呢間餐廳光係環境就好吸光,仲好好有劃分左3個唔同主題/風格既位置。有對住大大塊玻璃闊落嘅卡座,陽光充足既Bar枱仲有一個充滿綠色植物既區域,整體都係偏白色佈置特別舒服。點餐會用QR code自助落單,店員會幫忙提供水。我地點左鹹蛋黃蒜香軟殼蟹意粉賣相ok, 但整體比較乾身,份量較少。因為太想食薯條就點左個炸魚薯條,幾好食不過個醬係辣辣地。我地3個同時都睇中”草莓乳酪燕麥奶搖”,所以就無試其他野飲,好在味道無令我地失望,唯一就係細杯左啲,火火夏日就唔太夠喉。另外當然環留返個甜品既位,焦糖蘋果·伯爵茶麻薯•檸檬 窩夫,酸酸甜甜幾好食,檸檬味個雪葩令窩夫唔會得甜味。

點餐會用QR code自助落單,店員會幫忙提供水。

2021-05-22
  • 炸魚薯條
2021-06-17 75 浏览
樂感之前食過都覺得唔錯最近佢出左個野餐set...勁igable一set $6xx, 有齊晒打卡藍,野食,野餐墊,乾花...真心超方便我見ig 好多人去觀塘海濱就野餐,都好靚但我地因為帶住狗狗,穩陣起見都係去左西九講番野食,佢個草苺麻糬吐司係我首推ge🤤麻糬軟硬適中...超好食另外,佢地個伯爵茶basque cheesecake...超濃郁又滑👍如果有成個買就好另外佢地個咸點,牛角包同埋cream cheese salmon 三文治同牛油果三文治都好ok不得不提,佢地ge 生果好新鮮...仲有鳳梨同紅芭樂丫!!!野飲方面,佢地同hoegaarden 同藍妹合作,兩款都係light d ge 啤酒,好岩女仔口味😊整體黎講,個野餐set 係高質gee岩晒,懶惰但又想打卡,同埋又要食得好ge 人丫🤣
樂感之前食過都覺得唔錯
最近佢出左個野餐set...勁igable

我見ig 好多人去觀塘海濱就野餐,都好靚
但我地因為帶住狗狗,穩陣起見都係去左西九

講番野食,佢個草苺麻糬吐司係我首推ge🤤
麻糬軟硬適中...超好食

整體黎講,個野餐set 係高質gee
岩晒,懶惰但又想打卡,同埋又要食得好ge 人丫🤣
2021-06-13
2021-06-15 94 浏览
係社交平台見到lagom 六月新推出出租野餐盒,平時去野餐要自己準備食物,又或者超市買ready food 壽司再買一大堆零食就算,食完拎返屋企仲要洗...但係~今次佢地出左呢個懶人野餐盒,唔洗準備又唔洗執手尾,個set既食物好似平時食high tea咁,有10款鹹同甜點,仲有藍妹啤酒同hoegaarden🍻兩手fing fing 去餐廳拎個野餐盒就得,所以決定用book個野餐盒試試佢~個野餐盒係一個籐籃,入面有啡色布藝野餐墊、玫瑰金餐具、酒杯、木杔盤、仲有一束呃like必備乾花,見到已經好賞心悅目影相打卡一流~更重要嘅當然係食物喇~食物睇得之餘,仲好好食!鹹點田園沙律配蜜糖芥茉醬田園沙律蔬菜好新鮮,有青瓜、車厘茄同沙律雜菜~加埋蜜糖芥茉醬,酸酸甜甜好醒胃~吞拿魚粟米酥皮盒雖然係外賣無即食熱辣辣咁正,但酥皮keep到好酥脆,呑拿魚粟米醬味道岩岩好~雙色芝士薄切豬梅肉牛角酥呢個我同我d girls都覺得好好味😋十分推薦!芝士焗到半溶,好香濃;薄切豬梅肉嫩滑;仲有焗左既車厘茄,加埋好好好食!煙三文魚忌廉芝士牛油果三文治三文治好足料!上層係兩塊厚厚既忌廉芝士再夾左好多塊煙三文魚,下層係牛油果

影相打卡一流~

更重要嘅當然係食物喇~食物睇得之餘,仲好好食!
牛角包/酥皮盒/麻糬toast/Macaron/Scone

鹹點

田園沙律配蜜糖芥茉醬
田園沙律

吞拿魚粟米酥皮盒

雙色芝士薄切豬梅肉牛角酥

煙三文魚忌廉芝士牛油果三文治
三文治好足料!上層係兩塊厚厚既忌廉芝士再夾左好多塊煙三文魚,下層係牛油果醬再加車厘茄,一啖真係咬唔晒!

甜點

士多啤梨麻糬吐司
士多啤梨吐司配上cream同麻糬,麻糬夠晒煙韌~

芝麻焙茶scone配焙茶醬
芝麻焙茶scone焙茶味好香濃,再加埋焙茶醬,double焙茶味!鐘意焙茶既朋友一定唔可以錯過(係餐廳都有得賣!)

玫瑰荔枝蝴蝶酥
蝴蝶酥食得多,但荔枝玫瑰味真係好少見,甜度岩岩好又有淡淡玫瑰花香~
蝴蝶酥

紅莓香桃macaron
macaron桃紅色好搶鏡,macaron唔算好甜,一咬外皮好鬆脆,夾住入面既果醬,正!

伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
呢個大推!伯爵茶味香濃,芝士蛋糕係半熟質感~入面係非!常!軟!滑!好好食😋另外仲有個伯爵茶醬~ (係餐廳都有得賣!原來仲有其他口味,我還野餐盒時再買左個焙茶巴斯克芝士蛋糕比屋企人做甜品~)
焙茶巴斯克cheese  cake

生果拼盤
生果拼盤有芭樂、菠蘿🍍、西瓜🍉同士多啤梨🍓好新鮮同甜☺️
水果拼盤

飲品

藍妹fresh/Hoegaarden botanic lemongrass & citrus zest/cold brew coffee
兩款啤酒都係淡味既,好適合女仔淺嘗,而我自己鍾情花香果味啤,好鐘意Hoegaarden個支!唔飲酒既朋友仔可以飲佢地既 cold brew coffee~

想食既朋友可以用Lagom kaffe app book定~好方便~

P.S. 原來每日頭20位食家仲會有禮物仔,我拎到風扇仔一把~係户外都可以爽一爽!
小禮物-風扇/開瓶器
2021-06-13
牛角包/酥皮盒/麻糬toast/Macaron/Scone
田園沙律
蝴蝶酥
焙茶巴斯克cheese  cake
水果拼盤
2021-06-14 83 浏览
Staycation 係九龍灣個邊朋友介紹下有一個店好岩慢慢hea 坐食所以就去左呢間啦一入到去,觀感wow ~真心大令我諗起韓國coffee shop 既日子呢間係自己落單同朋友慢慢食左2個鐘頭多先走明太子蕃茄雞肉意粉,朋友話酸對我黎講,可以接受到最好食既炸魚薯條同主題公園相比起,呢d先係炸魚嘛Tiramisu 有個小插曲一上枱個Tiramisu 表面出水之後經理見到唔夠5秒話比我地換過個新雖然埋單都唔平但有個機會可以同朋友係舒服既環境下傾心事係幾好
Staycation 係九龍灣個邊
朋友介紹下有一個店好岩慢慢hea 坐食
所以就去左呢間啦

一入到去,觀感wow ~
真心大
令我諗起韓國coffee shop 既日子

呢間係自己落單

同朋友慢慢食左2個鐘頭多先走

明太子蕃茄雞肉意粉,朋友話酸
對我黎講,可以接受到

最好食既炸魚薯條
同主題公園相比起,呢d先係炸魚嘛

Tiramisu 有個小插曲

係幾好

2021-05-20
午餐
2021-06-14 51 浏览
🤍Lagom Kaffe🤍DirtyEspresso Tonic 台灣燉牛肉意粉伯爵茶戚風蛋糕炸薯條🤍星期六17:30去到唔洗等位亦唔多人,環境都算靜咖啡正常水準,意粉有少少麻辣薯條sauces 好味Earl grey cake 鬆軟但個人覺得啲cream 一般🤍Cafe weekend收20:30,但18:00 last order想試嘅朋友要留意
🤍Lagom Kaffe🤍

Dirty
Espresso Tonic
伯爵茶戚風蛋糕
🤍
星期六17:30去到
唔洗等位亦唔多人,環境都算靜
咖啡正常水準,意粉有少少麻辣
薯條sauces 好味
🤍
想試嘅朋友要留意
2021-06-12
2021-06-13 202 浏览
網上大熱的餐廳之一,是桔梗的姊妹店,店內裝修舒適休閒,是很好打咭的CAFE。桔梗我還未有機會吃到,經過牛頭角附近先試試這家。過了食飯時間仍有很多人在等,等了差不多45分鐘才安排入坐,坐的地方比較窄,不是很舒適 (這點比較失望,和想像有落差)。叫了這個台北燉牛肉意粉,是FUSION 菜,西式的意粉用中式的煮法,很特別和有驚喜,有麻辣的味道,出奇地和意粉係搭,意粉也是軟硬適中,牛肉切得很薄,整塊牛肉沾滿醬汁的香味,只是牛肉份量太少。甜品方面,本來想試MATCHA CHIFFON CAKE,網上看到很好打咭,但賣完了,所以叫了這個EARL GREY CHEESECAKE也不錯,淡淡茶的香味,不會蓋過芝士的濃郁味道,不過HKD52 有點小貴。下次會去觀塘分店試一下。
台北燉牛肉意粉

EARL GREY CHEESECAKE
台北燉牛肉意粉
EARL GREY CHEESECAKE
2021-06-13 2413 浏览
Lagom Kaffe在六月新推出左野餐盒套餐,套餐包括埋租借野餐盒及其他野餐用品,加上Lagom Kaffe牛頭角分店正正位於觀塘海濱公園附近,確診非常適合鍾意野餐又唔想花時間預備嘅我地懶人野餐。😆趁端午節長假,我地預訂左星期六下午到餐廳取野餐盒到海濱野餐high返個靚tea。不過之前一日知道天文台掛左一號風球,怕會落大雨,好彩問左餐廳,如果當日落雨,12點前都可以通知餐廳免費改期。更好彩嘅係,星期六朝早落左一場大雨之後天氣就轉好,我地去到餐廳時已經停哂雨。😍Lagom Kaffe限定野餐盒套裝包括左共10款食物,配以藍妹Freśh及hoegaarden 金橘檸檬草百啤酒,3個人食份量都足夠。另外田園風嘅野餐盒入面有野餐墊,餐具,木質托盤,酒杯同乾花束,一應俱全,一到海濱花園就可以即刻舖墊打卡開餐,絕對係懶人野餐之選。👍🏻藍妹Freśh及hoegaarden 金橘檸檬草百啤酒藍妹Freśh嘅酒精只有3.5%,口感順滑清爽,非常適合下午野餐飲用。hoegaarden 金橘檸檬草百啤酒酒精濃度更低,非常易入喉。😋食物質素都唔錯,而且份量都唔少,當中以玫瑰荔枝蝴蝶酥及煙三文魚忌廉芝士牛油果

藍妹Freśh及hoegaarden 金橘檸檬草百啤酒

食物質素都唔錯,而且份量都唔少,當中以玫瑰荔枝蝴蝶酥及煙三文魚忌廉芝士牛油果三文治味道最有驚喜,蝴蝶酥酥脆可口,三文治另加上魚子,味道層次非常豐富。馬卡龍亦係驚喜之選,紅莓味突出,外層酥薄脆口,中間口感綿密,加上黏牙的蜜桃餡料,味道一試難忘😍

野餐盒食物內容:
2021-06-12
外卖自取
下午茶
2021-06-12 140 浏览
Lagom Kaffe 喺牛頭角同埋觀塘各有一間分店,牛頭角呢間空間感大,有落地玻璃可以望到街景,光線充足,有沙發卡位同埋普通位,坐得好舒服😌而且裝修主要用木系風格,裝修簡約🙈閒日晏就兩三點嚟到,都要等一陣,好多人排隊😗。🍝台北燉牛肉意粉呢個燉牛肉係簿片上,唔會「太鞋」,上面有芝士粉,意粉軟硬度啱啱好,意粉醬係類似肉醬,但係佢同一般西餐廳肉醬意粉味道唔同,係麻辣嘅中式肉醬,好入味,麻辣意粉有幾夾🧡。🍝鹹蛋黃蒜香軟殼蟹意粉上枱時已經聞到好香嘅蒜味,同埋鹹香蛋黃味,望落去鹹蛋黃唔多,但係食落去鹹蛋黃味都好濃郁,軟殼蟹好吸睛,脆口,但略嫌細隻😚。🍟炸薯條薯條炸到條條都好香脆,雖然感覺好熱氣,但係都忍唔住一條又一條😌。☕️手沖咖啡揀咗巴西呢隻咖啡豆,無苦澀味,醇香順口🧡。🍓莓莓乳酪燕麥奶搖熱辣辣天氣,飲落去呢個酸酸甜甜嘅莓shake 好fresh😎

🍝台北燉牛肉意粉

🍝鹹蛋黃蒜香軟殼蟹意粉

🍟炸薯條

☕️手沖咖啡
揀咗巴西呢隻咖啡豆,無苦澀味,醇香順口🧡

🍓莓莓乳酪燕麥奶搖
手沖咖啡
莓莓乳酪燕麥搖
  • 台北燉牛肉意粉
2021-06-06 132 浏览
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒩𝑔𝒶𝓊 𝒯𝒶𝓊 𝒦❀𝓀 cafe 有好多落地大玻璃,光線感好充足。成個環境好舒服。• 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 • 正常發揮 蘑菇好juicy • 𝘙𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦 🥯• 超驚喜 好好味 好香提子同冧酒味 個cream加左earl grey係入面勁香勁滑 • 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘶𝘯𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳-𝘴𝘦𝘦𝘥 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦 🥯• 抹茶scone略苦 d cream 比較甜中和番 味道都唔錯🍵📍Lagom Kaffe 樂感
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒩𝑔𝒶𝓊 𝒯𝒶𝓊 𝒦❀𝓀

cafe 有好多落地大玻璃,光線感好充足。成個環境好舒服。

• 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 •

𝘙𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦
𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘶𝘯𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳-𝘴𝘦𝘦𝘥 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦
𝘙𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦
2021-06-04 103 浏览
今日去觀塘做完嘢,諗住行返屋企,經過早前大熱嘅 Lagom Kaffe,居然唔使等位,即刻入去整杯 Cappuccino(睇 menu 先知中文名叫加倍情濃😆)。呢杯咖啡堅果同朱古力味較重,係我喜歡嘅味道😋,所以雖然面頭嘅奶泡唔算好幼滑,但係我都絕對收貨。Lagom 嘅 motto 係瑞典諺語 “not too much, just enough”,完全係我嘅心聲,呢度最大嘅賣點係地方夠大,唔會趕客,買杯咖啡,可以坐成日,絕對好 hea。飲完,好滿足,落到樓下,見間 Starbucks 得小貓兩三隻,更加滿足🤗。

第二次來呢到 因為中意呢到個環境 幾岩溫書做野💛 叫左個Taipei beef stew spaghetti 見好多人推🤣 話係台北燉牛肉味 但又係意大利粉 所以幾特別😳 食落感覺有少少麻辣🙈 唔係話好辣 我都食到😛 但個人來講就一般般呢個味😬 不過牛肉都好食嘅😙 呢個位可以自摺做野 對住乾花心情都好d 個人都放鬆d😍 同時又幾岩打卡唔錯😀
Taipei beef stew spaghetti
Taipei beef stew spaghetti
2021-05-17
2021-06-01 112 浏览
一間超多食嘅cafe 諗住晏就3 4點會少啲人 結果等左差唔多成1個鐘咁耐 不過舖內環境舒適 闊落 休息 係談心嘅天地鹹蛋黃蒜香軟殼蟹意粉鹹魚黃嘅香味為整個蟹加了不少分紅豆麻薯綠茶柚子窩夫每一啖窩夫都有香濃嘅綠茶味巨

鹹魚黃嘅香味為整個蟹加了不少分

紅豆麻薯綠茶柚子窩夫
每一啖窩夫都有香濃嘅綠茶味巨
2021-05-31 120 浏览
🌎Lagom Kaffe (牛頭角)嘩!原來餐廳有成8000尺咁大架 地方闊落 完全無壓迫感 光感十足 又係好chill 既好地方 食物資素可以 賣相都唔錯 ▫️鮭魚·牛油果·香草三文治$98原來有三文魚子架 仲有好多塊煙三文魚 分量十足 食落去新鮮 味道會鹹鹹地 而三文治好香 中間鬆軟 麵包皮煙煙韌韌 要有少少牙力 ▫️明太子蕃茄雞肉意粉$88食落去同肉醬意粉既味道差唔多 鹹度適中 意粉唔會太腍 雞肉就唔夠新鮮 ▫️全日早餐$128嘩!食物材料豐富 包括有司華力腸 煙肉 菇 沙律 麵包等等 食曬真係好飽 我最鍾意食佢既麵包同沙律 麵包鬆軟 沙律酸酸甜甜好開胃 ▫️ tiramisu$50飯後甜品 口感係流質既 食落去味道一般般 📍牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖💵人均消費:$115✨環境衛生:8/10🙋🏻‍♀️推介指數:7.2/10
🌎Lagom Kaffe (牛頭角)

▫️鮭魚·牛油果·香草三文治$98

📍牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖

💵人均消費:$115
✨環境衛生:8/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7.2/10
是日天氣炎熱,睇中佢環境舒服,空間夠大,可以住底飲杯咖啡,懶懶閒咁過半日。▧ Iced Latte以即棄膠杯裝上,正常水準。▧ 炸魚薯條有驚喜,份量很多。薯條粗,炸得夠香脆,茄汁要向店員索取。炸魚有4大件,炸衣很薄,熟度炸得剛剛好,很嫩,推薦。唯一可惜嘅係個Tartar Sauce,應該係餐廳自己調製,有一點香辣味,可能只係唔啱我哋口味,覺得知Sauce一般。▧ 整體來說,餐廳面積超大,環境舒適,週末要等位了,等位既人很多,等候時間約25分鐘。自助掃QR code點餐,餐牌食物種類都好多,正餐有意粉等選擇,亦有小食,蛋糕,咖啡等,任君選擇。好適合同朋友午餐,食個tea或飲杯咖啡傾下計。四人卡位靠窗位置舒服寬躺,二人座則集中於店內靠中央嘅位置,較為迫挾,亦較熱。如果想座窗邊bar式位置,位置唔多,建議早一點去哦。

▧ Iced Latte
以即棄膠杯裝上,正常水準。
炸魚薯條

▧ 炸魚薯條

2021-05-23
炸魚薯條
Lagom Kaffe @lagomkaffe係到食左好多好好食既野 所以想分開好多個post黎同大家share😂🙈🥪Chicken, hummus, and tomato sandwich ($88)一開始係menu見到個名好似覺得頹頹低咁 叫左之後好勁比佢伏左😅點止係無咁既事!!仲要超好食❤️首先係包包本身😙係一塊厚厚既sourdough toast! 鍾意佢帶少少酸味 但係個邊係少少脆 然後配料都好夾 🤠上邊既hummus spread 夠rich 加埋新鮮番茄bb & herb roasted雞脾肉真係一流🥳又飽肚又帶點清新~ 重點係呢個配搭都既特別 好多cafe都無呢款味道既配搭🤤雖然望落唔似平時既sandwich😛比較似一個toast 不過超好食!極力推薦❤️🍎焦糖蘋果 伯爵茶麻糬 waffle配檸檬雪芭 ($138)介紹下甜品先🥰 呢個waffle既味道同麻糬好夾 食落淡淡的人但唔會唔夠味 而麻糬texture正!! 而焦糖蘋果都夾 為waffle帶黎少少鮮甜既味道 夾埋lemon sorbet好開胃😍🍟薯條配黑松露醬 ($58)好食😋薯條份量多 送到黎都啱啱炸起好好食❤️唯獨
Lagom Kaffe @lagomkaffe

🍟薯條配黑松露醬 ($58)
好食😋薯條份量多 送到黎都啱啱炸起好好食❤️唯獨醬有D鹹

🇹🇼台北燉牛肉🐂($98)
一開始比較驚會好伏 因為覺得台灣牛肉麵呢個味道同意粉唔夾🙈點知幾好食😍有好多片好嫩滑既牛肉 唔會好硬唔好太薄 有少少辣 都既入味 係幾特別既fusion😋 推薦~

🍅明太子番茄雞肉🐔($88)
呢個中規中矩 比我想象中乾身 不過味道還好 自己覺得太少雞肉🙈

評分:

😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻