2019-10-17 63 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩少女心爆發的時候黎啦😍見到D戚風蛋糕咁靚,忍不住買左3款蛋糕同朋友一齊SHARE!😙La Famille呢到有好多款口味,今次要食新推出的香印青提😋睇落已經好吸引~仲有必試的皇牌人氣口味—英國伯爵茶同日本柚子✨✨香印青提HK$60 ✨英國百爵茶HK$54✨日本柚子HK$54三款口味都各有特色,戚風蛋糕鬆軟,同平時食的蛋糕口感好唔同 🍰幾有驚喜👍🏻英國伯爵茶果然係鎮店之最 ! 👏🏻伯爵茶香其實好MATCH蛋糕 😊最鐘意係食到淡淡的茶香,配埋CREAM同一個小MACARON,甜度夾埋伯爵茶的淡香味道剛好!😁而日本柚子味道就非常清新,柚子香而不澀,配埋士多啤梨、紅莓同藍莓,酸酸味味同柚子的清新味好搭!推介!另外新出的香印提子亦同樣出色!😇香印提子出名清甜不俗,🍇提子的清香混入蛋糕之中,食完成個都唔會膩!最抵讚的係呢到的蛋糕款式真係好多,每一款都好靚,口味又多,食多幾款都唔會厭,記得女生們總係有個胃,永遠都準備好比甜品嫁!😝👯‍♀️
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

✨香印青提HK$60
✨英國百爵茶HK$54
✨日本柚子HK$54

2019-10-16
外卖自取
成日見到d好靚既蛋糕都心思思想買來試下, 早前經過K11呢間La Famille, 我地被好多細細件又精緻既蛋糕吸引左, 呢到主打戚風蛋糕, 以前我地試過整戚風蛋糕, 工序好繁複, 一D都唔容易, 稍有差池都係有一個個洞或者塌晒, 見全部蛋糕既賣相都好靚, 將平凡既戚風蛋糕, 打造成不平凡造型, 好似藝術品甘, 絕對值得支持買幾款口味來試下啦~🔹宇治抹茶椰香 ($60)身為抹茶控既我地又點少得揀抹茶蛋糕! 蛋糕注入左抹茶粉製作, 加埋面層薄薄既抹茶朱古力脆皮, 成件的抹茶味好濃!中間係夾住椰子味忌廉, 每一啖都係淡淡的椰香, 加上酸甜的紅桑子, 完全冇違和感!🔸英國伯爵茶戚風 ($54)呢款係熱賣的口味之一, 蛋糕好鬆軟綿密, 滲出淡淡的伯爵茶香, 面層同中間都有滑而不膩的奶油cream, 面層仲焦糖脆片, 小馬卡龍, 巧克力片, 口感好豐富!P.S: 佢既細蛋糕比起普遍的連鎖店的西餅大2-3倍, 大概一隻手掌甘大, 份量都唔細嫁, 記住同朋友屋企人開心share~❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好

🔹宇治抹茶椰香 ($60)
宇治抹茶椰香

🔸英國伯爵茶戚風 ($54)
面層仲焦糖脆片, 小馬卡龍, 巧克力片, 口感好豐富!
英國伯爵茶戚風

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/
2019-09-29
英國伯爵茶戚風
2019-10-02 93 浏览
今日相約三位壽星好友一起吃飯慶生,切蛋糕環節一定唔少得,唔想買一個大蛋糕三個人切,最好就係買小蛋糕分別每人一個,正當頭痛去邊度可以搵到好味又有水準但價錢相宜的小蛋糕,好友介紹呢間有水準的戚風蛋糕,其中一間分店位於尖沙咀,地點非常方便又容易搵,櫥窗放滿精美的小蛋糕同大蛋糕,大蛋糕賣相超吸引店員特別推介莫希托蛋糕,用料係青檸和一點的sake, 食落sake的酒味一點也不突出,反而蛋糕充滿淡淡的青檸味,面層小小的馬卡龍不太甜,整體食落清新美味伯爵蛋糕,伯爵茶味香濃,配上打得幼細香滑的忌廉,食到令人停唔到口,面層的小朱古力塊,夾著蛋糕一起吃一點也不覺得甜漏的感覺其中一位生日好友是抹茶控,抹茶蛋糕外表吸引,充滿香濃的抹茶香味,一點苦澀味也沒有,抹茶空好友當然大贊買多個雙重朱古力蛋糕比自己,朱古力味濃郁,有層次感,加上又香又滑嘅朱古忌廉,雙重朱古力香,好吃到不得了除咗呢四個味道,仲有好多味道選擇以後朋友生日不用再為蛋糕煩惱,價錢都只是五十零元,真是可以買多幾個為好友慶生

2019-09-30 89 浏览
今日同個港女朋友去完k11睇新嘅展品 經過見到呢間Lafamille cake 蛋糕專賣店冇得堂食 不過都好多ol喺度排隊等緊買精緻可愛嘅戚風蛋糕 於是我就去決心試下啦蛋糕款式有十幾種價錢54蚊至60幾蚊不等 外型好精緻少女心爆發日本白桃 白桃季節點可以唔食生果夠新鮮 而且份量多 宇治抹茶椰香 和風味十足宇治抹茶味濃郁 而且有微微苦澀 椰香味都唔錯店舖限定嘅柚子 上面嘅忌廉同紅桑子都酸酸地加上微甜嘅戚風蛋糕一啲都唔油膩 好似幫個口腔refresh緊咁日本直送哈密瓜 上面嘅生果好甜入面仲有忌廉 餡 蛋糕十分鐘鬆軟 食起呢有清新嘅感覺

日本白桃 白桃季節點可以唔食生果夠新鮮 而且份量多

路過K11俾La Famille嘅甜品吸引,肥少少都無所謂啦。最緊要影相靚,呃like一流,仲要好食,唔買真係會對唔住自己。(女人想食甜品特別多藉口)巴伐利亞超靚嘅果凍,原來佢個名叫巴伐利亞,好有藝術感同觀賞價值高!食落仲超好食,冰冰涼涼,入面加入嘅水果,配上果凍,好有浪漫夏天氣息!捉緊夏天尾巴,帶去沙灘食一流!La Famille嘅戚風蛋糕係招牌作。drydry嘅蛋糕,加上北海道嘅新鮮忌廉,同埋La Famille唔同種類嘅味道,口感超match!沖繩菠蘿味係Tiff哥首選,蛋糕忌廉配菠蘿清新酸甜,keep住食晒成個都唔濟!口味選擇多到喊,除左Tiff哥order嘅之外,仲有好多唔同味道揀!但係沖繩菠蘿味得k11先有架咋❤️😌✌🏼

巴伐利亞
巴伐利亞—-伯爵茶味同芒果味

戚風蛋糕—香印提子味同沖繩菠蘿味

2019-09-28
戚風蛋糕—香印提子味同沖繩菠蘿味
  • 沖繩菠蘿完熟香蕉
2019-09-24 45 浏览
之前在社交網絡見過這裡的貼圖, 看來也是吸引的,就趁這個下午人在尖沙咀, 順道來試試。La Famille是主打外賣的, 看看玻璃櫃內有多款戚風蛋糕可供選擇,就選了四款跟家人同吃,蛋糕用外賣的紙盒包好。左上:雙重朱古力, 朱古力味道濃郁, 香濃幼滑, 中間有朱古力慕絲, 甜度適中。右上:日本柚子, 有淡淡的柚子味道, 帶有小許酸味, 相當清新,中間有忌廉, 蛋糕幾鬆軟。左下: 英國伯爵茶,蛋糕本身質地鬆軟,有香濃的伯爵茶味道,有種淡淡的甜味,質感相當軟滑, 簡單好吃。右下: 宇治抹茶椰香, 綠色的抹茶蛋糕,質地鬆軟,中間充滿了忌廉,抹茶味道濃郁, 口感香軟嫩滑,水準相當高。蛋糕用了優質的材料, 不添加任何化學香料和色素, 加上製作認真, 同時技巧又高,難怪出品是特別好吃。
2019-09-22 82 浏览
係新開幕嘅K11入面有唔少精緻打卡嘅甜品舖,la familles 就係其中一間🍰主打戚風蛋糕,有唔同size及價位嘅甜點,好岩大家買黎做生日蛋糕,米米自己偏愛細細個嘅蛋糕,平平地又可以試多啲唔同嘅款式!🍵和茶三色 $54米米不嬲都係抹茶愛好者,點會放過呢個嘅和茶三色!日本小山園抹茶醬非常濃而唔甜唔膩,再加上焙茶,啖啖茶香,仲有淡淡沖繩黑蜜,成個蛋糕味道好舒服😋😋味道:8.5/10.🍋瀨戶內蜂蜜檸檬 $54瀨戶內檸檬清香撲鼻,再加入台灣原蜂蜜,整個蛋糕酸酸甜甜,係夏天食都幾消暑😋味道:7/10.🍮意大利香草奶凍 $54蛋糕面有粒香草奶凍滑lu lu,再加埋忌廉同軟綿綿嘅戚風蛋糕,成個口感好rich,不過稍膩🤣😋味道:7/10.🍸MOJITO $54男朋友好中意MOJITO所以見到有MOJITO蛋糕都幾surprise!不過當然成個蛋糕都無酒味,而係非常清香嘅薄荷檸檬味,上面仲有幾粒好好味嘅馬卡龍(雖然我唔小心整開左無咁靚),$54有戚風蛋糕食之餘仲有咁好味嘅馬卡龍,絕對抵食!😋味道:7.8/10

🍵和茶三色 $54

😋味道:7/10
🍸MOJITO $54
😋味道:7.8/10
2019-09-16 88 浏览
每次經過La famille 啲蛋糕都吸引左我的眼球👀啲蛋糕既顏色好繽紛,蛋糕🎂既款式又好多選擇🥳而且很喜歡每個小蛋糕都有玻璃蓋住,感覺上很衛生又靚~家人生日每次買大大個既蛋糕🎂都會有食唔曬既情況出現🙈今次我就諗到去La famille,買了3件蛋糕仔唔同口味選擇🔹宇治抹茶椰香 $60▲𝕊𝕚𝕫𝕖大約手掌✋咁大啦..我係一個抹茶控,見到有抹茶味就諗都唔洗諗就簡左啦😍 🍵+🥥=? 抹茶配椰香係好夾呀!蛋糕嘅抹茶味好濃,再配上陣陣的椰子味,質感好鬆軟🔷沖繩菠蘿完熟香蕉$60之前去沖繩都一定會食菠蘿,因為果度好盛產🍍面頭佈滿了菠蘿果肉,好甜的味道不得不提海棉蛋糕既質感很軟熟,又唔會好膩咁💛減緊肥的家人也自己吃了一個都話無罪惡感😆
每次經過La famille 啲蛋糕都吸引左我的眼球👀
啲蛋糕既顏色好繽紛,蛋糕🎂既款式又好多選擇🥳
而且很喜歡每個小蛋糕都有玻璃蓋住,感覺上很衛生又靚~

家人生日每次買大大個既蛋糕🎂都會有食唔曬既情況出現🙈
今次我就諗到去La famille,買了3件蛋糕仔
唔同口味選擇

🔹宇治抹茶椰香 $60
▲𝕊𝕚𝕫𝕖大約手掌✋咁大啦..
我係一個抹茶控,見到有抹茶味就諗都唔洗諗就簡左啦😍
🍵+🥥=? 抹茶配椰香係好夾呀!
蛋糕嘅抹茶味好濃,再配上陣陣的椰子味,質感好鬆軟

🔷沖繩菠蘿完熟香蕉$60
之前去沖繩都一定會食菠蘿,因為果度好盛產🍍
面頭佈滿了菠蘿果肉,好甜的味道

不得不提海棉蛋糕既質感很軟熟,又唔會好膩咁💛
減緊肥的家人也自己吃了一個都話無罪惡感😆
2019-09-16 915 浏览
呢間D cake真係好靚 .. 留意左佢好耐 今次襯爸爸生日 一於係呢度揀生日蛋糕比佢啦~ 今次我地唔係買成磅既cake, 反而揀左細size cake : ) 貪佢細細件 可以試多幾款口味, 又唔怕會造成浪費 : ) 蛋糕口味實在係太多, 目測都有成20款左右 而且每種口味都吸引, 顏色又靚, 有D仲係好新鮮既配搭, 例如 和茶三色, 沖繩菠蘿完熟香蕉, 等等 所以真係令人有D選擇困難 !XD 亦見到有唔少新出既時令水果口味呢~ 最後 都係揀D家人鐘意既味啦:: 日本完熟蜜瓜$60 蜜瓜肉 堅係好鮮甜同多汁! 然後 蛋糕都有淡淡蜜瓜香 中心係幼滑忌廉, 雖然忌廉份量都幾多 但唔會滯, 反而配埋蜜瓜肉 好清新 日本白桃$60 呢個算係3款入面相對失望既一款 因為白桃唔夠鮮甜, 但係蛋糕身就真係好味既 口感夠鬆軟, 忌廉又香甜, 如果白桃肉再甜D就perfect啦! 最後, 估唔到亦係我地最鐘意既一款:: 宇治抹茶椰香$60 抹茶味勁出勁濃!!! 同中心既椰子味忌廉好夾 面頭係一層薄薄既抹茶朱古力脆皮😋 增強口感 脆皮上有粒白色波波 其實係白朱古力黎架 平時食白朱古力甜到
呢間D cake真係好靚 .. 留意左佢好耐
今次襯爸爸生日 一於係呢度揀生日蛋糕比佢啦~
貪佢細細件 可以試多幾款口味, 又唔怕會造成浪費 : )
蛋糕口味實在係太多, 目測都有成20款左右
所以真係令人有D選擇困難 !XD
亦見到有唔少新出既時令水果口味呢~
最後 都係揀D家人鐘意既味啦::
日本完熟蜜瓜$60
蜜瓜肉 堅係好鮮甜同多汁! 然後 蛋糕都有淡淡蜜瓜香
日本白桃$60
呢個算係3款入面相對失望既一款
因為白桃唔夠鮮甜, 但係蛋糕身就真係好味既
最後, 估唔到亦係我地最鐘意既一款:: 宇治抹茶椰香$60
抹茶味勁出勁濃!!! 同中心既椰子味忌廉好夾
面頭係一層薄薄既抹茶朱古力脆皮😋 增強口感
脆皮上有粒白色波波 其實係白朱古力黎架
平時食白朱古力甜到一個點, 呢個竟然唔會, 仲好有奶香, 係食完會想再食既味道
p.s. 呢度D蛋糕盒係 可以打直又可以打橫
唔特別request既話 店員會自動幫你打直裝, 咁拎返屋企就會易拎D
但返到屋企要放入雪櫃既話 記得要幫佢變身變返打平放先呀 😆
宇治抹茶椰香, 日本白桃, 日本完熟蜜瓜
總結黎講 雖然開頭覺得有點貴, 但食落質素的確係好好, 物有所值既
而且有細細件size 一家人或者幾個朋友share幾隻味食 都幾好
再有家人/朋友生日都會想試埋佢其他口味!
2019-08-22
2019-09-10 87 浏览
好評兩人慶祝生日,但想買蛋糕,一般的蛋糕又太大,這間真係又靚又便宜。必選一定會再有下一次選了新款的完熟日本蜜瓜蛋糕,都只是$60蛋糕質地非常軟綿綿,蜜瓜都好juicy好甜如要加寫字生日牌$20,小的朱古力牌(已印字)就加$10,經考慮後兩者都沒有加,就自己買了個靚靚生日裝飾更漂亮
好評

一定會再有下一次

選了新款的完熟日本蜜瓜蛋糕,都只是$60

蛋糕質地非常軟綿綿,蜜瓜都好juicy好甜

日本完熟蜜瓜蛋糕
2019-07-30
日本完熟蜜瓜蛋糕
  La Famille 蛋糕款款都好精美,用眼睛去欣賞,有不同囗味選擇,都是採用新鮮生果和材料...看到這款日本完熟蜜瓜一定要買,大量蜜瓜混合戚風蛋糕和北海道鮮忌廉,散發清新果香,淺嘗一口,味道微甜,橙色水果的香氣四溢,香甜留於齒頰間...好吃!!香芒熱情果也不錯,採用香甜如蜜的台灣愛文芒果與清新酸香的熱情果,一口香甜綿密一口鬆軟的戚風蛋糕,雙重口感,微酸的熱情果看著就特別帶感...沖繩菠蘿完熟香蕉是K11門市限定,集合來自日本沖繩的菠蘿和香蕉兩款生果,蛋糕底混入大量香甜軟糯的香蕉以及酸甜清新的菠蘿果肉,面層則鋪上菠蘿果凍和原粒菠蘿果肉,令蛋糕整體既有菠蘿的酸香爽口,同時亦帶有香蕉的甜糯...正在減肥的我表示真心買少了.......哈哈哈!.❤️💛🧡
香芒熱情果
沖繩菠蘿完熟香蕉

正在減肥的我表示真心買少了.......哈哈哈!
❤️💛🧡
2019-08-20
2019-09-05 66 浏览
白桃巴戈利亞為左慶祝8月最尾的一天, 決定買個甜品慰勞下自己公司附近有呢間la famille, 一直都好想試下呢個靚靚嘅果凍甜品,就決定係你啦!係甜品櫃前面考慮咗好耐,最後決定要呢個白桃巴哥利亞, 返到公司急不及待開嚟食。咦! 一啲都唔甜嘅!!!!!!因為我本身唔太鍾意太甜既甜品, 呢個果凍啱哂我!!淡淡嘅花香味, 微甜嘅白桃果肉, 餅底是少許酸酸甜甜的芝士蛋糕, 果凍入面仲有食用花,美美的, 食完完全沒有罪惡感 正!

白桃巴戈利亞

為左慶祝8月最尾的一天, 決定買個甜品慰勞下自己
咦! 一啲都唔甜嘅!!!!!!
因為我本身唔太鍾意太甜既甜品, 呢個果凍啱哂我!!
  • 白桃巴戈利亞
2019-09-02 817 浏览
認識我的朋友也知道我鍾意食甜品, 早前經過尖沙咀K11, 見到有一間店的蛋糕好靚, 叫La Famille, 所以就買了幾件蛋糕返屋企.我選了白桃巴伐利亞, 日本柚子戚風蛋糕和雙重朱古力戚風蛋糕.三款蛋糕也賣相相當精緻.日本柚子戚風蛋糕. 入口幾清新, 有啖啖柚子的味道.好適合依加的天氣食.中間有忌廉, 蛋糕幾鬆軟. 雙重朱古力戚風蛋糕. 我最愛朱古力.朱古力幾香濃幼滑, 但甜度適中.我最愛中間朱古力慕絲. 白桃巴伐利亞. 這款係三款蛋糕中賣相最吸引.上層係啫喱, 當中有白桃和食用花.下層係慕絲. 加入生果, 特別清新.
認識我的朋友也知道我鍾意食甜品, 早前經過尖沙咀K11, 見到有一間店的蛋糕好靚, La Famille, 所以就買了幾件蛋糕返屋企.

三款蛋糕也賣相相當精緻.

日本柚子戚風蛋糕.

日本柚子戚風蛋糕

入口幾清新, 有啖啖柚子的味道.

好適合依加的天氣食.

中間有忌廉, 蛋糕幾鬆軟.

雙重朱古力戚風蛋糕.

雙重朱古力戚風蛋糕

我最愛朱古力.

朱古力幾香濃幼滑, 但甜度適中.

我最愛中間朱古力慕絲.

白桃巴伐利亞.

白桃巴伐利亞

這款係三款蛋糕中賣相最吸引.

上層係啫喱, 當中有白桃和食用花.

下層係慕絲.

加入生果, 特別清新.
宵夜
日本柚子戚風蛋糕
雙重朱古力戚風蛋糕
白桃巴伐利亞
2019-09-02 386 浏览
和閨蜜們約好了在家裏舉辦一場下午茶派對,當然要準備漂亮的蛋糕拍照吧!所以精心挑選之下決定去la Famille,因為它們的巴伐利亞(Bavarois)系列是每位女生們都難以抗拒的,用了大量的新鮮水果和食用花製作,賣相非常夢幻。選擇困難症發作,所以詢問店員的意見,他們介紹每間分店也有門市限定的蛋糕口味,而K11 的就是這個沖繩菠蘿軟熟香蕉🍌還有我最愛的英國伯爵茶蛋糕也好像很不錯👍🏻但心目中還是想挑選小小的!登登登!淺黃色這款是「伯爵茶巴伐利亞」,淡淡的伯爵茶茶味很清新,而上面啫喱水果層的水果很新鮮,第一次吃花,原來口感是帶點爽脆的呢,整體蛋糕味道不會太甜這點我非常欣賞!而紫色的是「荔枝紅桑莓巴伐利亞」唯一不同的就是這款多了酸酸甜甜的果味,很適合夏天。再來深黃色的是「完熟芒果巴伐利亞」,芒果果然非常香甜沒有半點酸味!大愛!而蛋糕款式的外貌來說,盛莓藍蝶和法國玫瑰也很不錯!盛莓藍蝶是粉紫色拼深紫色,加上紅莓醬做點綴很搶眼,蛋糕質感鬆軟,整體味道有點像黑加倫子蛋糕,好特別的口味!法國玫瑰就是用玫瑰花茶作為蛋糕主調,充滿花香而優雅,上面的粉紅玫瑰是用威化餅做,可以整個吃掉的呢!最後來個蛋糕大合照

登登登!

而蛋糕款式的外貌來說,盛莓藍蝶和法國玫瑰也很不錯!

最後來個蛋糕大合照!姊妹們都非常喜歡這次的糕點呢!
2019-08-09
上次係銅鑼灣分店食過一次戚風蛋糕真係上左癮呀!今次同朋友行開尖沙咀K11見到原來La Famille都有分店,作為忠實既粉絲一定要支持,即埸買左3個蛋糕返屋企自私食!哈哈👇📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕▪ 宇治抹茶椰香 - $60▫ 呢個係我翻打之一,抹茶香味依舊感受到,椰香覆蓋哂成個蛋糕,抹茶控一定要注意!▪ 沖繩菠蘿完熟香蕉 - $60▫ 唯獨K11限定蛋糕,蛋糕底部同外面都加入左海量級既沖繩菠蘿,加埋香蕉果肉,兩種口味夾埋做到份外香甜。▪ 雙重朱古力 - $54▫ 亦都係翻打之一,最欣賞除左夾心有滿滿既朱古力醬外,就係出面會有好多我最鍾意食既Brownie,成個蛋糕唔會太甜。
上次係銅鑼灣分店食過一次戚風蛋糕真係上左癮呀!
今次同朋友行開尖沙咀K11見到原來La Famille
都有分店,作為忠實既粉絲一定要支持,
即埸買左3個蛋糕返屋企自私食!哈哈👇

📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕
▪ 宇治抹茶椰香 - $60
▫ 呢個係我翻打之一,抹茶香味依舊感受到,
椰香覆蓋哂成個蛋糕,抹茶控一定要注意!

▪ 沖繩菠蘿完熟香蕉 - $60
▫ 唯獨K11限定蛋糕,蛋糕底部同外面都加入
左海量級既沖繩菠蘿,加埋香蕉果肉,
兩種口味夾埋做到份外香甜。

▪ 雙重朱古力 - $54
▫ 亦都係翻打之一,最欣賞除左夾心有滿滿既
朱古力醬外,就係出面會有好多我最鍾意
食既Brownie,成個蛋糕唔會太甜。
2019-08-29
$50 (其他)
  • 沖繩菠蘿完熟香蕉
  • 宇治抹茶椰