其實早已見到呢間餐廳好評如潮,終於和朋友去試吃了,結果也沒有令人失望,雖然要排隊冇得訂位,也值得再去支持💪🏻但我建議老闆可以考慮每枱最多吃兩個小時,以免其他想吃的客人等得太夠,而被避最後放棄美食🙏我今天等了大約一個鐘,終於有位;而且很幸運地是安排了比較寬闊的卡位,卡位側面是大玻璃窗,所以可以一邊吃,一邊望出窗外街景,其實無論食物及環境,都給人一個簡單又好味嘅舒適感覺,真的很唔錯,我下次會再去試其他未吃過的食品😋👍👍👍

温泉蛋雞胸凱撒沙律
芒果燕麥奶昔
2020-12-25
温泉蛋雞胸凱撒沙律
芒果燕麥奶昔
2020-12-30 223 浏览
2人限聚令下 ,2點幾去了排隊等,都十幾二十人等位,等左45分鐘,終於入到去,滿心歡喜,點知入到去d位好逼,同旁邊枱勁近,但有得用qr code下單,好方便,同朋友叫左人地推介的松露干貝意粉,意粉唔夠熱,有點失望,仲叫左杯dirty,就係latte +expresso,冇咩特別,但整體感覺就係好逼好多人,唔太relax,試一次就夠,下次不會再去了
2020-12-29
2020-12-29 373 浏览
今日行日星期二下午0230專登黎到近排一間新興既cafe,呢到有啲難搵,喺牛頭角b6出口穿過一條隧道之後行多大概5分鐘先到,佢係喺一棟幾靚既大廈既1樓。一到已經塞滿曬人,幾逼下,最後都要企足大概45分鐘0315先入到去。(順帶一提呢度暫時未有得訂座)門口幾闊落,可以睇到佢哋一啲蛋糕&麵包櫃餐廳入面幾有cafe氣氛,可惜座位幾逼,做唔到relax既感覺。本身想影比大家睇下,不過周圍都係人所以唔方便影。呢度係用QR code 既方法落單,個人覺得幾鍾意既,自己發板唔洗驚落錯order!由於餐牌本身唔難搵,我都無點影到!松露干貝意粉 $98意粉既忌廉醬好夠,所以食落好creamy,幾好食!美中不足係啲干貝偏少(3粒),如果有4粒每人分到兩粒就好!焦糖蘋果,伯爵茶,檸檬waffle $128呢個食落幾fresh幾開胃,4個waffle配上檸檬雪葩&焦糖蘋果醬&伯爵茶mousse,啖啖waffle配上唔同既配料,好有層次感!飲品本身想飲popular既玉桂蘋果燕麥奶搖,不過問完店員之後知道呢個款式已經轉左做香蕉菠蘿味之後,覺得麻麻地,所以最後決定要草莓乳酪燕麥奶搖!草莓乳酪燕麥奶搖 $48呢個都

門口幾闊落,可以睇到佢哋一啲蛋糕&麵包櫃

松露干貝意粉 $98

焦糖蘋果,伯爵茶,檸檬waffle $128
焦糖蘋果,伯爵茶,檸檬waffle

草莓乳酪燕麥奶搖 $48
草莓乳酪燕麥奶搖

呢個都係另一樣開胃野,飲落酸酸地幾fresh!美中不足係佢燕麥味唔係好重+啲草莓結曬冰食唔到要吐。

今日好肚餓,3樣野實在唔飽肚,最後決定要叫多個意粉!

台北燉牛肉意粉 $78
台北燉牛肉意粉

本身對呢款意粉無好大期望,點知食落覺得好正!佢除左牛肉好食,最正係佢既意粉汁!食落小小辣好特別,係一種好新鮮但又唔難食既味道,值得一試!順帶一提,呢碗野入面都有幾多牛肉碎下,彌補翻牛肉片靜係得4-5塊。

今日大頭蝦唔記得影最重要既單據添!不過都係呢4樣野再加一,總數$387,兩個人平均每人$194。
2020-12-29
台北燉牛肉意粉
☕️ Cafe for chilling — Lagom樂感⭐️ 甜品出色 意粉失色🤢#cafeforchilling #90cp牛頭角篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖近期最紅絕對係你啦 — 桔梗姊妹店⭐️樂感‼️ 小編當然要唔執輸咁嚟試吓啦😤 一嚟到就見到勁多人等位 同埋空間感非常大😱美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨焦糖蘋果• 伯爵茶 • 檸檬Waffle (推薦👍🏻)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $128呢個Waffle 絕對係冇得輸🤩 佢嘅果jam (焦糖蘋果) 同埋雪芭 (檸檬味🍋) 都係酸酸甜甜 非常開胃同refreshing🤤 特別係佢嘅檸檬雪芭真係好正😋 Waffle 本身個texture 都係非常之好 配搭上earl grey cream 同埋另外兩個酸酸甜甜嘅嘢一齊食 冇違和咁得嚟口感都好豐富🤤 以waffle 嚟講佢算係中上 幾好食👍🏻🔹 台北燉牛肉意粉 $78作為其中一個主打意粉 個人覺得佢普通 甚至可以話係中下級數🤢 (雖然有啲harsh🙈可能唔啱小編口味🙇🏻‍♂️) 首先意粉嚟到唔
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔹 台北燉牛肉意粉 $78
作為其中一個主打意粉 個人覺得佢普通 甚至可以話係中下級數🤢 (雖然有啲harsh🙈可能唔啱小編口味🙇🏻‍♂️) 首先意粉嚟到唔算好熱 可能係因為佢仿效台北燉牛肉啦 所以食落去比較油 而且佢嘅牛肉都相當鹹🙈 坦白講又未去到唔好食嘅 不過就一定唔會翻兜🧐

🔹 松露干貝意粉 $98
同樣地呢一個意粉都係比較失色🤢 整體唔算好突出 唯一要讚嘅係佢嘅帶子剪得算係啱啱好 都幾好食嘅🙈

☕️ Hot Cafe Latte $34
其實佢嘅咖啡唔差嘅 味道都可以 飲落去口感都好滑🤔 可惜嘅係佢嘅拉花好似failed 左...🤢

💰Total: $371 (with 10% service charge)

✅ 佢嘅環境都真係幾舒服嘅 空間感大而且都好開陽😌 重點係佢係冇用餐時間限制而且有wifi😎‼️ 啱晒大家同朋友chill 下傾吓計🤩

‼️ 小編食完之後就覺得其實除咗甜品之外主食都係普通... 🙈 甜品就真係值得嚟試吓嘅 主食大家就可以諗諗啦😂 另外提提大家記住要預時間嚟攞位啊🙇🏻‍♂️ 因為真係都幾多人😂
2020-12-28
  • 焦糖蘋果• 伯爵茶 • 檸檬Waffle
2020-12-29 115 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗牛頭角調查呢間cafe🥩🍝台北燉牛肉意粉 $78📸表示碟意粉個賣相好靚,意粉上面鋪滿薄切嘅半生熟牛肉,面頭有芝士粉同火箭菜點綴,旁邊仲淋咗啲牛肉碎嘅汁,望落唔會好單調🙋🏻‍♂️表示雖然個牛肉睇落好粉嫩,但食落一啲都唔生,燉得好軟腍,意粉軟硬適中,口感未去到好煙韌彈牙,個醬汁食落有微微嘅辛辣,充滿台灣風味,如果呢個麵底係乾拌麵就更加完美,不過整體都唔錯嘅📈吃貨指數😋好味度 7.5/10🔙返啅度 8/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗牛頭角調查呢間cafe
🥩🍝台北燉牛肉意粉 $78

📈吃貨指數
😋好味度 7.5/10
🔙返啅度 8/10

2020-12-27 191 浏览
桔梗旺角店相信大家都認識,場地超大,今次佢呢間係牛頭角嘅姐妹店,一樣超級大,佔地8700呎,入到去之後真係嘩左一聲,現場好多人,所以唔太方便影相。今次我坐係窗邊卡位,景觀都唔錯,落出去唔會好多人,感覺係幾舒適同放鬆☺️— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —【松露干貝意粉】🍝 $98意粉汁係屬於比較稀身果種,都幾creamy,汁嘅份量都幾多,食完成個意粉重剩底好多汁,意粉軟硬適中,不過松露味就唔算好突出🤭 但要讚一讚個干貝,非常嫩滑,煎得好香口😋— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —【京都抹茶鮮奶】🍵$48我個人係怕奶味太重,佢就冇呢個問題,抺茶味比奶味重,有種抺茶香,係我中意嘅味道,都好滑!係唔錯嘅☺️— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —總括黎講,主食嘅食物質素我都係中意旺角店多d,不過住近觀塘果頭嘅朋友都可以多多去支持呢間姐妹店,環境舒服,野食都唔錯,好適合同朋友黎飲下野,傾下計😄更多食評可follow IG : ath

【松露干貝意粉】🍝 $98

【京都抹茶鮮奶】🍵$48
京都抺茶鮮奶

更多食評可follow IG : athena_yanlee

2020-12-27 169 浏览
平日下午嚟到估唔到都全院滿座!餐廳面積好大,樓底好高,感覺好舒服好開陽!雖然食物款式唔算好多,但係都算大路,輕食、意粉都有供應。Cabonara,新鮮上菜熱辣辣,醬汁唔算好濃稠,但就好掛意粉,加埋流心蛋味道香濃。Fish and chips,比我想像中好食,魚柳香脆,配埋少少辣嘅醬汁好邪惡。雞肉芒果大醬三文治,份量幾大,加分位係塊面包好chewy,索汁!雞肉一啲都唔鞋口,好嫩滑,仲配埋芒果,食落更加清新。Caffe latte,咖啡味香!Dirty,漸層效果一流!

雖然食物款式唔算好多,但係都算大路,輕食、意粉都有供應。

Caffe latte,咖啡味香!

Dirty,漸層效果一流!
2020-12-26 107 浏览
自從風聞姊妹分店”Lagom Kaffe”喺牛頭角開業已經一直好想試,今日終於約埋朋友跑完步之後嚟食。Lagom Kaffe面積好大,而且因為好多落地大玻璃窗,所以空間感更大,枱與枱之間亦都唔會泊得好埋。坐喺度同朋友食下嘢吹下水真係好舒服!我哋早去,所以唔使等位就可以直入。落單係掃QR code形式,menu都幾多選擇,尤其係飲品,簡直可以用花多眼亂嚟形容!最後我同我朋友分別order咗”鮭魚·牛油果·香草+黑咖啡”同”Spaghetti·松露干貝+Latte”嚟到嘅時候比我想像中大份,沙律菜配埋啲酸酸美味嘅汁好開胃至於個鮭魚·牛油果醬包上面鋪滿鮭魚同少少蟹子,中間仲有流心蛋,雖然唔係好食得出有牛油果醬,但因為有好多鮭魚,加埋流心蛋漿,而且個包係軟熟厚底,所以一口口感都幾豐富上面哩個就係我朋友嗌嘅”松露干貝意粉”,個帶子都幾大粒,另外個松露意粉醬汁係稠身同味道夠濃郁,意粉可以完全沾到哂啲醬汁,即使食到最尾都唔會出現稀到好似水嘅醬汁嘅情況。哩個的確係本人覺得去Lagom Kaffe一定要試嘅一款

鮭魚·牛油果·香草

嚟到嘅時候比我想像中大份,沙律菜配埋啲酸酸美味嘅汁好開胃

松露干貝Spaghetti

2020-12-26
午餐
松露干貝Spaghetti
  • 松露干貝意粉
2020-12-25 106 浏览
No joke..I’m in love with the waffles here 🥰 The waffle was Earl Grey flavored and served hot - crispy outside and fluffy inside 🤤 It went perfectly with the caramel apple sauce 👌🏻 The lemon sorbet balanced the richness of the waffle - nice idea but not my cup of tea 😌 A little bit pricy tho it tastes really good 😇

Waffle (Caramel Apple / Earl Grey / Lemon)
2020-10-28
  • Waffle
2020-12-24 174 浏览
桔梗既姐妹店,位於牛頭角一間超大間既cafe,寬敞舒適,落地玻璃既設計理念,光猛乾淨,空間感非常大,坐得好舒服~ 餐廳係假日期間,好多人會專登去排隊等位,但由於實用面積大,所以唔算等好耐就有得入座🍴 食物黎講,炸魚薯條炸到金黃香脆,外脆內軟,而且肉質素非常鮮嫩可口,值得一試~ 而意粉黑松露醬汁好香好creamy,干貝好大粒,而且煎得好靚~ 不過咖啡黎講就相對比較失色,點左杯dirty,咖啡出黎既效果唔算好靚,而味道亦平平無奇😲 建議試下其他飲品~
每當坐地鐵時經過,遠望見到國際貿易中心商業大廈1/F有間新開cafe,聽聞又係要排長龍!星期六一早10:00去到窗口卡位已經滿晒😲雖然冇卡位都仲有一張挨近窗邊嘅圓枱,裝修簡約地方闊落。餐牌無set,如果下晝11:30到2:30主食餐牌加$10有指定咖啡☕️咁就會抵啲。其餘嘅甜點同咖啡飲品餐牌如下:開業應該差不多兩個月,睇過之前嘅食評,有人講過炸魚薯啲魚柳炸過火!不過我哋好好彩個魚柳炸得好靚仔,不過覺得唔夠熱!魚柳個醬初時以為係千島沙律醬,原來唔係!個沙律醬係有啲似泰式醬辣辣地。另外叫咗個雞肉、芒果、大醬三文治🥪原來大醬係豆瓣醬,所以個三文治都係有啲辣😂不過個味道都算幾夾咖啡叫咗flat white & latte 正常11:30食完,出門口就見到開始大排長龍
其餘嘅甜點同咖啡飲品餐牌如下:
咖啡叫咗flat white & latte 正常
11:30食完,出門口就見到開始大排長龍
2020-12-19
$130 (早餐)
二人限聚令下,多過二人唔好痴心妄想可以與同行親友鄰桌品嘗到 LAGOM.取籌時店員有問三代同堂兩大一細係咪要相鄰枱。Of course,如果唔係叫阿婆定阿媽定阿仔自己一個人歎啡呢?「如果要相鄰枱可能要等耐啲啊」「理解吖」如是者等呀等,等咗39個籌號,「而家我哋有兩張枱,但有少少距離,相鄰枱要再等吓喎」「會唔會有Bar枱?隔離都OK吖」「暫時未有」如是者再等,再嗌咗20個籌號,一路Keep住都有客入座。「其實你哋會唔會話見到有吉枱而隔離枱就快用完餐就Hold一Hold枱咁?」「因為我哋冇限時,亦冇辦法預計到客人幾時走,所以唔會Hold枱。」咁樣等到天荒地老都唔會有啊亲!咁卡位呢?Bar枱呢?可以擺塊分隔板吖?!分隔板係有嘅,但擱置一旁,未見使用。終於「而家有兩張枱,唔係响正隔離,但都比較近嘅,會唔會OK吖?你可以入去睇一睇先決定」🚫    🚫    🚫    ⭕️🚫    ⭕️    🚫    🚫如果係呢個距離,59個籌號(保守估計)應該有過超過10次機會;如果係首次實施二人限聚令,處理唔到都情有可原;如果係想嚴格執行二人限聚令,安排唔到,取籌時講明都可以啊!結果去咗附近海濱支持同路人;四人

取籌時店員有問三代同堂兩大一細係咪要相鄰枱。

「如果要相鄰枱可能要等耐啲啊」「理解吖」
如是者等呀等,等咗39個籌號,
「而家我哋有兩張枱,但有少少距離,相鄰枱要再等吓喎」
「會唔會有Bar枱?隔離都OK吖」「暫時未有」
如是者再等,再嗌咗20個籌號,一路Keep住都有客入座。
咁樣等到天荒地老都唔會有啊亲!
咁卡位呢?Bar枱呢?可以擺塊分隔板吖?!
分隔板係有嘅,但擱置一旁,未見使用。

終於
「而家有兩張枱,唔係响正隔離,但都比較近嘅,會唔會OK吖?
你可以入去睇一睇先決定」

🚫    🚫    🚫    ⭕️

🚫    ⭕️    🚫    🚫

如果係首次實施二人限聚令,處理唔到都情有可原;
如果係想嚴格執行二人限聚令,安排唔到,取籌時講明都可以啊!

結果去咗附近海濱支持同路人;
四人餐桌,加塊分隔板,開餐其實好簡單。

少少意見,希望多啲人等了又等之後真係試到 LAGOM.
2020-12-24
2020-12-23 421 浏览
平日來一場輕鬆午餐,排左十五分鐘左右就可以入座。被安排了坐係望窗的bar枱位,淨係望住個境個人都夠哂chill 我同友人叫左兩個餐,分別係台北燉牛肉意粉同埋炸魚薯條。仲叫左兩杯餐飲cappuccino 同黑糖鮮奶。 個燉牛肉意粉味道好特別,入口有少少麻辣的感覺。而佢嘅辣度係連我唔多食得辣嘅人都食到。一路食完全停唔到口,每塊牛肉都好簿好嫩。好味指數10/10個炸魚薯條晚炸魚比較油,不過有香草係表面,入口好香,薯條好脆又夠熱兩杯飲品嘅拉花都好有心思,未飲個心都感到暖暖的幸福感。整體的用餐體驗都好滿意,一定會再幫襯
兩杯飲品嘅拉花都好有心思,未飲個心都感到暖暖的幸福感。
整體的用餐體驗都好滿意,一定會再幫襯

炸魚薯條
黑糖鮮奶
Cappuccino
炸魚薯條
黑糖鮮奶
Cappuccino
2020-12-19 302 浏览
花老嘢唔係香港,好耐冇寫食評lu,難得今日同個friend食完呢個餐廳心血來潮想寫吓~Dirty: 其實係杯凍奶係top加層expresso。唔錯,不過飲到最尾有d苦。台北燉牛肉意粉:牛肉好嫩吓,唻到果時仲有少少粉紅色。雖然見到幾粒辣椒同有d辣油咁嘅汁,但食落係麻而唔辣。不過呢,d牛真係有d膻,我都仲ok接受到,但我個friend就唔太like,所以我食咗大半Banana hazelnut waffle:有驚喜喎呢個。waffle唔知係古古力定hazelnut味,上面有碎walnut。雖然我唔鍾意食walnut,但最緊要係其實我食唔出佢係walnut. 有一小篤banana果蓉,但我又係唔食嘅所以冇試,我個friend話好味~每一啖waffle我都加ice cream同一小篤啡色嘅cream,好好味!食完一d都唔覺意漏,因為個waffle其實唔係好甜。臨走前仲買咗兩個rum raisin scone同一個figs bread。返到屋企焗返俾花爸爸同花咪咪食,佢哋都話好好味~下次會返去試佢個all day breakfast 同紅豆waffle

Banana hazelnut waffle:有驚喜喎呢個

Banana  Hazelnut  Waffle
2020-12-19
Banana  Hazelnut  Waffle
一個人me time,最後找間好坐的cafe。 大家都聽過台北來的桔梗,位於油麻地的香港店當然非常出名,係黃店嘅表表者,估唔到咁快,又有第二間分店開張。 Lagom,一個咁特別嘅英文,原來來源於瑞典語,意思為「不多不少,剛剛好」,呢個字代表左瑞典人對生活態度,而剛巧放假,一個人靜靜來到呢到吃個lunch,就感受到那舒適的剛剛好嘅感覺。 坦言,油麻地的桔梗同樣非常大,但可能地區關係,而且又多人,你沒辦法感受到像台灣一樣文藝嘅氣息,相反,Lagom呢度光線充足,而且位於相對不多人嘅牛頭角,正正就好似去咗台北大安區一樣。 桔梗上次嘅嘢食的確唔係太大驚喜,因此我並沒有特別抱好大期望,人人都推介呢度嘅三文治同燉牛肉意粉,但唔知點解好似燉牛肉意粉唔係好夾呢間餐廳,我卻偏偏選咗松露干貝意粉。 上枱嗰刻,賣相非常之精美,三隻帶子都煎得非常之靚。而且一上枱就聞到個香氣。 唔會太濃烈嘅白汁加上大量嘅黑椒同蘑菇襯托下,個意粉比桔梗出色得多 ,不消一會便吃完。 再加杯dirty ,可惜當日下午,未有酒提供,呢度亦有好多以咖啡為主角嘅Cocktail,下次一定要試
一個人me time,最後找間好坐的cafe。

再加杯dirty ,可惜當日下午,未有酒提供,呢度亦有好多以咖啡為主角嘅Cocktail,下次一定要試下。

意猶未盡加多一個甜品,點了焦糖蘋果,伯爵茶和檸檬窩夫,即叫即整嘅關係都等咗一段時間,不過出嚟嘅製成品會叫你忘記等候左咁耐嘅時間。

窩夫非常之脆,三種味道夾埋非常清新,我一個人都可以食晒成份窩夫,平時食甜品我一定冇咁勇猛,你可以想像呢度嘅甜品真係唔錯。

坐低上下網,睇吓書,咁就一個下晝,的確坐喺呢度令我自己想起身在在台北某個地方。

想起本身今年預算在台北過除夕,才發覺自己原來係牛頭角,灰左。

才記要拿起電話,係時候要取消張機票了。

Lagom Kaffe
牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖