2016-06-04 589 浏览
迎接星期五六日的來臨,上班前匆匆地來吃份早晨全餐,驅走滿滿睡意,跟朋同事兩人吃一份豐富的,每人來一杯朱古力,為Good Morning 好好預備一下。這間全日早餐店在屋村商場內,但有落地大玻璃,早晨陽光照射入來,令人精神一振。兩個人吃一份特大的,不算過份吧。腸仔有三款,是主要的肉食部份,還有煙肉,煙肉比腸仔煎得要香要脆。旁旁有三塊糖霜西多士,比茶餐廳的西多感覺上要少油分。煎蛋是太陽蛋,我喜歡把蛋黃弄穿再用多士沾上蛋汁。整個早餐較少油少醬,感覺健康,但如果你愛用糖漿/茄汁/黑椒等調味,餐廳內有自助調味架,可以自行加上。早餐送一杯餐飲,我再點來一杯,兩個都飲朱古力,賣相差不遠。朋友飲的是roasted almond,味道較香,杏仁味很出,沒有太甜。我飲的是Macademia Nuts,味道較前者的甜,朱古力味較Nuts味出和重。匆匆忙忙的一份早餐,但卻能在忙碌的生活節奏上,加上一點生活態度,一個Good Morning,其實不難。

2016-06-03
$55 (早餐)
2016-06-03 570 浏览
今日同老公拍拖週年紀念日,一於食好野慶祝,第一餐便是“La Kaffa”呢度係先付款,職員再親自拿餐給你的喜歡呢度環境簡潔光猛價錢算實惠蒜香煙三文魚意粉$60, 份量剛剛好,炒得很香口,油份啱啱好,有黑椒釣味,很開胃,好味帶子墨汁意粉$72, 帶子很大粒,半生熟,所以很滑,墨汁均勻分佈,啖啖鮮味,老公食到咀唇黑晒引我笑咖啡濃度剛好低糖綠茶,味道偏淡,不過啱我
呢度係先付款,職員再親自拿餐給你的
喜歡呢度環境簡潔光猛
價錢算實惠
帶子墨汁意粉$72, 帶子很大粒
咖啡濃度剛好
低糖綠茶,味道偏淡,不過啱我
2016-06-03 213 浏览
岩岩搬左黎第一城無幾耐 日日都系食附近d快餐店 今日決定同屋企人黎試下呢間餐廳之前系其他地方都有食過all day breakfast呢間比起我之前食果d價錢較平店員推介我地試特濃班尼迪蛋同埋漢堡我就同囡囡叫左每人一份上菜速度唔算好耐個餐都好大份而且味道都幾好班尼迪蛋好流心 上面既醬份量都好足夠漢堡既肉好有鮮味呢個價錢真系無可挑剔

之前系其他地方都有食過all day breakfast
呢個價錢真系無可挑剔
2016-06-01
  • All Day Breakfast
2016-05-31 282 浏览
第一城的餐廳差不多都是茶餐廳,環境很嘈,今日想靜靜地吃lunch,所以選了la kaffa,這裡有很多款All day breakfast,我點了A3的Egg benidict,先付錢,之後店員便送食物過來,在外面吃All day breakfast至少要八十幾蚊,但la kaffa只需要五十幾蚊.價錢經濟,但味道絕不馬夫,沙律菜配的不是沙律醬,而是黑醋汁,酸酸地好醒胃!煙肉有兩大塊,煎得香口不油膩,Egg benidict的半熟蛋沒有過熟,帶芝士味,口感豐富,荔枝soda有荔枝肉,在炎熱夏天下飲十分解渴
第一城的餐廳差不多都是茶餐廳,環境很嘈,
今日想靜靜地吃lunch,所以選了la kaffa,
先付錢,之後店員便送食物過來,
煙肉有兩大塊,煎得香口不油膩,
荔枝soda有荔枝肉,在炎熱夏天下飲十分解渴
2016-05-24 370 浏览
值得一讚的改善 住係第一城已經好多年,自從呢間La Kaffa開左之後已經係呢度既常客。難得屋企樓下有個幾好坐既地方,由以前讀書係個度溫書到宜家放假落去休閒食個all day breakfast. 但對上半年又轉過兩次Menu搞到不倫不類,已經一段時間冇黎食。上個星期放假經過見佢宜家個Menu正正常常就諗住試下,所有味道都還好,但個意粉同個班尼迪蛋真係水準以下,諗住同個同事反應下,個同事聽完即刻幫我轉左碟之後問我拎電話,話會有經理打返比我(當時我心諗肯定最後又冇左件事),點知琴日我收到電話真係個經理打返黎,經了解後,原來佢地岩岩換左廚房新班底,所以會有少少唔穩定。之後個日我特登落去食返同一款既食物,上一次既問題真係全部有改善 ,講真我從來都唔打食評,難得今次呢個充滿回憶既餐廳係今時今日都做到咁既服務態度同改善。真係值得去讚一讚。佢地同事透露黎緊會出啲全新既Menu,包括有all day 同下午茶。(最愛All day breakfast)希望希望今次唔好令第一城既居民失望,I WILL BE BACK!!!!
值得一讚的改善

2016-05-20
住呢區,假日去親都逼爆冇位,今日放假同老婆去hea下,味道仍舊好,all day bfs多野食,意粉夠creamy,好味,唯一不足是個班尼迪蛋太熟,店員二話不說同我換,態度不錯,扺讚

2016-05-22 234 浏览
漢堡越來越細沙律越來越少漢堡包個包硬既薯條係凍既班尼蛋越來越熟(冇流心蛋漿)連紙巾都唔俾明白物價越來越貴,但可以喺加價同食物份量取個平衡而食物質素則不應受影響做食堂,唔進步是可以的,但可否唔好退步!
漢堡越來越細
沙律越來越少
漢堡包個包硬既
薯條係凍既
班尼蛋越來越熟(冇流心蛋漿)
連紙巾都唔俾

明白物價越來越貴,但可以喺加價同食物份量取個平衡
而食物質素則不應受影響

做食堂,唔進步是可以的,但可否唔好退步!

2016-05-21 165 浏览
比過三次機會佢地,寫過一次投訴信。肯定唔係我咀deal...因為佢地真係好少客,相信街坊們都知發生咩事。第一次投訴係因為份量問題,三啖食得完。請望真d,係睇到碟底!今次,份量有增,但係同烚意粉有咩分別?我叫既係白酒蜆肉意粉,我知道是清淡的,但係唔知係乾爭爭掛?咁不如我自己烚意粉仲平啦!最後加左好多鹽同埋黑椒都食唔到。客人數量,小貓三四隻(星期六晚上7點幾)

客人數量,小貓三四隻(星期六晚上7點幾)
2016-05-21
2016-04-30 462 浏览
下午茶時間,同同事來這裡醫醫肚,呢間餐廳我通常都係點全日早餐,照舊點了allday breakfast, 蘑菇炒蛋除左蘑菇少左之外,水準仍在,陣陣牛油香味,炒蛋半熟狀態,一流!次次黎都食炒蛋可惜係d沙律菜…不新鮮,仲有陣怪味,希望唔係壞啦…希望水準不會再下降。期待進步!
次次黎都食炒蛋

可惜係d沙律菜…不新鮮,仲有陣怪味,希望唔係壞啦…

希望水準不會再下降。期待進步!
2016-03-31 409 浏览
呢間係座位較多 好大 係正商場既中心都有位置坐 又可以座出面 不過呢間既冷氣唔夠 而家凍凍地既天氣都可以令人出汗佢既野食既價錢我覺得好平 一般出面食要成九十幾蚊既份量 呢到 4 5十蚊已經有 佢係半自助形式 先自己搵位 再去買 買完佢會比個牌你返去等 會有人送上黎我叫左個a6配熱奶茶 佢既奶茶好有茶香 奶味都好重 不過唔會蓋左佢既茶香 本身因為奶已經好甜 食過幾次正常 甜到講粗口 半甜都甜到起啖 走甜係最岩岩好 佢既份量其實都比以前小左 個法式西多士細件左 不過都係好好食 我就一定落好多糖漿 佢既糖漿好有蜂蜜味 唔會太甜 落超多先好食 我煎蛋轉左炒蛋 佢既炒蛋好滑 份量好多 起碼有兩至三隻蛋 佢既香腸係有小小辣 似d台灣腸仔 外面係脆皮 入面好香火腿豬肉味 茄汁豆就冇特 都係罐頭個種 至於個沙律菜係配黑醋汁 好香 菜都好新鮮 整體好好味

我叫左個a6配熱奶茶

2016-03-21 440 浏览
星期日, 當然冇咁早起身啦, 起身後又想食早餐, 又冇左M記早餐選擇, 又唔想去沙田等唔知幾耐先有得食既Simply X, 第一城呢到既all day breakfast 係一個唔錯既選擇 !!我同老公都好肚餓, 所以叫左最大果2set all day breakfast $88 and $98 $88 既有hushbrown , bacon, suagees x 3 types, french toast, salad (有我最愛既rocket), fried eggs x 2, 茄汁豆, mushroom $98既分別係轉左蛋做egg benedit, french toast變做面包 食物方面....hushbrown 唔會太油既感覺, 係新鮮炸出黎的! bacon 唔會太dry, 好香口suagees x 3 types 我最鐘意都係雞肉腸 french toast 一定要加syrup 如果唔係會冇咩味 salad (有我最愛既rocket) 加埋黑醋, 雖然多左小小...酸左d, 不過整體都ok! fried eggs x 2, 太陽蛋, 蛋黃冇熟左既, 好味茄汁豆

$88 and $98

食物方面....
hushbrown 唔會太油既感覺, 係新鮮炸出黎的!
bacon 唔會太dry, 好香口
suagees x 3 types 我最鐘意都係雞肉腸
茄汁豆, mushroom ...都係can food ...nth to comment

分別2個餐都會跟drink 一杯, 仲可以免費upgrade 做其他野飲tim
我叫左一杯hazelnut coffee and almond chocolate ~

2 杯都好飲, chocolate 仲好大杯tim !

份量其實比lunch 仲要多, egg benedit 做得好好味 ! 個汁味到岩岩好~!
hushbrown 又唔會太油, 仲要有咁多火箭菜tim !! $100 都唔洗, 我覺得真係好抵食~!
like !!
题外话/补充资料: 唯一係位唔多....星期日多數都要等位, 不過都唔會好耐, 多數既人都係食完就走
2016-03-13
  • all day breakfast
  • egg benedit
2016-02-27 522 浏览
約o左女友人VL前日(25-2-2016 Thur)食lunch俾o野我,佢問我第一城食邊間?我答有間有All day breakfast, o係地下o既.佢答OK,佢先攞位.我o黎到亦先買o野,我揀o左$62.00o既頂級安格斯牛肉漢堡,要7成熟,飲熱奶茶.VL就要All day breakfast,飲熱咖啡.等o左一陣,兩杯o野飲先後到o黎,我打開我o既熱奶茶飲,嘩!咩o黎o架?中招,茶味已經淡,重要唔係港式奶茶o個種茶葉,應該係伯爵茶,麻麻地好飲超難飲.之後我o地o既食物到o黎,漢堡size正常,我先食薯條,熱騰騰的,外脆內軟,由於太熱,都係攤凍先.食漢堡lu,上面o既醬汁唔香濃,安格斯牛肉味道淡淡,口感鬆軟,食到尾段就有啲燒汁,不過都係唔太濃o既.而配菜除o左有菜外,重有一湯匙o既酸瓜粒,呢個正常冇問題.VL o既我冇問佢覺得點.

等o左一陣,兩杯o野飲先後到o黎,
熱奶茶
我打開我o既熱奶茶飲,
熱奶茶

之後我o地o既食物到o黎,
頂級安格斯牛肉漢堡

頂級安格斯牛肉漢堡
食到尾段就有啲燒汁,不過都係唔太濃o既.

而配菜除o左有菜外,重有一湯匙o既酸瓜粒,呢個正常冇問題.

VL o既我冇問佢覺得點.
2016-02-25
$62.00 (午餐)
2016-01-05 604 浏览
之前有去過食all day breadfast,係幾好食同抵食。咁今日係附近又到食飯時間,諗起又可以再食,點知冇左個all day breadfast 餐牌,所以就點左個飯食。其實成個飯啲味都好好,的送都ok,不過個飯真係硬到離曬譜。本身啲飯硬係啱ge,但係真係太過硬,好似唔熟咁,食得好辛苦。。。
,所以就點左個飯食。
海鮮意大利飯
2015-11-19
2015-11-25 819 浏览
又食嚕其實係第一城黎講 呢度係我既不二之選Encore 鮮草莓奶茶 少甜都係甜 下次可以半甜就岩岩好 有果肉係底雖然唔係鮮但似jam 個種不過都好味新餐牌下,價錢貴了一點 也改變了食物的配搭 我最愛的依然係egg benedict 有得揀ham or salmon , corn changed to mushroom, balcon 依舊的油(dislike ) 主角- 蛋 煮得岩岩好 漏汁既熟度very good 所以雖然貴左 依舊捧場)
又食嚕
其實係第一城黎講 呢度係我既不二之選

新餐牌下,價錢貴了一點 也改變了食物的配搭
主角- 蛋 煮得岩岩好 漏汁既熟度very good
所以雖然貴左 依舊捧場
  • Egg benedict
2015-11-03 599 浏览
拿, 就本人好經常都想再返黎呢間食 因為真係喜歡佢個egg Benedicti breakfast 味道fresh既蛋黃醬 有點像芝士醬又有檸檬香味 配茄豆粟米沙律 感覺不太漏包底仲脆脆地有D甜香 (有搽野係上面) 重點係經濟過出面食,環境又舒服之不過原來喜歡食都要撞下彩 第n次食 賣相夠哂吸引 之不過 包是硬的 蛋黃是實的 只係呢兩樣已經夠死 咁我就叫佢換過一碟 好彩佢都肯 但換番黎就油左DD lol 重申,我唔係劣評佢牙 我之後都仲係有食多次 又正常番既好味 所以我話要睇彩數 撞岩佢煮得好食就ichiba喇 ~ Gd luck n have a gd morning all day~~
拿, 就本人好經常都想再返黎呢間食
包底仲脆脆地有D甜香 (有搽野係上面)
重點係經濟過出面食,環境又舒服

之不過原來喜歡食都要撞下彩

第n次食
賣相夠哂吸引 之不過
包是硬的 蛋黃是實的 只係呢兩樣已經夠死

咁我就叫佢換過一碟 好彩佢都肯
但換番黎就油左DD lol

重申,我唔係劣評佢牙
我之後都仲係有食多次
又正常番既好味
所以我話要睇彩數
撞岩佢煮得好食就ichiba喇 ~