2016-11-28 4382 浏览
今日係我的生日,想到兒子上堂的大樓有家韓式火鍋沒試過,我們祖孫三代加埋好姐妹一起去試下先。呢度不係繁鬧地段,周末人也唔多。我啲四人叫了四個鍋,每個鍋提供一份豬牛肉,其他可以自助任食,有韓式丸子類,蔬菜,蛋糕,冰淇淋,調料自取,品種蠻多嘅。呢個係我點的鍋,由於限時60分鐘,沒有多影相,只顧吃了吃得很開心
呢個係我點的鍋,由於限時60分鐘,沒有多影相,只顧吃了
吃得很開心
2016-11-24 2670 浏览
叫咗158 任食 有肥牛同豬 你可以加$就有雞 魚 但我覺得唔吸引 所以揀咗哩個158 加1 叫咗部隊鍋湯底入面好清冇咩料系入面 佢會俾一碗芝士同茄豆 完全吾似部隊鍋 湯底偏甜 冇微辣🙅🏻出面系自助式拎野食丸 菜 芝士腸 午餐肉 ... 其實選擇唔算多不過都抵食嘅 野飲方面冇罐裝飲品 只有自由斟 有可樂個D佢地有乳酪雪糕但唔似 似沙冰多D 同埋D朱古力豆🙅🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻仲有佢地個壽司 🙅🏻🙅🏻太多飯 又少料😫😫入面唔滿座 好多空位侍應服務好 夠主動加湯👍🏻👍🏻👍🏻
叫咗158 任食 有肥牛同豬

入面唔滿座 好多空位
侍應服務好 夠主動加湯👍🏻👍🏻👍🏻
2016-11-23
2016-11-03 2716 浏览
上網見到午市做優惠放題,睇過另一位食評睇落唔錯,於是去試下!$68蚊任食牛同豬!揀左黑松露芝士湯底,聞到黑松露,仲好香。當然唔好期望係好靚嘅牛同豬啦,基本上我覺得唔錯!野飲都係大路野,可樂係百事。野食自助嘅都丸呀、腸仔、菜嗰啲。選擇唔算好多種不過68蚊仲想點。加埋一都係75蚊!哇!冇黎錯!食到好飽!不過有張點熟食嗰啲真係好唔得,我點左1次之後都冇再點喇。
$68蚊任食牛同豬!
揀左黑松露芝士湯底,聞到黑松露,仲好香。
當然唔好期望係好靚嘅牛同豬啦,基本上我覺得唔錯!
野飲都係大路野,可樂係百事。
加埋一都係75蚊!哇!冇黎錯!食到好飽!

不過有張點熟食嗰啲真係好唔得,我點左1次之後都冇再點喇。
2016-11-02
用餐时段
2016-09-26 5059 浏览
媽媽說上班附近有間午市$58任食火鍋放題,在上班前便和媽媽一起吃個午餐K-Pot位於千色店旁,由於在小巷內,位置隱蔽,只能靠banner做宣傳。我們12點到達餐廳,是第一組客人原來午餐放題有分很多種,有任食70分鐘和我們今次的目標:1小時任食加洲牛!是次優惠只限9月份,星期一至五午餐時段(12-4:30pm),要食就要趁早一坐底就有兩碟前菜送到,另有點菜紙可以再點前菜和熟食。我們都有叫了一些,不過味道不太好,可以skip媽媽上次試過豬骨湯底,表示淡而無味,所以選了高麗人蔘雞湯底湯底出奇的重蔘味,雞就一定是雪藏貨色,幸好沒有雪味。因為湯底算濃味,我們都沒有用沾醬,變相吃得清淡😂在等待湯底滾的時候,當然要到自助區巡視🙈在近門口開始是醬料區、蔬菜、丸類、甜品和自助雪糕機。自助區整潔,食物選擇多,食材看起來都有光澤,沒有因為有優惠而降低質素肉類則是要向店員落單,在第一輪時,會自動送上黑豚豬肉和加洲牛各一碟。豬肉切得薄,放進湯內淥半分鐘就熟透。豬肉鮮味,咬著還有甜味滲出,雖然只有一碟,份量都足夠每人有4,5塊加洲牛是任食😍😍😍上枱時明顯硬身,應該是冷藏下較易刨成薄片。牛肉味道濃郁,由於肥的部分較

韓式料理、前菜
媽媽上次試過豬骨湯底,表示淡而無味,所以選了高麗人蔘雞湯底
人參雞湯底

黑豚肉
加洲牛是任食😍😍😍上枱時明顯硬身,應該是冷藏下較易刨成薄片。牛肉味道濃郁,由於肥的部分較少,加上肉身厚,難免會不夠嫩。不過$58,不能要求再多!後續的牛肉同樣大碟,我們encore了3碟才收手
加洲牛
配料方面,每樣都有試,平均水準頗高,而以下數項是必食推介
蕎麥麵&熊仔魚蛋
麵類有白麵條、抹茶麵和蕎麥麵,老實說,三種麵的味道幾乎一樣
因為在煮的過程中已經吸收湯的味道,軟滑的質感還是可以一口氣完食

熊仔魚蛋外型滿分!如果閉上眼食,味道與普通白魚蛋差不多,彈牙帶有魚鮮味~
午餐肉和芝士腸
自從發現用午餐肉打邊爐別有一番風味之後,每次都心思思想食
可惜坊間用得多是雜嘜牌,總是粉粉的,令人食之無味。這裡的午餐卻富有肉味,中間還夾雜一塊塊肉粒😋以我食午餐肉多年的經驗,應是白豬仔牌。午餐肉切得厚身,食得過癮
芝士腸也有水準,芝士漿多,味道像真,是另一encore之選。
乳酪雪糕
小妹是個不折不扣的甜品痴,甜品當然不會放過☺️在中場休息時已經盛了一大杯的乳酪雪糕,酸咪咪很解膩,食完又開胃了😎到最後還拿著一杯走,名符其實的「又食又拎」
小蛋糕因為雪得頗硬,變得過乾,可以留肚食多杯雪糕
最後每位連加一$64,以任食打邊爐來說CP值相當高,可以9月完結前再戰!
2016-09-21
人參雞湯底
黑豚肉
加洲牛
蕎麥麵&熊仔魚蛋
2016-05-16 8562 浏览
(我來這裏吃飯前有book 位。)我一開始一入去就己經見到好多自助餐food , 有salad ,有醬料,有烏冬,有韓式即食麵…一坐低,waiter 就走過嚟問我想要咩,我第一次嚟食飯,so 我問咗佢好耐,佢都好有禮貌禁講比我聽。食飯:d 嘢好食,種類多,又有雪糕甜品!我食自助餐,加咗好多次牛肉、豬肉,食咗好多野!服務又very nice我又非常鐘意個環境有K pop music !我聽到Every time!總言而知,就係咩都好好!Very good 非常值得一去
(我來這裏吃飯前有book 位。)
我一開始一入去就己經見到好多
自助餐food
, 有salad ,有醬料,有烏冬,有韓式即食麵…
一坐低,waiter 就走過嚟問我想要咩,
我第一次嚟食飯
,so 我問咗佢好耐,佢都好有禮貌禁講比我聽。
食飯:
d 嘢好食,種類多,又有雪糕
甜品
我食自助餐,加咗好多次牛肉、豬肉,食咗好多野!
服務又very nice

我又非常鐘意個環境
有K pop music !
我聽到Every time!

總言而知,就係咩都好好!

Very good
非常值得一去
salad
火鍋!
salad
火鍋!
美食 ♥ 品嚐韓國風味「部隊鍋」大家都會明白咩叫隔離飯香~總係覺得外國既野特別好~去完韓國之後一直都好掛住韓國既美食~咁岩見到荃灣打正其號叫「部隊鍋」就即刻去試啦~一人一個湯底, 又幾方便喎~大家可以選自己喜歡既味道, 不過張台就細左 D放左幾隻碗已經冇乜多餘既位置, 食得唔係咁舒服不過選擇都唔少, 好似食自助餐咁自己出去拎喜歡既食物除了一般配料墨汁墨魚丸、芝士丸、年糕、韓式魚蛋、沙律、豆腐、粟米、各種蔬菜外仲有爆谷、乳酪雪糕及各式甜點, 好岩小朋友黎~除了這些還有降火乳酪雪糕, 哈哈~~仲有無限量飲品供應食火鍋最緊要一定要係食肥牛而呢度有澳洲和牛食, 肥牛厚薄適中都幾幼嫩美國尊上牛肉都唔錯, 比較有口感~而且肉味濃平時少吃豬肉, 但呢個豬腩卷又唔錯喎~好薄好爽這裡有皇帝菜食, 正, 唔係間間火鍋店都有得食架~可以拎食物既碟非常細少, 拎少少菜都好似滿左咁~呢度仲有韓國特色一串過魚蛋, 風味十足不過最鍾意都係年糕, 竟然有紫薯年糕, 紫色架~甜甜地又煙韌當你唔知食咩好既時間黎打便爐就最岩, 呢到一定食到你飽~^^~
不過最鍾意都係年糕, 竟然有紫薯年糕, 紫色架~
美食 ♥ 品嚐韓國風味「部隊鍋」
大家都會明白咩叫隔離飯香~總係覺得外國既野特別好~
去完韓國之後一直都好掛住韓國既美食~
咁岩見到荃灣打正其號叫「部隊鍋」就即刻去試啦~
一人一個湯底, 又幾方便喎~
大家可以選自己喜歡既味道, 不過張台就細左 D
放左幾隻碗已經冇乜多餘既位置, 食得唔係咁舒服
不過選擇都唔少, 好似食自助餐咁自己出去拎喜歡既食物
仲有爆谷、乳酪雪糕及各式甜點, 好岩小朋友黎~
除了這些還有降火乳酪雪糕, 哈哈~~
仲有無限量飲品供應
火鍋最緊要一定要係食肥牛
而呢度有澳洲和牛食, 肥牛厚薄適中都幾幼嫩
這裡有皇帝菜食, 正, 唔係間間火鍋店都有得食架~
可以拎食物既碟非常細少, 拎少少菜都好似滿左咁~
甜甜地又煙韌

题外话/补充资料: 當你唔知食咩好既時間黎打便爐就最岩, 呢到一定食到你飽~^^~
2016-05-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-03-21 5555 浏览
今次失策,掛住食野冇逐樣影好彩有影大合照。呢間部隊鍋同我上次去元朗食個間k pan 係同一公司。上次感覺不錯,今次打邊爐。估唔到一樣有前菜!真心很愛泡菜(我老公),不斷叫人更新。豬肉有肉味,新鮮的。最喜愛佢呢個湯底!夠濃!菜浸幾浸就已經好好味!略嫌丸類不夠彈牙,但尚可接受!加油!真心喜歡佢個場地,坐位好時尚

今次失策,掛住食野冇逐樣影

好彩有影大合照。

呢間部隊鍋同我上次去元朗食個間k pan 係同一公司。

上次感覺不錯,今次打邊爐。估唔到一樣有前菜!

真心很愛泡菜(我老公),不斷叫人更新。

豬肉有肉味,新鮮的。最喜愛佢呢個湯底!夠濃!

菜浸幾浸就已經好好味!
略嫌丸類不夠彈牙,但尚可接受!加油!

真心喜歡佢個場地,坐位好時尚
2016-03-17
用餐时段
2015-12-08 7165 浏览
呢個韓式邊爐真係可以一試, 精髓就集中於個火鍋湯底中。今次試左兩個唔同口味嘅湯底, 一個係人氣特強嘅部隊湯鍋, 另一個就係有養生之效嘅人參雞湯鍋。味道一濃一清,各有滋味! 部隊鍋個湯底有少少辣, 但只屬輕微, 唔太食得辣嘅人都會接受到, 味道好味, 帶有少少甜, 用作打邊爐簡直一流, 而且唔便再加其他醬油調味料, 食物落鍋後吸收左湯底精華, 已經好入味!人參雞湯又係另一種層次, 好濃香嘅雞湯味, 仲帶少少人參嘅甘甜, 成個湯飲上嚟感覺好滋潤,真係好養生!肉類要預先揀好一個set, 店員會按照檯號而呈上相應價錢的肉類, 牛肉都分幾種, 落order時一定要講明要乜野牛肉, 否則店員只會隨意拎一個部位的牛肉呈上, 呢個要切記。火鍋食材選擇都算豐富, 所以推介一下。

部隊鍋

人參雞鍋湯底

豬類
牛仔粒
牛類

火鍋食材選擇都算豐富, 所以推介一下。
熊仔丸
橙汁
餐前小食
自助bar
乳酪蛋糕

部隊鍋
人參雞鍋湯底
2015-12-01 6134 浏览
本來一心想食美國尊上牛肉$248,但試過一次永不再到, (對吾住要比個喊) 跟足一般網上食評叫牛骨湯 (無人家講到咁濃味太一般), 講返牛肉吾講其他食物先。真係贊吓佢能切到肉薄到一碟刷兩次就完,尊上牛肉完全無牛肉味根本對不起這價格。未試過既你比錢試吓就明白,環境係寬敞舒適,感到服務員不夠主動。
本來一心想食美國尊上牛肉$248,
但試過一次永不再到, (對吾住要比個喊
2015-11-28
有朋友推介這裡$158韓式火鍋任食90分鐘,如此吸引當然要來湊熱鬧!咖哩湯底不俗,夠入味。環境佈置精美,牆頂還有電視正播放韓國的節目,也有K-POP的MV。相就無影了,大家想看自己去到再欣賞吧。自助區夠闊,不會好似一般放題區般迫狹。飲品食品和基本的配料也在自助區內整齊擺放任君選擇。食物方面最吸引是肥牛及DIY的乳酪雪糕!肥牛厚薄適中,爽口,今餐我們也主力食肥牛! 感覺DIY的乳酪雪糕才是全場主角,有自助雪糕機供大家自己按掣唧出來,再在旁邊自己加配料及汁。粟米片,M&M,綿花糖等種類繁多,也很考大家雪糕製作的創意和天份。乳酪雪糕酸酸地,好好味,真是好食又好玩!還有彩色熊仔魚旦也很可愛和好味彈牙,可惜原來忘記了拍照。
咖哩湯底不俗,夠入味。
相就無影了,大家想看自己去到再欣賞吧。

食物方面最吸引是肥牛及DIY的乳酪雪糕!
肥牛厚薄適中,爽口,今餐我們也主力食肥牛!

乳酪雪糕酸酸地,好好味,真是好食又好玩!

還有彩色熊仔魚旦也很可愛和好味彈牙,可惜原來忘記了拍照。

2015-11-18
  • 乳酪雪糕
2015-11-16 5134 浏览
韓式打邊爐放題,繼續韓風繼續吹先,D枱擺放得唔迫,最重要冇油煙味,嘩8個湯底揀, 4種牛肉放題選擇,前菜有泡菜,黃蘿白,任添架,我選擇左牛骨湯貪佢湯底味濃,嚴選牛肉放題,大大塊中意食牛既一定要試, 還有飯團,泡菜青瓜壽司任食喎,其他配料有豆腐,粟米,各種蔬菜,芝士丸,韓式魚蛋,墨汁墨魚丸,喜出望外既,有salad bar ,爆谷,乳酪,雪糕,精美糕點,細細件😋實在太多野食,但我地只添咗一次牛肉咋,因為實在太飽,下次要餓D黎先抵食😉.

嘻嘻...已經第三之來K-POT了.沒辦法啦..韓癮起, 只好食一點韓食吧.荃灣又超近我….這次很豪呀…點了最貴的澳洲和牛放題. ($298)湯底可以選擇了一人一鍋. (訂位時需指定)我選的湯底是牛骨濃湯鍋.很香蒜味及牛骨味呀!!! 正呀!飯團及沙津吧當中的太陽蛋泡菜牛肉飯很讚耶.飯配上太陽蛋, 加上惹味的泡菜牛肉. 沒不好吃的理由吧!!任食自取區大愛皇帝菜, 四個女生不停拿, 不停吃.又香又嫩!!沒想到爆谷都有, 略嫌不夠脆.美國尊上牛肉美國待選牛肉美國嚴選牛肉一口牛牛魔王最愛, 任叫任食....可以吃到夠.梅豚肉, 豬腩肉薄薄的一片, 口感爽脆, 一點都不油膩. 每次來都吃不少的.雞腿肉及海魚柳這個沒吃, 友人說很一般. 沒什麼肉味.吃部隊鍋, 當然不少得魚片啦~~自助乳酪雪糕吧兩溝的味道是最好的, 不會太酸, 又不會奶味過濃.一班女生, 嘻嘻哈哈, 吃飽笑飽, 很開心的一晚.K POT 部隊鍋荃灣德海街18號富利達中心1樓TEL: 2466 0833

嘻嘻...已經第三之來K-POT了.

沒辦法啦..韓癮起, 只好食一點韓食吧.

荃灣又超近我….

這次很豪呀…點了最貴的澳洲和牛放題. ($298)
湯底可以選擇了一人一鍋. (訂位時需指定)

我選的湯底是牛骨濃湯鍋.

很香蒜味及牛骨味呀!!! 正呀!
飯團及沙津吧
當中的太陽蛋泡菜牛肉飯很讚耶.

飯配上太陽蛋, 加上惹味的泡菜牛肉. 沒不好吃的理由吧!!
任食自取區
大愛皇帝菜, 四個女生不停拿, 不停吃.

又香又嫩!!
沒想到爆谷都有, 略嫌不夠脆.
美國尊上牛肉

美國待選牛肉

美國嚴選牛肉

一口牛

牛魔王最愛, 任叫任食....可以吃到夠.
梅豚肉, 豬腩肉

薄薄的一片, 口感爽脆, 一點都不油膩.

每次來都吃不少的.

雞腿肉及海魚柳

這個沒吃, 友人說很一般. 沒什麼肉味.
吃部隊鍋, 當然不少得魚片啦~~
自助乳酪雪糕吧

兩溝的味道是最好的, 不會太酸, 又不會奶味過濃.

一班女生, 嘻嘻哈哈, 吃飽笑飽, 很開心的一晚.

K POT 部隊鍋

荃灣德海街18號富利達中心1樓

TEL: 2466 0833

2015-09-23
  • 牛骨濃湯鍋
  • 太陽蛋泡菜牛肉飯
2015-10-09 6172 浏览
食過不少韓食,料理啦,韓燒啦,就是未食過韓式火鍋,一知道有這類型的,我這個韓粉也立刻來湊熱鬧!一上到來,就被門口那些及腰的巨型卡通吸引住眼球!有得意呀!坐低左,就可以選擇湯底,款式選擇不少,有豬骨湯、辛辣湯、面醬湯、蕃茄湯、部隊鍋湯、而我們就選擇了牛骨湯~如果一枱人口味各不同,還可以每人加十元就可以選擇一人一湯,就包無爭執啦!k-pot的形式是任飲任食的,基本的配料如菜呀,年糕呀,沙律呀,甜品都是在那自助區內任君選擇的!而價錢就視乎選擇牛肉的質素或產地來取決的。大約有150元,198元,248元和298元的選擇,而我們就揀了248元。自助區其實都真是有好多選擇,大路的蔬菜都有八款左右,丸丸自然不少得,也有特色飯糰和自助沙律區!甜品區除了有平常的小西餅之外,也設有爆谷機和雪糕機,算較有新意!貫徹韓食一向的作風,會有幾碟小前菜食下,當然泡菜不能缺少啦!選擇了258元價位之後,員工就會端上各種屬於這價位的肉,有雪花牛肉、雪花和牛粒、五花腩、雞腿肉和魚柳。食完可以再潻,無限量地refill,只要是吃得完,不浪費!雪糕牛肉算幾好,雪花不算多,勝在肉味香濃,而且不會韌,在牛骨湯內發揮到更香濃的氣味

一上到來,就被門口那些及腰的巨型卡通吸引住眼球!有得意呀!

選擇了258元價位之後,員工就會端上各種屬於這價位的肉,有雪花牛肉、雪花和牛粒、五花腩、雞腿肉和魚柳。食完可以再潻,無限量地refill,只要是吃得完,不浪費!雪糕牛肉算幾好,雪花不算多,勝在肉味香濃,而且不會韌,在牛骨湯內發揮到更香濃的氣味,令吃起來亦更滿足!

雪花和牛粒比想像中還要好吃多了!平時吃到的都雪花不多,可能是燒居多吧,一是太熟,一是太韌!想不到這和牛粒在湯底滾了好一段時間之後,其實是已經忘了它(≧3≦),再食就仍然很粉嫩,還帶點點回彈力,又不覺肥膩,實在like爆!我立刻encore又encore!必食回本之選非它莫屬!

豬肉外觀實在美,那種pink就是很新鮮很夠嫩才會有的吧,而且脂肪比例真不錯,可惜我不吃豬,未有機會品嚐!

雞肉方面是雞腿肉來的,夠滑夠嫩沒有雪味,也不錯吃。魚柳像是雪魚柳的口感,朋友很喜歡,不過我覺得雞和魚的份量頗多,一開始也不知合不合口味就端上,可能會造成浪費吧!

除了肉類,也選擇了一些丸子和豆腐。

其中有一款好得意的彩色熊仔魚旦,非常非常得意但味道普通;黑色墨魚丸那黑色相信是墨汁來的,比普通的更彈牙也更鮮味!還有一款白色有橙點的丸是芝心丸,內裡的芝士經過了火鍋的熱力立刻一咬流出溶岩一樣熾熱的“岩漿“,倒也好吃!

壓軸當然是甜品時間啦!除了小件西餅外,這自助雪糕連乳酪機超正,有得玩有得食,左邊是乳酪右邊是雪糕。我先轉上雪糕,打了兩個圈再放乳酪。

原來要扭得靚是不容易的(≧∇≦)
這多麽酷的扭紋也頗費了我一番心思呢!貪心地把焦糖漿和朱古力漿和士多啤梨漿都加進了,還放了點朱古力碎,頓時色彩豐富起來!也不知是否是自己作品的關係,總覺得特別的好吃!哈!
How cool twisted, greedy to put caramel and chocolate syrup and strawberry syrup are added, suddenly rich colors up! To get pretty original twist is not easy (≧ ∇ ≦)
2015-09-29
  • 雪花和牛粒
  • 雪花牛肉
  • 墨汁墨魚丸
  • 芝心丸
2015-10-08 4702 浏览
朋友聚會,食咩好呢,小小秋意,決定黎個部隊鍋放題,是我最愛的韓式部隊鍋,有任添前菜,至愛既泡菜,可以食到夠😋 我地成班都鐘意牛肉,所以揀咗美國特選牛肉 ,牛骨濃湯底,湯底非常香濃,好惹味。除咗牛肉,仲有一口牛、梅豚肉、豬腩卷、雞腿肉同魚,牛肉,豬肉切得薄薄的,如果可以厚D就perfect , 至於配料有丸,韓式魚片,豬腸、年糕,至愛午餐肉,豆卜串,腸仔 ,蔬菜, 菇菌,韓式公仔麵等,㸃解有Popcorn 既,好特別喎,甜品有乳酪同雪糕揀,亦有細細件蛋糕仔,好精緻,本想同朋友傾過不停,但我地掛住食囉,又要再約多一次lu

2015-10-06 4029 浏览
第一次食部隊鍋就係呢間kpot,環境好舒服,比十幾部播住kpop既大電視圍住,感覺好爽。同女朋友黎食,當然要食豪d,叫個298餐,叫左個牛骨湯,一開始已經黎左好多野食,牛肉 豬肉 牛肉粒 雞肉 魚柳,牛肉粒好鮮牛肉味,牛肉同豬肉脂肪比例好均衡,其他出面d餐廳好少見,最貴個餐係唔同d,真係好好食。