2013-10-14 2673 浏览
H8 是一座食肆林立的商廈,在云云食肆之中,今天選擇了JAMES KITCHEN。JAMES KITCHEN 一共有十款LUNCH SET,LUNCH SET包前菜(湯/ 沙律)、主菜、甜品、冷熱飲品。而我選擇了帶子墨魚汁麵。( $148 & 10 % SERVICE CHARGE)前菜:周打蜆湯湯有濃烈的奶油味,不會太稀,帶點杰身。蜆肉份量亦適中,唯蜆肉並沒有鮮甜的味道,而且有點腥味。主菜:帶子墨魚汁麵帶子份量頗足,大概有6-7粒,大小有如一個5元硬幣。不過質量卻未逹水準,帶子比較腍身,亦都沒有鮮甜味。墨魚汁麵煮得軟硬適中,不過沒有墨魚汁的味道。理想中的墨魚汁麵是除了有麵之外,亦有真的墨魚汁。唯此菜用了忌廉汁去代替。不過整的味道仿然過得去。甜品:德國芝士餅芝士頗滑,有淡淡的芝士味和檸檬味。芝士與芝士間夾了海綿蛋糕,餅底亦都是海綿蛋糕。個人認為檸檬和芝士不太配合,而餅底我亦偏好威化餅底,味道只能說是一般。餐飲:熱奶茶熱奶茶不是英式奶茶,亦不是港式奶茶,己是比較像台式泡沫奶茶。奶茶稱不上香濃,不過頗滑。但台式的味道總與眼前的食物有點及及不入。服務正常總括而言,JAMES KITCHEN

前菜:周打蜆湯

主菜:帶子墨魚汁麵

甜品:德國芝士餅

餐飲:熱奶茶

服務正常

總括而言,JAMES KITCHEN 的菜式份量是足的,唯用料未夠新鮮。一分錢一分貨,以約$160 的取價而言,絕對可以吃到更加高質素的食物,故此只好給一個OKAY。
周打蜆湯
帶子墨魚汁麵
熱奶茶
德國芝士餅
2013-10-13
2013-07-07 2115 浏览
在團購網上看見這個套餐 ($208, 原價加一, $87), 再上openrice番查這餐廳的食評, 便決定一試. 當然我是有期望的. 食材新鮮, 上乘, 是我的預料中. book了六時半, 一進餐廳, 暫未有人, 枱數不多. 由於早到的關係, 我們有幸被安排坐卡位, 望街景.是次團購的餐單如下:所有的食物按menu的次序一道道送上, 侍應會等你享用完一道菜, 才會上下一道菜, 主菜除外, 很細心.1) 極黑豬煙火腿沙律 (Smoked Ham Salad), 極黑豬煙火腿咸得尼好鮮味, 不是死咸, 咸味有少少滲到沙律菜中, 好好食, 個沙律醬好惹味, 同沙律菜好夾.2) 白松露炒蛋 (Scramble Egg with White Truffle) 這道菜一來時, 已飄來d陣陣白松露香, 用匙舀點了一些白松露來試, 嘩, 真的好香, 好濃的菇菌味, 再試了些炒蛋, 味道很香, 很滑, 蛋的香味不會蓋過白松露, 最後, 我把白松露當成一種醬料, 把它平均舖滿蛋的每一個角落, 令每一口放進口中的炒蛋都滲著白松露的味道.3) 雜菌湯, 周打蜆湯(Soup of the Day) 是日

是次團購的餐單如下:
2037 浏览

極黑豬煙火腿沙律

白松露炒蛋
3) 雜菌湯, 周打蜆湯(Soup of the Day)

是日餐湯係雜菌湯和周打蜆湯, 我們各要了一個,
湯來時還附上麵包, 麵包外硬內軟, 可惜只是微暖的,  少少失色

雜菌湯

我是個超愛菌類的人, 所以點了這個. 雜菌湯很香, 雜菌不是打得很碎, 吃時還感受到菌粒, 有層次惑
周打蜆湯

先生要了周打蜆湯, 湯有魚鮮味, 蜆也很鮮.

兩個湯我也嚐過, 質素很好, 誰也搶不了誰的鏡
4) 黑松露雜菌意大利麵(Spaghetti with Mixed Mushroom in Black Truffle Cream Sauce),

傳統燒法國鴨胸(Roasted French Duck Breast)

兩道主菜一拼送上, 加分
黑松露雜菌意大利麵

本想嘗試另一主菜'自制芝士菠菜意大利雲吞', 但怕自己不喜歡, 所以還是要了這個,
雜菌夠新鮮, 意大利麵夠彈牙, 黑松露很香, 把它伴勻於整個主菜, 什是美味.
傳統燒法國鴨胸

在鴨胸與肉眼之間, 真的很難取捨,
在出面, 鴨胸做得出色的餐廳很少, 吃的多是死咸, 有煙薰味, 鴨的鮮味味則沒有.
至於牛排, 告訴大家吧, 吃過不同地方的牛排, 最好吃的, 莫過於前往紐西蘭, 到當地餐廳享用或隨意到超市買一塊, 煎5-7成熟, 下些海鹽和黑胡椒 (關建在於食材新鮮), 那種牛的鮮味, 真的非筆墨所能形容, 自11年從紐西蘭回來後, 我已很少吃了.
所以....我選了鴨胸作主菜. 伴碟的有醬汁, 磨了蓉的紫蕃薯, 蘭度豆和一塊芋片, 鴨胸的份量不少, 嚐了一口, 有的是鴨的鮮味, 沒有死咸, 沒有煙薰, 伴碟的醬汁淡淡的, 沒有搶了主角的風彩, 紫蕃薯, 蘭度豆則增添了飽肚感
鴨胸
5) 75%朱古力蛋糕 (75% Chocolate Cake)

吃畢以上食物, 已很飽了, 但還是被餐牌上眾多的甜品吸引, 恨不得有多個胃, 把甜品放進去, 想吃的有心太軟, 75%朱古力蛋糕和火焰雪山. 最後選了75%朱古力蛋糕, 蛋糕並不是那些一層cream一層海綿蛋糕的凍餅, 它是一件很實的餅 (我不懂形容), 不甜, 好濃朱古力味. 伴碟的棉花糖和朱古力比它還要甜, 真真正正的嚐到朱古力味道, 這個值得推介.
75%朱古力蛋糕
6) 餐茶-咖啡(Coffee)

我們均選了咖啡, 但質素一般, 有丁點失望
题外话/补充资料: 侍應不時替客人添水, 體貼, 周到. 食物質素未有因團購而馬虎, 可說是優質及上乘, 若真的要挑剔的話, 只好說咖啡和麵包了, 咖啡的質素一般, 並不是我所期望的, 麵包是微暖, 可再燙一點, 但不足以影響我的評價
2013-07-06
團購
極黑豬煙火腿沙律
白松露炒蛋
鴨胸
75%朱古力蛋糕
2013-06-10 1606 浏览
時日來試high tea 只有我與男友 猶如包場!食物賣相相當好 其中最好食的係焦糖egg~最下層的三文治也不錯真係好食! 呢到環境不錯 服務員細心 成日不時問要唔要加水~ 由於我唔食CHEESE CAKE 所以最上層我冇食到中間有泡FU 好似EURO買果隻 但OK~焦糖egg 我覺得好好食~ 好滑~夠焦糖而不多奶味下面果D多士 其中我覺得吞拿魚味好足反面上面火腿果個就平凡左D~
時日來試high tea 只有我與男友 猶如包場!
食物賣相相當好

其中最好食的係焦糖egg~最下層的三文治也不錯

由於我唔食CHEESE CAKE 所以最上層我冇食到
中間有泡FU 好似EURO買果隻 但OK~
焦糖egg 我覺得好好食~ 好滑~夠焦糖而不多奶味
下面果D多士 其中我覺得吞拿魚味好足
反面上面火腿果個就平凡左D~
2013-05-21
2013-03-26 1509 浏览
老公生日想搵間特別小小既餐廳同個仔一齊食飯,朋友試過就介紹比我,估唔到真係唔錯,價錢雖然貴了一點點,但勝在食物真的不錯,老公都讚不絕口!!!由於個仔仲細食量唔多,所以我地去到叫左個二人套餐,海鮮拼盤生蠔4隻~超新鮮,有海水味,好好食膏蟹~無食到,但老公同呀仔食到停唔到口,老公話好正翡翠螺~同平時食自助餐果D差不多,無咩特別磨菇湯店員好好佢見我地3個人特登比3碗我地,不另收費!湯夠濃有好多磨菇黑毛豬火腿伴無花果+鵝肝凍批黑毛豬火腿唔夠香但鵝肝好好食,無花果本人唔太鍾意食因味道有D苦煙海鰻因為用煙所以魚完全無(SEND)味,魚肉鮮味出晒黎!大蝦意粉醬汁好味唔會太酸,呀仔勁食!甜品~心太軟由於老公生日特意叫左一個甜品比老公,訂位時已講定寫咩字,當叫甜品時店員再幫我寫上字,老公全不知情,甜品送黎時老公同呀仔都好驚訝又開心P.S:如果情侶黎食會好D因為有情調,不太合帶小朋友因為會嘈到人!!

由於個仔仲細食量唔多,所以我地去到叫左個二人套餐,

海鮮拼盤
生蠔4隻~超新鮮,有海水味,好好食
膏蟹~無食到,但老公同呀仔食到停唔到口,老公話好正
翡翠螺~同平時食自助餐果D差不多,無咩特別

磨菇湯

黑毛豬火腿伴無花果+鵝肝凍批

煙海鰻
因為用煙所以魚完全無(SEND)味,魚肉鮮味出晒黎!
大蝦意粉
醬汁好味唔會太酸,呀仔勁食!
甜品~心太軟

2013-01-22
信用卡優惠
  • 生蠔
  • 煙海鰻
2013-02-03 1071 浏览
周下午walk-in到訪,可能時間較早,未有客人。有數款set lunch選擇,豐儉由人。餐湯+主菜+飲品+甜品= $58 - $188不等。菜式:南瓜湯評語:中規中矩,味道可以菜式:炭燒羊脾扒評語:分量十足,味道一般菜式:蜜糖芥末焗美國豬柳評語:分量十足,幾好味!有驚喜!有驚喜!菜式:粟子撻評語:中規中矩整體而言,即叫即做,分量十足,味道不錯,可以再來。
菜式:南瓜湯
評語:中規中矩,味道可以
菜式:炭燒羊脾扒
評語:分量十足,味道一般
菜式:蜜糖芥末焗美國豬柳
評語:分量十足,幾好味!有驚喜!有驚喜!
菜式:粟子撻
評語:中規中矩

整體而言,即叫即做,分量十足,味道不錯,可以再來。
2013-02-02
2012-11-19 825 浏览
今年同朋友仔響james' kitchen慶祝生日,見佢地網頁話著重於與客人的溝通一啲都無講錯,book枱個時同james' kitchen既人員溝通好想食邊一類型既野食,黎到既時候,各款既菜式都令到我地好滿意同好好味!恃應又nice同有禮,菜式講解又好清楚,重自動自覺為你斟水,完全唔洗你勞氣地方十分舒適朋友仔既反應都好滿意同開心,真係無揀左地方臨走既時候見佢有單張寫住有dessert time every night 時間由sun-thu 9:00pm-11:00pm及fri-sat 9:00pm-12:00am鐘意食甜品既我有時間一定會黎試試,見佢都好多款色揀,每款價錢都唔貴

地方十分舒適

朋友仔既反應都好滿意同開心,真係無揀左地方

sun-thu 9:00pm-11:00pm及
fri-sat 9:00pm-12:00am
yummy
鵝肝外脆內軟,正
鮮甜,好味,想食多幾隻
牛扒勁juice
一次過試到唔到口味,勁開心!
超正心太軟
魚肉滑,又香
麵包外脆內軟加埋個湯絶配
2012-11-18
yummy
鵝肝外脆內軟,正
鮮甜,好味,想食多幾隻
牛扒勁juice
一次過試到唔到口味,勁開心!
超正心太軟
魚肉滑,又香
麵包外脆內軟加埋個湯絶配
2012-11-15 867 浏览
I haven't been to H8 before. It's a building that full of restaurants. I am so out-dated. I thought it's a shopping mall. I bought this coupon at $95. +$25 service charge. When I bought the coupon, they claimed the original price to be $250. But as I saw the menu outside the restaurant, it's only $169 for a high tea set. (But I didn't check it out whether they offered the same food) The environment is neat and nice. Main colour is white. We were arranged to sit in sofa window seats, good! (Alt

(Although not a really nice view) The high tea set consists of 4 drinks. And 12 pieces of salty food and desserts.

First thing I want to mention is: What they serve is a bit different from what they said in the coupon website (Please see my photo, I printed the menu out from the coupon website, so that, I know what I am eating!) They didn't inform me about that. Seems they are not respecting their customers. From previous comments, I can see that they are serving fine dining, and most people have positive comment about the restaurant. So, I think they just don't care about the 'coupon' customer. I feel quite disappointed about this.
And this is the main reason that I will probably not come back this restaurant for dinner.

Orange / Apple juice:
To start with, we order orange and apple juice (included in the tea set). Nice and cold enough. A rather big cup of it.

<Bottom layer> 6 pieces of crispy bread with three different toppings: Salmon / Ham / Tuna (supposed to be Cheese with tomato)
Bread is crispy as toast. Nice. Fresh ingredients. One of the toppings is suppose to be cheese with tomato. But it turned out to be tuna with tomato.
But it's delicious.

<Middle layer> Ice cream puff / brownie / creme brulee / milk pudding
According to the website, it is supposed to be cream puff / mango crepe / pancakes with fruits / chocolate mousse cake. So, where is the mango crepe? pancakes? & the chocolate mousse cake? They look really good in the website. And this is what they attracted me to buy this coupon.
Luckily, the creme brulee & milk pudding is quite delicious. Ice cream puff is just okay. Brownie is a bit warm. Not bad, but not 'chocolate' enough and moist enough.

<Top layer> Lemon cheese cake / Strawberry yogurt cake?
According to the website, it is suppose to be marble cheese cake & creme brulee.
I always prefer those baked cheese cake. Personally, I really don't like those mousse-like cheese cake. And this lemon cheese cake is mousse-like. I would defintely like the marble cheese cake better. Therefore, I don't like it much. Quality is like those set dinner dessert.
Strawberry yogurt cake, looks good. Taste okay. But definitely not delicious.

Set drinks: Hot Coffee/ Iced tea
Typical coffee taste. Not bad. The waitress asked you to order the set drinks while we are still in the half way of the tea set. And we still didn't finish our orange / apple juice.

Overall comment:
$124 is definitely a good deal with such high tea set. Provided that I know what exactly I am going to eat. (But not changed them without informing you) But I don't think it worth $250 at all. $150 - $168 is still acceptable provided that you can sit there comfortably and can spend the whole afternoon there chatting with friends.

Nice presentation
bottom layer
Orange / Apple juice
creme brulee
Top layer
Coffee
The menu printed out from coupon website
2012-11-14
團購
bottom layer
Orange / Apple juice
creme brulee
  • Creme brulee / Milk pudding
2012-10-29 407 浏览
H8這間西餐廳已經嚟過幾次,今次星期六睇戲前帶朋友嚟食LUNCH我點左香草烤小野雞,朋友就叫左磨菇什菌意大利麵烤雞香脆保留到肉汁,薯蓉我改左配薯條夠香脆友人的意大利麵醬汁也很香濃,好味!通常嚟都係叫SET LUNCH,因為夠抵食,有沙律或餐湯,一般都會叫餐湯,湯夠濃郁餐包也夠鬆脆,甜品今次係奶凍很香滑。

我點左香草烤小野雞,朋友就叫左磨菇什菌意大利麵

烤雞香脆保留到肉汁,薯蓉我改左配薯條夠香脆

友人的意大利麵醬汁也很香濃,好味!

香草燒小野雞 配薯條
甜品-奶凍
题外话/补充资料: 今次嚟JOIN左做VIP MEMBER食LUNCH都有九折,正!
2012-10-27
香草燒小野雞 配薯條
甜品-奶凍
2012-10-24 271 浏览
由於一早訂了枱,所以不用等位....不過我建議大家最好訂位,因為座位不多,而且當天去都Full House。由於男友為了幫我慶祝生日,所以一早同經理溝通好做了一個Special Set Dinner第一度菜當然係海鮮盤啦~~有生蠔,法國膏蟹,翡翠螺食完個主菜已經好飽,因為樣樣都好好味,我同男友都全清,點知還有甜品.....甜品都做得好有水準,絕對拍得住酒店。成餐飯我同男友都好滿意,無論食物,服務態度,環境都好好,特別係個經理好nice,所以一定會再來,因為我見到menu有個二人set dinner,有海鮮食都係六佰幾,做會員仲有85折,真係好抵食。

呢杯係perrier 棉花糖,好似好特別,由於今次想飲酒類,所以沒有點,下次來一定要試
第一度菜當然係海鮮盤啦~~有生蠔,法國膏蟹,翡翠螺
生蠔新鮮,膏蟹鮮甜 。
鴨肝煎得外脆內軟,配紅酒鳳梨,感覺冇咁膩
用了新鮮蘑菇ben溶去來整,蘑菇味好濃郁,好好味!
肉味濃,唔太"so",不過我反而欣賞佢嘅伴菜,紫蕃薯蓉 蘭度豆蓉,特別得來又唔難食。
牛肋肉,好似牛柳一樣"淋身",睇得出冇用鬆肉粉,原汁原味
Cream Brulee 焦糖燒的夠厚, Cheese Cake 味道好濃郁
呍呢嗱梳乎里, 裡面軟棉棉,正!
甜品都做得好有水準,絕對拍得住酒店。
题外话/补充资料: 免費join member,join 咗之後有85折....
2012-10-17
生蠔新鮮,膏蟹鮮甜 。
鴨肝煎得外脆內軟,配紅酒鳳梨,感覺冇咁膩
用了新鮮蘑菇ben溶去來整,蘑菇味好濃郁,好好味!
牛肋肉,好似牛柳一樣"淋身",睇得出冇用鬆肉粉,原汁原味
呍呢嗱梳乎里, 裡面軟棉棉,正!
  • 凍海鮮盤
  • 牛肋條
2012-10-23 202 浏览
個晚老婆突然話想食西餐!於是我立即上網search,見到呢間環境都唔錯,於是上去試試!一去到,有個靚女侍應生安排我哋座窗邊座位,有街境望,幾正!嗰晚我哋order左個set dinner(for two):頭盤係-海鮮拼盤,有生蠔,法國睡蟹和翡翠螺-超新鮮甜!跟住到呢間餐廳招牌菜,香煎法國鵝肝-外脆內甜(經理哥哥真係冇介紹錯)之後到Prama Ham-GOOD黑松露野菌忌廉湯配+自家製新鮮麵包-超好味到了主菜,我哋選擇左法式燒鴨脾-好香好JUICY再嚟一個法國蟹膏意大利飯-蟹膏溶晒落D飯到,真係好好味最後我地仲加多個甜品-朱古力心太軟-有酒店水準!全晚驚喜一浪接一浪!我老婆讚不絕口,話一次要嚟多次!我緊係話冇問題啦!!!
一去到,有個靚女侍應生安排我哋座窗邊座位,有街境望,幾正!
頭盤係-海鮮拼盤,有生蠔,法國睡蟹和翡翠螺-超新鮮甜!

之後到Prama Ham-GOOD

黑松露野菌忌廉湯配+自家製新鮮麵包-超好味

到了主菜,我哋選擇左法式燒鴨脾-好香好JUICY

再嚟一個法國蟹膏意大利飯-蟹膏溶晒落D飯到,真係好好味

最後我地仲加多個甜品-朱古力心太軟-有酒店水準!
2012-10-15
  • 法國蟹膏意大利飯
(非会员)
2012-08-31 167 浏览
訂了枱,有個舒適的window seats, 環境不錯。但可惜食物\食材水準真的不高,就是沒有"幾好食喎"的感覺。生蠔 : 點了3款,冇乜味,冇乜甜味,冇海水味鴨脾 : 冇肉汁,鞋鞋地意大利飯 : 都0K,味道濃郁頭盤沙律、鴨肝凍 : 一般水準草草吃完,就是覺得 : 試左就算啦,再食就無謂喇
訂了枱,有個舒適的window seats, 環境不錯。

但可惜食物\食材水準真的不高,就是沒有"幾好食喎"的感覺。

生蠔 : 點了3款,冇乜味,冇乜甜味,冇海水味

鴨脾 : 冇肉汁,鞋鞋地

意大利飯 : 都0K,味道濃郁

頭盤沙律、鴨肝凍 : 一般水準

草草吃完,就是覺得 : 試左就算啦,再食就無謂喇
2012-07-17
2012-08-29 293 浏览
Book in advanced.Food is excellent.Service is excellent.We did not order set dinner, we selected from the memu. It is a very good place to enjoy a high quality dinner.Must try.
Book in advanced.
Food is excellent.
Service is excellent.
Must try.
2012-08-28
2012-08-20 164 浏览
今天生日天,男友預早為我訂了這間JAMES餐廳作為我們的晚上落腳點。之前上過這兒見食評不錯,我們就一致決定這間了。踏進門口,看到全白的佈置及播放住悅耳的純音樂,馬上被那氣氛包住,而且坐位不多,2人的全都被安排坐卡位位置,靜靜的,舒服的接住我們看過餐牌,由於我已於較早前到OPEN RICE視察它有什麼好吃,所以大致上也知道它有什麼選擇,最後我們選了牛扖餐及寬麵餐,其實他是有個叫DINNER SET FOR TWO的,多了個海鮮拼盤及甜品好像,但我們見主菜好像不太適合就沒叫了,但當日所見是頗多人吃的。接住,就上菜了,先黎一個頭盤,溫泉蛋生菜,蛋是泠的,菜是新鮮的,咬下去有爽的口感,但我反而喜歡是蛋上的魚子醬,連蛋汁一起吃好好味呀!!在溫泉蛋後,我本以為是上湯,原來他們是先上鵝肝給我(這是不包在餐內的,這是我另加HKD90的小吃 ,鵝肝外脆內軟,是入口即溶的,碟上除了鵝肝在背後還有一甜甜的生果,我猜想那是梨來的,它們兩者配合起來很好吃....吃過鵝肝後,就到湯了,我自己本身是很喜歡這類湯加包的組合,所以我很期待他湯到底是什麼樣,由於之前看過食評也讚賞過此湯因而令我更期待,他是有磨菇湯及甘荀橙

吃過鵝肝後,就到湯了,我自己本身是很喜歡這類湯加包的組合,所以我很期待他湯到底是什麼樣,由於之前看過食評也讚賞過此湯因而令我更期待,他是有磨菇湯及甘荀橙湯給我們選,最後,我兩也選了前者。湯放進口內的第一口,是需要咀嚼的,它實在太多磨菇粒了,我更欣賞他那個包,外面是脆邊的,中間軟軟及熱的,牛油已被它的熱量溶化了,正是我想要的,YUMMY
,而且湯本身也很重菇味,愛菇者必試呀﹗
終於到主菜了,牛扖﹕男友要5成熟,也略嫌熟一點,味道不錯,很牛的味道哈哈~ 伴菜也精美,見它有團紫色在牛扖後還以為是他他牛,原來它是紫心番薯容來的,意想不到。輪到我的是大蝦寬麵,汁很CREAMY,有菇、黃/紅椒、洋蔥這些配料全都是新鮮的甜,令平時唔太鍾意食蔬果既我都食晒,蝦肉很爽口、蝦頭本身也有膏藏在裡面,不錯。
最後,驚喜來了,男友預早為了我安排心太軟做甜品。看到待應捧上枱的那刻,很興奮呀,蠟燭燃點住
,雪糕上有些可可脆片,它跟雪糕很配,到心太軟,雖然沒有流心,但那個皮是我吃過最好吃的,還有碟上的士多啤梨、藍莓、那些用朱古力醬支出來的線條,整碟心太軟太美了
题外话/补充资料: 待應: 他們態度不錯,很有禮貌的 環境: 所有卡位也可望到尖沙咀街外的景色,很美,這地方很適合情侶或三五知己叙會呢 我很欣賞他們的上菜,有次序的,他們真的看到你吃完了,才再慢慢上另一道菜給了,現在有多少餐廳可以做到這點,而且我們在尾段吃完後即使外面有人在等位他們也沒有催促我們喔,讚
2012-08-18
生日
  • 心太軟,蘑菇湯,鵝肝
2012-08-17 98 浏览
朋友生日,佢平時對食都好要求高,問佢想食乜,佢話想食呢間,本來看comment都有d怕,睇落d野食好似好新派咁喎,d堆堆砌砌,層層叠咁,初時諗唔知接唔接受到,後來見有個甜品combo,心諗,正餐唔岩食,鐘意食甜野既我,至少都有份甜品可以叫丫,就訂枱了!估唔到座位唔太多既餐廳,預一星期訂枱都無問題!咦,係咪真係咁好評架?? 入到去,門口招牌不花巧,裏面佈置舒服簡單,白色為主,枱與枱之間唔算好近,加上少少音樂,至少傾計都唔怕比人聽到,幾舒服,侍應好nice,好好笑容,招呼真係非常好,正式有求必應,haha!真係多謝哂咁好既service!睇過餐牌,2個人都決定叫set dinner,另加90蚊各一客鵝肝,因為有睇過呢度食評話要必試鵝肝,就即管試下了!先上第一道菜係溫泉蛋,蛋既質感好好,唯獨無乜味,偏淡,唔知係咪法國菜要由淡至濃味咁上菜呢??不過salad伴菜比起其他食評既較為多,菜份量係蛋既4倍,較為豐富,可能晚餐關係??有d意想不到,不過d菜salad醋唔多,所以都食淨少少,不過留返個肚食下一道菜都好再來是煎鵝肝,老實講,本人甚少食真正既鵝肝,多數都係鵝肝醬,夾餅干既鵝肝醬片之類,所以呢

再來是煎鵝肝,老實講,本人甚少食真正既鵝肝,多數都係鵝肝醬,夾餅干既鵝肝醬片之類,所以呢道菜一上,加上d味道,即時食指大動!一入口,哇,好味到唔知點形容,仲加埋個醃製既梨拌菜,少少帶酸既醬汁,淨係呢味已夠比100分了!!!!!真係有d唔捨得食咁快,細細啖咁慢慢品嚐

再來是餐湯,有朋友話其實飲完個湯都有7-8成飽,仲要推介一定要試磨菇湯,果然無講錯,大食既我,平時就唔食餐包既,點知又抵受唔住個餐包咁外脆內軟既誘惑,食哂個包,加埋個正到痺既磨菇湯,咁大個女,真係好少出去食飯會用期待心情去迎接下一道菜的haha!!!

主菜黎了,因為同朋友share,所以2道主菜都品嚐到,先來係鱈魚扒拼帶子黑魚子,魚扒外脆內嫩,哇,去食日式既銀鱈魚燒食得多,未試過法式既煎鱈魚可以美味到咁!!!!!!底下係墊左類似豆蓉同蕃薯蓉咁既paste(唔好意思我唔算食家真係食唔出係乜架),味道好夾喎!初時仲驚死唔夠飽,所以另一主菜係叫左大蝦+自製濶條麵! 個麵好薄身,質感幾好,汁唔算太溜,又唔會好杰,蝦黎講相對普通d,得2隻咁大把,但肉質好新鮮!呢碟我覺得較唔抵了

餐飲都沒什麼期望架,雖然係夜晚,都想試下佢地d咖啡係點,咦喂,超得喎!!好香呀!飲哂仲想要多杯添!(真係掂到夜晚眼光光左個幾鐘先訓著XD)

總結黎講,呢間野真係無黎錯,生日會叫埋隻佬再來!實在要大力推薦!雖然380蚊位,但係質素黎講,好過食BUFFET囉!
大蝦新鮮,雖得2隻,都好好味
正到爆既鱈魚扒!!!掂呀!
2012-08-09
大蝦新鮮,雖得2隻,都好好味
正到爆既鱈魚扒!!!掂呀!
  • 鵝肝
厚福街內H8大廈,成為了這區的新食廈,有十多間餐廳,其中位於9樓的James' Kitchen於五月底才正式開業。餐廳環境以白色為主,簡約不花巧。坐到窗邊的沙發座位,感覺更舒適。先來頭盤,White Truffle Poached Egg,$48,個人十分愛吃未熟透的蛋黃,其蛋黃漿在口內帶少許黏的口感真棒。這個蛋加上松露,菌香怡人,蛋香味道較淡,如能把一整隻蛋放入口就更好了。Roasted French Pigeon with Foie Gras,$298,以蔬菜鋪底,再放上烤乳鴿,並疊上煎鵝肝,有如層層疊,疊得高高的,賣相十分吸引。厚厚的鵝肝表面煎得微脆,肝味不算十分濃郁,但軟腍的口感挺不錯。而乳鴿肉質幼嫩,喜愛它的皮烤得帶脆,並吸收了鵝肝漏下來的油份,脂香更豐腴。Duck Confit,法式脆燒鴨脾,$228,鴨脾顏色帶淺黃色的,皮煎得香脆,鴨肉沒剛才吃的乳鴿那麼軟腍,皮與肉間沒有太多脂肪,但吃下鴨香味也有,帶點油潤,也還好。甜品是Dessert Combo,$188,分別有焦糖燉蛋、朱古力慕斯、芝士蛋糕、士多啤梨蛋糕、忌廉餅及朱古力雪糕,內容豐富,愛甜的我看後十分興奮。芝士蛋糕味
甜品是Dessert Combo,$188,分別有焦糖燉蛋、朱古力慕斯、芝士蛋糕、士多啤梨蛋糕、忌廉餅及朱古力雪糕,內容豐富,愛甜的我看後十分興奮。芝士蛋糕味道夠濃,但不算很幼滑,而士多啤梨蛋糕味道微酸的,質感柔滑,配上底部的海綿蛋糕,吃下不太膩。忌廉餅外層挺脆身,味道香甜,內裡是忌廉吉士醬,吃下令口感更濕潤。最後伴上一球冰凍的朱古力雪糕,實在吃得滿足。
焦糖燉蛋表面的糖脆不太厚,燉蛋滑溜,帶著蛋甜,也都不錯。朱古力慕斯質感非常濃稠,帶濃郁可可味,味道也甜,不太愛吃朱古力的只嚐一兩口。
整體來說,個人挺愛這裡的雪白環境,也挺喜歡這個烤乳鴿。另外,也見其他人在吃心太軟,好像也不錯,有機會也想試試。