚未滿足

不仿一試煮物:日式咖哩雞、日式茶碗蒸、日式香菇煮物、豚肉大根煮、酒粕三文魚頭味噌湯、牛肉溫泉蛋芝麻醬油湯、沖繩黑糖滷牛肋條

及飯/麵類:醬油素雞拉麵、日式叉燒烏冬、明太子三文魚炒飯
特別一讚日式咖哩雞 調味剛好 真想來碗米飯😽
而客人亦不用擔心太飽肚 飯麵類都是小小一碗
就可以留返位置試其他美食了

放題當然少不了「甜品放題
甜品:柚子芝士蛋糕、檸檬撻、星光幻彩啫喱、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布丁、白玉紅豆抹茶凍
一系列都充滿少女心 在坐的甜魔們每樣都點了

更贈送白酒乙杯
相信大家都能夠跟家人友人食返夠本
大快朵頤 盡享口福

【閃爍冬日瀛風放題
味道: 4/5;環境: 4.5/5;服務: 4.5/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

Le Menu 💌

🌗 Openrice:yee6192004
2021-12-03
火焰雪山
2021-12-13 512 浏览
就快到「聖誕節」,搵到地點慶祝未呀?相信最受歡迎一定係酒店自助餐,食物種類多又有氣氛,一班人熱熱鬧鬧又真係好開心。但好多時都會分兩輪,人多時拎食物都會有點急趕,對嗎?如果家陣話比妳聽,可以係酒店食放題,食足4個鍾,無錯,妳無聽錯,係4粒鐘,成件事係咪開心好多呢?位於灣仔的六國酒店,早前推出「黯然銷魂飯」大受歡迎,就算賣到$400一個套餐,依然晚晚爆,或許是質素取勝吧!而臨近聖誕節,Le Menu 推出日式放顯,就算係節日當天,依然可以由1800食到2200,食足4個鐘。其實又真係好處多多,一來無須等齊人開動;所有食物按人頭份量上,減少浪費;唔怕比其他客人摷到亂晒,保持衛生;仲可以慢慢食,絕無趕頭趕命的感覺。先講下價錢,由12月1日至17日,成人$538 / 小童$438,而12月18日至2022年1月2日,成人$598 / 小童$498,但已經係實價,無須再加10%服務費。優惠真係浪接浪,原來4人同行,一人免費(但只限每日首20名顧客,而且不適用於12月24、25、26以及31日)係12月17日前,客人會獲贈龍蝦雲丹燒同威靈頓牛柳。而係18號之後更加送煎羊扒、煎帶子以及堂弄火焰雪山,單
就快到「聖誕節」,搵到地點慶祝未呀?

但好多時都會分兩輪,人多時拎食物都會有點急趕,對嗎?

係12月17日前,客人會獲贈龍蝦雲丹燒同威靈頓牛柳
而係18號之後更加送煎羊扒、煎帶子以及堂弄火焰雪山,單係上述幾樣都已回返一半本啦!
中間仲會加插Off Menu 驚喜。

放題以日式作主打,總共有A~F供大家選擇,睇啱剔好交給侍應就可以,唔使行出行入。

飲品方面,餐廳free flow果汁汽水,成人仲有杯白酒。

就由最喜歡既食物講起。
串燒

帆立貝、青口、西冷牛粒、豬頸肉、雞翼、牛舌、蝦、野菜、粟米、菠蘿以及多春魚

必食西冷牛粒、雞翼、牛舌、帆立貝同菠蘿,燒得好香口,少少焦香,又不會烤過火,配酒一流。
刺身

一向最受人歡迎必定係刺身,每位客人落order,都會擺放得靚靚又整齊,仲要有冰鎮住先上檯,確保新鮮衛生。

三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、八爪魚同甜蝦

食完一round,隨時可以時翻兜。
煮物

其實幾飽肚下,有日式咖哩雞、日式茶碗蒸、豚肉大蜆煮、日式香菇煮物、酒粕三文魚頭味噌湯、牛肉溫泉蛋芝麻醬油湯及沖繩黑糖滷牛肋條

咖喱雞份量多,好入味、大蜆煮好鮮甜,牛肋條炆得好稔又惹味。
天婦羅

蝦、軟殼蟹、金菇、芋頭、鮮冬菇及南瓜

油份似乎可以瀝得更清,但可接受,炸漿厚薄亦合格。

日式小吃

反而小吃水準不錯,尤其是吉列炸蠔,外脆內嫩又juicy。
其他有章魚小丸子、海鮮秋葵大阪燒同日式木魚花豆腐

甜品

首選當然係位上火焰雪山,視覺效果一流,充滿了酒香,內裡是雲尼拿雪糕,諗起都想食。

在坐有甜魔,一口氣將甜品紙盡掃。

柚子芝士蛋糕、檸檬撻、星空幻彩啫喱、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布丁 及白玉紅豆抹茶凍
個人覺得忌廉卷同抹茶凍幾啱自己口味。
沙律

想食返清少少,有藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄以及粟米蛋蟹子沙律

日式涼菜

想食下涼菜,都有日式凍豆腐配胡麻醬、柚子海蜇、帶子裙邊、青瓜粒味付螺肉及鮮茄泡菜冷麵
壽司/卷物
建議大家將胃納放係之前推介菜色,因為壽司只能說不過不失,但總有愛好者的。

種類有三文魚、牛油果醬熟蝦、醬汁蟹棒、北海道帶子、烏賊、炙燒三文魚配羅勒醬、蒜香燒牛肉、玉子燒、芥辣八爪魚軍艦、 吞拿魚茸海苔飯及花之戀手卷
熱湯

泡菜豆腐湯或是西湯(每日更新,今次是忌廉南瓜湯)。

前者都幾辣下,而後者甜滑又濃稠。
飯/麵類

想飽肚又有醬油酥雞拉麵、日式叉燒烏冬同明太子三文魚炒飯。

總括而言,係聖誕節搵餐廳已經難,竟然無乜加價,仲要upgrade,非正日三送一,食得安全又衛生。

試食活動
踏入 12月,聖誕氣氛越是濃厚,總會在這些日子裡想起自助餐,開開心心與好友們瘋狂食餐飽! 雖然,現在不能享用自助餐,但放題也不錯喔!既可盡情享用,又可食得安心!最近,便約了幾個好食之徒,來到六國酒店的 Le Menu,盡情享用全新推出的『閃爍聖誕瀛風放題』。  頭盤先來龍蝦雲丹燒、威靈頓牛柳,還加配星級主菜煎羊扒及煎北海道帶子,單是這盤美食已足夠回本!龍蝦雲丹燒開邊而上,不但大大件、啖啖肉,而且以濃香芝士燒焗,相當芝味,最正還是龍蝦頭滿載蝦膏,滿足口感,令人回味。更沒想過放題也可以品嘗如此豐富的威靈頓牛柳,外層酥皮烤焗得宜,切開時,牛柳呈嫩紅色,食落牛肉味濃,而家肉汁滿溢。大大粒的帶子原粒而上,相當彈牙,相比之下,羊架變得遜色!刺身方面,第一輪會奉上精美擺設,美翻了!刺身種類也不少,有三文魚刺身、吞拿魚刺身、希靈魚刺身、油甘魚刺身、甜蝦刺身、八爪魚刺身及螺肉,款款冰凍鮮味。特別推薦肥美的三文魚刺身,還有口感有咬勁,新鮮爽嫩的八爪魚刺身。不少朋友也推薦  Le Menu 的串燒,我們當然不會錯過,但由於選擇太多,令人花多眼亂,結果,友人差不多每款也點了兩串來嘗嘗!  而我這牛魔王,當然不
不少朋友也推薦  Le Menu 的串燒,我們當然不會錯過,但由於選擇太多,令人花多眼亂,結果,友人差不多每款也點了兩串來嘗嘗!  而我這牛魔王,當然不會錯過當中的西冷牛粒,脂肪含量適中,又有咬口。除了西冷牛粒,帆立貝、燒菠蘿同樣是我的心水推薦!
一籃子的天婦羅,用上新鮮的食材,有蝦、軟殼蟹、金菇、芋頭、鮮冬菇及南瓜,營造香脆的口感,粉薄酥脆,相當香口。
還有沙律,BeautySearch 特別喜歡日式柚子鮮蝦沙律,酸酸甜甜的,清新味美,吃多了正好可以消消濟!
吃得飽飽,正想點選甜品時,忽然揣來一碟蟹鉗,原來是廚師的新菜式,每一枱食客均獲一碟,大家可以率先品嚐這道 - 麵鼓蟹鉗。麵鼓味不算太濃,不會有過鹹的味道,反而更能提鮮,相當不錯,如正式納入餐單內,定必大受歡迎。
BeautySearch 最開心當然是甜品時間,因為有久違了的火焰雪山,而且仲要係迷你版,一人獨享都無問題!

火焰熄滅後,半溶的雪糕真的非常味美,中間還夾著蛋糕及雜果,加添口感!
另外還可任點:柚子芝士蛋糕、檸檬撻、星空幻彩啫喱、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布丁、白玉紅豆抹茶凍等多款甜品,而 BeautySearch 最愛柚子芝士蛋糕,芝士味道適度,透出清新柚子氣息,加上一口一粒,非常方便!還有白桃忌廉卷,可樣清新味美,如不是吃得太飽,真想多點兩件喔!
2021-11-15 3553 浏览
有個小朋友好鐘意食雪糕窩夫,發現<六國酒店> Le Menu 推出冬日韓風X窩夫🧇甜品🍮下午茶任點任食放題,為了同呢個為食嘅小朋友去歎下,便來試下新野。食物選擇不算好多,主要都係韓式小食、甜品同雪糕窩夫。韓式香辣炸雞/韓式炸雞🍗:炸雞雞肉夠嫩,吾鞋口,好味,值得加單。韓式泡菜年糕:味道正常韓式魚糕串:個人好鐘意魚糕串,有d似薄身魚蛋甘,味道不錯。韓式紫菜飯卷:個人一般般,不過小朋友好喜歡。韓式海鮮煎餅:比較多粉漿,多d材料會更好。韓式餃子:好好食,大隻又多饀。主角就係人氣窩夫,重點係酒店即叫即製,上到枱仲係熱辣辣,又夠厚,入口外脆內軟,而且仲有4款Haagen-Dazs 雪糕🍨可以比你自由配返,另外仲有其它Topping,窩夫迷可以放心喪食。其它甜品包括: 菠蘿椰香奶凍、蘆薈芒果布甸🍮、酥皮蘋果批、百利甜酒朱古力撻🥧、雲石芝士蛋糕🍰等等,種類未算有什麼特別驚喜,不過味道不錯。飲品: 可以無限量添飲咖啡/茶☕️以食足2.5小時來講,酒店餐廳環境坐得非常舒適,服務質素吾錯,價格合理,不過韓式小食選擇不多,如果韓式小食有更多選擇會更加好。供應日期: 星期一至日供應時間🕰下午3時

食物選擇不算好多,主要都係韓式小食、甜品同雪糕窩夫。

韓式泡菜年糕:味道正常
韓式魚糕串:個人好鐘意魚糕串,有d似薄身魚蛋甘,味道不錯。
韓式紫菜飯卷:個人一般般,不過小朋友好喜歡。
韓式海鮮煎餅:比較多粉漿,多d材料會更好。
韓式餃子:好好食,大隻又多饀。

飲品: 可以無限量添飲咖啡/茶☕️

供應日期: 星期一至日
供應時間🕰下午3時至5時30分
成人:每位$188 / 小童:每位$138 (3-11歲)
(所有價目另加一服務費)
庆祝纪念
生日
2021-11-11 1626 浏览
老婆生日晚餐預訂了六國酒店的西餐廳Le Menu。因疫情關係,自助餐變成了用紙點菜的放題晚餐,另外包括每位一份鵝肝龍蝦牛柳。放題方面主要分為刺身,壽司,串燒,天婦羅,甜品,雖然種類不算太多,但以我們的食量正好是貴精不貴多。飲品則只有橙汁和蘋果汁,另送兩杯味道一般的白酒,沒有熱飲可選比較奇怪。鵝肝龍蝦牛柳份量很大,食完已飽了六七分,鵝肝不錯,龍蝦又乾又凍非常失敗,牛柳肉味十足但因沒有詢問客人要幾成熟,因此生熟度是否適合個別客人就要看運氣了。放題刺身方面,三文魚,帶子,甜蝦也非常鮮美。天婦羅估計是即叫即炸,每次送來的均是又熱又脆,其中蝦和軟殼蟹是必食之選。串燒方面牛舌和一口牛肉也很精彩。湯只試了泡菜豆腐湯,味道不錯。甜品方面我最喜歡3.6牛乳綠茶布丁。由於我們食量有限,最終只點選了三輪就投降了,可說是最佳客人🤣🤣🤣雖然種類不算多,但有幾種叫人欣賞的食品,其實已經足夠了。總括來說我們還是很滿意,以性價比來說值得推介。
老婆生日晚餐預訂了六國酒店的西餐廳Le Menu。因疫情關係,自助餐變成了用紙點菜的放題晚餐,另外包括每位一份鵝肝龍蝦牛柳。放題方面主要分為刺身壽司,串燒,天婦羅,甜品,雖然種類不算太多,但以我們的食量正好是貴精不貴多。飲品則只有橙汁和蘋果汁,另送兩杯味道一般的白酒,沒有熱飲可選比較奇怪。

• 天婦羅
2021-11-11 1178 浏览
同朋友試新嘢,嚟咗六國酒店食晚市日式放題, 平日晚上幫襯, 侍應招呼唔錯, 每次岳高頭想搵侍應,都好快就過來幫忙, 一坐低會問飲乜嘢, 好似淨係得蘋果汁同橙汁揀, 我揀咗熱水, 另外仲好似每位送一杯白酒, 白酒好飲 我同朋友都飲曬, 佢係類似出面啲放題鋪頭咁樣,畀啲紙仔你寫數目字去order, 主要都係日式野, 有刺身、天婦羅、串燒、甜品……冇記錯好似人齊之後,就會上一盤砌得好靚嘅魚生畀你, 咁除咗好睇都好食嘅 食完之後亦都無唔舒服之後再上嘅刺身係普通用碟上,跟住每人就有一碟呢啲, 有鵝肝多士、龍蝦同埋牛,龍蝦冇問題,個牛都ok嘅, 但係個鵝肝就真係好奇怪, 同平時出面食開嗰啲好唔同, 坦白講真係覺得個鵝肝多士唔好食不過印像中記得,就淨係呢一樣嘢唔好食, 其他都ok

食完之後亦都無唔舒服

之後再上嘅刺身係普通用碟上,

鵝肝、龍蝦、牛

不過印像中記得,就淨係呢一樣嘢唔好食, 其他都ok
2021-10-07
2021-10-19 2193 浏览
成個體驗其實唔錯嘅,疫情期間食buffet 不斷要除罩帶罩其實真係好唔方便🤡但依到放題形式,坐係位剔紙仔就可以~而座位分隔得幾開👍🏻唔洗痴埋哂好好彩我地個次仲有四人枱,連放野食嘅位置都好足夠🤘🏻____________Package 係包左每人一份【焗龍蝦‧澳洲牛柳‧煎鴨肝】,呢份嘢真係食到飽哂.....搞到放題嘅嘢食得唔多😢味道正常,最好味嘅應該係煎鴨肝配塊小多士😂澳洲牛柳質素不一,我個塊算係幾淋幾好食,但boss 個份就太乾身同太韌🥺焗龍蝦上枱個陣好似係凍海鮮咁😂肉質都好硬。___________放題食物選擇都算係適中會有六張紙仔俾你剔,又分好晒類✅有沙律,熱湯,日式小食,天婦羅,刺身,涼菜,壽司卷物,串燒,煮物,飯麵同甜品!!___________上菜速度好快,刺身亦真係好新鮮👍🏻好食過岀面咩大X 喜,滿X 個啲多多聲🤡串燒個類佢整得幾靚,但我地就略嫌佢燒得唔夠香口😂唔係好入味🤡天婦羅👍🏻全部都係熱辣辣咁上枱,南瓜蕃薯大大件好甜!仲有軟殼蟹!!甜品樣樣都係細細件,唔驚食到好膩,每樣都可以試到🤣___________
好好彩我地個次仲有四人枱,連放野食嘅位置都好足夠🤘🏻
____________
味道正常,最好味嘅應該係煎鴨肝配塊小多士😂
焗龍蝦上枱個陣好似係凍海鮮咁😂肉質都好硬。
___________
放題食物選擇都算係適中會有六張紙仔俾你剔,又分好晒類✅
___________
甜品樣樣都係細細件,唔驚食到好膩,每樣都可以試到🤣
2021-10-01 2001 浏览
在大航買了套票,630一位 包晚早放題。晚餐服務員禮貌很好,因套餐任飲酒水,所以男待應問我們為什麼喝那麼少。我說那是套餐包的,但我們都不喝酒,他笑了笑。貌似沒有飲品可填,但見到人有橙汁,應該要問待應拿。要我們自己寫枱號,但枱上沒有枱號,要我們自己記,這點好無語。走後打電話上房說還有1生果盤未食,這更無語,如果明知有送,為什不1早對我們說?這扣了分。房間也這樣,沒驚喜沒特別,馬桶內還有黃漬。隔音不太好。早餐放題很無奈。1早知道1樓東西餐廳2分邊,但接待處西邊的員工完全不協助東邊的,要我們自己入去找人服務,好奇怪,其實只要每人1部通訊機有客叫員工來接待即可。如果是2間不屬酒店的餐廳,那麽中餐完全沒人接待也太過分了。看之前評論每人是2【粒】,但大概他們見我們身形有點大,每樣給了2【份】,你可以想像一下,燒賣虾交2粒變2籠,然後自己再落的點心,2粒牛肉變成4粒的結果,還是叫的每樣都變雙倍的可怕。要香片變成鐵觀音,還不告訴我們,但算了,其實我也沒介意,畢竟現在他們也不容易。
在大航買了套票,630一位 包晚早放題
貌似沒有飲品可填,但見到人有橙汁,應該要問待應拿。
房間也這樣,沒驚喜沒特別,馬桶內還有黃漬。
隔音不太好。
早餐放題很無奈。
如果是2間不屬酒店的餐廳,那麽中餐完全沒人接待也太過分了。
2021-08-23
團購