2023-03-24 87 浏览
話説同班朋友1月頭已經嚟過食咗次大餐 又成支sake咁 轉過頭1月尾又再同另一個兄弟嚟bro's talk & chill吓重要咁啱嘅坐番同一張枱😂講到食串燒串揚, 2個男人點可以唔叫少少酒飲但肚餓至極都係要叫啲嘢食先再揀酒不得不提呢度嘅上菜速度都幾快 加單無耐就有得食 可以逐啲逐啲睇住個胃口嚟叫炸物 首選梗係"炸流心蛋"同 炸芝士拉晒絲咁😍枱面除咗有生菜配特製醬油, 重有唔同嘅醬汁、 調味粉比客人食唔同嘅串燒串揚時用, 上菜時職員亦會簡單介紹唔同食物嘅食法, 唔記得可以再問佢地㗎😂尾聲嘅時候 再叫多個三文魚茶漬飯 完美地填滿個胃😂
重要咁啱嘅坐番同一張枱😂
講到食串燒串揚, 2個男人點可以唔叫少少酒飲
但肚餓至極都係要叫啲嘢食先再揀酒
炸物 首選梗係"炸流心蛋"同 炸芝士拉晒絲咁😍

尾聲嘅時候 再叫多個三文魚茶漬飯 完美地填滿個胃😂
2023-02-14 259 浏览
輕食串燒🍢最正係雞肉棒配月見,大大隻生蛋黄配醬油😌 撈埋一齊黎食 勁仲有三文魚煙肉🥓串都好味,三文魚係半生熟,上面仲有少少名太子添燒雞胸軟骨、赤雞頸肉,普通~食串燒一串一串都幾貴,真係要合埋眼咁叫先嗌得安心😂😂不過呢到又真係一分錢一分貨嘅 揚串呢我就叫左雞肉紫蘇卷、海老,兩串都好味😋 店員細心地指示要點前邊嘅醬汁,我記得以前去日本係直接掂落去啲汁到,不過衛生關係而家就係先不出來另外再叫咗三交魚茶漬飯同埋生啤

燒雞胸軟骨、赤雞頸肉,普通~

另外再叫咗三交魚茶漬飯

同埋生啤
2023-02-08 243 浏览
係2月1號到28號期間,JFOODO @japanese_rice_hk舉辦「日本米饗宴」,與多達40間香港嘅餐廳推出日本米製作嘅優質菜式,同我一樣鍾意食日本米飯嘅朋友一定唔可以錯過。今次我就搵左依間大阪串揚過江龍《Jan Jan 串揚專門店》,試下佢地嘅期間限定魷魚飯$88。原隻日本魷魚飯放入醬汁烹調嘅日本米飯,煮嘅期間魷魚嘅鮮味滲哂入米飯入面,飯粒非常鮮甜,香氣四溢。另外一款主食就一定要試下三文魚茶漬飯,米飯混合三文魚肉同埋吸收茶嘅香味,鮮味久久不散。食完主食當然唔少得佢哋嘅串揚同埋串燒。關西風串揚就比較少係日式居酒屋食到。雞肉紫蘇卷-雞肉內層一啲都唔會乾身,多汁又充滿雞肉味。三文魚-魚肉嫩滑多汁蝦-蝦肉彈牙又爽口北海道帶子串-原隻北海道帶子,咬開肉質鮮甜子持昆布-其實就係魚子附係昆布上面一齊炸,食落魚子炸到好脆,鮮味係口腔爆炸咁。沙椎魚-魚身炸到香脆又嫩滑。年糕-煙煙韌韌串燒就試左以下幾款柚子豚肉燒-清新果香加上豚肉,配搭一流三文魚煙肉-煙肉同三文魚嘅配搭相輔相成芝士蕃茄雞肉-酸酸甜甜又有芝士😋雞胸軟骨-唔同一般嘅雞軟骨,軟骨比較大,食落脆咯咯好正雞翼-皮脆肉嫩牛舌-腍身油脂重山

食完主食當然唔少得佢哋嘅串揚同埋串燒。

關西風串揚就比較少係日式居酒屋食到。
雞肉紫蘇卷-雞肉內層一啲都唔會乾身,多汁又充滿雞肉味。
三文魚-魚肉嫩滑多汁
蝦-蝦肉彈牙又爽口
北海道帶子串-原隻北海道帶子,咬開肉質鮮甜
沙椎魚-魚身炸到香脆又嫩滑。
年糕-煙煙韌韌

串燒就試左以下幾款
柚子豚肉燒-清新果香加上豚肉,配搭一流
三文魚煙肉-煙肉同三文魚嘅配搭相輔相成
芝士蕃茄雞肉-酸酸甜甜又有芝士😋
雞胸軟骨-唔同一般嘅雞軟骨,軟骨比較大,食落脆咯咯好正
雞翼-皮脆肉嫩
牛舌-腍身油脂重
山芋-軟軟甜甜,有清香

串燒就最特別係柚子豚肉燒,豚肉肥瘦適中,柚子汁又可以中和油膩感。另外雞胸軟骨我都第一次食,呢個部位軟骨係比較大塊,但係驚喜嘅係食落同樣爽脆入味。
2023-02-08 162 浏览
人氣串揚過江龍🎋🐉香港店一樣使用正宗日式串燒串揚店內仲不斷播住日文歌特色裝修和環境很有日本feel門外既石頭裝飾亦很雅緻枱上仲放咗唔同嘅調味料比客人調味加埋生椰菜解膩👍寒鰤刺身肉厚肥美鮮甜 極度推薦魔鬼魚乾佐酒一流 入口即溶呢個推薦燒明太子原條明太子好香但略咸 夾菜食恰到好處香脆雞翼脆漿好脆好惹味 醬汁很入味燒白鱔白鱔燒得幾香 醬汁咸味岩岩好高湯雞蛋卷食落軟淋淋 但可以不試富士蘋果串揚的代表 外脆內軟 蘋果清甜 外層仲加咗肉桂粉 增加口感𝚂𝚊𝚙𝚙𝚘𝚛𝚘啤酒要嘆返杯 又夠凍夠新鮮。。。。。✨️Jan Jan 串揚專門店 (尊豪坊)尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓Tel: 21571410。。。#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #janjanhkg#尖沙咀 #日本 #日式串揚#日式串燒#過江龍
人氣串揚過江龍🎋🐉

富士蘋果
串揚的代表 外脆內軟 蘋果清甜 外層仲加咗肉桂粉 增加口感

𝚂𝚊𝚙𝚙𝚘𝚛𝚘啤酒
要嘆返杯 又夠凍夠新鮮

✨️Jan Jan 串揚專門店 (尊豪坊)
尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓
Tel: 21571410

好多時去食嗰D日本過江龍,最怕Keep不到日本個品質,仲有就係開多兩間分店就變差嘅品牌。呢一間JanJan串揚專門店,我係真心推薦。以前係大阪住過,嗰邊真係好多串揚店,求其行入一間都好正😆而家香港好多人都識食串揚,但香港真係開了好多老翻!識食同食得出既我,而家就同大家真心推薦呢一間喇🌝今次我就食佢地午市,有個自選set,我叫左七串set。套餐係跟七串燒物或者揚物,另外送飲品同埋一個主食!全部串燒都做得好出色,香口而不油,勁鍾意個雞軟骨同埋牛!❤️串揚方面私心推薦年糕同埋芝士,特別係個芝士,咬開有熔岩流出嚟咁,但一定要趁熱食!呢個飯團都唔野少,牛油味超級香,個面仲要脆卜卜!必食之選🌟🌟🌟🌟佢啲炸物真係做得好靚,你會有一種食極都唔夠嘅感覺同埋如果識食嘅話,真係食得出佢哋啲料係靚野,用日本貨唔是陀地我已經揀咗七串set,食埋個飯團已經大滿足啦最重要係店員服務都非常之好!抵讚😌總結呢一間的確係我喺香港食過最接近日本味道嘅串揚店💛下次會再過嚟食晚餐香港真係好需要呢種正宗嘅日本過江龍呀!

佢啲炸物真係做得好靚,你會有一種食極都唔夠嘅感覺

我已經揀咗七串set,食埋個飯團已經大滿足啦

下次會再過嚟食晚餐
香港真係好需要呢種正宗嘅日本過江龍呀!
午餐
  • 特選串揚定食
  • 燒飯團
2022-12-22 184 浏览
見到poster有御盒,幾個人叫左一份。上餐時有wow的效果,大家都打卡先味道方面水準之上,甜黑豆好好食,餸酒一流,當日叫咗清酒一粒米,很好的選擇份量方面主食2個人食足夠,side dish 一齊食幾開心!服務貼心,員工都會一一介紹食品點食,亦會推介一些off menu的食品。御盒同酒都係之前未食過而被推薦的。環境方面一流,店面不大,好整理企理!好明顯管理唔錯。超有氣氛,有日本客同好多英文人,員工講日文氣氛好!整體係聚餐好合適,食完開心嘅!

整體係聚餐好合適,食完開心嘅!
御盒
御盒
2022-12-16 111 浏览
環境清潔舒服,而且服務又很好,店員細心介紹唔同嘅各種食材,亦會細心介紹醬料。炸生蠔🦪非常之甜美及多汁,炸海膽湯葉卷都給予我們驚喜,腐竹皮包住海膽加埋炸漿就攞去炸,估唔到係咁好食 (因為店員介紹過,令我哋知道對食物認識多一點)😻😻😻。😻😻個日本椰菜亦很脆很鮮甜。串燒牛舌又好好味,我哋book左2:00,上到去店內只剩低一枱客,而且仲要有日本人,彷彿好似去咗日本居酒屋咁。我哋諗住會再幫襯。😊
  • 海膽湯葉卷
  • 燒明太子
  • 燒飯團
2022-12-02 138 浏览
朋友之前已幫襯過一次,覺得幾好食所以今次帶我嚟食生日飯咁啱呢日星期日唔多人,無BOOK枱WALK IN都唔使等位。首先一入座有兜日本生椰菜俾你食,我覺得還好,可以解下膩嘅。1.炸蠔- 勁好食! 不過有啲貴所以一人一隻,但下次去會再嗌2.炸帶子- 好食,夠大粒3.燒白鱔- 唔錯,正常味4.燒牛舌- 唔係全熟的,應該7-8成左右,但食落有啲血水腥味...5.炸咖哩飯- 咖哩飯味,但好普通,可以慳返錢唔使嗌6.燒羊架- 不過不失7.燒雞翼- 不過不失,正常食到嘅味8.燒雞胸軟骨- 呢個好食! 好特別!!係雞胸軟骨,有少少少肉,出現好少見到9.雞肉棒- 普通10.日本炒麵- 好好食,份量都OK,送酒一流11.朋友力推的炸富士蘋果- OK嘅,幾得意,炸衣好食每人嗌咗兩杯大SIZE啤酒,埋單應該八百幾左右(因為朋友請所以唔知幾錢)OVERALL係幾好食,STAFF態度都唔差,見你食完收碟都快,有問佢呢樣食物係咩佢都耐心解答。
朋友之前已幫襯過一次,覺得幾好食所以今次帶我嚟食生日飯

首先一入座有兜日本生椰菜俾你食,我覺得還好,可以解下膩嘅。
1.炸蠔

- 勁好食! 不過有啲貴所以一人一隻,但下次去會再嗌
2.炸帶子

- 好食,夠大粒
3.燒白鱔

- 唔錯,正常味
4.燒牛舌

- 唔係全熟的,應該7-8成左右,但食落有啲血水腥味...
5.炸咖哩飯

- 咖哩飯味,但好普通,可以慳返錢唔使嗌
6.燒羊架
- 不過不失
7.燒雞翼
- 不過不失,正常食到嘅味
8.燒雞胸軟骨

9.雞肉棒
- 普通
10.日本炒麵

- 好好食,份量都OK,送酒一流
11.朋友力推的炸富士蘋果
- OK嘅,幾得意,炸衣好食

2022-11-20
庆祝纪念
生日
  • 炸蠔
  • 炸帶子
  • 燒白鱔
  • 燒雞胸軟骨
2022-11-28 1353 浏览
從網上買了一份二人A5和牛套餐,今天中午去嚐一嚐。餐廳位於一大廈內,坐電梯到一樓,電梯門打開見到一個石頭狀的公仔,進店後看到一排木製的檯椅,及靠窗吧檯,每檯都放好了餐具和餐牌,店內有歌曲播放,燈光柔和,店面面積不大但整潔,有日式居酒屋的氣紛,如果人多還有一間和室房可用。待應很熱情招待我們,每上一道菜都有講解。有一盒椰菜片是免費提供給客人享用,醮上秘製醬汁,口感爽脆清新。和牛香芒牛油果迷你芭菲,用窄長杯子上,裏面放了三層食材,杯底有香甜芒果蓉,中間有粒粒三文魚子,然後有新鮮的牛油果醬,面層就是火炙和牛粒。用匙子一挖,和牛的油份已滲出杯外,看上去油膩,伴著其他醬汁同吃才能減少油膩感。月見和牛玫瑰,厚切和牛以玫瑰花造型擺碟,旁邊有蒜末和辣蘿蔔蓉,還有生蛋黃和月見汁。和牛醮上這些配料同吃,味道是提昇了。蒜片洋蔥宮崎和牛粒,蒜片洋蔥的氣味很香,和牛粒啖啖肉,配合一起也很惹味。特選A5宮崎和牛西冷串,牛粒已燒炙過,面層油脂充分,肉質嫩滑。炙燒和牛他他伴無花果,無花果香香甜甜,配和牛吃起到可解膩效果。和牛柚子茶潰飯,鮮嫩和牛鋪於飯面,伴以牛湯和柚子絲同吃,也是很清新。總的來說,和牛的質量不差,只是我

待應很熱情招待我們,每上一道菜都有講解。

總的來說,和牛的質量不差,只是我吃不慣A5這品種,雖然入口即溶但滿腔油膩感。幸好有些菜式用蔬果伴食可減膩,未試過也是一試無妨的,體會一下何謂滿口油脂的A5。
椰菜片
和牛香芒牛油果迷你芭菲
和牛柚子茶潰飯
2022-11-25
午餐
和牛柚子茶潰飯
同朋友食飯聽佢講咗單我覺得好痴線㗎事,我唔係食家吖,佢話老爺生日, 聽聞呢間嘢幾好食就訂星期日去食串燒慶生咁, 一入門口佢話嗰個四眼佬同佢講,我呢度擺唔到bb車㗎喎你自己要收起佢喎,嘩🤬咩態度呀呢啲 咩餐廳擺唔到bb車呀🤬有冇搞錯呀🤬仲話嗰張枱根本就坐唔到五個人佢仲一代二代有個bb車都唔知放喺邊,佢奶奶嬲到出唔到聲,老爺都唔知點算好,我聽完我朋友講完我都費事問佢呢間嘢好唔好食,幾好食都係假,咁樣同客講嘢法仲衰過茶餐廳,完。
這家串揚店位於尖沙咀K11附近,店鋪裝修非常精緻溫馨,一走進去就有種彷彿到了日本的感覺。我們點了一些串燒和期間限定的日本A5宮崎和牛:-月見和牛玫瑰,用和牛片捲成玫瑰花的形狀,擺盤非常精美,和牛肉質鮮嫩,澆上蛋黃液和醬汁一起攪拌,入口十分香滑美味。-蒜片洋蔥宮崎和牛粒,蒜片煎得香脆,和牛粒肥瘦適中有嚼勁,洋蔥中和了和牛粒的油膩感讓肉味更香!-炙燒和牛他他伴無花果,擺盤精美,蒜片炒和牛擺放在無花果上面,味道意外很搭呢。-特選A5宮崎和牛西冷串,一口一粒入口即化鮮嫩多汁!-燒白膳,絕對是我的最愛,肉質軟嫩,一口一串非常滿足。-最後是燒牛舌,厚切牛舌鮮嫩爽口,串燒必點!

我們點了一些串燒和期間限定的日本A5宮崎和牛:

炙燒和牛他他伴無花果

-特選A5宮崎和牛西冷串,一口一粒入口即化鮮嫩多汁!
特選A5宮崎和牛西冷串

-燒白膳,絕對是我的最愛,肉質軟嫩,一口一串非常滿足。
-最後是燒牛舌,厚切牛舌鮮嫩爽口,串燒必點!
燒白鱔+燒牛舌
燒白鱔+燒牛舌
❗️今天給大家推薦一家連日本人都連聲贊好的日本大阪串燒店。❤️這家串燒店叫Jan Jan Kushikatsu 串揚專門,位置在尖沙咀,非常非常的好找,他家的串燒原材料都是來自日本,這家店的串燒,無論從品相還有味道,都是十分之一流的。❗️店內雖然面積不大,但是佈置的非常有心意,各種擺設都很日式,食物看得出非常用心😀我們一到立刻給我們上了一壺日式清酒🍶我們點了👏🏻月見和牛玫瑰這個是用薄牛肉捲成的玫瑰花🌹形狀,配上雞蛋,十分之香滑美味!❗️蒜片洋蔥宮崎和牛粒這個是牛肉粒和洋蔥🧅炒在一起,配上獨特的醬汁,牛肉粒很有彈性,很有嚼勁!❗️炙燒和牛他他件無花果無花果配上和牛我是第一次嘗試這個特別的搭配,沒想到十分不錯啊。❗️特選45宮崎和牛西冷串這個宮崎和牛偏肥,懂得人一吃就懂,絕對是日本正宗🦬。❗️燒白鱔 Grilled Eel每次必點,有一定的厚度,燒的剛剛好。❗️燒牛舌 配上清酒🍶絕配了👏Jan Jan 串揚專門店 (尊豪坊) (尖沙咀)尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓
❗️今天給大家推薦一家連日本人都連聲贊好的日本大阪串燒店。

我們一到立刻給我們上了一壺日式清酒🍶
我們點了👏🏻月見和牛玫瑰
❗️蒜片洋蔥宮崎和牛粒
❗️炙燒和牛他他件無花果
❗️特選45宮崎和牛西冷串
這個宮崎和牛偏肥,懂得人一吃就懂,絕對是日本正宗🦬。
❗️燒牛舌 配上清酒🍶絕配了👏

Jan Jan 串揚專門店 (尊豪坊) (尖沙咀)
尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓
2022-11-04 101 浏览
閒日上去無乜人啲野食好好味全部都係即嗌即炸、即整要小心入口好熱啲炸粉啱啱好,唔會好多好厚個墨魚好好味!必試😋年糕都好正🤩雞翼試下面嗰款好味啲鰻魚🤤🤤🤤
2022-11-04 87 浏览
今日路過尖沙嘴,又想食串燒,朋友就介紹左間日式串燒店😉串燒非常高質,天使蝦同帶子最好味,不但炸皮非常薄😍而且肉質新鮮嫩滑😋每次上串燒時,店員都會簡介用咩調味最好味👍🏻👍🏻

每次上串燒時,店員都會簡介用咩調味最好味👍🏻👍🏻

香港食串炸選擇唔多,呢間一直係我嘅checklist想試好耐,滿心期待,點知有位waiter過度hardsell嘅服務態度令我成餐飯食得好有壓迫感,個體驗好差,就算食物水準本身係唔錯都唔會有下次。四大反感位1️⃣迫客人要每人一杯飲品一坐低waiter問我地飲唔飲酒,我地唔飲,叫左一杯凍柚子蜜,後尾waiter再問我地第二杯飲品要咩,佢問到咁樣,客人根本唔好意思拒絕,我自己望過menu,佢冇寫明限定每位客人要至少order一杯飲品,我情願你白紙黑字寫明,咁樣大家冇咁尷尬最後都如佢所願叫多杯飲品2️⃣迫客人要落第2 round order我地落完一次單後,叫左14串炸串,食到7788嘅時候,waiter主動走過黎問:食得差唔多喇喎,係時候睇下第2 round 食咩喇喎,嗱,我推介……..(下刪一萬字)其實就算你唔講,我哋加單與否,自己有分數,你擺得啲紙仔喺度俾人劃,客人就有自由同空間自己決定要唔要加,同埋嗌乜嘢3️⃣推介咗2次宮崎和牛special menu餐廳當晚有個期間限定宮崎和牛menu,價錢大約係$698 有4-5款食物。Waiter第一次推介時我拒絕左,食到一半,waiter又再推介多次呢個

四大反感位

1️⃣迫客人要每人一杯飲品

最後都如佢所願叫多杯飲品

2️⃣迫客人要落第2 round order

3️⃣推介咗2次宮崎和牛special menu

餐廳當晚有個期間限定宮崎和牛menu,價錢大約係$698 有4-5款食物。Waiter第一次推介時我拒絕左,食到一半,waiter又再推介多次呢個和牛menu,感覺係好chur好進迫

4️⃣提議客人改單叫貴價蝦

我哋當晚有叫到海老($29),個waiter收到order後提議我不如改叫天使海老($46)。我去過咁多餐廳,從未試過有waiter會咁樣俾壓力個客人食咩
最後我拒絕左佢嘅建議,去到最後埋單,個waiter一句多謝拜拜都冇,同最初個種殷勤嘅態度係天淵之別

平心而論,呢間餐廳本身價錢絕對係偏貴,而且我地當晚亦都唔係慳住食,埋單都要每人$400,但就算你食物質素好高水準都好,如果你用呢種方法態度去做生意,冇人會再幫襯

2022-10-30