2022-12-21 151 浏览
成日聽人講隱世餐廳,呢間印尼菜館可以話係名副其實,經過都唔覺得有間舖。其實佢係位於一間超市入邊,入完超市再行落樓梯去地庫就到啦。可能唔係太多人知,所以冇咩人,但係其實不失為一個聚腳點。餐廳門口賣啲印尼小食,入到去裝修間隔都幾企理。餐廳食物款式都幾多,印尼人幾鍾意食炸嘢,炸嘢都幾多款,淨係睇菜單都有兩頁,例如有粟米餅、蝦餅等等。重點係加東牛肉雜錦飯,見到OpenRice好多人都食呢個。呢個雜錦飯價錢唔貴,材料非常豐富,有薯仔粒、花生、蝦片再加埋巴東牛肉,同埋啲咖喱。淨睇賣相都贏啊。如果要揀一款嘅話,一定係呢一個。佢啲咖喱汁有椰香味,非常香濃,可能呢啲就係印尼正宗嘅風味。仲有個烤雞都值得推介,份量都唔少。另外我哋叫咗通菜,有馬拉盞通菜、蝦醬通菜等等。因為貪健康,所以叫啲菜,唔算話好鹹,味道都唔錯。我哋亦點咗串燒,由唔同嘅肉串組合而成。啲肉質非常鮮同埋都幾林,點埋汁就一流。出邊比較少印尼餐廳,如果要食嘅話呢度算係鬧市嘅一間唔錯嘅選擇,價錢方面都算幾抵食。

餐廳門口賣啲印尼小食,入到去裝修間隔都幾企理。

佢啲咖喱汁有椰香味,非常香濃,可能呢啲就係印尼正宗嘅風味。

仲有個烤雞都值得推介,份量都唔少。

2022-12-15 114 浏览
早幾日到糖街附近見客戶,同事帶路下到這裡食飯。餐廳門口放滿各式各樣的東南亞食物食材眾所周知糖街是工人姐姐喜歡去的蒲點,很多小店售賣他們家鄉用的東西, 入到去,餐廳非常之闊落!裝修充滿東南亞風情,仲有幾個小包箱,打卡一流 入到去都坐了不少客人,大部份都係熟客職員是印尼大姐姐,操流本地話,熱情和熟客傾計!佢為我地推薦了幾道食物,便宜又好食 Menu 都有印尼話版,非常地道 茶餐廳的價錢~ 飲品我點了凍白咖啡和凍薑蜜入面有粒粒的薑粒, 廚師推介 巴東牛肉雜錦飯 $75目測每檯都會叫的食物看起來似咖哩,但一點也不辣!味道好惹味又下飯 粒粒的炸薯條和蝦片非常香口,伴著醬汁一起食非常惹味 醬燒魚都是即叫即燒的,濃濃炭火燒烤味魚骨脆卜卜,可以連骨一起食魚肉味道重海水味,上洒了些海鹽,食起來非常鮮味 那特制醬汁,少少甜少少辣,味道令人驚喜 沙爹牛肉串$48即叫即燒,未食己聞到陣陣炭香 不點醬都己經好夠味,炭火燒過的牛肉表面略焦,口感嫩滑焦香,

入到去都坐了不少客人,大部份都係熟客

Menu 都有印尼話版,非常地道
茶餐廳的價錢~

飲品我點了凍白咖啡和凍薑蜜
入面有粒粒的薑粒,

廚師推介 巴東牛肉雜錦飯 $75
目測每檯都會叫的食物
看起來似咖哩,但一點也不辣!味道好惹味又下飯

粒粒的炸薯條和蝦片非常香口,伴著醬汁一起食非常惹味

醬燒魚
都是即叫即燒的,濃濃炭火燒烤味
魚骨脆卜卜,可以連骨一起食
魚肉味道重海水味,上洒了些海鹽,食起來非常鮮味

那特制醬汁,少少甜少少辣,味道令人驚喜

沙爹牛肉串$48
即叫即燒,未食己聞到陣陣炭香

不點醬都己經好夠味,炭火燒過的牛肉表面略焦,口感嫩滑焦香,味濃微甜
而伴碟的沙嗲醬好有花生味,香香甜甜

價錢也非常抵食

十五夜飯團

我是因為個名有趣而點的!這裡的飯團不是我們意識的那種,其實是用米造成的一種似麵筋的食物,擺盤非常好睇!

入面有一只炸過的糖心蛋

索盡醬汁的飯團,非常開胃易入口
2022-12-14 89 浏览
印尼呢個國家同飲食文化, 我都比較唔熟識, 唯一認識既就係INDO ME 麵, 所以我覺得銅鑼灣呢間又有雜貨, BASEMENT 係餐廳既地方, 岩晒我呢D 好奇心重既人去探索同認識而搵日放工來到既BASEMENT 裡既餐廳DECOR & SETTING 比較簡約,但係食物既RANGE 同QUALITY 一D 都唔輸蝕! 我同朋友特吃滿意沙爹羊肉串燒同埋酥炸豆腐, 炸豆腐炸得好脆主要係我鍾意既原因.飲品方面: 涼粉椰青水既OUTLOOK令到杯飲品好靚, 而且仲好清甜!呢度簡直係有種穩世, 充滿驚喜既小店!
呢度簡直係有種穩世, 充滿驚喜既小店!
  • 炸釀豆腐
2022-12-09 88 浏览
朋友帶我嚟食,印尼菜真係第一次食,本身食之前都冇乜太大期望,但食完之後又真係有驚喜喎,真係幾好食!😋巴東牛肉什錦飯 $75首先叫咗個廚師推介「巴東牛肉雜錦飯」,對於本身嗜辣嘅我,呢個牛肉飯辣度夠,完全滿足到我!而且牛肉炆得好淋,味道濃厚,非常好送飯!加上佢嘅配菜豆角、魚乾、花生,送飯亦一流,增加咗不少口感及層次感!印尼炒飯 $68 呢個印尼炒飯好足料,飯炒得夠乾身,而且熱辣辣上枱,加分不少!利賓納紅毛丹 $35好耐無飲過利賓納,所以叫返杯嚟飲!紅毛丹好甜又多汁,而且份量十足,入面至少有六、七粒!

巴東牛肉什錦飯 $75

印尼炒飯 $68

利賓納紅毛丹 $35

2022-11-16
  • 雜錦巴東牛飯
2022-11-25 1024 浏览
朋友今晚帶咗我去食印尼菜,感覺新奇因為從來未試過專門食印尼菜嘅餐廳。餐廳喺地庫,地面層沿路入餐廳都擺放不少印尼特產、零食,琳瑯滿目。餐廳面積非常大,空間感十足,一邊仲有優雅嘅卡座,感覺悠閒舒適~🌿🍀餐牌有好多好多選擇,小食大多數係炸物,仲有串燒、沙律、印尼特色炒飯、麵等等。沙嗲羊肉串(三串)$58平時比較少吃用羊肉做的沙嗲串,唔會好乾好細粒,羊肉夠香唔韌,蘸上秘製沙嗲醬甜醬油十分惹味!😋炸黃豆餅$29外皮好香脆,裏面有點似魚腐嘅質感不過再煙靭少少。巴東牛肉雜錦飯$75賣相好得,好豐富!配菜平均,巴東牛肉味道濃郁,獨有嘅巴東醬汁風味配白飯一流!旁邊仲有豆角,炸薯粒,印尼蝦片,椰菜,烚雞蛋,十分豐富😊熟辣醬炸鯽魚$60🐟炸魚柳食得多,炸原條鯽魚還是第一次吃~魚肉唔太多,不過炸得十分香口,脆卜卜嘅外皮塗上辣醬,又香又辣,亦提升左魚嘅鮮味!Bakso keeil kuah dower 餐牌最後嘅項目係冇英文,見到圖片估計係麵湯之類,再問店員應該係是屬於牛丸湯麵。本已預計會辣因為餐牌圖片附有一個Hot 字,但估唔到真係辣到噴火,招架不住。最好未食之前撥開火辣辣嘅剁椒蓉。有驚喜印尼麵幾好食,粗得來

沙嗲羊肉串(三串
沙嗲羊肉串(三串)$58
炸黃豆餅
炸黃豆餅$29
外皮好香脆,裏面有點似魚腐嘅質感不過再煙靭少少。
巴東牛肉雜錦飯$75
旁邊仲有豆角,炸薯粒,印尼蝦片,椰菜,烚雞蛋,十分豐富😊
熟辣醬炸鯽魚$60🐟
炸魚柳食得多,炸原條鯽魚還是第一次吃~
Bakso keeil kuah dower
餐牌最後嘅項目係冇英文,見到圖片估計係麵湯之類,再問店員應該係是屬於牛丸湯麵。本已預計會辣因為餐牌圖片附有一個Hot 字,但估唔到真係辣到噴火,招架不住。最好未食之前撥開火辣辣嘅剁椒蓉。有驚喜印尼麵幾好食,粗得來有咬口,竟然仲夾雜着粉絲。至於說好了的牛丸,感覺較似有牛味的魚丸😋,質感和味道都算正路,湯底味道極濃激辣。🌶🌶
紅毛丹冰$35
本來覺得偏甜,但係食咗咁多辣野用嚟救火最適合不過!
沙嗲羊肉串(三串
2022-11-12 107 浏览
朋友話想食印尼菜我見到銅鑼灣糖街呢間都幾多好評就去左呢度試佢係位於地庫樓梯及店門口都好多印尼食品有興趣都可以買返去食加多加多沙律食正宗印尼嘢一定必點呢個沙律個醬汁係個靈魂甜甜地食材好新鮮蝦片係趣卜卜唔似有啲餐廳已經林晒串燒我哋叫咗雞肉同埋牛肉燒到恰到好處唔會好乾啲肉好Juicy最緊要當然係個沙嗲汁好香花生味正飲品方面叫左珍多冰同埋大樹菠蘿珍多冰勁大杯勁足料個椰奶好香一杯夠晒慢慢飲同埋出面好少大樹菠蘿叫所以我朋友都特登揀佢印尼炒金邊粉好夠鑊氣唔會太油唔會太乾配埋上面啲蒜片好香炸雞卷裡面其實唔係好食得出係雞肉佢係mix埋其他野感覺似薯仔creamcream地不過佢地炸得好好唔會油淋淋個皮好好食香蕉葉烤魚好特別拆開葉聞到好大浸香料味不過都其實幾辣唔食得辣嘅朋友要注意但係食落去嘅味道出面係食唔到好似有啲烤魷魚咁嘅味唔知點形容但係好好食我哋食緊嘅時候都見到好多印尼姐姐食所以應該都係正宗地方闊落坐得舒服如果食印尼嘅下次都會揀佢👍
朋友話想食印尼菜

地方闊落
坐得舒服
如果食印尼嘅下次都會揀佢👍

2022-11-08 142 浏览
今天與家人安排一天的假日活動,先在「 Kampoeng」東南亞餐廳嘗味印尼午餐。先嘗特色小食~炸香蕉切薄片的香蕉蘸脆漿炸成,我好奇地折斷;香蕉的香味撲鼻而至,較厚的脆漿同時沒有油膩,帶來實在的香脆口感。沙爹雞肉串燒配白飯~原本想配椰汁飯更且風味,可惜售罄,雞肉串雖然有點點兒燒焦,蘸少許沙爹醬汁吃,十分愜意!蝦醬炒通菜~通菜非常嫩滑可口,蝦醬的鹹香味恰到好處。印尼炒麵~印尼食譜裏都會配蝦片,也是特色之一,廣東菜餚祇有炸子雞才有機會配炸蝦片。炒麵配有蔬菜和雞肉粒,麵質像我們港式的油麵,我們對這份印尼炒麵感覺是滿意,有機會下次再臨會再嘗。三款特飲:芒果珍多冰、亞答子冰、青檸冰~因為我喜歡亞答子,所以試了!很清新的味道。我上次試過芒果珍多冰,因此也推介家人嘗試口感和色彩都十分豐富的芒果珍多冰,家人都表示喜歡此特飲。 每次我都會購買兩包印尼蝦片,價錢相比超市的蝦片略貴,但口感却不能相比的好。

先嘗特色小食~炸香蕉

炸香蕉

沙爹雞肉串燒配白飯~

沙爹雞肉串燒

蝦醬炒通菜~
通菜非常嫩滑可口,蝦醬的鹹香味恰到好處。

印尼炒麵

三款特飲:芒果珍多冰、亞答子冰、青檸冰~
亞答子、冰芒果珍多冰

青檸冰&印尼炒麵

因為我喜歡亞答子,所以試了!很清新的味道。
亞答子冰

青檸冰&印尼炒麵
亞答子冰
印尼蝦片
2022-11-06 128 浏览
再次到訪這店......要落下一層,地庫,地方很大,座位很寬敞。今次見多了外國人在進食 ......今次食下其他菜色,但仍點選了「印尼醬燒雞」,本來都是揀1/4 隻的,但店員誤會了,點了半隻!(我們到埋單才知道的,難怪覺得很大份)!印尼醬燒雞,啖啖肉,好辣,但惹味!要飲杯珍多冰解辣!點了少甜,ok!味道不錯!友人愛吃巴東牛肉,但今次被餐牌內的圖片吸引,於是點「巴東牛肉雜錦飯」!賣相與圖片都很相近 這碟飯就可以食到不同類型的食物 可惜巴東牛肉太少了,只得兩件 未食過印尼菜的魚,今次點了「印尼醬燒魚」。魚很滑,皮燒得香脆,再配甜醬,份外惹味!友人怕我唔食得辣,所以最後點了「梳多雞湯」,這也是印尼菜。我第一次食,材料豐富,味道都很特別,完全唔辣,ok!今次可以食到很多不同的印尼菜
再次到訪這店......
要落下一層,地庫,地方很大,座位很寬敞。
今次見多了外國人在進食 ......
今次食下其他菜色,但仍點選了「印尼醬燒雞」,
本來都是揀1/4 隻的,但店員誤會了,點了半隻!
(我們到埋單才知道的,難怪覺得很大份)!
印尼醬燒雞
印尼醬燒雞,啖啖肉,好辣,但惹味!
要飲杯珍多冰解辣!
點了少甜,ok!味道不錯!
賣相與圖片都很相近

這碟飯就可以食到不同類型的食物

可惜巴東牛肉太少了,只得兩件
印尼醬燒魚
未食過印尼菜的魚,今次點了「印尼醬燒魚」。
魚很滑,皮燒得香脆,再配甜醬,份外惹味!
梳多雞湯
友人怕我唔食得辣,所以最後點了「梳多雞湯」,
這也是印尼菜。
我第一次食,材料豐富,味道都很特別,完全唔辣,ok!

今次可以食到很多不同的印尼菜
印尼醬燒雞
2022-10-17 113 浏览
晚餐時段偶爾經過糖街,發現大量印尼小食,細看下原來有通道往餐廳,於是初嘗印尼菜,結果真是眼界大開!店內環境寬敞舒適,讓人感到放鬆。餐枱上除了基本餐具外,還提供了紙巾和手套,十分貼心熟辣醬炸鴨。餐牌上提示辣度是2隻辣椒🌶️🌶️ 上碟賣相非常吸引,因為充滿辣醬令嗜辣的我食指大動!炸鴨外皮炸到十分香脆但又不會覺得油膩,而且肉嫩有肉汁!稍稍用力便能輕易拆肉!重點要提及熟辣醬,入口香氣十足,慢慢會滲出辣味,熟辣醬的辣味令整個菜的層次昇華椰青。新鮮!滿滿的椰子水十分清甜解渴,椰肉雪白嫩滑珍多冰。椰香味超濃!綠色粉條口感軟糯。這個環境,加上充滿特色的飲品,感覺好像去了東南亞旅行~沙嗲羊肉(3串)。有3,6,12串可選擇,羊肉味香而不羶,肉質嫩滑 沙嗲醬花生味濃郁,兩者互相配合令人忍不住一口接一口!炸香蕉糕(原味)。第一次食香蕉味濃,加上入口香脆,是真正的外脆內軟,而且不油膩!巴東牛肉雜錦飯 。有蝦片、薯仔、蛋、炸蒜、巴東牛肉...可以一個菜式嘗試到多款食物,性價比十分高 而且巴東牛肉汁夠香辣,拌飯一流!總結:下次會再來「旅行」

熟辣醬炸鴨

椰青
。新鮮!滿滿的椰子水十分清甜解渴,椰肉雪白嫩滑

珍多冰
。椰香味超濃!綠色粉條口感軟糯。

這個環境,加上充滿特色的飲品,感覺好像去了東南亞旅行~

沙嗲羊肉(3串)
。有3,6,12串可選擇,羊肉味香而不羶,肉質嫩滑
沙嗲醬花生味濃郁,兩者互相配合令人忍不住一口接一口!

炸香蕉糕(原味)
。第一次食
香蕉味濃,加上入口香脆,是真正的外脆內軟,而且不油膩!

巴東牛肉雜錦飯
而且巴東牛肉汁夠香辣,拌飯一流!

總結:下次會再來「旅行」

• 熟辣醬炸鴨
2022-09-27 211 浏览
成日經過銅鑼灣呢間店舖都以為只係賣印尼包裝食品原來樓下地庫有呢間印尼餐廳,好多座位夠寬敞Menu款式好地道好多食客都係印尼人,連食物味道都好正宗✨海南雞配河粉海南雞份量夠多,肉質嫩滑,沾上三款醬汁都好味,河粉夠滑溜惹味✨泰式青咖哩牛肋條配農夫包農夫包非常香脆,整個麵包注滿青咖喱,加入牛肋條.洋蔥.椰菜花.青椒,味道同口感都非常豐富✨印尼炸春卷平日食開港式春卷,原來印尼春卷咁有份量,即叫即製脆卜卜.大大條,裡面仲好多料✨椰青加個椰青增添不少東南亞風味,椰肉嫩滑夠清甜臨走喺地面買多炸包蝦片返屋企食,超鬆脆又唔會好油...正

成日經過銅鑼灣呢間店舖都以為只係賣印尼包裝食品

原來樓下地庫有呢間印尼餐廳,
好多座位夠寬敞

Menu款式好地道

好多食客都係印尼人,連食物味道都好正宗

✨海南雞配河粉

海南雞份量夠多,肉質嫩滑,沾上三款醬汁都好味,
河粉夠滑溜惹味

✨泰式青咖哩牛肋條配農夫包

農夫包非常香脆,整個麵包注滿青咖喱,
加入牛肋條.洋蔥.椰菜花.青椒,味道同口感都非常豐富

✨印尼炸春卷

平日食開港式春卷,原來印尼春卷咁有份量,
即叫即製脆卜卜.大大條,裡面仲好多料

✨椰青

加個椰青增添不少東南亞風味,椰肉嫩滑夠清甜

臨走喺地面買多炸包蝦片返屋企食,超鬆脆又唔會好油...正

2022-09-27
午餐
  • 椰青
  • 海南雞
It is my very first time trying this Indonesian restaurant, which I have been passing by all the time but not spotted this place.The food is quite nice, pretty spicy, if you are down to spice up your tongue. Firstly, the ayam baker kecap in half size, very juicy and tender meat texture comes after the spice. It is perfectly match with the coconut oil rice, to balance down the spice but at the same time excite your tongue excitement. Secondly, we tried all different skewers, including beef, chick

The food is quite nice, pretty spicy, if you are down to spice up your tongue. Firstly, the ayam baker kecap in half size, very juicy and tender meat texture comes after the spice. It is perfectly match with the coconut oil rice, to balance down the spice but at the same time excite your tongue excitement. Secondly, we tried all different skewers, including beef, chicken and lamb. I especially like the beef, it is not that tough but heavy in taste.

For drinks, we of course ordered the kelapa muda. Very refreshing and raw coconut taste. Highly recommended!
2022-09-22 112 浏览
每次經過糖街都對兩邊嘅印尼店抱有好奇心,今日終於嚟試吓佢😋🎈醬菜蛋豆腐先嚟個重口味沙律 - 用花生醬調配嘅醬汁絕不孤寒,甜甜傑傑地/ 醬下係爽脆豆芽豆腐長豆/ 雖然知道好heavy但會停唔到口咁食,如果有碗白飯應該可以食哂😆🎈香蕉葉烤魚極辣沙甸魚 - 見到表面已經知道勁嘢!有辣醬辣粉辣椒製成包滿成條魚/ 鐘意食辣嘅朋友先好叫😂🎈沙嗲牛肉&雞肉牛雞肉會先調味,食得出好有香矛味 果然係印尼餐廳/ 啖啖肉,係附近較為出色嘅串燒🎈燒乳鴿有驚喜 - 皮脆肉嫩勁juicy,上枱時熱辣辣/ 估唔到印尼餐廳都有高質乳鴿其實仲有好多其他菜式,不過兩個人食唔到咁多,下次再試!
每次經過糖街都對兩邊嘅印尼店抱有好奇心,今日終於嚟試吓佢😋

🎈醬菜蛋豆腐

🎈香蕉葉烤魚

🎈沙嗲牛肉&雞肉

🎈燒乳鴿

其實仲有好多其他菜式,不過兩個人食唔到咁多,下次再試!
2022-09-22 54 浏览
中餐,西餐,日本餐都是常吃,今天放工經過銅鑼灣便和老公一起嘗嘗姐姐經常推介的印尼餐。餐廳位於地庫,起初我們找了很久也找不到,打聽之下,原來是入口是在一間印尼小食店下😅沿著樓梯下樓便能見到,餐廳感覺很休閑渡假的風格,有旅行的感覺😂我們找位置坐下便看餐飯點餐了。蝦醬炒通菜超濃郁的蝦醬味,少許辣辣的,炒通菜將蝦醬獨有的海鮮鹹香融合通菜之中,爽脆的通菜嚐起來別有一番風味。印尼炒麵甜甜辣辣的,麵質有彈性,麵底亦夠乾身,還有蛋碎芽菜一起炒,有鑊氣,連青瓜一起吃,清新又減膩,旁邊還有蝦片,夾著一起吃,卜卜脆又有蝦片味,滋味。雞肉串燒燒得色香味俱全,雞肉汁飽滿,不會乾巴巴,焦香四溢、沙嗲醬是精華,吃得出多種配料一起煮成,特別的香濃可口,又有多重口感,絕對是味蕾的滿足。巴東牛肉雜錦飯每樣東西都有一點,雞蛋,薯仔,豆,牛肉,魚干花生,叻沙,另外加配埋椰汁飯,牛肉軟嫩,一入口就可以感覺到辣椒的勁道,然後是各種香料的混合體,之後則是入口即化的軟嫩牛肉。當香料停在舌尖和牛肉中間的那一瞬間,馬上就可以感覺到各種香料往下鑽入舌頭每個味蕾的酥麻快感。等到開始咀嚼,又可以感受到香料一次次推進到整個口腔,配合埋椰汁飯和其

雞肉串燒

巴東牛肉雜錦飯
每樣東西都有一點,雞蛋,薯仔,豆,牛肉,魚干花生,叻沙,另外加配埋椰汁飯,牛肉軟嫩,一入口就可以感覺到辣椒的勁道,然後是各種香料的混合體,之後則是入口即化的軟嫩牛肉。當香料停在舌尖和牛肉中間的那一瞬間,馬上就可以感覺到各種香料往下鑽入舌頭每個味蕾的酥麻快感。等到開始咀嚼,又可以感受到香料一次次推進到整個口腔,配合埋椰汁飯和其他配料一起吃,充滿了混合的馨香及不同層次的口感。

炸香蕉糕
本以為是中式的香蕉糕,原來印尼的香蕉糕是用真香蕉沾麵粉炸成的😂香脆的外層,中間是甜甜的香蕉,很特別。

最後一杯珍多冰,大大的冰球,還有滿滿的班蘭粉條,勁香椰汁,確實是消暑恩物。

物有所值,值得再來😋😋

2022-09-05 969 浏览
外婆是印尼華僑,自小被餵了不少的印尼食物,因而對印尼菜也有點偏愛。Kampoeng位於糖街,平時星期六日總被各「姐姐」迫爆想必也是相當正宗。餐點有很多款式,光是「炸豆腐」一類以不同的名稱出現了好幾次,如「酥炸豆腐」、「炸豆腐」、最後選了名字最長的「印尼酥炸豆腐」印尼酥炸豆腐 $45果真是「酥炸」,外層酥脆,不覺刺口,配上內裡的軟嫩,多吃亦不覺熱氣。炸得恰到好處,微微金黃不會油膩。沙嗲串燒(雞$46/3串、羊$58/3串)印尼人因宗教關係很少會吃豬肉,因而餐廳亦沒有豬肉的餐點。串燒方面我們點了雞與羊。羊肉完全不騷,吃到最後才吃到一絲羊的氣味。雞肉燒得剛好,帶微炭香,特別喜歡特製的沙嗲醬,香甜濃稠的花生味,且掛力十足!蝦醬炒通菜$68很大一碟,碧綠爽口味道鹹淡得宜,不會死鹹,不錯!印尼醬燒魚$68$68很大一條,魚皮燒得香脆,外面帶點微辣,配上的醬汁則帶甜,魚肉細軟,CP值很高!椰青 $46少不免來個解渴椰青~飲完還可以吃椰肉!青檸梳打 $29也是解渴之選!餐廳還有賣些印尼糕點,臨走時順道買了些回家~
外婆是印尼華僑,自小被餵了不少的印尼食物,
因而對印尼菜也有點偏愛。
Kampoeng位於糖街,平時星期六日總被各「姐姐」迫爆
想必也是相當正宗。
如「酥炸豆腐」、「炸豆腐」、
最後選了名字最長的「印尼酥炸豆腐」
印尼酥炸豆腐
印尼酥炸豆腐 $45
果真是「酥炸」,外層酥脆,不覺刺口,
配上內裡的軟嫩,多吃亦不覺熱氣。
炸得恰到好處,微微金黃不會油膩。
沙嗲串燒(雞$46/3串、羊$58/3串)
印尼人因宗教關係很少會吃豬肉,因而餐廳亦沒有豬肉的餐點。
串燒方面我們點了雞與羊。
羊肉完全不騷,吃到最後才吃到一絲羊的氣味。
雞肉燒得剛好,帶微炭香,特別喜歡特製的沙嗲醬,
香甜濃稠的花生味,且掛力十足!
蝦醬炒通菜$68
很大一碟,碧綠爽口
味道鹹淡得宜,不會死鹹,不錯!
印尼醬燒魚$68
$68很大一條,魚皮燒得香脆,外面帶點微辣,
配上的醬汁則帶甜,魚肉細軟,CP值很高!
椰青 $46
少不免來個解渴椰青~
飲完還可以吃椰肉!
青檸梳打 $29也是解渴之選!

餐廳還有賣些印尼糕點,臨走時順道買了些回家~
印尼酥炸豆腐
2022-08-21 145 浏览
話說indomie就食得多了 印尼菜認真係第一次食了果日係cwb上完training 見附近有間印尼菜餐廳凡事總有第一次 今次就試下印尼菜黎上面係賣印尼野食 樓梯行落去轉左便係Kampoeng可能時間尚早 唔算好多人由於我都是第一次食的關係 我都係隨心叫印尼雜錦黃薑飯 $78先講個飯 真係絕無花假 金黃色的飯可能我對黃薑唔是太敏感 無我想像中果種強烈的黃薑味食落種黃薑的感覺會慢慢出黎 外加有herbs的香味可能印尼米唔同 飯的質感我覺得比較軟 我自己就比較喜歡有口感的質感話明雜錦飯 你會見到配料有蝦片啦 巴東牛肉 薯仔粒 小雞縋 細薯仔餅 青瓜片 少少紅蘿蔔絲同豆角牛肉蚊到好霖 好入味 小雞縋我覺得好辣 因為我唔食得辣 咬左一啖太辣的關係我放棄了薯仔粒都覺得很辣 但無雞咁辣到食唔到薯仔餅 $32食落唔會很乾  外脆內軟 一口咬落去唔會覺得很油膩相信薯蓉係有加到香料一齊烹調 所以食落有淡淡的香料味道 食落加多幾分滋味羊肉串燒3串 $58串燒有3串同6串之選由於得我自己一個食的關係 怕食唔哂 就叫左3串最欣賞係點果個醬 我覺得幾有港式的風味花生醬mix少少甜醬的feel而羊肉串食落一d都唔
話說indomie就食得多了 印尼菜認真係第一次食了
果日係cwb上完training 見附近有間印尼菜餐廳