2018-07-27 111 浏览
又一間韓燒入侵旺角,環境一啲都唔似係食燒肉,無咗平時常見長長嘅抽氣管、石油桶形嘅櫈,而係以白色為主,整到好似實驗室咁,座位都好闊落,嗌到成枱野都唔洗擔心啊~ 呢到同一般韓燒唔同嘅地方,除咗裝修次外,仲有佢係唔會提供嗰啲拌菜,好似泡菜、大豆芽嗰啲係要另外加錢先有,如果有埋感覺會好啲呢到個爐係陷入枱中,而油煙都會係兩側到抽走,所以唔會好大油煙,啲衫都唔會好大陣燒肉味為咗可以樣樣都試下,所以就叫咗個特級和牛拼盤,分別有特式牛肋骨、牛肩肉、M5西冷同M5肉眼,唔同部位嘅和牛都係好嫩口~~ 由於係和牛嘅關係,不宜燒太耐,如果唔係就會浪費咗啲牛肉,牛肉都充滿肉汁,而且油脂分佈平均,所以口感都幾嫩口,牛香都微重,特別推介M5西冷同肉眼,牛肉香會更加濃郁~肉肉就好多喇,但係都要嗌下啲澱粉質嘅,講起韓式街頭小食,一定會諗起辣炒年糕,呢到將啲年糕條搭成一座塔咁,底下仲魚糕片添,估唔到呢個炒年糕幾有韓式風味,因為都幾辣下,唔同四川麻麻嘅辣,而係一食就直擊味蕾,略厭年糕凍咗有啲硬

2018-07-27 35 浏览
行朗豪坊時發現有間佈置成lab咁嘅韓國餐廳,就估到佢地係新派韓國料理~好岩鍾意創新嘅我地,最特別嘅地方係,雖然佢地有燒肉食,但一d油煙都無!燒完唔會成陣味,加分呀!!韓式鐵鍋飯$78用鐵鍋裝住嘅拌飯,比一般石鍋裝無咁辣口,同時又保留到飯焦~拌飯嘅配料無好似傳統拌飯咁切成絲,更加有口感同食到每款配料嘅味道~韓式人蔘雞湯$118人蔘雞湯以大量糯米熬製,入口軟綿綿,有別傳統人蔘雞湯,佢地加入冬菇,熬湯後冬菇充分吸收到雞湯嘅精華韓式梨汁牛五花$115將新鮮梨肉攪成蓉再醃嘅牛五花,輕輕燒下就食得,有陣甜甜的梨香,超級入味!一啖一塊岩岩好~三色五花肉$130以三款水果醃製嘅五花肉,分別係生薑蘋果醬、生薑菠蘿醬、青檸醬,三款生果都帶酸,食落比傳統嘅原味五花肉無咁膩,我個人最鍾意青檸醬,好清新,怕傳統五花肉味道嘅人,可以一試

好岩鍾意創新嘅我地,

韓式鐵鍋飯$78

韓式人蔘雞湯$118

韓式梨汁牛五花$115

三色五花肉$130

3K
2018-07-25 113 浏览
同朋友到了朗豪坊行下街,真不愧係旺角,無論幾點都咁多人,襯食店未人多,去食個早飯先。六點多來到呢間叫lab10的新韓燒店,裝修很新穎,簡潔乾淨,無黏立立又無油煙未,感覺良好。用具也很潮餐具無想像中重,改良版?Sour Bomb($35)餐廳門口有個飲料專區Juice lab,有一系列的混合果汁,是日點了一杯酸酸的試試,是檸檬、西柚、奇異果、蜜糖、生薑泡成,先是強烈的檸檬酸,漸漸有西柚的酸加苦味,後來也滲出奇異果味道,薑味不強烈,哈哈,好獨特的飲品,味道奇怪但我喜歡特級和牛併盤($438)來燒肉店無理由不燒肉,哈哈,點了一個併盤,懶得諗嘛,一個盤咩都有啱哂懶人。併盤包括韓式牛肋肉,牛肩肉,西冷同肉眼,賣相很吸引靚呢塊好好味個爐細細但都係明火燒㗎,火力很猛,抽風系統做得好,一邊煙都無油煙味。勁好味勁好味勁好味,有咬口又有肉味,咬落勁多牛油,美味甘香,勁正泡菜海鮮薄餅($138)再來點澱粉質填飽肚子先,試試fusion的薄餅先,非一般泡菜海鮮煎餅啊。超厚芝士呀泡菜下得很多,餅底香脆,醬汁酸酸辣辣很惹味,很對胃~韓式石頭鍋飯($78)仲點了石鍋飯,但上枱變左鐵鍋嘅?無所謂了,鐵鍋都會有飯焦。蛋
用具也很潮
餐具無想像中重,改良版?
Sour Bomb($35)

特級和牛併盤($438)

呢塊好好味

泡菜海鮮薄餅($138)
超厚芝士呀
泡菜下得很多,餅底香脆,醬汁酸酸辣辣很惹味,很對胃~
韓式石頭鍋飯($78)
仲點了石鍋飯,但上枱變左鐵鍋嘅?
無所謂了,鐵鍋都會有飯焦。蛋汁加上韓式辣醬攪拌,撈汁飯正呀。

價錢是有點進取,但在朗豪坊都預左啦,加上食物好味,算是值得的。
2018-07-14
2018-07-23 75 浏览
在朗豪坊的韓燒餐廳,與平時的餐廳裝潢不一樣,白色背景感覺很時尚。沒有一大堆的泡菜做前菜,也沒有包燒肉的生菜。牛助骨很大盤,很多脂肪,燒出來特別香口。牛胸腹比牛肋骨好味,脂肪分佈平均,細細塊很快就燒熟,不用點燒汁也夠味蔬菜盤有我最愛的翠玉瓜,蔬菜燒一會已燶,不可燒太久。韓式石頭鍋飯用了珍珠米,味道不太咸,辣醬汁自己加。底下的飯焦脆卜卜。牛骨湯沒有加味精,味道不算很濃,有牛骨味,味道清甜。白蘿蔔沒有渣,很淋又多汁。豬胸腹不硬最怕海鮮餅有很多麵粉味,但這個有很多海鮮,有六小份,份量剛好。店員定時幫我們加水和換網,很細心。

沒有一大堆的泡菜做前菜,也沒有包燒肉的生菜。
牛助骨很大盤,很多脂肪,燒出來特別香口。

牛胸腹比牛肋骨好味,脂肪分佈平均,
細細塊很快就燒熟,不用點燒汁也夠味

蔬菜盤有我最愛的翠玉瓜,蔬菜燒一會已燶,不可燒太久。

豬胸腹不硬

店員定時幫我們加水和換網,很細心。

朗豪坊開左新韓燒店,環境都平時韓燒店唔同,以簡約白色為主調,配以綠色盆栽,樓底幾高.drink 價錢都係一律$35 都唔算貴. 呢杯sour bomb 由lemon, grapefruit, kiwi, honey, ginger 榨成. honey ginger 都唔係好覺, 主要係酸酸grapefruit 同lemon 味主導.選左梨汁牛五花$115唔知係咪因為用梨汁醃過,所以肉質特別軟嫩,帶甜味.五花頗肥,平時會有點怕油膩. 不過呢度爐火都好夠猛,大火令好多油脂燒出,食落反而不覺油膩另外order 厚切牛舌配青檸醬$125更偏好呢度,牛舌厚身juicy,牛肉香味頗香濃. 燒完點上一邊青檸汁,好吃. 唔同一般韓餐廳,呢度唔會免費提供泡菜. 食韓燒無泡菜好似差咁d,所以order 呢個泡菜金字塔$48用特別container裝住所以有金字塔模樣係幾有趣,可惜泡菜發酵太耐過酸,另外兩道醃青瓜蘿蔔亦唔特別出色. 唔建議order鰻魚鐵鍋炒飯$128雖然鰻魚份量唔多,不過飯炒得粒粒分明,香口惹味. 店員提醒放耐會有飯焦,但其實個鐵鍋唔夠熱,所以放一邊燒完幾片肉再食都無飯焦overall 肉

選左梨汁牛五花$115
唔知係咪因為用梨汁醃過,所以肉質特別軟嫩,帶甜味.

另外order 厚切牛舌配青檸醬$125

鰻魚鐵鍋炒飯$128

overall 肉質素唔錯,staff 好年輕同服務都幾好,幾主動換燒黑既鐵網. 而爐可能係新式,夠火氣而一邊抽氣孔好efficient,全場無咩油煙味,呢點大部分韓燒店都做唔到. 不過相對地價錢(除左飲品)都有點偏貴.

• 厚切牛舌配青檸醬
2018-07-22 98 浏览
朋友話朗豪坊新開咗一間啲韓式燒肉店,嚟到呢度行街緊係要嚟朝聖下😎😎韓式梨汁牛五花 $115 夠薄所以一上爐十秒左右就熟,食落肥瘦適中,牛味都幾香濃,一啖牛肉一啖牛脂,正呀😍鹽燒雞扒配青檸醬 $88 雞肉夠嫩滑,當然要燒得咁嫩滑,都好睇少燒個人嘅手勢同埋控制時間🤣而且唔會好肥,啱曬我呢啲怕肥嘅人😋呢個冷麵真係誠意推介 $75,佢哋將啲湯汁變咗做沙冰,所以上嚟嘅時候一定夠曬凍,而且佢仲有支米酒俾你調味,食起上嚟酸酸甜甜非常之開胃。記得撈勻佢先好食,因為冷麵俾d沙冰埋住😜呢個護心肉 $98, 都係我哋第一次食❤️口感幾特別,食落亦唔會覺好勁嘅豬so味😘😘三色五花肉 $130,三色意思會有三隻醬汁畀你,青檸醬 菠蘿汁 仲有一個唔記得咗🙇🏿‍♀️不過呢個五花肉真係好好味,我覺得佢係偏肥少少,但真係好juicy好香,但又唔會覺得好溜💖🤤韓式海鮮蔥餅 $65 厚薄適中,唔會覺得好粉,加上海鮮嘅材料都幾充足,夾埋佢哋嘅醬汁更加開胃💖海膽蟹肉忌廉扁意粉 $168 , 口感比較乾身,但係食起上嚟夠曬creamy, 淡淡既海膽味夾埋蟹肉,鮮味過人😘韓式鐵鍋飯 $78, 唔夠飽嘅朋友可以叫呢一個大大窩嘅飯,而且

記得撈勻佢先好食,因為冷麵俾d沙冰埋住😜

韓式鐵鍋飯 $78, 唔夠飽嘅朋友可以叫呢一個大大窩嘅飯,而且佢側邊仲有少量牛肉跟飯埋,跟埋佢哋嘅特色辣椒醬,真係包你食到好滿足🤣
2018-07-22 172 浏览
其實原本吾係去呢間既但因為等位太耐 見呢間吾洗等位 就入左去食所以呢間野第一個優點係輪候時間零通常輪候時間咁短 估計食物應該好快到點左餐之後 都等左十分鐘咁我都明要解凍既然後 d肉影相係靚既 但好多筋位得右邊堆肉係好味又易咬左邊成堆基本上我都食吾落不過呢間野仲有好多韓式食物既源料吾靚 吾係佢既錯下次會黎試下炸雞同薄餅 始終呢d要廚師落手可能會知間餐廳既真功夫講完食物 講下環境先佢雖然無整抽氣 但都無乜油煙另外 地方設計簡約得來又有私人空間不過最好除左卡位之外 其他椅都有墊會更好今次食左5百幾但得最右邊既食到落肚性價比差左少少希望下次餐廳會做得更好
其實原本吾係去呢間既
但得最右邊既食到落肚
性價比差左少少
希望下次餐廳會做得更好
特級和牛拼盤
朗豪坊新開張了這家裝修超futuristic的韓式燒肉店!驟眼看根本猜不到是燒肉店(直至看到門口的餐牌)有點像圖書館(?)的卡座,價錢是朗豪坊級數,趁未大排長龍之前先試一試!服務員很年青,還帶點韓風打扮,實在是有點置身於首爾的感覺(笑)外面還有一檔juice bar,已新鮮生果作主打,可外帶,潮流興健康,絕對有市場!早點來個晚餐就不用排隊(若18:30已客滿!)避開人潮的好處就是食物超快上桌~(呵呵!)新開張,用具都很新很整潔,打破我對「韓燒店用具總是痴笠笠」的印象。明火爐具,網燒感覺極佳!而且抽風做得很好,好像是從下面抽走,因為不見煙向上飄,上面也沒有「一柱擎天」的抽風系統,但餐廳沒有油煙味,不錯不錯!先講燒肉,我們點了特級韓牛拼盤,天啊,想不到$438份量還挺多,畢竟韓牛矜貴,你懂的。一盤內有韓式牛肋骨,牛肩,西冷,肉眼,真心靚肉,質素好好,實在有點喜出望外。明火網燒,是吃燒肉的最~~~~高享受!!真是無可代替!肉的脂肪吱吱作響,脂香撲鼻,兩邊煎半分鐘,五成熟即食,幸福到一個點!升天級美味!韓牛和和牛,我覺得兩者是有一點點分別的。韓牛的脂肪沒和牛多,所以口感不會是「入口即溶」,較為

韓牛和和牛,我覺得兩者是有一點點分別的。韓牛的脂肪沒和牛多,所以口感不會是「入口即溶」,較為有嚼勁,五成熟剛剛好,可能因為少一點脂肪,牛味好像更濃郁!特級韓牛拼盤中,韓式牛肋肉不經醃製,所以愛牛一族不用擔心典型韓式醃肉味會蓋過原味,自覺即時不沾任何醬料更好吃!韓牛以外的肉是有醃製的,不過出手不算重,餐廳對肉類質素十分有信心!

韓式牛肉炒粉絲,以蒜頭和牛油炒過,除了肥牛片,還有三色椒,上桌非常香,可是覺得有點油膩,份量偏少,味道是OK的,韓式粉絲夠彈牙。

泡菜炒年糕,吃韓菜這一道菜我是必點的。食物精緻,竟然排得這麼整齊(笑)沒有泡菜,只有泡菜辣醬,內心總是覺得欠些甚麼,不過有魚糕墊底,打和啦super!年糕煙煙韌韌,煮得偏硬,個人很喜歡這個口感,但朋友則喜歡稔一點,評價不一。

最後喝一杯detox生薑蜜糖西柚汁,感覺十分特別,配搭別開生面,酸中帶薑的辣,蜜糖的甜,怎麼這麼複雜(笑)解渴解油膩滿分,感覺健康,可能是心理作用作祟,覺得韓妹瘦瘦的就是和喝這個有關(甚麼?)總好過喝太多黑糖珍珠奶茶吧,對不對?總括而言,燒肉比小菜內涵更豐富,性價比高,如果來到 Lab 10 沒吃燒肉就太可惜了!
2018-07-22 59 浏览
遠看見到呢一間韓國餐廳好多人排隊想試吓啲新嘅餐廳所以就嚟咗呢度食因為我同朋友係兩個人所以入座都好快入邊嘅環境好好除咗係室內食外面仲有一啲果汁可以外賣設計都好韓風所以入嚟都可以打下卡感受下都唔錯簡單嘅設計令到我覺得好舒服😌見到一啲半圓形嘅孔就係一個抽氣扇嘅功用即刻走晒燒肉嘅油煙特級薄切口牛肉眼 $$128你到家要試吓佢最出名嘅牛肉眼仲會有專人幫你燒所以一定唔怕燒窿再加上會有一舊脂肪係個起火大家望下肉幾靚見唔見到啲煙係唔會飛都上黎所以唔怕周圍都係燒肉味啦生韓牛伴雪梨牛油果 $$108呢個係好出名嘅西式菜好健康而且牛油果同埋牛肉好夾JL02 熱情果 奇異果 香橙 蜜糖 $$35就試吓幾款唔同火果Max埋嘅飲品全部都用新鮮嘅生果而且都好足料好清甜好舒服JL06 椰青水 青檸 西瓜 蜜糖 $$35韓式牛肉炒粉絲 $$85牛肉好香好有牛肉味而且味道好甜粉絲亦都好彈牙秘製護心肉 $$98比較有彈性而且好香份量都唔細架去同朋友分嚟食
遠看見到呢一間韓國餐廳好多人排隊

秘製護心肉 $$98
比較有彈性
而且好香

份量都唔細架去同朋友分嚟食
朗豪坊10樓新開張的 Lab 10主打Fusion韓國菜嘅餐廳,店內採用日本最新型嘅自動抽風燒烤爐,油煙基本上唔會走得出個爐,所以可以算係全香港第一間冇油煙味嘅韓燒店。我同老友今日約埋收工一齊去食,我地未到19:00已到餐廳,當時客人仲未多,不過19:30左右就好多人,餐廳裝修以實驗室做主題,四周擺放左好多實驗室物品嘅擺設,配合高樓底,整體環境既時尚又舒適。😙特級薄切和牛肉眼 $128和牛肉眼整塊都佈滿雪白油花,超大塊,店員替我地平舖上會自行抽風嘅燒烤爐時,和牛差唔多舖滿整個烤爐,和牛烤香後沾上蛋汁泡菜,每一啖都充滿濃濃嘅和牛油香,非常惹味。😋秘製護心肉 $98我地去韓燒店基本上一定會點護心肉,因為每間韓燒店都有自己調製護心肉嘅方法,間間都有自己獨特嘅口味,今晚食到呢款護心肉肉質富有彈性,而且醃得好入味,外層烤到微焦特別美味。👍生韓牛伴雪梨牛油果 $108韓牛刺身平身已經好好食,混入蛋漿、牛油果、洋蔥絲同梨汁之後,韓牛刺身嘅鮮味更加突出,當中同牛油果呢個配搭相當新鮮,而且出奇地夾。😍鰻魚鐵鍋炒飯 $128除左炒飯上面嘅鰻魚之外,炒飯本身已經加入左鰻魚粒去炒,炒飯充滿鰻魚汁嘅香味,份量都

特級薄切和牛肉眼 $128

秘製護心肉 $98

生韓牛伴雪梨牛油果 $108

鰻魚鐵鍋炒飯 $128
除左炒飯上面嘅鰻魚之外,炒飯本身已經加入左鰻魚粒去炒,炒飯充滿鰻魚汁嘅香味,份量都唔少,兩個人share都好夠食。😋

脆香芝士炸雞 $68
去韓國餐廳點都要食下炸雞,呢款芝士炸雞係用鮮雞件炸成,雞肉嫩滑,外層香脆可口。

埋單每位$290,價錢合理。👍

餐牌
2018-07-18
脆香芝士炸雞
旺角食肆的確多,但講到好食,尤其放題、火鍋及燒肉,真的極少數。位於朗豪坊高地段的一角,居然存在住未有人發掘的「它」。首選了厚切牛舌,燒熟了,不乾身,但keep到香口且好juicy ,配上青檸汁,好fresh 開胃,一點滯的感覺也沒有。之後再點了skirt meat,short rib & chuck eye roll. 見圖就知有番咁上下厚身,脂肪比例好,紋路清晰,一睇就知靚牛。果然,燒落吾易燒焦變柴皮,全部都好有牛味,不須點醬,咇出來的真牛油在嘴巴內,齒頰留香。其實點個石鍋飯,夾住牛肉來食,有種像在日本吃牛舌飯的感覺,很滿足!另外一提,這店超乾淨的,一點油膩感也不覺,抵讚!
旺角食肆的確多,但講到好食,尤其放題火鍋及燒肉,真的極少數。
位於朗豪坊高地段的一角,居然存在住未有人發掘的「它」。

另外一提,這店超乾淨的,一點油膩感也不覺,抵讚!
2018-07-17
2018-07-19 83 浏览
依間餐廳完全唔似係食韓燒,似係cafe。依家佢哋除咗韓燒之外仲有其他fusion菜式,不過今次就冇試到,下次都想試吓啲意粉。生韓牛拌雪梨牛油果$105呢個係必食,十分推介!本身好鍾意食生牛肉無論係西餐定係韓國菜,都好鍾意個口感。加埋牛油果食就更加creamy,雪梨同個汁都酸酸甜甜,唔會話有生肉腥味。特級和牛拼盤$438燒肉選擇都幾多,因為唔識揀所以就要咗個拼盤。肉嘅質素都幾參差,不過份量多搭夠,問店員要燒幾耐同啲肉分別係咩部位,佢哋都好似唔係好清楚。韓式水冷麵$75食完咁多肉食返個水冷麵覺得好清爽,加啲醋夠晒酸,開胃解膩,不過份量有啲細。Captain Lab$35鮮榨果汁加少少蜜糖,唔會話太甜,不過好似有半杯都係冰黎嘅。

生韓牛拌雪梨牛油果$105

特級和牛拼盤$438

韓式水冷麵$75

Captain Lab$35
鮮榨果汁加少少蜜糖,唔會話太甜,不過好似有半杯都係冰黎嘅。
2018-07-19 211 浏览
今晚約左好姊妹食飯,知道佢近排忙搞婚禮,個人瘦哂👽,一於帶佢去行街食好野減下壓力先。知道旺角朗豪坊開左間韓式燒肉餐廳,而且口啤唔錯,book 左位同閨蜜撐台腳😁-這個韓式餐廳裝修簡約modern 當晚星期六都幾旺場,但就唔太覺有油煙味抽風系統做得真的不錯! 抵讚!-除左燒肉,還有一些韓式料理。 我地叫左幾款食物,每款都值得推介🤞🏻⭐️泡菜豬五花漢堡$ 88賣相精緻既漢堡麵包微微烘過,軟熟中帶點香脆最惹味的是酸酸甜甜辣辣爽口泡菜五花豬肉醃得入味喔、生菜都好新鮮還配有最愛既粗薯條 🍟 正!⭐️脆香芝士炸雞 $68一向係炸雞迷,見到餐牌有炸雞又點可以唔叫呢芝士炸雞無骨啖啖肉!份量多呀!新鮮熱騰騰外皮夠哂酥脆!炸粉夠哂薄重點是芝士🧀 縱使邪惡度升呢,但真的很香口呢雞肉好juicy 同嫩滑! 食左大半份都唔覺得油膩喔 -食完兩款料理,主角出場了賢妻buddy 話要燒俾我食👸🏻⭐️精選和牛拼盤 $360賣相夠哂新鮮! 拼盤每款都有,岩哂心大心細咩都想試既我地拼盤有厚切牛舌、首爾牛肋條、牛後腹肉及牛小排牛味濃郁,每款都各有特式⭐️厚切牛舌經烤過的厚切牛舌特別好吃喔,韌中帶爽 充滿咬口⭐️牛後腹肉肉質相對較紮實
這個韓式餐廳裝修簡約modern

當晚星期六都幾旺場,但就唔太覺有油煙味
抽風系統做得真的不錯! 抵讚!
⭐️泡菜豬五花漢堡$ 88

賣相精緻既漢堡
麵包微微烘過,軟熟中帶點香脆
最惹味的是酸酸甜甜辣辣爽口泡菜
五花豬肉醃得入味喔、生菜都好新鮮
還配有最愛既粗薯條 🍟 正!

⭐️脆香芝士炸雞 $68

一向係炸雞迷,見到餐牌有炸雞又點可以唔叫呢
芝士炸雞無骨啖啖肉!份量多呀!
新鮮熱騰騰外皮夠哂酥脆!炸粉夠哂薄
重點是芝士🧀 縱使邪惡度升呢,但真的很香口呢
雞肉好juicy 同嫩滑!
食左大半份都唔覺得油膩喔
食完兩款料理,主角出場了
賢妻buddy 話要燒俾我食👸🏻
⭐️精選和牛拼盤 $360

賣相夠哂新鮮! 拼盤每款都有,岩哂心大心細咩都想試既我地
拼盤有厚切牛舌、首爾牛肋條、牛後腹肉及
牛小排
牛味濃郁,每款都各有特式

⭐️厚切牛舌

經烤過的厚切牛舌特別好吃喔,韌中帶爽 充滿咬口
⭐️牛後腹肉
肉質相對較紮實
⭐️牛小排
肉質較堅韌富彈性,油脂分佈平均
⭐️首爾牛肋條
肉質最軟腍鬆化
同buddy 食飽飽好滿足,又遇上一間有質素既餐廳
P.S 每次韓燒完會好自然聞下件衫👚
居然冇油煙味🤡
餐廳既抽風真的做得好好 👍🏻
2018-07-16 497 浏览
 環境十分優美,而且很乾淨整潔,讓人感覺很像在科技的新時代。店員的服務亦十分有禮貌,並會主動協助客人👍柚子黑椒豬頸肉 $ 98豬頸肉的紋理分明,黑椒不會很多,所以不會蓋過肉本身的鮮甜味。豬頸肉很快便烤好,肉身外層烤得十分香脆,而內裏的肉汁亦很多,不會因烤完後變得十分乾身。 豬頸肉的口感嫩滑,咬起上來有點彈牙可口。而脂肪與肉質的比例十分好,不會太多肥膏,所以吃起上來不會很油膩。鹽燒雞扒配青檸醬 $ 88雞扒有五片, 青檸像是另外上的,所以酸度 可以按自己的喜愛度而調節。 因為我十分喜愛吃酸,所以我把雞肉都沾滿了青檸汁。我們先把雞肉 較好厚 再沾上青檸汁,然後再把雞肉烤數秒, 青檸汁會鎖進雞肉的肉質裡,吃起上來十分香口,味道有淡淡的檸檬清新味。我們試過烤好雞扒後,沾上青檸汁後,便馬上吃。但我覺得檸檬汁未能完全滲透在雞肉裏,不比烤過後香, 所以我覺得大家可以沾上檸檬汁後,輕輕烤多一兩秒,便會更加好吃。和牛肉醬芝士薯條 $ 68當中的薯條熱辣辣,很新鮮呢。略嚴和牛有點像肉碎。薯條上鋪滿了韓式辣醬,所以吃起上來有點辛辣。 薯條都很大條,而且不會炸得很油膩,控制炸的時間不錯。後來,我請求了店員給我

環境十分優美,而且很乾淨整潔,讓人感覺很像在科技的新時代。

店員的服務亦十分有禮貌,並會主動協助客人👍

柚子黑椒豬頸肉 $ 98

鹽燒雞扒配青檸醬 $ 88

和牛肉醬芝士薯條 $ 68

當中的薯條熱辣辣,很新鮮呢。略嚴和牛有點像肉碎。

後來,我請求了店員給我們茄汁,薯條配上茄汁後酸酸甜甜,變得更加好吃。

韓式牛肉炒粉絲 $ 85

它的粉絲炒得不會淋pat pat,每條也很清爽和彈牙,咬起上來十分有咀嚼感。

而且當中的配料亦不少,味道上更是很好吃,不會太鹹或太淡,我覺得很不錯。

Coco $ 35

當中是椰青水、青檸、西瓜、蜜糖。

西瓜和椰青的味道各佔一半, 西瓜不會搶了椰青的清甜味,能夠兩種味道也嚐到出來。而 青鳥和蜜糖沖和了,所以也是酸酸甜甜,不會太甜,亦不會太酸。

Thermometer $ 35

即是是藍莓、士多啤梨沙冰。 它的士多啤梨味較重,是主角, 所以也主導了這杯飲料的口味。 而藍莓是配角,但是又不會失色, 士多啤梨味當中也能嚐出藍莓味。

Blink Blink $ 35

它的水果有藍莓、香桃 。我覺得這杯的色調做得十分之好,很優雅高貴。

味道帶點香甜的 香調味 當中有藍莓的小果粒,酸酸甜甜很解渴。

週末一家三口出動, 去吃我最愛的韓燒, 聽講這間Lab10餐廳是新派韓式燒烤餐廳 到餐廳門口就看見旁邊擺有一間外賣果汁 特飲的小賣部, 以實驗室試管作擺設, 好有噱頭,今晚除了韓燒外必須嘗試他們店的特色飲品餐廳店內陽光充足,種有少量植物,位置寬敞,感覺非常舒服 牆邊更擺滿實驗室特色的容器。嚟到韓燒店就一定要試他們的燒烤啦!😍先來一碟“三色豬五花”, 嫩口豬肉配搭少許肥肉烤出來非常香口, 這款豬五花腩肉特色之一,必須配搭他們店調教的醬汁💁 由左至右:生薑蘋果醬+生薑菠蘿醬+青檸醬本人較喜歡點“生薑菠蘿醬” 味道清新特別 ,有淡淡的菠蘿味而“生薑蘋果醬味”道偏淡🤔 烤五花腩的秘訣😉必定不能心急,要把五花腩的肥肉以燒烤形式“必”走, 還要不停兩面反轉燒,確保不要燒燶,香口、脂肪比例適中的豬腩肉出現了接著介紹的是“韓式梨汁牛五花”, 牛五花肉切得非常薄,切好後於牛五花上淋上甜甜的韓式梨汁, 牛五花肉脂肪比例均衡, 放在燒烤爐上,兩面平均燒數十秒就可以夾起進食, 牛肉配搭的梨汁味道甜甜, 好入味,燒熟後可即刻進食, 如果你喜歡吃辣的,可以加上韓式辣椒醬這個無煙燒烤爐,燒出的食物非常香口,像炭燒

餐廳店內陽光充足,種有少量植物,位置寬敞,感覺非常舒服
牆邊更擺滿實驗室特色的容器。

由左至右:生薑蘋果醬+生薑菠蘿醬+青檸醬
本人較喜歡點“生薑菠蘿醬” 味道清新特別 ,有淡淡的菠蘿味
而“生薑蘋果醬味”道偏淡🤔

三色豬五花

韓式梨汁牛五花

這個無煙燒烤爐,燒出的食物非常香口,像炭燒的味道~ 但唯一的缺點是
火爐與燒肉的鐵架距離太近,烤肉放上後很容易燒燶, 所以要非常小心看管好烤肉。

老公對芝士非常熱愛,所以我為佢點了這個“韓牛三重芝士薄餅”, 這是薄皮的薄餅, 芝士的份量一般, 整個薄餅的味道感覺令人有點失望

韓牛三重芝士薄餅

以下這款“鵝肝鐵鍋飯”樣貌吸引
上枱時聞到香噴噴的鵝肝飯香味
服務員叫我們立即攪拌好鵝肝飯,否則飯會容易與鐵鍋 黐在一起, 雖然價錢有點貴, 但這個鵝肝飯味道非常一流,鵝肝軟硬度煎得剛剛好, 再配上白飯,值得推薦

鵝肝鐵鍋飯

餐廳另一特色是調教的飲品, 我們叫了一杯 Sour Bomb, 有檸檬、西柚、奇異果、蜜糖加生薑調教在一起, 味道酸酸甜甜、清新的,食完燒烤肉後,飲啖清新的果汁,能夠去掉油膩感
是燒烤必飲果汁

Sour bomb