2021-11-28 202 浏览
終於有機會試呢間打卡Cafe,星期日中午時間來,人唔算太多,我同小朋友一齊嚟, Staff非常friendly,見我同小朋友兩個人,都比張四人枱我哋,方便照顧小朋友。因為係Cafe,所以煮食方面唔算多,有四款選擇,我哋叫咗個牛肉飯,然後我叫咗杯cappuccino,佢哋仲問我喜歡fruity定係nutty嘅,非常有誠意。咖啡方面冇得彈,好香,好濃郁嘅咖啡味👍🏻 至於食物方面,非常有驚喜,牛肉飯非常好味,小朋友勁鍾意食。呢間Cafe嘅scones非常出名,有五六款味道選擇,可惜小朋友唔鍾意食scone,所以我哋叫咗個Double Chocolate Cookie,佢哋係即刻整熱然後上枱俾你, Cookie有非常濃郁嘅朱古力味,曲奇係屬於「林」身,非常啱我口味👍🏻
2021-11-28
午餐
2021-11-06 224 浏览
我地叫左一個傳統牛油鬆餅 海鮮珍珠粉 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司牛油鬆餅勁正 一上已經聞到超香牛油味 食落都好香 又鬆 值得一食另外嗰個海鮮珍珠粉都好好食👍👍👍 我第一次食呢啲珍珠粉 係有少少似嗰啲藜麥做係大粒啲同好食啲 同埋佢有勁多海鮮 好多墨魚 仲有蜆 青口 蝦 啲蝦仲要係爽嘅 最後嗰個63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 都好食 不過反而相對上面嗰兩個冇咁特別 啲大啡菇都好香好多汁 ham 都好咸香環境黎講都幾靚 地點又近地鐵站 行三分鐘左右就到 值得一去嘅
  • 海鮮珍珠粉
某週末的下午,與先生從白水碗的農場回到港島後,決定到這家已收藏一陣子的Cafe享用下午茶,順便看看那道超受歡迎、吸引不少人前來打卡的藍色拱門。Grotto位於沒什麼餐廳的海澤街上,標誌性的藍色拱門從遠處已能看到。拱門右邊是外賣窗口,左邊則是餐廳唯一的露天用餐處,雖然有一刻念頭想要坐在這裡,心想絕對可以拍到美美的照片,可惜是餐廳對像的是車來車往的馬路,一定不能悠閒的用餐,所以最後還是穿過拱門到室內用餐。對於Grotto完全沒有做過任何功課的我,在走進門的那一刻,其實有點驚訝裡面的裝潢竟然是一點藍色也沒有,一叮點的異國風情也沒有,就是一家簡約暖色設計的咖啡店。Grotto除了有提供咖啡之外,還有一些熱食,與及我完全沒有想到的Scone!不管在那裡,只要看到Scone一字都會心動的我,當然不會錯過任何品嚐Scone的機會,而且這裡的Scone口味還非常特別,就是跟那家在網絡上大受好評的Grandma’s Scone非常相似。因為不是所有Scone都有現成,所以我們點了基本款的琥珀(傳統牛油)與及火山石(抹茶 & 奶黃)。因為傳統牛油那款是沒有任何醬料的,要配自家製果醬跟凝塊奶油(Clotte

因為不是所有Scone都有現成,所以我們點了基本款的琥珀(傳統牛油)與及火山石(抹茶 & 奶黃)。因為傳統牛油那款是沒有任何醬料的,要配自家製果醬跟凝塊奶油(Clotted Cream)的話要額外加$12,也只好跟著點吧!

先說說這裡的Scone口感真的有點像Grandma’s Scone,就是整個都是偏鬆脆的,而且Clotted Cream有點讓人失望,還是在City Super在賣的Rodda’s最好吃,而以上也綜合了我對Grotto傳統牛油那款Scone的想法。

至於火山石味道比較豐富,Scone本身能吃到濃濃的抹茶味,而且還有抹茶醬可以加進去,搭配裡面滿滿的奶黃,如果不當Scone吃的話,還是不錯的!有機會也想要嚐嚐看其他口味!

在打卡上來說,這裡的入口絕對能拍出偽旅行的感覺,不過食物方面並不算特別驚豔,另外我們點的伯爵茶Latte還有一點貴,冰的一杯要$50,味道不是特別出眾,對於本地的Café來說絕不便宜,但是想要吃特別口味Scone的朋友還是推薦的!
2021-10-23
2021-10-29 165 浏览
一直都好想試吓鰂魚涌呢間餐廳,除咗因為佢嘅裝修靚之外,其實仲想試吓佢哋嘅嘢食,但係平日佢哋收6:00所以都幾難有機會試。今日大概2:00前去到,但係估唔到我最想食嘅慢煮豬鞍已經賣晒。咁就淨係叫咗一杯咖啡坐喺度慢慢覆下email做吓自己野。Flat White $44落單嘅時候店員有問想約邊一種口味嘅咖啡多啲,自己就揀咗Nutty 啲嘅,因為唔太鍾意有酸嘅感覺,咖啡香濃入口順滑。唯一要同自己講嘅就係下次真係要早啲嚟
咁就淨係叫咗一杯咖啡坐喺度慢慢覆下email做吓自己野。
Flat White $44

唯一要同自己講嘅就係下次真係要早啲嚟
2021-10-09 169 浏览
💙💙打卡一流嘅鰂魚涌cafe裝修極精美 藍色拱門好岩打卡✅中意佢個all day breakfast 有panama ham, 溫泉♨️蛋同雜菇 炒得好香 份量算大份加錢轉左牛角包🥐窩夫有驚喜😍😍好鬆化好夾✅珍珠海鮮🦞意粉幾特別 食落似risotto 海鮮有魷魚🦑同蜆肉 味道唔會太濃🙃但價錢偏貴🥲 同埋呢度啲咖啡☕️冇想像中好飲.📌 Grotto (#鰂魚涌)#鰂魚涌美食 海澤街17號海暉大廈地鋪-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛잡
💙💙打卡一流嘅鰂魚涌cafe
裝修極精美 藍色拱門好岩打卡
✅中意佢個all day breakfast
加錢轉左牛角包🥐窩夫有驚喜😍😍好鬆化好夾

✅珍珠海鮮🦞意粉幾特別
食落似risotto 海鮮有魷魚🦑同蜆肉 味道唔會太濃

🙃但價錢偏貴🥲 同埋呢度啲咖啡☕️冇想像中好飲
📌 Grotto (#鰂魚涌)
#鰂魚涌美食 海澤街17號海暉大廈地鋪
2021-10-04 163 浏览
有個靚靚藍色拱門打卡,入面座位有啲貼,但當唔多人嘅時候都坐得幾舒服,不過上次5pm去我想試嘅焙茶及麻糬scone就都賣晒🥲有特別想試嘅食物就早啲去啦😙【Amber Scone 琥珀】$28~Classic Buttery 傳統牛油外層比較脆,入邊又唔乾,而且唔會太過油,幾好食,不過原味就一定要加果醬先好食🤤【Black Onyx Scone 黑瑪瑙】$34~Candied Orange Rind & Grand Marnier 竹炭粉、蜜餞橙皮及白蘭地橙酒幾特別,有淡淡嘅酒味,仲有啲橙乾咬下😆【House-made Jam and Clotted Cream】+$12兩個scones用一個果醬係啱啱夠用,鍾意多啲醬就要叫多個啦😌果醬唔會太甜,而且入面有果肉😝【Uji Matcha Hand-whisked Latte】$46有個超可愛嘅兔仔拉花,打卡一流😍😍

【Amber Scone 琥珀】$28
~Classic Buttery 傳統牛油

【Black Onyx Scone 黑瑪瑙】$34
幾特別,有淡淡嘅酒味,仲有啲橙乾咬下😆

有個超可愛嘅兔仔拉花,打卡一流😍😍
2021-09-22 147 浏览
打卡熱店藍拱門咖啡店喺公司附近,呢日lunch time去試下🐔Dirty chicken rice咖啡香料烤雞配菜飯 午餐包沙律同House-made tea 酸酸地,不得不讚餐點配色幾靚,好啱打卡又令人更有食慾。漬物幾好食又開胃,雞肉有用咖啡同香料醃過,皮幾香肉質唔算好嫩滑,配埋微辣腰果醬食落有印度風味,咖啡味就唔係好食得出,淡綠色菜飯味道同白飯同差唔多,呢個飯望落唔算大份,但又估唔到幾襟飽😝 @foodiebigbigg

🐔Dirty chicken rice咖啡香料烤雞配菜飯

@foodiebigbigg
呢間藍色小店,門口係藍色拱門設計,充滿異國風情,一步之隔就好似去左摩洛哥咁🥰門口有幾張長凳比客人等位用之外,人流唔多嘅時候仲係個好好嘅打卡位💕另外門口仲有個grab & go嘅小窗,方便外賣嘅客人賣咖啡同小食走餐廳嘅中午時段人流非常多,所以記得要避開午飯時段啦~好鍾意佢地啲菜式名全部都好有意境,每樣食物都會根據佢地嘅特色改返個相應嘅名,而Scone更加係以不同類別嘅石頭而命名🗿配合相應嘅意境,啲食物樣樣都好靚💕🔮Sea Pearl $118呢道菜式用左意大利傳統意大利麵Fregola珍珠麵所烹調而成,加入大量海鮮,我諗因為咁餐廳將呢道菜取其名為Sea Pearl🔮海鮮份量多,肉質夠彈牙,第一次食珍珠麵,細細粒好有咬口,好特別!🏝Oasis $108成份all day breakfast咁勁豐富😍而且好colourful多士烤得夠脆,配埋軟熟嘅牛油果,外脆內軟😋中間嘅水波蛋係用Parma Ham包住好可愛🥰Parma Ham充滿鹹香,配上嫩滑嘅水波蛋😋另外仲有大啡菇、特製蕃茄莎莎醬同埋沙律,好fresh好豐富🥗🗿Aventurine $30 (House-made jam & Clott
餐廳嘅中午時段人流非常多,所以記得要避開午飯時段啦~

🔮Sea Pearl $118

🏝Oasis $108
多士烤得夠脆,配埋軟熟嘅牛油果,外脆內軟😋

🗿Aventurine $30 (House-made jam & Clotted Cream +$12)👑
Aventurine東陵石係一粒綠色嘅寶石,就好似呢個scone咁,外表好鮮綠,面頭仲有啲椰絲
呢個係班蘭X椰絲味,本來想試佢地嘅黑火石(焙茶麻糬Scone),但係咁啱冇哂😭
即使Scone唔係翻熱先上,但係成個餅嘅外圍都好脆身!而且入面好鬆軟!十分出色!雖然班蘭同椰子味唔濃,但係可以隱約食到佢地嘅存在😆加埋佢地嘅cream微微甜甜咁,好有層次😋
店員話佢地嘅自家製果醬係用大黃製成,十分特別!
極度推薦佢地嘅Scone,水準十分高!!

☕️Shizuoka Hojicha $46
一嚟到已經比佢面頭嘅海馬拉花吸引😍
呢杯係焙茶latte,焙茶味好香濃,未飲已經聞到濃濃嘅焙茶味😋飲落去都好濃,甜度啱啱好,但係就冇咖啡味,似飲緊焙茶鮮奶多啲😢

最有驚喜係佢地嘅scone!絕對會因為佢地嘅scone而再訪!
2021-09-13 166 浏览
居住或上班都在九龍的我,鰂魚涌是一個少有機會去的地方,今次因Staycation的緣故,兩日一夜都在北角至太古城之間遊走。到酒店放下行李後,馬上起程到Grotto,由太古城行過去約十分鐘,想輕鬆點可坐地鐵,與鰂魚涌站只有三至五分鐘腳程。當天是星期六,與朋友在正午時分到達,人流不多,顯眼的藍色外牆、兩米多高的拱門、可愛的外賣窗口,加上兩張木櫈及幾盆植物,頓時成為拍照熱點。人流不多,不需等位即被安排坐到二人枱。我們點了Flat White(轉oat milk)、Uji Matcha latte、Dirty Chicken Rice和Treat Me Well Croffle。Flat White轉oat milk加$5,頗有咖啡味,但唔苦,oat milk味道不濃,無論熱飲或涼後飲用都不會搶了咖啡的味道;Uji Matcha latte的抹茶味幾濃但沒有苦澀味,奶味不會太搶,相輔相成。至於Dirty Chicken Rice,它在menu的簡介中寫有咖啡作調味,食下去卻沒有 (可能是我誤會),雞肉不會太乾,配上旁邊的醬料,非常有東南亞風味,加上同樣好吃的菜飯和漬物,碟上無一物是多餘;最後是甜品Treat Me Well Croffle,焦糖香蕉配上朱古力牛角包,於我而言,焦糖香蕉有點過甜,但牛角包好吃,其他配料亦恰到好處。
整體而言,飲品和食物非常不錯,服務員的態度亦十分友善有禮,在我們吃甜品會主動提出給予新餐具。如果大家放假沒事幹,可以到此一吃,然後在附近逛逛喔~~
左: Treat Me Well Croffle 右上: Dirty Chicken Rice 右下: Flat White(轉oat milk)

Uji Matcha latte
2021-09-04
Uji Matcha latte
2021-09-12 134 浏览
•𝟼𝟹℃蛋巴馬火腿朱油果吐司 $𝟷𝟶𝟾 簡單來說,就是𝙰𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝。 第一次知道𝟼𝟹℃蛋長什麼樣子,原來是我至愛的熟度,糖心的,大加分。酸種麵包烤得非常香脆,配上熟度剛好的牛油味 和 莎莎醬吃,不錯。但莎莎醬方面 洋蔥略多,對洋蔥辣不太喜歡的我,不太能單吃。而巴馬火腿方面,很咸,不太喜歡,不知道是剛好我那份 還是 巴馬火腿品質問題,有點異味,我直接放棄😳因為巴馬火腿 而大扣分。•熱帶芒果冷萃咖啡 𝟻𝟾聞落有木香,入口順滑輕盈,呷落 會有微微果酸滲出,餘韻會有小小小小芒果香,整體很清爽,喜歡果味的可一試,蠻不錯的。•招牌鬆餅 - 東陵石 椰絲及斑蘭 𝟹𝟶必點!店員一端上,熱熱的鬆餅 香氣立刻撲上鼻,超超超級香,忍不住要先吃一口,再拍照。鬆餅超級無敵酥脆,酥脆的外殻,配合鬆軟的內部,感覺很幸福。有需要,可以加購他們自家製的𝚋𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 一併吃用,而單吃,我已經覺得超級好食!
•𝟼𝟹℃蛋巴馬火腿朱油果吐司 $𝟷𝟶𝟾
簡單來說,就是𝙰𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝。
但莎莎醬方面 洋蔥略多,對洋蔥辣不太喜歡的我,不太能單吃。
因為巴馬火腿 而大扣分。

•熱帶芒果冷萃咖啡 𝟻𝟾

•招牌鬆餅 - 東陵石 椰絲及斑蘭 𝟹𝟶
必點!
鬆餅超級無敵酥脆,酥脆的外殻,配合鬆軟的內部,感覺很幸福。
🍪 【#鰂魚涌】Grotto💥超吸睛海藍色門面 但止於打卡💥.🍪門面同食物都好適合打卡✧Instagrammable front door and exquisite dish presentation🍪內部裝潢與前門不一致,內部似餐廳多於coffee shop✧Inconsistent front door and interior design. More like a restaurant. 🍪環境迫同嘈,難以放鬆✧Cramped seating plan and noisy. Not relaxing. 🍪食物味道一般✧Food with disappointing taste~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽Oasis 108 (+$15 for Croffle)(3/5)份量不足✧Small portion得一樣熱食 -- 磨菇✧Only one hot dish - mushroomCroffle味道不錯但不鬆脆✧Croffle is tasty but not crispy.🍽Dirty Chicken Rice $108(2.5/5)雞肉偏乾和
🍪 【#鰂魚涌】Grotto
💥超吸睛海藍色門面 但止於打卡💥
🍪門面同食物都好適合打卡

🍪環境迫同嘈,難以放鬆
🍪食物味道一般
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oasis

Dirty  chicken  rice

雞肉偏乾和粗糙
✧Dry and tough chicken
香料惹味但醬汁略少
✧Delicious spices but not enough sauce
🍽凍伯爵茶拿鐵 London Fog (Iced) $50(2/5)
London  Fog

飲到啲粉
✧Tea powder is not stirred thoroughly
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪/5
💸消費 Spending:$155 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:2/5 (只推介打卡)
🍪只適合打卡,唔洗拎電腦、書嚟休息
✧Lovely photo spots are the only redeeming feature. Not a place for laptops or books.
🍪食物質素、份量同價格唔匹配
✧Food quality and portion are not worth the price.
🍪本身見門口啲櫈睇落可以慢慢坐,但原來超窄,坐得好唔舒服,只限裝飾
✧Seats near the front door is very narrow and uncomfortable.

📍Grotto
@grotto.hk
2021-08-29
2021-08-27 159 浏览
Not recommended. Portion is horribly small and shabby. I ordered a Seafood Pearl pasta HKD138+ so called a set lunch, Americano charged extra $20, my bill is HKD173. I am a pescatarian ,not a big eater but hungry alert beeped me 24hrs.See the pic. I mixed it up so you can see it is appx = a bowl of rice with few pcs of unfilling so called seafood, ugly presented with 2 skinny frozen clams.I was starved, disappointed and angry. I left my comment to waitress, hope the chef can be less inhuman.Env
Not recommended.

Environment is extremely noisy. Not recommended for dining, not to say with friends.
2021-08-27 152 浏览
平日lunch要早啲嚟搵位先食到嘅打卡cafe究竟呢間值唔值得推介呢?一齊睇落去啦🤣·✨63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 $118配大啡菇、和式特調醬、特製莎莎醬賣相唔錯,牛油果切得薄又靚,食落都係好夠熟🥑🥑溫泉蛋係整得好靚🥚巴馬火腿正常😚另有沙律菜伴碟,可惜同午餐附送嘅沙律係一樣嘅😅等於我食咗兩兜沙律🥗莎莎醬其實即係醃過嘅番茄粒🍅影相係幾靚,但係份量偏小,會食唔飽🙈吐司另可+$15轉牛角包窩夫·✨咖啡香料烤雞配菜飯 $128咖啡香料即係Masala,即係印度嘅一種調味料,食落係好印度特式嘅雞🐔係食唔到任何咖啡味的仲有個菜飯唔合格,好凍同硬🙉·🌟冇嘢推介,去打卡嘅唔會阻止😆仲有,有個男店員服務態度好好,值得一讚👍🏻👍🏻
平日lunch要早啲嚟搵位先食到嘅打卡cafe
究竟呢間值唔值得推介呢?一齊睇落去啦🤣
✨63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 $118
配大啡菇、和式特調醬、特製莎莎醬
賣相唔錯,牛油果切得薄又靚,食落都係好夠熟🥑🥑
溫泉蛋係整得好靚🥚巴馬火腿正常😚
莎莎醬其實即係醃過嘅番茄粒🍅
影相係幾靚,但係份量偏小,會食唔飽🙈
吐司另可+$15轉牛角包窩夫
✨咖啡香料烤雞配菜飯 $128
仲有個菜飯唔合格,好凍同硬🙉
2021-08-18 139 浏览
又到咗北角cafe hopping系列🤪講明先 鰂魚涌同炮台山都屬於依個系列架今日試嘅係bookmark咗一段時間門面係靚靚藍色牆嘅Grotto🔹-黎得依度梗係要試最出名嘅scones🤩🥥Pandan & Shredded Coconut $30🍊Candied Orange Rind & Grand Marnier $34第一啖食落口 好!驚!嘆! 超!級!脆!!個口感係好似曲奇咁 幾特別🍪但食耐咗開始覺得有少少單一🤔 對比起平時嘅scone 佢牛油味唔重而且成舊都比較脆身 入面無個種鬆軟嘅感覺味道方面唔算太突出 除咗多咗啲橙乾外兩款好似係無分別咁😂😂p.s. house-made jam & clotted cream要另外加$12喔-🍛Dirty Chicken Rice $128瑪莎拉雞醃得好入味 雞肉嫩滑Veggie rice無咩味 但配雞食都ok😼伴碟嘅pickle又幾開胃🤪-生理期廢事飲凍飲 就嗌咗hot americano正常發揮🤔🤔 配scone係唔錯😎友人嘅Dirty Cinnamon($45)幾特別好重肉桂味 睇你好唔好啦😌-整體黎講bellofood覺得係值得一
又到咗北角cafe hopping系列🤪
講明先 鰂魚涌同炮台山都屬於依個系列架
今日試嘅係bookmark咗一段時間
門面係靚靚藍色牆嘅Grotto🔹

黎得依度梗係要試最出名嘅scones🤩
第一啖食落口 好!驚!嘆! 超!級!脆!!
個口感係好似曲奇咁 幾特別🍪

整體黎講bellofood覺得係值得一試嘅
因為佢地嘅scone係幾特別👍🏻
但會唔會返啅呢 可能又未必🤔
2021-08-05 172 浏览
找一間 coffee shop 嘆下 Coffee ,用用電腦等朋友Lunch, 到達後待應第一時間就說用餐時間60分鐘。其實不如不要叫coffee shop,叫做餐廳吧⋯⋯試了menu 寫的招牌scone,沒聽過果醬 cream 要另加$12 ,一般全部餐廳酒店都是付送的。變相一個 Scone 要$40 ,一個order 只得一個,大酒店的 scone 性價比更高。本身十分喜愛食 scone,這個招牌 scone 真的一般般,質感太硬不夠鬆軟,加$12 的 clotted cream 大概是平價的 cream, 不夠順滑味道不佳,還有一半吃不下,真的是第一次。焙茶拿鐵還可以,有誠意但味度偏苦。熱食選擇不多,小食沒有咸點只有甜點,整體表現差不推介

Scone