2023-08-23 178 浏览
二訪尖沙咀呢間HOW to live well~好鍾意佢嘅裝修風格,幾文青feel又坐得舒服!今次好好彩坐到窗邊,一路望住街景食dinner, 都幾chill~✨煎北海道帶子。伏特加蕃茄奶油長通粉 - 我好鍾意長通粉係因為佢好掛汁,熱辣辣食加埋creamy嘅汁係個精髓😆帶子彈牙&鮮味出😋✨磨菇忌廉湯 - 跟pasta 加左$38要湯,原來仲會連埋餐包🤩磨菇味濃郁,仲食到粒粒磨菇蓉🍄✨日式蟹棒芝士蛋卷 - 份量都幾巨,面頭有木魚紫菜小山堆😂 味道有d似食緊大阪燒,裡面嘅蟹柳亦帶鮮甜,整體唔錯👍✨脆香豆腐魚餅 - 樣貌似薯餅😆 豆腐亦同魚肉香融合一齊,沾埋個秘製醬汁食會惹味d🧡✨Genmai Tea Latte - 呢款幾特別,出面好少見有玄米茶Latte😸拉花好靚,而且keep到好耐,冇咁易化~玄米茶味清香,亦好有溫度😻

Genmai Tea Latte

Genmai Tea Latte
2023-08-23 164 浏览
2020.08.06 early dinner 準備去睇演唱會,揀咗嚟K11搵嘢食,再嚟呢間,之前食過lunch,味道都唔錯。 上次嚟係想試芝麻雞翼,但冇咗。今次有翻,點都要試吓😁 再加個明太子忌廉汁煙肉意粉,因唔太餓,食住先!上次女友飲過一杯飲品話好飲,所以今次都再叫,呢杯Growthring (honey+grapefruit juice+soda water)都幾好飲😌可能我哋又鐘意西柚汁啦😅呢個意粉食過兩三次,都係好好味嘅,不過$178好似貴咗少少,日式脆炸芝麻雞翼係女友之前食過,覺得好好味,但今次我就覺得冇乜特別,但都好味,但唔係夠芝麻味唔夠😅 到甜品,正呀!好味道😋😋 呢個海鹽焦糖雪糕三文治,真係估唔到咁有驚喜,用心機製作,好靚,好特別,好好味,我哋覺得$88值回票價😃👍🏼
2020.08.06 early dinner

日式脆炸芝麻雞翼
海鹽焦糖雪糕三文治
2023-08-06
海鹽焦糖雪糕三文治
空間極之寬敞,裝潢和餐桌都是簡約而富有質感木系,從二人到多人座位都有。Melting Ice ($68)• 期間限定的夏天特調。• 以葡萄烏龍茶作茶底,混入橙汁、蜂蜜糖漿和一根酸奶雪條。• 酸甜之餘帶點澀味。巴斯克流心芝士蛋糕配雜莓汁及朱古力慕絲 ($88)• 蛋糕質感很柔軟,蛋香味淡然滲出。• 把蛋糕配搭雜果會變得清新爽利;配搭朱古力慕絲則令口感更加香滑,跟蛋糕較為匹配。周圍的餅乾脆脆亦更加豐富口感。
2023-08-05 2364 浏览
📍尖沙咀木系悠閒cafe‼️• creamy明太子意粉🥰 --How To Live Well🍝😋•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_西餐==========================Bookmark咗呢間餐廳好耐~前排終於同@sa_foodieadventure去咗試😋餐廳係位於一間文創小店入面,有少少隱蔽🤫不過行到入去先發現原來餐廳好大間👍餐廳走木系風格,感覺舒適~------------------------------⭐️明太子忌廉汁煙肉意粉 $178 (4.3/5)呢個係招牌菜,見好多人都有order💖👍 明太子忌廉汁非常濃稠creamy,鹹香十足~意粉煙韌有咬口,掛滿醬汁😆呢個真係要share食,我同朋友兩個人都食到少少濟😂·⭐️日式蟹棒芝士蛋卷 $108 (4.4/5)呢個幾好味😝👍蛋卷好大份,口感嫩滑蛋味香濃,中間仲有蟹柳,加埋紫菜、鰹魚片同沙律醬好開胃!⭐️自家製四元豚肉日式叉燒•班尼迪蛋酸種吐司 $158 (3/5)好大塊嘅Open toast,上面放滿叉燒塊~包體幾

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_西餐
==========================
⭐️明太子忌廉汁煙肉意粉 $178 (4.3/5)

⭐️日式蟹棒芝士蛋卷 $108 (4.4/5)

好大塊嘅Open toast,上面放滿叉燒塊~包體幾煙韌,不過叉燒頗柴口同韌😕有點失望🥺

⭐️Genmai Tea Latte $48 (4.5/5)

玄米茶味道頗出,有陣陣炒米嘅香氣~奶味都平衡得幾好😆
⭐️Kombucha Espresso x 川龍西洋菜釀原蜜 $78

Kombucha係用咗本地果文化品牌「餘果」嘅發酵茶,飲落有少少氣泡感好清新!
賣相:3.5/5
味道:4.2/5
性價比:3/5
推介度:3.4/5
店舖資料
名稱:How To Live Well @how_dept
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
前往方法:尖沙咀站D3出口
  • 明太子忌廉煙肉意粉
  • 日式櫻花蝦芝士玉子燒
2023-08-02 393 浏览
上次同朋友來飲咖啡,覺得環境幾好所以今次二訪就約左朋友食晚餐🍴1️⃣明太子忌廉煙肉意大利粉每條意粉都掛汁,好creamy,加上有紫菜碎同木魚碎可以解膩2️⃣日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬炸得有點乾,唔夠juicy3️⃣日式蟹棒芝士蛋捲正常發揮
上次同朋友來飲咖啡,覺得環境幾好

所以今次二訪就約左朋友食晚餐🍴

1️⃣明太子忌廉煙肉意大利粉

2️⃣日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬
炸得有點乾,唔夠juicy

3️⃣日式蟹棒芝士蛋捲
正常發揮

2023-07-25 459 浏览
店內環境闊落寛敞,空間感十足日系木風設計,簡約舒適整體環境令人可以放鬆身心,享受片刻悠閑✾ 慢煮美國封門柳 $238賣相誘人,封門柳粉嫩粉嫩肉質軟腍且牛味濃郁,好易切開唔乾柴件碟烤蕃茄好Juicy,一咬就爆汁😂而枝豆粒粒飽滿,純純枝豆香✾ 吉列芝心豬扒·日式咖喱飯 $158吉列豬扒炸至金黃酥脆切開芝士流出,仲拉絲添!啖啖芝味日式咖喱濃郁微辣,且有紅蘿蔔同薯仔粒粒如果再多啲咖喱就好啦🤭伴碟日式漬物,酸酸地又爽口;醒胃解膩✾ 日式脆炸芝麻雞翼 $98雞翼大大隻,炸到十分香脆表面灑上芝麻粒粒肉質嫩滑多汁,調味足夠✾ Kombucha x Espresso $78How自家Espresso同餘果香港嘅發酵茶製作的特色咖啡而K11店內係採用川龍西洋菜釀原蜜咖啡中加入西洋菜釀原蜜,中和咖啡苦澀入口時帶點回甘清甜,十分易入口同時發酵茶中的微氣泡,令口感層次更豐富
店內環境闊落寛敞,空間感十足
日系木風設計,簡約舒適
整體環境令人可以放鬆身心,享受片刻悠閑

✾ 慢煮美國封門柳 $238
賣相誘人,封門柳粉嫩粉嫩
肉質軟腍且牛味濃郁,好易切開唔乾柴
件碟烤蕃茄好Juicy,一咬就爆汁😂
而枝豆粒粒飽滿,純純枝豆香

✾ 吉列芝心豬扒·日式咖喱飯 $158
吉列豬扒炸至金黃酥脆
切開芝士流出,仲拉絲添!啖啖芝味
日式咖喱濃郁微辣,且有紅蘿蔔同薯仔粒粒
如果再多啲咖喱就好啦🤭
伴碟日式漬物,酸酸地又爽口;醒胃解膩

✾ 日式脆炸芝麻雞翼 $98
雞翼大大隻,炸到十分香脆
表面灑上芝麻粒粒
肉質嫩滑多汁,調味足夠

✾ Kombucha x Espresso $78
How自家Espresso同餘果香港嘅發酵茶
製作的特色咖啡
而K11店內係採用川龍西洋菜釀原蜜
咖啡中加入西洋菜釀原蜜,中和咖啡苦澀
入口時帶點回甘清甜,十分易入口
同時發酵茶中的微氣泡,令口感層次更豐富

前排同幾個朋友係尖沙咀行下街,然後黎左K11 Art Mall既How To Live Well食個late lunch吹下水。呢度環境寬敞坐得好舒服,食物飲品款式多而且味道唔錯。❈ 煎北海道帶子・伏特加蕃茄奶油長通粉 Penne alla Vodka with Pan-seared Hokkaido Scallops $178帶子新鮮彈牙,煎到兩面金黃,好香口。每條長通粉都平均地沾到伏特加蕃茄奶油,醬汁唔油膩。❈ Pepperoni Onsen Tamago Pizza $188簿底Pizza, 餡料有辣肉腸同日本溫泉蛋。因為溫泉日本蛋本身半生熟,拎起每塊Pizza既時候就會有論盡。❈ 日式脆炸芝麻雞翼 Japanese-Style Fried Sesame Chicken Wings $98雞翼炸到脆卜卜,真係炸到外脆內嫩,好味。❈ Bouncing Bee $58Bouncing Bee係一杯好適合夏天飲既飲品,好清爽!溝左冷泡桃烏龍茶、蘇打水、蜂蜜、檸檬汁,仲加左果凍增加口感。❈ Shakerato $68Shakerato係一杯咖啡冰搖飲品,加入雙份濃縮咖啡、荔枝糖漿同冰塊

Pepperoni Onsen Tamago Pizza

雞翼炸到脆卜卜,真係炸到外脆內嫩,好味。

❈ Bouncing Bee $58

❈ Shakerato $68
Shakerato係一杯咖啡冰搖飲品,加入雙份濃縮咖啡、荔枝糖漿同冰塊快速混合而成,所以你會見到杯面有好多泡。呢杯Shakerato另一特式加入椰子果凍以增加口感。

2023-05-06
2023-07-17 1419 浏览
@how_dept japanese-style life concept cafe promoting how to live well ☕️ serving japanese-western fusion cuisine 💫 japanese minimalistic design with an array of wood furniture 🪵 natural lighting from floor-to-ceiling windows to create a relaxing space for a break from the daily grind 🕊@how_dept 日式細緻生活概念 cafe ☕️ 西日fusion料理 💫 日式簡約設計 木系傢俬 🪵 落地玻璃窗 自然採光 開揚舒服,擺脫日常忙碌 放鬆身心的空間 🕊🥃 kombucha espresso (川龍西洋菜釀原蜜🍯) HKD$78 x 2— HOW espresso x 餘果香港 kombucha — @how_dept 自家醇厚濃縮咖啡 加入本地果文化品牌 @fruitable.hk kombucha 發酵茶

@how_dept 自家醇厚濃縮咖啡
推出三款口味
▫️川龍西洋菜釀原蜜🍯(尖沙咀 @k11artmall )
▫️本地有機薑啤 (無酒精) 🫚 (銅鑼灣 @leegardenshk )
▫️本地番石榴釀原蜜🍐(荃灣 @tsuenwanplazahk )
發酵茶製作過程中 會產生不同酸菌 對腸道健康有幫助
咖啡甘醇 ☕️ 發酵茶帶微氣泡 🫧 層次豐富
加入菜蜜 帶點甜味 🍯 回甘後 清甜滋潤 🕊

kombucha espresso
kombucha espresso

🍞 自家製四元豚肉日式叉燒 班尼迪蛋酸種吐司 HKD$158
sourdough open sandwich with homemade yongenton chashu and eggs benedict
豚肉軟腍香口 🐖 肥瘦均勻
蛋黃橙紅色 蛋味濃郁 🍳 荷蘭醬光滑濃厚
酸種麵包 🥖 香脆濕潤 有彈性

自家製四元豚肉日式叉燒 班尼迪蛋酸種吐司

🍝 明太子忌廉煙肉意粉 HKD$178
creamy mentaiko spaghetti with bacon bits
明太子鮮美濃郁 🐟 忌廉汁濃厚滑溜
意粉煙靭 軟硬適中 🍝 好掛汁
煙肉粒柔軟 🥓 濃厚鹹鮮
大量柴魚片同紫菜絲 添加香氣 🎏 每啖都好滿足 ✨

明太子忌廉煙肉意粉
明太子忌廉煙肉意粉

🐓日式脆炸芝麻雞翼 HKD$98
japanese style fried sesame chicken wings
外皮香脆 裏面嫩滑 🍗 加上芝麻更香口

日式脆炸芝麻雞翼

📍 @k11artmall 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖 🇭🇰
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
  • 日式脆炸芝麻雞翼
  • kombucha espresso
  • 自家製四元豚肉日式叉燒 班尼迪蛋酸種吐司
2023-07-11 353 浏览
今晚叫左三樣食物,一個10寸六種芝士pizza,有莫扎瑞拉芝士 •貢佐拉芝士•芳提娜芝士.埃文達芝士 • 車打芝士 •巴馬臣芝士,好好味,下次可以再試,另外一份海葡萄磨菇柚子沙律,都幾特別,份量少左d,再叫左個煎大蝦 •龍蝦鰹魚湯扁意粉,出奇地好食,環境又舒服,下次可以再泥
餐廳名就顯示出佢唔只係間餐廳咁簡單,仲想帶出生活態度,連鋪頭佈置都精心設計,高樓底落地玻璃,配搭木系傢俬,weekend去放空一下就最好不過☺️🌿——  慢煮美國封門柳 $238好粉嫩嘅封門柳!!!慢煮而成肉質比一般嘅冇咁韌,叫medium煎到啱啱好👍🏻醬汁食落冇想像中咁濃味,豐富左啲肉味又唔會蓋過哂,幾好食😋——  北海道帶子伏特加長通粉 $178長通粉醬汁係蕃茄加voldka同忌廉,超開胃!!!蕃茄嘅甜味,混合咗微微酒嘅醺香,味道就昇華左好多😍😍北海道帶子都夠哂厚肉好滿足🥰——  Buckwheat tea $68🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 How To Live Well (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖

——  慢煮美國封門柳 $238

——  北海道帶子伏特加長通粉 $178

——  Buckwheat tea $68

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 How To Live Well (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
  • 慢煮美國封門柳
  • 北海道帶子伏特加長通粉
2023-06-27 425 浏览
同朋友行到攰,想搵間Cafe坐低。今晚見到How to live well, 記得佢同Gandma Scones有Crossover,喺店內可以食到,於是當食一個下午茶。Cafe環境不錯,店面好大非常寬敞,走木質調好舒適。Grandma scone一如既往超好食,喺Cafe內熄咗免費跟嗰果醬同Clotted cheese 😋😋 平時自己買就要加錢了。另外,我哋仲叫咗一個日式櫻花蝦芝士玉子燒,配燒汁+紫菜+木魚,仲要有櫻花蝦同芝士,好正!喺尖沙咀行到攰,又想食個Tea係唔錯嘅選擇 👍🏻
同朋友行到攰,想搵間Cafe坐低。

另外,我哋仲叫咗一個日式櫻花蝦芝士玉子燒,
配燒汁+紫菜+木魚,仲要有櫻花蝦同芝士,好正!

喺尖沙咀行到攰,又想食個Tea係唔錯嘅選擇 👍🏻
用餐时段
下午茶
  • 日式櫻花蝦芝士玉子燒
  • Grandma’s Scone
2023-06-15 477 浏览
同人聚餐叫左個無骨燒春雞加杯拿鐵。上到來冇諗過咁細件,半隻都冇,而無骨可能只係冇左胸骨…隻雞咁細雞翼自然都好細隻,d骨比較難咬。至於味道方面,柚子味幾足,但整體偏甜,唔係我鍾意嘅調味,肉質都冇特別加分,係普通唔算乾嘅肉。重點係洋蔥圈,一d洋蔥味都冇,入面全部係面漿嘅感覺,仲係唔太熟嘅面漿口感,很唔掂。配菜嘅沙律菜同彩椒就冇特別。朋友試了明太子意粉、封門柳等都係一般般。可能其他食物好味但今次體驗較伏,但環境幾好,有興趣嘅朋友去坐下都可以。
2023-06-08 441 浏览
The pizza is very hot and it is still very cheesy even though this the classic one, not six cheesy!!! I like cheese!!!We finally try the iconic hamburger which attracts me to this restaurant!!! The appearance is not as good as the one in the poster. Luckily, the taste is great and the ingredients are balanced well!!!The cheese cake is slightly disappointed. The taste is not bad but the texture to me is not firm enough!!! 😝😝😝Both drinks are nice although a bit small in portion!!!

2023-06-04 394 浏览
之前都試過觀塘分店嘅食物,質素只可以話不過不失,今次嚟尖沙咀試下,點知點咗個中伏burger, burger 其實係好易整,但可以整到咁難食真係好難得,要俾個‘’伏”字佢!!!我點咗個竹炭雞扒漢堡,賣相已經唔吸引,個汁好似蠔油味,鹹到飛起,好似用中式醬汁煮西餐咁,雞扒又太乾身,完全無肉汁,個包又唔軟熟,難食到唔知點食落去~ 真係唔會再幫襯!!
竹炭雞扒漢堡
食評:1) 慢煮美國封門柳.脆薯角烤雜菜(薯角轉為薯蓉) $238封門柳叫了五成熟,煮得岩岩好!肉質亦非常淋,食落口夾埋佢個汁,非常juicy。因為怕熱氣,所以將薯角轉為薯蓉,薯蓉入口好綿滑,亦是相當不錯。2) 明太子忌廉汁煙肉意粉 $178意粉軟度適中裹滿忌廉汁,加埋一粒粒明太子,入口好creamy~完全大愛><3) Genmai Tea Latte $48叫咗杯玄米茶latte,賣相似green tea latte,起初仲以為自己落錯單,但飲落口勁香玄米茶味!入口相當細滑,好飲呀^^推薦~4) Dirty $44咖啡控男友平時都鍾意飲咖啡,佢表示呢杯飲落有驚喜!Dirty其實係espresso溝奶,起初入口係少少苦既espresso咖啡味,跟住慢慢滲D奶香味出黎中和返。至於溫度方面,奶夠凍,咖啡就係暖暖地未到熱嘅溫度,飲落層次相當分明。服務質素&環境:鋪頭design好有feel,以木調傢私為主,俾人一種舒適感。當日被安排入座對窗吧枱,一邊望住人來人往嘅大街進食,一邊同男友閒聊,街上嘅繁喧同室內嘅慵懶有強烈對比,令人感覺更加寫
食評:

2) 明太子忌廉汁煙肉意粉 $178

3) Genmai Tea Latte $48

4) Dirty $44

服務質素&環境:
鋪頭design好有feel,以木調傢私為主,俾人一種舒適感。當日被安排入座對窗吧枱,一邊望住人來人往嘅大街進食,一邊同男友閒聊,街上嘅繁喧同室內嘅慵懶有強烈對比,令人感覺更加寫意^^Staff亦係相當友善, good呀(\^0^/)
2023-05-31
  • 慢煮美國封門柳.脆薯角烤雜菜