2019-06-02 410 浏览
星期日睡到兩點才起床,懶洋洋的 走到 附近的購物商場 嚟 一個brunch。要了一個 雞蛋腸仔 法式多士配奶茶套餐, 奶茶先嚟 奶和茶的比例不對 淡奶過多 茶色稀薄。本來已經沒有什麼期望 但是當主菜上嚟 感覺又不一樣了, 太陽蛋 煎得不錯 不會太生 太流質, 辣肉腸 不是普通貨色, 蔬菜伴碟 加了 陳醋 提升了格調, 最好的還是法式多士, 法式多士沾滿了蛋漿才煎, 熱辣辣的 加上糖漿 甚是好吃。

2019-05-01 468 浏览
好耐冇幫襯,上次食意粉還可以,今次叫焗飯真係中伏了。餐飲一早送到,真係低糖健康綠茶。但係焗豬扒飯同餐湯等咗超過20分鐘,我曾經催過1次,都唔知係咪漏單。飯底係有史以來食過最濕潤,好似係啱啱電飯煲度拎出嚟,然後直接加極少量嘅微細蛋粒混合埋就拎去焗一陣咁。豬扒嘅唯一優點係夠份量夠厚,但味道只得偏鹹。兼且醬汁唔係好食,焗飯配料同芝士又少得可憐,上面間大型連鎖店都好食好多。忌廉粟米湯又係得個鹹字。服務態度認真麻麻,有排都唔會再試。
好耐冇幫襯,上次食意粉還可以,今次叫焗飯真係中伏了。
餐飲一早送到,真係低糖健康綠茶。
豬扒嘅唯一優點係夠份量夠厚,但味道只得偏鹹。
忌廉粟米湯又係得個鹹字。
服務態度認真麻麻,有排都唔會再試。
2019-04-29
2019-04-23 398 浏览
第一次去沙田第一城 完全唔知個到有咩好食,上網搵第一間就出咗呢間 而且都幾多好評去到個環境好乾淨舒服🙂Menu 選擇都幾多All day breakfast,pasta,risotto,burger ......我就叫咗個炒蛋火腿牛角包+沙律🥐🥗配杯熱即磨咖啡☕️沙律同咖啡都不過不失 唔會有驚喜就係普通沙律同咖啡😂至於主食 牛角包好香 好酥脆火腿有少少咸 不過加埋炒蛋食就岩岩好份量都岩岩好 一個人食絕對都夠飽😊
第一次去沙田第一城 完全唔知個到有咩好食,
上網搵第一間就出咗呢間 而且都幾多好評

至於主食 牛角包好香 好酥脆
火腿有少少咸 不過加埋炒蛋食就岩岩好
份量都岩岩好 一個人食絕對都夠飽😊
2019-04-19 353 浏览
係第一城性價比高的All Day breakfast 🍳 平時係cafe 食三文魚Egg Benedict都最少$80-90,呢間$60,有埋煙肉茄豆沙律,唔太heavy !另一個魚柳炒蛋All day breakfast都係$56,個醬都幾好味~
係第一城性價比高的All Day breakfast 🍳
呢間$60,
有埋煙肉茄豆沙律,
唔太heavy !
個醬都幾好味~
2019-04-15 429 浏览
第二次去沙田第一城、上次食中餐,今次試一試西餐,星期日的brunch time度度都多人,剛巧這間cafe有位,坐下,叫了兩個lunch set, 平均$60一個:1。豬扒全日早餐: 大大塊豬扒,林林的,不un, 沙律菜粟米都新鮮,蛋雖然熟左些,但夠厚,夾多士很好吃2。蒜香三文魚意大利粉:夠熱,三文魚比較碎,炒得香加兩杯無糖紅茶和綠茶,都ok!

2。蒜香三文魚意大利粉:夠熱,三文魚比較碎,炒得香

加兩杯無糖紅茶和綠茶,都ok!
2019-04-14
2019-04-07 241 浏览
又到星期日晚,唔知食咩好,落到屋企樓下雖然好多選擇,但食嚟食去都係嗰幾間,今晚試新嘢,平時經過見好多人飲咖啡食全日早餐,今晚可以試下佢嘅意粉。一家三口叫咗兩個意粉及一款漢堡包。意粉包餐湯,今日係忌廉湯,都夠香濃,可惜放涼了,湯裏面有一些粟米。黑松露香菇意粉~ 鋪了一些新鮮蔬菜,有多款菌類,本菇、磨菇等等,忌廉汁夠香,可惜黑松露味唔夠,意粉夠彈牙,好吃。意式番茄辣肉腸意粉~ 濃濃蕃茄味,食落少少辣,好醒胃,辣肉腸用了幼身那款, 熱騰騰意粉非常可口。頂級安格斯牛肉漢堡~ 薯角份量好夠,但個包就稍為細了一些,牛肉漢堡、芝士、蕃茄、蔬菜,其實我唔介意畀多少少錢個包可以大個啲。每樣食物都包飲品一杯,選擇了茉莉綠茶(低糖),兩杯熱一杯凍,有茶香味,不錯。如果跟餐想飲咖啡,原價減$8。呢個價錢都要算係益街坊,仲要唔收加一。
一家三口叫咗兩個意粉及一款漢堡包。

如果跟餐想飲咖啡,原價減$8。
呢個價錢都要算係益街坊,仲要唔收加一。

2019-04-07
2019-03-18 238 浏览
依家沙田、馬鞍山開左好多西餐!款式不外乎都係漢堡,意粉,沙律咁。La kaffa 睇過我的食評其實都唔陌生。最出色同獨特真係佢杯奶茶!我自己就覺得熱飲都唔錯!呢到款式都算多,飲品種類都好多。今次叫左杯熱奶茶,煙三文魚沙律。煙三文魚沙律以$56黎講...份量太少了!黑松露意粉好滑,黑松露味濃意粉份量都好足夠👍🏻咖啡味濃,花畫得好有心機好靚呢!❤️今日雖然係星期六,人都多但好快就有位坐!La Kaffa 奶茶依然是我首選😂😂
依家沙田、馬鞍山開左好多西餐!
款式不外乎都係漢堡,意粉,沙律咁。
La kaffa 睇過我的食評其實都唔陌生。
最出色同獨特真係佢杯奶茶!
我自己就覺得熱飲都唔錯!
呢到款式都算多,飲品種類都好多。
今次叫左杯熱奶茶,煙三文魚沙律。
煙三文魚沙律以$56黎講...份量太少了!
黑松露意粉好滑,黑松露味濃意粉份量都好足夠👍🏻
咖啡味濃,花畫得好有心機好靚呢!❤️

今日雖然係星期六,人都多但好快就有位坐!
La Kaffa 奶茶依然是我首選😂😂
2019-03-13 199 浏览
再次黎La Kaffa食午餐,突然發現Menu已經新增很多款式,由以前主打Allday Breakfast 新增好多意粉類、飯類、以及沙律款。雖然好多款式揀,但我今次仍然食番最signature的Allday Breakfast Set-A1 ($52),再配加台式熱奶茶 (加配$4)。 食物包括有芝士火腿奄列、燕麥多士、薯餅、茄汁焗豆、沙律。奄列裡面的芝士&火腿因為熱力唔夠,切開就會發現芝士仲未溶,食落去仲系粒粒分明的芝士,加上芝士有點過咸,所以味道一般般,薯餅炸得香脆,唔錯;奶茶飲落去有台灣的味道,系台式Style奶茶。餐廳的座位比以前多了很多,一大群人過去食飯都適合的。
餐廳的座位比以前多了很多,一大群人過去食飯都適合的。
餐廳是半自助形式先點餐付款 攞號牌後坐下 等待送餐餐具和調味料都係自取的餐廳整潔走簡約風格A4煙三文魚班尼迪蛋 脆香煙肉 粟米粒 茄汁焗豆 平日食全日早餐我最喜歡食班尼迪蛋這家的班尼迪蛋麵包是似麥記豬柳蛋包 比較乾身 荷蘭醬則略嫌淡味 未能帶出班尼迪蛋的特色可以讚的是流心蛋的做得剛好 蛋汁好多 有”爆汁”的效果A9經典英式炸魚 嫩滑炒蛋 全麥多士粟米粒 茄汁焗豆炸魚香脆 質素可以可以讚的也是炒蛋 炒得好滑 不會過熟總括而言 沒有太大驚喜但以$60的價錢的ALL DAY BREAKFAST來說性價比還可以
餐廳是半自助形式先點餐付款 攞號牌後坐下 等待送餐

總括而言 沒有太大驚喜
但以$60的價錢的ALL DAY BREAKFAST來說
性價比還可以
2019-03-11 179 浏览
肉醬義大利麵,肉質偏實,有點老,麵條偏硬,醬偏酸。食完還有點口乾。質素未能配合價格定位,失望。跟餐的莊園咖啡,非常甜,沒有咖啡香氣,喝了也沒有咖啡味道,應該三合一味道還好。餐湯不夠熱,是羅宋湯,濃稠度好稀。提供的水,好重金屬味道,好像沒有經過一般慮水系統。送餐服務一般,有時候有餐具跟餐送上,有時候又沒有一起送上。收餐服務員卻有禮貌,有問有答。用餐環境,乾淨衛生,鄰近洗手間🚻。坐位也可以,有椅子和有梳化選擇。

餐湯不夠熱,是羅宋湯,濃稠度好稀。

提供的水,好重金屬味道,好像沒有經過一般慮水系統。

2019-03-11
2019-03-10 142 浏览
有時lunch唔想食太多carbohydates 首選會黎la kaffa嗌個all day breakfast做lunch🥳唔想揀腸 煙肉同炸魚 又想食中價位50幾蚊 就一定揀呢個A10雞扒all day 有煎雞扒 炒蛋 茄汁豆 沙律同多士 仲有碗湯跟煎雞扒幾厚身 煎得好香慣左將蛋同茄汁豆擺上多士到一齊食 又好食又滿足炒蛋唔算好滑~第一次係到飲latte 拉花好靚 奶泡好滑咖啡香 唔會好似出面個d咖啡咁多奶 好正呀!!飲埋杯啡超級飽☺️🙈

有煎雞扒 炒蛋 茄汁豆 沙律同多士 仲有碗湯跟
煎雞扒幾厚身 煎得好香
慣左將蛋同茄汁豆擺上多士到一齊食 又好食又滿足
炒蛋唔算好滑~

飲埋杯啡超級飽☺️🙈
2019-02-25 287 浏览
E3 $108🌕🌕🌕🌕🌑配料唔多講,可參考圖4。呢碟份量大,男士女士絕對可以食飽飽。我最愛特濃班尼迪蛋,食落有少少似M記豬柳蛋包😂但流心蛋上面既荷蘭醬充分提升左佢既層次,汁液係口中爆發既感覺,確係叫人回味無窮🤤。其他配料平平,無乜驚喜,所以推薦大家叫番最basic既A3,價錢足足平一半($54),就可以好好品味人生。-玫瑰綠茶梳打(贈送)🌕🌕🌕🌖🌑視覺效果一流,味道都唔錯,但試一次就夠。飲唔到綠茶味,一飲啲碳酸好鬼刺激,但佢比平實既可樂走更優雅既路線,無化學玫瑰味,只有玫瑰既清香,帶甜,瓶底既蘆薈吸引碳酸,一咬蘆薈,碳酸既大量噴發,彷如享受緊食爆炸糖既刺激,醒腦又提神。
E3 $108
🌕🌕🌕🌕🌑

玫瑰綠茶梳打(贈送)
🌕🌕🌕🌖🌑
  • All Day Breakfast
2019-01-19 420 浏览
假期出街食飯周圍都排隊唔想等咁耐經過呢間好似都唔錯 幾多野食而且價錢ok 唔洗排隊 就入咗黎試下-夏威夷披薩 9吋手工Pizza😛即叫即整上枱時熱辣辣🔥配料方面俾得幾大方,有菠蘿、火腿、芝士、洋蔥、青椒、蘑菇等🤤每一啖都食到滿滿的餡料💕披底係薄批 食落去有啲似餅乾 口感脆脆的Pizza邊烘得太硬太燶 不是我喜歡的.海陸小食拼盤呢個小食拼盤有雞翼、珍寶腸、薯條、魷魚圈🤤份量都算好多!雞翼炸得好香好惹味😋薯條係粗直長薯條 即炸 勁脆熱辣辣🔥 咬落去好香薯仔味 外脆內軟有驚喜🍟珍寶腸太鹹 魷魚圈就似炸定擺咗好耐 咬落去係好硬既炸粉黎😰.芝士蘑菇漢堡配辣肉腸及薯條 麵包似擺咗好耐 唔係鬆軟麵包黎😕漢堡扒舊肉唔單止無肉汁 仲好鞋口 辣肉腸同薯條其實同小食拼盤一樣 我地嗌完先知漢堡跟埋😳而且份量都好多!.水果茶$46 同咖啡$38都唔伏 正正常常無特別驚喜 價錢偏貴不過係大杯既❤️.整體係一間正常既西餐廳,野食普普通通,價錢算合理,可試可不試🧚🏻‍♀️.
假期出街食飯周圍都排隊
夏威夷披薩
9吋手工Pizza😛即叫即整上枱時熱辣辣🔥
配料方面俾得幾大方,有菠蘿、火腿、芝士、
洋蔥、青椒、蘑菇等🤤每一啖都食到滿滿的餡料💕
披底係薄批 食落去有啲似餅乾 口感脆脆的
Pizza邊烘得太硬太燶 不是我喜歡的

海陸小食拼盤
呢個小食拼盤有雞翼、珍寶腸、薯條、魷魚圈🤤
份量都算好多!雞翼炸得好香好惹味😋

芝士蘑菇漢堡配辣肉腸及薯條
麵包似擺咗好耐 唔係鬆軟麵包黎😕
漢堡扒舊肉唔單止無肉汁 仲好鞋口
辣肉腸同薯條其實同小食拼盤一樣
我地嗌完先知漢堡跟埋😳而且份量都好多!

水果茶$46 同咖啡$38都唔伏
正正常常無特別驚喜 價錢偏貴不過係大杯既❤️

整體係一間正常既西餐廳,野食普普通通,
價錢算合理,可試可不試🧚🏻‍♀️
2019-01-06 363 浏览
難得在屋村內有間幾ok嘅小咖啡店,食物都可接受。以之前佢啲poster的概念是比一個relax的空間享受食物。好buy這概念👍🏻但服務人員的態度勁差,尢其是收銀那位。好似個個都得罪佢咁。惡言惡相😕
2018-12-28 319 浏览
是日同同事慶祝聖誕,去左公司附近既餐廳食野,見呢到食西餐,所以就試下。佢有一半係開放式座位,另一半係店舖有得點餐同有D座位,佢裝修係現代簡約風,好乾淨整齊。佢係先點餐付款,攞號牌,到時店員就會送餐。餐具同調味料係自取。雖然係午市,但店入面D位冇話坐得好滿,反而開放式果邊D位多D人坐。甘我點左溫泉蛋卡邦尼意粉,同跟餐加4蚊配茉莉綠茶。先講野飲,唔會好甜,淡淡茉莉香,如果茉莉味濃D會好D。佢仲跟餐有白湯送,送黎講算唔錯。意粉方面,佢係濕既,唔係出邊好乾身果種意粉,果汁比較似忌廉汁,唔係傳統卡邦尼既蛋黃汁。意粉硬度適中,溫泉蛋都煮得岩岩好,冇穿到,果黃仲流心。不過,我覺得芝士味唔太夠,整體做法都唔係正宗卡邦尼既倏法,但唔難食既。整體黎講,服務都OK,幾中意送餐呢個服務。

溫泉蛋卡邦尼意粉+茉莉綠茶

整體黎講,服務都OK,幾中意送餐呢個服務。
2018-12-21
庆祝纪念