上星期六,朋友說去食部隊鍋,韓食我最岩,當然Say Yes!當日去到荃灣K-POT 部隊鍋,我一直以為係韓國街個種韓食店,可以食炒年糕丶燒下肉丶食下個鍋咁,無諗過原來係自製部隊鍋,仲要係自助放題形式,真係新發現(可能係我大鄉里啦)一出旯就見到三隻大公仔,哈哈這是我們的位,而我地見到旁邊有好迷你的一人鍋,有木圍住個鍋,初頭以為係為左安全而比有小朋友既家庭用,一點原來只要打電話BOOK枱時講明一人鍋就可以了,咁幾個朋友就可以試唔同味既湯底事關有幾隻湯底好想試,因為朋友唔係好食得辣,所以叫了豬骨濃湯底而肉我地就選了澳洲和牛放題個鍋未黎,就出去拎下D野食先紫菜包飯 & 飯團,味道一般般這個位置,十分有韓國風味數款丸類好新奇的番薯年糕豆腐串還有我好喜歡的韓式魚片望到D紋,好吸引既M8和牛由於佢切得簿,唔駛五秒就熟真係好嫩口,一塊真係唔夠口感,要幾塊幾塊咁入口但真係好嫩一口牛,肉味濃雞腿肉,兩個人食六舊,的確有點難度海魚柳,好鮮好滑,點小小醬油即時鮮甜之後就試了一些韓式配餸豬式豬皮、泡菜餃、粉絲餃、腸仔等.我幾中意食韓式午餐肉同腸仔,腸仔似午餐肉加火腿的口感,紮實既口感.韓國既豬皮跟我地平時食既係

可以食炒年糕丶燒下肉丶食下個鍋咁,無諗過原來係自製部隊鍋,

仲要係自助放題形式,真係新發現(可能係我大鄉里啦)
一出旯就見到三隻大公仔,哈哈
這是我們的位,而我地見到旁邊有好迷你的一人鍋,

有木圍住個鍋,初頭以為係為左安全而比有小朋友既家庭用,

一點原來只要打電話BOOK枱時講明一人鍋就可以了,

咁幾個朋友就可以試唔同味既湯底
事關有幾隻湯底好想試,

因為朋友唔係好食得辣,所以叫了豬骨濃湯底

而肉我地就選了澳洲和牛放題
個鍋未黎,就出去拎下D野食先
紫菜包飯 & 飯團,味道一般般
這個位置,十分有韓國風味
數款丸類
好新奇的番薯年糕
豆腐串
還有我好喜歡的韓式魚片
望到D紋,好吸引既M8和牛
由於佢切得簿,唔駛五秒就熟

真係好嫩口,一塊真係唔夠口感,要幾塊幾塊咁入口

但真係好嫩
一口牛,肉味濃
雞腿肉,兩個人食六舊,的確有點難度
海魚柳,好鮮好滑,點小小醬油即時鮮甜
之後就試了一些韓式配餸

豬式豬皮、泡菜餃、粉絲餃、腸仔等.
我幾中意食韓式午餐肉同腸仔,

腸仔似午餐肉加火腿的口感,紮實既口感.
韓國既豬皮跟我地平時食既係唔同,

用作燒烤食簡直極品,而放落部隊鍋都唔錯,

一樣是煙煙韌韌
食到咁上下,可以睇下K-POP MV
繼續食肉
由於好飽,尾場休息去吱杯Yogurt食先,

我平時好中意食酸味既Yogurt,而呢到酸味比較少,

但我依然吱了兩杯
最後,我地先落拉麵食
再落埋芝士(芝士要加$5)
呢到D甜品係一兩口size,好岩女仔樣樣都試

不過當日的甜點味道一般,海綿有點硬.

今餐十分飽,咪見湯底咁淡色,其實相當濃味,

基本上都不太用點醬油已經好夠味♥ ♥
2015-07-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
2015-07-18 810 浏览
自從2007年喺韓國公司打過工後,就開始對韓國野著迷,無論韓國料理、化妝品、gmarket、韓戲、韓文通通我都鍾意。近年香港開咗好多韓國食肆,韓式小食店、韓燒、醬油蟹、部隊鍋,百花齊放。最近啲年輕同事話部隊鍋好食,我就完全搭唔到咀好似好out咁 ,其實我未食過部隊鍋,為咗試下咩叫部隊鍋,今晚我專登約埋2位朋友一齊試下,上網睇見荃灣有間K-Pot地點又方便,咁就去試下啦。呢度喺德華公園對面,個招牌好大個掛喺大廈外牆,離遠見到一樓燈光火猛,就知喺度了。店裡面嘅環境光潔整齊,設計簡單時尚、開揚闊落一望落去就覺得好舒服,我忍唔住咁周圍影相。近窗口圓枱位係落地玻璃望到對面德華公園,對住街景一啲都唔焗促。場中間嘅多數係4人枱同大枱,枱與枱間就有圍板間住,自成一角,感覺比較有私隱。呢度嘅電視播緊k-pop,節奏輕快,韓迷必愛。食物亦都好集中好整齊咁放食物吧枱,仲有好多吸引眼球嘅野,係女仔都應該鍾意好似有架爆谷車啦、乳酪雪糕機啦,可以要乳酪又得、雪糕又得,又或者係兩溝亦得,仲要有好多Topping任放和果醬、果汁機有橙汁、蘋果汁、提子汁、6款汽水任添、當然仲有蛋糕櫃啦呢度醬料都有咁多款:辛辣醬、辛辣
呢度嘅電視播緊k-pop,節奏輕快,韓迷必愛。
食物枱放到滿晒,好多款式

好似有架
爆谷車啦、
果汁機有橙汁、蘋果汁、提子汁、
6款汽水任添、
當然仲有蛋糕櫃啦
呢度
醬料都有咁多款:辛辣醬、辛辣醬油、青辣椒絲、紅蘿蔔蓉、柚子醬、麻醬。湯底亦有8款選擇,我地選左韓式面醬湯鍋。
我就試下一碟柚子醬用嚟點肉,酸酸甜甜、有點中和肉類油膩嘅感覺。另外一碟當然唔少得我最愛嘅辛辣醬油、麻醬再加辣椒啦。
好多蔬菜、菇、丸、餃
蔬菜都有好多種類,菇、瓜、番茄都一應俱全。另外韓國人愛食嘅
重口味大蔥、洋蔥、韭菜、芽菜。韓式粉絲、粉絲餃、烤肉餃,我試過
粉絲餃都好好味。打邊爐最愛嘅丸類,
跟餐嘅牛肉
我地叫左澳洲和牛、特選牛肉同基本牛肉放題澳洲和牛、美國尊上牛肉、特選牛肉、嚴選牛肉,我當然最愛和牛啦,滲透著濃郁嘅牛味之餘,又帶有少少油脂嘅潤滑口感。
韓迷當然會試佢最具韓國特色嘅生料:
韓國拉麵、韓式魚片、豆腐串、韓式豬皮、豬大腸、紫薯年糕、年糕、仲有韓式午餐肉。我就第一次試
韓式豬皮用嚟打邊爐,原來一樣咁有黏黏嘅口感,好補骨膠原呀,味道像鹵水豬皮咁,幾過癮,韓迷必試韓式魚片亦都係我韓式小食中至愛的,不用解釋,就好似香港人對街邊魚蛋咁情有獨中
黑色墨魚丸、紫菜包飯김밥、仲有自助雪糕乳酪
真係眼闊肚窄呀,我都未逐樣試勻,就已經飽晒投降,先頭睇好似無咩嘢食咁,但到食食下,真係連最想食埋嘅拉麵、蛋糕、爆谷都食唔落了,有點遺憾
题外话/补充资料: 呢度環境、氣氛、食物都岩晒韓迷嚟食,特別係有女仕們。就當晚有幾枱都係年輕女仔,仲有兩枱客嚟慶祝生日添,現場會播韓文嘅生日歌생일 축하합니다真係好有大韓風格。
2015-07-13
食物枱放到滿晒,好多款式
好多蔬菜、菇、丸、餃
跟餐嘅牛肉
黑色墨魚丸、紫菜包飯김밥、仲有自助雪糕乳酪
2015-07-17 862 浏览
呢間韓式火鍋店係荃灣千色店附件, 近地鐵站, 交通方便大家。一上到來, 見到門面的布置, 簡約得來帶點可愛。進入店鋪, 枱同枱之間不太擠逼, 環境舒適寫意。新鮮沙律, 韓國壽司, 迷你飯團, 各式丸類等食物,琳瑯滿目, 映入眼簾。坐下時, 店員立刻主動前來提供餐牌, 而且也會向你作出推介, 呢到有韓式面醬, 豬骨, 牛骨, 辛辣, 部隊鍋, 海帶等八種不同的湯底。我們2個人點了一個海帶湯底, 因為很少餐廳有這種湯式, 覺得幾得意, 咁啱夏天又可以消暑, 就要一個試下。一打開, 海帶很大片, 牙菜好多, 清新的海帶味撲鼻而來, 越滾海帶味越香濃。喝了一啖湯底, 比豬骨或平時打邊爐的清淡很多, 不太咸, 合我口味。如果不想食太清淡的, 有多重味道, 可以把韓式泡菜加入湯底, 此時會有2重味道, 酦酸地, 咸咸地, 幾特別, 芽菜雖然浸得耐, 但仍有少少爽口, 打邊爐, 除左個湯底好味外, 主菜也要跟湯底夾,跟餐的主菜才是這晚火鍋的精華, 我們點了美國特選牛肉火鍋放題。牛肉好新鮮, 紅白色分明, 而且很大塊的, 整碟滿滿的, 呢種牛肉比起出面食到的, 口感較滑, 而且肉汁鮮嫩,好有牛味。除了

一上到來, 見到門面的布置, 簡約得來帶點可愛。進入店鋪, 枱同枱之間不太擠逼, 環境舒適寫意。新鮮沙律, 韓國壽司, 迷你飯團, 各式丸類等食物,琳瑯滿目, 映入眼簾。坐下時, 店員立刻主動前來提供餐牌, 而且也會向你作出推介, 呢到有韓式面醬, 豬骨, 牛骨, 辛辣, 部隊鍋, 海帶等八種不同的湯底。我們2個人點了一個海帶湯底, 因為很少餐廳有這種湯式, 覺得幾得意, 咁啱夏天又可以消暑, 就要一個試下。一打開, 海帶很大片, 牙菜好多, 清新的海帶味撲鼻而來, 越滾海帶味越香濃。喝了一啖湯底, 比豬骨或平時打邊爐的清淡很多, 不太咸, 合我口味。如果不想食太清淡的, 有多重味道, 可以把韓式泡菜加入湯底, 此時會有2重味道, 酦酸地, 咸咸地, 幾特別, 芽菜雖然浸得耐, 但仍有少少爽口, 打邊爐, 除左個湯底好味外, 主菜也要跟湯底夾,跟餐的主菜才是這晚火鍋的精華, 我們點了美國特選牛肉火鍋放題。牛肉好新鮮, 紅白色分明, 而且很大塊的, 整碟滿滿的, 呢種牛肉比起出面食到的, 口感較滑, 而且肉汁鮮嫩,好有牛味。除了牛肉, 配料也包括魚柳,  白白滑滑的魚肉, 晶瑩剔透, 最重要係沒有骨, 放心食, 入口即溶, 魚切得很厚身, 啖啖是肉, 而且食唔出任何魚腥味。這種魚, 食完好想叫多一碟。其他配菜, 最有特色既黑色墨魚丸。在香港, 很少見到有賣, 一啖咬落去, 香濃墨魚味, 口感爽口彈牙, 又大粒, 真材實料。配以海帶湯, 除左墨魚味, 還有香濃的海帶味, 再配以柚子汁來食, 齒頰留香。 其他配料款多, 但跟出面的味道差不多, 下次來, 我會試下個韓式面醬湯底。美國特選牛肉放題加黑色墨魚丸 配以海帶火鍋湯底, 味道真是很特別又惹味的配搭.
特選牛肉放題
早前跟男人去荃灣. 去了買水果時發現在旁邊的大廈有派發傳單.是新開的韓式火鍋店K-POT 部隊鍋呢.到了午飯時間便上去試試了.進店第一時間看到3隻可愛的擺設~~女孩和小孩看到相信也很喜愛呢!有8款湯底可給大家選擇. 湯底男人說想一試人参雞湯. 絕對是足料有半隻雞放在湯中呢!!!不過味道就不太濃就是了.吃之前還有3款小食前菜提供. 有沙律吧給大家吃吃新鮮的沙律作前菜同時也有爆谷給大家一嘗!! 不過當天吃的爆谷味道不太好呢.吃下去好像放了很久的口感. 不知是太多人開關的原因呢..?飲品有汽水提供之外, 還有HOLMAN GOURMET 的飲品提供.如果想要喝熱飲. 還有韓國的花茶, 茶包提供.還有大人小朋友都愛的甜品, 是幾款不同味道小件的蛋糕呢~那天吃了藍莓口味的, 蛋糕軟綿不會過甜很不錯!我們吃的是美國專上牛肉放題.美國嚴選牛肉肉切得比較薄耶. 吃下去口感相對沒那麼好,不過肉質也都很軟不錯吃. 希望日後不要切得那麼薄就好了梅豚肉一般. 同樣也是切得比較薄雞腿肉肉質彈牙滑, 配醬料吃不錯海魚柳吃下去魚滑身, 我個人很喜歡這個, 差不多全碟我一個人吃光光~豬腩肉. 最初看到我是超級抗拒的.

進店第一時間看到3隻可愛的擺設~~

女孩和小孩看到相信也很喜愛呢!
有8款湯底可給大家選擇. 湯底男人說想一試人参雞湯.

絕對是足料有半隻雞放在湯中呢!!!不過味道就不太濃就是了.
吃之前還有3款小食前菜提供.
有沙律吧給大家吃吃新鮮的沙律作前菜
同時也有爆谷給大家一嘗!! 不過當天吃的爆谷味道不太好呢.

吃下去好像放了很久的口感. 不知是太多人開關的原因呢..?

如果想要喝熱飲. 還有韓國的花茶, 茶包提供.
還有大人小朋友都愛的甜品, 是幾款不同味道小件的蛋糕呢~

那天吃了藍莓口味的, 蛋糕軟綿不會過甜很不錯!
我們吃的是美國專上牛肉放題.

美國嚴選牛肉

肉切得比較薄耶. 吃下去口感相對沒那麼好,

不過肉質也都很軟不錯吃. 希望日後不要切得那麼薄就好了
梅豚肉一般. 同樣也是切得比較薄
雞腿肉

肉質彈牙滑, 配醬料吃不錯

海魚柳

豬腩肉.

最初看到我是超級抗拒的..我很怕多肥肥的肉片呀!

男人試了之後說其實吃下去不會太肥, 所以我才敢一試. 原來吃下去很爽口而且不會油油的.
韓國腸仔男人說不錯, 味道不像我們日常吃的那麼咸.

比較貴的丸類在這兒也可吃到. 可以說是不錯了~
韓國麵也可以吃到耶~

我看很多人都拿2包吃.
而我個人最愛是韓式紫薯年榚!!! 吃了4件很滿足呢~~

口感QQ而中間有著紫薯, 配起來很好吃~
而韓國在街邊吃到的的魚蛋串小吃, 腐皮小吃在這兒都可找到.

真的令人興奮!

蔬菜類的選擇也很多. 令愛吃菜類的朋友們更多選擇.
特別的是韓國餃子也有啊~~
最後再吃個乳酪, 配上焦糖和栗米片, 這個配搭很美味呢~ ^^
我喜歡坐得舒服的地方吃飯.下次也會跟家人再來吃晚飯的!
舖內裝修十分韓式,簡直是眼睛去了韓國旅行!晚市有四款放題可選,我跟朋友點的是和牛放題。 待和牛放題送上之時,就出去拿一些菜、丸、腸回去。(食物牌上都有中英文及韓文的喔!)太餓了! 先吃點紫菜包飯及飯團。紫菜包飯跟平日吃的紫菜卷不同,但味道不錯,可以先吃兩件醫肚。我是被飯團的顏色所吸引,但飯團就只有飯,所以只吃了兩口,因為我要留位給和牛(好像是M8和牛來的)。有八款湯底可選,因為我不吃辣,所以點了豬骨湯底。湯底來到時,我發現跟有些人不同,所以就問了服務員: "別台的鍋有個木框,為什麼不同? 那是什麼?"。原來那個是一人一鍋來的,服務員說只有荃灣分店才有的,要在訂位是說明要坐一人一鍋的位置,才可以享用到喔!湯底來了一會兒,我們的和牛放題的配件都上菜了。(吃完之後,記得要跟服務員主動提出那些肉類需要添加)這是我們坐的位置,可以看到電視,都在播韓國的MV。和牛很薄,下水幾秒就可以食了。Ohno! 很有牛味,因為夾有豬骨湯底的香濃,完全不用再沾上任何醬汁巳很好吃了,超棒! 韓式魚片,有口感,必吃! encore了好幾串。記得不要貪心一次下太多,煮太久的話就會不好吃了。韓式豆腐串,就是好奇的想試
舖內裝修十分韓式,簡直是眼睛去了韓國旅行!
晚市有四款放題可選,我跟朋友點的是和牛放題
待和牛放題送上之時,就出去拿一些菜、丸、腸回去。

(食物牌上都有中英文及韓文的喔!)
太餓了! 先吃點紫菜包飯及飯團。

我是被飯團的顏色所吸引,但飯團就只有飯,

所以只吃了兩口,因為我要留位給和牛(好像是M8和牛來的)。
有八款湯底可選,因為我不吃辣,所以點了豬骨湯底。
湯底來到時,我發現跟有些人不同,

原來那個是一人一鍋來的,服務員說只有荃灣分店才有的,

要在訂位是說明要坐一人一鍋的位置,才可以享用到喔!
湯底來了一會兒,我們的和牛放題的配件都上菜了。

(吃完之後,記得要跟服務員主動提出那些肉類需要添加)
這是我們坐的位置,可以看到電視,都在播韓國的MV。
和牛很薄,下水幾秒就可以食了。

Ohno! 很有牛味,因為夾有豬骨湯底的香濃,

完全不用再沾上任何醬汁巳很好吃了,超棒!
韓式魚片,有口感,必吃! encore了好幾串。

記得不要貪心一次下太多,煮太久的話就會不好吃了。
韓式豆腐串,就是好奇的想試一下,沒太大的感受。
海魚柳無雪藏味,最重要的是煮得太久也沒問題。

一次過倒到鍋中,慢慢才尋魚就對了。
一口牛,也是不要煮太久,且需要沾上醬汁才好吃,否則沒什麼味道。
墨魚丸,跟平日酒樓打邊爐的有點不同,但好吃!
墨汁墨魚丸比墨魚丸更香墨魚味,而且更彈牙!
豬腩卷因為切得很薄,所以不會覺得肥,沾上醬汁吃不錯。

跟豬腩卷比,我更喜歡梅豚肉,因為肉較多,而且較有口感。
烤肉餃入面有韓國粉絲,味道較淡,但跟豬骨湯底很夾。
剛剛說得紫色腸形的東東是蕃薯年糕,一心以為是蕃薯紫的年糕,

想不到入面是蕃薯蓉呢!! 超香的蕃薯味!
豬肉湯太好味了!

所以倒入的冬瓜都超甜美,很入味!

後悔一開始為什麼不多加一點。
來到大後半部了,弄個乳酪冷靜一下。
不真太heavy,所以沒有加醬,也沒有加太多top。
冷靜後,就要做最後進攻,韓國拉麵。
芝士加$5/份,份量算多,吃麵一定要加喔! 超邪惡,但美味!
最後當然要吃甜品啦!
檸檬味蛋糕,一般,外款有點乾。
相反朱古力味很好吃,夠鬆軟,而且朱古力是帶有苦味,正合我心意。
芒果蛋糕,芒果味重,不錯!

藍莓蛋糕,藍莓有點淡,有待加強,哈哈~

題外話: 我覺得這裡的服務員很有禮貌!

有幾位是特別nice,亦很好笑容。

希望下次再去的時候可以再見到這樣的服務質素
题外话/补充资料: 吃完之後,記得要跟服務員主動提出那些肉類需要添加 原來那個是一人一鍋來的,服務員說只有荃灣分店才有的, 要在訂位是說明要坐一人一鍋的位置,才可以享用到喔!
2015-07-11
  • 墨汁墨魚丸
  • 梅豚肉
  • 蕃薯年糕
  • 芝士
  • 和牛
  • 豬骨湯底
1K
香港人愛吃火鍋已經是不爭的事實, 不過, 近期韓風襲港, 部隊窩開始大行其道, 將傳統韓式部隊窩跟火鍋結合的放題, 大家又試過了嗎? 早前, 我便與朋友來到荃灣的 K-Pot 部隊窩吃韓式涮涮鍋放題, 而K-Pot 的意思很明顯就是韓式火鍋吧。 K-Pot 位於荃灣千式店附近, 沿地鐵站步行10分鐘便到達, 而店內的環境不錯, 地方相當寬敞, 空間感十足, 坐下時感覺挺舒適。 沿門口一直內進, 攞放著各式各樣的火鍋配料, 當中包括魚片串、豬皮、餃子、豬腸等, 全部都是無限追加的, 還有前菜、沙律、甜品及壽司, 同樣都是任點任食。 90分鐘韓食涮涮鍋放題, 共有4種牛肉選擇, 包括美國特選、美國特級、美國極上及澳洲和牛每款均貼心地配上梅腩肉, 讓不愛吃牛的人士, 亦可享受韓式涮涮窩的樂趣。 我與朋友選擇了美國尊上牛肉放題餐, 當中除了有美國特選牛肉外, 還包括了一口牛肉、梅豚肉、豬腩卷、雞腿肉、海魚柳等。 兩款牛肉都是薄切的, 但看起來不挺有質感, 厚薄適中, 全都是一片片的, 絶不零碎。特選牛肉看起來相當新鮮, 而且色澤鮮紅, 脂肪比例亦剛剛好, 不肥不瘦, 雪花紋理亦清晰可見。

沿門口一直內進, 攞放著各式各樣的火鍋配料, 當中包括魚片串、豬皮、餃子、豬腸等, 全部都是無限追加的, 還有前菜、沙律、甜品壽司, 同樣都是任點任食。

兩款牛肉都是薄切的, 但看起來不挺有質感, 厚薄適中, 全都是一片片的, 絶不零碎。特選牛肉看起來相當新鮮, 而且色澤鮮紅, 脂肪比例亦剛剛好, 不肥不瘦, 雪花紋理亦清晰可見。而嚴選牛肉的色澤較淡身, 但脂肪比例較特選的多, 看起來相當鮮嫰。
自選湯鍋共有8款, 韓國最
hit部隊湯鍋,吃完火鍋後加入即食麵及芝士, 還有韓式面醬湯鍋及人參雞湯鍋等等, 而我與友人兩人決定要一個牛骨濃湯鍋分著吃。

本來以為要等好一會, 待湯底滾了才開始啟動, 但這裏的電池爐很夠馬力, 基本上湯底放下不久, 就已經冒出泡泡來, 那我們就立即把牛肉放進鍋來涮了。

牛肉不需要涮大久, 基本上放在湯底內灼數秒, 牛肉便會慢慢變色, 那就可以夾上來享用, 在兩款牛肉當中, 個人來說較喜歡嚴選牛肉, 雖然它的牛肉味道不及特選牛肉, 但勝在脂肪含量較多, 就是涮至全熟, 肉質亦不會變得粗靭, 入口時還會有一股甘香的味道。
另外, 一口牛同樣值得推介, 肉質非常厚身, 而且肉汁豐富, 味道甘香油潤, 帶有濃郁的肉香味道, 而海魚柳肉質柔軟細滑, 涮熟後不會斷成小塊, 不過魚味則不夠突出, 雞腿肉鮮味十足, 入口啖啖肉的, 而且雞肉非常嫰滑, 味道挺美味的。

另外, 我與朋友不停的在自助吧, 無限追加配料, 近30多款配料, 真的令人花多眼亂, 說實, 單單吃配料就已經能吃飽了。
個人來說極愛吃這裏的丸丸, 特別是芝士丸及蟹子丸, 芝士丸是流心的, 一咬就會有大量的芝士溢出來, 口感煙煙韌韌, 帶有芝士香味, 而蟹子丸餡內帶有脆卜卜的蟹子, 味道甜甜的, 非常鮮美。
90 分鐘的時間差不多完結了, 雖然肚子已經很撐, 但我們還是不想錯過這裏的甜品, 到自助吧拿了一小杯乳酪雪糕, 再加了點朱古力豆作topping, 就為這一餐畫上完美的告號。
题外话/补充资料: 這餐其實還有一個小插曲, 就是用餐時店內特然播放韓語生日歌, 原來是場內其中一位客人生日, 所以店內特意播放生日歌為她祝賀, 感覺挺窩心呢。
2015-07-10
2015-06-04 1547 浏览
放假無無聊,瞓到中午餓到頂唔順醒咗,落街諗住揾d嘢填飽個肚,原本諗住去五月花食個平平地嘅午餐,點知上到黎轉左間韓式打邊爐,竟然有午市,咁大個仔都未試過午餐食火鍋,仲要係韓式,於是膽粗粗入去試下,即刻有店員同我介紹午市嘅套餐同安排我入坐。 可能係閒日加上中午時間,人唔多,唔駛等位,仲俾左張4人枱我坐。 我就簡咗個最平,68蚊嘅牛腱肉自助火鍋套餐,佢呢到嘅招牌湯底係部隊鍋,因為我好少食韓國野,唔知咩黎,店員好詳細咁解釋比我知部隊鍋嘅韓國歷史,個餐包一碟牛腱肉,出面嘅火鍋料自助任食,都好多嘢簡下,特別推介下個韓國腸仔,外皮又脆又薄,正!個昆布湯都唔錯,咸左小小,不過我鍾意重口味,尚接受到,仲有乳酪,爆谷,沙律,壽司,汽水全部都係任食,68蚊加1真係好抵食。唯一美中不足既係無烏冬食,佢有粉絲有薯粉有公仔麵,就係無烏冬,店員同我解釋烏冬係日式既,佢重講笑話我可以買個烏冬上黎自己食,哈哈。另外,間嘢裝修都幾好,環境都好乾淨,自助吧定不時都會有員工係到清潔。店員多數係後生靚仔靚女,服務態度好好,正評呀!!糖果,雪糕,乳酪,自助任食!爆谷呀!!!竟然仲有壽司?仲有沙律添!啲蛋糕望落都唔錯。最誇張嘅係火

糖果,雪糕,乳酪,自助任食!

爆谷呀!!!

竟然仲有壽司

仲有沙律添!

啲蛋糕望落都唔錯。

最誇張嘅係火鍋有飯任食。
2015-04-23 2228 浏览
約左幾個朋友聚會,朋友話想食韓燒,但上網睇左好荃灣幾間韓燒,漢xx、漢x都決定唔到,因為個人覺得漢xx和漢x服務都好差,食物又麻麻。最後發現荃灣新開呢間韓式打邊爐,好似不錯就試新野~首先,我地本來坐左張sofa桌,結果佢話果張桌得一個爐,因為我唔食牛,但朋友都想食,我地就叫佢轉位,一個一人爐,我地點左$138 任食牛、豬、雞,限時90分鐘可以出去拿飲品、雜錦丸子、甜品、青菜、yogurt雪糕都任食。佢有好多韓式泡菜和韓式食品供應,但係肉的品質就麻麻地,肉全部都切太薄,薄到完全無口感,服務麻麻,客人好少、但無乜服務。剛好那天冷氣壞掉,所以越食越熱,感覺有點差。每位$138,但只有豬、牛、雞,連蝦都沒有,感覺非常貴,總括而言,朋友覺得不會再光顧,但我覺得佢有個$68 lunch set還是可以考慮試下。因為佢環境都幾靚,氣氛也不錯,只是真的要改進最重要的食物品質&服務~~
約左幾個朋友聚會,朋友話想食韓燒,
但上網睇左好荃灣幾間韓燒,漢xx、漢x都決定唔到,
因為個人覺得漢xx和漢x服務都好差,食物又麻麻。

最後發現荃灣新開呢間韓式打邊爐,好似不錯就試新野~
首先,我地本來坐左張sofa桌,結果佢話果張桌得一個爐,
因為我唔食牛,但朋友都想食,我地就叫佢轉位,
一個一人爐,我地點左$138 任食牛、豬、雞,限時90分鐘
佢有好多韓式泡菜和韓式食品供應,但係肉的品質就麻麻地,
剛好那天冷氣壞掉,所以越食越熱,感覺有點差。

每位$138,但只有豬、牛、雞,連蝦都沒有,感覺非常貴,

题外话/补充资料: 晚上10:30後有discount
2015-04-07
2015-02-28 4321 浏览
本來諗住用85折入黎食,所以周圍行下到9點半先入黎食,黎到先知原來要10點半入座先有85折😑我地2個人,揀左178/1人果個餐,甜品同沙律都係任食,火鍋材料就同牛涮鍋差唔多,但隻韓國腸仔真係有驚喜,脆皮薄,而且啲肉汁咬落果下真係會噴出黎。乳酪雪糕就有好多配料可以加。講到服務就真係唔錯,我地一坐底就上左好多款肉類,我地知係無限refill嘅,咁本來限時90分鐘任食,我地食左1個鍾時就想refill多次,但雞肉就等左好多都未有,我地就問佢地啦,因為差唔多夠鍾,點知佢地答會俾我地,叫我地慢慢食,坐多陣都得,最後佢地當然有俾雞肉我地,而我地都慢慢食,食埋雪糕同甜品,食左2個幾鍾先埋單,全程係無人崔我地,真係咁大個女都未試過咁悠閒食任食😂
等候时间
5 分钟 (堂食)