2016-02-16 859 浏览
觀塘漸成為CAFE 龍爭虎鬥之地,而I'S LAND CAFE 點解可以脫穎而出呢?原因,就係食物質素,環境俱佳,而且地點尚算方便,係駱駝漆大廈1座,好多OUTLET既地方。有一間房仔可以做到好似party room咁,如果多人試下book 位,係房入面圍威喂。以森林風格作主題,空間闊落,木製枱加木椅,環境真係一流,非常舒服。如果日頭黎仲會有陽光,讚。foodki黎時候,仲見到有幾位妹妹係旁邊傾project,晚市menu,foodki同朋友叫左香煎日本A5和牛扒 同埋 香煎鯛魚柳拼澳洲赤蝦。以呢個價錢,包埋前菜,湯,真係無得輸,唔怪得客似雲來。最後仲叫左個抹茶cake前菜簡單一個包加磨菇湯。磨菇湯用料好足,超多磨菇,非常好飲。玫瑰latte- 拉花真係拉得非常靚,咖啡味好重,玫瑰味相對較為淺薄。一杯咖啡係cafe既命脈,呢杯咖啡,有質素。I's Land Cafe @觀塘香煎日本A5和牛扒(7.5/10)($238)等左一陣,主菜終於黎啦,估唔到一間cafe 會有日本A5和牛扒食。和牛肉味固然香濃,但因為係A5 既關係,脂肪比例固然較高,如果食A5唔肥就大件事啦,可惜脂肪分布唔夠平址
一杯咖啡係cafe既命脈,呢杯咖啡,有質素。
I's Land Cafe @觀塘
香煎日本A5和牛扒(7.5/10)($238)
等左一陣,主菜終於黎啦,估唔到一間cafe 會有日本A5和牛扒食。和牛肉味固然香濃,但因為係A5 既關係,脂肪比例固然較高,如果食A5唔肥就大件事啦,可惜脂肪分布唔夠平址,集中係另外一邊,但包野飲,湯,麵包,以呢個價錢食到,真係無得輸。煎到嫩紅色既和牛非常吸引,入口即溶,肉質鮮嫩多汁。和牛底下既薯蓉,薯味好重,好食。加埋蔬菜,整個份量岩岩好。
嫩紅色既和牛實在吸引
I's Land Cafe @觀塘
香煎鯛魚柳拼澳洲赤蝦(6.5/10)($188)
三個字,大份夾抵食,兩隻大蝦加上魚柳,仲有薯蓉,加埋蔬菜。澳洲赤蝦大大隻肉質比較結實,蝦味夠。而魚柳同樣肉質較為結實,兩者加埋薯蓉同埋蔬菜真係好飽,好抵食。前面都講過,薯蓉非常真係好食。
最後食完整個主菜,仲想食多份甜品,發現佢地有幾好款,包括大熱既紫薯,最後因為太夜既關係,得番today special's 既抹茶芝士蛋糕
I's Land Cafe @觀塘
抹茶芝士蛋糕(7/10)($42)
入口即溶,質感超軟滑,餅底薄薄地,好香,芝士味好香濃,抹茶味如果再重啲就更加好食。蛋糕後面既抹茶粉好香,如果整個蛋糕都審滿呢隻抹茶粉,我一定好開心啦,因為FOODKI好鍾意呢隻抹茶粉呢。
地址:觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座6樓A舖
營業時間:星期一至日: 11:30-23:00
抹茶芝士蛋糕
食完整餐foodki覺得好滿意,同朋友傾左好多心事呢。
環境無得頂,下午黎時候仲有陽光,每張餐桌隔得夠開,,坐得非常舒服,不論黎食晚飯,定傾計,都非常推薦。
题外话/补充资料: 店家誠意十足,店內既toilet 係用日本果隻馬桶,真係有得洗patpat 果隻,foodki係香港只有係少數高級餐廳先見到,今次係i's land cafe 一間工廠大廈入面果到,真係感覺得到老闆既誠意。
2016-02-09 1777 浏览
觀塘的工業大廈裡臥虎藏龍,不怕餓肚子,更隨時大飽口福。可是,星期天另計,皆因大部份cafe和私房菜星期天休息。餐廳以附近的上班一族為目標市場,星期天人流較少,難怪它們不營業。隨著越來越多人到觀塘發掘美食,甚至假日專程到來,餐廳可以考慮下吸納這班有誠意的知音。約了友人星期天,碰巧撞正年廿九,竟然讓我們找到營業的cafe-開業不久的I's Land Cafe。最近難得地陽光普照的一天。陽光跟這裡的佈置有如天做地設的一對。盆栽在陽光的照射下,影子投射在木桌子、木地板上,詩情畫意。面積頗大,空間感強。天花掛滿攀藤,以粗麻繩吊著小燈泡,加上淺木色的傢俱,充滿田園氣息。裡面還設有房間,以草皮作牆,像個秘密花園,適合大伙兒聚會。簡單3頁餐牌,有飲品和甜品。另有午餐。可惜這天沒有下午茶餐供應。在綠油油的花園裡,悠閒地嘆三層的下午茶,很有意境。野菌忌廉湯湯內有粒粒蘑菇碎。味道夠濃,但欠野菌的鮮味,只屬一般。烤美國牛小排拼雜菌意大利飯菜上得很快,即使賣相不錯,也使人對質素有點懷疑。直至送進口的一刻,防備心才被逐漸融化。牛小排肉質很嫩,煎得毫不油膩,濕潤而沒有多餘的脂肪,帶清新的牛肉香。意大利飯軟硬度控制得

野菌忌廉湯
湯內有粒粒蘑菇碎。味道夠濃,但欠野菌的鮮味,只屬一般。
烤美國牛小排拼雜菌意大利飯

牛小排肉質很嫩,煎得毫不油膩,濕潤而沒有多餘的脂肪,帶清新的牛肉香。意大利飯軟硬度控制得宜,夠稠夠黏夠滑。用叉子舀一小口飯,飯粒之間拉出一絲絲幼細的芝士。一口濃郁的芝士香,混雜著清清的野菌味,叫人陶醉。
玫瑰花茶
顏色清淡的花茶,味道比預期濃。拿著印有玫瑰的小杯子,小口小口地呷茶。除了傳偏全身的暖意,還有陣陣玫瑰的清香,使人心情放鬆。難怪常說玫瑰花茶有紓緩之效。
鮮果茶
有5款水果的鮮果茶,茶味濃度剛好,配上水果的清甜。橙、奇異果、蘋果、火龍果切成小粒,倒入百香果糖漿,再拌勻。茶味消滯消膩,天然的甜味,則予人甜絲絲的感覺。
士多啤梨窩夫
看見賣相絕佳的窩夫,忍不住拿起相機拍個不停。只有外層微脆的窩夫,整體感覺軟軟的,很西式的做法,跟台式窩夫、比時利窩夫各有不同。軟腍腍的蛋糕,口感實在。甜度夠低,但欠蛋香,顯得淡而無味。只好以朱古力醬、焦糖醬和雪糕調味。

北海道360牛乳像雪得凝固的忌廉,入口帶沙沙的口感,然後融成稠稠的忌廉。雖然吃不到牛奶味,但味道不錯,跟窩夫亦夾。推介芝麻雪糕,味道跟濃郁的芝麻糊如出一轍,又濃又香。
無得頂的環境,餐桌之間隔得夠開,私隱度高,加上佈置舒適,暢所欲言又得,享受寧靜亦可。陽光店員,開朗又熱情,充滿活力。

羊年的最後一頓午餐、最後一頓外出用餐、最後一次閏密之聚⋯⋯ 送羊迎猴,祝I's Land Cafe生意興隆,祝友人萬事如意,祝大家新年快樂。
2016-02-07
2016-02-09 1519 浏览
觀塘的工廠區,不少的食肆都位於樓上或工廠大廈中,今晚友人相約了我去觀塘的工廠區的「I's Land Cafe」食晚飯,此餐廳都是新開不久,地址都是位於駱駝漆大廈1座內,交通真是對我來說都十分方便,鄰近觀塘港鐵站,步行大約10分鐘。友人早前在instagram 發現了此餐廳,因為有一個下午茶for 兩位是用了鳥籠架盛載食物,吸引了我友人約了我來食飯,不過今次先選擇食dinner ,下次才嘗試這款鳥籠的下午茶。 入到餐廳真是好像一個神秘的花園,地方寬敞好有空間感,天花上鋪滿了草綠色的草葉,更掛了一個個的燈膽,仔細再看下每一個燈膽,燈膽內都有些小花的擺設,每張枱都是木製,加上木櫈都是用上綠色,不但,餐廳位置中間有一些木書架,放置了一些花卉、小擺設及書藉,播放著一些舒情的歌曲,讓剛放工後的我感到好舒適、有悠閒感覺。 每枱都會有個小花卉、盛載調味料的木盒、盛載餐具的藤籃,也充滿了大自然的氣息! 此店主打set dinner,set dinner 有 7款主菜可以選擇一1款,晚餐的時間是18:00pm去到23:00pm,不用收加一服務費,同時set dinner 可配送即磨咖啡、奶茶、檸
此店主打set dinner,set dinner 有 7款主菜可以選擇一1款,晚餐的時間是18:00pm去到23:00pm,不用收加一服務費,同時set dinner 可配送即磨咖啡、奶茶、檸茶、茶或是日鮮果汁,友人選擇了一杯熱檸檬水,而我今次嘗試下order 了一個蘋果花茶
蘋果花茶
另加$38享用煙三文魚凱撒沙律,羅文生菜都好翠綠新鮮,內有烤麵包粒、煙肉碎、煙三文魚片,煙三文魚都好嫩帶少許煙燻味,加上爽脆的沙律菜共食,都是倍感滋味。
煙三文魚凱撒沙律
餐湯上枱前,先來了一客蒜蓉法包多士,是日餐湯是磨菇忌廉湯,湯味都好濃郁,湯中有粒粒的磨菇粒,香滑美味。
蒜蓉法包多士
磨菇忌廉湯
主菜方面我們選擇了兩款一齊共享,先有意式鮮蝦野菌闊條麵($128),拿起一注闊條麵,闊條麵已經掛滿豐富的鮮蕃茄蓉,鮮甜又多汁,闊條麵都好爽口彈牙,真是吃得過癮,麵條內大約有4隻鮮蝦,蝦肉已經去殼,爽彈口感又不失蝦肉的鮮味,還有野菌片,仍保持水份又有菌香,好鮮味!真是不錯的水準。
鮮蝦野菌闊條麵
另一款是BBQ美國豬仔骨拼香炸鯛魚柳($168),BBQ美國豬仔骨當中的BBQ 醬真是好香惹,豬仔骨的肉質都好易骨肉分離,好入味又爽口,另外香炸鯛魚柳的魚味都好濃郁,炸粉夠薄,魚肉都好細嫩滑溜,再蘸上沙律汁味道更香滑。
BBQ美國豬仔骨拼香炸鯛魚柳
另加$38點了一份自家製的蛋糕,是日的homemade cake 是美式芝士餅,此外,友人比較喜歡食窩夫,所以我們散點了一入雜莓窩夫(兩球雪糕)$48,雪糕的選擇都不少,有北海道360牛乳、豆腐、芒果、朱古力、綠茶、荔枝或芝麻美式芝士餅口感好細滑,質感不會太軟腍夠實在,芝士味道香濃郁,加上微酸的酸忌廉,更添多一份味道又減輕下膩感,亦是好有水準之作。
美式芝士餅
友人選擇了雜莓窩夫(兩球雪糕),窩夫比較軟腍,汁醬on side 會比較好一些,汁醬多令吃起來比較甜膩,雪糕我們選擇了北海道360牛乳及紅豆,北海道360牛乳雪糕奶味較輕,而紅豆雪糕有紅豆小粒在雪粒中,不過有點細少冰塊,口感較似雪芭,所以我個人較就一般。
雜莓窩夫(兩球雪糕)
服務方面都會好主動替客人換碟、加水,食到甜品時,有些店員都會主動問下客人對食物、服務、環境方面的意見,食物水準整體上都不錯,只是敗在個窩夫及雪糕,有待改善!
2016-02-05
鮮蝦野菌闊條麵
美式芝士餅
BBQ美國豬仔骨拼香炸鯛魚柳
2016-02-08 1004 浏览
一走進餐廳,很有大自然氣息。寬敞的餐廳還設有兩間分別以春天,秋天作主題的房間供包場之用,卡拉ok,音響設備齊全,也附有不少broadgames以供選擇。還設有兒童角落,設計周到。設有8人坐位的圓桌可供選擇,方便一大班人傾計。開放式水bar設計,也讓人有舒適的感覺。羅宋湯配蒜蓉包羅宋湯湯料豐富,加上陣陣胡椒,惹味醒胃!蒜蓉包鬆脆可口,帶有濃郁蒜蓉味,很不錯。ceaser salad with smoked salmon沙律菜配上芝士碎和麵包粒,再加上煙三文魚薄片。沙津菜清甜爽口,煙三文魚味道鮮美黑豚肉配扇貝香煎黑豚肉配上鮮製煙肉薯蓉,焗薯仔,加上扇貝,賣相十分吸引。黑豚肉肉質鮮嬾,扇貝新鮮香甜,薯蓉更是自家製作,內有新鮮薯仔粒,誠意十足。扒三文魚柳配黑松露意大利飯三文魚肥美,不會著得太熟。醬汁有著香濃黑松露。唯意大利飯飯粒較為軟身,大概是為了遷就大眾香港人口味。香煎法式鵝肝煎香鵝肝配上多士,再灑上香草,賣相很討好。味道濃郁幼滑,物超所值。
還設有兒童角落,設計周到。
設有8人坐位的圓桌可供選擇,方便一大班人傾計。
開放式水bar設計,也讓人有舒適的感覺。
羅宋湯配蒜蓉包
黑豚肉配扇貝
扒三文魚柳配黑松露意大利飯
香煎法式鵝肝
2016-02-06 753 浏览
香港租金咁貴,令到有啲食因成本降低而要降低食物質素,小弟因而有啲傷心,小店同好味嘅嘢越來越少了,更有時候更覺得系日本台灣是但食一餐都好食過香港。 所以今次我就去工廈食飯,相信租金成本低,食物質素也會較高吧,而結果也沒有令我失望。今日由於有空,又接近新年,就同S朋友食一餐豪華一點的團年飯吧,由於諗住就下人就決定系觀塘食吧。I's Land Cafe就係系駱駝漆大廈,即係好多OUTLET個度,大家應該好搵吧。DINNER有多款選擇,價錢百多元起,丰儉由人。首先上的是餐湯同蒜蓉包,餐湯係雜菌湯,幾CREAMY。而蒜蓉包,夠脆也有蒜蓉香,但薄了一點,厚一點就完美了。凱撒沙津 凱撒沙津配上煙三文魚係唔錯嘅配對,而醬汁調配也剛剛好,不會太濃也不會太淡,但由於我較重口味,都是濃點較好。鵝肝 鵝肝是套餐加48元叫的鵝肝,鵝肝好厚好足料,也充滿油香,但低下法包薄了一點,也令鵝肝油膩了少許,但食得出鵝肝係靚貨A5和牛 238元食到A5和牛算是難得,和牛是5成熟,食落有少許入口即融,配上蕃茄就一流,而介茉醬食落幾FRESH,唔錯。A5和牛剛剛好5成熟,顏色是粉紅色,也充滿了肉汁。豬仔骨併炸魚 豬仔骨好入味而

DINNER有多款選擇,價錢百多元起,丰儉由人。
首先上的是餐湯同蒜蓉包,餐湯係雜菌湯,幾CREAMY
蒜蓉包,夠脆也有蒜蓉香,但薄了一點,厚一點就完美了。
蒜蓉包  蘑菇湯
Salad
a5和牛
A5和牛剛剛好5成熟,顏色是粉紅色,也充滿了肉汁。
A5和牛
豬仔骨併炸魚 豬仔骨好入味而且也有肉香,而小弟全日最推介係炸魚,炸魚係即炸,夠熱而且好有鮮味,值得推介。
豬仔骨併炸魚
雜莓窩夫 即叫即做,包兩球ICE CREAM,配上朱古力與士多啤梨醬,甜品也算是出色。
Waffle  with  two  ice  cream
玫瑰花茶 用燭火保持溫度,也可叫待人應加水,食住甜品飲住熱茶,漫漫坐着,慢活的生活態度也不過如此
玫瑰花茶
题外话/补充资料: 整體評價,價錢雖不是平價,但食物算出色。7/10
蒜蓉包  蘑菇湯
Salad
a5和牛
A5和牛
豬仔骨併炸魚
Waffle  with  two  ice  cream
2016-02-04 762 浏览
愈嚟愈多餐廳同cafe開喺工廠大廈,尤其係觀塘區。從網上得知呢間cafe所以就嚟到試下dinner先,空間感都幾大,仲有私人party room 比客人預訂去gathering同玩樂。裝修佈置呢個位置偶爾會有Live band演出。綠色既樹葉營造一個頗為relax 既感覺。食物方面蒜蓉包餐前既蒜蓉包正正常常啦,蒜蓉味幾香,包身就幾脆唔會太硬。南瓜湯餐前既南瓜湯係自家製,質感較稀不過南瓜味幾香,味道自然。三文魚扒 朋友喺dinner set當中叫左一款三文魚扒($168)。我試左少少,可惜三文魚扒有點兒overcooked,如果烹調時間短啲,魚既肉質嫩滑啲就更好。美國極黑豚肉拼羊鞍我喺主菜方面選擇左美國黑豚肉拼羊鞍($178)。個人認為呢款頗為不錯,黑豚肉肉質鬆軟而且仍然保持肉汁,亦帶點脂肪既甘香。而羊鞍就帶輕微羶味,不過食羊當然點都要有羶味啦!而羊鞍輕微過熟,猶幸肉質都尚算鬆軟。凍水果茶凍水果茶 ($48) 冬天都要叫凍飲!哈哈!份量都唔細既,而味道方面幾refreshing。士多啤梨窩夫食完晚飯就當然食埋甜品啦!士多啤梨窩夫($48) 朱古力味雪糕幾香濃,而窩夫既質感較為腍身,如果做
裝修佈置
呢個位置偶爾會有Live band演出。
綠色既樹葉營造一個頗為relax 既感覺。

食物方面

蒜蓉包
餐前既蒜蓉包正正常常啦,蒜蓉味幾香,包身就幾脆唔會太硬。

南瓜湯
餐前既南瓜湯係自家製,質感較稀不過南瓜味幾香,味道自然。

三文魚扒

美國極黑豚肉拼羊鞍

凍水果茶

士多啤梨窩夫
食完晚飯就當然食埋甜品啦!士多啤梨窩夫($48) 朱古力味雪糕幾香濃,而窩夫既質感較為腍身,如果做到外脆內軟帶點chewy既texture就更好!

题外话/补充资料: cafe新開張,所以都期望定位更清晰及將來水準穩定後更上一層樓!
2016-02-03 606 浏览
又去觀塘尋寶啦,今日我同朋友去左一間新開餐廳,叫is land cafe!見openrice好似環境幾好咁,又近近地,所以去試下!入到餐廳,環境好浪漫,天花係佈滿樹葉,又有燈泡,又有花做點綴,服務都好好,坐位仲好舒服,有sofa坐,地方又夠大,傾計吾洗驚人聽到,情侶去最岩!我地嗌左兩個dinner set分別係窄身厚切美國頂級肉眼扒同比目魚併雜菌天使麵配海膽忌廉汁,包左餐包湯同飲品,我地仲加左$88有加拿大/美國生蠔四隻!吾洗一陣就嚟左四隻生蠔,有檸檬同生蠔汁配食,生蠔好新鮮,仲洗得好乾淨,吾會食到有沙,加拿大蠔蠔味吾會太濃,好好味丫!!比目魚併雜菌天使面都好好食!魚外面煎得好香好脆,少少鹽吊出鮮味!肉質又好滑,熱辣辣上碟,諗落都流口水丫,汁係忌廉汁都岩岩好,吾會太咸,好岩我口味!美國頂級肉眼扒都好正!嗌左七成熟就真係岩岩好,吾會over左,好嫩,好多肉汁,吾un,有少少肥同肉連住,正!一邊仲有薯容同瓜菜蕃茄,岩岩好,欣賞蕃茄,好厚肉,見得出各方面都顧及,好細心!最後我地仲嗌左甜品,士多啤梨窩夫,自選左綠茶同北海道360牛乳雪糕!一上碟,外表已經好吸引,份量都好多!窩夫整得好好食,吾會
最後我地仲嗌左甜品,士多啤梨窩夫,自選左綠茶同北海道360牛乳雪糕!一上碟,外表已經好吸引,份量都好多!窩夫整得好好食,吾會太軟,少少脆身!滿足嘅一餐!
另外餐飲我都覺得值得一讚,因為我飲果汁,當日係蘋果汁,入面仲有蘋果容!好正!
會再嚟幫襯,食物,環境,服務都好滿意!誠意推介!
2016-02-02 489 浏览
同個朋友搵野食,上網見到有人介紹呢間餐廳...見佢好似好好feel,,就即管去試試,,,成個環境好舒服..有如置身大自然..唔錯唔錯!!!地方好大~應該開百幾二百人ge party都冇問題haaaaa(我諗)呢個rose latte好正!!!!!唔會好甜!!!d奶打得非常之滑~奶同奶泡ge份量都相當合適!!!值得一試!!!!雜菜湯味道好濃!好足料,,唔似有d地方係溝水溝出黎ge!!!呢個係我地嗌ge ribs 加filet~~~條魚d肉好滑~ribs ge肉唔會太"un"但又唔係淨係得排骨~~~我最高興ge生蠔!!!抵到暈~~~叫餐加$88有4隻~~~有好正ge海水味~~~而且d肉好鮮呀!!!!唔係流野~~~~tiramisu~大愛!!!!!好好味!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!唔會好重奶味....而且好滑呀!~~蛋糕浸左ge咖啡應該係新鮮ge espresso,啡味好濃~~~同酒ge份量好適合我啦~唔太重又唔會冇~最後就係綠茶控唔少得ge紅豆綠茶慕絲蛋糕~好重綠茶味~紅豆唔係得幾粒去hea下你!!!好足料呀!!!!i's land cafe係令我絕對會再返轉頭ge餐廳
同個朋友搵野食,上網見到有人介紹呢間餐廳...
見佢好似好好feel,,就即管去試試,,,
成個環境好舒服..有如置身大自然..唔錯唔錯!!!
Rose Latte
呢個rose latte好正!!!!!唔會好甜!!!
呢個係我地嗌ge ribs 加filet~~~
條魚d肉好滑~ribs ge肉唔會太"un"
但又唔係淨係得排骨~~~
我最高興ge生蠔!!!抵到暈~~~叫餐加$88有4隻~~~
Tiramisu
tiramisu~大愛!!!!!
好好味!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
同酒ge份量好適合我啦~唔太重又唔會冇~
紅豆綠茶慕絲蛋糕
最後就係綠茶控唔少得ge紅豆綠茶慕絲蛋糕~

i's land cafe係令我絕對會再返轉頭ge餐廳

凍朱古力泡沫咖啡
2016-02-01
2016-02-02 395 浏览
朋友聚會選擇來這間cafe,因為這裹地方大,位置多,坐得舒服又不限時。叫了個dinner set:蒜茸包+粟米湯蒜茸包有很香牛油和蒜味,而且很軟熟。粟米湯幾清淡,有原粒粟米。 三文魚拼黑松露意大利飯飯煮得不錯,軟硬度適中,配料也很充足,很多蘑菇。三文魚烤得剛剛好。 香蕉窩夫窩夫外脆內軟,雪糕可以選擇兩種口味,一次過滿足雙重慾望

叫了個dinner set:

蒜茸包+粟米湯

三文魚拼黑松露意大利飯

香蕉窩夫

窩夫外脆內軟,雪糕可以選擇兩種口味,一次過滿足雙重慾望
2016-01-30
2016-01-31 427 浏览
行完觀塘D OUTLET 順便想食埋野, 今次試下呢間CAFE 一入到去好開揚, 地方好大, 裝修都好新淨唔似係工廠大廈MENU 有好多野食, 除左午餐之外都有D甜品同埋野飲既然黎到, 一定要叫番D signature 野嘅! 所以我地決定試下呢個好特別嘅TEA SET - 鳥籠!鳥籠上面有七種野食 - 士多啤梨牛奶布甸, 紅豆蛋糕, 雲呢拿海綿蛋糕, 煙三文魚三文治, 芝士火腿多士, 大蝦沙律, 同埋蘑菇酥盒。每款野食份量唔大, 兩個人食岩岩好!首先試下個蘑菇酥盒先, 仲係熱嘅! 個酥皮唔係好厚, 而且好足料, 有好多蘑菇係裡面好香~之後就食個大蝦沙律, 真係有好大隻蝦架! 仲加左少少酸辣汁係上面, 唔係好重香草味, 對於一個接受唔到迷迭香嘅人黎講係可以入口嘅!雲呢拿海綿蛋糕, 煙三文魚三文治同埋芝士火腿多士三樣野都係一口食物, 唔怕會好飽煙三文魚三文治一樣有個隻酸辣汁, 好開胃; 而芝士火腿多士就熱食黎嘅, 多士好脆, 芝士唔係好多唔會好滯最後食埋士多啤梨牛奶布甸同埋紅豆蛋糕, 紅豆蛋糕係硬身嘅, 有少少似芝士蛋糕但唔係好重芝士味士多啤梨牛奶布甸都係挺身嘅, 唔會好水, 同埋夠哂

一入到去好開揚, 地方好大, 裝修都好新淨唔似係工廠大廈
MENU 有好多野食, 除左午餐之外都有D甜品同埋野飲

士多啤梨牛奶布甸都係挺身嘅, 唔會好水, 同埋夠哂凍又好重牛奶味! GOOD!
除左咁豐富嘅TEA SET 之外, 當然又飲下野啦~ 我地叫左兩款熱飲, 一個係檸檬草花茶, 一個係水果茶~
花茶用蠟燭座住KEEP 住個溫度, 而且杯細但係個POT好大, 好抵飲
 仲有好細心嘅一個POINT, 就係個茶煲咀加左一個鐵圈隔住D茶葉, 唔洗飲個時成口茶葉
水果茶用左五款水果, 好香, 同錫蘭紅茶好夾, 而且糖漿係另外上, 可以自己調教甜度, 唔錯!

咁多野食, 加埋三百蚊有找, 好抵食!

2016-01-30
  • 鳥籠TEA SET
  • 水果茶
2016-01-28 452 浏览
愈黎愈多餐廳開係觀塘工廈 有啲既食物質素分分中好過好多賣地區賣鋪租既餐廳!今日試左一間係駱駝漆大廈新開既cafe - L's Land Cafe係地鐡站行五分鐘就去到 都幾易搵幾方便門口好田園入去去第一個感覺係 好舒服好有空間感 天花掛左好多綠葉同小燈泡 首先上dinner set 既湯同包 蒜蓉包好脆好香 湯如果creamy啲就好喇加左$38煙三文魚沙律 新鮮就新鮮喇 不過我本身唔係太鐘意沙律落好多醬 如果可以揀黑醋/醬另上就更好!再加$88就有四隻加拿大生蠔 其中兩隻脹卜卜好飽滿 海水味唔重 反而更食到蠔既鮮甜 主菜 - A5和牛配薯蓉 咁靚既賣相已經令食慾大增!表面煎香 入口即溶一啲都唔韌 美中不足係係有啲啲筋位 作為配菜既薯蓉一啲都唔馬虎 好香好滑 入面仲加左啲煙肉粒增加口感另一個主菜- 三文魚扒併黑松露意大利飯意大利飯既黑松露唔係太夠 好彩塊三文魚煎得岩岩好 唔會乾/老左 為成個主菜爭番氣同朋友都想飲水果茶 所以點左二人份 點知....一上枱嚇親!份量多到五個人share都得!下次下午茶黎點慢慢飲都應該飲到成日呀! 杯杯倒出黎都有好多生果粒 擺左半個鐘度都keep到熱架 雖然

係地鐡站行五分鐘就去到 都幾易搵幾方便

門口好田園
入去去第一個感覺係 好舒服好有空間感
天花掛左好多綠葉同小燈泡

首先上dinner set 既湯同包
蒜蓉包好脆好香 湯如果creamy啲就好喇

主菜 - A5和牛配薯蓉
另一個主菜- 三文魚扒併黑松露意大利飯
同朋友都想飲水果茶 所以點左二人份 點知....
杯杯倒出黎都有好多生果粒 擺左半個鐘度都keep到熱架
雖然好飽 但都忍唔住試左兩件cakes

前 - chocolate cake 好濃好滑既朱古力😍
後 - blueberry cheesecake 芝士味好重 岩晒最鐘意cheesecake既我
L's land cafe既食物、環境、服務樣樣都好出色 下次要同多幾個friend一齊黎 因為佢menu上仲好多野食都好吸引好想試晒佢😍😍😍

2016-01-27
2016-01-24 468 浏览
今日同粉絲食左個急TEA,諗住接左粉絲放工有D時間HAR下, 再約其他朋友DINNER,原以為有好多時間,點知…食嘢食得咁急都係第一次~!之前粉絲黎過呢間店一次話唔錯,稍作推介~見咁情況,就決定一試~諗住飲杯野姐~6點左右上到去清清閒閒,可能未到晚飯時間LA~我地喺門口望左陣,有位服務員哥哥就出黎招呼我地,我地最後就入去搵個位坐呢到環境真係一流~有好多花草的擺設,枱同枱之間唔會擺太近~令人感覺好舒服,而且分有綠色區同木色區,令客人有唔同的觀感的享受~可見店主下過一番心思,門口放左個甜品櫃,真係打中左我的要害~貨色樣子唔係咁精緻,睇落有點普通我問服務員哥哥甜品係咪自家制,我覺得如係自己制的話,我再黎的興趣會大D哥仔答得知吾以對,話係師傅整,我再講係咪你地舖頭的師傅整?佢就一面無奈冇再回答,呢刻我都一面無奈~坐底左望下個餐牌~服務員話下午茶已經過時,而家係晚飯SET~喺呢個時候我地突然醒覺, 原來時間無多了(小食時間大約只有30分鐘)~所以好快就決定了食乜野我點左個佢地推介的藍莓芝士蛋糕,粉絲就點左杯玫瑰拿LATTE同一份窩夫之後我地就閒聊同等,粉絲就喺呢個時間去左個洗手間,亦就喺呢個時候
6點左右上到去清清閒閒,可能未到晚飯時間LA~

哥仔答得知吾以對,話係師傅整,我再講係咪你地舖頭的師傅整?
佢就一面無奈冇再回答,呢刻我都一面無奈~
所以好快就決定了食乜野
之後我地就閒聊同等,粉絲就喺呢個時間去左個洗手間,
亦就喺呢個時候,服務員哥仔就過黎問我頭先點左份乜野窩夫…係雜果定係乜乜~
噢~噢~噢~問我..??我心諗 -> 我點會記得啊~我唔係做落單又唔係點單那位~
於是我就叫佢等主角出黎再問一下~我心諗 ->哥仔你在玩我嘛~我地有點趕時間啊~
最後粉絲回來, 服務員哥仔就再了解一次,原來粉絲點了香蕉窩夫,
服務員哥仔即時回話~不好意思.今日冇香蕉…要其他好嘛?!
在這短短一分半分鐘的對話,己令我心中已有點著急~
冇几耐~有嘢上枱了~,
藍莓芝士蛋糕 –蛋糕本身份量適中唔會太大件,則邊有大大個用蕉糖漿畫的圖案伴碟, 開動了~!蛋糕面的藍莓漿味道一般,唔會太甜,配合芝士味唔會太濃的芝士蛋糕,食落確實冇咩驚喜,可能我本身對芝士蛋糕的要求偏向重口味多D~所以感覺點失色!對於伴碟,我覺得用咁甜的蕉糖漿的話,味道反而有點喧賓奪主,但如預客人唔食糠漿的話,會有點浪費,相信亦唔會係廚師的心意…
玫瑰拿LATTE – 嗯~可能我地唔係美少女~所以咖啡的拉花睇落一般,如果係主打CAFÉ又做拉花的話~可能係新手的作品~上面有兩片玫瑰花辮,感覺有點慳家~HA! 我問粉絲味道如何,佢就講左句唔係太特別,一般 LA咁~見佢咁回應~我相信真係好一般
等了又等~窩夫仲未上枱,我地想食物們一齊拍個照啊~叫服務員哥哥過來了解,
佢回答話窩夫係即叫即整,所以需要一D時間~噢~OKOK,由於冇乜時間.我地唯有食住等~
再等多陣~終於上場了~!
草莓窩夫 – 即點即整的出品,上枱時份量同擺設都唔驚喜, 窩夫上的CREAM同雪糕冇溶化的跡象,切少少窩夫入口,切入時感覺好重粉,好硬身,入口就一D都唔香唔熱又唔脆~只有微暖,冇左一啖窩夫一啖雪糕那種一冷一熱的效果~嗯~確係有點失望..
唔夠5分鐘就清晒枱面食物跟手埋單~只有咁短時間,可能我地只點飲品會好D~下次自己會注意~找數時服務員哥哥一邊找錢一邊問及我地對蛋糕的意見,亦有分享佢地舖頭未來的展望…可見佢地相當重視客人的食後感,由於時間有限,我地只能草草回答~真有點不好意思…
臨走當然要去一去洗手間~真係不得了~洗手間外表乾淨整潔,亦有綠色清新的裝潢,全自動電子厠盆,則邊有著一大排的按鈕,起初真係唔知禁邊個先啱~玩左一輪先知道點用~我認為為方便不同的客人,雖然話有圖示,如喺按鈕則邊有著中文指示會更好~!
總括黎講..慢工出貨,環境感覺寫意,絕對係KILL TIME 食氣氛的好地方~!!今次係我被KILL TIME ..
HA~~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
2016-01-19
2016-01-23 436 浏览
最近工作很忙碌,想搵個可以輕輕鬆鬆既地方食個飯朋友就介紹左我去觀塘呢間以森林為主題既餐廳食枱上會擺放花,讓人有種放鬆心情食飯既感覺值得一讚的是冷氣位置特意安裝一塊板,讓冷氣的風唔會直接吹到客人真係好貼心呀!餐包餐包有好濃既牛油味,都算軟熟烤紐西蘭羊骨扒件鮮薯茸估唔到cafe都有如此好既水準,羊扒生熟程度剛好中間仲係呈粉嫩既顏色,羊扒帶點羊羶味同帶點肥膏所以食落去好腍身,唯獨醬汁錯配了,扣左少少分但整體味道係唔錯既!飲品就叫左杯rose latte跟餐叫可以減$20,都幾抵!拉花幾靚,而且咖啡師傅技術唔錯,因為飲到底拉花仲仍然保持到味道方面咖啡味就一般,不過勝在玫瑰味好香有種令人心曠神怡既感覺!
最近工作很忙碌,想搵個可以輕輕鬆鬆既地方食個飯
朋友就介紹左我去觀塘呢間以森林為主題既餐廳食

枱上會擺放花,讓人有種放鬆心情食飯既感覺
真係好貼心呀!
餐包
餐包
餐包有好濃既牛油味,都算軟熟

烤紐西蘭羊骨扒件鮮薯茸
估唔到cafe都有如此好既水準,羊扒生熟程度剛好
中間仲係呈粉嫩既顏色,羊扒帶點羊羶味同帶點肥膏
所以食落去好腍身,唯獨醬汁錯配了,扣左少少分
但整體味道係唔錯既!

飲品就叫左杯rose latte
Rose Latte
跟餐叫可以減$20,都幾抵!
拉花幾靚,而且咖啡師傅技術唔錯,因為飲到底拉花仲仍然保持到
味道方面咖啡味就一般,不過勝在玫瑰味好香
有種令人心曠神怡既感覺!

2016-01-23 357 浏览
今日去到朋友介紹既一間工廈cafe , 講真平時好少去觀塘搵食,但呢間餐廳回頭率極高! 一定會再黎! 一入去,嘩!好靚!以森林佢主題,感覺好舒服!周圍都係綠色的! happy week set dinner 叫左肉眼扒同意大利飯 加$88 有4隻生蠔!超抵呀!生蠔大約手掌咁大隻!新鮮!好甜!海水味亦好正!一定要加! 仲加左一份鵝肝!$48 鵝肝好厚,一切落去d油滲晒出黎!蒜容包好脆!同鵝肝好夾!可話係齒頰留香!! 肉眼份量亦好大,好厚!脂肪分佈均勻,牛肉靚,絕對不是廉價冷藏牛, 個人喜愛不太熟,3成已足夠!煎熟脂肪,肉仍是有血,煮得剛剛好! 配菜亦好味! 意大利飯食得出係改良左的,因為當中無生米咁硬,改良是好的!迎合香港人口味!至少我好滿意!每粒飯都沾滿醬汁!不錯!! 水果茶,一人份影相呃like一流,鮮果多,同茶好夾,大大杯!飲完仲有得食返d生果! 好喜歡呢個茶! 香橙沙冰加入牛奶!香滑!好靚! 自家製的蛋糕!留待下次再試!因為我知道我是一定會再來的!另一提,服務很好,工廈亦能比到好大驚喜!讚!!
今日去到朋友介紹既一間工廈cafe ,

講真平時好少去觀塘搵食,

但呢間餐廳回頭率極高!

一定會再黎!
一入去,嘩!好靚!

以森林佢主題,感覺好舒服!周圍都係綠色的!

happy week set dinner

叫左肉眼扒同意大利飯
加$88 有4隻生蠔!

超抵呀!生蠔大約手掌咁大隻!

新鮮!好甜!海水味亦好正!

一定要加!
仲加左一份鵝肝!$48

鵝肝好厚,一切落去d油滲晒出黎!

蒜容包好脆!同鵝肝好夾!

可話係齒頰留香!!
肉眼份量亦好大,好厚!

脂肪分佈均勻,

牛肉靚,絕對不是廉價冷藏牛, 個人喜愛不太熟,3成已足夠!

煎熟脂肪,肉仍是有血,煮得剛剛好!

配菜亦好味!

意大利飯食得出係改良左的,

因為當中無生米咁硬,

改良是好的!迎合香港人口味!

至少我好滿意!

每粒飯都沾滿醬汁!不錯!!
水果茶,一人份

影相呃like一流,

鮮果多,同茶好夾,

大大杯!

飲完仲有得食返d生果!

好喜歡呢個茶!
香橙沙冰

加入牛奶!香滑!

好靚!
自家製的蛋糕!留待下次再試!

因為我知道我是一定會再來的!

另一提,

服務很好,工廈亦能比到好大驚喜!

讚!!
  • 水果茶
2016-01-21 415 浏览
朋友介紹說這裡環境及食物都不錯,所以特別過來試吓!這裏嘅空間很大,一進來給人一個很舒適嘅感覺!天生上亦掛有很多綠色嘅裝飾及吊飾!枱同枱之間亦都好闊落!而且劃分咗唔同嘅區域,以唔同季節來劃分!分別有春、夏、秋三個區域,可以容納唔同人數包場!每個區域都設有projector 同 board games !其中一間房有間小木屋!好特別!仲可以唱卡拉OK添!每台都有唔同嘅擺設裝飾,很有心思!是日晚餐嘅選擇!餐牌都有片樹葉做裝飾!三文魚凱撒沙律煙三文魚帶有少許煙燻香味,香口鮮嫩口感結實,有微微嘅海水鹹味!與凱撒沙律很配合,再配上帶有微酸的沙律汁,清新開胃!今日嘅餐湯係蕃茄雜菜湯!這個湯有蔬菜嘅清甜味再帶有番茄味,而且用上很多蔬菜吸煙肉,味道豐富!蒜蓉包有很濃的蒜蓉牛油味,而且亦考得很香脆!我仲叫咗鵝肝多士,我剛有半隻手掌咁大件!而且差不多有1.5cm厚度,十分肥美!而且煎得外脆內軟,食起嚟剛味道甘香、濃郁十分鮮味!美國極黑豚肉拼扇貝黑豚肉肉質鮮嫩、有彈性,豬味濃郁,而且黑豚肉較一般豬肉帶點甜味,不點漿汁也很好味!扇貝;味道鮮甜,雖然已經烤過但仍帶點海水的味道!另外薯蓉亦都花了點心機,加進了煙肉,
朋友介紹說這裡環境及食物都不錯,所以特別過來試吓!
這裏嘅空間很大,一進來給人一個很舒適嘅感覺!
天生上亦掛有很多綠色嘅裝飾及吊飾!
枱同枱之間亦都好闊落!
而且劃分咗唔同嘅區域,以唔同季節來劃分!
其中一間房有間小木屋!好特別!
仲可以唱卡拉OK添!
每台都有唔同嘅擺設裝飾,很有心思!
是日晚餐嘅選擇!
餐牌都有片樹葉做裝飾!
三文魚凱撒沙律
今日嘅餐湯係蕃茄雜菜湯!
蒜蓉包有很濃的蒜蓉牛油味,而且亦考得很香脆!
我仲叫咗鵝肝多士,我剛有半隻手掌咁大件!
而且差不多有1.5cm厚度,十分肥美!
而且煎得外脆內軟,食起嚟剛味道甘香、濃郁十分鮮味!
美國極黑豚肉拼扇貝
扇貝;味道鮮甜,雖然已經烤過但仍帶點海水的味道!
另外薯蓉亦都花了點心機,加進了煙肉,所以除咗有薯蓉嘅味道仲有一點煙肉嘅油香同鹹味!
雜莓窩夫
窩夫外面香脆、內裡煙韌,有d似食雞蛋仔嘅感覺!雪糕我叫咗牛奶味同芝麻味,雪糕都好幼滑,芝麻味仲好似食緊芝麻糊咁!
餐飲叫咗壺頗特別的西番蓮葉花茶,我也是第一次試到這款花茶。味道其實有點似夏枯草,不過很香甜、很重的回甘味!而且飲得出是天然的,之後睇返資料,原來西番蓮葉可以舒緩痛症同失眠!
呢度嘅飲品同甜品選擇都唔少!下次可以試吓個TEA SET!

2016-01-18