2023-05-16 127 浏览
估唔到喺天光道都會搵到一間咁有質素,專門食牛舌嘅居酒屋,「Gyutan Toku」主廚係師承日本福岡師傅教授正宗日本熟成牛舌。餐廳不算大,日式風格設計,配搭深藍、炭灰色系,深色木枱櫈,播住日文歌,猶如置身日本居酒居。我哋order咗兩款牛舌定食,兩款煮法兩款滋味。主廚建議牛舌要襯熱食先品嚐到最佳味道。見到午市定食餐牌都好抵食,下次會再嚟試吓。֎極上牛舌定食 (1.5倍) $238極上牛舌就係最嫩嘅牛舌心位置,真係用靚料㗎喎!而且份量仲有得選擇。用正宗日本烹調方式,牛舌經過低溫熟成3日再燒烤,表面焦香,生熟度掌握得好好,入口一刻覺得有少少似刺身嘅感覺,軟嫩juice,爽口彈牙,口感豐富,唧啲檸檬汁再加wasabi同醬油,味道又再提升咗,實在太好味。֎紅酒汁煮牛舌定食 $118選用舌尖位置,用壓力煲炆得腍,完全無渣但依然有嚼勁,份量都多。紅酒醬汁調味非常到位,好鍾意佢酸酸哋又有少少甜,有番茄味,好濃郁但唔係鹹,撈飯食一流。所有定食set已包括:⊛茶碗蒸~好滑,濃郁鮮味,有冬菇、蟹柳、雞肉。⊛小鉢~日式海蜇,有青瓜絲,微辣脆口。⊛漬物~牛蒡漬,爽口,淡淡藥材味甘甘哋,但唔會過鹹。⊛味噌湯~味

極上牛舌定食 (1.5倍)

֎極上牛舌定食 (1.5倍) $238
紅酒汁煮牛舌定食

֎紅酒汁煮牛舌定食 $118

所有定食set已包括:
⊛茶碗蒸~好滑,濃郁鮮味,有冬菇、蟹柳、雞肉。
⊛小鉢~日式海蜇,有青瓜絲,微辣脆口。
⊛漬物~牛蒡漬,爽口,淡淡藥材味甘甘哋,但唔會過鹹。
⊛味噌湯~味濃唔鹹,有海帶同豆腐。
⊛飯~鍾意食珍珠米夠煙靭,飯上面仲加上海苔絲。
⊛沙律~什錦沙律菜夠新鮮,份量都唔少。
蒲燒鰻魚

֎蒲燒鰻魚 $108
鰻魚燒得微焦香,肉質好嫩有魚油香,鰻魚汁比例同調味都剛好,鰻魚汁唔會太多、太甜、太濃味,最緊要無蓋過鰻魚本身味道。
日式炒野菜

֎日式炒野菜 $68
木魚絲好多,椰菜、冬菇,紅蘿蔔絲、芽菜,炒得清甜爽口。

֎生啤 $48
֎烏龍茶 $18

#Gyutan Toku
地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
2023-05-11
極上牛舌定食 (1.5倍)
紅酒汁煮牛舌定食
日式炒野菜
2023-05-15 80 浏览
我哋今日去咗土瓜灣嘅gyutan toku啦,呢間餐廳係一間新開嘅日式牛舌專門店,好特別。💁🏻‍♀️極上牛舌定食🐮。牛舌煮得啱啱好,大約有六七成熟,口感優美,令人驚艷。配上新鮮嘅山葵,令油膩感中和。咖喱牛舌定食🥩,咖喱汁好香濃,加上牛舌嚟食,味道更加突出,令整個餐好平衡。鹽燒秋葵🥒,秋葵燒得啱啱好,口感有嚼勁,再加上鹽嘅調味,非常清新可口。土佐豆腐🧫,豆腐炸得脆口,再放上柴魚湯上面。吸收晒湯汁嘅精華,味道突出,非常好味。gyutan toku嘅食物質素高,令人讚嘆。除咗牛舌之外,其他嘅菜式都非常出色,值得一試。📍餐廳: Gyutan Toku 牛吞專門店 📍地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

📍餐廳: Gyutan Toku 牛吞專門店
📍地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
土瓜灣一向都比較少日本菜選擇🇯🇵估唔到開左呢間主打日式牛舌定食既餐廳🐮除左有招牌既日式燒熟成牛舌👅仲可以享受到其他居酒屋食物🏮🐮極上牛舌定食 ($178)店家最為招牌既就當然係極上牛舌🤩極上牛舌以最軟嫩既牛舌芯入饌👅燒到粉嫩既粉紅色 真係好吸引💕邊位燒得好焦香 睇得出油脂感十足💦咬落去肉質爽彈唔韌 中心部分梗係細緻嫩滑五塊真係唔夠喉 下次要食加大版既1.5倍/2倍份量先🙈🍷紅酒汁煮牛舌定食($178)另一款就試左汁煮既牛舌汁煮牛舌以牛舌尖入饌😜牛舌尖雖然唔會有牛舌芯既爽彈口感但就啱曬用黎慢煮至軟嫩🥹🥹搭配出色的紅酒汁 帶來和洋食既深厚風味🍛汁煮牛舌份量較多 用黎送飯就一流🍚兩款定食均附有茶碗蒸 味噌湯 沙律 漬物靚靚既賣相 絕對令人有種去左日本食午餐既感覺🇯🇵🍢鹽燒雞翼 /汁燒雞肝 ($28/串)除左定食 餐廳仲有提供多款居酒屋風格既串燒見到隔離檯嗌燒鳥送酒就忍唔住嗌埋一份🤣燒雞翼永遠唔會令人失望 雞油香氣令人食指大動😋燒雞肝唔會overcook 口感鮮嫩柔軟👍🏻👍🏻🍻Saporo 生啤 ($48/杯)
食牛舌同燒鳥又點少得生啤呢🍺 除左啤酒仲有清酒highball任君選擇特別一讚店內
土瓜灣一向都比較少日本菜選擇🇯🇵
估唔到開左呢間主打日式牛舌定食既餐廳🐮
除左有招牌既日式燒熟成牛舌👅
仲可以享受到其他居酒屋食物🏮

🐮極上牛舌定食 ($178)
店家最為招牌既就當然係極上牛舌🤩
極上牛舌以最軟嫩既牛舌芯入饌👅
燒到粉嫩既粉紅色 真係好吸引💕
邊位燒得好焦香 睇得出油脂感十足💦
咬落去肉質爽彈唔韌 中心部分梗係細緻嫩滑
五塊真係唔夠喉 下次要食加大版既1.5倍/2倍份量先🙈

🍷紅酒汁煮牛舌定食($178)
另一款就試左汁煮既牛舌
汁煮牛舌以牛舌尖入饌😜
牛舌尖雖然唔會有牛舌芯既爽彈口感
但就啱曬用黎慢煮至軟嫩🥹🥹
搭配出色的紅酒汁 帶來和洋食既深厚風味🍛
汁煮牛舌份量較多 用黎送飯就一流🍚
兩款定食均附有茶碗蒸 味噌湯 沙律 漬物
靚靚既賣相 絕對令人有種去左日本食午餐既感覺🇯🇵

🍢鹽燒雞翼 /汁燒雞肝 ($28/串)
除左定食 餐廳仲有提供多款居酒屋風格既串燒
見到隔離檯嗌燒鳥送酒就忍唔住嗌埋一份🤣
燒雞翼永遠唔會令人失望 雞油香氣令人食指大動😋
燒雞肝唔會overcook 口感鮮嫩柔軟👍🏻👍🏻

🍻Saporo 生啤 ($48/杯)
食牛舌同燒鳥又點少得生啤呢🍺
除左啤酒仲有清酒highball任君選擇

特別一讚店內新裝修 氛圍非常舒適自在🥰
檯同檯之間都有適當距離 啱曬三五知己傾計🍻
鍾意食牛舌同串燒既朋友仔可以一試👍🏻👍🏻
2023-05-10 120 浏览
呢間新開嘅居酒屋望落環境唔錯咁近我點可以唔試下入到去仲有個大月亮做裝飾好吸睛呀🌕😍♡ 熟成牛舌定食 $148(茶碗蒸、大碗沙律菜、麵豉湯、海蜇青瓜、白飯)牛舌喺呢度嘅必食招牌菜🐮份量多到好似牛扒咁🥩肉質爽口唔韌 又唔會覺得好肥膩提提大家記得要趁熱食呀🫶🏻♡ 鹽燒鯖魚定食$88(茶碗蒸、大碗沙律菜、麵豉湯、海蜇青瓜、白飯)鯖魚好肥好大條 個皮煎得好脆🐟一定要點佢既有柚子豉油食 可以去到魚本身嘅腥味~食下食下就食哂lu 🥹好開胃♡ 泡菜芝士玉子燒 $68店員好好咁提醒可能會比較辣但對食得辣既我好小兒科啦😆啲餡超多 芝士多到變左芝士熔岩🧀大量泡菜令玉子燒咬落去既口感好爽脆有咬口♡ 生啤 $48♡ 烏龍茶 $18店員推介要生啤配牛舌🍺果然不錯🤩 可以大大杯飲好爽呀!
呢間新開嘅居酒屋望落環境唔錯
咁近我點可以唔試下
入到去仲有個大月亮做裝飾好吸睛呀🌕😍

♡ 熟成牛舌定食 $148
(茶碗蒸、大碗沙律菜、麵豉湯、海蜇青瓜、白飯)
牛舌喺呢度嘅必食招牌菜🐮
份量多到好似牛扒咁🥩
肉質爽口唔韌 又唔會覺得好肥膩
提提大家記得要趁熱食呀🫶🏻

♡ 鹽燒鯖魚定食$88
(茶碗蒸、大碗沙律菜、麵豉湯、海蜇青瓜、白飯)
鯖魚好肥好大條 個皮煎得好脆🐟
一定要點佢既有柚子豉油食 可以去到魚本身嘅腥味~
食下食下就食哂lu 🥹好開胃

大量泡菜令玉子燒咬落去既口感好爽脆有咬口

♡ 生啤 $48
♡ 烏龍茶 $18

店員推介要生啤配牛舌🍺
果然不錯🤩 可以大大杯飲好爽呀!
大家都知牛舌係仙台名物啦去日本旅行都可能食過利久食過既相信都好似我咁一試難忘(˶ˊᵕˋ˵)香港終於有一間沿用仙台做法既牛舌專門店.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪土瓜灣新開既 老闆除左曾任職過日本人經營既牛舌專門店仲去過日本學師一年添◦ 極上牛舌定食 (1.5倍)一黎當然要食主打既燒牛舌啦( ͡° ͜ʖ ͡°)老闆特意從仙台入口專用既調味料 然後學習日本熟成技術盡力還原當地食到既牛舌味道同口感牛舌芯望落粉嫩粉嫩已經好吸引食落軟嫩得黎帶爽彈 仲有少少甜口( ˃ ᵕ ˂ )同時都烤得焦香 有啲位油脂感重到有啲似燒豬頸肉定食仲包茶碗蒸 味噌湯 沙律 漬物同小鉢呢啲就正常發揮~◦ 紅酒汁煮牛舌定食舌尖部分較靭唔適合燒餐廳就用汁煮方式令佢變得軟稔牛舌粒大件得黎一啲都唔難𡁻紅酒汁酸酸甜甜非常送飯(´∇`)◦ 鹽燒雞軟骨/汁燒雞肝除左定食 餐廳都有賣一啲居酒屋食物 例如串燒.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪我地試左兩串 雞軟骨我最愛 燒得香脆另外雞肝大大粒 燒到岩岩好熟◦ 唐揚炸雞反正叫左酒 最岩叫埋炸雞新鮮即炸 外皮脆卜卜 雞肉肉汁都多~◦ 燒鱈魚干送酒系列 本身我以為係煙靭果種原本係脆既 幾香口又幾鮮喎✿
大家都知牛舌係仙台名物啦
去日本旅行都可能食過利久
食過既相信都好似我咁一試難忘(˶ˊᵕˋ˵)
香港終於有一間沿用仙台做法既牛舌專門店.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
土瓜灣新開既 老闆除左曾任職過日本人經營既牛舌專門店
仲去過日本學師一年添

◦ 極上牛舌定食 (1.5倍)
一黎當然要食主打既燒牛舌啦( ͡° ͜ʖ ͡°)
老闆特意從仙台入口專用既調味料 然後學習日本熟成技術
盡力還原當地食到既牛舌味道同口感
牛舌芯望落粉嫩粉嫩已經好吸引
食落軟嫩得黎帶爽彈 仲有少少甜口( ˃ ᵕ ˂ )
同時都烤得焦香 有啲位油脂感重到有啲似燒豬頸肉
定食仲包茶碗蒸 味噌湯 沙律 漬物同小鉢
呢啲就正常發揮~

◦ 紅酒汁煮牛舌定食
舌尖部分較靭唔適合燒
餐廳就用汁煮方式令佢變得軟稔
牛舌粒大件得黎一啲都唔難𡁻
紅酒汁酸酸甜甜非常送飯(´∇`)

◦ 鹽燒雞軟骨/汁燒雞肝
我地試左兩串 雞軟骨我最愛 燒得香脆
另外雞肝大大粒 燒到岩岩好熟

◦ 唐揚炸雞
反正叫左酒 最岩叫埋炸雞
新鮮即炸 外皮脆卜卜 雞肉肉汁都多~

◦ 燒鱈魚干
送酒系列 本身我以為係煙靭果種
原本係脆既 幾香口又幾鮮喎

• 極上牛舌定食
香港好少牛舌専門店,特登去試下~ 定食價位對得住質素同服務。-一入去環境好舒服,同好多日式居酒屋一樣都有日文歌聽下。酒既選擇唔多,今次試左生啤同highbell。Highbell即係威士忌加soda,好易入口,我中意Highbell多少少。 -泡菜芝士玉子燒 ($68)色香味美俱全! 玉子燒有一定厚度,食落係好重泡菜及芝士味。味道層次豐富。偏韓式。 日式炸雞定食($88)好抵既餐!有6-7粒有肉汁既炸雞,唔係好重口味,整體好易入口。亦係好正既下酒菜~所有定食包沙律菜、漬物、茶碗蒸、麵豉湯&紫菜飯。特別中意茶碗蒸,超美味,好鮮甜,而蛋既質感都好軟嫩。 極上牛舌定食($178)一上菜侍應就提我地儘快食,牛牛燒得好香,唔會老。牛舌食得多,但剩係食牛舌心真係第一次。因我中意香口,就選左極上套餐。而極上套餐係用牛舌芯係牛舌最中心的位置,冇甘多肌肉。而入口比想像中更加嫩滑又有咬口,無咩筋。可惜味道唔係太重,不過正好食得出好香既牛味。本身覺得有少少貴,佢哋嘅份量係有得選擇,但食完覺得都幾唔錯。仲有得選擇一倍、一點五倍同兩倍,豐儉由人! - 侍應真係太好,要寫多幾句讚佢,佢後尾仲有問我地夠唔夠飽,要
Highball

泡菜芝士玉子燒 ($68)

日式炸雞定食($88)
日式炸雞

極上牛舌定食($178)
極上牛舌定食

一上菜侍應就提我地儘快食,牛牛燒得好香,唔會老。
侍應真係太好,要寫多幾句讚佢,佢後尾仲有問我地夠唔夠飽,要唔要加飯。中間又係咁自動加水。個日大雨,我坐左好耐,但侍應都冇趕我地走TT
生啤
茶碗蒸
  • 日式炸雞定食
  • Highbell
2023-05-10 83 浏览
今日經過土瓜灣, 見到呢間新開嘅牛舌專門店GyuTan Toku 就入咗去食野餐廳佈置非常日式我哋就叫咗熟成牛舌定食同埋紅酒汁煮牛舌定食定食包括茶碗蒸, 麵豉湯同埋漬物牛舌可以點埋Wasabi加豉油, 咬落比較爽口紅酒汁煮牛舌定食紅酒汁偏甜幾入味, 用嚟撈飯啱啱好, 牛舌相對比較腍身另外,我哋仲叫咗吉列豬扒同其他串燒吉列豬扒外層鬆脆, 肉質鮮嫩有肉汁, 燒雞肝外層燒香左但入邊仲係好軟熟, 燒雞軟骨好脆口, 又唔會好乾身
今日經過土瓜灣, 見到呢間新開嘅牛舌專門店
GyuTan Toku 就入咗去食野
餐廳佈置非常日式

我哋就叫咗熟成牛舌定食同埋紅酒汁煮牛舌定食
定食包括茶碗蒸, 麵豉湯同埋漬物
牛舌可以點埋Wasabi加豉油, 咬落比較爽口

另外,我哋仲叫咗吉列豬扒同其他串燒
吉列豬扒外層鬆脆, 肉質鮮嫩有肉汁,
燒雞肝外層燒香左但入邊仲係好軟熟,
燒雞軟骨好脆口, 又唔會好乾身
我很高興能夠為土瓜灣新開的日本定食店寫下這篇食評,我非常喜歡他們的牛舌定食和居酒屋串燒。首先,讓我來談談他們的招牌菜 - 日式牛舌定食。這道菜的牛舌心即時燒,口感非常嫩滑,而且非常有彈性。在嘴裡咀嚼時,可以感受到肉汁的爆炸和肉質的鮮美,讓人食指大動。配菜也很豐富,有醃製的小黃瓜、海帶沙拉、味噌湯等,非常適合搭配牛舌。除了牛舌定食外,他們的居酒屋串燒也非常出色。串燒種類繁多,有雞肉、牛肉、豬肉、蔬菜等多種選擇,而且每種串燒都烤得非常入味。特別推薦他們的烤銀魚和泡菜卷蛋,非常鮮美。除了美食,店內的裝修也非常特別,非常有日本風情。店員也非常友善,讓人感到非常舒適和溫馨。整體來說,這是一家非常值得一試的日本定食店和居酒屋。

2023-05-08 99 浏览
店名: Gyutan Toku 地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖土瓜灣站B出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5呢間新開嘅居酒屋,主打牛舌定食,不論門面定入面嘅裝修,都比人一種舒適嘅感覺,適合大家放左工之後黎小酌一杯🥰極上牛舌定食(1倍/1.5倍/2倍)❤️❤️❤️❤️❤️$178/$238/$298佢地用上左牛舌芯,口感比一般嘅更爽口,同係日本食嘅質素一樣😍叫左1倍嘅,都有6大舊,配埋茶碗蒸,味增湯等,份量好夠飽😚茶碗蒸,有蟹柳,魚肉,蛋身滑溜,帶有上湯嘅甜味☺️味增湯昆布份量十足,落足料👍🏻鹽燒鯖魚定食❤️❤️❤️❤️❤️$88鯖魚肉質鮮嫩,燒嘅火喉啱啱好,令啲肉汁鎖死左係入面,而且$88有鯖魚,配菜,茶碗蒸等等,CP值極高🤩芥辣八爪魚❤️❤️❤️❤️$48八爪魚新鮮爽口,芥辣口味唔會話太辣,反而愈食愈過癮🫢唐揚炸雞(3件/5件)❤️❤️❤️❤️❤️$38/$58因為2個人食,所以就叫左3件過下口癮,炸雞外脆內軟,雞肉鮮嫩多汁係新鮮啱啱炸好,食落口仲好熱,值得一試🥳燒鱈魚干❤️❤️❤️❤️❤️$38口感好特別,比較脆身,本來以為係偏軟身,就咁食帶少少咸香味,配上沙律醬就帶少少甜,又係另一種風味,用黎
店名: Gyutan Toku

地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
土瓜灣站B出口,行4分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 5/5

極上牛舌定食(1倍/1.5倍/2倍)❤️❤️❤️❤️❤️
$178/$238/$298
茶碗蒸,有蟹柳,魚肉,蛋身滑溜,帶有上湯嘅甜味☺️
味增湯昆布份量十足,落足料👍🏻

鹽燒鯖魚定食❤️❤️❤️❤️❤️

芥辣八爪魚❤️❤️❤️❤️
八爪魚新鮮爽口,芥辣口味唔會話太辣,反而愈食愈過癮🫢

唐揚炸雞(3件/5件)❤️❤️❤️❤️❤️
$38/$58

燒鱈魚干❤️❤️❤️❤️❤️
口感好特別,比較脆身,本來以為係偏軟身,就咁食帶少少咸香味,配上沙律醬就帶少少甜,又係另一種風味,用黎做佐酒小食一流😙

生啤Sapporo/日本綠茶❤️❤️❤️❤️
$48/$18
生啤好大杯,飲完都飽左一半😂入口唔太苦,帶有陣陣小麥嘅香味😍

#stitchfoodie土瓜灣

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜

2023-05-07 107 浏览
🐮🐮🐮地區新開小店,主攻牛舌定食,聯想到日本連鎖牛舌專門店,雖然知道難比較,但都想試一試睇睇有無驚喜晚餐每個定食都配左白飯、沙律、漬物、前菜、茶碗蒸、麵豉湯極上牛舌定食($178) & 熟成牛舌定食($148)兩份都係六件牛舌,厚度都適中,好有咬口,唔韌,算係一咬就開,味道調味都適中,加配wasabi 芥末就最好食👍🏻👍🏻👍🏻如果加柚子鹽就略為過鹹,其實極上同熟成兩者分別唔係太大,極上牛舌似乎多左種煙薰味,熟成牛舌就應該係普通烹調想提一提白飯好硬,有幾啖直頭似係未熟既生米般硬,餐廳需要留意一下沙律同湯都正正常常,反而前菜有少少海蜇算有驚喜,茶碗蒸有菇有蟹柳,蛋好滑
🐮🐮🐮

晚餐每個定食都配左白飯、沙律、漬物、前菜、茶碗蒸、麵豉湯

極上牛舌定食($178) & 熟成牛舌定食($148)
咁耐冇去日本,除咗掛住shopping,總會有啲餐廳令你心掛掛。相信唔少人都有食過利久牛舌,炭燒加厚切,個種味道同口感都會著迷。近排發現原來土瓜灣開咗一間牛舌專門店,忠誠為咗牛舌關注組既熱話,咁恨去日本🇯🇵,掛住咁耐,一於去試吓佢,睇吓佢可唔可以止癮。餐廳就喺天光道斜路,裝修都幾簡潔,有日本風。店員就話上手係壽司店,啱啱接手冇耐,遲下慢慢加多啲菜式,不過都係用牛舌為主。➤極上牛舌 1.5倍因為多人share,揀咗1.5倍,大概有8至9塊厚牛舌,兩個人share我覺得都OK,大食仔建議可以加多個小食。店員介紹,極上牛舌係用牛舌芯,會係最嫩同爽口,牛味濃。餐廳會配Wasabi同豉油,不過我覺得輕輕加少少鹽係最好食。➤熟成牛舌價錢冇咁貴,當然就係用上當用牛舌,職員就話牛舌經熟成,冇咗牛嗰陣內臟味。雖然真係冇咁嫩,但一樣都係咁爽口。➤泡菜芝士玉子燒另外仲嗌咗個玉子燒,泡菜包住軟綿綿嘅蛋。淨係蛋捲都好好送飯。➤鰻魚定食 因為想試多啲嘢,另外嗌咗個鰻魚定食,鰻魚份量唔少,都算厚身。➤紅酒汁煮牛舌 呢個有驚喜!味道好濃,帶少少蕃茄甜味,牛舌相對淋身。味道啱啱好。另外所有定食會有一個湯 蒸蛋 沙律,蒸

➤極上牛舌 1.5倍

➤熟成牛舌

雖然真係冇咁嫩,但一樣都係咁爽口。

➤泡菜芝士玉子燒

➤鰻魚定食

➤紅酒汁煮牛舌

另外所有定食會有一個湯 蒸蛋 沙律,蒸蛋都滑,如果可以加多啲材料就更加好。

職員態度好好,仲周不時會同你傾偈。佢話如果唔鍾意食飯嘅話,可以轉烏冬或者沙律,減醣嘅朋友可以試吓!

價錢拎利久比較,咁又真係有啲唔公平,點都係飛去日本食開心啲。
另外仲嗌咗兩杯啤酒,同朋友傾吓偈chill下,我感覺其實都好正。

雖然貴少少,但喺香港近少少,隨時可以食到炭火牛舌,其實都幾唔錯。
  • 極上牛舌
2023-05-06 69 浏览
牛舌越來越多人鍾意食,好多人仲要特登去到日本食牛舌,亦會有唔少人將香港同日本去做比較,睇吓香港可唔可以做到日本嘅味道依度一間新開嘅牛舌專門店,就係最近被牛舌關注組度都有講緊gyutan toku,話佢哋可以媲美日本牛舌,今日去土瓜灣就嚟試吓舖頭唔大,大概只有10零張枱,裝修好有日本嘅風格,仲有啲吧枱等等,問職員先發現原來係因為上一手嘅壽司店嘅裝修流落嚟嘅,我哋仲見到牆上面有幾個櫃,仲未有嘢,職員話到時可以放一啲清酒上去,而目木牌亦都會寫一啲可能串燒啊其他嘅食物打開Menu,佢有好多唔同嘅牛舌煮法,例如係紅酒咖喱,亦有鰻魚炸豬扒等等其他嘅唔同定食,更貼心嘅係佢仲有唔同嘅大細俾你揀,男仔嘅可以食兩倍,女仔嘅可以食一倍定食包咗前菜漬物沙律茶碗蒸麵豉湯仲有個飯同行四人,今次叫咗紅酒牛舌,鰻魚,熟成同極尚紅酒牛舌,好香濃嘅紅酒味,味道炆得好淋好入味,佢底下唔會話有咩紅蘿蔔薯仔咁樣,全部都係牛舌,有大概五大嚿,撈飯一流鰻魚嘅部份香脆,唔係特別厚身,但係加埋啲鰻魚汁,冇腥味,鍾意食鰻魚嘅可以一試終於嚟到今日嘅重點牛舌,極尚同埋熟成嘅分別就係極尚係用牛舌心嘅部位,熟成即係普通,而且用咗唔同嘅醃法令到牛

定食包咗前菜漬物沙律茶碗蒸麵豉湯仲有個飯

同行四人,今次叫咗紅酒牛舌,鰻魚,熟成同極尚

終於嚟到今日嘅重點牛舌,極尚同埋熟成嘅分別就係極尚係用牛舌心嘅部位,熟成即係普通,而且用咗唔同嘅醃法令到牛舌本身嘅騷味冇咗,更加軟嫩

牛舌佢唔加特別嘅調味淨係加咗少少鹽去帶出牛嘅香味,另外仲有Wasabi同豉油俾你點,簡單就是美,牛舌心係最嫩滑嘅部份,有少少嘅咬口得嚟又無筋

另外仲嗌咗一個芝士泡菜玉子燒,玉子仲有蛋汁流出,加埋泡菜同埋芝士好惹味,每個客基本上都有點

另外如果唔想食飯嘅朋友,職員話仲可以轉沙律或者轉烏冬添

嚟到日本餐廳食飯,當然就啤啤佢
好早就電話預約咗 你洗滌自己心靈之餘可唔可以照顧下其他人嘅心靈要人臨急臨忙搵過間餐廳其實對你間餐廳嘅印象真係好大折扣無機會試到偽地嘅出品,但都品會想比你哋浪費第二次時間
好早就電話預約咗
你洗滌自己心靈之餘可唔可以照顧下其他人嘅心靈
要人臨急臨忙搵過間餐廳其實對你間餐廳嘅印象真係好大折扣
無機會試到偽地嘅出品,但都品會想比你哋浪費第二次時間
2023-05-03 88 浏览
專門食牛肉嘅專門店就食得多,專門食牛舌嘅居酒屋你哋試過未呢?一間喺土瓜灣新開而且整間舖頭嘅格調都好warm 好精緻,舖頭個招牌門面店名都好用心咁樣去設計,而最鍾意呢就係佢哋嘅份量係有得選擇,分一倍、一點五倍同兩倍。而每一個套餐裏面都包含咗:沙律菜新鮮清甜。蒸水蛋細膩滑嫩,味道鮮美,入口即溶。麵豉湯新鮮又美味😋燒鱈魚干タラのグリル黎得居酒屋點可以唔試串燒呢?鮮甜嘅鱈魚味,食落去好似卡樂B咁又薄又脆。極上牛舌定食(一倍)極上牛タン定食如果鍾意食硬身少少嘅可以選擇極上,因為佢嘅口感咬落去比較爽脆鮮嫩 ,但係一啲都唔韌。熟成牛舌定食(一倍)熟成牛タン定食熟成牛舌口感比較柔嫩又嫩滑。High ballハイボール一定要試吓呢個黑啤甘甜可口又消暑解渴。
專門食牛肉嘅專門店就食得多,
專門食牛舌嘅居酒屋你哋試過未呢?
一間喺土瓜灣新開而且整間舖頭嘅格調都好warm 好精緻,
舖頭個招牌門面店名都好用心咁樣去設計,
而最鍾意呢就係佢哋嘅份量係有得選擇,
分一倍、一點五倍同兩倍。
而每一個套餐裏面都包含咗:
沙律菜
新鮮清甜。

蒸水蛋
細膩滑嫩,味道鮮美,入口即溶。

麵豉湯
新鮮又美味😋

燒鱈魚干
タラのグリル

極上牛舌定食(一倍)
極上牛タン定食

熟成牛舌定食(一倍)
熟成牛タン定食
熟成牛舌口感比較柔嫩又嫩滑。

High ball
ハイボール
一定要試吓呢個黑啤甘甜可口又消暑解渴。
2023-04-17 465 浏览
好鍾意食日本菜呢間居酒屋新開張 主打牛舌嘅日本菜朋友好鍾意食牛舌 同佢哋過嚟試食-紅酒汁牛舌 set $118本人平時比較少特別食牛舌 今次試吓 牛舌都淋 個汁好特別 又幾好食 送飯一流👍🏻-汁燒牛舌定食 $148(有分唔同大小 侍應哥哥都好悉心介紹)有口感-炸雞定食餐$88有蒸蛋 味噌湯 沙律 飯跟炸雞🍗外脆肉嫩 -鰻魚定食set $128好大份 個鰻魚汁好味👍🏻泡菜芝士玉子燒$68好香芝士味 呢個小食都好特別-炸豬扒 皮夠脆食物質素有驚喜 環境唔錯👍🏻價錢算抵食 同朋友愉快的聚餐🥣可以感受到呢間餐廳師傅對食物有要求可能剛剛開業 款式唔太多 話遲啲會推出更多款式食物支持小店👍🏻希望可以keep住水準
好鍾意食日本菜

呢間居酒屋新開張 主打牛舌嘅日本菜