我地好多時呢,生活上難免會有d急促,某程度上逼得太緊,係繁華都市既背後,總有種無形既壓力,令人抖唔到氣既感覺,呢個時侯我地就需要layback一下,回到最初點,搵返自己。👇🏻📌M A I N S -▪️ Whole Lobster Tail · Linguine - $328▫️ 先黎個人氣招牌「龍蝦·扁意粉」,原隻龍蝦尾上陣,好有驚喜,龍蝦肉新鮮爽甜,扁意粉吸收哂龍蝦汁,入口香濃惹味,而且做到掛汁力,相當Creamy,好好食。▪️ Tai O Dried Prawn & Scallop · Ristto in Lobster Bisque - $168▫️ 第二道必食就係「大澳虎蝦·北海道帆立貝·龍蝦汁意大利飯扁意粉」,帶子用上新鮮刺身級,chef再係面頭火炙過,所以入口鮮甜得黎帶點焦香,面頭仲有大澳既虎蝦乾,突出到個鹹鮮味,值得一試。📌S N A C K S - ▪️ Honey Butter and Garlic Half · Cut Chicken Wings - $98▫️ 揀左個小食 「蜜蜂糖牛油·蒜香單骨雞翼」,佢地個糖漿係採用加拿大既楓糖漿,所以入口無果種死甜,好舒服,而雞翼炸到外
我地好多時呢,生活上難免會有d急促,某程度上逼得太緊,

係繁華都市既背後,總有種無形既壓力,令人抖唔到氣既感覺,

📌M A I N S -
Whole Lobster Tail Linguine

▫️ 先黎個人氣招牌「龍蝦·扁意粉」,原隻龍蝦尾上陣,
好有驚喜,龍蝦肉新鮮爽甜,扁意粉吸收哂龍蝦汁
Whole Lobster Tail Linguine

入口香濃惹味,而且做到掛汁力,相當Creamy,好好食。
Whole Lobster Tail Linguine

Tai O Dried Prawn & Scallop Ristto in Lobster Bisque

帶子用上新鮮刺身chef再係面頭火炙過,所以入口鮮甜得黎

帶點焦香,面頭仲有大澳虎蝦乾,突出到個鹹鮮味,值得一試。

📌S N A C K S -
Honey Butter and Garlic Half Cut Chicken Wings

▫️ 揀左個小食 「蜜蜂糖牛油·蒜香單骨雞翼」,佢地個糖漿
係採用加拿大楓糖漿,所以入口無果種死甜,好舒服,
雞翼炸到外脆內軟,完全係食唔停口。

📌D R I N K S -
▪️ Japanese · Peach Soda - $58

▪️ Espresso · Tonic - $62
Espresso Tonic

▫️ 飲品試左杯「日本蜜桃·梳打」,梳打係來自本土汽水廠閣樓」出品,
比平時飲既更加爽口,而且氣泡lasting更長,加埋日本白桃果蓉,好清新;
Japanese Peach Soda

而「濃縮咖啡湯力水·梳打」用上中焙咖啡豆加埋草本味tonic
兩者溝埋入口係帶點fruity,淡淡果皮香,兩者非常夾,正!

📌D E S S E R T S -
▪️ Pistachio · Basque Cheesecake - $78

▪️ Tiramisu - $68
Tiramisu

▫️ 甜品試左個「開心果·巴斯克芝士蛋糕」,賣相好吸引,
中間食落呈流心狀態,開心果味夠突出,cheese cake入口軟綿,唔錯;
Pistachio Basque Cheesecake

而「意大利芝士餅」入口完全無果種好甜膩既感覺,
而且口感好鬆軟,酒味亦濃郁。
2024-03-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
Tiramisu
朋友生日想找個地方慶祝一下,當然要吃一餐好的,想着想着去Cafe shop也很不錯,又可以吃蛋糕,又有主食,又有特色飲品🍸 今次就選擇了去到銅鑼灣百樂中心的樓上Cafe☕️一踏入餐廳就覺得很溫馨,還設有打卡點位,最吸引我的是月球燈,會發光的的月球燈,顯得特別浪漫💕🌕 餐廳還設有2人Bar枱,可以坐喺度一邊傾偈一邊飲酒😚餐廳提供的食物種類都較為多元化,而且都追求創新創意,所以就讓我想每一樣美食都點一份😂滿足一下好奇心😋⭐️生拆蟹粉拌北京拉麵 $298又到吃大閘蟹的季節,看見好多餐廳都推出蟹類的菜式,餐廳都推出了蟹粉拌麵🍜大大碗蟹粉用來撈麵,超幼細的麵條,每一條都沾滿了蟹粉醬汁🤤⭐️原條龍蝦尾牛油果芒果漢堡 $268超超超大個的漢堡包,一共有四五層,最頂層是香滑的牛油果🥑接著是爽口彈牙龍蝦🦞、酸酸甜甜的芒果🥭、厚切的蕃茄🍅、爽脆的生菜🥬🥰,當然還有自家製的靈魂醬汁🤤這個漢堡就不能一次過吃完,需要分開去吃🤤⭐️明太子薯條 $98外脆內軟的粗薯條🍟配上鹹香鮮味十足的明太子醬,每一條薯條都能夠沾上明太子醬🤤薯條配什麼醬都很好吃。⭐️Matcha Mochi Basque $78是一個抹茶加上麻糬餡的Bas

⭐️生拆蟹粉拌北京拉麵 $298

⭐️原條龍蝦尾牛油果芒果漢堡 $268

⭐️明太子薯條 $98

⭐️Matcha Mochi Basque $78
是一個抹茶加上麻糬餡的Basque芝士蛋糕🍰抹茶味道非常濃郁不會太甜,而蛋糕內有超軟滑的麻糬🤤加上朋友生日可以在蛋糕上加上他的姓名,給他一個生日驚喜

⭐️Green Giant $78
超級Fresh 及超健康的Smoothies,有多款綠色蔬果攪拌而成,有羽衣甘藍、牛油果、青蘋果、香蕉及菠蘿🍍高纖維味道又不錯

⭐️開心果Latte(Ice) $62
越飲越有香濃的開心果鮮奶,而且餐廳還加入了開心果果仁在飲品內,增添了口感以及提升了開心果的味道👅
  • 生拆蟹粉拌北京拉麵
銅鑼灣百樂中心呢間cafe環境舒適,放咗懷舊金曲海報同好靚嘅月球燈🌕連食物都擺盤精緻,美美的打卡一流!最近仲推岀咗期間限定菜式,融入時令大閘蟹,身為蟹迷點可以錯過!😋🦀生拆蟹粉拌北京拉麵 適逢大閘蟹季節,餐廳推出期間限定嘅蟹粉拌麵😍鐘意食蟹嘅真係唔好錯過!蟹粉份量認真十足,絕對唔吝嗇,滿滿嘅蟹膏蟹粉鋪滿幼滑拉麵,完全解放雙手就食到🤤驚唔夠滿足?旁邊有個小碗裝住更多嘅蟹粉,淋落拉麵超級澎湃!大閘蟹比較寒涼,所以餐廳好貼心咁玩少少gimmick,食之前以香水壺噴上女兒紅,中和返寒性,仲有提鮮作用👍🏻除咗滿滿蟹味仲帶點酒香,唔使拆殼就滿足到食蟹嘅慾望🥰🥚北海道海膽帆立貝幼蛋麵 幼蛋麵平時比較少見,麵條呈金黃色,口感彈牙,有少少蛋香~麵條掛汁度一流,食落好creamy;海膽同帆立貝都好鮮甜,整個麵嘅配搭perfect!💚開心果巴斯克芝士蛋糕 蛋糕表面鋪滿開心果碎及食用花,開心果控表示未食望到都滿足!蛋糕口感幼滑軟身😍散發濃郁開心果同芝士味,唔同層次配搭得幾好👍🏻而且食落唔會覺得膩,有少少生酮飲食嘅feel,感覺幾健康🤣🍟明太子薯條 薯條炸得幾香脆,唔會好油,滿滿嘅蟹籽、明太子、蛋黃醬及沙律醬配

🦀生拆蟹粉拌北京拉麵

🥚北海道海膽帆立貝幼蛋麵
開心果巴斯克芝士蛋糕

💚開心果巴斯克芝士蛋糕
蛋糕表面鋪滿開心果碎及食用花,開心果控表示未食望到都滿足!
明太子薯條

🍟明太子薯條
薯條炸得幾香脆,唔會好油,滿滿嘅蟹籽、明太子、蛋黃醬及沙律醬配埋一齊食,口感唔錯👍🏻不過略嫌沙律醬蛋黃醬偏多,輕手少少就啱啱好~
宇治抹茶草莓鮮奶

🩵Blue Lagoon
呢杯藍白色嘅梳打好靚🤩
飲嗰陣記得攪勻底部,如果唔係就好甜架啦🤣甜度適中,飲落有少少似波子汽水~

🍵宇治抹茶草莓鮮奶
另一杯靚靚漸層效果💚❤️
淡淡抹茶香,搭配香甜士多啤梨醬味道剛剛好

總結:食物質素高,擺盤精美,推薦嚟呢到layback放鬆下!
開心果巴斯克芝士蛋糕
宇治抹茶草莓鮮奶
  • 明太子薯條
1K
2023-11-13 2682 浏览
位於耀華街百樂中心的「Layback Cafe & Bar」咖啡店、酒吧、FUSION菜於一身的,餐廳環境令人放鬆,一旁有一整排窗,日間自然光充足,晚上就是銅鑼灣的夜空,而入面除了有塌塌米座位,打卡位也甚多,重有大量毛公仔排排坐,令人溫暖又舒服👍🏻這裏嘅食物質素一向好評如潮,水準甚高,用上優質食材但價錢合理,而且定時會推出特色和季節性嘅菜式,適逢現在係食大閘蟹最佳嘅時間,餐廳推出咗時令Fusion菜式「生拆開蟹粉半北京拉麵」睇相已經好想食,仲有配合這個主題的花雕特飲,一於今晚就要試齊晒😋🦀▪️生拆開蟹粉伴北京拉麵擺盤賣相已經令人相當驚艷,選用中國風餐具,上碟時店員更加會用懷舊香水壺噴上十年女兒紅,儀式感滿分!拉麵上淋上海量的生拆大閘蟹醬汁,滿滿蟹糕、蟹籽和絲絲蟹肉,口感豐富。萬壽無疆茶杯入面更毫不吝嗇加入大量甘香澄黃的蟹粉醬用作撈麵,真是非常奢華,而拉麵選用日本手延素麵,口感柔軟中帶點煙靭,美味指數實在無可挑剔😋🐟▪️ 香芒醬比目魚這個比目魚用上炸的做法,薄薄的炸槳,外層炸得相當香脆,內裡魚肉香滑多汁,配上酸酸甜甜的脆米香芒醬,非常開胃,配菜有炸原個蒜頭和燒蘆筍,食魚嘅時候亦可配上辣椒絲增

🦀▪️生拆開蟹粉伴北京拉麵

🐟▪️ 香芒醬比目魚
這個比目魚用上炸的做法,薄薄的炸槳,外層炸得相當香脆,內裡魚肉香滑多汁,配上酸酸甜甜的脆米香芒醬,非常開胃,配菜有炸原個蒜頭和燒蘆筍,食魚嘅時候亦可配上辣椒絲增添風味

🍟▪️ 明太子薯條
炸得香脆嘅粗薯條,配上嘅明太子醬和大量蟹籽,鹹鮮香味十足,一口接一口食不停口

🍰▪️Matcha Mochi Basque
入口綿滑細密的抹茶巴斯克蛋糕,抹茶味道濃郁細緻,夾層是手工製煙靭的麻糬,面層再加上細滑的抹茶醬,整件蛋糕唔太甜,外觀及味道上非常高質素

🍹▪️Blue Lagoon
賣相藍白色像天空一樣,用上藍橘子糖漿、梳打水、雲呢拿雪糕組合而成,溝均咗之後味道有點像波子汽水奶昔的味道,得意好飲

🍶▪️Black & Yellow
賣相一絕,用上甚有懷舊風味花樽型的酒樽,有着古代飲酒的風味,這款創意Cocktail 用花雕、伯爵茶、桂圓、茉莉花(一齊浸泡48個鐘以上)最後以千日紅點綴 ,入口淡淡花雕香配合桂圓清甜的伯爵茶,味道一流,誠意推介
  • 明太子薯條
  • Black & Yellow
2023-11-06 1782 浏览
Layback Cafe & Bar地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖今日朋友帶我去銅鑼灣揾嘢食😆,估唔到俾我哋發掘到一間CP值極高嘅西餐廳~生拆蟹粉拌北京拉麵🍝$298一上場就雙眼發光,因為真係超級吸精。北京拉麵軟硬度適中,再配上個超多蟹粉, 足足有成3種蟹粉😏,口感嫩滑味啖啖都好重蟹味,再加上女兒紅,好有特色呀,不錯,正😋。北海道海膽帆立貝幼蛋麵🍝$198義大利麵恰到岩岩好煙煙韌韌好有嚼口😙,帆立貝有彈性好鮮味配上大大份海膽,清爽而且不油膩嘅口感十足,幾好😌,正。老干媽Burrata Cheese Salad🥗 $118水牛芝士和車厘茄配上老乾媽; 花椒油; 黑醋和柚子醋,辣辣鹹鹹,超開胃,好食到停唔到口😈Sigature Deluxe Chocolate w/Oreo🧋$78杯子盛住濃濃朱古力同曲奇味😎,唔單止好透心涼,飲起嚟仲有少少咬口添,加上頂層幼滑Cream又够企身,啖啖都好有口感🥳,正。Gin-Yun🍹$108呢個組合夾埋一齊味道清新得黎又好有層次🍃,估唔到呢個組合咁正,好開胃呀,真係好適合呢㗎迎接夏天嘅到來🤤。#nicefoodie銅鑼灣-------
Layback Cafe & Bar
地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖

生拆蟹粉拌北京拉麵🍝$298

北海道海膽帆立貝幼蛋麵🍝$198

老干媽Burrata Cheese Salad🥗 $118

Gin-Yun🍹$108

#nicefoodie銅鑼灣

----------------
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡 #銅鑼灣 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #西餐
4天前 0 浏览
今日同朋友久違聚會~我選擇左呢間位於銅鑼灣的Layback Cafe & Bar🤍餐廳環境讓人放鬆,裝修風格特別!係一間高質嘅西餐廳,朋友同我都好鍾意🥰蘋果蜜桃鮮打綠茶呢杯飲品喺其他地方好少見,所以好值得試!濃郁的蜜桃汁再配搭清香淳樸的綠茶,味道香甜帶一點淡淡的苦澀,再加上清甜嘅蘋果味,非常可口、口感豐富🤤蘋果啤梨鮮打綠茶這個和蜜桃鮮打綠茶有鮮明的分別!蘋果啤梨先打綠茶,味道非常清新、啤梨與蘋果的味道融合,十分清甜💚再加淡香的綠茶簡直是絕配!芝士薯條芝士和薯條是一個很好的搭配~是很多人喜歡的組合😋而呢間餐廳嘅芝士薯條味道有層次,芝士醬料很多,薯條香脆,是芝士愛好者必點的菜式!蟹膏蟹肉卡邦尼卡邦尼係有名嘅意粉之一,用蟹肉同蟹膏搭配卡邦尼,我是第一次見,但是讓我非常驚喜!濃郁的蟹膏和香甜的蟹肉加上卡邦尼原本的味道,非常美味!不會太膩、味道豐富❤️如果喜歡食蟹的人,一定要試一下!明太子軟殼蟹扁意粉作為蟹肉愛好者,這個一定是必點的!明太子醬料鹹香味俱全帶一點微辣,非常惹味!加上香脆可口的軟殼蟹,還有七彩顏色的配料裝飾,非常美觀😍更加令人開胃!Ube Mochi Basque Cheesecake

蘋果蜜桃鮮打綠茶

蘋果啤梨鮮打綠茶

芝士薯條

蟹膏蟹肉卡邦尼
富❤️如果喜歡食蟹的人,一定要試一下!

明太子軟殼蟹扁意粉

Ube Mochi Basque Cheesecake
最後梗係要食吓餐廳嘅甜品啦~今次我哋就嗌咗呢個Ube Mochi Basque Cheesecake💜淨係就咁睇個外表已經覺得好吸引!食埋更加不得了!Cheesecake 質感creamy,入口即溶再加埋入面嘅麻糬,煙靭嘅口感,非常特別!紫薯味仲要好香甜🤤

喺繁忙嘅鬧市我哋總需要一個可以俾我哋放鬆嘅地方同朋友傾吓計食餐飯~而Layback Cafe & Bar就係一個可以俾人放鬆下嘅餐廳,店員態度都好好,令我哋成個用餐體驗都好開心🥰店員會顧及我哋嘅需要提供適合我哋嘅服務!加上餐廳優雅嘅環境,美麗嘅月亮燈,更加好適合打卡🫶🏻總括而言真係好值得一試~

2024-04-17
用餐时段
  • 蟹膏蟹肉卡邦尼
4天前 0 浏览
濃縮野菌松露扁意粉🍝用食用花做伴碟賣相唔錯黑松醬好creamy 掛曬係麵條上Cafe空間唔算大 環境都OK不過唔會話好闊落同朋友搵個地方坐低食嘢吹吓水👍🏻擺盤幾靚 啱晒打卡
濃縮野菌松露扁意粉🍝
用食用花做伴碟賣相唔錯
黑松醬好creamy 掛曬係麵條上

Cafe空間唔算大 環境都OK
不過唔會話好闊落
同朋友搵個地方坐低食嘢吹吓水👍🏻
擺盤幾靚 啱晒打卡
2023-09-15
近期發現咗一間銅鑼灣樓上西餐廳除咗嘢食好食之外,餐廳裝修都有好多打卡位特別係有一張長形日式榻榻米位一大班朋友可以食住嘢輕鬆傾偈餐牌有不少特色款式可以揀如果鍾意食蟹粉嘅你一定要必選✨生拆蟹粉拌北京拉麵 $298蟹粉份量十足,除咗拉麵上有蟹粉外,另附有一碗蟹粉,濃郁蟹高蟹油,食之前店員會噴上女兒紅,冇咁寒涼,認真細心💖✨四川黑糖單骨雞翼 $118外皮酥脆,醃得入味,小小微辣✨霹靂霹靂烤法國春雞$188皮脆肉嫩,香口惹味✨草莓奶油 $68新鮮香甜草莓🍓甜而不膩軟滑奶油配上脆皮窩夫,雙重口感!
近期發現咗一間銅鑼灣樓上西餐廳
除咗嘢食好食之外,餐廳裝修都有好多打卡位
特別係有一張長形日式榻榻米位
一大班朋友可以食住嘢輕鬆傾偈

餐牌有不少特色款式可以揀
如果鍾意食蟹粉嘅你
一定要必選
✨生拆蟹粉拌北京拉麵 $298

✨四川黑糖單骨雞翼 $118
外皮酥脆,醃得入味,小小微辣

✨霹靂霹靂烤法國春雞$188
皮脆肉嫩,香口惹味

✨草莓奶油 $68
新鮮香甜草莓🍓甜而不膩
軟滑奶油配上脆皮窩夫,雙重口感!
呢間英式Café成為與友人相聚的星期日休閑午餐之選,店鋪小而溫馨,最好就是沒有訂枱也不用排隊😍由於主要想試佢啲main,所以無點到set menu。1️⃣英式炸魚配黑松露薯條 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟒𝟖鱈魚厚實有嚼口,炸粉比例恰到好處,配上 檸檬汁即時提升層次,不用沾他他醬也不錯。薯條唔夠多黑松露,下面啲薯條只能齋食/點茄汁2️⃣蟹膏蟹肉卡邦尼𝑯𝑲𝑫𝟏𝟓𝟖足料蟹肉(仲要有蟹籽),濃濃的芝士味+蟹味,鐘意creamy嘅人實岩。 3️⃣大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯𝑯𝑲𝑫𝟏𝟔𝟖呢個配搭新鮮,有Fusion感覺,蝦乾夠重蝦味,配埋個龍蝦汁好開胃。帆立貝都啱啱好火候,入口鮮嫩。💡總結/幾碟份量都算正常多,唔係打卡餐廳食唔飽3個女仔3碟絕對夠飽。出品質素平均地好味🧡❤️
由於主要想試佢啲main,所以無點到set menu。

1️⃣英式炸魚配黑松露薯條 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟒𝟖

薯條唔夠多黑松露,下面啲薯條只能齋食/點茄汁

2️⃣蟹膏蟹肉卡邦尼𝑯𝑲𝑫𝟏𝟓𝟖

3️⃣大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯𝑯𝑲𝑫𝟏𝟔𝟖

💡總結/
幾碟份量都算正常多,唔係打卡餐廳食唔飽
3個女仔3碟絕對夠飽。出品質素平均地好味🧡❤️

英式炸魚配黑松露薯條
大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯
英式炸魚配黑松露薯條
大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯
  • 大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯
2024-02-28 84 浏览
睇食評見到個蟹粉拌麵同開心果芝士蛋糕先諗住去嘅,果然冇令人失望。打卡出嚟效果都好得!因為都好full又冇book位,陰差陽錯之下坐咗啤啤熊張枱,雖然要爬入去,但係有啤啤相伴都好開心😆除咗蟹粉拌麵,仲叫咗黑松露薯條,同埋手撕豬肉漢堡包🍔。三個人600零蚊,都好ok啦,又有得打卡,啲嘢又好食😋蟹粉拌麵要趁熱食,蟹粉份量好多,不過掛住影相遲咗食的話,開始會有少少腥味。價錢實在係貴,但有咁澎湃嘅蟹粉,都算數啦。黑松露薯條不過不失。手撕豬肉漢堡個微調得不錯整體ok。開心果巴斯克蛋糕,賣相實在驚豔。味道來計,唔算甜,可能開心果蓉的份量俾cream cheese多,芝士味唔夠,口感可以再滑啲。呢間cafe係完全可以再去翻兜的😋

除咗蟹粉拌麵,仲叫咗黑松露薯條,同埋手撕豬肉漢堡包🍔。

三個人600零蚊,都好ok啦,又有得打卡,啲嘢又好食😋

黑松露薯條不過不失。

手撕豬肉漢堡個微調得不錯整體ok。

呢間cafe係完全可以再去翻兜的😋

2024-02-27
  • 開心果巴斯克芝士蛋糕
  • 燒烤醬手撕豬肉漢堡
2024-02-21 125 浏览
今次係同2個朋友gathering🥰求其喺銅鑼灣搵間cafe食lunch~ 一入到去個signature 熊啤啤位已經有人,所以影唔到相😭講番環境,正正常常cafe, 少少迫但可以接受~3個女仔 嗌咗勁多野食(每份都好多,最後係食唔晒,打包比男朋友食)😂🐻黑松露薯條🐻好!大!份!食完基本上飽咗一半😂松露醬好正好好味,薯條係厚切~外脆內軟,正!🐻避風塘蟹肉扁意粉🐻又係超大份!蟹肉都唔少,不過略嫌唔夠避風塘味~🐻終極卡邦尼🐻😅😅😅如果冇大胃王在場,建議唔好嗌,因為係超級濟😂同埋比較乾身,唔夠滑,擺咗一齊已經黏埋一舊🐻Peri Peri 烤春雞🐻又配咗薯條🥹早知唔嗌黑松露薯條🥹雞燒得幾好,幾香,而且夠滑,唔錯之選~🐻開心果巴斯克蛋糕🐻其實冇乜開心果味,而且幾漏😂打卡一流但味道一般~總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)

🐻黑松露薯條🐻

🐻避風塘蟹肉扁意粉🐻
又係超大份!蟹肉都唔少,不過略嫌唔夠避風塘味~

🐻終極卡邦尼🐻

🐻Peri Peri 烤春雞🐻

🐻開心果巴斯克蛋糕🐻
其實冇乜開心果味,而且幾漏😂打卡一流但味道一般~

總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)
位於銅鑼灣嘅Layback Cafe & Bar,係一間休閒舒適Cafe酒吧🍹裝潢簡約,有好多可愛擺設、復古唱片💿餐廳有pizza、burger、意粉、沙律、小食等🤩款式特別,比客人優雅嘅Fusion 感覺🥰🦀生拆蟹粉拌北京拉麵鋪咗滿滿嘅蟹粉,加上蟹膏、蟹肉同蟹子🦀再付上一碗蟹粉,每一啖都係蟹嘅味道🦀勁足料👍🏻拉麵質感彈滑😝店員仲會喺上面噴上女兒紅,淡淡酒香味,可以提升鮮味,非常特別😆🦐大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯北海道帆立貝鮮甜彈牙😝龍蝦汁味道濃郁🦞意大利飯creamy質感🍚大澳虎蝦乾蒸煮後會散發濃濃鮮蝦香味🦐肉質爽口彈牙,可以食到海鮮原有嘅風味😛🍟明太子薯條香脆可口嘅薯條🍟明太子味道濃郁鮮美,唔會好辣😛明太子醬上面仲會有蟹子、芝麻、紫菜碎,口感豐富😝🍰開心果巴斯克芝士蛋糕香醇嘅巴斯克蛋糕散發開心果嘅堅果風味😛蛋糕撒上粒粒開心果仁碎,好有口感😚巴斯克芝士蛋糕口感軟滑,開心果味道濃郁🥰飲品方面叫咗沙冰Sigature Deluxe Chocolate w/Oreo / Strawberry🍫🍓濃郁朱古力味再有陣陣士多啤梨及Oreo 味😛同埋日本蜜桃梳打🍑香甜清新蜜桃味🫶🏻

🦀生拆蟹粉拌北京拉麵

🦐大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯

🍟明太子薯條

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕
香醇嘅巴斯克蛋糕散發開心果嘅堅果風味😛

2024-02-16 82 浏览
時不時都會去Layback cafe 除咗佢喺pet-friendly 🐶☺️餐廳仲不時會更新menu📝🧸又會重整餐廳有毛氈嘅位置比食客坐得更舒服~上排去又有新野食啦!𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤🦀 生拆蟹粉拌北京拉麵 💲298拉麵鋪滿蟹粉😍仲另附一碗蟹粉~ 真係勁足料!店員送上時仲會噴灑適量女兒紅提鮮🦀每啖爽彈軟滑嘅拉麵入口都掛滿蟹粉🤤香濃鮮味~好正😋🍳 All Day Breakfask 💲168好豐富!有靚靚炒蛋、croffle、smoked salmon、parma ham、炒雜菇、煎過嘅車厘茄、炸薯餅、茄汁豆同牛油果🥑 好飽呀! 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤🍹Sor Berries 💲78 係smoothie嚟~用上士多啤梨、藍莓、紅莓同牛油果,感覺幾健康~ 味道酸甜香滑, 但有點小貴~🍹Earl Grey Mocha 💲58伯爵茶加上mocha原來好夾,無咁甜而且帶點茶香,好味喎~ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥🌸☁️ Blossom in the Air 💲128見到棉花糖就好開心😃下底有餅乾、雪糕、oreo餅碎~📌溶得好快,要快啲消滅佢!
時不時都會去Layback cafe
除咗佢喺pet-friendly 🐶☺️
餐廳仲不時會更新menu📝
🧸又會重整餐廳有毛氈嘅位置
比食客坐得更舒服~

上排去又有新野食啦!

𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤
🦀 生拆蟹粉拌北京拉麵 💲298
每啖爽彈軟滑嘅拉麵入口都掛滿蟹粉🤤香濃鮮味~好正😋

🍳 All Day Breakfask 💲168

𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤
🍹Sor Berries 💲78

🍹Earl Grey Mocha 💲58
伯爵茶加上mocha原來好夾,無咁甜而且帶點茶香,好味喎~

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥
🌸☁️ Blossom in the Air 💲128
2023-11-18
2024-02-14 87 浏览
雖然餐廳🍴空間唔大 但佈置上都花上唔少心思 感覺好Chill店內仲有多個打卡位😂Lunch Set分量超級多😳前菜可選 是日餐湯/沙律🥗當日點選兩份 是日餐湯(南瓜🎃湯)主菜點選兩款都係意粉1. 避風塘蟹肉扁意粉 🍝擺盤好靚😳分量仲好多扁意粉軟硬度適中 避風塘配料(香蔥、辣椒、豆鼓等)配埋蟹啖啖肉絲 口感好夾非常特別!2. ⁠終極卡邦尼卡邦尼味道唔會太膩,味道濃郁,用扁意粉制作,食落好有口感煙肉配料都多 非常足料🍴分量亦足夠2人share✨最後包括兩杯餐飲☕️🫖📍Layback Cafe & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖

雖然餐廳🍴空間唔大
但佈置上都花上唔少心思 感覺好Chill
店內仲有多個打卡位😂

Lunch Set分量超級多😳
前菜可選 是日餐湯/沙律🥗
當日點選兩份 是日餐湯(南瓜🎃湯)

主菜點選兩款都係意粉
1. 避風塘蟹肉扁意粉 🍝
擺盤好靚😳分量仲好多
扁意粉軟硬度適中
避風塘配料(香蔥、辣椒、豆鼓等)配埋蟹啖啖肉絲 口感好夾
非常特別!

2. ⁠終極卡邦尼
卡邦尼味道唔會太膩,味道濃郁,用扁意粉制作,食落好有口感
煙肉配料都多 非常足料🍴
分量亦足夠2人share✨

最後包括兩杯餐飲☕️🫖

📍Layback Cafe & Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖

2024-01-30
用餐时段
2024-02-06 95 浏览
因為睇網路搜尋搵野食睇到呢間cafe, 上到去環境麻麻地,但食物質素好好! 午餐包湯或沙律,咖啡同茶,叫左杯 flat white 同Earl Grey 都好好飲,叫左個impossible burger 勁好味啊! 個包係脆卜卜,加埋是拉差mayonnaise, 好邪惡!龍蝦湯不錯,沙律個 dressing 好好味!太好食,相都唔記得影! 服務態度都幾唔錯嘅!見到有人叫過大閘蟹個餐都好似好特別,會有花雕酒特別加上去一齊食,一定會再返去試其他野!
龍蝦湯不錯,沙律個 dressing 好好味!
太好食,相都唔記得影!