2010-10-23 7 浏览
這是我第五次到來這間酒店食午饍,午餐可以單吃沙律吧,個人認為都夠飽,開幕時有七折,現在仍有七五折。現境很好,感覺地方寬敞,現代簡約的設計,微弱的燈光只照射著食物,每天都都多人,可能覺得很貴吧﹗八十元一個lunch。食物方面,沙律有七八款,全是素食,多種的菜,當中也包括薯仔沙律和羅絲粉。肉方面,前些日子有煙三文魚,現在只有凍肉腸及裙邊。本人最喜歡它的湯,每天都不同,全是菜或菇湯,很特別。如覺得不足夠,可外加主菜,不過就是上百元。甜品方面很有水準,尤其是朱古力蛋糕,其他甜品當然也不俗,都有十多款。這間餐廳適合一個月來一次,清新的疏菜作為清腸胃最適合不過。
肉方面,前些日子有煙三文魚,現在只有凍肉腸及裙邊。
本人最喜歡它的湯,每天都不同,全是菜或菇湯,很特別。
如覺得不足夠,可外加主菜,不過就是上百元。
這間餐廳適合一個月來一次,清新的疏菜作為清腸胃最適合不過。
2010-10-20
  • 朱古力蛋糕
2010-10-21 10 浏览
有日打算去海浪公園玩下,順便試一下這南區如心酒店. 所以要了一個一泊兩食的pakage. 服務上還是中規中矩,佈置簡約...坐得舒服的. 但以食物而言很多只能說有其觀感而失卻靈魂.先來一點生魚片,新鮮的種類也算多..但吞拿魚的味道雪死了劍魚的邊根真的咬不開.凍甲貝類~手皮大的花蟹,藍貝的可食性很高...有鮮味的. 可是...長腳蟹大隻有肉但無味. 灰啡色的蟹挾用一番努力換來無味又鞋的味道好不化算.沙拉冷盤類....可陳;提子起司串算可以.大盤有燒牛肉...牛肩胛,要做得好又要低成本,好難. 這裡造的很乾雖有肉味但要同塊牛切幼條.今天沒這個耐心. bbq 的羊反而幾好,銀鱈也好.皇帝蟹配給不了. 只好投注到即製湯烏冬...飽肚又好食. 香港仔魚蛋?:甜品樣樣有,沙巴翁很好吃. 起司餅也好....這個叫超額完成. 咖啡茶也包,但也很笑話...要檸茶先來錯水,再來就無檸...咖啡就沒來糖和cream.可能一向對自助餐有編見...如果要排半個月用三百多換一個沒精沒彩的一餐.....呀.....

服務上還是中規中矩,佈置簡約...坐得舒服的.
但以食物而言很多只能說有其觀感而失卻靈魂.

最好

凍甲貝類~手皮大的花蟹,藍貝的可食性很高...有鮮味的.
沙拉冷盤類....可陳;提子起司串算可以.

真係好睇唔好食

又苦又臭。。。但真係即開

只好投注到即製湯烏冬...飽肚又好食.

香港仔魚蛋?

有型無實
$300+ (晚餐)
最好
2010-10-15 21 浏览
晚餐時段6:30-9:30,我同朋友早左2-3個字去,waitress叫我地入去座到6:30先開始...食物款式唔少,好多都好好味,連我平時唔點食海鮮都覺得d海鮮好鮮甜@0@另外d waitresses收碗碟好快手,唔怕張枱無位~
2010-10-12
好味海鮮
餐廳送每人3隻鮑魚,我同朋友都覺得橙紅色個隻都好食
甜品櫃,有專人拎出黎,好彩我地去個日係平日唔使點排隊
呢5樣都推介,分別係吉士布甸,牛奶布甸,藍苺芝士慕士,法式泡芙同木糠布甸
  • 龍俐魚柳
  • 咖哩
  • 多款甜品
2010-10-02 10 浏览
聽講幾好味, 半個月前訂枱, 抱住好大期望, 點知有D失望, 除左覺得刺身新鮮好味, 同埋主菜鮑魚(有三隻三款煮法), 其他只係一般, 如果無折的話唔抵食. 朋友之前食過讚不絕口, 佢都話今次巳經無咁好食. 不過勝在環境坐得舒適. 無左鮮甜的帶子刺身(好失望). 主菜鮑魚刺身
無左鮮甜的帶子刺身(好失望).
主菜鮑魚
刺身
2009-10-30
  • 刺身
2010-09-23 46 浏览
今日同爸媽去試下個Lunch Buffet, 有5個主菜任揀, 大約$138 - $188.今次我地揀O左3款菜式(茄汁意粉), (雜扒配薯菜), (燒汁雞胸配薯菜)佢地個薯菜一律都係薯條, 但今日食O個雜扒就比較麻麻, 牛扒太熟、豬扒乾身, 但雞扒同腸仔都OK…. 意粉幾入味, 都算唔錯, 個雞胸幾好, 算滑.甜品種類夠多, 仲有專人服務. 本人推薦的甜品是朱古力慕士蛋糕。好好味

麵包條幾好食
2款冷盤, 都OK
沙律菜夠新鮮
甜品都幾多種類
主菜 - 1
主菜 - 2 (雜扒)
主菜 - 3 (雞胸肉)
連蛋散都有!!!
2010-09-23
麵包條幾好食
2款冷盤, 都OK
沙律菜夠新鮮
甜品都幾多種類
主菜 - 1
主菜 - 2 (雜扒)
主菜 - 3 (雞胸肉)
連蛋散都有!!!
2010-09-21 41 浏览
之前無意中發現原來黃竹坑度開咗間新酒店,當然第一時間睇吓有無咩嘢啱食啦!適逢得知酒店嘅自助餐原來做緊七折,所以死搵爛搵終於搵到個期去試一試。 其實有好大期望,因為好多介紹都話呢度主打係海鮮,而我又相信酒店本身真係有地理優勢,會提供靚海鮮,所以一開始時,我同Birdie就分頭行事,我負責攞刺身,佢就負責掃海鮮。先嚟食刺身,值得一讚嘅係平時真係好少見酒店會有咁多刺身供應,分別有三文魚、吞拿魚、鯖魚、櫻花魷魚、墨魚、八爪魚、鱆紅魚、油甘魚、希靈魚、北寄貝同甜蝦。嗰個刺身櫃的確好吸引,而刺身嘅質責亦相當高,款款都鮮甜味美,絕對係靚貨。唯一唔好嘅就係如果想要刺身的話,就麻煩排一排隊,因為要等師傅切比你嘅,所以都嘥咗啲時間!之後,滿心歡喜咁迎接我哋啲海鮮,是晚嘅海鮮有麫包蟹、花蟹、長蟹腳、蝦、翡翠螺同青口。Birdie第一時間試翡翠螺,食咗之後已經大叫無味,跟住我都試試時,發覺除咗有咬口外,真係一啲鮮味或甜味都無,勁失望!之後再試麫包蟹,一開時發覺啲肉奇削,而且無乜肉食,感覺有啲唔新鮮。其後到食長蟹腳時,情況完全一樣,唔知係咪溶雪溶得太犀利,連蟹本身嘅味道都無埋。席間我哋聽到有人話青口得,咁我哋當

,跟住我都試試時,發覺除咗有咬口外,真係一啲鮮味或甜味都無,勁失望!之後再試麫包蟹,一開時發覺啲肉奇削,而且無乜肉食,感覺有啲唔新鮮。其後到食長蟹腳時,情況完全一樣,唔知係咪溶雪溶得太犀利,連蟹本身嘅味道都無埋。席間我哋聽到有人話青口得,咁我哋當然唔會放過試吓嘅機會啦,誰不知一擺落口之後,完全唔覺得有咩特別,都係屬於淡而無味嘅一族。成晚最好嘅海鮮我諗係蝦喇,雖然無膏,但係叫做最似樣!

因為見到雜誌話呢度啲咖喱好食,於是乎平日食自助餐唔會試熱食嘅我都攞咗少少嚟試,咖喱主要有三款:泰國青咖喱雞、越式咖喱海鮮同埋印度咖喱羊。其實三款咖喱真係各有特式,亦頗正宗,但係可惜嘅係只得微溫,感覺有啲嘥咗!

是晚贈送嘅主菜有蒸野生海斑同埋阿拉斯加蟹,念著出面好少食到野生海斑,我同Birdie都選擇咗佢。條魚比我哋想像中大,其實肉質的確唔錯,但係唔知點解都係唔夠熱,都未食到一半已經凍晒咁濟。配襯嘅豉油其實帶甜,理應可以帶出魚嘅鮮味,但係唔知點解放咗落條魚度時,啲豉油變得好淡。咁好嘅食材,但係就係比旁邊嘅嘢影響咗,確實係要扣分。

成晚另一樣比較深刻嘅就係爐端燒,我揀咗牛同銀鱈魚。牛扒本身係靚嘢,所以食起嚟時有肉味得嚟又唔會乾身,肉汁都幾澎湃,抵讚。而銀鱈魚嘅魚皮就燒得卜卜脆,不過銀鱈魚本身帶膩,不能多食。

我諗唔少人嚟LIS度試都有啲因為佢出名多甜品,無疑,甜品嘅選擇的確唔少,但係當然無八十幾款咁多啦!不過並唔係款款甜品都做得咁出色,試過牛奶布甸、芒果布甸、杏加栗子奶凍、乳酪雪糕,梳乎里……其實好多都無乜味,例如芒果布甸實得嚟味道又唔吸引、牛奶布甸都不及坊間上買到嘅幼滑香口。唯獨如果鍾意食栗子嘅,就一定會鍾意杏加栗子奶凍,因為用咗好多栗子蓉外,味道亦幾濃。

至於服務方面,除咗有位四眼哥哥做嘢有啲熱誠外,全間餐廳(包括負責攞甜品嘅師傳、爐端燒嘅廚、切刺身嘅哥哥仔、所有樓面……)嘅職員個個都係口黑面黑,好奇怪!

雖然今次有七折優惠,但係折咗之後都要約$320一位,如果以咁嘅質素同服務嚟講,確係偏貴。所以應該都唔會再嚟呢度食自助餐
多款甜品
比較好嘅黃莓雲呢嗱栗子忌廉
無味嘅海鮮
多款刺身
微暖嘅海斑
2010-09-07
多款甜品
多款刺身
雜誌之前介紹過, 加上朋友試過後極力推薦, 因此我亦趁週末一到香港仔的Lis試一試這裡的dinner buffet. 這裡環境不錯, 雖然地方不算大, 座位數量也不算多, 但坐得頗舒適, 不會太過擠迫. 燈光方面比較暗, 亦因此增加了幾分情調, "拖友"撐枱腳最適合不過! 食品方面, 這裡雖然並不是我見過最多食品款式的一間, 但勝在冷盤、海鮮、魚生、沙律、熱盤、燒烤、粉麵、甜品樣樣有齊, 而且每款都做得不差. 先講冷盤, 款式多, 而且做得幾精緻, 味道亦非常不俗! 海鮮方面, 雖然沒有帶子龍蝦生蠔等昂貴貨式, 但其實選擇也不少, 例如有本地蟹仔、藍貝、蟹腳、麵包蟹及翡翠螺等, 全都新鮮非常. 沙律除了有數款之外, 亦像其他5星級酒店一樣有多款新鮮蔬菜及醬汁供人客自行挑選. 燒烤方面, 有多種不同食品供選擇, 如羊架、牛扒、斑塊、三文魚塊、扇貝等等, 雖然需要稍為排隊, 但亦算快, 而且味道都可以, 燒烤食品首推羊架. 餐廳有3款咖哩供應, 另有不同麵包、白飯及烤包供人客選配, 咖哩味道不比專門食咖哩的餐廳差. 魚生方面, 這裡供應的魚生種類可算豐富, 太約有10多種, 除了最普通的三

! 海鮮方面, 雖然沒有帶子龍蝦生蠔等昂貴貨式, 但其實選擇也不少, 例如有本地蟹仔、藍貝、蟹腳、麵包蟹及翡翠螺等, 全都新鮮非常. 沙律除了有數款之外, 亦像其他5星級酒店一樣有多款新鮮蔬菜及醬汁供人客自行挑選. 燒烤方面, 有多種不同食品供選擇, 如羊架、牛扒、斑塊、三文魚塊、扇貝等等, 雖然需要稍為排隊, 但亦算快, 而且味道都可以, 燒烤食品首推羊架. 餐廳有3款咖哩供應, 另有不同麵包、白飯及烤包供人客選配, 咖哩味道不比專門食咖哩的餐廳差. 魚生方面, 這裡供應的魚生種類可算豐富, 太約有10多種, 除了最普通的三文魚、吞拿魚、八爪魚之外, 還有皇帝魚、北寄貝、希靈魚、"魚立魚"等, 全都很新鮮, 個人最喜歡希靈魚, 真的很鮮甜
! 熱盤方面, 款式不算多(只有數款
), 但都做得不錯, 當中推介石斑塊及炆牛脷. 甜品方面, 餐廳有一個甜品counter, 客人可從玻璃凍櫃中點選喜愛的甜點, 侍應會從凍櫃中取出來給客人, 另外, 餐廳還有朱古力噴泉、"梳乎里"及乳酪雪糕供應, "梳乎里"一般啦, 乳酪雪糕則十分不錯
!

總括來說, 這餐廳雖不及其他5星級酒店般提供超多款食品, 但以食品質素來說, 可以說是十分好吃(因大部份的食品都好吃)
! 以這個價錢食到這麼多款高水準的美食, 都算幾抵, 就算地埋位置遠了一點, 也都值得推介
!
甜品counter
海鮮, 新鮮好吃, 首推蟹腳
精緻冷盤, 款式多, 味道好! 不容錯過!
壽司款式比一般自助餐多, 魚生而且新鮮美味
燒烤食品款式亦多, 不過則需排隊等候
其中一款主菜 - 清酒蟹腳, 味道特別
另一款主菜 - 清蒸鮮斑, 好吃!
3款不同咖哩, 各有特色!
精緻冷盤, 正!
新鮮海鮮, 正!
新鮮魚生, yummy!
甜品款式都算多, 而且太部份都不俗
2010-09-11
海鮮, 新鮮好吃, 首推蟹腳
精緻冷盤, 款式多, 味道好! 不容錯過!
壽司款式比一般自助餐多, 魚生而且新鮮美味
另一款主菜 - 清蒸鮮斑, 好吃!
3款不同咖哩, 各有特色!
精緻冷盤, 正!
新鮮海鮮, 正!
新鮮魚生, yummy!
甜品款式都算多, 而且太部份都不俗
  • 清蒸鮮海斑
  • 各款精緻冷盤
  • 牛奶布丁
2010-09-04 41 浏览
黃竹坑名義上係一個工廠區,但當中十居其九都係喺大陸有廠的寫字樓同貿易公司。如果呢啲公司要喺附近搵一啲較像樣的食肆招呼客人都好困難。名人飯堂又執咗九年。御膳同南朗山街市一帶的熟食檔和御膳當然免問,最近的高檔食肆都喺陽明山莊或者淺水灣,不但遠,價錢亦貴得驚人。南灣海景酒店的LIS就好似專登為我地呢類公司而設。有次全公司上下同個客去呢度傾代理,一去到發現個代客泊車大堂起喺山坡,而隔離就係南朗山的工業大廈,十分鶴立雞羣。而一睇就知洗咗好多錢去搞裝修。可惜間LlS都幾難搵,皆因大堂太多電梯而又唔係部部都可以去到。LIS裝修和一般三四星級的咖啡廳差無幾,一坐底有一個女待應介紹這裏的自坐頭盤甜品 à la Carte 主菜套餐。頭盤在自坐枱上,可選擇的食物只有沙律、火腿、南瓜湯等,最觸目就是煙三文魚。每當有待應將新鮮三文魚拿出來,就會有一大班人蜂擁而至三分鐘內掃清光。眼見其他青菜乏人問津,繼而想到它們過了中午飯的命運心裏就浮現一種可惜感。沙律菜是新鮮的,南瓜湯雖粗糙但沒有難食的纖維,反而多了杏仁。咬碎了的杏仁和本身粗糙的湯可融為一體,增加香口感。可惜那裏冷氣太大,極速吹凍咗啲湯。而食咗一片煙三文魚就

LIS裝修和一般三四星級的咖啡廳差無幾,一坐底有一個女待應介紹這裏的自坐頭盤甜品 à la Carte 主菜套餐。頭盤在自坐枱上,可選擇的食物只有沙律、火腿、南瓜湯等,最觸目就是煙三文魚。每當有待應將新鮮三文魚拿出來,就會有一大班人蜂擁而至三分鐘內掃清光。眼見其他青菜乏人問津,繼而想到它們過了中午飯的命運心裏就浮現一種可惜感。沙律菜是新鮮的,南瓜湯雖粗糙但沒有難食的纖維,反而多了杏仁。咬碎了的杏仁和本身粗糙的湯可融為一體,增加香口感。可惜那裏冷氣太大,極速吹凍咗啲湯。而食咗一片煙三文魚就知抵咁多人去掙。煙三文魚有小小香口的油,而偏淡。煙三文魚切得厚,絕不會像出面其他酒店的“煙三文魚紙”,入口即“溶”,要學牛嚼牡丹一樣將好多三文魚紙放入口才食得出陣味。

之後 à la Carte 主菜可選鴨肉螺旋粉,西式飯豬排等。兩味菜都十分普通,但上菜好快,可能是整好叮熱的。粉汁偏小,食晒碟底是乾的。

雖然我們枱的女待應一睇就知係新人,但服待極周到,絕不會黑口黑面。例如會主動去廚房問西式飯是否就是西炒飯,一見冇水就主動來斟,等等。好多五星酒店啲人都唔識呢啲野。

如有不足就係人手不絇。據聞當日只有一個女待應負責自動甜品吧,攞一個香蕉班戟或者芝士蛋糕都要七八分鐘,對趕翻公司的人是十分耐的。其實這酒店原先係為去海洋公園的大陸團而設,所以餐廳不會有黃竹坑的極速上菜速度,所以趕頭趕尾的人要諗清楚先好去。

在芸芸黃竹坑飯堂中LIS是一間鶴立雞羣的餐廳,雖然食物普通但坐得好“安樂”。如果唔信可以去翠華試吓,嗰到一個多油餐都要五十幾六十蚊,睇你坐耐啲有冇人嘈你?
2010-08-09
  • 煙三文魚
2010-08-19 931 浏览
最近發現返工經過既黃竹坑有間新酒店落成,就係L'Hotel Island South,再上網search下有冇做buffet,原來做緊「南灣海洋鮮味自助晚餐」兼有promotion discount,甘就上個星期同屋企人去試下順便享受一下家庭樂果晚入到間酒店(P3 Floor)就係個甜品雪櫃,裡面d dessert真係好精緻。入到去坐低,梳化加埋個腰枕都好舒服,而且環境夾燈光都幾有格調,10分滿分可以俾佢7分食物方面,由於推廣期內惠顧自助餐的客人可獲贈一客原條野生海斑,或可選擇送贈的阿拉斯加皇帝蟹腳(以日本清酒西洋蒜烹調)。故此看見每人枱面上都有條海斑,就好心急同侍應落order,由於條魚是即叫即蒸,所以係等既時候我地就去掃場啦刺身:種類都有六款左右,三文魚鮮甜。串燒:有牛扒、羊架、翠玉瓜、茄子、蝦等,味道不錯,尢其是牛扒個汁,好味又好夾湯類:有2款湯,中式and西式,西式既磨茹湯super yummy呢熱盤:食物有,香芒豬柳、炆雙菇、牛仔骨,白汁意粉,就係只得呢4款,而全晚都係不斷refill番呢4款從來都無轉過其他款式,所以款式較少,雖然經常refill,但因為唔會轉款,所以行完幾

刺身:種類都有六款左右,三文魚鮮甜。

熱盤:食物有,香芒豬柳、炆雙菇、牛仔骨,白汁意粉,就係只得呢4款,而全晚都係不斷refill番呢4款從來都無轉過其他款式,所以款式較少,雖然經常refill,但因為唔會轉款,所以行完幾次見到都有d悶。

咖哩:印度黃咖喱、泰國青咖喱、海南海鮮咖喱,有不同的辣度、配菜,另有絲苗白飯及印度烤餅可供配搭,三隻咖哩味道都幾正

沙律:可以用差字形容,只有薯仔沙律、通粉沙律,自己配搭的亦只有幾款菜,連粟米、紅腰豆、提子干、洋蔥都無呀! 所以真係幾差。

冷盤:有四款特色小食- 蝦沙律杯、蟹柳拼冷麵、三文魚層層疊、什麼火腿拼蜜瓜,呢四款味道都唔錯,係什麼火腿有筋,好難嚼。另外仲有幾款火腿、凍豬手片同埋煙三文魚。

海鮮:源源不斷咁補充長腳蟹,磥等等既海鮮,但款式唔多。

水果: 只得四款- 新鮮菠蘿、西瓜、哈蜜瓜同埋蓮霧。

甜品: 之前睇網上睇話有成80款,但當日唔見有wor,有穩陣既new york cheese cake,各款mousse cake,不過mousse cake全部都唔係咁好味!另外仲有木糠布甸,焦糖布甸,呢2個都幾好味,有朱古力噴泉,蛋散,仲有2款乳酪ice-cream,但就連最basic既班戟都無!梳乎里都有不過次次行過去都無,原來要預早同師傅講定佢下轉先會焗你果份,因為佢有2部機,每部放4個,所以每次只能出爐8個,最後試了1個,但原來味道係無想像中咁好!

至於甜品呢方面,因為d甜品係放落櫃度既,所以每次都要排隊叫師傅拎的,而呢點亦都係是次我們全家人一致認為最唔好之處喇!因為大家好期待既甜品,自自然然就會好貪心好多款都想試而每款都拿一d咁嘛^^ ,不過因為每次都要經師傅先拎到,而且有時亦要排隊,加上我今日個師傅又唔係好耐煩咁,我叫完個cheese cake再叫佢要多件mousse cake,本身我仲想叫佢要個布甸但見佢個樣都幾黑面咁,所以我就無叫到而只係拎左2款,之後講番個case比屋企人聽原來大家都有一樣既同感,就係拎甜品拎得唔夠盡興喇!雖然佢係無限制,師傅亦都無講明只限拎幾多款,但每次排到自己都比成條隊既人睇住你叫邊幾樣同幾多款既時候,好自然係會感到尷尬而唔能夠盡情享受!不過呢點都係我同屋企人既感覺同意見啦!始終各人都有唔同既喜好嘛!^^

最後,其實最值得一讚的就是那道送既原條野生海斑(可以選擇要阿拉斯加皇帝蟹腳),我地4個人要左1道蟹腳,蟹腳就叫完之後好快就到左啦,味道就普通喇,至於另外3道都要海斑,因為可能蒸要需時,所以大約係食既途中約45mins左右就送來啦,每人1條都好大條,每條8兩,好新鮮,好好味,我地全家人都好滿意呢條魚,哈哈。尤其係媽媽,因為本身媽媽唔好生冷食物,即係魚生,凍既海鮮同冷盤佢通通都唔食的,至於熱盤,因為只得4款而且完全無轉過其他款式,所以媽媽今晚其實唔係太滿意的,而佢自己亦話全晚最好味都係呢條魚架啦!所以大家如果會黎食呢個buffet的話就真係推介要送魚啦

總括而言或者呢道係黃竹坑對於好多人黎講比較遠同陌生,亦因為咁所以人流都唔算多,所以buffet供應既食物相對而言選擇亦比較少呢?不過呢度始終係新開所以依然有好多可以改善既空間,食物種類如果都不能增加的話,或可嘗試將那4道原封不動既熱盤,都從適當的時候轉換一下款式吧!因為始終相信,食物款式更多元化才能吸納更多客人呢!

總數:$1592(4位)
30% Discount 後 :$1114.4
另10%加一服務費:$159.2

Total :$1273.6
即每位原本398,呢家每位$300左右,7折的話是抵的,不妨一試啦

送既麵包
送既阿拉斯加皇帝蟹腳
薑蔥蒸野生海斑(推介^^)
curry
魚生新鮮
羊架
梳乎里not good
焦糖布甸好味=]
2010-08-11
送既麵包
送既阿拉斯加皇帝蟹腳
薑蔥蒸野生海斑(推介^^)
curry
魚生新鮮
羊架
焦糖布甸好味=]
  • 薑蔥蒸野生海斑,牛扒,咖哩
2010-08-08 35 浏览
知道此酒店新張期內buffet 做緊7折優惠加上又好近屋企, 決定今晚同老公一試優:- 座位相隔唔會太近, 有空間感; 加上燈光調較得暗, 適合撐枱腳- 魚生種類多, 除基本三文魚, 鯖魚, 北寄貝, 墨魚之外仲有希靈魚, 甜蝦, 大帶子, 新鮮又好味- 咖哩款式好多, 最重要仲有好多配料, 如蕃茄, 菠蘿, 提子乾, 青瓜粒等比你加- 甜品櫃形式, 比較企理; 以乳酪(有原味及香蕉味) 代替雪糕, 比較健康蛋糕一般唔算好甜, 不俗; 仲有近期好hit 以小玻璃牛奶樽裝嘅牛奶布甸, 好味道- 多款贈食, 先嚟麵包籃, 之後係清蒸海斑及煮蟹腳, 味道不俗- 食物refill 算快缺:- 侍應生手, 路過唔會收碟, 又或者成日落錯單, 加上其中一名侍應成日都匆匆忙忙咁跑嚟跑去, 令人感覺緊張- 食物種類唔多, 特別係熱葷- 贈食之一蒸魚蓖都無粒, 成場睇勻都無, 感覺爭啲- 是日梳乎厘只有綠茶口味, 唔甜之餘仲有啲苦澀味, 無乜口感, 比較差- BBQ同魚生位太多人輪候, 其實是晚只係坐咗7成人,都已經等至少15分鐘, 多人時真係唔敢想像總括而言, 此buffet 最大嘅優點只係就我腳如其
知道此酒店新張期內buffet 做緊7折優惠
加上又好近屋企, 決定今晚同老公一試

優:
- 食物refill 算快

缺:
匆匆忙忙咁跑嚟跑去, 令人感覺緊張
- 食物種類唔多, 特別係熱葷
- 贈食之一蒸魚蓖都無粒, 成場睇勻都無, 感覺爭啲
- BBQ同魚生位太多人輪候, 其實是晚只係坐咗7成人,
都已經等至少15分鐘, 多人時真係唔敢想像

總括而言, 此buffet 最大嘅優點只係就我腳
如其他食評所言, 如無折, 真係唔會幫襯囉
贈食一
乳酪雪糕
綠茶梳乎厘
多款生果
2010-08-05 11 浏览
昨天和男朋友在酒店住了1晚,試了這裡的自助餐,感覺還不錯。和好多地方不同,食物一件一件十分精緻,好看,味道也不錯,很新鮮,有點藝術感~酒店和餐廳都有無線上網,好方便~
2009-08-05
纪念日
種類多,也很新鮮~
款式多,且是現場切,很新鮮,不限量~
Staters好精緻,味道也不錯!
送條斑魚,超值~
環境都幾有feel,適合同男朋友來食:)
即時疏夫里,好吃~
甜品good
  • 清蒸斑魚(送),疏夫里,海鮮(北極蝦)
OK
2010-08-03 4 浏览
新酒店 Service : 4.5/5Food: 3.5/5Place: 3/5Location 2/5三百蚊來說是 ok 的熱盤, 燒物 ( esp 羊) 非常不錯海鮮主打反而較差Sashimi 都新鮮 gei~encore-able!P.S. To Holel: 收原價冇人會食嫁P.P.S Free parking for spending $500 above
2010-08-02
Sashimi
Main course 1
main course 2
Sweeeet
BBQ items! good!
noodles corner
  • 熱盤
  • 燒物
2010-07-27 265 浏览
星期日去左間新酒店L Hotel Island South食自助餐,朋友介紹(d嘢好食,新開張有折)不過地區遠左d 一入門口比個甜品櫃吸引目光,嘩嘩....再睇睇周圍環境唔錯,佢地安排左一處獨立房間比我地因我地有12人(幾好講嘢大聲d都唔怕)不過燈光暗左d.講返d食物 冷盤有: 蝦, 青口,田螺,亞拉c加蟹腳, 沙律,最正凱撒沙律(d菜好新鮮) 日式冷麵, 沙樂美腸, 巴馬火腿, 豬手, 魚生, 壽司....熱葷 : 燒牛肉, 即煎羊扒, 串燒, 銀雪魚 , 咖喱有印度同泰式,我like印度 加佢標明絲苗白飯(真是好吃軟硬剛好)還有些例牌燒骨, 菜, 魚.....甜品 : 雪糕, 芝士蛋糕, 朱古力mos士, 吉士布丁, 牛奶布丁, 木糠布丁(最好食), 綠茶蛋糕, 意大利芝士蛋糕 即焗梳乎里, 還有朱古力噴泉...另外每人有一份主菜 : 有蒸石班 一條(個人覺得怪怪地成條蒸魚,邊有人食自助餐食蒸魚) , 日式長腳蟹.是日每位約300元. 價錢for食物質數加環境好抵 (因剛開業不太多人唔使同人迫)個人覺得主菜 蒸石班應改其他如 高質數d牛扒or龍蝦or西式
一入門口
講返d食物

(真是好吃軟硬剛好)還有些例牌燒骨, 菜, 魚.....

個人覺得主菜 蒸石班應改其他如 高質數d牛扒or龍蝦or西式魚扒最緊要出面餐桌無的類別,
服務: 收嘢快,有禮貌.
地方闊,但獨立房燈光暗d
蝦新鮮,點這醬汁正