2020-07-14 20 浏览
我真喺真喺真喺好鐘意食甜品🍧🥞🎂🍨🍦🍩🍮 !依家去到La Famille Cafe,有得坐底堂食慢慢享受佢哋嘅靚靚戚風Cake🍰蛋糕款式多、賣相靚、味道口感真喺一流!
2020-06-28
2020-07-12 149 浏览
一直鍾情平實得嚟很花心思製作並用唔同配搭嘅戚風蛋糕,La Famille 原來在海港城海洋中心有新嘅分店, 而且還設有堂食, 就在各款名牌店舖包圍着, 人少少來一個休閒寧靜嘅high tea 着實不錯。碰巧今晚閨蜜們有聚會, 正好買幾款給大家分享~ 迷你嘅戚風蛋糕款式較多, 需要大啲size嘅就要預訂啦。室溫可以維持一小時,所以買咗就唔好喺街榴槤~ 放心店員會用膠紙穩固蛋糕。 Packing優雅高貴, 其實也很適合送禮。❣️出了幾款新嘅口味, 但『日本白桃』$60係小朋友指定款式, 桃味突出,唔似一般糖漿水果。 戚風蛋糕口感鬆軟, 咬落有實感唔係一般嘅空氣成分~ 最正係蛋糕中心部分係cream, 口感豐富 !配合有清香桃味嘅戚風蛋糕一啲都唔膩。青森蘋果吉士紅茶 $54蛋糕帶有淡淡嘅紅茶味, 青森蘋果香甜仲帶有少少爽脆, 整體感覺很清新。 驚喜係核心嘅部分吉士醬非常流心, 也來不及拍照~ 已被極速ko了~雙重朱古力 $54造型非常吸引 ,表面有朱古力脆脆粒, 也鋪上朱古力蓉, 戚風蛋糕也滿載濃濃嘅朱古力味。 蛋糕裏今次唔係cream, 而係似朱古力慕絲,幼滑濃香,又另一番風味。法國香梨無花

日本白桃

!配合有清香桃味嘅戚風蛋糕一啲都唔膩。

青森蘋果吉士紅茶

青森蘋果吉士紅茶 $54

雙重朱古力

雙重朱古力 $54

法國香梨無花果

法國香梨無花果 $54
嶄新嘅口味, 新鮮嘅無花果比較少吃, 反而無花果乾較有印象,味道也很清新,果味香濃
, 配合同樣清淡唔會太甜嘅戚風蛋糕恰到好處!🍰😋

每款戚風蛋糕製作精美,客人也可自製獨一無二生日牌寫上特別字句👍👍

蛋糕價格唔算貴, 印像中一年來好似冇加過價~ 水準如一 ,且定期推出新款, 難怪每位路過的女士 都停下來睇睇有冇心水款式,實在相當吸引!

青森蘋果吉士紅茶
雙重朱古力
法國香梨無花果
2020-07-10 35 浏览
人氣 @lafamillecake 已經去左海港城la, E度環境開放式, 裝修都係以淺色主打,shopping完可以來慢慢嘆!🛍️每款賣相都很精緻吸晴,蛋糕鬆軟, 又有足夠濕潤度, 忌廉唔會太甜太 肥膩🍵🧁La Famille🧁尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5星期一至日: 10:00 - 22:00

人氣 @lafamillecake 已經去左海港城la,
每款賣相都很精緻吸晴,
蛋糕鬆軟, 又有足夠濕潤度, 忌廉唔會太甜太 肥膩🍵
🧁La Famille🧁
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5
星期一至日: 10:00 - 22:00
2020-07-10 35 浏览
🥚又到食下午茶☕️時間特別講多句,店內的材料都係來自日本🇯🇵所以會有一種去左日本旅行🧳食下午茶做一下貴婦既感覺❣️以下推介既蛋糕🍰同啫喱都真心好好食😋值得推薦👍✨瀨戶內檸檬芝士巴代利亞檸檬的香味在口中盤旋,檸檬的味道很清新,剛好可以去掉芝士的膩味再配上少許的水果🥭做法就如啫喱,而且也不甜十分匹配❣️✨日本🇯🇵柚子本店人氣甜品🍮蛋糕表面上有很多不同的雜果表面上看不到柚子的蹤影原來是藏着在蛋糕的味道內,十分特別👍而且蛋糕十分軟綿綿,係我最愛的海棉蛋糕🧁✨意式香草奶凍用了藍梅來做裝飾,令人誤會係藍梅芝士蛋糕😂但原來只係表面既樣子味道藏於蛋糕內,外面蛋糕🍰入面就是香草🌿奶凍🥰真有驚喜😱✨宇治抹茶🍵泡沫鮮奶🥛有種日本🇯🇵旅行🧳既感覺抹茶🍵味香濃鮮用上日本的牛奶🥛更加用了日本🇯🇵的抹茶🍵來配搭,兩者十分平均🤲🏻

🥚又到食下午茶☕️時間
特別講多句,店內的材料都係來自日本🇯🇵
所以會有一種去左日本旅行🧳食下午茶做一下貴婦既感覺❣️
以下推介既蛋糕🍰同啫喱
都真心好好食😋值得推薦👍

✨瀨戶內檸檬芝士巴代利亞
檸檬的香味在口中盤旋,
檸檬的味道很清新,
剛好可以去掉芝士的膩味
再配上少許的水果🥭
做法就如啫喱,而且也不甜
十分匹配❣️

✨日本🇯🇵柚子
本店人氣甜品🍮
蛋糕表面上有很多不同的雜果
表面上看不到柚子的蹤影
原來是藏着在蛋糕的味道內,十分特別👍
而且蛋糕十分軟綿綿,係我最愛的海棉蛋糕🧁

✨意式香草奶凍
用了藍梅來做裝飾,令人誤會係藍梅芝士蛋糕😂
但原來只係表面既樣子
味道藏於蛋糕內,外面蛋糕🍰入面就是香草🌿奶凍🥰
真有驚喜😱

✨宇治抹茶🍵泡沫鮮奶🥛
有種日本🇯🇵旅行🧳既感覺
抹茶🍵味香濃
前幾日行開海港城 發現海港城都開咗依間蛋糕店 於是即刻同閨蜜入去食返幾件蛋糕 飲杯野輕鬆吓呢間裝修有別於其他分店 地理位置都幾唔錯 食完野就可以去連卡佛買化妝品 而且裝修好別致 主打粉紅色 同埋絲絨嘅梳化好有質感 仲有啲枱係呈現花花嘅圖像 影相真係好靚首先我哋叫咗佢哋出名嘅蛋糕 包括左玫瑰味 牛奶果凍味 焦糖香蕉味 仲有白桃果凍牛奶果凍好有驚喜 濃濃嘅牛奶味非常滑溜 揭開蛋糕 滿滿的都係cream 真係好正另外玫瑰味 蛋糕都有淡淡嘅玫瑰香 感覺都幾幽香 食落去都有種韻味 至於香蕉焦糖蛋糕 蛋糕來講比較結實 香蕉味十足 如果有埋香蕉蓉就更好 面頭嘅cream係焦糖味 兩者配合我覺得係最好食嘅一款最後就到白桃嘅果凍 雖然食落去唔算最特別 但係勝在外型特別 入邊仲有好多唔同嘅水果 七彩顏色 望落去心情都會變好而且佢哋蛋糕嘅價錢都係50幾蚊 送俾人做生日蛋糕又靚又好食

而且佢哋蛋糕嘅價錢都係50幾蚊 送俾人做生日蛋糕又靚又好食
2020-07-09 30 浏览
La Famille既戚風蛋糕相信大家亦都唔會太陌生😬 之前係尖沙咀返工間唔中都會買返公司同同事一齊食. 最近經過海港城,無意中係海洋中心見到La Famille搬咗過嚟,依加除咗外賣仲可以堂食,真係好吸引呀🥰 平時shopping完行得累都可以過去食件cake飲杯咖啡,正👍🏻呢度仲有單人set同二人set. 二人set$180 , 包2杯熱飲, 1件戚風蛋糕同1件巴伐利亞😍 都幾吸引. 最後我哋叫咗一個二人Set另外加多左1 件戚風蛋糕😬😝La Famille既戚風蛋糕次次食都唔會令人失望😍今次叫左焦糖完熟香蕉同香濃開心果兩款戚風蛋糕😍 一如既往佢地既蛋糕做得比較濕潤,唔會好乾身,食落好鬆軟,有回彈力做得好好食👍🏻 而且蛋糕上鋪上既新鮮水果令到蛋糕吃起來更清新!香濃開心果是我最喜愛的味道之一😋 蛋糕食落有淡淡的開心果味而且蛋糕之間夾雜了開心果醉,口感更豐富味道更突出😋蛋糕中間嘅cream都比較輕盈同幼滑,唔會好甜同膩,十分喜歡😘另外點了一款伯爵茶味巴伐利亞. 賣相非常吸引討好,很少女風😍 上層的透明啫喱內是水果及食用花而下層是軟滑的Moose蛋糕,十分特別!相信配搭水果味例如白桃

香濃開心果是我最喜愛的味道之一😋

另外點了一款伯爵茶味巴伐利亞.
賣相非常吸引討好,很少女風😍 上層的透明啫喱內是水果及食用花而下層是軟滑的Moose蛋糕,十分特別!相信配搭水果味例如白桃及茘枝等味道的moose cake 會更佳😋

飲品一杯是熱Cappuccino,另一杯轉了凍玫瑰咖啡鮮奶特飲!它們的Cappuccino比較香濃😍另一半讚口不絕說比想像中好飲.
凍Rose cafe latte賣相也很吸引😍 忌廉上鋪滿了食用玫瑰花瓣,影相打卡一流!

2020-07-08 28 浏览
2020年7月2日 星期四呢排馬不停蹄咁樣準備同未婚妻嘅婚禮,真係搞到好勞累,返到屋企都想好好咁休息一下,食返啲甜嘢放鬆心情,所以今日處理完婚宴上嘅事情之後,決定喺附近買蛋糕返屋企慢慢食呢間餐廳一向都有幫襯,不過位於海港城嘅舖頭好似轉左地方,原來仲提供埋堂食服務,可以俾人即場食蛋糕凍櫃仍然保持一貫風格,裏面擺放左各式各樣嘅蛋糕,花多眼亂完全唔知揀邊一款好,最後選擇左其中三個不同款式,返屋企同屋企人分享返到屋企首先嘗試嘅係呢個香濃開心果味,未切開已經聞到好濃烈嘅開心果香味,裏面嘅忌廉唔算太甜,甜度啱啱好之後有呢一個日本白桃,上面嘅桃肉散發着自然嘅甜味,入口爽脆,同桃味嘅戚風蛋糕好配合最後當然唔少得有呢個王牌士多啤梨,果然係餐廳嘅招牌蛋糕,士多啤梨好香甜,同一般係生果店買到嘅好唔同,呢一款甜味係清新嘅,食完唔會覺得口乾,果然係非一般嘅士多啤梨
2020年7月2日 星期四

2020-07-02
2020-07-08 25 浏览
早幾日去尖沙咀海海城換sample ,之後諗住去食野,點知同ba 傾耐左,最後都係外賣蛋糕仔俾屋企人。我買了幾款chiffon cake返屋企嘆,有日本柚子,香濃開心果,英國伯爵茶及日本白桃,再加個日本香桃巴伐利亞。日本柚子酸酸甜甜很好味,色澤以黃為主,食落仲有絲絲的柚皮,唔錯香濃開心果外表綠色,已經見到好多好多開心果碎粒,每一口是開心果的香氣,果仁味獨特,加上仲有鮮紅草莓,很酸甜。英國伯爵茶茶香味濃,不愧為皇牌,迷你馬卡龍增添貴氣,朱古力好食,蛋糕已有不少的伯爵茶碎粒,愛茶人士必食。日本白桃蛋糕粉色已經好吸引,中間層cream勁香,白桃都好靚,新鮮白桃,香甜多汁,很香軟。日本香桃巴伐利亞下層是慕絲,很香乳酪味,上層是果凍啫喱,夾有色彩繽紛的本地有機認可的食用花,當然仲有香甜白桃,很美味

日本柚子
酸酸甜甜很好味,色澤以黃為主,食落仲有絲絲的柚皮,唔錯

香濃開心果

英國伯爵茶

日本香桃巴伐利亞

外卖自取
今日係尖沙咀行街,點知行下行下比我重遇呢間食戚風蛋糕嘅店舖❤️,呢間個裝修好少女風格,好啱食下午茶☕️順便打下咭🤳🏿。好野😉店員安排左我哋坐corner 位,坐位好闊落又舒適。我哋揀左tea set for 2😋set 有一個巴伐利亞同一個戚風蛋糕,但因為今日只有戚風蛋糕,所以店員upgrade左可以選擇兩款戚風蛋糕🥰,嘩,最後揀左沖繩黑糖栗子蒙布朗,同埋清心蘋果吉士紅茶嘅戚風蛋糕。其實有好多選擇,個個都想食呀🤪沖繩黑糖栗子蒙布朗,栗子蓉超級濃郁入口很豐富蛋糕軟綿綿,口感獨特😋😋伯爵茶咖啡清心蘋果吉士紅茶,一切開發現有流心吉士😍超好食,而且戚風蛋糕超鬆軟😋😋

其實有好多選擇,個個都想食呀🤪

伯爵茶咖啡

2020-07-07 89 浏览
這家的蛋糕靜靜很喜歡吃,因為味道不太甜而且味道不錯,還要是打卡很棒的店舖💕。這次在尖沙咀開了咖啡廳,所以我們去吃下午茶吧🤤🤤。店鋪位於海港城海洋中心2樓Koisk 位置,是一個開放式的咖啡廳。環境裝修是以粉色系列為主,感覺更少女心😊,另外有部分位置提供充電位,方便我們一邊吃東打卡拍照片📸,再為手機充充電加加油💕。在用餐區位置後面還有幾盞復古風的小燈,感覺更美呢😆。💥法國玫瑰 HKD$54💥法國香梨無花果 HKD$54💥雙重朱古力 HKD$54💥日本柚子巴伐利亞 HKD$49💥玫瑰鮮奶咖啡 HKD$55💥熱鮮奶朱古力 HKD$39這次吃了喜歡的法國玫瑰之外,這款除了賣相吸睛之外,玫瑰味道清香,也有美美的食用裝飾玫瑰作為點綴♥️。今次試了一款人氣之選法國香梨無花果,這款味道清甜而不膩🤤。兩者味道挻配合,口感輕盈吃多一點罪惡感也不太大吧🤭🤭。另外點了巴伐利亞的賣相特別,而且裡面有食用花令到賣相更美♥️。我們點了日本柚子味道,外層有紫色啫喱,還有雜莓在裡面🤩。味道酸酸甜甜,在這個天然吃最好不過🤭。吃東西當然要來杯飲品來止渴一下😆,我們點了玫瑰鮮奶咖啡和熱朱古力。看到凍飲咖啡賣相不錯,所以就點杯凍的

💥法國玫瑰 HKD$54

💥法國香梨無花果 HKD$54

💥雙重朱古力 HKD$54

💥日本柚子巴伐利亞 HKD$49

💥玫瑰鮮奶咖啡 HKD$55

💥熱鮮奶朱古力 HKD$39

吃東西當然要來杯飲品來止渴一下😆,我們點了玫瑰鮮奶咖啡和熱朱古力。看到凍飲咖啡賣相不錯,所以就點杯凍的來飲🤭。飲品是漸變層顏色的感覺,咖啡沒有另外放糖,因為最底層的玫瑰糖漿已帶甜味🤣。攪拌過後飲品味道挻香濃,但靜靜覺得略為甜一點🤔。
2020-07-06
2020-07-07 25 浏览
剛好出黎尖沙咀做完私人野經過先知原來呢到開左間靚蛋糕店睇到d蛋糕外貌好吸引而且感覺坐得幾舒服,決定一試呢到主打戚風蛋糕勁多款可以選擇👍🏻本身想試開心果/香梨無花果不過個囡想食士多啤梨🤣之後叫多個伯爵茶bavarois 同下午茶梗係唔少得咖啡呢個價錢絕對抵食件蛋糕2個女仔share都好飽伯爵茶bavarois 好濃茶味好推介呢個,食完即刻想叫多個個賣相好靚,打卡一流係海港城入面坐得又舒服真心價錢唔算貴,CP值高
剛好出黎尖沙咀做完私人野
經過先知原來呢到開左間靚蛋糕店
睇到d蛋糕外貌好吸引
而且感覺坐得幾舒服,決定一試

呢到主打戚風蛋糕
同下午茶梗係唔少得咖啡

呢個價錢絕對抵食
件蛋糕2個女仔share都好飽

伯爵茶bavarois 好濃茶味
好推介呢個,食完即刻想叫多個
個賣相好靚,打卡一流

係海港城入面坐得又舒服
真心價錢唔算貴,CP值高
2020-07-06
2020-07-04 118 浏览
解除限聚令後院友們終於可一起吃頓快樂的晚餐了!當然第一時間要補、預祝三位院友的生日啦! 而身處尖沙咀的我決定到La Famille選大家的生日蛋糕,剛於6月遷至海港城2樓轉成Café,除了外賣之餘更多了美美的堂食空間! 從專頁看到La Famille用料挺講究!好像鮮忌廉、麵粉也挑選日本貨色,加上將平凡的戚風蛋糕設計裝飾得十分精緻,所以便成了我今次的選擇! 我在餅櫃内糾結了好一陣子!究竟買一個大的蛋糕還是要三個戚風小蛋糕好最後決定了選後者,一來怕晚餐太邪惡相信大家吃不下大蛋糕,二來小蛋糕每位壽星也有專屬的生日牌我覺得更加有意思! 最後選了法國玫瑰、香濃開心果、英國伯爵茶三款口味,賣相真十分吸睛而且戚風小蛋糕真的很精緻好可愛,蛋糕濕潤度足夠亦不會過甜,最喜歡有滿滿新鮮的生果作伴令平時悶悶的戚風蛋糕加添不少生氣! 店內更有生日牌、蠟燭甚至餐具的配件出售,我則選了加$20/片即弄的自訂生日朱古力牌,而且店員很用心的製作出來的效果我非常滿意呢!

2020-07-02
其他
呢間蛋糕店喺香港已經好多分店而且開咗咁耐,仲有啲乜嘢好介紹?由佢哋嘅自取店去到堂食都有幫襯過仲好記得上次去銅鑼灣食嘢嘅時候唔小心整跌左杯抹茶latte😂(所以對於堂食印象特別深刻🙈🙈🙈)除咗銅鑼灣有堂食之外宜家係海港城海洋中心都開咗間堂食店以後食蛋糕打卡唔使再過海!好在當日去嘅時候餐廳完全冇人,可以俾我揀位坐今日拉左👦🏻陪我食港女蛋糕「真主真偉大🙌🏻」La Famille 戚風蛋糕口味有好多款,就算每次試兩至三款都可以試好多轉今次食咗三款戚風口味,分別·日本柚子·法國玫瑰·清心蘋果吉士紅茶軟綿綿既戚風蛋糕絕對係呢間cake shop既 signature綿密質感配上口感細滑嘅忌廉,每款都有唔同嘅口味,好似日本柚子,裏裏外外都比忌廉包圍着,食起上嚟淡淡柚子香🧡一向鍾意食柚子產品嘅我表示呢一款好有小清新既感覺,每次都會點呢款人氣王👑法國玫瑰睇落好似啱女生,實情係玫瑰🌹味唔會過份濃手厚,味道感覺唔會好假,反而有種清新淡香,重要係👦🏻食鬼晒🤣 (我淨係試左一啖咋!)另外仲有一款人氣王👑清森蘋果吉士紅茶內裏蘊含既夾心唔係忌廉,而係吉士醬!以紅茶製成既戚風蛋糕,淡淡茶香味,配埋吉士醬同埋青森蘋果一
呢間蛋糕店喺香港已經好多分店
而且開咗咁耐,仲有啲乜嘢好介紹?
由佢哋嘅自取店去到堂食都有幫襯過
(所以對於堂食印象特別深刻🙈🙈🙈)

除咗銅鑼灣有堂食之外
宜家係海港城海洋中心都開咗間堂食店
以後食蛋糕打卡唔使再過海!
好在當日去嘅時候餐廳完全冇人,可以俾我揀位坐

今日拉左👦🏻陪我食港女蛋糕
「真主真偉大🙌🏻」

今次食咗三款戚風口味,分別
·日本柚子
·法國玫瑰
·清心蘋果吉士紅茶

另外仲有一款人氣王👑
清森蘋果吉士紅茶內裏蘊含既夾心唔係忌廉,而係吉士醬!以紅茶製成既戚風蛋糕,淡淡茶香味,配埋吉士醬同埋青森蘋果一齊食真係超幸福美滿😍😍😍

玫瑰latte 有三層色,影相真係幾靚!如果鍾意咖啡味比較重嘅你應該會好鍾意,不過唔可以飲太濃咖啡既我就覺得咖啡味比較搶,反而抹茶latte就正正子喇💕 抹茶濃淡味剛好,綠色配粉紅色打卡色系完美配搭💋

留意到餐廳嘅枱嗎?係一朵小菊花設計
同埋蛋糕放埋一齊影相真係好鬼死靚
不過偷偷話比大家知~
唔係成間餐廳都係呢張枱㗎
姊妹們要影相識做喇🤭♥️
2020-06-28
下午茶
2020-07-03 26 浏览
一向好鍾意食 @lafamile 嘅蛋糕🍰 賣相靚,又軟綿綿❤️宜家尖沙咀開左分店,可以坐低慢慢食☺️下午茶仲有好抵嘅tea set☕️🧁 又多一個食甜品嘅好地方~▪️2人餐 $180 一款戚風蛋糕、一款巴伐利亞及兩杯經典咖啡再散叫左兩件蛋糕😍🔸白桃味🍑用上日本白桃,蛋糕面及份面都有白桃,桃味好香甜,但蛋糕又唔會太甜🔸伯爵茶味茶味香濃,有少少茶粒口感☺️ 蛋糕面上有粒macaroon🔸士多啤梨味🍓蛋糕味清清地,有淡淡士多啤梨香🔸完熟芒果巴伐利亞賣相色彩繽紛,透明啫喱內有多款水果:藍莓、橙、士多啤梨及食用花等

宜家尖沙咀開左分店,可以坐低慢慢食☺️

▪️2人餐 $180
一款戚風蛋糕、一款巴伐利亞及兩杯經典咖啡
再散叫左兩件蛋糕😍

🔸白桃味🍑

🔸伯爵茶味
茶味香濃,有少少茶粒口感☺️ 蛋糕面上有粒macaroon

🔸士多啤梨味🍓
蛋糕味清清地,有淡淡士多啤梨香

🔸完熟芒果巴伐利亞
2020-07-01 21 浏览
朋友話想去La Famille新店少女心一下先💗算多座位呀👍🏻裝修、傢俬有心思💕枱凳都好特別!可以打卡同好少女心💕蛋糕有好多口味選擇!.青森蘋果吉士紅茶 $54第一次食呢個口味,有驚喜喎,鍾意吉士醬!🤤吉士份量幾多!日本柚子 $54之前食過呢個口味2次左右,都係咁清新!💛🌼賣相吸引🤤日本白桃 $60味道清甜💕如果蛋糕更濕潤會更佳☺️Latte $42 味道ok,個人覺得苦澀咗少少🙈Mocha $42朋友話都ok~店員態度幾好~
朋友話想去La Famille新店少女心一下先💗
算多座位呀👍🏻
裝修、傢俬有心思💕枱凳都好特別!可以打卡同好少女心💕

蛋糕有好多口味選擇!
青森蘋果吉士紅茶 $54

第一次食呢個口味,有驚喜喎,鍾意吉士醬!🤤吉士份量幾多!
日本柚子 $54

之前食過呢個口味2次左右,都係咁清新!💛🌼賣相吸引🤤
日本白桃 $60

味道清甜💕
如果蛋糕更濕潤會更佳☺️
Latte $42

味道ok,個人覺得苦澀咗少少🙈
Mocha $42
朋友話都ok~