2020-12-18 168 浏览
平日2點鐘都要等30分鐘先有位,果然夠人氣,一入餐廳就俾個咖啡豆烘焙房吸引,好似好pro咁,行入d就覺得空間感好大好寬敞,遠離市區的壓迫。難得係冇限時可以慢慢chil下,飲嘢傾計都唔怕🍹🍹。餐牌食品唔算多,叫左個台北燉牛肉意粉,牛肉嫩滑,意粉醬帶點辣,好惹味😚😚松露帶子意粉~帶子兩邊煎香配上creamy 白汁,意粉軟硬適中,十分推薦枺茶麻糬Waffle,紅豆,柚子雪芭~Waffle外脆內軟,中間夾左麻糬更煙韌,抹茶蛋糕帶點回甘,最出色係清新的柚子雪芭😍😍跟餐+$10可飲latte,但咖啡味有點苦,畢竟環境是要消費的,所以價錢包左。

雖然佔地成千呎超多位但聽聞中午還是超爆多人要等位😳環境的確💯分 超寬敞樓底高 空間感大有梳化位有卡位有countertop落地大玻璃夠哂光猛 日光充足早上來到好少人任坐任影好寧靜而且完全冇人理你 叫一杯飲品坐一日都可以有wifi 好適合黎做野或溫書早餐menu有簡單bagel配咖啡$50-$60幾抵食不過可能係我食過最差的bagel乾硬到似餅乾多啲 普通麵包都不如..中間好hea咁夾左煙三文魚、忌廉芝士同火箭菜超級失望🤦🏻‍♀️ 我甚少浪費食物但個bagel真係食唔落口🙈 及後要即刻再去食其他野填肚杯咖啡就正常 比預期好個環境係幾舒適值得再黎chill 不過一定唔會再黎食野囉😒
雖然佔地成千呎超多位但聽聞中午還是超爆多人要等位😳
而且完全冇人理你 叫一杯飲品坐一日都可以
有wifi 好適合黎做野或溫書

早餐menu有簡單bagel配咖啡$50-$60幾抵食
不過可能係我食過最差的bagel
乾硬到似餅乾多啲 普通麵包都不如..
我甚少浪費食物但個bagel真係食唔落口🙈
及後要即刻再去食其他野填肚

杯咖啡就正常 比預期好
個環境係幾舒適值得再黎chill 不過一定唔會再黎食野囉😒
2020-11-26
早餐
2020-12-17 111 浏览
冇諗過平日都有咁多人等位,等咗差唔多30分鐘先可以入座,依家咖啡店有自家嘅炒豆機,喺香港係比較少見嘅Open sandwich 酸種麵包吐司超級軟熟,再配上沙律菜,煙三文魚,三文魚籽,溫泉蛋同埋牛油果醬,呢個配搭可以話係完美㗎,之前食過好多煙三文魚吐司,呢個比較特別嘅就係配合左三文魚籽,無諗過依個組合係咁fresh叫左一杯dirty 加五蚊升級香果風味咖啡豆,飲落杯咖啡係有回甘嘅感覺 超正下次嚟我想再試下佢嘅意粉同埋佢嘅鬆餅

Open sandwich

叫左一杯dirty 加五蚊升級香果風味咖啡豆
,飲落杯咖啡係有回甘嘅感覺 超正

下次嚟我想再試下佢嘅意粉同埋佢嘅鬆餅

2020-12-14 234 浏览
成日睇 社交平台,知道呢間係桔梗嘅姊妹店新開,作為係牛頭角返工既人,每次經過都大排長龍,lunch 一定唔夠時間食。所以特登星期六黎試試佢。我大約三點零到,都好多人企左係門口等,大約等咗半個鐘到就入座啦。一入到去,好大,裝修好靚,好chill 好relax, 都幾多位。All day breakfast ($128)好大份,條腸係超大條,基本上食完條腸都飽左一半胃。Salmon sandwich ($98)👍🏻👍🏻👍🏻超推薦,salmon 係超級好食。再配牛油果,非常夾!草莓燕麥乳酪奶搖 ($48)Fresh😋甜甜酸酸,好飲黑白品嚐 ($55) 普通espresso 白上一片啡 ($42)即係dirty, 雖然係打卡專用,但太好飲既關係好快就飲咗而唔記得咗影相😅總結:入到去真係好relax, 有慢活的感覺。之後上網睇返「Lagom」源自瑞典語,意思為「不多不少;剛剛好」正是瑞典人對生活態度;工作;健康;環境最好的詮釋。呢個正正係我想要既生活態度😊

All day breakfast ($128)
好大份,條腸係超大條,基本上食完條腸都飽左一半胃。

Salmon sandwich ($98)

草莓燕麥乳酪奶搖 ($48)
Fresh😋甜甜酸酸,好飲

黑白品嚐 ($55)
普通espresso

白上一片啡 ($42)

2020-12-14 179 浏览
Lagom Kaffe是台灣過江猛店—桔梗的姊妹品牌,佔地8,700呎,更自設炒咖啡豆房;論裝潢,除了落地大玻璃,根本並任何裝潢可言,但仍然成為近期數一數二的打卡潮點。2人限聚+不多於50%入座率的限制下,我們花了整整1小時等候入座,而更可惜的是未能坐近窗邊位,幸好食物質素總算沒叫我們失望。前 — 松露干貝意粉 ($98)奶香醬汁味道濃郁,質感飽滿,跟松露味互相配合,帶子大粒且「彈牙」,很不錯。後 — 炸魚薯條 ($88)炸魚不是平價的假麵團,而是富魚味的去骨魚;但薯條及炸魚火候未到,未夠內脆外軟,這一點有待改善。多明尼加朱古力奶 ($48)朱古力味道淡雅,帶點微甘,配上清新的柑橘乾果,加添了一份獨特的酸香感,但筆者未能嚐到當中的奶香味。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅整體價錢💸💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️

前 — 松露干貝意粉 ($98)

後 — 炸魚薯條 ($88)

多明尼加朱古力奶 ($48)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️
2020-12-12
2020-12-13 5260 浏览
得知桔梗係九龍灣開左新分店又點可以唔支持!由於店鋪位於工廠地區所以特別趁住星期日較少人既時段黎,可惜當日6點半黎已經lastorder左無熟食,雖然有少少失望但無阻我同朋友既熱誠,決定先試呢到既甜品先.焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫伯爵茶窩夫配上焦糖蘋果醬,伯爵茶cream,一小件伯爵茶戚風蛋糕及檸檬味雪葩,口味清香淡雅而且一碟甜品內加左3倍伯爵茶香.先講伯爵茶窩夫,窩夫烘得外面鬆脆而內裏濕潤軟綿.窩夫內帶滿滿伯爵茶葉碎,伯爵茶獨有既彿手柑香係口腔內彌漫,茶味細膩又不帶一絲苦澀味.焦糖蘋果醬,經煮過後既蘋果帶微微果既香,配上較甜既焦糖一齊煮剛好達至平衡,入口唔會過甜膩或過酸.檸檬雪葩一暖一凍既口感同時係口腔內交融,為整份窩夫帶黎一陣刺激感.清新既檸檬酸亦將窩夫既膩滯感減到最低,食完都唔覺得內疚.伯爵茶cream同樣充滿濃厚伯爵茶香,cream質感細滑又唔會過膩.伯爵茶戚風蛋糕輕軟濕潤,茶葉香更濃.Bacon Scone配上自家製咸味clotted cream,入口帶微微他他醬既酸香亦同時帶點微辣鹹香感.配搭上帶bacon scone出奇地配搭,食煙肉薰果感濃郁香厚.scone入口唔黏牙既同

焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫
伯爵茶戚風蛋糕輕軟濕潤,茶葉香更濃.

Bacon Scone
配上自家製咸味clotted cream,入口帶微微他他醬既酸香亦同時帶點微辣鹹香感.配搭上帶bacon scone出奇地配搭,食煙肉薰果感濃郁香厚.scone入口唔黏牙既同時亦唔會過乾,內裏亦充滿香濃既煙肉粒.

玉桂蘋果燕麥奶搖
未飲已經感受到陣陣渾厚馥郁既玉桂味中帶住香甜氣味.
燕麥奶搖因爲加左冰既緣故所以入口唔算特別細滑,但味道同樣香甜亦唔會過甜膩.
內裏帶住啖啖蘋果蓉,香甜又健康,燕麥奶既甜味飲得出大部分係黎自蘋果自身既甜味.

凍多明尼加朱古力奶
奶味香而且入口細滑,配上充滿nutty可可豆香既多明尼加朱古力層次更豐厚.
  • 焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫
2020-12-13 271 浏览
二零二零年十二月十三日星期日一點幾黎到 牛頭角國際貿易中心1樓101號舖桔梗姊妹店"Lagom Kaffe" 樂梗等左半個鐘 40 幾個籌超級多人等不過叫號都幾快下 但值得一等坐落都算係闊落限聚令下只可以兩人一桌培根Carbonara Spaghetti $88咸食份量夠大好Milky全日早餐 $128   煎蛋X2 沙律 炒黑椒菇  培根超大嘅腸 好juicy 加埋有肉桂醬嘅包玉桂蘋果燕麥奶搖  $48 玉桂味就小左d 預設都係小甜 健康d 但野飲就細杯D黑白配 $55 齋啡latte
桔梗姊妹店"Lagom Kaffe" 樂梗

黑白配 $55 齋啡latte
2020-12-13
  • Latte
2020-12-13 152 浏览
Finally, I have morning off on Saturday. I decided to go to this newly open cafe. It is very popular and I heard that lots of people will go and line up. So I went there at around 10am, I thought that it would be less people during that time. I got there and half of the place was full with families. The good thing that I like about this restaurant is that I get to choose where I want to sit, I think we can only do that when it’s early? Anyway, I went to sit next to the big window where I get to see the small park and road.

All day breakfast:
I ordered all day breakfast since I need to work in the afternoon. The presentation of the food was fantastic! I just don’t know where to start. The sausage and bacon was crunchy and meaty. The egg and mushroom was good. The soft dough was delicious.

I end up getting the earl grey chiffon cake as well. I was lucky because it just came out from the oven. The texture was soft and full of flavour. I love the cream very much.

Mocha was quite strong as it helped me to last for the whole day.
2020-10-31
早餐
2020-12-13 204 浏览
牛頭角咖啡店選擇唔多,幸好有一間值得去既店。冇諗過下午兩點半去都要排隊,店入面坐到滿晒。如果要睇書,會覺得有少少嘈。因為食左lunch先去, 所以我只系叫左杯咖啡,以前都系飲美式、拿鐵,摩卡果啲,今次見餐牌有杯叫Dirty 既野,就試左。原來佢系一杯牛奶凍咖啡熱既飲品,感覺似熱菠蘿包夾住凍牛油。講真,下次會再飲多次,仲要早啲到拎窗口位。如果咖啡唔使加一就好喇。
牛頭角咖啡店選擇唔多,幸好有一間值得去既店。

如果咖啡唔使加一就好喇。

Dirty
Dirty
木系主題的咖啡店,自然又舒爽,店內明亮設有自家炒豆房和餅房,為大家供應一流咖啡和麵包。台北燉牛肉意粉帶有台北麻辣風味的牛肉和肉碎,開胃又不傷胃,牛肉也不會太老太實,入口剛好的軟綿。絕對會讓人回想起台北夜市美食。松露干貝意粉濃密的忌廉醬掛在每一條意粉上,帶子兩面都煎到金黃色,超吸引!松露的香氣也不會搶走帶子的鮮甜和忌廉的香氣。炸魚薯條不得不讚的是外層炸粉香脆可口,魚肉嫩滑入口即溶,微辣醬汁可因應自己喜好加減,而且十分特別。薯條不過不失。紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫夾有抹茶味的麻糬的窩夫,麻糬煙韌,抹茶帶有回甘,窩夫更顯外脆內軟口感,配上清爽、新鮮的柚子醬和凍涼柚子雪芭,甜而不膩,有夏日的感覺。

台北燉牛肉意粉

松露干貝意粉

炸魚薯條

紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫
2020-12-12 137 浏览
樂感一下✨非常少有踏足牛頭角,真係特登去食,見咁多好評,似乎係近期幾hit既餐廳之一。星期五下午兩點幾一個人去到等咗20分鐘有位,算係咁。店員有禮叫號碼,問咗我介唔介意坐窗邊高櫈bar枱,我就緊係唔介意啦,嗰度正正就係最好打卡位啊。因為下午茶,我叫咗一個甜食一杯飲品:焦糖蘋果。伯爵茶。檸檬窩夫 ($128)🧇🍎☕️🍋確實窩夫整得幾鬆化軟熟幾好食,唔太甜,而且有陣陣伯爵茶香,件茶味雪芳蛋糕唔特別,但軟熟,個檸檬雪皅有啲酸,不過對比下多幾個口感係唔錯。整體其實都好食嘅。反而唔太知個蘋果喺邊,蘋果係咪只係得個醬同埋嗰啲好似Apple crumble 嘅粒粒? 如果係嘅話佢個蘋果醬似乎太少,同埋伯爵茶嘅cream都係得好少,唔夠點窩夫🧇,食到尾尾有啲乾。Dirty🥛☕️($42)佢嗰杯Dirty自稱係打卡用,確實好飲嘅,奶夠凍,正! 補充一下,個環境確實幾舒服個景又唔錯,眼見有好多人嚟溫書食嘢,有啲嚟傾生意咁,不過以牛頭角收我呢個價錢,確實係貴咗啲,重要加10%,大家點睇🤔
樂感一下✨

因為下午茶,我叫咗一個甜食一杯飲品:

焦糖蘋果。伯爵茶。檸檬窩夫 ($128)
🧇🍎☕️🍋

Dirty🥛☕️($42)
佢嗰杯Dirty自稱係打卡用,確實好飲嘅,奶夠凍,正!

2020-12-11
2020-12-12 84 浏览
焦糖蘋果伯爵茶窩夫👍🏻窩夫脆口,蘋果醬混入伯爵茶味,好特別!我和朋友覺得淨食嗰果醬都得😋青檸味雪芭好清新,成個配搭真心推介!台式燉牛肉意粉👍🏻醬汁好特別,個人十分喜歡💕咖啡☕️美味今次坐內園景位,都幾開揚。期望下次可以坐到海景位😁附近無其他店舖,等位時無其他野睇,只可呆等或落樓下花園坐😅出菜算快,我和朋友預算個窩夫要時間焗,所以兩個意粉來了,就order窩夫,點知食緊意粉時,個窩夫已經上枱😅我和朋友唯有停食意粉,先食窩夫,因為個窩夫有雪芭🍧以上經驗可供網友參考🤪
台式燉牛肉意粉👍🏻醬汁好特別,個人十分喜歡💕
咖啡☕️美味
今次坐內園景位,都幾開揚。期望下次可以坐到海景位😁
附近無其他店舖,等位時無其他野睇,只可呆等或落樓下花園坐😅
我和朋友唯有停食意粉,先食窩夫,因為個窩夫有雪芭🍧
以上經驗可供網友參考🤪
2020-12-12
  • 台北燉牛肉意粉
  • 焦糖蘋果伯爵茶窩夫
2020-12-10 138 浏览
今日出左去試一間cafe!!覺得佢好既waffle同咖啡好正啊!又可以打卡,想比大家睇吓有幾正,燒埋大家去。好,首先依度環境好闊落,雖然食飯時間有限制,但好就好在間大夠大!好有空間感。一去到見到勁大部咖啡機,似係對咖啡幾認真喎。叫左黑松露干貝意粉好香黑松露味,仲有好多干貝,撈埋一齊食好好味!仲要個汁我都食到冇哂!又唔太膩!紅豆麻薯綠茶柚子waffle.我一開始勁蠢,走去問個店員,係咪咁多隻味先可以揀一隻?佢話唔係呀,其實係綠茶味嘅窩夫,但係中間有麻薯,側邊有紅豆,仲有柚子味雪糕,所以128呢個價錢真係好抵好好食,佢一碟好多舊窩夫,我最後都食唔晒呢!之後就叫咗一杯打卡專用嘅咖啡 dirty and 一杯latte !但係好好笑嘅係,店員比兩杯嘢飲嘅時候,我發現打卡專用個杯其實好普通,反而另外一杯咖啡有拉花添,真係好好笑呢,不過呢兩杯咖啡都好好飲,首先好香濃嘅咖啡味,又唔太苦澀,連埋窩夫一齊食嘅時候,真係好滿足!

一去到見到勁大部咖啡機,似係對咖啡幾認真喎。

叫左黑松露干貝意粉
紅豆麻薯綠茶柚子waffle.

2020-12-08 138 浏览
係香港好難得有個咁CHILL既地方可以食野, 吹下水, 影下相, 又或者做下文件野位於牛頭角既Lagom Kaffe, 基本上每個周末都有好多人去CHILL既咖啡廳呢度既環境定係食物質素都係水平之上呢度主打既就係小食, 甜品同咖啡炸薯條呢度既炸薯條真係超好味, 加多少少錢仲有炸魚加埋, 不過我地鐘意食薯條, 所以叫左淨薯條份量都幾大, 而且上面係有芝士的, 如果唔要記得叫佢走芝士MATTCHA LATTE呢度既MATTCHA LATTE比較淡, 但係好香而且唔澀口香蕉合桃朱古力冧酒提子係一個WAFFLE黎, 一共有4舊既WAFFLE, 仲配上左朱古力既雪糕, 成個樣同味道都係超超超正的
呢度既環境定係食物質素都係水平之上
呢度主打既就係小食, 甜品同咖啡

炸薯條

份量都幾大, 而且上面係有芝士的, 如果唔要記得叫佢走芝士

MATTCHA LATTE

香蕉合桃朱古力冧酒提子
2020-11-28
下午茶
2020-12-07 142 浏览
樂感係桔梗副線 let me try try sin 餐廳空間感十足 一啲都唔會覺得有壓迫嘅感覺 可以成日坐喺度Hea都唔悶呀🤪牛肉培根烤肉醬三文治麵包好鬆軟配埋餡料好豐富仲有一隻半熟蛋係上面 唔會覺得乾視覺味覺都好正😍松露干貝意粉意粉好煙韌 好有咬口 我鍾意呀干貝3大粒 外脆內軟 好有帶子既味道 松露味好濃郁 每一啖麵都充滿住👍🏻藍妹吉士卷烤得好香脆 吉士唔係好膩個隻 上面甜甜地 入面軟熟 酥餅做得好飲品方面 試左Oat milk share麥奶搖莓莓乳酪燕麥奶搖 真係用果肉打出黎加上燕麥奶 感覺好健康 好Fresh 適合乳糖敏感人士多明尼加朱古力奶 其實姐係超濃朱古力奶😂真係好濃唔係講笑👀整體食物好好食 環境又舒服又唔會趕你走 慢活生活方式🤩
樂感係桔梗副線 let me try try sin

牛肉培根烤肉醬三文治