2021-07-06 132 浏览
成日好嚮往外國咖啡小店,依家屯門都開咗唔少特色咖啡廳,Kaleido Coffee係其中一間。以簡約色調為裝修,入到去就好舒適,適合同同事去談心,趕走Tuesday Blue(?)。作為light dinner,飲品點咗Dirty,食物就點Chicken & mushroom pie。Dirty係espresso+凍鮮奶,漸變打卡一流。店員上菜時,好細心講話唔好搞勻,咁樣可以更加嘗試到層次。入口順滑,先飲到咖啡嘅nutty味,之後係鮮奶。Chicken & mushroom pie 🥧。餡料creamy同豐富,每啖都有蘑菇同埋雞肉。批底厚度適中,富有牛油味。同事點咗Cold brew同croissant。Cold brew fruity,有回甘味,令忙碌一日嘅人醒一醒神。同事對Ham and cheese croissant大好評,脆口軟熟,最正係芝士有微微拉絲效果。

Dirty  (Front)

Chicken  &  mushroom  pie

Cold  brew

2021-07-06
Dirty  (Front)
Chicken  &  mushroom  pie
Cold  brew
  • dirty
2021-07-03 122 浏览
Dirty$40好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲環境舒適:😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:黃店。Cafe 以純白色調為主,感覺舒適。Dirty 層次分明,就算我外賣,邊行邊喝,奶和咖啡也不會很快混在一起。奶夠凍,在高溫下,凍得杯很快佈滿倒汗水💦。咖啡夠香,帶點甘味。喜歡外賣膠杯的設計,不用飲管就可喝到咖啡,感覺較環保♻️。另外,cafe 的logo 頗特別,有點似和柄,給人一種日系感覺。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲
環境舒適:😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:黃店。Cafe 以純白色調為主,感覺舒適。
喜歡外賣膠杯的設計,不用飲管就可喝到咖啡,感覺較環保♻️。
Dirty
趁住放假就去cafe坐下,第一次嚟到屯門嘅Kaleido coffee嘆吓啡。位置都算方便,附近都有唔少巴士站,行一少段路就到達。門面好簡潔,以白色灰色為主,仲有高枱選擇。位置唔多,同一時間容納到10個人左右,細細間,坐得好舒服。仲播住廣東歌,好有親切感。店舖主要提供飲品,都有少量款式嘅食物,蛋糕,牛角包,雞批等等。我就叫左iced cuppacino同一件雞批。先付款,搵個位坐低,店員準備好就會送餐。咖啡同食物都好精緻,咖啡泡沫好細好綿,咖啡都好香濃。雞批溫度剛好,唔會燙口,但有足夠溫度,裏面磨菇雞肉每啖都食到,餡料有咬口,批邊香 ,批面軟熟,賣相亦好吸引。一邊細嘗咖啡同雞批,都有唔少take away嘅客人。悠閒渡過一個早上,十分寫意~

一邊細嘗咖啡同雞批,都有唔少take away嘅客人。
悠閒渡過一個早上,十分寫意~
2021-06-21
2021-06-11 137 浏览
Friday night, 食完飯想搵個地方坐低慢慢傾吓偈,Kaleido coffee 係一個唔錯嘅選擇。兩個人,叫咗cold brew whiskey 以及 cold Irish coffee,無錯,有酒飲㗎!味道唔錯,值得再來!

味道唔錯,值得再來!
Cold  brew  whiskey
2021-06-11
Cold  brew  whiskey
2021-06-06 213 浏览
😋味道:7.8/10📸打卡:7.5/10🗣服務:8.5/10🏡環境:7.5/10💵人均:$50-80💰性價比:8/10👍🏻推薦度:8/10🏃🏻‍♀️回頭率:30% (太遠了🥺).🐼去到大西北都要搵吓高質嘅Cafe嘅🥰呢間隱世良心小店 裝修設計主要以簡約、黑白灰色調為主 門口仲有兩隻Kaws好可愛!🥳呢度有一大部咖啡機 仲有好多儀器 見到店員認真沖咖啡嘅樣子 雖然我唔太飲咖啡但都feel到呢度嘅咖啡好有質素🤣食物都有驚喜!🤩係有心思嘅小店 值得支持~. (👍🏻為推薦)👍🏻🥧 Chicken and Mushroom Pie $38 (8.4/10) 外皮好鬆脆 一𠝹開就碎咗🤣入面非常足料 好多雞肉同磨菇😍仲勁香牛油味 很不錯的小食🥳👍🏻🍫Chocolate Muffin (8/10) $28翻熱之後外脆內軟 鬆餅有好香濃嘅朱古力味😋仲有好多朱古力粒粒 朱古力嘅甜同苦都好好地展現🥳🍵Matcha Latte $60 (7/10)抹茶同奶balance得幾好😳抹茶味好濃 偏苦唔甜 但奶香都好出 同埋抹茶粉唔太融 有粒粒質感 不過偏貴😮‍💨👍🏻☕️Mocha $43 (7.9/10)朱古力味好濃
😋味道:7.8/10
📸打卡:7.5/10
🗣服務:8.5/10
🏡環境:7.5/10
💵人均:$50-80
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:8/10
🏃🏻‍♀️回頭率:30% (太遠了🥺)

(👍🏻為推薦)

Chocolate  Muffin

🍵Matcha Latte $60 (7/10)
Matcha  Latte

👍🏻☕️Mocha $43 (7.9/10)
朱古力味好濃 對比一般mocha偏甜🙈

Chocolate  Muffin
Matcha  Latte
  • Chicken  &  Mushroom  Pie
唔係間間Coffee Shop都一定飲到Hand Drip手沖咖啡,而今日喺屯門竟然誤打誤撞搵到間咖啡店可以飲到手沖咖啡,而且咖啡選擇都好多♪(´ε` ) 咁難得就緊係要試返杯Hand Drip啦!首先都講下Cafe嘅環境,以灰,白為主調,俾人相當舒適,簡約利落嘅感覺。雖然面積唔大,但都約有5枱坐位而且唔會坐得迫(-_^) 同友人坐咗係近門口嘅位置,仲可以睇到店長手沖咖啡☕️ ▧ Dirty店長貼心提醒唔需要攪勻飲用,飲到shot同奶嘅層次感,推薦^ω^▧ Hand drip - COSTA RICA CANET MOZART手沖咖啡,最令人浸醉既除左喺咖啡本身既味道多變,最令人享受嘅,就喺望住店員,好認真咁磅重,磨豆,悶蒸,注水,再睇住啲咖啡一滴一滴咁提煉出黎,好有滿足感。呢個過程比到我一種好治癒,好relax嘅感覺。講返咖啡本身,咖啡屬於淺培豆,果實喺用蜜處理法處理,所以酸甜感都好豐富,未入口已經聞到果香味。一入口嘅瞬間,果香味充滿口腔,酸性唔會拿喉,入口舒服,層次亦豐富,有著丁點淡淡玫瑰花香。▧ 整體來說,環境舒服寧靜,咖啡選擇多(即使手沖咖啡亦有多種選擇),配上幾塊甜點或是曲奇,

▧ Dirty

▧ 整體來說,環境舒服寧靜,咖啡選擇多(即使手沖咖啡亦有多種選擇),配上幾塊甜點或是曲奇,在這裏小休一回,確是唔錯。
2021-06-02
  • Hand Drip Coffee
2021-05-24 162 浏览
屯門📍隱世Chill Chill Cafe☕️中學嘅時候成日去置樂嗰頭行商場 而家已經式微咗好多 亦少咗去嗰頭 今次同朋友特登嚟開依頭 就係附近搵咗間Cafe Chill吓傾吓偈 Matcha Latte $60佢哋嘅抹茶牛奶特別用咗宇治小山園嘅綠茶粉 所以綠茶味好出🍵 但係因為用咗Steamed Milk 所以味道上會較淡 主要係focus係佢嘅綠茶味上面 係唔甜嘅~ White Coffee $40一路都覺得咖啡係要熱飲先可以飲得出佢嘅香 但天氣實在太熱啦🥵所以都係叫咗凍嘅 都飲得出咖啡嘅香醇同少少嘅酸味 有回甘嘅taste✨雖然細細間舖頭 但係keep住都有好多客人嚟買咖啡!可以算係人氣小店🤣 食物:👍🏿👍🏿👍🏿環境:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿價錢:💰💰服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿性價比:👍🏿👍🏿👍🏿*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
屯門📍隱世Chill Chill Cafe☕️

服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
性價比:👍🏿👍🏿👍🏿
*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

2021-05-19 126 浏览
#黃色經濟圈#yelloweconomiccircleKaleido Coffee (屯門)屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖(置樂)🤩招牌Lotuscookie#屯門cafe🍪Lotus cookie✔️朱古力棉花糖整成嘅cookie✔️鍾意佢嗰種微暖溶溶地嘅棉花糖✔️唔會太甜,食落去係一種超幸福嘅感覺✔️好好食!-Tuen Mun Coffee shop-Recommended: Lotus cookie!!!-Melted marshmallow with chocolate~ what the best cookie is made of-Drinks: Chocolate and matcha latte~ not recommended🤭飲品方面叫咗朱古力$55 同埋抹茶latte🤫少遺憾兩種飲品都偏淡 (可能熱飲會好啲,叫左少冰都感覺溝多咗水🤡🤡✔️matcha latte飲得出茶粉係靚,不過溝得太淡,令到回甘味唔出,亦都冇抹茶嗰種香味✔️朱古力上面有層泡,但係飲唔到嗰種濃郁嘅味道,有啲茶餐廳朱古力嘅感覺🥲 老實講係有啲失望嘅...😙不過既然佢係出名咖啡,下次大家去梗係試佢杯啡
#黃色經濟圈
#yelloweconomiccircle

Kaleido Coffee (屯門)
屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖(置樂)

🤩招牌Lotuscookie
#屯門cafe

🍪Lotus cookie
✔️朱古力棉花糖整成嘅cookie
✔️鍾意佢嗰種微暖溶溶地嘅棉花糖
✔️唔會太甜,食落去係一種超幸福嘅感覺
✔️好好食!
-Tuen Mun Coffee shop
-Recommended: Lotus cookie!!!

🤭飲品方面叫咗朱古力$55 同埋抹茶latte

😙不過既然佢係出名咖啡,下次大家去梗係試佢杯啡

❤️Lotus cookie點都要試!

Igable: 8.5/10
Taste: 7/10(drinks), 8.5/10(cookie)
Worth revisiting: 6/10 (but surely will buy cookies from the shop!)
2021-04-29 199 浏览
走到這裡遇上了牛角包。很好吃因為很香很鬆軟;很好看因為脹卜卜。這裡好吃的不只牛角包,還有蘑菇雞批。香噴噴的來到我面前,call me fei jai。搬家第四個月起,家裡的牛仔褲都變得好逼好逼。(放飛自我mode我買新的了)這裡好適合人類靜思,看著生命之花。不一樣的血肉之軀在痛苦快樂面前,我們都是平起平坐。老實說Matcha Latte很濃,有點苦但我真的很喜歡吃牛角包和雞批。🤍是屯門牛的童年回憶-置樂花園。我會再來的。

這裡好吃的不只牛角包,還有蘑菇雞批。
香噴噴的來到我面前,call me fei jai。
搬家第四個月起,家裡的牛仔褲都變得好逼好逼。
(放飛自我mode我買新的了)

這裡好適合人類靜思,看著生命之花。
不一樣的血肉之軀在痛苦快樂面前,
我們都是平起平坐。

老實說Matcha Latte很濃,有點苦
但我真的很喜歡吃牛角包和雞批。🤍

是屯門牛的童年回憶-置樂花園。
我會再來的。
2021-04-26 149 浏览
係屯門想揾一個用心沖咖啡嘅咖啡店係少之又少今日經過置樂,行過見到呢間咖啡店 Kaleido Coffee 店舖外形簡潔舒服,全白色嘅裝修,得10個客人位置Food Menu 都有Cheesecake, Croissant, Cookies 同埋Chicken & mushroom pieDrink Menu 就有各種咖啡,例如: Espresso, Mocha, Cold Brew and Dirty Coffee 等等今日我哋叫左一杯Ice Mocha, Hot Matcha Latte 同Chicken and Mushroom PieIce Mocha 同Hot Matcha Latte都好重咖啡味,重香味同濃度高!好適合下午茶☕️ 或者朝早起身歎杯咖啡再開工 Chicken and Mushroom Pie 係熱辣辣上枱,餡料係忌廉蘑菇雞肉,外皮好脆老闆都好好人 我好欣賞呢間店舖係用心沖每一杯咖嘛俾客人,中意歎咖啡嘅人就要去屯門歎一歎啦
係屯門想揾一個用心沖咖啡嘅咖啡店係少之又少

店舖外形簡潔舒服,全白色嘅裝修,得10個客人位置

老闆都好好人
2021-04-16 195 浏览
今日經開屯門,諗住搵下附近有冇啲靚cafe坐下chill下,點知比我搵到呢間真係好正嘅cafe!店舖大概坐到十幾個人,我去到嘅時候其實已經好多人,不過好好彩,等左一陣就有位座位隔離仲有叉電位,好貼心以下係menu:仲有曲奇食添!有兩隻味!以下係ordered嘅食物同飲品:Lotus Cookie $30作為曲奇迷嘅我,見到兩樽曲奇喺出面,緊係要試下!佢係用左朱古力、棉花糖同Lotus餅制成嘅,超級好味,全部都係我平時中意食嘅配料咬落去仲有棉花糖拉絲效果添!同埋奇曲比較硬身,唔會軟林林,比較脆,我中意!Chicken & mushroom pie $38 呢個雞批係必食!係我食過嘅雞批之中最好食的雞批!佢嘅批皮不會太粉同厚,加上裏面滿滿的雞同菇,真係太好食了!Mocha $43 呢杯Mocha都係我飲過咁多杯之中最好飲嘅mocha。我見入親呢間cafe嘅熟客都淨係點mocha。所以我都跟風試下,點知真係有驚喜!佢沖嘅比例可能同出面有啲唔同,又或者用嘅奶同朱古力唔同,我飲落覺得不會太甜之餘,朱古力味又唔會重到飲唔到咖啡味,總之成杯mocha係一杯完美嘅作品Costa Rica Canet

座位隔離仲有叉電位,好貼心

以下係menu:

仲有曲奇食添!有兩隻味!

以下係ordered嘅食物同飲品:

Lotus Cookie $30

作為曲奇迷嘅我,見到兩樽曲奇喺出面,緊係要試下!

Chicken & mushroom pie $38

Mocha $43

Costa Rica Canet Mozart $100

呢杯單品手沖真係不得了,佢呢款豆係帶fruity嘅感覺,酸酸地,熱嘅時候飲,同攤凍左飲嘅味會有啲唔同,有lychee味。

呢間cafe我必定再去!同要試埋佢個cheese cake!
  • Mocha
2021-04-12 148 浏览
Chill in a coffee ☕️ shop in Tuen Mun with my bestie 🥰 Love the environment and waitress’s polite manner. It is my fd’s birthday 🥳 Happy birthday to my dearest sister 🎂Baby loves this cafe so much🥰we ordered a chocolate muffin, mushroom 🥧, Mocha and Motcha latte 🍵Sit for the whole afternoon and hv a fruitful catch up with sis ☺️Coffee shop 出面就係咪錶car park, 泊車好方便👍🏻 Iced motcha-latte ~ not so sweet ~ love it very much~Mushrooms 🍄 pie and mocha~ very delicious 🤤 must give it a thump up 👍🏻 The environm

The environment is very suitable for catching up and gathering

2021-04-04 166 浏览
屯門置樂的偽文青小店想去好一陣子的了平日下午約5點來到 也差唔多滿座也有不少客人前來外賣果然很有名氣呢不過試完有點失望啊.- Iced Mocha $47熱的$43 凍要加$4 貴😵但天氣咁熱只想飲凍...無辦法...等左大概8分鐘...點知杯嘢飲落一啲朱古力都無飲到好疑惑行返轉頭去問店員 佢好肯定咁話係mocha我話好似無乜朱古力味男店員(老闆?!)話 "無朱古力味呀? 咁下次落多啲俾你囉~"啲態度真係好一般🙃(?! 點解唔係今次就落多啲?!😅).只能說不是我喜歡的味道和態度所以就...應該無下次嚕🙃
屯門置樂的偽文青小店
想去好一陣子的了
平日下午約5點來到 也差唔多滿座
也有不少客人前來外賣
果然很有名氣呢
不過試完有點失望啊
- Iced Mocha $47
熱的$43 凍要加$4 貴😵
但天氣咁熱只想飲凍...無辦法...
等左大概8分鐘...
點知杯嘢飲落一啲朱古力都無
飲到好疑惑
行返轉頭去問店員 佢好肯定咁話係mocha
我話好似無乜朱古力味
啲態度真係好一般🙃
(?! 點解唔係今次就落多啲?!😅)
只能說不是我喜歡的味道和態度
所以就...應該無下次嚕🙃
外卖自取
2021-03-25 1205 浏览
呢間小店位於置樂,係屯門區少見嘅chill cafe,入到去環境好舒服,小小的店,大概有十個位,cafe以飲咖啡&食cake為主,好岩約朋友黎呢到食tea,傾吓計、食吓野,唔覺唔覺都坐左個半鐘,完全唔會趕人走,好舒服☺️— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【Matcha Latte】$60餐廳選用來自宇治小山園嘅抹茶🍵,見到咖啡師真係量好哂抹茶嘅份量,加水,慢慢磨、慢慢搞,好有心機整杯Latte。雖然係要等一陣先有得飲,但見到咖啡師咁用心都覺得等待係值得架,而且飲落好綿滑,有回甘嘅味道,真係唔同平時飲嘅Matcha Latte!推介👍🏻— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【Chocolate 】$45都係好飲,奶味比較重,飲落都係滑嘅,相對抹茶,就未必有咁大驚喜,但都係一杯好飲嘅朱古力,起碼唔會係死甜。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【Chicken & Mushroom Pie】$38外層夠香脆,香濃牛油味,內裡好多雞肉,雞肉好滑,蘑菇汁好香,成個批鬆脆足料,性價比幾高

【Matcha Latte】$60

【Chocolate 】$45

【Chicken & Mushroom Pie】$38

外層夠香脆,香濃牛油味,內裡好多雞肉,雞肉好滑,蘑菇汁好香,成個批鬆脆足料,性價比幾高!

【Chocolate Muffin 】$28

朱古力夠濃,外脆內軟,唔會過甜,鬆軟嘅鬆餅配上入口即溶嘅朱古力粒粒,配合得恰到好處。

兩款小食都有加熱,食落夠哂暖,兩款小食都值得一試☺️
  • Chocolate  Muffin
  • Matcha  Latte
始終香港地少人多,好多coffee shop同cafe 都比較重視質量同限時,但好難比人一種好chill好hea嘅感覺~早前入屯門見朋友,揾咗間小白房coffee shop,成個感覺都好舒服~ 我地坐最岀面嘅小高枱,微微嘅陽光透入來,仲有aesthetic 嘅音樂,飲住咖啡同朋友傾訴~雖然地理位置唔算方便,但係比鍾意chilling 嘅你一個選擇( ◠‿◠ )打卡friendly(*゚∀゚*)Food /Dessert : 📸📸📸/5Environment :📸📸📸📸/5Price 💰Mocha —— $43Dirty —— $40Chicken & Mushroom Pie —$38Chocolate muffin —— $28我自己覺得咖啡好唔錯!而且唔會太細杯~嘢食方面以價錢比較,算好抵食! 最衰當日cheese cake賣晒, 真係好想試吓!推薦值: ⚜️⚜️⚜️⚜️/5 (Chilling vibe💕)
打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸/5
Environment :📸📸📸📸/5

Price 💰
Mocha —— $43
Dirty —— $40
Chicken & Mushroom Pie —$38
Chocolate muffin —— $28
我自己覺得咖啡好唔錯!而且唔會太細杯~

2021-02-23
  • dirty