2021-05-21 75 浏览
最近舊區愈黎愈多文青cafe開張,偶然都會同朋友去打打卡,雖然打卡重要,不過食物質素都唔可以忽略!今次同朋友去Grotto覺得環境幾靚而且食物高質,同大家分享下~🍎Oasis $108賣相我比100分~幾欣賞佢咁colourful,睇落都開胃啲,唔係果啲煙肉茄汁豆既ADB感覺上都有比較健康既FEEL。唯一我比較挑剔既係多士太硬(雖然係我自己唔中意硬包XD),其他野既味道都唔錯,牛油果又新鮮岩岩好!🍎Velasagna $98呢個係素食版既千層麵,唔好睇佢細細份,其實食半個左右已經好有飽足感,味道都唔輸比有肉既千層麵,幾香濃。🍎Cinnamon Dirty $45🍎Chocolate Iced $54黎coffee shop點少得飲返杯靚野,兩杯都好靚,味道都夠~

🍎Oasis $108

🍎Velasagna $98

🍎Cinnamon Dirty $45
🍎Chocolate Iced $54
2021-05-20 57 浏览
成日見到好多人嚟Grotto 打卡門口signature嘅藍色牆其實除咗打卡位佢嘅嘢原來都好好食Oasis 牛油果控如我,基本上見有牛油果嘅菜式會立即叫!Soul dough烘脆配上熟得剛剛好嘅牛油果,仲有水煮半熟蛋,夾得天衣無縫❤️ 沙律菜新鮮唔會苦,仲有淡淡柚子味,配埋蕃茄碎粒好清新!旁邊仲配有炒蘑菇同Parma Ham,唔會覺得齋!而且份量啱啱好,食完一啲罪惡感都冇😌Campfire 非常特別嘅一個甜品睇一眼完全估唔到係一個Cheesecake原來仲係流心Earl grey cheesecake 最驚喜嘅地方就係裏面有粒粒栗子入口非常滑溜 濃濃嘅味瞬間充斥Earl Grey味道之後亦慢慢浮現好正 完全不膩Amber Scones下午茶必備嘅輕食外脆內軟嘅鬆餅牛油味非常之香口入口似牛油曲奇 必試之選Matcha Latte 抹茶味濃 👍🏻👍🏻Roselle 洛神花檸檬soda 好清甜 解渴之選
成日見到好多人嚟Grotto 打卡

Roselle
洛神花檸檬soda
好清甜 解渴之選
2021-05-19 41 浏览
近排心情有d差,所以在假期前,就同朋友預定北角區酒店,諗住係假日到找地方遠離熟悉既環境,可以好好咁放鬆心情有輕鬆心情當然就唔少得要去下咖啡廳喇,我地一早就搵左要去鰂魚涌附近既Grotto到食tea,我係俾佢既籃色拱門設計吸引,感覺特別夢幻Tteok-mato$88我本身就好鐘意韓國食物,所以黎到一定要叫,年糕好有嚼口,加上蕃茄,味道酸酸甜甜,好開胃Berry-tale$78一黎就見到好多雜莓加醬,再配上鬆餅同cream,非常配搭,好容易食上癮kanzan Seki$34我好鐘意裏面d麻糬,夠煙韌,鬆餅又夠鬆化long black$40味道帶酸,有小小苦,配上甜點,剛剛好Matcha Latte$46見到一個心型拉花,賣相已經好吸引,飲落順滑

Tteok-mato$88

Berry-tale$78

kanzan Seki$34

我好鐘意裏面d麻糬,夠煙韌,鬆餅又夠鬆化

long black$40
味道帶酸,有小小苦,配上甜點,剛剛好

Matcha Latte$46
見到一個心型拉花,賣相已經好吸引,飲落順滑
2021-05-18 342 浏览
星期六的早上,在海濱路旁,看見,且到達,海藍色的Grotto。這兒,充滿了異國的風情。是一道,賞之不盡的風景。穿過圓形拱門,走過長長的用餐區,踏入異度空間。盡頭,頗具私隱度的一角,是屬於我們的殺那時空。就讓眼睛、耳朵與舌尖,去一趟旅行。挺喜歡,門口的一句精句 - Life is either a daring adventure or nothing。人生,在於有勇氣去冒險。莫負,已經所剩不多的青蔥歲月。63°C蛋巴馬火腿牛油果吐司配大啡菇、和式特調醬及特製莎莎醬$108,轉配近期大熱的Croffle牛角包窩夫(+$15)。Croffle是以牛角包麵團烘成的窩夫狀包點,入口滲出陣陣牛油香,且䠠牛角包一層層的酥脆感,外酥脆內煙韌,伴以潤滑牛油果同吃,別有一番獨特風味。鹹香的巴馬火腿,包裹著流心溫泉蛋,再配上大啡菇,沙律菜和蕃茄莎莎醬,清新開胃,挺適合夏日享用。K要了一杯半墨綠色半乳白色的凍宇治抹茶拿鐵$50,那一抹耀眼的綠,與綠意盎然的夏天挺匹配的!內斂的小妹,則要了一杯褐色的、甘香濃郁,且奶泡幼滑的靜岡焙茶拿鐵$46。據說,鬆餅,是Grotto的招牌。翻閱Google,始知鬆餅Scon

據說,鬆餅,是Grotto的招牌。

翻閱Google,始知鬆餅Scone最早起源地竟然是葡萄牙。後來,慢慢傳入英國,繼而發揚光大,故被人誤以為是源於英國。英式鬆餅是一種口怠介乎蛋糕和軟麵包之間的英式點心,傳統上大多配上牛油和果醬同吃。

餐廳的鬆餅質感鬆軟無比,表層且帶脆感,牛油香味俱全。先來一個火山石$34,貌及色俱呈火山石狀,乃焙茶鬆餅,內有香糯麻糬,加配自家製大黃莖配薑的果醬及凝塊奶油(+$12)同吃,蠻特別好吃的。

不知是時間尚早關係,還是因為是周末,甜品選擇不多。招牌腐乳芝士蛋糕無緣一試,只好退而求其次,要了一個琥珀牛油鬆餅配雜莓及鮮忌廉$78。鬆餅質感鬆軟無比,配以酸甜醒胃的紅莓醬、香滑忌廉,以及鮮甜多汁的雜莓,教人越吃越滋味!

2021-05-17 45 浏览
新開摩洛哥藍色打卡牆cafe,野飲不錯,如果經過或者住附近, 可以下午茶時間黎飲杯咖啡,值得一試😗___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ 雖然同想像中嘅藍色有啲出入,但稍為調色仍然係一隻有質感嘅藍,環境靚,門口嘅grab &go 亦係一個好嘅打卡spot☕️latte $40好飲‼️最好喺佢會問你要nutty or fruity, 冇條件簡fruity !! 最鐘意啲鋪頭有得簡,個葉好靚, 但似乎啲豆太新鮮, 飲到一半會有好多氣泡po面☕️lemongrass cold brew $58偏貴但入口超香lemongrass 好似食緊泰國啲糖咁, 飲到中間啲冰融左味道會再平衡啲✨scone: $28up 黑瑪瑙(竹炭粉,蜜餞橙皮, 橙酒) $34 冇咩特別,竹炭冇味,橙酒味唔出, 但中間橙皮幾好食😂😂, 外脆內軟, 外皮有少少硬較難切Extra $12配 jam & clotted cream 價錢另收加一
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___

☕️latte $40

☕️lemongrass cold brew $58

✨scone: $28up
黑瑪瑙(竹炭粉,蜜餞橙皮, 橙酒) $34

價錢另收加一
2021-04-30
下午茶
今日星期日又去下啲平時唔去既地方,倒如鰂魚涌~發現原來海濱有個狗公園,附近有間好歐陸既cafe~我到入去點左:咖啡香料烤雞配菜飯咖啡瑪薩拉雞排雞排肉嫩又滑蔬菜飯 - 將綠色蔬菜打碎加入飯內,好健康,味道又多一份層次。辣香腰果醬- 帶有咖喱既味道又唔完全係咖喱,仲有孜然和小苘香,好正呀~自家製酸菜 - 我鐘意既酸瓜好酸呀,好開胃,加上紫紅色既酸椰菜好爽口。黑瑪瑙scone加配自家製果醬及凝塊奶油用左竹炭粉、和香蘭地橙酒黑色scone 外見內軟,蜜餞橙皮帶著水果香甜。加埋半溶狀態既牛油,超香😘自家製果醬酸酸甜甜,令甜品無咁膩,可以再食多款甜品~伯爵粟子巴斯克焦香芝士蛋糕 好濃郁既伯爵茶和粟子味,加上大大粒既粟子,軟滑又creamy 既蛋糕餡,配上燒過既蜜桃、菠蘿片,好滿足。凍咖啡湯力 - Fruity$48原來咖啡同湯力水是可咁夾,由於選了果味比較重的咖啡,味道你會先聞到咖啡的香氣之後飲到一陣水果的酸之後湯力水的微甜,最後係咖啡本身的微甘和湯力水的澀,十分有層次。靜岡焙茶拿鐵 $46好靚同第一次見既飛馬拉花,外觀已經拎滿分👍🏻用左靜岡培茶帶來濃濃既焦香茶味🥰好香奶味,口感幼滑~

今日星期日又去下啲平時唔去既地方,倒如鰂魚涌~
發現原來海濱有個狗公園,附近有間好歐陸既cafe~

我到入去點左:
咖啡香料烤雞配菜飯
咖啡瑪薩拉雞排
雞排肉嫩又滑

黑瑪瑙scone
加配自家製果醬及凝塊奶油
用左竹炭粉、和香蘭地橙酒
黑色scone 外見內軟,蜜餞橙皮帶著水果香甜。
加埋半溶狀態既牛油,超香😘
自家製果醬酸酸甜甜,令甜品無咁膩,可以再食多款甜品

伯爵粟子巴斯克焦香芝士蛋糕

凍咖啡湯力 - Fruity$48

靜岡焙茶拿鐵 $46
好靚同第一次見既飛馬拉花,外觀已經拎滿分👍🏻
用左靜岡培茶帶來濃濃既焦香茶味🥰
好香奶味,口感幼滑~

2021-05-16
  • Dirty  Chicken  Rice
  • 黑瑪瑙Scone
在雜誌見過這間餐廳的介紹後,念念不忘,一直想找個機會試試。今天放自己半天假,約了友人來打卡 📸 •餐廳主打藍色,門口一片的蔚藍令人有半秒覺得自己不是身處香港。不過一踏進餐廳內見到滿滿的食客,即扯回現實中。用木和石作主調,加上柔和的燈光,感覺自然舒適。•提醒大家這間的lunch set時間是星期一至五11am-2:30pm。我們都late lunch才來到,完美的錯過了🥲•點了海鮮珍珠麵 Sea Pearl $118 較少有餐廳offer珍珠麵的選擇大大小小圓滾滾的珍珠麵,加上長短不一有粗有幼的八爪魚腳,對密雜恐懼症的友人來說賣相談不上討好😂 但煙煙韌韌珍珠麵的口感在口中一粒粒的咬開 是吃厭普通條狀意粉的另一選擇 醬汁不多 材料豐富看起來份量不多但卻意外的飽肚 •Dirty $42天氣一熱就會點dirty 貪佢不加冰但又冷冰冰夠解暑又不會越飲越淡 咖啡濃 奶味夠 只是太細杯😂 •早已耳聞這餐廳出名scones,來到怎能不試?友人點了東陵石scones 我則貪心點了scone dessert 琥珀牛油鬆餅配雜莓鮮忌廉 $78 打卡餐廳的甜品當然最岩打卡 不只睇得,仲要好食,未食切開已聞
在雜誌見過這間餐廳的介紹後,念念不忘,一直想找個機會試試。
今天放自己半天假,約了友人來打卡 📸

用木和石作主調,加上柔和的燈光,感覺自然舒適。

點了海鮮珍珠麵 Sea Pearl $118
較少有餐廳offer珍珠麵的選擇
大大小小圓滾滾的珍珠麵,
加上長短不一有粗有幼的八爪魚腳,
對密雜恐懼症的友人來說賣相談不上討好😂

夠解暑又不會越飲越淡
咖啡濃 奶味夠
只是太細杯😂
Dirty

早已耳聞這餐廳出名scones,來到怎能不試?
友人點了東陵石scones
我則貪心點了scone dessert
琥珀牛油鬆餅配雜莓鮮忌廉 $78
打卡餐廳的甜品當然最岩打卡
不只睇得,仲要好食,
未食切開已聞到牛油香
烤焗得剛好,
鬆脆乾身 完全不膩
特別一讚那strawberry jam
果香味出但不甜 推介!

琥珀牛油鬆餅配雜莓鮮忌廉

今天和友人剛好坐在餐廳靠窗的一張枱
自成一角 環境舒適
發覺這裡原來也有cocktails
下次一於來和友人飲番杯

As usual, menu for ref:-

海鮮珍珠麵 Sea Pearl
Dirty
琥珀牛油鬆餅配雜莓鮮忌廉
2021-05-15 36 浏览
前排見到好多人介紹呢間位於鰂魚涌嘅藍色拱門咖啡店,環境舒服之餘亦有多個打卡位,最近同朋友終於得閒嚟到試吓,今次除咗主食之外亦都叫咗幾款甜品嚟食,味道都唔錯㗎💜另外值得一提嘅係店員服務態度唔錯☺️整個用餐體驗良好😍_Berry Tale $78今次同朋友叫咗兩款Scones,呢個擺盤有心思!原味鬆餅配上忌廉同雜莓,食落去酸酸甜甜好開胃,鬆餅入口鬆化Kansan Seki $34另外都叫咗呢個朱古力麻糬鬆餅,朱古力味濃郁不會太甜,麻糬口感軟糯,鍾意食朱古力既朋友仔一定要試吓Tteok-mato $88另外今次叫咗一款主食,其實係蕃茄肉醬年糕,醬汁帶肉碎配上年糕非常合襯,份量亦足夠😆Long Black $40今次揀咗Fruity既咖啡豆,炎炎夏日飲番杯好清爽Matcha Latte $46有拉花,入口順滑,抹茶味濃郁

_
Berry Tale $78

Kansan Seki $34

Tteok-mato $88

Long Black $40
今次揀咗Fruity既咖啡豆,炎炎夏日飲番杯好清爽

Matcha Latte $46
有拉花,入口順滑,抹茶味濃郁
💙📘🚙🦋被藍色的門口吸引😆 門口位置可以買外賣咖啡飲我當日 平日去所以唔需要排隊同等位座位唔算好多 同朋友仔坐低傾吓計都係一個幾唔錯嘅選擇但係坐嘅地方好明顯係冇辦法打卡,唔係一個特別靚嘅位置,打卡嘅位置係餐廳嘅門口,非常令人留下深刻印象的深藍色 圓拱型 設計的門口當日同朋友叫咗一杯咖啡啊☕️ 杯咖啡都係相當難飲,我同朋友都頂唔順大家如果想攞住影相嘅話記得叫佢比紙杯啊如果唔係佢俾咗隻玻璃杯你你就唔知點算一個蜆意粉🍝 個意粉嘅質地係硬到不得了而且啲蜆呢係好多沙 ,真係非常失望另外叫咗牛角包窩夫 🧇 甜品嚟講佢就表現比較出色但係份量比較少,個牛角包窩夫都幾好食查咗榛子醬喺上面,想難食都幾難牛角包窩夫🧇 $108𝟸𝟶𝟸𝟷年𝟷月新開的𝙲𝚊𝚏𝚎👣Grotto鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地鋪
💙📘🚙🦋
被藍色的門口吸引😆

門口位置可以買外賣咖啡飲

我當日 平日去所以唔需要排隊同等位

座位唔算好多 同朋友仔坐低傾吓計都係一個幾唔錯嘅選擇

但係坐嘅地方好明顯係冇辦法打卡,
唔係一個特別靚嘅位置,

大家如果想攞住影相嘅話記得叫佢比紙杯啊
如果唔係佢俾咗隻玻璃杯你
你就唔知點算
一個蜆意粉🍝 個意粉嘅質地係硬到不得了
而且啲蜆呢係好多沙 ,真係非常失望

另外叫咗牛角包窩夫 🧇 甜品嚟講佢就
表現比較出色

但係份量比較少,個牛角包窩夫都幾好食
查咗榛子醬喺上面,想難食都幾難
牛角包窩夫🧇 $108

𝟸𝟶𝟸𝟷年𝟷月新開的𝙲𝚊𝚏𝚎
👣Grotto
鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地鋪
2021-05-07 41 浏览
*Life is either a daring adventure or nothing* Well said! A great entrance The small cafe offers a relaxing environment for lunch or tea.We came during lunch hour, lunch set available with a number of options.Oasis - with avocado, salad, Parma ham, portobello and soft boiled eggGood quality in general 👍🏽the best part is the Croffle - perfect combination of croissant and waffle definitely worths a bit of extra money The set comes with salad and tea. Portion not big, I recommend if you want somet

Good quality in general

Portion not big, I recommend if you want something healthy, refreshing and not too heavy 😊
2021-05-05 43 浏览
although it locates a bit far from the mtr stations the exterior blue-coloured design of the cafe is quite cute 💙 the cafe is spacious and not too crowded even during the lunch hours😀long black ($36)-you can choose either nutty or fruity flavour and i have chosen nutty-the taste was quite strong

long black ($36)
-the taste was quite strong
難得平日攞咗日假,特別約埋男朋友喺鰂魚涌食下午茶!經過見到彩藍色嘅 Grotto 好有特色,平日又唔算多人,就決放鬆下! Osais $108鍾意分開食又得,夾埋一齊食都得嘅 All Day breakfast 絕對係豬太郎近年嘅最愛,每夾一樣配料都好似新嘅茶式!呢份 Osais 最正嘅除咗有超流心嘅水波蛋,仲有切條煎過嘅大啡菇,成個set都好Juicy!Chilli Vongole $118未食lunch嘅我哋揀咗 Chilli Vongole 做主食,簡單嘅配搭非常滋味!香辣可口嘅意粉加上鮮美蜆肉,蜆肉唔會太少,tea time嚟講,份量啱啱好。Tropical Mango Infusion $58 Hojicha Dirty Nutty $48最外仲嗌咗 Tropical Mango Infusion 同 Hojicha Dirty Nutty。第一次飲Tropical Mango Infusion,覺得好特別!好香嘅芒果味,將果味同咖啡配搭得好剛好;未飲已經聞到Hojicha Dirty 濃郁嘅焙茶香氣,creamy嘅口感令人相當滿足!

Osais $108

Chilli Vongole
  • Tropical Mango Infusion
  • Hojicha Dirty Nutty
2021-05-01 69 浏览
今日遲左起身終於有機會試到10:30先開門嘅cafecafe外墻都係油左藍色幾特別雖然朋友係介紹我黎食scone不過都叫杯咖啡啦叫左杯latte有nutty有fruity我要左nutty咖啡嘅甘味同打得滑嘅奶好夾雖然唔係黎主要試咖啡居然有驚喜而拉花都拉得令講返scone每日都有唔同味道嘅scone限量發售今日有Amber - classic buttery $28Aventurine - Pandan & Shredded coconut $30Kazan Seki - Hojicha & Mochi $34我就叫左Amber同Aventurine其實價錢都唔平如果要House-made Jam & Clotted Cream仲要加$12E個位有d扣分Scone黎到係熱辣辣剛焗好嘅有外脆內軟嘅感覺Clotted cream夠濃尚算夠rich同埋唔甜但好似four seasons同文華個clotted cream好味d而椰絲斑斕味嘅scone反而係唔夠椰絲同斑斕味如果叫我覺得原味加clotted cream味道較好但係 就應該有好多牛油食完之後我飽到夜晚
今日遲左起身

我飽到夜晚
2021-05-01
Latte
2021-04-30 54 浏览
#慢煮伊比利亞豬扒 🐽 ($178)#蒜辣蜆肉青口意粉 🍝 ($138)近期大熱藍色外牆cafe😎 成為打卡位☺️ 除左有咖啡飲外☕️ 亦有set lunch食😋 包沙律、主食、果茶或咖啡😛 慢煮豬扒有驚喜🐷 豬扒呈粉嫩色😍 邊位帶微脆👌🏻 肉質淋身唔會乾唔會韌👍🏻 配埋南瓜蓉都幾夾😚 可惜份量偏少🤨 食完未必夠飽😳 意粉蒜味重帶微辣🌶 十分惹味🤤☺️📍鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地舖🚇 鰂魚涌站B出口
#慢煮伊比利亞豬扒 🐽 ($178)
#蒜辣蜆肉青口意粉 🍝 ($138)

📍鰂魚涌海澤街17號海暉大廈地舖
🚇 鰂魚涌站B出口
2021-04-28 786 浏览
Bookmark 左好耐呢間深藍色拱門cafe,打卡位正正係門口,雖然可以就咁喺門口打卡影相,不過離開呢邊當然要試吓佢哋嘅嘢食啦!熱朱古力味道剛好唔會好甜,估唔到朱古力都可以做埋拉花🥰Match latte 睇落好似好濃,味道真係幾重嫁!入口好重抺茶味但口感都仲keep到滑身,比例調配得幾好叫咗一份牛油果吐司,呢份一睇就只係我叫啦,滿滿嘅牛油果放上麵包上面,配上中間嘅流心蛋同parma ham真心覺得唔錯🥰🥰🥰咸咸香香,同埋牛油果一齊食,令呢個麵包更有飽肚感❤️後邊嘅青口蜆肉扁意粉估唔到味道又幾有驚喜!鹹鹹香香,扁意粉口感彈牙,而且帶有少量蒜香,真係唔錯,同男朋友咁樣叫咗兩份正餐份量啱啱好好物沉歸底,好夜當然最後先同大家講啦!呢個鬆餅真係唔可以唔介紹,佢嗰個口感鬆軟程度真係一流,上枱嘅時候大有暖暖微溫,外酥內軟,鬆餅嘅軟熟口感帶有牛油香氣,搽買忌廉同佢地既自家嘅果醬一齊食真係好好味🥳🥳🥳另外仲有一款琥珀鬆餅,全黑色嘅外型,下次再試下先

熱朱古力味道剛好唔會好甜,估唔到朱古力都可以做埋拉花🥰

咸咸香香,同埋牛油果一齊食,令呢個麵包更有飽肚感❤️

另外仲有一款琥珀鬆餅,全黑色嘅外型,下次再試下先
2021-04-25
午餐