2023-04-04 59 浏览
我地今日叫佐好多野食呀,先黎係凱撒沙律,沙律有幾舊大椰菜花,每舊都有烤香過,但又唔會烤到燶晒好苦,啲菜仲好嫩,加埋啲麵包粒,乾蕃茄,都甜甜地,仲有啲芝士碎片,亦有啲橄欖油,撈埋一齊都好好食!呢個都算係前菜黎,係乾式熟成薄切油甘魚,油甘魚切得好薄,但又唔會切到爛晒,雖然薄但口感仲好好,魚肉好嫩,加埋啲橄欖油,更加滑,更加香,更加好味!呢個係湯黎,係龍蝦湯伴炭烤虎蝦,好濃龍蝦味,好稠好滑,直情有啲龍蝦油係度,好香,啲蝦又大隻,蝦肉又幾嫩,岩岩好!我地另外叫佐煙燻乾式熟成乳鴿,乳鴿用砂窩去煙燻,特別濃味,而且乳鴿嘅肉會特別嫩,有唔同嘅香草同香料去煙燻,味道好突出,好香!最後叫埋炭烤乾式熟成烏頭,烏頭同樣用咗好多香料去煮出嚟,有好多洋蔥蒜片,味道好濃,魚肉又好滑,唔會鞋口,啱啱熟嘅一條魚,口感味道都好好!
2023-04-04 61 浏览
我之前已經喺呢間餐廳度食過lunch,今次係第一次同老公過嚟食晚餐,覺得好好味,所以想同大家分享吓我食嘅呢④款嘢食‼️.•¨🌸🍓•.♬・:🌸🍓‧·* ♪♬🌸🍓 .•¨首先係✿烤茄子,佢嘅味道好濃郁,炭燒後茄子有咗微微焦香,加上醬汁更加開胃♡(๑♡ᴗ♡๑),十分好食。第二款係✿炭烤和牛牛舌,(˶ㅇᗜㅇ˶) ⑉♥肉質鮮嫩多汁,炭燒後表面微微有焦黑嘅色澤,味道十分道地,配上簡單嘅調味,令人食後回味無窮。第三款係✿羅勒蕃茄手工細麵,麵條係手工製作,質感十分彈牙,配上蕃茄醬汁同埋新鮮嘅羅勒葉,味道清新宜人,(♡〰️♡)食後口感舒爽。最後一款係✿手工柴火蒜蓉包,佢嘅包皮十分鬆軟,入口即化,包裏面嘅蒜蓉味道好濃郁,💗(⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷(⸝⸝ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷⸝⸝⸝)💗十分適合蒜蓉控嘅食客。總括而言,呢④款美食都十分出色,每一款都有佢嘅獨特味道同口感,值得大家一試。
.•¨🌸🍓•.♬・:🌸🍓‧·* ♪♬🌸🍓 .•¨

2023-04-03 52 浏览
忙碌工作過後,當然唔可以虧待自己!獎勵自己食餐好味嘅午餐,去Interval farmacy一定唔會令你失望🧚🏼‍♀️鍾意食牛嘅必食🥩炭烤USDA prime 西牛排,外層烤嘅色澤好靚,肉質中帶炭烤味道,咀嚼時能夠感受到牛肉嘅鮮美同油脂🫦伴碟嘅烤蒜頭同西蘭花都好有誠意,夾埋牛排食更好味⚡️唔食牛可以揀🐟油封三文魚,都係高質之選⭐️三文魚魚皮煎得香脆,魚油鎖緊喺魚肉之內,調味恰當自然🧂午餐嘅餐湯同沙律都係重點之一⚡️特別係沙律,部份沙律菜直接由餐廳內嘅種植櫃收割,所以每條沙律菜都爽脆清甜,好欣賞餐廳嘅心思呢💞
2023-04-03 41 浏览
同朋友聚會,嚟到呢間餐廳食晚餐,餐廳以自家種植香草為特色,所有嘅菜式都係用自家種嘅香草,非常新鮮食得好安心!烤茄子🍆呢個係烤迷你茄子,都係第一次食。烤茄子水份飽滿,清甜嘅茄子配上醬汁一齊食,味道非常好!炭烤和牛牛舌🐂一份四件嘅牛舌,非常厚肉。牛舌味道非常濃郁,外面烤到微微焦香,咬落去軟腍,炭烤過嘅嘢真係特別好食!羅勒蕃茄手工細麵🍝自家製嘅手工細麵非常爽口,好香蛋味,蕃茄新鮮嘅,有好濃郁嘅蕃茄味,食落去淡淡,蕃茄肉非常滋味,配以自家種植羅勒,清新又香°手工柴火蒜蓉包🍞呢個手工柴火蒜蓉包,用柴火烤製,食落去有陣陣好香嘅木香煙熏味,而且用上好多蒜頭,蒜蓉味濃郁,手工制麵包,煙煙韌韌,食落去好有口感,就算凍咗食多非常好味!
烤茄子🍆
炭烤和牛牛舌🐂
羅勒蕃茄手工細麵🍝
手工柴火蒜蓉包🍞
2023-04-03 30 浏览
其實好耐之前同朋友都嚟過呢間餐廳不過係食夜晚,咁我哋今次就過嚟食🤪🤪🤪晏就lunch set 都算幾抵,仲可以加湯同沙律🥳點單之前我仲問過啲職員,問佢地跟餐嘅嘢食份量會唔會縮小,但佢話同散叫一樣無縮水。🍕野菌及巴馬火腿薄餅🍕巴馬火腿香濃,加上野菌味道,配合清新的生菜,我認為是非常不錯的配搭,值得一試;薄餅(口感對辦,脆得來不失麵粉香。🍝意式肉醬大通粉🍝個意粉幾唔錯,份量不少又濃又香,好重番茄味,真係啖啖番茄蓉,滋味指數提升, 令人食指大動。🍤炭烤蒜香虎蝦🍤賣相好靚都好吸引,肉香四溢,用刀輕輕好容易切開, 看到內裡肉質保持嫰紅🌳炭火烤西蘭花苗🌳唔會烤到乾身!散發著香烤香氣,不消一會, 給我通通吃光了。侍應服務不錯的,唯獨是出面take reservation的那位差一點。這裡的環境不錯,玻璃窗透進自然光,很容易就在這裡打發好一段時間。
🍕野菌及巴馬火腿薄餅🍕
🍝意式肉醬大通粉🍝
🍤炭烤蒜香虎蝦🍤
🌳炭火烤西蘭花苗🌳
唔會烤到乾身!散發著香烤香氣,不消一會, 給我通通吃光了。

2023-04-03 19 浏览
餐廳位於薄扶林數碼港,環境企理乾淨,空間感比較舒服,光線明亮,配合植物營造出比較舒適的用餐氛圍,再加上朋友大力推介,所以就同男朋友嚟試吓晚餐👫🏻總共食咗四個菜式,分別係凱撒沙律、炭烤蘆筍、意式肉丸 同XO醬大蜆手工細麵,各有特色🤤首先凱撒沙律內有爽脆嘅羅馬生菜,清新爽甜,配上鬆脆的麵包塊同沙律醬汁,口感層次十分豐富。👍🏻其次炭烤蘆筍,顏色翠綠,充滿炭香,味道鮮甜,令人回味無窮。🤩接著意式肉丸,外層焦香,內餡完美的保存了食材原汁,彈牙美味,配上酸甜醬汁,非常開胃😍最後XO醬大蜆手工細麵,不得不讚麵條幼細有彈性,口感勁度爽滑,難得一遇。大蜆鮮甜美味,配上 XO醬,一食難忘🫶🏻總括而言,無論餐廳環境定菜式都屬高水平,十分推介,值得一試!

2023-03-30 44 浏览
嘩呢間餐廳好抵食呀!午市套餐,仲要送埋餐湯同埋沙律,沙律好清新。餐湯仲要係我最鍾意嘅忌廉湯上面仲有蒜蓉包🥳炭烤雞排係一款以雞肉為主要食材,經過特殊炭烤技巧烤製嘅美食。佢嘅外層香脆😳,內部多汁鮮嫩,口感豐富。下面已經配搭埋佢哋自家製嘅醬料,真係好好味🤩炭烤USDA prime西牛排係一種高級嘅烤肉料理,以USDA prime級別嘅牛肉為主要食材。經過炭烤之後,牛排表面形成咗美麗嘅焦糖色🤤,肉質呈現粉紅色,非常鮮嫩,而且好Juicy,入口即化。另外佢哋嘅醬汁配搭,令到味道更加豐富。整體嚟講佢哋嘅午市套餐都好食得過🤭

整體嚟講佢哋嘅午市套餐都好食得過🤭
2023-02-26 195 浏览
蔡瀾曾經介紹過,雖然好耐啦,但一直都冇試下,今天決定一探究竟。環境:乾淨企理,間隔寬敞,室內樓層高度感覺較高,空間感比較舒服,光線明亮,配合植物營造出比較舒適的用餐氛圍。食物:新鮮,Pizza必點,搭配餐廳種植的香草,加分好多。連平時苦苦地嘅火箭菜,都唔苦,香味好協調。服務:上菜速度正常。態度友善,而且有愛心(同寵物有互動),倒啤酒都好似香檳咁。唯一就係基本餐具🍴補充未及時,要提醒提供叉。整體好滿意,食物質素對應嘅價錢合理。

唯一就係基本餐具🍴補充未及時,要提醒提供叉。

整體好滿意,食物質素對應嘅價錢合理。
Confit  Sanlom  Fillet
Margherita  Pizza
Drunken  Clam
  • Margarita  Pizza
2023-01-31 296 浏览
好好禮貌既店員🥹🫶🏻一坐低就勁有耐心咁解釋點落單同埋是日餐湯係咩🥰好長既intro🫣🥰味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☄️lunch set - 煙肉菠菜意大利粉 $158(包餐湯//沙律)👉🏻講左個餐湯先 [☄️蘑菇忌廉湯]好濃好大碗❤️🫶🏻我唔中意菇都覺得好好飲!Perfect!!!!👉🏻到重頭戲了[☄️煙肉菠菜意大利粉]個sauce好好好好食!雖然我up唔出個sauce全部既材料 我估佢有🫶🏻蘑菇& cheese & 之後就唔知了😂但!!! 我只想講 個汁入面既所有材料都恰到好處🥰✨總結✨「食一啖好食 食多兩啖完全唔會漏食完一啖好想繼續食多好多啖❤️」🫶🏻份量都好足夠(Btw我唔係打手😂)

☄️lunch set - 煙肉菠菜意大利粉 $158
(包餐湯//沙律)

👉🏻講左個餐湯先 [☄️蘑菇忌廉湯]
是日餐湯

👉🏻到重頭戲了[☄️煙肉菠菜意大利粉]
個sauce好好好好食!
雖然我up唔出個sauce全部既材料 我估佢有
🫶🏻蘑菇& cheese & 之後就唔知了😂
但!!! 我只想講 個汁入面既所有材料都恰到好處🥰
煙肉菠菜意大利粉

✨總結✨
「食一啖好食 食多兩啖完全唔會漏
食完一啖好想繼續食多好多啖❤️」
🫶🏻份量都好足夠
(Btw我唔係打手😂)
2023-01-27
是日餐湯
煙肉菠菜意大利粉
2023-01-22 1887 浏览
行完瀑布灣就去左數碼港係MCL格離就係我地今晚book左檯既餐廳interval farmacy唔排除蔡瀾真係做好多廣告但佢介紹既餐廳睇完真係會覺得佢地有自己既特色好似呢間interval就係由對孖仔開辦仲有個集團名叫做twins kitchen片中話呢度好有特色首先有個由拿玻里運黎正宗pizza專用烤爐第二樣就係佢地個溫室入面植物自家種植真正做到farm to tableinterval仲有間康城分店但係烤爐同溫室都久奉我就未必會考慮頭先係門口都見到外面有座位雖然未至於叫做室外但都可以同寵物一齊坐而入面座位都好鬆動中間只有兩張大弧形bar檯側邊有bar檯係可以望住餐廳個自家溫室食野我地就坐梳化二人位張檯都好寬落餐廳有中英侍應可以用qr code落單亦都有張實體menu前後中英對照以手工意粉同pizza餐廳黎講呢間算係中間價位唔會太貴我地坐個位就睇唔到開放式廚房同個正宗火爐既廚房入面有師傅係度搓麵團食得多pizza就會覺得最簡單既margherita已經係好好食落單大約十分鐘就有得食賣相就幾靚仔同埋都薄身背面仲有佢地所講真火爐特有既豹紋蔡瀾條片有話佢地個爐係燒柴同炭所以真係有柴香味不過
行完瀑布灣就去左數碼港

可惜數碼港真係太遠
康城又無真火爐
想試多次都有少少難度
2022-08-07
$205.5 (晚餐)
牛面肉長通粉
食個晚餐都要入到數碼港 究竟係咪真係咁特別🤭不過食完覺得質素真係幾唔錯~如果佢近啲市區就好🤣不過幾得意嘅係 我哋坐嘅位置隔着一塊好大嘅玻璃 入邊係種緊一排排嘅有機植物☘️同埋值得一讚嘅 係呢度所有食物上枱嘅時候都超級新鮮🔥即刻食係會辣咀嗰隻🤪-🐮Prime安格斯西冷牛扒 ($388)嚟到個份量真係有少少嚇親🤭❤️兩條超巨重型牛扒🤣成條捶咁🤣叫咗medium rare 色水好靚😋軟淋帶丁點𡁻口 肉質完全係我杯茶 唔會鞋唔會韌咬唔開😌鎖住咗肉汁好juicy🥰而且邊邊有啲位置煎到有些微脆 正啊超好食😋另外想講側邊條京蔥我都成條啪左🤭(本身我自己幾鍾意食🤣)除咗面頭太濃之餘佢都係好有汁🤣-🦑椒鹽魷魚 ($188)呢個超級惹味!!嚟到好香好香 炸粉唔厚 而且入邊嘅魷魚好彈牙😈配嘅紅椒堅果醬辣辣地好夾🌶炸得酥脆但係唔太有油膩感🫶🏻-🍝和牛面頰肉長通粉 ($168)個和牛面頰肉超級軟淋淋 有些少入口即溶嘅感覺 牛味好香濃🫶🏻-🥬炭烤捲心菜 ($88)雖然佢只係一個菜 而且定價好高🤣不過都有成大半個嘅🤣同埋講真嘅食落都有少少估佢唔到 本身上1秒仲覺得佢好似冇咩誠意成個菜整熱拎黎上碟俾你食好似冇乜整過咁 點
🐮Prime安格斯西冷牛扒 ($388)

🦑椒鹽魷魚 ($188)

🍝和牛面頰肉長通粉 ($168)

🥬炭烤捲心菜 ($88)

雖然佢只係一個菜 而且定價好高🤣不過都有成大半個嘅🤣同埋講真嘅食落都有少少估佢唔到 本身上1秒仲覺得佢好似冇咩誠意成個菜整熱拎黎上碟俾你食好似冇乜整過咁 點知食落先發覺炭烤味好出 而且個菜超多汁!!調味方面俾咗孜然粉同腐乳 帶點鹹香但係又唔會過多 算你啦個菜都幾好🤣🤣同埋食咗咁多肉食下菜都幾好🤭🥬
  • Prime安格斯西冷牛扒
  • 椒鹽魷魚
  • 炭烤捲心菜
2022-11-01 778 浏览
During weekdays, it provides lunch set. Please note that some options need to pay extra money, so the choices are a bit limited. The price of the set is $128, a slightly expensive lunch but worth eating once in a few months. Overall, the quality of food can be considered the best in cyberport. U all can download the app the collect stamps. You can redeem free coffee when you collect enough stamps. So, my coffee is free this time.

Farmacy    Salad
Salami  Pizza
Latte
Farmacy    Salad
Salami  Pizza
Latte
2022-10-27 476 浏览
“Funghi - Wood Fire Pizza” One of the signatures here is pizza, a sourdough base handmade everyday, I love that rustic charred taste & the bouncy crust. The mushrooms and cheese flavour, however, could be stronger. “Drunken Clams” The clams that day were surf clams from Japan, “drunken” in sake and from what I tasted, sweet soy sauce & mirin. Topped with Nomad caviar. The flavours definitely matched well, sweetness from the sauce & umami from the clam & caviar. “Rigatoni Beef Cheek” A surprising

“Funghi - Wood Fire Pizza”

“Drunken Clams”

“Rigatoni Beef Cheek”

A surprisingly good dish, al dente rigatoni fully surrounded by the ragu, the beef cheek was flavour with a gooey texture from its little fats. A must order.

“Collective Tiramisu”

A softer version of Tiramisu here, it literally shakes if you push the plate. Using disaronno amaretto & collective espresso, a mixture of almond and coffee scents made it quite special.
2022-10-04 514 浏览
得個等字,意粉仲要未熟。Got into the resto 45min for only one courseFollowed up with the waiter. He said others order are being process. If I couldn’t wait then he can help me to cancel my orders.Manager came by. Promised to deliver in5min. Just another 15 min wasted in the end. Pasta aren’t even cooked well.
得個等字,意粉仲要未熟。

2022-10-04 397 浏览
點餐後,一直等咗45分鐘,期間只有上咗牛肉他他。追單後店員同我哋講廚房仲處理梗前面客人嘅訂單,仲未開始到我哋其它食物。但我哋一直留意到遲過我哋入座嘅枱一直有嘢食上,而我哋只係等梗薯條同意粉。明顯唔承認漏單並想索性要我哋走。之後餐廳經理處理的確有上番薯條同意粉。但意粉極咸,仲打結,好求其。very poor experience due to their bad attitude and low food quality
點餐後,一直等咗45分鐘,期間只有上咗牛肉他他。

蜆肉意粉
2022-10-04