2023-11-18 16 浏览
今天在銅鑼灣開餐,朋友推介樓上咖啡店Groovy,說食物不錯之餘飲品亦有特色。餐廳位於商住大廈內,裝修以白色為主,簡約中帶文藝氣息。感覺休閑,令人心情放鬆。我們點了兩份set dinner。頭盤是素食雜果沙律;材料帶點特色,有藍莓,無花果,橙,芒果,石榴,生菜和火箭菜;配沙律油醬,口感豐富清新,味道亦佳。是日濃湯 - 粟米湯,細滑口感很像南瓜湯,粟米的淡淡清香十分開胃。主菜我們選了:慢煮香料油封豬鞍配西斑牙紅椒果仁醬&炸薯條 $288慢煮豬鞍肉質細嫩無筋,肉味甚濃,醬汁香氣濃郁,有助替豬肉提鮮。另外一份主食我們點了:炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202帶子鮮甜爽口,扁意粉幼滑彈牙,以蒜茸汁烹煮十分惹味;明太子外表柔軟,味道帶點咸香,跟意粉很夾。Hojicha Latte - 牛乳培茶;因為以烘焙過的綠茶為茶底,比一般奶茶少了些苦澀,換來烘焙的甘香之餘,保留了牛奶帶來的嫩滑感。百爵紅茶一頓完整的晚飯,個人認為甜品是不可或缺的因素;這道美味的意式奶凍佐雪糕,令人感覺圓滿。

我們點了兩份set dinner。

Hojicha Latte - 牛乳培茶;

百爵紅茶

2023-11-17 10 浏览
最近朋友帶我去了銅鑼灣一間樓上Cafe, 價錢相宜又好味😋 Dinner Set約$200多,可以品嘗到前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品。雜果沙律以新鮮水果和沙律菜製成,有士多啤梨、提子、藍莓、橙,十分開胃是日餐湯是忌廉粟米湯,濃郁的忌廉配上粟米蓉,香濃又有口感主菜方面,我們選了安格斯封門柳配阿根廷青醬伴炸薯條,肉質鮮嫩多汁,搭配著香脆的薯條和濃郁的青醬,每一口都令人回味無窮北海道帶子配明太子扁意粉亦十分值得推薦,帶子鮮美鮮嫩,明太子的微辣味道與扁意粉完美融合,每一口都讓人驚艷Dinner Set包含咖啡或茶,加$10可以選在餐牌挑選熱飲/或加$15選凍飲。Hojicha Latte 是一款獨特的日式烏龍茶拿鐵,搭配著濃郁的奶香和茶香,絕對能給你帶來一份不同尋常的品味體驗。洋甘菊茶帶有淡淡的花香,喝下去能讓你身心放鬆,享受片刻寧靜最後,甜品是意式奶凍半雪糕,口感絲滑細膩,奶香四溢,令人一試難忘😋
最近朋友帶我去了銅鑼灣一間樓上Cafe,
價錢相宜又好味😋

是日餐湯是忌廉粟米湯,濃郁的忌廉配上粟米蓉,香濃又有口感

慢煮封門柳配阿根廷青醬伴薯條

北海道帶子明太子配扁意粉

慢煮封門柳配阿根廷青醬伴薯條
北海道帶子明太子配扁意粉
  • 北海道帶子配明太子扁意粉
2023-11-17 19 浏览
響銅鑼灣想搵個靜靜地嘅地方食下飯、傾下計,Groovy呢間樓上cafe,環境寬敞舒服,係個唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻.。煙三文魚他他:無諗過原來煙三文魚,同橙原來咁夾!色彩繽紛又好味,勁開胃👍🏻.。慢煮香料油封豬鞍配西班牙紅椒果仁醬、炸薯條:大大份,性價比超高!豬鞍肉厚,慢煮後仍然好juicy,好好味!醬汁好香好特別,加埋燒香左嘅大蒜,好惹味😍😍.。日式魚介風味海鮮意大利飯:超香海鮮味嘅意大利飯,飯粒質地啱啱好,米心煙靭有咬口,仲有兩隻大大隻嘅蝦,蝦味十足👍🏻.。意式奶凍佐雪糕:一份好有驚喜嘅是日甜品❤️❤️❤️清甜嘅無花果,配埋香滑嘅意式奶凍,甜度剛剛好👍🏻👍🏻
2023-10-24
2023-11-17 14 浏览
通常鐘意放工想嫻靜d, 但是不忘美食會友,故此搵左銅鑼灣一間樓上餐廳品嘗美食。叫了兩個套餐,包括沙律和湯。沙律份量多,玉米湯甜甜的。北海道帶子配蒜香明太子扁意粉:這道北海道帶子配蒜香明太子扁意粉絕對是一道令人垂涎欲滴的料理。首先,北海道帶子的鮮甜口感完美地搭配著扁意粉的柔軟咬感,營造出一種絕妙的口味組合。配上蒜香明太子的香氣,為這道菜式增添了一層豐富的風味。明太子的鹹香和帶子的甜脆完美結合,每一口都能讓人感受到這份美味的共鳴。整體而言,這道北海道帶子配蒜香明太子扁意粉給人一種美味與滿足感,絕對值得一試。慢煮三文魚柳配薯條:這道慢煮三文魚柳配薯條帶來的口感與風味絕對會令人驚艷。首先,慢煮的三文魚柳保留了其鮮美多汁的特點,每一口都能感受到三文魚的軟嫩口感和豐富的魚肉風味。而配上口感酥脆的薯條,不僅增添了食物的層次感,還帶出了三文魚的鮮甜味道。整體而言,這道慢煮三文魚柳配薯條是一道結合了鮮美和脆口的美食,保證會令您的味蕾留下深刻的印象。

叫了兩個套餐,包括沙律和湯。沙律份量多,玉米湯甜甜的。

北海道帶子配蒜香明太子扁意粉:

慢煮三文魚柳配薯條:

隨著大量打卡café湧現街舖商場,個人已較少去樓上café。但被一張明太子意粉的相片吸引,找到了這間默默用心製作的樓上餐廳。餐廳如傳統樓上café,藏在銅鑼灣的一幢舊樓內,單位不大,裝修簡約溫馨;座位不算多,但這樣更能照顧每位客人需要,而且也可以靜靜地傾計。Set Dinner 價錢$200-$300,有前菜、餐湯、主菜、飲品及甜品,用餐後完全覺得性價比高。前菜 – 素食雜果沙律沙律菜新鮮爽脆,加上新鮮的香橙、草莓、提子及藍莓,擺盤精緻繽紛。前菜 – 煙三文魚他他 (+$35)咸香的煙三文魚粒中混入碎洋葱及青葱,頂層鋪上香橙,帶入清新。餐湯 以南瓜作底加入粟米蓉的忌廉濃湯,兩樣清甜的材料混在一起,味道濃稠。主菜 - 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 ($202)吸引我來的菜式。坊間餐廳大部分選用明太子醬,但Groovy卻用原條明太子(切半),底部的忌廉汁呈粉紅色,打卡一流。明太子本身咸香味濃,因此意粉調味較輕手予以配合。帶子略燒表面夾在明太子及意粉中間,軟嫩鮮甜。主菜 – 慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 ($299)封門柳切開排好,肉質柔軟,肉味濃郁,再鋪上有少少辣的阿根庭青醬,

前菜 – 素食雜果沙律
前菜 – 煙三文魚他他 (+$35)
餐湯
主菜 - 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 ($202)
封門柳切開排好,肉質柔軟,肉味濃郁,再鋪上有少少辣的阿根庭青醬,增添層次。配菜竟然有烤焗蒜頭,以為食一粒口會勁臭,但又無想像中咁厲害,而且入口即溶。椰菜仔烤過也不覺得味道好青。
甜品 – 伯爵茶意式奶凍佐雪糕
奶凍濃厚細滑,加上雲尼拿雪糕,雙重享受。
飲品 – 熱香茅薑茶 及 Cappuccino (+$10)
2023-11-09
原來Groovy頂手咗Coholic舖位,好彩新餐廳繼續提供馳名嘅封門柳意粉😆雖然cafe規模唔大,但係食物、飲品同甜品都食得出係用心製作🥰----------------------------慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 $132封門柳份量超多,有成十二塊,滿足曬牛魔王😈 封門柳顏色鮮豔,肉質軟腍無渣,加上慢煮過程調味唔重,啖啖都係濃郁嘅牛味,非常值得一試!----------------------------牛油南瓜雞肉義大利飯 $90義大利飯粒粒分明,軟硬適中,南瓜蓉同奶油嘅比例恰到好處。雞肉有咬口,肉汁飽滿。----------------------------Basque cheesecake $52Cheesecake中間呈現半流心,芝士味香濃而且質感幼滑,好食🤤----------------------------Earl Grey Yuen Yeung $48好特別嘅一道飲品,茶香同咖啡味balance得幾好,值得一試。
慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 $132

牛油南瓜雞肉義大利飯
Basque  cheesecake
Earl  grey  yuen  yeung
2023-11-13 14 浏览
今日去開銅鑼灣,朋友之前推介,有間新開樓上café質素幾好,所以就同老公去左呢度食晚飯。Café地方唔太大,裝修簡潔,有公仔同掛畫等擺設,感覺舒服,好warm。餐牌上set dinner都幾豐富,我哋叫左個封門柳同意粉。素食雜果沙律:裡面有橙、士多啤梨、藍莓同青提子,用新鮮生果甜味做調味,味道清新。另外呢度用椰菜做沙律菜,擺盤似花花,感受到廚師嘅心機。蘑菇湯:食到粒粒蘑菇,味道淡淡,蘑菇味濃,湯面幾滴橄欖油多左香味。慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬配炸薯條:賣相真心好,薯條剛炸起,熱辣辣。封門柳紅紅地,口感剛好,唔太硬又唔太軟,青醬味道都好好,同封門柳味道好夾。另外配菜有迷你甘荀仔同小菜球、蒜頭等都燒到好香,整體好好食。炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉:帶子size大,新鮮,輕輕燒過,入口帶鮮味。明太子鹹鹹地,扁意粉用左明太子汁加蒜蓉做醬汁,好香蒜蓉味,夠味道,幾好味。飲品:叫左Iced Macha latte (凍抹茶鮮奶) (+$15)同Iced Hojichi latte (凍焙茶鮮奶) (+$15),抹茶鮮奶抹茶味濃,焙茶鮮奶茶葉烘過,香氣十足,兩款都好好飲。意式奶凍配雪糕:用左伯

意式奶凍配雪糕:用左伯爵茶做意式奶凍,茶味香濃,口感幼滑,連雲呢拿雪糕都有伯爵茶味,整得好好。
巴斯克芝士蛋糕(+$20):蛋糕外表唔錯,有厚度,口感綿滑濕潤,唔太甜,幾好食。
2023-11-11
2023-11-13 35 浏览
這間新開的樓上咖啡店位於銅鑼灣,主打西式料理,店內牆身以純白色為主,窗邊更能欣賞到附近的樓景。 午市時段設有五款套餐,可以優惠價加配飲品或甜品,不設服務費。 餐湯 是日為粟米忌廉湯,香甜的粟米有著綿順的口感。 慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 - $132 封門柳脂肪不多但肉味濃,慢煮保留最大程度的肉汁,薄切的口感更加細嫩;煙韌彈牙的意粉掛著清新的香蔥橄欖油,可轉更輕盈的沙律;滑溜的溫泉蛋流出濃濃蛋汁。 牛油南瓜雞肉意大利飯 - $90 粒粒分明飽滿的意大利飯煙韌彈牙,吸滿香甜的鮮南瓜汁,帶微微的牛油香;一粒粒慢煮雞胸肉嫩滑而不乾柴。 Hot Latte +$28 豐盈而綿密的泡沫好順滑,微微的果酸甜感突出,帶微微茶感;洋蔥拉花圖案很精緻。

餐湯
是日為粟米忌廉湯,香甜的粟米有著綿順的口感。

慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 - $132

Hot Latte

Hot Latte +$28
2023-10-25
午餐
嚟銅鑼灣又唔知食咩?好啊,朋友介紹咗一間隱蔽高質嘅Cafe,一於是一試啦,萬事套餐一啲都唔貴,大約$200就可以食到套餐,包括沙律湯主菜甜品同埋嘢飲,呢個價錢喺銅鑼灣真係好抵食呀😆環境舒適坐得舒服,又可以同朋友慢慢傾吓偈,服務好好好有禮貌,好加分啊!🥗素食雜果沙律 (7/10)沙律用咗牛油生菜,生菜爽口乾身又甜,一啲都唔馬虎,有心思!配搭相當豐富,有橙藍莓士多啤梨梨蘋果,果汁係酸酸地嘅,都幾清爽開胃。🍴是日濃湯 (8.5/10)蘑菇湯非常香濃,好creamy濃厚,飲得出係蘑菇打成碎碎,真材實料!🍴慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 $299 另收加一 (9/10)慢煮封門柳肉質好嫩滑,有肉香,個香草汁好香酸酸哋幾開胃,薯條係即叫即炸自家製,非常有薯尾,另外配咗個炸蒜蓉蔬菜,整體配搭唔會好油膩,份量啱啱好啊!🍴 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202 另收加一 (9/10)意粉彈牙,明太子比較鹹鹹辣辣,帶少少鮮味,欣賞佢用咗新鮮名太子,帶子有輕輕煎過,用咗刺身級嘅帶子,食落去好大隻鮮甜,真心感受到誠意又好食!🍴意式奶凍佐雪糕 (8/10)伯爵茶奶凍好滑,好香濃嘅伯爵茶味,茶味勁出,

🥗素食雜果沙律 (7/10)

🍴是日濃湯 (8.5/10)

🍴意式奶凍佐雪糕 (8/10)
伯爵茶奶凍好滑,好香濃嘅伯爵茶味,茶味勁出,配咗個雲呢拿雪糕係正常,唔會好甜,講真今餐嘅甜品都好食!

🍴芝士蛋糕 +$20 (9/10)
口感好滑好creamy,滑到好似慕絲咁,芝士味好香好濃,帶少少巴斯克個焦香味,好好食,推薦加錢叫嚟試吓!

☕️ Rosè Latte +$10 (8/10)
飲落去咖啡味道香濃,有少少苦,玫瑰糖漿落得啱啱好,有玫瑰嘅香味又唔會搶咗咖啡嘅香濃。

☕️Earl Grey Yuen Yeung +$10 (8/10)
伯爵茶咖啡非常特別嘅配搭!一樣都係咁香濃,帶少少伯爵茶味,比例啱啱好有茶嘅香又有伯爵茶嘅濃。

推薦指數: 9/10
真心呢個價錢食到咁高質素嘅西餐係真係好滿意,沙律去到甜品嘢飲都係好好食,好有誠意!如果喺銅鑼灣想食Cafe嘅話都推薦食呢間💗講真下次都會帶朋友再去食,係一間值得支持嘅小店。
2023-11-12 28 浏览
Happy Friday去咗銅鑼灣富明街的樓上西餐廳「Groovy」吃晚餐🍴店內環境裝修雅緻,感覺悠閒舒適晚市時段設有set dinner,定價適中,當中包括前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品,合共五道菜素食雜果沙律藍莓、青提子、香橙、草莓、羅馬生菜、火箭菜、車厘茄及青瓜等等,七彩繽紛,營養豐富又健康粟米濃湯質感濃厚,粟米味頗濃郁,香甜細滑,能夠品嚐到細碎的粟米蓉炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉表面以和風紫菜碎作為點綴,輕輕炙燒過的北海道帶子及蒜香明太子,用料充足~半熟帶子鮮嫩可口;明太子帶點蒜香,正呀!扁意粉口感軟硬適中,當中仲有明太子鮮忌廉,好好食哦慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬及炸薯條安格斯封門柳以慢煮方式烹調,大約七成熟,肉質軟腍,牛肉味好濃郁,適合搭配阿根廷青醬食用。炸粗薯條香脆可口,薯味十足意式伯爵奶凍佐雪糕香滑奶凍當中加入咗伯爵茶,茶香突出;配上香草雪糕,充滿奶香提拉米蘇餐廳自家製Tiramisu,入口軟滑,甜而不膩凍抹茶拿鐵冰凍香滑的抹茶拿鐵,唔會太甜焙茶拿鐵溫熱的焙茶拿鐵,牛奶及焙茶粉的比例剛剛好

素食雜果沙律

粟米濃湯

質感濃厚,粟米味頗濃郁,香甜細滑,能夠品嚐到細碎的粟米蓉

炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉

慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬及炸薯條

意式伯爵奶凍佐雪糕

香滑奶凍當中加入咗伯爵茶,茶香突出;配上香草雪糕,充滿奶香

提拉米蘇

餐廳自家製Tiramisu,入口軟滑,甜而不膩

凍抹茶拿鐵

冰凍香滑的抹茶拿鐵,唔會太甜

焙茶拿鐵

溫熱的焙茶拿鐵,牛奶及焙茶粉的比例剛剛好
2023-11-11 10 浏览
Groovy銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈3樓C室每一樣食物都完全食哂 精緻細膩 認真制作銅鑼灣中心地帶一間用心好味無限公司質素值呢個價 大玻璃望住利舞台銅鑼灣街景煙三文魚他他. +$35具有淡淡的煙燻香氣 鹹味 煙三文魚質地柔軟,容易在口中融化橄欖油 雜香草 造型美觀 而且顏色鮮艷清涼輕食 面頭有清甜西柚肉 蘑菇湯濃郁蘑菇風味 滑順質地 奶油有絲滑口感 好飲 唔係hea果隻炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉$202輕輕炙燒帶子 內部保持左帶子鮮嫩口感 鮮甜味道睇得到 好大塊的明太子是由魚卵製成鹹味醬料 濃郁鮮味和微辣特點成碟都食哂 巴斯克芝士蛋糕外層經過高溫烘烤 形成焦糖化外皮內部濕潤而奶香 味道濃郁而奶香四溢
Groovy
銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈3樓C室

每一樣食物都完全食哂 精緻細膩 認真制作
銅鑼灣中心地帶一間用心好味無限公司
質素值呢個價 大玻璃望住利舞台銅鑼灣街景

煙三文魚他他. +$35
具有淡淡的煙燻香氣 鹹味 煙三文魚質地柔軟,容易在口中融化
橄欖油 雜香草 造型美觀 而且顏色鮮艷

巴斯克芝士蛋糕
外層經過高溫烘烤 形成焦糖化外皮
內部濕潤而奶香 味道濃郁而奶香四溢
2023-11-07 17 浏览
今日係cwb蕩下蕩下…凸然無啦啦醒起有間cafe好耐無去…仲記得第一次食封門柳扒就交左俾佢🤭🤭🤭點知…已經易手了…既然黎到又去試下門口盞燈依然健在…入面裝修都無大改…連封門柳呢度菜都仲係度🤭🤭🤭咁就點個封門柳配扁意粉同南瓜雞肉意大利飯。呢度都有免費餐湯…今日係薯仔湯…都幾滑同香薯仔味個risotto先黎…個樣睇得下喎…risotto煮得啱啱好al dente…ma ma mia。雞肉似cold cut…幾嫩唔鞋柴…唔錯…南瓜sauce好味封門柳個樣都非常靚仔…上面加隻溫泉蛋…封門柳份量都幾慷慨…雖然封門柳好lean…但肉質好嫩…牛味濃…唔錯…個扁意粉都煮得非常好我叫左杯lemon soda…幾refreshing呢度野食ok…仲要價錢唔貴…幾草野都有得交易…靚女店員幾好服務…主廚老闆感覺有dd藝術家性格咁啦🤭🤭🤭

點知…已經易手了…既然黎到又去試下

門口盞燈依然健在…入面裝修都無大改…

連封門柳呢度菜都仲係度🤭🤭🤭

咁就點個封門柳配扁意粉同南瓜雞肉意大利飯。

呢度都有免費餐湯…今日係薯仔湯…都幾滑同香薯仔味

我叫左杯lemon soda…幾refreshing

呢度野食ok…仲要價錢唔貴…幾草野都有得交易…

靚女店員幾好服務…主廚老闆感覺有dd藝術家性格咁啦🤭🤭🤭

2023-11-05 344 浏览
銅鑼灣食肆雲集,最近去咗呢間樓上西餐廳食晚餐,雖然地方不算太大,每一道菜式都感受到廚師用心製作。餐廳設計以黑白灰簡單顏色作為色調,現代風格環境,可以令人好放鬆舒適用餐。Dinner Set 前菜、餐湯、飲品和甜品素食雜果沙律色彩繽紛!幾款不同新鮮水果配上爽脆嘅蔬菜,好清新是日餐湯質地濃郁,入口順滑,好好飲~慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條慢煮安格斯封門柳粉粉嫩嫩,慢煮令到肉質軟腍肉汁豐富,牛味香濃。薯條新鮮炸起,入口鹹香香脆,令人食到停唔口。 伴碟有香焗椰菜仔同紅蘿蔔,清新爽甜。炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 北海道帶子好新鮮,帶子表面經過高溫炙燒,入口外軟內嫩。扁意粉口感厚實配上蒜香明太子更加惹味、蒜香味十足。Mocha咖啡味香濃,帶有朱古力嘅香甜,口感絲滑Earl Grey Yuen Yeung茶香同咖啡香都平衡得剛好意式奶凍佐雪糕伯爵茶奶凍質感軟滑,甜度適中巴斯克芝士蛋糕焦香的表面加上濕潤綿密的口感,比一般的芝士蛋糕濃郁,入口即溶

Dinner Set 前菜、餐湯、飲品和甜品

素食雜果沙律
色彩繽紛!幾款不同新鮮水果配上爽脆嘅蔬菜,好清新

是日餐湯
質地濃郁,入口順滑,好好飲~

慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條

炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉

Mocha
咖啡味香濃,帶有朱古力嘅香甜,口感絲滑

Earl Grey Yuen Yeung
茶香同咖啡香都平衡得剛好

意式奶凍佐雪糕
伯爵茶奶凍質感軟滑,甜度適中

巴斯克芝士蛋糕
2023-11-04
餐廳:Groovy地點:銅鑼灣富明街(時代廣場附近舊樓)菜式:樓上Cafe餐牌:星期六都有午市套餐,主菜5選1,隨餐附送是日濃湯,無加一。加飲品或甜品原價減$10。都可以加小食或者沙律。飲品除左咖啡,都有非咖啡類飲品。慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 $132慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉賣相一流,12片慢煮安格斯封門柳圍邊係面,食落又嫩又重牛味,超正,好高質!真係唔洗多餘醬汁。中間一隻溫泉蛋,可以撈香蔥橄欖油扁意粉,一齊食更滑,意粉味道清淡,帶微微辣,而口感合格。面頭碟邊都撒滿香草。意粉可以轉沙律。慢煮蕃茄手撕牛溫泉蛋扁意粉 $85 慢煮蕃茄手撕牛溫泉蛋扁意粉賣相不錯。扁意粉上面係滿滿手撕牛,加上蔥花,中間加一隻溫泉蛋伴有車厘茄一粒開四。先整穿隻溫泉蛋,撈埋意粉食更滑溜,意粉質感算al dente,手撕牛肉都好嫩,味道唔錯,係肉醬意粉醬汁味。是日濃湯係粟米湯,同主菜一齊上。粟米湯細細碗,甜甜地,夠濃厚,味道唔錯。Earl Grey Panna Cotta 加$22Earl Grey Panna Cotta好厚身,質感有彈性,甜度適中。面頭居然有一球加左朱古力醬既
餐廳:Groovy

地點:銅鑼灣富明街(時代廣場附近舊樓)
菜式:樓上Cafe

慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 $132

慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉

意粉可以轉沙律。

慢煮蕃茄手撕牛溫泉蛋扁意粉 $85

粟米湯

Earl Grey Panna Cotta 加$22
Earl Grey Panna Cotta

Earl Grey Panna Cotta好厚身,質感有彈性,甜度適中。面頭居然有一球加左朱古力醬既香草雪糕,令口感味道更豐富。

Basque Cheesecake 加$42
Basque Cheesecake

Basque Cheesecake簡單擺盤,不過味道唔簡單。芝士蛋糕超滑溜又厚身,而且帶濃濃焦香味,非常好食,簡直係我試過最好食既Basque Cheesecake。
Basque Cheesecake

估唔到銅鑼灣旺市都有咁樣一個寧靜樓上Cafe,入面有10張枱左右,環境舒服。今餐最驚喜係慢煮安格斯封門柳同Basque Cheesecake,推介。
2023-11-04
2023-11-04 9 浏览
今日同朋友黎左食cafe, 估唔到會有意外驚喜😌.-素食雜果沙律沙律菜、橙、藍莓、蕃茄、無花果新鮮嘅蔬果配搭少量嘅沙律醬,整體口感清新,是一個不錯的開胃前菜-是日餐湯 :蕃茄甘筍湯質地較為濃稠,蕃茄同甘筍嘅配搭再配搭上少量青蔥做點綴,保留左食材嘅清甜同甘筍嘅香味-慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 $299牛柳冇得選擇熟度,上碟時大概3成左右,配搭上有些少辣味既醬汁頗為惹味-炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202原條明太子配上明太子醬汁可謂雙重享受,配上軟硬適中、口感煙靭嘅意粉,喜歡明太子嘅朋友唔好錯過啦-Espresso Tonic set + $15咖啡豆微酸加上氣泡嘅清爽配答-Earl Grey Yuen Yeung(Hot) Set +10靚靚拉花,味道上伯爵茶味道相對於咖啡味較為突出,整體而言味道溫和,用餐後飲番杯就最好不過-意式奶凍佐雪糕伯爵茶味道嘅奶凍配上曲奇味雪糕,濃郁嘅茶香配搭上creamy既口感
今日同朋友黎左食cafe, 估唔到會有意外驚喜😌
-素食雜果沙律
沙律菜、橙、藍莓、蕃茄、無花果

-是日餐湯 :蕃茄甘筍湯

-慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 $299