2025-06-03 269 浏览
我地3個人, 叫了一個前菜, 兩個main courses, 兩杯飲品。 前菜是Caesar salad, main course是10吋pizza雙拼 和西冷牛扒。飲品是萄葡烏龍茶和flat white。 朋友大讚杯flat white, 不過我忘記影相。推介caser Salad 同10吋pizza雙拼。

朋友大讚杯flat white, 不過我忘記影相。

推介caser Salad 同10吋pizza雙拼。

Caesar Salad

• Caesarsalad
  • pizza
  • CaesarSalad
2025-05-24 239 浏览
開心果Tiramisu超中伏真是一個令人失望的體驗!這款Tiramisu是我吃過最難吃的甜品,味道超苦,簡直像在喝涼茶,完全沒有Tiramisu應有的香甜和濃郁咖啡香。試了一口就後悔,真的難以下嚥,$88的價格完全不值得!向餐廳反映問題,他們的回應卻讓人無語,只說因為浸了Espresso所以味道會這樣,但這根本不是Espresso的正常味道,感覺像是咖啡粉泡過頭,苦到讓人皺眉。餐廳的態度也沒什麼誠意,沒有任何補救措施,讓人更失望。其他飲品和食物整體表現還可以,勉強能接受,但這款開心果Tiramisu真的是地雷中的地雷,絕對不要嘗試!重要的事情說三次:千萬不要試、千萬不要試、千萬不要試!花錢買罪受,真的不值得。如果你想吃Tiramisu,建議去其他地方試試,別在這裏冒險,否則保證後悔莫及!希望餐廳能改進配方,不然這甜品只會繼續嚇跑客人。
開心果Tiramisu超中伏
開心果Tiramisu
2025-05-24
下午茶
2025-05-22 224 浏览
餐廳位於K11 非常方便平日晚上都超多人 可見相當有人氣適合與朋友來聚會 最好提前訂座 ⍢炸蟹肉球拼薯餅 $118炸蟹球外層酥脆 咬一口充滿蟹肉薯餅煎得金黃卜卜脆 有驚喜!2者蘸上蜜糖芥末醬及茄乾醬 更加惹味牛腹肉 $188點了5成熟 熟度剛好肉質細嫩有嚼勁 充滿濃郁牛味伴菜超甜蕃茄仔及蔬菜亦不錯香辣蕃茄大蝦波浪粉 $168大蝦新鮮 煎得微焦又彈牙第一次試近期熱話的波浪粉麵質果然彈牙充滿蕃茄味同時入口帶點微辣開心果意大利Tiramisu $88作為開心果愛好者當然點來試試開心果cream入口順滑整體咖啡味比開心果味相對濃郁配上粒粒開心果碎 口感豐富Strawberry & Peach Oolong $68水果與烏龍茶的配搭入口順滑又帶點香甜Ice Cream Lychee Soda $68入口清爽解膩 配上雲呢拿雪糕 夏天必點⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐How To Live Well📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
餐廳位於K11 非常方便
平日晚上都超多人 可見相當有人氣
適合與朋友來聚會 最好提前訂座 ⍢

炸蟹肉球拼薯餅 $118
炸蟹球外層酥脆 咬一口充滿
蟹肉薯餅煎得金黃卜卜脆 有驚喜!
2者蘸上蜜糖芥末醬及茄乾醬 更加惹味

配上雲呢拿雪糕 夏天必點

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

How To Live Well
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖

很难得在尖沙咀找到一个可以发呆的地方商场转角的一盏暖光💡木质长桌映着食物的温度耳边是咖啡机轻柔的声响这里不只是一间餐厅🤍是能触摸到匠人温度的食器是设计师椅背恰到好处的弧度是阳光穿过窗子投下的温柔光斑🥩牛腹肉经过Certificated Angus Beef LLC认证五分熟时最是美妙肉汁的甘甜配合特调的酱汁每一口都是平衡的艺术🍰开心果意大利芝士蛋糕杯充满惊喜绵密芝士里藏着细碎的坚果香像生活里那些微小却确定的幸福"少即是多"的哲学藏在每一件精选的作品里也藏在慢嚼食物时的心境中不必刻意打卡这里本就该是你日常里的一处呼吸间隙在这里,食物是媒介,空间是容器,而你才是生活的主角
很难得在尖沙咀找到一个可以发呆的地方

也藏在慢嚼食物时的心境中

不必刻意打卡
这里本就该是
你日常里的一处呼吸间隙

在这里,食物是媒介,空间是容器,而你才是生活的主角
2025-05-15 162 浏览
✨尖沙咀K11 How to live well餐廳全木系工業風格局,外邊有木製傢俬發售,裏面餐廳內籠自成一角,平日晚上人流好旺。***** ***** ***** ***** ***** 麻辣青花椒肉醬玉米片🌽玉米片一向係我最愛,卜卜脆上面佈滿肉碎蕃茄醬,還有麻辣味,非常惹味好醒胃。牛複肉 🥩牛舌原汁原味的,口感軟腍,牛肉味豐富,配菜都美味。香辣蕃茄大蝦波浪粉🍲第一次吃波浪粉,外型像肥嘟嘟嘅公仔麵,長通粉嘅口感,配合蕃茄醬大蝦,一口接一口,吃到唔停得口。開心果意大利芝士蛋糕杯🍨好特別嘅開心果Tiramisu杯,外型好靚我好鍾意,用匙羹潷嚟食,好似食緊雪糕嘅Tiramisu一樣,好啱作為飯後甜品,Strawberry & Peach Oolong 🍹甜甜地好Juicy嘅味道😋飲完一杯想飲多杯Young Man 超正一杯醇香咖啡,好香口嘅咖啡味☕️總括而言,餐廳座位非常舒適,環境好令人放鬆,好適合朋友聚會。

***** ***** ***** ***** *****

麻辣青花椒肉醬玉米片🌽

牛複肉 🥩
牛舌原汁原味的,口感軟腍,牛肉味豐富,配菜都美味。

香辣蕃茄大蝦波浪粉🍲

開心果意大利芝士蛋糕杯🍨

Strawberry & Peach Oolong 🍹
甜甜地好Juicy嘅味道😋飲完一杯想飲多杯

Young Man
超正一杯醇香咖啡,好香口嘅咖啡味☕️

2025-05-15 163 浏览
等咗咁耐終於試到呢間book mark咗好耐嘅餐廳!今次趁嚟尖沙咀做物理治療,第一時間扑鎚過嚟會一會佢Main course半價可加飲咖啡,送餐湯或者沙律,我同朋友分別試咗兩款主菜。🍄蘑菇湯+麵包蘑菇湯夠濃稠,飲落去好有質感。配嗰塊軟熟麵包點湯食,ok ! 🐖扒日本豚肉豚肉高質,肉質軟嫩得嚟帶少少咬口,醬汁調得啱啱好,唔會太鹹搶咗肉味。正!🐟照燒三文魚三文魚皮煎到脆卜卜,但入面肉質竟然keep到juicy!食完想encore! ☕咖啡有少少跌watt我地叫咗flat white同埋cappuccino ,咖啡帶少少酸味,唔係我杯茶。總結尖沙咀核心地段,$200一個set有咁高質食物,都算合理! 由於方便我做物理治療,下次都會再試下其他嘢 。

🍄蘑菇湯+麵包

🐖扒日本豚肉

🐟照燒三文魚

☕咖啡有少少跌watt

總結

2025-04-30
  • 慢煮厚切日本四元豚肉
2025-05-13 140 浏览
K11還是很多餐廳可以選擇,4樓有家很有氛圍的餐廳,前面是一些傢俬的展示,裡面有家西餐,座位很寬敞特別適合聊天。這裡的餐都很精緻,我們叫了一個小食:炸蟹肉球拼薯餅,新鮮炸的好好吃😋。主食是牛腹肉和香辣🍅蕃茄大蝦波浪粉,牛扒我們要了5成,份量還是很大的,牛扒很有嚼勁,已經切好了片,很方便吃;波浪粉我還是比較少吃,不是很辣,但很鮮!有一個很大的蝦🦐。還有一個甜品,開心果義大利芝士蛋糕杯,好大一杯,兩個人吃都夠了,不會很甜開心果味道剛剛好😊

炸蟹肉球拼薯餅,新鮮炸的好好吃😋。

2025-05-07
2025-05-11 115 浏览
叫咗兩杯嘢飲 前面嗰杯叫 Bouncing Bee係桃味嘅烏龍茶 加檸檬汁同埋蜂蜜入面仲有啫喱超級正好好飲後面嗰杯就唔係好推介啦叫做Guava Oasis入面係番石榴同埋西柚汁加埋西柚汁唔知係咪太多白色嘅衣連埋一齊打所以就覺得有少少苦唔係接受唔到但係如果有得揀下次就唔會揀呢一杯美國USD A西冷 令人都幾失望叫咗五成熟結果上到嚟係差唔多全熟切開同侍應講佢好好話換過一份俾我哋本來我都覺得算啦照食啦但係佢就話唔得覺得個侍應都服務質素超級好第二份再嚟嘅時候….. 點知切開都係一樣差唔多熟晒 完全唔係五成熟同朋友一路傾偈一路食擺耐咗仲好嚡好乾薯蓉有少少偏鹹但係係好滑好香牛油味柚子蜜烤春雞 唔係好食到柚子蜜味可能因為我哋都冇食塊皮隻雞有啲蟹連個雞髀位都係鞋鞋地可能嗰日個廚師心情唔靚所有嘢都有少少overcooked 有少少失望不過環境同服務係真係唔錯嘅之前係食過其他意粉呀pizza 啊都OK可能下次嚟都係食返意粉pizza 算數

叫咗兩杯嘢飲 前面嗰杯叫 Bouncing Bee

叫咗五成熟結果上到嚟係差唔多全熟
切開同侍應講佢好好話換過一份俾我哋
本來我都覺得算啦照食啦但係佢就話唔得
覺得個侍應都服務質素超級好

第二份再嚟嘅時候…..
薯蓉有少少偏鹹但係係好滑好香牛油味

有少少失望不過環境同服務係真係唔錯嘅
之前係食過其他意粉呀pizza 啊都OK
可能下次嚟都係食返意粉pizza 算數

2025-05-08 78 浏览
位於尖沙咀K11 Art Mall的「How To Live Well」係一間結合木系傢俬與輕食咖啡的生活概念店🪵隱藏在傢俬展示區後方,營造出宛如日式慢活空間的氛圍。餐廳以天然木材打造裝潢,搭配簡約設計與柔和燈光,呈現出清新自然的「文青感」🌿🔸蜜桃蝦沙律.芝麻油醋汁前菜有沙律或者日式炸山椒雞翼簡,唔想食炸嘢所以叫左沙律🥗哇😍有4隻大大蝦🍤、沙律菜、青瓜🥒、南瓜🎃諗唔到個前菜沙律都咁豐富🤤🔸柚子蜜烤春雞(半隻).烤薯春雞外皮烤至金黃酥脆,肉質嫩滑多汁,淋上柚子蜜醬酸甜解膩。搭配的烤薯外脆內綿,帶淡淡香草氣息🔸明太子忌廉汁煙肉意粉•黑蟹籽明太子份量澎湃😍攪拌後每口都能嘗到鮮味顆粒,忌廉汁濃郁不膩,搭配煙肉與黑蟹籽增添鹹香層次❣️意粉煮得彈牙且完美掛汁😚🔸開心果意大利芝士蛋糕杯  以杯裝呈現的創意甜點🥂底層為濃郁的提拉米蘇慕斯,中層鋪滿開心果碎粒與奶醬,口感綿密且堅果香氣突出,甜度適中。🔸櫻花奶蓋椰青水春日限定特飲💖基底為清甜椰青水,加入櫻花糖漿與接骨木花香,奶蓋綿密帶淡淡鹹香,整體清爽且視覺粉嫩,適合搭配重口味主菜。

🔸蜜桃蝦沙律.芝麻油醋汁
前菜有沙律或者日式炸山椒雞翼簡,唔想食炸嘢所以叫左沙律🥗
哇😍有4隻大大蝦🍤、沙律菜、青瓜🥒、南瓜🎃
諗唔到個前菜沙律都咁豐富🤤

🔸柚子蜜烤春雞(半隻).烤薯

🔸明太子忌廉汁煙肉意粉•黑蟹籽

🔸開心果意大利芝士蛋糕杯
  以杯裝呈現的創意甜點🥂

🔸櫻花奶蓋椰青水

2025-05-07 54 浏览
🔹️Lunch 到尖沙咀K11 “How to live Well” 🍽 餐廳以簡約木系風裝修🪾 感覺寫意舒適🎶 食物高質、有心思💞 店員親和有禮👨‍💼👩🏻‍💼 價錢合宜💰🔸️炸蟹肉球拼薯餅🦀🧆🥔炸蟹球外層酥脆, 內裡滿滿綿滑蟹肉, 薯餅金黃香脆, 配蜜糖芥末醬和茄乾醬, 味道酸甜少辣, 十分滋味👍🔸️牛腹肉200g🥩以七成熟牛腹肉 ~ 肉質緊實、油花密佈但不油膩、肉味濃郁帶甜、口感軟嫩😋🔸️香辣蕃茄大蝦波浪粉🍅🌶🦐🍝大蝦肉質彈牙鮮甜、波浪粉口感爽彈, 配合香辣蕃茄醬, ,酸酸辣辣, 十分開胃😋🔸️開心果意大利芝士蛋糕杯🍸開心果Tiramisu ~ 開心果味非常濃郁, 每一口都能品嚐到粒粒開心果碎和軟綿綿Tiramisu, 口感香滑好Creamy😊🔸️Golden Heart Tea Latte🥃以焦糖、路易波士茶、燕麥奶、肉桂、蘋果脆製成, 味道甘醇微甜, 啖啖清香☺️🔸️Ice Cream Lychee Soda🍹荔枝梳打味道清爽清甜配上香甜雲呢拿雪糕, 啖啖滋味🤤

🔸️炸蟹肉球拼薯餅🦀🧆🥔

🔸️牛腹肉200g🥩

🔸️香辣蕃茄大蝦波浪粉🍅🌶🦐🍝

🔸️開心果意大利芝士蛋糕杯🍸

🔸️Golden Heart Tea Latte🥃

🔸️Ice Cream Lychee Soda🍹
荔枝梳打味道清爽清甜配上香甜雲呢拿雪糕, 啖啖滋味🤤
終於試到近排人氣好高嘅 how to live well, 仲擴充去銅鑼灣, 香港島人一樣可以去! 今日去左尖沙咀店, 其實就係喺K11入面, 不過就要行入少少經過其他舖頭先, 但其實都唔算難搵, 因為裝修好靚, 完全係另一個格調☺️一入去, 感覺好舒服, 裝修幾有格調, 燈光柔和, 播住啲輕音樂🎵, 好relax😌 座位都幾闊落,唔會逼夾, 傾偈都好舒服😌叫咗個明太子蝦蟹籽忌廉汁煙肉意粉🍝 明太子同蟹籽勁多, 好鹹香! 忌廉汁好creamy, 煙肉脆卜卜, 正呀🤤 仲叫咗個柚子蜜烤春雞🍗, 隻雞烤得好靚, 皮脆肉嫩, 柚子蜜味好香! 加埋啲沙律菜🥗,感覺健康啲🤣最後食咗個蜜桃蝦沙律🍑🍤, 好fresh, 蜜桃同蝦好夾, 啱晒夏天食!☀️叫左2杯特色嘢飲, 櫻花做主題, 餐廳好細心,粒冰融咗有真嘅櫻花喺入邊🥰🥰

2025-04-06
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
  • 柚子蜜糖烤雞
2025-04-25 44 浏览
一直好想嚟試吓,今日終於有機會。去到門口以為自己入咗傢俬舖,行咗一段時間先至知道原來個餐廳要喺間舖頭嘅在入邊,行到好入好入。餐廳以木係傢俬風格為主,有不同嘅枱凳組合,可以坐梳化,可以坐正統餐廳凳,或者係靠窗嘅high Chair,任君選擇。食物質素我覺得係Standard,叫咗「牛腹肉」,七成熟都偏生,唔係好食得生嘅人就要注意啦。另外叫咗個「明太子忌廉汁煙肉意粉」,明太子好味,意粉都煮得好食,不過整體就略為鹹咗啲。我哋叫咗套餐,包咗一個餐湯,同埋有rosemary嘅餐包👍🏻咖啡叫咗latte,冇乜特別驚喜,反而個甜品寄出色,其中一個係cheese cake,另外一個係開心果Tiramisu杯。

2025-04-18
用餐优惠
試食活動
  • Cheese  cake
2025-04-25 40 浏览
作為尖沙咀嘅居民,how to live well一直都係kuku經常去光顧嘅餐廳🍽️ 琴晚同朋友食飯,原來最近同@matsui9988仲有collab🤍🤍 店內仲有唔少超可愛嘅插畫💓💓.Food & Drink Ordered:蜜桃蝦沙律柚子蜜烤春雞半隻明太子忌廉汁煙肉意粉開心果意大利芝士蛋糕杯櫻花奶蓋椰青水櫻花蔓越莓茉莉茶梳打.Kuku食評:沙律材料好新鮮,再配搭芝麻油醋汁,超開胃!🤤🤤 main黎講我就比較鍾意柚子蜜烤春雞🍗 雞肉好嫩滑,柚子蜜汁經過烹調完美包裹住雞肉,啖啖柚子香好解膩~ 兩杯以櫻花做主題嘅seasonal drink都好有surprise🌸 甜品以依家超hit嘅開心果做tiramisu,滿滿嘅開心果mousse再加tiramisu base,超滿足🤰🤍

Food & Drink Ordered:

Kuku食評:
用餐优惠
試食活動
2025-04-24 38 浏览
朋友請食好西,嚟咗尖咀K11~ 餐廳選擇好多~ 但呢間How to live well, 就將現代日系營運模式搬咗嚟香港, 睇完傢俬同生活品味精品,就可以喺最入面嘅餐廳攤抖吓,享受美食~ 直接回應咗How to live well呢個招牌,仲比咗一個好好嘅答案,This is the living way~先嚟一份小食,再嗌主菜同甜品~蜂蜜炸雞塊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️望落以為麥樂雞,但一入口, 脆感同味道都驚為天人!外層鬆脆不特止,仲加有cornflakes, 令脆度分有層次~ 調味適中,再加上適量嘅蜜糖,甜甜哋,真係好好食~ 令人愛不釋口~ 跟餐可選前菜/餐湯~ 👍🏻 沙律菜新鮮~雙拼Pizza - 日式照燒雞 + 香腸派對餅底烤烘得薄脆~ 揀咗9”細size, 適合一種細胃但貪食嘅女士~ 如果大胃嘅朋友可以揀12”, 越食越滋味~日式照燒雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️日式風味爆滿~ 除咗有日式燒汁之外,仲加有蛋黃醬同紫菜,令燒雞更惹味😋~香腸派對 ⭐️⭐️⭐️⭐️有多款腸,包括牛仔香腸、莎樂美腸、豬肉香腸~ 肉食愛好者一定好鍾意~ 蕃茄醬底,茄味同腸好夾~日式咖哩流心芝士豬扒飯 ⭐️⭐️⭐️日式咖哩微辣,怕辣嘅朋友都可以一
朋友請食好西,嚟咗尖咀K11~ 餐廳選擇好多~

先嚟一份小食,再嗌主菜同甜品

蜂蜜炸雞塊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

跟餐可選前菜/餐湯~ 👍🏻 沙律菜新鮮~

雙拼Pizza - 日式照燒雞 + 香腸派對

~日式照燒雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️

~香腸派對 ⭐️⭐️⭐️⭐️

日式咖哩流心芝士豬扒飯 ⭐️⭐️⭐️
日式咖哩微辣,怕辣嘅朋友都可以一試~
最出奇嘅係豬扒~ 切開有流心芝士!而且豬扒經過特別加工,係將一層層豬肉切成薄片然後疊起,喺最核心位置包有芝士後,外層就沾上粉漿再炸成吉列~ 所以豬扒非常鬆化易入口~ 不過略嫌肉片太薄,肉感不足~ 如果係想食原實實有肉感嘅豬扒,就唔好揀呢款啦~

食飽飽就要食甜品

檸檬撻 ⭐️⭐️⭐️⭐️
檸香味爆燈~ 撻底鬆脆~ 甜得嚟帶有檸檬嘅香酸味,令味蕾振奮~ 仲有少量水果陪襯,減少食甜品嘅罪惡感~

香蕉船新地 (雲呢拿雪糕+士多啤梨乳酪雪糕) ⭐️⭐️⭐️⭐️
香蕉上有一層薄薄嘅焦糖脆脆,配上香濃雲呢拿味凍冰冰雪糕,滿口香甜大滿足~ 再咬一條朱古力脆蛋捲
Wow 🤩 士多啤梨乳酪雪糕,酸酸甜甜,越食越想食~ 日式風味嘅香蕉船仲襯有抹茶蕨餅,煙煙韌韌之餘,中和雪糕甜味,味道質感層次倍增~
2025-04-06
2025-04-21 21 浏览
這間餐廳隱藏在商場的商舖內,真的不容易找,朋友經過門口也不知道內藏一間餐廳!餐廳環境舒適光猛,而且沒有限餐時間,食物質素也很不錯,雖然不是很平宜,但也算物有所值。服務員態度也很好,祇是有個別服務員可能太年輕,經驗不足,有點在夢遊的感覺!