2015-04-15 372 浏览
博物館通行証今個月尾到期, 就係到期前, 去科學館玩多次出來已經係下午2點几, 又係下午茶時間得2大人及1小朋友, 真係飲茶又唔係, 又唔想食午餐咁大份量.最後來到DO八達通特惠站果間商場1樓,見到間西餐廳几靚, 就選呢間啦.我點左煙三文魚牛角酥餐,朋友叫左芝士吞拿魚厚多士餐, 大家SHARE小朋友唔太餓, 但特別喜歡食薯條, 另外叫左一份薯條小食本身喜歡三文魚, 見呢到個下午茶餐已經2眼發光, 三文魚是不二之選了牛角酥, 配3塊煙三文魚 & 生菜煙三文魚清清地, 唔太咸呢個价格, 合理喎.吞拿魚+沙律醬打底, 芝士鋪滿整個多士再焗到金黃色.幾足料喎, 咬落唔硬, OK(註:我唔多鐘意硬掘掘的食物)個人經驗 : 曾試過某法國連鎖餐廳的芝士吞拿魚多士.芝士和吞拿魚只覆蓋50%多士面積, 仲要烘到多士硬掘掘,要用好大牙力咀嚼, 印象不佳本身唔想細路食咁多薯條原因 = 薯條係咪真係用薯仔做嫁?當知道店舖係用真正薯仔的, 我地都批淮比小朋友食.講真, 入口就知堅定流.本身呢個配蜜糖芥未或芝士肉醬, 但係我地都無加到薯條上來了, 食落堅係薯仔喎.加上炸得唔硬, 薯條中間係軟棉棉, 合格(註:我唔
博物館通行証今個月尾到期, 就係到期前, 去科學館玩多次
出來已經係下午2點几, 又係下午茶時間
最後來到DO八達通特惠站果間商場1樓,
見到間西餐廳几靚, 就選呢間啦.
我點左煙三文魚牛角酥餐,
朋友叫左芝士吞拿魚厚多士餐, 大家SHARE
小朋友唔太餓, 但特別喜歡食薯條, 另外叫左一份薯條小食
煙三文魚牛角酥餐HKD30
牛角酥, 配3塊煙三文魚 & 生菜
煙三文魚清清地, 唔太咸
呢個价格, 合理喎.
芝士焗吞拿魚厚多士餐HKD28
吞拿魚+沙律醬打底, 芝士鋪滿整個多士再焗到金黃色.
幾足料喎, 咬落唔硬, OK
(註:我唔多鐘意硬掘掘的食物)
個人經驗 : 曾試過某法國連鎖餐廳的芝士吞拿魚多士.
芝士和吞拿魚只覆蓋50%多士面積, 仲要烘到多士硬掘掘,
要用好大牙力咀嚼, 印象不佳
薯條 HKD25
本身唔想細路食咁多薯條
原因 = 薯條係咪真係用薯仔做嫁?
當知道店舖係用真正薯仔的, 我地都批淮比小朋友食.
講真, 入口就知堅定流.
本身呢個配蜜糖芥未或芝士肉醬, 但係我地都無加到
薯條上來了, 食落堅係薯仔喎.
加上炸得唔硬, 薯條中間係軟棉棉, 合格
(註:我唔鐘意食炸到硬掘掘的薯條)
餐飲 - 即磨COFFEE
由於要控制咖啡攝取量, QUOTA有限,
如果係一煲咖啡<興>足几個鐘, 我唔飲嫁.
所以有質素的咖啡, 我先至會考慮.
職員話係用左澳洲 + 意大利 + 另一種咖啡豆磨制.
杯邊有咖啡油WOR……….明白了, 我可以放心飲
又真係几香醇, 唔<確>喉

周末下午, 好多尖東OFFICE休息, 無咁迫人.
再加上係商場樓上鋪, 遊客(我指好嘈吵果D)未必識上來
店面係寧靜, 高雅 << 好ARM我地女仕呢

今時今日, 係尖咀呢個地段的餐廳, 點都要咁上下的銀兩,
今次3位夾埋唔洗90元,
仲要坐得幾舒服, 環境OK
以後來科學館, 又多一個好選擇
2015-04-11
下午茶
  • 即磨COFFEE
  • 薯條
  • 煙三文魚牛角酥
2015-04-15 379 浏览
唐兄乃理大宿生會代表,平時日理萬機,一起身就諗食乜好,頹can就算把啦,不如同囡囡食餐簡單快餐又抵食又寫意。話時話,i cafe 近住the one , 又幾方便喎,囡囡就比較鍾意西餐嘅,起身就食tea, 你懂的。先上份薯條啦,脆卜卜,又粗又大條,小店嘅好處就係咁囉,乜都新鮮過人,仲要街坊平民價。 poly. 人最好,有9折,平到笑,學生就更加笑。無得彈,香噴噴,薯條極脆,唔油膩,十元八塊,香港地,邊樹搵????先嚟名物❝火燒芝士吞拿魚沙律厚吐司❞, 唔好講笑,堅抽好食,芝士夠厚,燒完又拉到2米芝士絲,吞拿魚沙律夠多,多到有包一半厚,滿足到嘔。學生餐都咁高質,無言。一句到尾,the one 附近邊度有良心小店,呢間i cafe 在加租尖咀紅磡之列,屹立不倒,用心成就大事!學生價,街坊餐,值得支持!

學生價,街坊餐,值得支持!
2015-04-10
  • 芝士吞拿魚沙律厚吐司
  • 奇妙炸脆薯條
2015-04-02 163 浏览
在尖沙咀如此繁忙的地帶,經過半島中心拍八達通減二蚊機,又有點餓…發掘到這商場電梯上一層,有一家裝修不落俗套的cafe,餐牌跟附近一般茶記不同,比較西式,走優閒文青路線!作為偽文青就被吸引進去~下午茶選擇不少呢。Icafe黑白一口西多士。味道其實就是西多士啦,牛油上桌時已溶化,糖漿亦已一早已加了,多士亦幫你切好小小的一件。我覺得味道和甜度都ok不過份,不過如果可以讓客人自己調節可能好一點呢,畢竟有些人嗜甜,亦有人怕肥嘛!但切成小磚塊的size我就很欣賞,嘻嘻,一啖一件和朋友分享很好啊!朋友的魚柳生果沙律。看似平平無奇,但生果沙律吃得出幾新鮮的,因為沙律放久了會有水,但這個沒有。而且這裡的老闆強烈推介,說生果都是新鮮的不是罐頭貨色,內裡還有點椰果增加口感~魚柳也不錯,碟底不多油,感覺就沒那麼罪惡感啦。還點了一個功夫多多的蛋包飯。上桌熱辣辣,香味撲鼻,盡早吃!蛋包著的是西炒飯,我最like~愛蕃茄愛茄汁的朋友一定要試!所有下午茶都包餐飲,我加了錢換了一杯老闆自慢的澳洲咖啡豆的Latte。我只是偽文青,對甚麼豆我不懂,不過加了好少奶,仍覺得好易入口,香濃,非常好味。我覺得比連鎖店更有水準呢!而
魚柳也不錯,碟底不多油,感覺就沒那麼罪惡感啦。
還點了一個功夫多多的蛋包飯。上桌熱辣辣,香味撲鼻,盡早吃!
所有下午茶都包餐飲,我加了錢換了一杯老闆自慢的澳洲咖啡豆的Latte。我只是偽文青,對甚麼豆我不懂,不過加了好少奶,仍覺得好易入口,香濃,非常好味。我覺得比連鎖店更有水準呢!而且i cafe環境其實很不錯,寧靜且寬闊,獨樂樂,情侶拍拖或是三五知己都OK!老闆對食物有誠意,加上這一杯讓人回味的咖啡,實在值得再度光顧,支持小店!
2015-03-30 314 浏览
今次午後之輕食嘅時間,我嚟到尖東老字號商場半島中心食下午茶!今次唔想再食麵,想試下其他嘢!咁啱見到一間西式小店,啱哂我!雖然見到之前嘅食評評語唔多好,但勇氣可嘉都喺我一向嘅座右銘,死牛一面脛都喺要試一次!午後之輕食叫咗小小嘅《三文魚牛角包》同咖啡一杯!依個《三文魚牛角包》雖然唔喺咩美食,又唔喺用上咩好貴重嘅食材!但感覺非常清新新鮮!咖啡雖然唔喺咩精品咖啡,但味道少許苦中帶甜,唔似美式咖啡星X克咁重口味!依間小店仲有好多特色午餐,下次真喺要嚟試吓!
三文魚牛角包
咖啡

依間小店仲有好多特色午餐,下次真喺要嚟試吓!
三文魚牛角包
3K
2015-03-29 359 浏览
友人喺附近返工,星期六放左工去行下街之前,先黎醫下肚。雖然係下午茶時段黎到,但仲可以叫午餐,自己本身唔太餓,咁就午餐同下午茶餐mix黎叫先。小食系列嘅鮮果沙律望落好似黃黃橙橙咁,但食落口原來大部分都係新鮮生果,唔係罐頭貨,名副其實喎。橙色啲全部係蜜瓜,仲有富士蘋果,好甜好新鮮,唔錯唔錯。芝士吞拿魚厚多士 ($28)吞拿魚混左少許洋蔥,連芝士同焗,出黎效果一流,香噴噴,芝士仲要拉得出絲,對芝士控黎講點忍得口,麵包鬆軟餡料熱辣辣,停唔到口呀。煙三文魚牛角酥 ($30)大家想share食,店員即刻幫我地一開三。拎上手,三文魚好厚喎,仲夾左一片生菜增加口感之餘,又令個包帶啲清新。忌廉汁三文魚扒闊條麵 ($78)忌廉汁包住每條麵條,香滑不立口,麵條有韌度。三文魚扒超厚切,煎得皮脆肉嫩,啖啖肉無骨架,三個人share啱啱好。聽老闆講佢地係整條三文魚入貨,自己切片,果然同冰鮮貨唔同,煎完都仲咁肥美。友人點熱咖啡,無試,聞到好香。自己點左凍檸茶走甜,茶味爭點,但沒有澀,還不錯。呢個價錢係尖沙咀真係超抵食,食物有質素,份量唔少,仲要全一免加一,食飽飽又係時候去行街街。
小食系列嘅鮮果沙律
芝士吞拿魚厚多士 ($28)
煙三文魚牛角酥 ($30)
忌廉汁三文魚扒闊條麵 ($78)

友人點熱咖啡,無試,聞到好香。
自己點左凍檸茶走甜,茶味爭點,但沒有澀,還不錯。

2015-03-28
2015-03-28 332 浏览
星期六陪朋友去探忌廉哥,探完就去附近揾野食,點知去到半島中心(唔好意為係半島酒店呀 )咁就揾下新野食,好啦見呢間環境都好似幾好咁咪入去,朋友唔係咁肚餓兩個叫左少許野食,去片鮮果沙津(有桃、蘋果、菠蘿同椰果)都幾新鮮又唔多沙津醬(本人好怕多沙津醬搞到d沙津成口沙津醬 )口感岩岩好芝士吞拿魚厚多士(唔好誤會好多事呀 )上到嚟時無咩煙仲以為暖架添,點知咬落去就辣親個咀,夠熱,正煙三文魚牛角酥,呢樣就無咩驚喜只可以話係煙三文魚夠新鮮 重頭戲三文魚扒燴意粉(今餐同魚有仇 )意粉有咬口三文魚扒夠新鮮,但個汁就奶味重左少少,好彩兩個人食唔係就會太飽,個賣相都唔錯下午茶餐牌午餐餐牌室內環境
)口感岩岩好
鮮果沙津

芝士吞拿魚厚多士(唔好誤會好多事呀
芝士吞拿魚厚多士

煙三文魚牛角酥,呢樣就無咩驚喜只可以話係煙三文魚夠新鮮

煙三文魚牛角酥

2015-03-28
芝士吞拿魚厚多士
三文魚扒意粉
2015-03-25 415 浏览
今天星期六約了朋友去行離島,我放工後約了朋友在尖東等,朋友在尖東做野,佢話i cafe set lunch 又平又好食,所以我地立即去試。 我地到餐廳時已過了中午時候,所以人流不算多。佢地有兩個鋪位,所有坐的位置比較寬鬆。地方裝修簡潔又整齊,不停播放舒抒情音樂,是一個好舒服的餐廳。老闆是一位青年男士,好有hreat 去打理,因為佢會問你對食野有什麼意見。我地因為之後要行山,所以order 的食物不太多。煙三文魚牛角酥~~三文魚好新鮮分量又多,咬落啖啖肉又有三文魚香味,加少少生菜,食落"索索"聲,牛角香軟鬆脆,不需要加任何醬汁也可以好好食。芝士吞拿多士~~吞拿魚肉加沙律醬撈在一起,加了一大份的芝士,配上比平厚少少的多士去焗,非常有口感,平時在外面食的吞拿魚有腥味,但佢地的多士非常好食。介末卡邦醬帶子雞扒意粉~~有兩隻大的帶子及煙肉煎香了,有少少金黃色又彈牙新鮮青瓜及蕃茄粒加了沙律醋酸酸地,好開胃仲有一大份的雞上脾扒,煎到則剛熟,肉又嫩又多汁用了兩種不同的意粉去煮,有墨汁幼意粉及原味寬意粉,意炒煙韌但原來食這個意粉有次序的,先食意粉,帶子,雞扒再食青瓜同蕃茄,由淡味食到濃味,咁就會食到佢地
我地因為之後要行山,所以order 的食物不太多。
介末卡邦醬帶子雞扒意粉~~

有兩隻大的帶子及煙肉煎香了,有少少金黃色又彈牙
新鮮青瓜及蕃茄粒加了沙律醋酸酸地,好開胃
仲有一大份的雞上脾扒,煎到則剛熟,肉又嫩又多汁
用了兩種不同的意粉去煮,有墨汁幼意粉及原味寬意粉,意炒煙韌
但原來食這個意粉有次序的,先食意粉,帶子,雞扒再食青瓜同蕃茄,由淡味食到濃味,咁就會食到佢地的層次感。有大酒店的味道,因為廚師是由大酒店請過來的。
佢地的咖啡是用三種不同地方的咖啡豆磨成粉煮咖啡的。味道香濃,值得各位食客一嘗試的。如果客人鍾意仲可以同佢地買咖啡豆回家煮咖啡的。
2015-03-16 264 浏览
 星期6本是假日,但工作關係需要到客人尖東公司開會.,開會後非常想吃東西,非常想要咖啡,非常想找地方可以歇一歇,我把我這"三想"告知我客人那邊的同事,他們說半島中心某CAFE可以滿足我呢.由於他們星期一至六都是在尖東這邊工作,從他們發福的身型我絕對相信他們的專業推介呢^^到步後,由於非常餓的關係,"畢加思索"地便隨意點了他們推介的東西,想不到真的有意想不到的驚喜相信各位都嘗試過開會這種不人道的經歷,開會後生理上是非常疲累的,客人那邊同事便替我叫了即磨咖啡,原本心想只是茶餐廳的質素,享用後才發現原來可以跟街外咖啡專門店相題並論.即磨咖啡非常香濃,一點多餘的雜質也沒有,我的精力立刻回來了三方魚牛角包---三文魚非常新鮮,配上香味濃郁的牛角包,天作之合,我的能量已完全補充了芝士吞拿魚三文治----極力推介!!!!烘了的芝士加上吞拿魚,令本已火熱的三文治增添出一種夢幻的口感.每人一口這種規則是絕對不會在這道食物上出現的.聽他們說,附近的公司很多時下午茶也是叫這個的,所以一定要在2:15左加便打電話來下單呢(天阿,3:15才是下午茶時間,你們那麼早便叫下午茶!!!)最後,叫了一份小的沙津,蘋果一

最後,叫了一份小的沙津,蘋果一咬下去便知是富士蘋果,因為非常香口,蜜爪也是非常甜美.CAFE的沙津來說這是頂級的

吃完精彩的下午茶後,才認真看看這裡的價錢,尖東區來說並不昂貴,而質素卻較附近大型的連鎖餐廳好,難怪午飯時間人流非常多,各位可能要早一點才能霸到堂食的位置

復活節後又要來開會了,已約定再來這裡,過2星期再見!!!

2014-11-18 477 浏览
Nice looking. But the food is horrible. The noodles soup is boiling up tomatoes and carrots and vegetables with lots of water, can't taste seasonings. The noodles ae horribly hard, un chewable. Chicken wings are served cold, eggs just warm, vegetables hard.
常餐
2013-04-16 305 浏览
距離要離開尖東一帶的日子不遠, 才發現尖東的茶餐廳何其多! 2013年新開始, 尖東區的港式連鎖茶餐廳進駐. 加上小食肆頂不到貴租已相繼倒閉或由大舖變細舖. 以往食街不再, 換來藥房鐘錶行. 而我, 因為一個決定, 一個大變動, 也快要遷出九龍, 另覓新所半島中心的暗燈, 讓人覺得那旅遊店之多, 沒想過茶餐廳的質數也不錯!在半島中心直入上扶手電梯, 就有兩間食肆並排. 在門外看了很久餐牌, 可能有點心煩, 也看不到自己想要什麼. 於是稍移玉步到隔離一間叫I CAFE的茶餐廳. 時裝店把食店分開了左右兩邊, 員工需要捧茶兩邊走. 選好早餐, 準備落街, 才驚覺眼前的長頭髮原來是男生 早餐A是蕃茄雜菜米通粉+雞蛋或方包, 另選兩款配料連飲品.不明所以的雜菜米/ 米通粉, 打開飯盒, 原來是雪白色的長筒通粉!!~ 第一次食, QQ彈牙, 口感特別.通粉同雜菜湯分開上, 就不會浸淋, 我覺得不錯. 只是第一次通粉跟湯分開~雜菜湯用膠盒載, 打開盒子有點麻煩. 基本上是個羅宋湯, 一早吃幾健康.我選了雞蛋, 是荷包蛋. 不小心在蛋黃介了一刀.....已..熟..了~煙肉是一大片5cm X 20c

早餐A
是蕃茄雜菜米通粉+雞蛋或方包, 另選兩款配料連飲品.
~
煙肉是一大片5cm X 20cm, 煎得未夠焦, 但煙肉味甘香, 配上紅湯又好像不錯.

另外選了雞肉腸, 也是輕輕一煎. 下次會選獅子狗, 扎肉等.

熱檸茶檸檬新鮮, 茶濃可以自己多沖熱水.

由點菜到取食物, 外面的員工都好忙. 接電話, 收貨, 沒有表情, 但沒有勞氣. 而裡面茶水或傳菜都極為賣力, 希望長做長有吧!!
题外话/补充资料: [i]不收外賣$1[/i]
7 分钟 (外卖自取)
$24 (早餐)
同男朋友唱完k周圍搵食, 行左一圈, 又唔想食茶記,見到呢間餐廳環境幾舒服, 就入左去至在坐下~ (ps.其實呢間餐廳出邊個餐牌唔多吸引, 因為個環境先入去), 點知男友叫左芝士吞拿魚多士, 一試, 堅好食!~ 好香同d吞拿魚好足料. 杯咖啡都不過不失. 但係我個碗菜湯米通少真係唔得 ( 冇味, 好清, 好似水咁) d米通唔知想點. 其實可以唔洗試. 不過 最終都係忍唔住叫多一份芝士吞拿魚多士來食.~堅堅堅堅爽YY...
), 點知男友叫左芝士吞拿魚多士, 一試, 堅好食!
最終都係忍唔住叫多一份芝士吞拿魚多士來食.
~堅堅堅堅爽YY...
2012-11-02
  • 芝士吞拿魚多士
我已經一年無去I CAFE架啦!!諗住佢D食物會好返D啦!!點知......................重差過一年前呀!!蕃茄湯一D味都無,無蕃茄味,無咸味,好似水咁!!煎到件豬扒無晒水份,勁勁勁硬呀!!唔想再講啦!!
我已經一年無去I CAFE架啦!!
諗住佢D食物會好返D啦!!
點知......................
重差過一年前呀!!
蕃茄湯一D味都無,無蕃茄味,無咸味,好似水咁!!
煎到件豬扒無晒水份,勁勁勁硬呀!!
唔想再講啦!!
2012-08-09
2012-08-02 115 浏览
今日去左i-cafe 食lunch~ 平時食都知道係普通架喇~今日個湯真係唔得~冇味既...好似水一樣~!!!!叫個付應落單..又背住我..我都唔知佢聽唔聽到我地叫野食..叫佢d 飯多汁..點知黎到仲少過平時...份量都仲係好大碟, 食唔晒既不過真係比起平時差左~~

今日去左i-cafe 食lunch~

平時食都知道係普通架喇~

今日個湯真係唔得~

冇味既...好似水一樣~!!!!

叫佢d 飯多汁..點知黎到仲少過平時...

份量都仲係好大碟, 食唔晒既

不過真係比起平時差左~~
2012-08-02
2012-07-08 79 浏览
又到午飯時間, 好耐冇黎I- CAFE~ 再黎食下好可惜~ 冇之前咁好食. 叫左個黑椒雞扒長通粉., D 黑椒大粒到成日卡住O係D牙與牙之間, 又界口雞扒煎太耐..長通粉又唔夠林....失望..另外一提係侍應...當日餐廳冇乜人, 但都冇理由個侍應成日玩, 仲玩到跳起晒..唔知咩事真係會嚇親...
又到午飯時間, 好耐冇黎I- CAFE~ 再黎食下

好可惜~

冇之前咁好食.

雞扒煎太耐..

長通粉又唔夠林....

失望..

2012-07-05
2011-07-09 69 浏览
我之前都有去食過!!他的食品好好味的不過現在差了!!他最出名既蕃茄湯無蕃茄味瑞士雞翼的雞肉淋晒,無晒口味服飾員時時寫錯食物!!服務員無笑容!!等待食物的時間好長問服務員,服務員話幫我睇睇睇睇都睇左10分鐘我上次等左25分鐘才有食物到枱所以現在無去啦!!
我之前都有去食過!!
他的食品好好味的
不過現在差了!!
他最出名既蕃茄湯無蕃茄味
瑞士雞翼的雞肉淋晒,無晒口味
服飾員時時寫錯食物!!
服務員無笑容!!
等待食物的時間好長
服務員,服務員話幫我睇睇
睇睇都睇左10分鐘
我上次等左25分鐘才有食物到枱
所以現在無去啦!!