2021-06-09 80 浏览
又去左近期最愛既cafe, 牛角包窩夫真係好好味🥐而今次叫了這個泰式羅勒新豬肉吐司是Vegan version 來的,上面是Omni pork ,辣辣哋好好味🥳夏天飲品推介叫有氣泡的凍飲,好解渴😙
夏天飲品推介叫有氣泡的凍飲,好解渴😙

泰式羅勒新豬肉吐司
泰式羅勒新豬肉吐司
終於到訪ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ了一段時間的ɢʀᴏᴛᴛᴏ~藍色的外牆和拱門真係非常搶鏡✨本身以為只是一間打卡ᴄᴀꜰᴇ,味道卻出奇地有驚喜🙌🏻▲ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴅɪʀᴛʏ ($45) 第一次見到ᴄᴀꜰᴇ賣ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴅɪʀᴛʏ!面頭上有非常濃的咖啡味,飲落去帶點苦同甘,焙茶味也慢慢釋出,茶味相當濃~奶也夠滑☕️▲ ᴛʀᴇᴀᴛ ᴍᴇ ᴡᴇʟʟ ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ ($108)ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ的外表似ᴡᴀꜰꜰʟᴇ,咬落依然有牛角酥的鬆脆~配上香蕉及肉桂~好味~價錢另收加一,雖然有點略貴,不過一定會二訪,希望下次有機會試下主食~

▲ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴅɪʀᴛʏ ($45)

🍽oasis 將toast轉了做croffle 非常鬆軟脆口 但同牛油果唔係太夾 下次可以襯翻牛角包應該會比較好 搭配側邊既仲有炒大啡菇配莎莎醬 巴馬火腿包住流心蛋 營養豐富飽肚☕️Shizuoka Hojicha 焙茶latte 茶香濃郁 唔係淡水味個啲 奶香甜順滑 絕對值得一試Tropical Mango infusion house made cold brew Cold brew 入口先係微酸味,再滲出咖啡清香,餐廳自家浸,加入左芒果乾浸足16小時,非常清新,好岩炎炎夏日飲Kazan Seki scone 火山石鬆餅係焙茶味 內有麻糬 焙茶味冇乜 但有麻糬係加分既 鬆餅平時會乾乾地 但佢有麻糬係入面就有口感好多 會再買黎食!🥧Campfire 好香芝士味 切開仲好流心 但earl grey味可以再濃少少會好啲 加埋一粒粒栗子 食落冇咁膩 仲有烤菠蘿片係底 門口有小窗口設計都可以外賣scones同coffee 上班一族係附近都可以黎買杯咖啡飲~餐廳仲有好多打卡位

🍽oasis

☕️
Shizuoka Hojicha

Kazan Seki scone
🥧Campfire

海藍色的圓形拱門💙異國的風情的感覺☕️ʟᴏɴᴅᴏɴ ғᴏɢ好喜歡濃滑的伯爵茶拿鐵✨表面的厚奶好像一層霧🌫🍽𝐎𝐚𝐬𝐢𝐬 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ 加錢轉ᴄʀᴏғғʟᴇ牛角包窩夫😋 外脆內煙韌重牛油味🥐配上牛油果🥑好夾鹹香巴馬火腿🥓包裹著63°C 流心溫泉蛋好少見幾有特色清新開胃特製莎莎醬由蕃茄洋蔥製成🍅大啡菇有牛油香夾埋沙律食好岩ɢʀᴏᴛᴛᴏ 的招牌係sᴄᴏɴᴇs✨週末三點幾去到得番原味牛油鬆餅🙈但都好正👍🏼外層脆內鬆軟😋影相凍左都好脆下次想再去食焙茶麻薯味及竹炭橙皮味📸打卡位係門口的藍色拱門及霓紅燈位✨𝕝𝕚𝕗𝕖 𝕚𝕤 𝕖𝕚𝕥𝕙𝕖𝕣 𝕒 𝕕𝕒𝕣𝕚𝕟𝕘 𝕒𝕕𝕧𝕖𝕟𝕥𝕦𝕣𝕖 𝕠𝕣 𝕟𝕠𝕥𝕙𝕚𝕟𝕘美食之旅又集到多一間靚ᴄᴀғᴇ🤩

海藍色的圓形拱門💙異國的風情的感覺

下次想再去食焙茶麻薯味及竹炭橙皮味
📸打卡位係門口的藍色拱門及霓紅燈位✨
美食之旅又集到多一間靚ᴄᴀғᴇ🤩
2021-06-01 1888 浏览
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : 9.7/10服務: 9.1/10味道: 9.6/10影相: 9.3/10性價比 : 9/10回頭率 : 9.1/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖「𝙶𝚛𝚘𝚝𝚝𝚘」作為打卡聖地之一吾知你又朝左聖未?湖藍色嘅門面,離遠已經好吸引眼球穿過拱門,室內裝修行簡潔典雅風假日黎呢到歎下啡,𝙷𝚎𝚊下,叉下電將上星期嘅忙碌同煩惱,一掃而空.©𝙺𝚊𝚣𝚊𝚗 𝚂𝚎𝚔𝚒 $34𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛後店員會即時加熱𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎成個𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎暖笠笠咁,好𝚠𝚊𝚛𝚖咬落外層鬆化,口感吾會過硬或乾口陣陣嘅奶香加上濃郁既𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊味將𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎切開成兩半就會見到翠綠色「內心」.©𝙲𝚊𝚖𝚙𝚏𝚒𝚛𝚎 $68中意食甜品嘅你呢個𝙲𝚊𝚖𝚙𝚏𝚒𝚛𝚎真係吾好錯過底層係烤菠蘿片口感似菠蘿乾咁軟Q,味道濃厚帶點水份輕輕切開𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎,有流心嘅效果𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢味突出,入口順滑最有驚喜嘅係粒粒栗子,令層次感增添不少.©𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 $45𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢有三款味,其中一款就係𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊冰凍牛奶加入𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝚁𝚒𝚜𝚝𝚛𝚎𝚝𝚝𝚘同𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊元素形成三種層次冰凍嘅感覺,配上𝚎
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
性價比 : 9/10
回頭率 : 9.1/10
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
「𝙶𝚛𝚘𝚝𝚝𝚘」作為打卡聖地之一
吾知你又朝左聖未?

湖藍色嘅門面,離遠已經好吸引眼球
穿過拱門,室內裝修行簡潔典雅風
假日黎呢到歎下啡,𝙷𝚎𝚊下,叉下電
將上星期嘅忙碌同煩惱,一掃而空

©𝙺𝚊𝚣𝚊𝚗 𝚂𝚎𝚔𝚒 $34
𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛後店員會即時加熱𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎
成個𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎暖笠笠咁,好𝚠𝚊𝚛𝚖

咬落外層鬆化,口感吾會過硬或乾口
陣陣嘅奶香加上濃郁既𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊味

將𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎切開成兩半
就會見到翠綠色「內心」

©𝙲𝚊𝚖𝚙𝚏𝚒𝚛𝚎 $68
中意食甜品嘅你
呢個𝙲𝚊𝚖𝚙𝚏𝚒𝚛𝚎真係吾好錯過

底層係烤菠蘿片
口感似菠蘿乾咁軟Q,味道濃厚帶點水份
輕輕切開𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎,有流心嘅效果
𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢味突出,入口順滑
最有驚喜嘅係粒粒栗子,令層次感增添不少

©𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 $45
𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢有三款味,其中一款就係𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊
形成三種層次
冰凍嘅感覺,配上𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘嘅濃厚
同𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊嘅回甘
入口醇厚,識飲一定飲𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢

2021-05-30
下午茶
2021-05-31 51 浏览
朋友知我喜歡藍,所以特登帶我到GrottoGrotto不僅有一道海洋藍色的外牆,牆外的一扇窗口都別具特式,充滿外國感,差啲忘記自己處於鰂魚涌海皮…入到餐廳,感覺充滿藝術氣色,吊掛在牆上的畫同時員工的制服亦有印上。我點了較出名的Oasis 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司,加$轉窩夫。可以說是用料非常新鮮!鮮綠色的牛油果及爽口沙律菜,與菜名綠洲貼題。另外超fresh 的還有蕃茄他他!而大啡菇側煮得香口,配上咸香的pamaham,整體味道都好滿意,份量又大又多。朋友選擇輕食,由竹炭粉蜜餞橙皮及白蘭地橙酒做成的黑瑪瑙,口感鬆軟,好重果皮酸味,小小甜,還有加配鮮果醬,味道新鮮,好開胃。當然不能缺少一杯咖啡,Grotto的咖啡類別有不少,但心情想要一杯Latte。美美的拉花,濃郁的咖啡香完滿了整份brunch❤️
朋友知我喜歡藍,所以特登帶我到Grotto

2021-05-16
午餐
2021-05-31 110 浏览
鰂魚涌海旁有不少特色小店,Grotto藍色拱門咖啡店從遠處已經可以見到,洋溢著優閒氣息。外賣小窗同樣用上圓拱形,放上招牌鬆餅及餐牌。餐廳最入位置有一排方形石牆,可能是裝修時刻意保留著。宇治抹茶拿鐵餐廳提供各式咖啡及輕食。大熱天時,友人叫了凍宇治抹茶拿鐵。宇治抹茶粉用牛奶冲調,質感幼滑溫醇,有明顯抹茶味但未至於太濃,甜度適中。Cappuccino咖啡不可不試,味道分得很仔細,有黑咖啡及鮮奶咖啡,鮮奶咖啡再細分Nutty及Fruity Blend。鮮奶咖啡中獨愛Cappuccino,咖啡味比較香濃之餘又不會太苦澀,配上拉花,細意品嚐。咖啡香料烤雞配菜飯咖啡瑪薩拉雞扒配上辣香腰果醬,微微咖啡香氣,味道不太辣,帶有印度風情。自家製酸菜同樣出色,清新少酸,爽脆可口。琥珀 鬆餅有好幾款,選了最傳統的牛油味。鬆餅感到微溫,外皮焗得猶如曲奇餅般鬆脆而內裡有如蛋糕般軟綿,即使沒有奶油或果醬,我也可以獨吞。伯爵栗子巴斯克焦香芝士蛋糕伯爵巴斯克芝士蛋糕茶味淡淡的,佛手柑香氣與芝士味道很夾。芝士蛋糕外皮帶有點點焦香味,內裡質感鬆軟,有流心效果。芝士蛋糕入面有完整糖漬栗子粒,口感與流心芝士蛋糕形成強烈對比。此甜

餐廳最入位置有一排方形石牆,可能是裝修時刻意保留著。

宇治抹茶拿鐵

Cappuccino

咖啡香料烤雞配菜飯

琥珀

伯爵栗子巴斯克焦香芝士蛋糕

伯爵巴斯克芝士蛋糕茶味淡淡的,佛手柑香氣與芝士味道很夾。芝士蛋糕外皮帶有點點焦香味,內裡質感鬆軟,有流心效果。芝士蛋糕入面有完整糖漬栗子粒,口感與流心芝士蛋糕形成強烈對比。此甜品除巴斯克芝士蛋糕外,尚有不少水果作裝飾點綴用,賣相很美。
2021-05-29
2021-05-28 969 浏览
住香港島嘅我一直都想來呢度試一試,但係一直都冇機會哈哈!呢排陽光咁好,嚟呢度打卡一流!門口就係出晒名嘅打卡熱點,呢度嘅設計咁異國風情,真係行過都忍唔住想影幅相!呢個窗口設計方便 Grab&Go客,仲有咁吸引嘅 scone擺出嚟做display,未坐低嘅我已經知道一定要order 試下❤️❤️如果你只係想飲咖啡同輕食嘅話,呢個空間都好適合,簡簡單單同朋友傾吓計嘆吓咖啡☕️女仔其實都真係比較鍾意食甜點,所以同朋友坐低咗之後第一時間都望吓 Grab&Go display 嘅 scone有咩選擇同埋其他嘅 dessert 😛😛Scone 嘅選擇其實都幾多,但係我哋揀咗一款之後就加$12配呢度自家製嘅果醬同埋clotted cream我地order 左火山石,值得一題係佢哋嘅自家製果醬,真係做得好好,唔會太甜而且有果肉,幾refreshing,岩哂呢個天氣,唔會太heavyEarl Grey Chestnut Burnt Cheesecake 用完粒栗子做嘅蛋糕都比較少見,更何況係 Burnt Cheesecake😆 味道唔錯㗎 !Main dish 選擇其實都幾豐富,又fusion Oasis:呢個
住香港島嘅我一直都想來呢度試一試,但係一直都冇機會哈哈!

呢排陽光咁好,嚟呢度打卡一流!

火山石

Earl  Grey  chestnut  burnt  cheesecake

Main dish 選擇其實都幾豐富,又fusion

Oasis:
呢個portion 同ingredients 都好適合女孩子,夠輕盈同唔會heavy,呢個天氣真係好怕食一啲好油膩嘅食物,食完會個人好似好重咁
Oasis

Tteok-mato:
Fusion 選擇之一,蕃茄肉醬,配上唔同嘅蔬菜例如蓮藕薯仔等等,蕃茄味仲好開胃!
Tteok-mato

我自己就試hojicha latte,朋友飲dirty,飲品都唔錯
Hojicha  Latte

如果下次我再約咗朋友嘅話,都會再嚟呢度,啱晒傾偈🤗

2021-05-28
火山石
Oasis
Tteok-mato
Hojicha  Latte
  • 火山石配自家製果醬
2021-05-28 789 浏览
/𝐺𝑟𝑜𝑡𝑡𝑜🇭🇰/#sa鰂魚涌篇 #sacafe篇➖➖➖<二訪。創意菜式幾特別> ➖➖➖呢間cafe 之前都吸引左唔少人去打卡之前飽得滯無試到主食 今次二訪終於食到~ 佢地轉左menu 之後部分同樣幾特別 甜品亦係賣點之一❤️❤️下午時分真係無咁迫人 鬆動少少➖➖➖1️⃣dirty chicken rice 🍛 $108 整體調味適中 都幾重口味☺️飯嘅份量唔算好多 連埋腰果醬幾惹味 有少少辣佢並唔係淨白飯 而係加左蔬菜🥬感覺幾健康最特別係雞排 用左咖啡同香料整成 香料味道濃☺️咖啡唔算好食到但整體好食❤️❤️➖➖➖2️⃣amber scone $28 原味scone 另外亦有三款口味焙茶麻糬、竹炭同斑斕椰絲~另可加$12 要jam and clotted cream 幾脆 唔會好乾 如果牛油同奶味重啲就好➖➖➖3️⃣campfire $68 最近推出左一兩款甜品 一款係earl grey x chestnut basque burnt cheeecake 另一款係berry tale 但都係有scone 伯爵茶味比想像中突出 入面有大大粒栗子🌰仲有啲栗子蓉 幾幼滑 比預期中大個😆側邊仲有啲
/𝐺𝑟𝑜𝑡𝑡𝑜🇭🇰/
#sa鰂魚涌篇 #sacafe篇
➖➖➖
<二訪。創意菜式幾特別>
呢間cafe 之前都吸引左唔少人去打卡

但整體好食❤️❤️
Dirty  chicken  rice

2️⃣amber scone $28
原味scone 另外亦有三款口味
焙茶麻糬、竹炭同斑斕椰絲~
另可加$12 要jam and clotted cream

Dirty  chicken  rice
Campfire
Latte
2021-05-26 72 浏览
位於鰂魚涌海澤街< 𝓖𝓻𝓸𝓽𝓽𝓸 >, 藍色拱門旁邊放上盆栽植物🌳而室內裝潢以石牆、雲石枱、岩磚屏風, 充滿大地氣息。ᴼᵃˢⁱˢ $¹⁰⁸香脆酸種麵包🍞鋪滿一片片牛油果🥑將巴馬火腿放入溫泉蛋🥚旁邊再配上大啡菇🍄沙津🥗蕃茄莎莎醬🍅相當豐富又健康。ᴷᵃᶻᵃⁿ ˢᵉᵏⁱ $³⁴鬆餅軟熟再帶點牛油香氣, 外層以焙茶製作☕內層加入麻糬, 不過如果焙茶可以再濃郁少少會更好💕ᶜᵃᵐᵖᶠⁱʳᵉ $⁶⁸伯爵茶巴斯克起司蛋糕超級好味🤤茶味及芝味取得平衡, 再配有菠蘿片🍍香桃🍑ᵁʲⁱ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ $⁴⁶猴子拉花幾特別🐒發揮正常抹茶味🍵ᴴᵒʲⁱᶜʰᵃ ᴰⁱʳᵗʸ $⁴⁵濃濃咖啡再帶點焙茶味道☕組合幾特別。Grotto📍鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地鋪

ᴼᵃˢⁱˢ $¹⁰⁸

ᵁʲⁱ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ $⁴⁶
猴子拉花幾特別🐒發揮正常抹茶味🍵
ᵁʲⁱ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ

ᴴᵒʲⁱᶜʰᵃ ᴰⁱʳᵗʸ $⁴⁵
濃濃咖啡再帶點焙茶味道☕組合幾特別。
ᴴᵒʲⁱᶜʰᵃ ᴰⁱʳᵗʸ

Grotto
📍鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地鋪
2021-05-23
$150 (早餐)
ᴼᵃˢⁱˢ
ᴷᵃᶻᵃⁿ ˢᵉᵏⁱ
ᶜᵃᵐᵖᶠⁱʳᵉ
ᵁʲⁱ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ
ᴴᵒʲⁱᶜʰᵃ ᴰⁱʳᵗʸ
2021-05-25 490 浏览
#pb食在鰂魚涌鰂魚涌藍色打卡Cafe💙身為一個屯門人 真係十世都唔去鰂魚涌一次🤣 今次難得去開呢邊行山 終於試到呢間bookmark左一段時間嘅Cafe🥰 藍色嘅外牆、拱門真係好搶鏡 打卡一流💙 店內比我想像中大 但係座位有啲逼夾🙈.食物選擇都幾多 有Pastries、Toast 亦有幾款Hot Dish😋 仲要質素都幾高😍 平日Lunch去有Set Lunch 價錢$108-$178不等👍🏻🔹Scone (Adventure)💚推介❤️ 一定要試scone😍 呢款係班蘭、椰子scone 不過坦白講 食唔到班蘭味 椰子味都得好少🤣 但係個Scone食落超級鬆軟 牛油味幾重 係我少有食過幾好食嘅scone 🥰🔹Oasis Croffle🥑原來係Toast底 加$15轉左Croffle (Croissant + Waffle)👍🏻 超多牛油果 Croffle食落煙韌😋 另外仲有水波蛋、沙律等 幾足料😍🔹Dirty Chicken Rice🍚推介❤️ 雞肉份量好多 外皮微微煎香 肉質仍然Keep到超嫩滑😍 個飯係Veggie rice 感覺幾健康🤪🔹London Fog ☕ #pb伯爵茶🍵好圓
#pb食在鰂魚涌
鰂魚涌藍色打卡Cafe💙

🔹Scone (Adventure)💚

🔹Oasis Croffle🥑

🔹Dirty Chicken Rice🍚

🔹London Fog ☕ #pb伯爵茶🍵
好圓嘅奶泡🤪 呢杯係Earl Grey Latte 伯爵茶味好香 飲落口感好滑🥰
🔹Hojicha Latte ☕
焙茶味好濃 不過飲落唔夠滑🙈

整體食物質素幾高 個Scone一定要試下🥰 而且藍色門口真係好岩打卡 最衰個日要行山 冇得著靚靚🥲 大家去開鰂魚涌都值得試下呢間💙

Grotto
鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地鋪
2021-05-19
  • Scone (Adventure)
2021-05-25 54 浏览
佢喺鰂魚涌地鐵站附近如果唔係住喺附近應該發現唔到開咗一間咁樣嘅Cafe🤩平時行過已經比佢外牆吸引住好多人外賣咖啡走 住得近不防試下💙巴馬火腿牛油果吐司雞蛋煮到啱啱好 有少少流心嘅效果 配上依家大熱嘅牛油果 清新開胃 👍🏻👍🏻🤩肉醬年糕 反而我對呢個配搭有意外驚喜 本身唔太鍾意食肉醬 但係配搭年糕 令到原本冇乜味嘅年糕增添色彩 👍🏻👍🏻洛神花檸檬汽水香橙薑黃檸檬汽水兩個汽水相對味道比較重 檸檬嘅fresh 配搭落去又唔錯店員強烈推介咖啡 但由於我同朋友都唔飲咖啡 建議下次你哋可以試吓!

佢喺鰂魚涌地鐵站附近

香橙薑黃檸檬汽水
兩個汽水相對味道比較重 檸檬嘅fresh 配搭落去又唔錯

1K
2021-05-24 43 浏览
深藍色牆身加上圓形拱門的設計,散發著陣陣摩洛哥風情,非常耀眼。63℃蛋巴馬火腿牛油果吐司 ($108)外脆內軟的酸種麵包上面鋪滿牛油果,溫泉蛋放在鹹香的巴馬火腿內,再配上大啡菇和蕃茄莎莎醬,整個配搭清新開胃,口感味道豐富。東陵石 ($30)椰絲及斑蘭Scone 外形小巧可愛,外層脆身,質感鬆軟無比,入口有斑蘭和椰香味,味道清新天然,甜度剛好。伯爵栗子巴斯克焦香芝士蛋糕 ($68)將伯爵茶的幽香帶進芝士蛋糕,味道融洽,亦平衝了滯膩感。流心效果澎湃,中間還有原粒栗子,充滿驚喜!質感幼滑,入口即化,茶味香濃,讓人一吃就停不了,回味無窮!伯爵茶拿鐵 ($46)質感幼滑, 入口滲透著陣陣伯爵茶香氣,感覺柔美。

63℃蛋巴馬火腿牛油果吐司 ($108)

東陵石 ($30)
椰絲及斑蘭

伯爵栗子巴斯克焦香芝士蛋糕 ($68)

伯爵茶拿鐵 ($46)
質感幼滑, 入口滲透著陣陣伯爵茶香氣,感覺柔美。
2021-05-22 69 浏览
藍色嘅門面已經勁吸睛而且店內環境亦都好舒服🤩試左幾樣嘢食味道都好好絕對係會encore 🥳🥳🌟oasis賣相好靚 有滿滿既🥑,🍞吐司,Parma ham ,蛋,大啡菇 同特調既莎莎醬 整個都好豐富又好味💯🌟招牌scones好香牛油味好鬆軟 下次一定要試埋另外幾款味道🌟campfire 係basque burnt cheesecake黎 earl grey味好濃中間仲有啲流心 超正🤩🌟mocha朱古力同咖啡比例啱啱好 好好飲👍🏻🌟matcha latte 抹茶味夠回甘 冇粉粒 而且拉花勁靚🤩
藍色嘅門面已經勁吸睛
而且店內環境亦都好舒服🤩
試左幾樣嘢食味道都好好
絕對係會encore 🥳🥳
🌟oasis
賣相好靚 有滿滿既🥑,🍞吐司,Parma ham ,蛋,
大啡菇 同特調既莎莎醬 整個都好豐富又好味💯
朱古力同咖啡比例啱啱好 好好飲👍🏻
🌟matcha latte
抹茶味夠回甘 冇粉粒 而且拉花勁靚🤩
2021-05-21 56 浏览
已被藍色的圖形拱門深深地吸引著,著迷得這是我二次到訪這間Cafe了💙兩次黎哩間Cafe都有叫Oasis $123,轉Croffle (+$15)🥑🧇 佢哋最特別嘅應該都係塊Croffle,外表似Waffle,食落似牛角酥咁,好鬆脆。而牛油果都夠多,好滿足❤️ 溫泉蛋加Pama Ham口感都唔錯,少鹹,不過食返啲牛油果就已經中和返喇!推介哩款招牌菜!哩度啲Scone都好正$28-$34,拍得住酒店級數嫁😗 上次食過焙茶加麻糬,好濃茶味加埋麻糬真係好鬼正,可惜今次無🥲 叫左原味同斑蘭味,比較推薦斑蘭味,食得到斑蘭味,個Scone都夠熱夠鬆脆,牛油味適中。而甜品我地就揀咗Campfire $68,係Earl Grey Cheesecake嚟,小型版既Basque Burnt Cheesecake咁,比較奶味同結身,加左栗子都幾特別。配埋杯Ice Hojicha Latte $50就最正!不過嫌佢味道唔夠濃,濃啲再好飲啲😋

• Oasis