2018-04-16 57 浏览
咖啡廳環境十分舒服,價錢合理。記得當天到咖啡廳是平日下午,當日我和友人在街上正在苦惱吃什麼時,然後剛巧看到餐廳門外餐牌,十分吸引。入到店内,服務員態度良好,安排了我們到梳化位置就坐,然后我留意周圍環境,裝横顏色配塔良好,加上寧静舒服,十分適合和友人談天同時享受午餐。最深刻是卡邦尼意粉,它可以选择正常版本($5x)或夢幻版本($6x),充满少女心的我,當然选择夢幻版,可以相機先吃。友人就點了芝士pizza (名字太長忘了,$88) ,上面有點肉碎,而且我比较爱吃薄pizza , 還附送餐飲(水果茶,奶茶...),另只需加$15就可有小食(揀了薯條)。不过我们想飲咖啡,所以每人加了$28升级,升级更免费送雪糕(有4種揀)。我选了焦糖玛琪朵,友人是玫瑰鲜奶,杯子十分漂亮,而且很香滑。我一邊吃一邊説好吃,説真的我對食都是有點要求,不过這種價錢,有這種素质,真是不得了。每人都只需125$。整体感觉十分良好,我會再惠顧! :)

整体感觉十分良好,我會再惠顧! :)

2018-04-10
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉
2018-04-12 42 浏览
絞盡腦汁, 辛勞工作一整天。就是為求安樂茶飯!?「No way!」食, 當然要食最好的。於是「開飯」一下, 找到它。位處尖沙咀金馬倫道, 交通便利。鬧市中萌爆的卡通裝飾。非常吸晴。食店主打「可愛卡通造形甜品」, 份量不少, 點餐時需注意。黑松露牛肝菌溫泉蛋意粉 $128必食度⭐⭐⭐⭐賣相非常吸引, 散發濃厚的黑松露香氣。醬汁香濃, 牛肝菌獨有的香味, 非其他菇類能夠取替。水牛城薄餅 $108必食度⭐⭐⭐⭐餅底薄而鬆脆, 醬汁偏辣卻十分惹味開胃。飯前必食之選。抹茶提拉米蘇 $46必食度⭐⭐⭐附有奸狡小白兔造形朱古力乙塊。面層雪榚細滑, 抹茶粉香味十足。再搭配底層Tiramisu, 甚具層次感。

位處尖沙咀金馬倫道, 交通便利。

鬧市中萌爆的卡通裝飾。非常吸晴。

食店主打「可愛卡通造形甜品」, 份量不少, 點餐時需注意。

黑松露牛肝菌溫泉蛋意粉 $128
必食度⭐⭐⭐⭐

賣相非常吸引, 散發濃厚的黑松露香氣。

醬汁香濃, 牛肝菌獨有的香味, 非其他菇類能夠取替。

水牛城薄餅 $108
必食度⭐⭐⭐⭐

餅底薄而鬆脆, 醬汁偏辣卻十分惹味開胃。飯前必食之選。

抹茶提拉米蘇 $46
必食度⭐⭐⭐

2018-04-08 108 浏览
我在尖沙咀工作,放工後也喜愛到尖沙咀覓食。原因很簡單,就是因為尖沙咀是吃貨的天堂,什麼料理、什麼價位的都有!而這天吃的就是L’ attitude跟友人點了一份明太子薄餅: 每塊薄餅上都有濃厚的明太子醬,以及雜菇,加上焗芝士,脆卜卜的,味道就是很搭!吃過一塊又想再吃,也不會很飽滯。另外,也點了夢幻溫泉蛋卡邦尼意粉: 端上來的一下,我和友人都覺得很意外。意粉是棗紅色的,原來是紅菜頭做的,加上薄片的芝士片,把溫泉蛋混合搞拌,使整個味道提升了。我們最後點了心太軟,賣相非常吸引。伴碟的有百力滋、提子和雜莓,心太軟吃了一口就有朱古力漿湧出來了。飲品也很特別,一杯星空、一杯益力多飲料,透心涼的感覺!

明太子薄餅

夢幻溫泉蛋卡邦尼意粉

心太軟

飲品也很特別,一杯星空、一杯益力多飲料,透心涼的感覺!

百香果星空
多多青蘋果
明太子薄餅
夢幻溫泉蛋卡邦尼意粉
心太軟
百香果星空
多多青蘋果
2018-04-06 58 浏览
吃過午餐,下個目的地當然是甜品店啦!本想到金馬倫道那間人氣抹茶店吃雪糕,但坐下後發現他們人手極度不足,過了五分鐘仍沒有服務員來下單,我們便決定待他們有足夠人手才再光顧好了!從店子走出來,正躊躇著到哪兒吃甜品時,想起同一條街有一間韓式咖啡館,幾次路過都說要去試試,今天何不來個巧遇呢?走進店內,吸引我目光的首先是這個巨型💩公仔,十分可愛!店子的整體設計彷似日本咖啡館(又或者是韓國?)—精緻舒適,非常討好。可能剛過午餐,又未到下午茶時間,所以店內比較寧靜,我們選了一張沙發卡位,十分悠閒!朋友想飲咖啡,於是要了一杯熱mocha。賣相不錯,但喝下去除了朱古力和咖啡味外,卻不知道為什麼會有一點兒薑味,雖然有趣,但朋友説她不太會欣賞。另外,她又要了一杯朱古力可可。朱古力味濃厚,質地軟滑,彷彿吃著朱古力truffles一樣,十分滿足!而我則要了一客「夢幻熱氣球」,模樣真的好像熱氣球,棉花糖很有兒時的味道,軟綿綿的棉花糖配上可愛的粉紅色,造型就如其名,加上香濃的朱古力軟雪糕,一下子所有童真也重現。

2018-04-05 1634 浏览
今日終於的起心肝,做下運動,最開心就係有朋友陪,有啲咩都係朋友一齊做係開心啲!除咗做運動,就係食飯……大家好齊心咁樣,做完運動,就熱切咁樣搵嘢食補充番頭先流失的體力。之前來過呢間餐廳,印象中啲嘢食唔錯,而且裏面仲有好多得意嘅公仔,可以影相呃like , 既然經過,不妨再試!餐廳細細,但係嘢食都幾多選擇喎!本Menu都幾好,圖文並茂,睇見啲圖片已經令人食指大動。單單係意粉方面都有好多款可以選擇。左揀右揀,都係食個carbonara ,有兩款卡邦尼意粉可以選擇,一款叫做溫泉蛋卡邦尼扁意粉,另外一款就叫做夢幻溫泉蛋卡邦尼扁意粉既然價錢差得不遠,我當然會係選擇夢幻嘅版本!夢幻溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $88同一向嘅卡邦尼意粉,顏色完全反傳統!顏色好鮮艷,好打卡able, 但係食落依然好正!上面嘅溫泉蛋生熟控制得好好,令到意粉更加滑溜溜。芝士海鮮蟹蓋吐司 $88叫咗個蟹蓋,估唔到上菜之後發現實物仲正過相片,開個上面啲料超豐富,濃郁嘅芝士,有唔少海鮮匿埋喺蟹蓋裏面,配埋脆脆嘅多士,超正!水牛城肉碎芝士薄餅 $108又唔可以完全食意粉嘅,都叫咗個Pizza來食,都幾多芝士,簡直係重量級,啲肉碎加埋啲芝士多

夢幻溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $88

芝士海鮮蟹蓋吐司 $88
芝士海鮮蟹蓋吐司

水牛城肉碎芝士薄餅 $108

又唔可以完全食意粉嘅,都叫咗個Pizza來食,都幾多芝士,簡直係重量級,啲肉碎加埋啲芝士多度好似想跌出黎咁,味道比想像中辣,幾開胃。而且嗰邊都幾脆!

呢間餐廳就係各方面都做得好好,首先食物上菜嘅速度都幾快,食物嘅款式都好多,任君選擇,而且菜式幾有創意,有新鮮感,食物質素真係冇得彈,叫咁多款餸,咁多款都好食!

佢細細間,但係食物做得咁出色,唔係靠裝修、扣公仔作招徠,價錢都好公道。
2018-03-08
  • 夢幻溫泉蛋卡邦尼扁意粉
  • 芝士海鮮蟹蓋吐司
2018-04-05 47 浏览
行完尖沙咀,朋友見到呢間餐室,覺得好卡娃兒,想入去食。 呢間餐廳之前有係分店食過,又真係幾唔錯,所以就揀左做我地晚餐地點。 今日大家都唔想食意粉或飯,點左個墨魚蝦滑漢堡,比想像中大份。黑色既漢堡,鬆軟口感唔錯,中間夾雜香口芝士,鮮滑蝦滑,好fresh既菜同番茄,整體口感爽脆鮮味,幾。 羽衣甘藍雞肉薄餅餅底好薄又脆雞肉微咸味道唔錯咬口餅與餅之間就係羽衣甘藍其實羽衣甘藍本身沒有什麼味道興起原因應該是因為它是健康食物,有抗癌作用,但我覺得以它的柔軟質感,放在餅與餅之間又確實很合適,每口都有蔬菜,的確夠健康。 最後吃了熱氣球造型的甜品好夢幻雪糕好滑亦好大杯其實朋友還是因為被甜品而吸引進來的。

羽衣甘藍雞肉薄餅
餅底好薄又脆
雞肉微咸味道唔錯
咬口餅與餅之間就係羽衣甘藍
其實羽衣甘藍本身沒有什麼味道

最後吃了熱氣球造型的甜品
好夢幻
雪糕好滑亦好大杯
其實朋友還是因為被甜品而吸引進來的。

2018-04-01 40 浏览
第一次黎呢到食飯,餐廳位於金馬倫道,地點方便,餐廳佈置好warm令整個感覺好舒適。 呢到除左有好多不同種類的食物之外,仲有好多各式各樣的飲品,<太妃鮮奶茶 (熱)$38> ,奶味重,口感滑,充滿香氣,味道比較似台灣的奶茶感覺,好好飲。 另外,<蕃茄肉醬意粉 $68>,酸味同牛肉味好balance,意粉口感彈牙,料多,每一口都掛滿肉醬。 有驚喜 <墨魚蝦滑蝦堡 $88>,墨魚蝦滑的墨魚味突出,伴隨蝦肉,非常鮮味,加上蔬菜同半溶芝士夾埋黎食,好夾! 配菜有薯條,熱騰騰的粗薯條,薯味不錯。 無論主菜及飲品同樣令人滿意,值得推介!

無論主菜及飲品同樣令人滿意,值得推介!
2018-03-24 74 浏览
晚上和老婆吃飯, 她說想去吃Lattitude 的可愛甜品。我就提議不如試試晚市套餐。分別有2人及3人的。平均價錢不用三百。有齊餐湯前菜主菜甜品。嘩, 尖沙咀黎講, 絕對唔貴。唔好以為二人餐d選擇唔會吸引。相反地係好多都好吸引好想試。前菜叫了生蝦刺身及黑魚子煎帶子。原本以為生蝦會係一人一隻。點知係一個regular , 嘩好驚喜。雖然生蝦本身冇咩味, 但係點左餐廳提供既兩個sauce就立即變得又鮮又開胃啦。煎帶子都係一整粒上。熟度岩岩好, 唔會un. 旁邊還有點黑松露油可調整味道呢。餐湯我們都是龍蝦湯的愛好者。雖然另一個蟹肉湯都好吸引。終後比數還是2:0。Latitude 的龍蝦湯比外面喝的帶點糊的龍蝦湯很不同可以整個湯就是非常香濃。亦帶有獨的甘甘苦苦的味道。主菜也有兩個選擇。 看下餐牌, 本來散叫也要二百元一個。 套餐包兩個太抵了吧。一翻爭扎後。我們點了一個意粉一個肉眼扒。先上是明太子海膽意大利面。又是一個regular上沒有減料。顏色看上去已經覺得creamy, 吃上去則是濃濃的明太子味。一大塊海膽絕對不要混一起啊。就一口口的當刺身品嘗就好。因為意粉味道已經相當好了。接下的肉眼扒簡

唔好以為二人餐d選擇唔會吸引。相反地係好多都好吸引好想試。
前菜叫了生蝦刺身及黑魚子煎帶子。

Latitude 的龍蝦湯比外面喝的帶點糊的龍蝦湯很不同
可以整個湯就是非常香濃。亦帶有獨的甘甘苦苦的味道。

接下的肉眼扒簡直用色香味俱全來形容。一端出來的時候已經覺得他很q彈, 賣相滿分。熟度不會overcook, 有肉汁還帶點血水。肉質則是半肥瘦。他的脂肪是香口的會融化的。 切一塊肉搭一小塊肥膏來吃簡直是極品。真的真的這是我吃過這麼多其中一塊最滿意的牛扒。

甜品有心太軟及蜜糖多士。 兩個規模也差太遠了吧。貪小便宜的我們還是點了個大大的蜜糖多士。

雖然賣相簡單, 但面包外表烘得很香脆。因為是甜品店, 雪糕即使是雲呢拿都有一貫的水準。
內裡的面包粒非很軟熟。不過也是唯一的缺點。少了脆的口感, 稍為美中不足。

沒想到原本只想吃甜品, 卻發現了一個晚餐cp值超高的地方。大力推薦。

2018-02-26
  • 明太子海膽意大利粉
2018-03-19 58 浏览
今日同朋友行完商場就在openrice 找食晚餐,就看到有間之前在上環但未試過的餐廳就去食,去到吾少人在裡面吃晚餐,而裝潢都可以仲有個公仔同棉花糖機係度添。睇完餐牌後,我地最後在這裡叫左幾款食物,價錢吾貴而且整體都滿意而十分飽肚。辣醬鮮魷炒年糕配溫泉蛋,沒想到辣度夠又香口,辣醬入晒年糕裡面十分之好味,芝士勁多仲可以拉絲,不可不講加了溫泉蛋再增加蛋香添。蜜汁雞翼,好香蜜糖蜜汁香,完全佈滿左低雞翼面,而且十分脆口,份量也不少。溫泉蛋卡邦尼扁意粉,扁意粉口感十分好吾會太淋身,加上溫泉蛋和白汁增加滑度和香度不少。最後當然係我地想食的墨魚蝦滑漢堡,見餐牌已十分吸引,沒想到咁大份,醬汁不錯而蝦滑十分足料,仲有香脆薯條,抵食!而且這裡的甜品和飲品都十分吸引,希望下次再黎食其他食物。

而且這裡的甜品和飲品都十分吸引,希望下次再黎食其他食物。

2018-03-17 438 浏览
IG見到朋友到過L’attitude, 深深被那可愛的甜品造型吸引住, 所以今天專程來試一試~!餐廳雖少, 裝潢簡單, 但環境幾舒服~ 餐牌是我很喜歡的Tiffany Blue, 心心眼! 食物種類很fusion, 有泰式, 有日式, 有西式, 應有盡有~羽衣甘藍帶子扁意粉羽衣甘藍這陣子很出名, 說有助於抗癌、預防心臟病等好處, 我這次也是第一次吃! 這扁意粉煙韌度恰到好處, 每一口都吃到濃濃的蒜味, 帶子煎得微黃, 很香口, 好吃!8安士特級肉眼排 那肉眼排看似不是很大, 但很厚身. 我們點了五成熟, 切開的時候還有血流出來,見到都流口水! 這肉眼肉味很濃, 肉質夠鮮嫩, 點一些碟上的醬汁真是不錯! 配菜還有薯蓉, 份量剛好! Puyooma 雞仔軟雪糕今次專程就是為了甜品而來, 當然是要點一個來試試! 看到這雞仔很可愛, 毫不遲疑地點了這個 ^^ 我選了” 扭紋” 雪糕, 牛奶+朱古力味! 這Puyooma可愛非常, 店員一放上枱已經令我們嘩然, “相機食先”, 不過這個也要盡快吃, 因為那雞仔是綿花糖來,再不吃它就會慢慢塔下來, 呵呵~~~ 雞仔綿花糖下面, 就是軟雪糕, 那軟雪
, 所以今天專程來試一試~!

餐廳雖少, 裝潢簡單, 但環境幾舒服~

餐牌是我很喜歡的Tiffany Blue, 心心眼

羽衣甘藍帶子扁意粉

8安士特級肉眼排

Puyooma 雞仔軟雪糕

雞仔綿花糖下面, 就是軟雪糕, 那軟雪糕非常之滑, 牛奶味軟雪榚奶味香濃, 加上芒果醬味道很夾, 可以一邊吃雪榚一邊吃棉花糖, 這樣就可以中和那甜味.

這裡的食物跟甜品都很精緻, 又好吃又可愛! 餐廳還供應各樣公仔給客人拍照, 下次一定要帶多些朋友來試多一些食物
2018-03-16 46 浏览
見到幾個朋友都分別黎過食飯,感覺應該不錯。放工就同朋友黎食晚餐!我們選了2人餐!因為有我中意食的帶子、海膽同牛排。前菜點左黑魚籽香煎帶子配檸檬薄荷汁,帶子表面煎得金黃香脆,肉汁豐盛。配合黑魚籽同黑松露醬食好鮮味。時令鮮果沙律,第一次食這種沙律,dressing用蜜糖,好特別!裡面有很多種水果,藍莓、士多啤梨、提子、菠蘿等,好健康的沙律!餐湯我們各選一款,分別係法式龍蝦湯,質感滑稠,味道濃郁。另外是蘑菇忌廉湯,口感香滑,有濃郁菇菌味。主菜點了8安士美國特級肉眼排,7成熟!外層煎得好香,肉質鮮嫩juicy,油脂豐富!明太子海膽意大利麵,海膽好鮮甜,將紫菜、明太子同意粉攪拌均勻,日式風味十足。甜品點了心太軟,配雲呢拿雪糕。心太軟裡面朱古力漿慢慢流出來,好令人著迷。百香果綠茶凍檸茶

Pan-fried Scallops with Caviar and Mint-Lime Sauce

Seasonal Fruits Salad

餐湯我們各選一款,分別係法式龍蝦湯,質感滑稠,味道濃郁。
Lobster Bisque
另外是蘑菇忌廉湯,口感香滑,有濃郁菇菌味。

8oz US Prime Rib-Eye Steak

Mertako Pasta with Sea Urchin and Cream Sauce

百香果綠茶

凍檸茶
8oz US Prime Rib-Eye Steak
2018-03-14 44 浏览
今日心情靚靚,就想食啲甜品慶祝下。最近我同朋友既工作都有新調動,佢既衰上司俾人炒左,我既公司同樣有同樣情況,終於見到新一片天,我地都好感動啊。蜜糖雞翼$68咁鬼開心,我連食個鹹食都要加一點甜,哈哈。食過一次依個蜜糖雞翼,今次一樣咁好食。雞翼一共有六隻,雞翼唔算太大,但肉質夠嫩,調味又夠,加埋蜜糖同蔥,好食!溫泉蛋卡邦尼扁意粉$78女仔最鐘意食卡邦尼,而依度既卡邦尼係好好食嫁。扁意粉熟得岩岩好,有應有既嚼頭,質感又滑,卡邦尼醬汁好濃稠,拌一拌溫泉蛋,蛋汁掛住意粉,真係值得食多次!

蜜糖雞翼$68

溫泉蛋卡邦尼扁意粉$78

2018-03-13
2018-03-14 52 浏览
閒逛尖沙咀,發現有間店面走可愛少女風的餐廳,於是和朋友入內試試。內裏擺放著不少公仔,連菜單也色彩豐富。我們點了巴馬火腿薄餅,餅底是薄脆的,適合喜歡脆口的吃貨,巴馬火腿味道香濃惹味,芝士味濃厚,和蕃茄醬酸甜的調味,十分開胃。夢幻卡邦尼溫泉蛋扁意粉,意粉是鮮豔奪目的紅色,少女心又要爆發了!應該在麵底加入了紫椰菜汁,溫泉蛋拌入卡邦尼醬更濃稠,醬汁完全掛上意粉上,很美味!甜品點了櫻花樹下,很美的名字喔!而且貌相還很精美。粉紅色的棉花糖配雲呢拿雪糕,雪糕軟滑。心太軟做到流心效果還十分熱,朱古力味很濃。最後配上新鮮生果,紅莓,士多啤梨,紅桑子,還淋上楓糖漿。這頓晚餐,無論色香味都十分出色。
內裏擺放著不少公仔,連菜單也色彩豐富。

這頓晚餐,無論色香味都十分出色。
2018-03-13
2018-03-12 33 浏览
位於尖沙咀有不少店眼花撩亂,今晚吃的一間是裝潢可愛,食物有水準及份量也不少的店。在尖沙咀的店而言桌面挺寬敞坐得舒適。我的今次叫的是二人套餐$468,菜式不少,價錢公道合理。泰式生蝦刺身,有兩種醬汁可沾著吃,一款是酸甜另一款剛酸辣,兩種醬汁配新鮮爽滑的蝦肉來吃各有特色看喜什麼口味。黑魚籽香煎帶子配檸檬薄荷汁,帶子厚身肥美,煎得剛好面兩面有點香口卻鎖得住帶子本身的水份。上邊灑了黑魚籽粒增加鮮香與咬感,配下邊的爽口脆肉瓜加上淋了檸檬跟薄荷汁覺得清爽開胃。法式龍蝦湯,湯本身龍蝦味重口感濃郁,但又不會覺得咸或喝完很膩。明太子海膽意大利麵,下的明太子與海膽都不少,海膽鮮甜滑身,明太子的意大利麵汁香滑惹味,麵質彈牙爽口。好味力推8安士美國特級肉眼扒,扒本身不薄肥美,下邊有薯菜,扒汁香口,五成熟的扒肉汁有,也覺肉質嫩滑。淘氣蜜糖多士,份量大,兩個雪糕球能沾著淋了蜜糖切塊的多士吃。不會覺得很甜多士也烤得鬆軟麵包皮香脆。這間店性價比高、份量足環境舒適,食物也有水準。

在尖沙咀的店而言桌面挺寬敞坐得舒適。

我的今次叫的是二人套餐$468,菜式不少,價錢公道合理。

明太子海膽意大利麵,下的明太子與海膽都不少,

這間店性價比高、份量足環境舒適,食物也有水準。
2018-03-12 33 浏览
又來到尖沙咀 金馬倫道的靚靚Cafe簡單的Cafe在鬧市中 總能夠比人好溫馨舒適的感覺門面亮麗光鮮 食物賣相好cute好吸引一睇就知道係吸引女生的小店內裡的格調都好溫馨有梳化同大公仔 打卡必備套餐都幾豐富 但我地做完運動 prefer食light一D簡單點左三個意粉一個Pizza肉醬意粉雖然簡單但好有驚喜肉醬粒粒有口感又濃芝士味Carbonara有一定水準夠creamy又夠厚身海膽意粉係就係貴少少 但超好食海膽份量好多 加埋蟹籽 鮮味十分突出Pizza薄薄地 都幾脆 芝士好多 幾香濃 但稍為有少少過辣整體食物驚喜不大 但質素唔錯 穩定地好食偶然諗起小店的靚靚環境 都會想來幫襯一下
又來到尖沙咀 金馬倫道的靚靚Cafe
簡單的Cafe在鬧市中 總能夠比人好溫馨舒適的感覺