2024-05-24 83 浏览
跟好友艾華斯久未見面終於在今年4月第一聚!這次由她揀選口袋中的心水餐廳給我選擇,最後選了位於銅鑼灣的上樓小店,估不到吃上一頓用心有誠意的驚喜晚餐。它的名字叫GROOVY內裏沒富麗堂皇的裝修是那種家的感覺小店。選吃晚餐可以$15升級接骨木花檸檬梳打作為餐飲!花香滿滿的接骨木花糖漿加上爽口梳打和新鮮檸檬,味道很香而且不會過甜是我喜歡的味道。晚餐除了有飲品還有是日濃湯及素食雜果沙律!這客沙律非常新鮮入口爽脆味道很不俗。而餐湯我們得到了椰菜花忌廉湯!口感香滑迷人清甜不膩的味道很是吸引。晚餐的主菜我們選上櫻花蝦脆脆哈利拔魚配法式芥末醬&炸薯條 $290,滿滿的香口櫻花蝦擁抱著大比目魚扒,吃下口感非常紮實亦富鮮味超吸引,伴碟的香烤蔬菜有我喜歡的抱子甘藍和小甘荀挺有誠意,加上勁香脆的薯條這碟主菜吃得我倆非常愜意耶。本想選吃極濃海膽扁意粉可惜是日沒供應!轉投炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $140的懷抱,兩大隻鮮甜可口的刺身級北海道帶子入口很鮮嫩,用鹹香明太子拌勻口感彈牙的扁意粉,鹹鮮味非常出眾會令人一口接一口地吃上。晚餐甜品本為甜品意式奶凍佐雪糕!但我們另加$36享用原價$68的Tiramisu。
這客Tiramisu弄得非常合我口味!香濃咖啡味配襯滑溜Mascarpone甜度亦恰好,還帶上我喜歡的陣陣酒香實在太美味了。
飯後還收到她為我預備的小禮物!超多謝窩心小姑娘下次再約出來撐檯腳。
吃過滿意的一餐後跟778好友同月再訪Groovy!這次選上三份晚餐四人開心分享,品嚐的沙律和餐湯依舊用心製作有水準,主菜則沒有上一趟來得驚艷但有美味甜品搭夠大家也吃得算開心。
主菜這次三款也未試過!第一款是慢煮香料油封豬鞍配法式芥末醬&薯條$288,依舊附有誠意的伴菜和香脆薯條,大大伴豬鞍架層煎得焦香吃下口感雖未至軟嫩但勝在挺有肉香。
三位嗜牛的好友選了這兒的招牌菜慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條$299!不吃牛的我評不了這個牛肉,但好友則覺得不太合他們口味呢!
今次終於可以品嚐期待已久的極濃海膽意粉$230,面頭兩瓣肥美的加拿大海膽味道鮮美,超濃的醬汁滿滿包裹著意粉略嫌鹹度和份量也過重!加上海膽味不算超級濃郁確實有點失望!這個海膽意粉還有很多進步空間。
晚餐甜品是Earl Grey Panna Cotta!伯爵茶味非常香濃而奶凍口感亦很滑溜,加上香滑雪糕絕對是有水準之作。
另外這個Caramel Basque Cheesecake需要另加$26!芝士蛋糕口感綿密細滑帶上濃郁的焦糖香氣,味道和質感也有挺出色的表現,最後當然要重溫超合我口味的Tiramisu,再吃一次也是水準依然味道很讚。
這間餐廳價位人均約$270不說得上便宜但算物有所值,推介給喜歡享受滋味小店的朋友去幫襯。
2024-04-28
2024-04-10 259 浏览
♡ 隱世樓上Cafe |Groovy ♡-今日意外發現咗一間隱世cafe ✨上到去都見到有好幾枱客 我就坐咗喺高枱 享受寧靜嘅感覺set dinner 包一個素食雜果沙律 🥗同餐湯- ♡ 櫻花蝦脆脆哈利拔魚配法式芥末醬&炸薯條 ♡ $290櫻花蝦嘅營養價值好高 好適合唔同年齡階層進食表面好香脆比目魚好香 每一啖都有魚香 一咬即化 😋-♡ 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 🍝♡ $202 勁大舊明太子😍 直程係原條上 明太子愛好者表示真係十分滿意‼️帶子真係勁大粒 燒咗之後好香口 加埋海苔 提升咗食物嘅層次口感 呢間餐廳係我食過嘅明太子意粉🍝三甲之內。完全感受到廚師嘅認真同埋態度👍🏻-♡ 意式奶凍佐雪糕 🍦♡ (跟set)上面雪糕 下面係奶凍奶凍好滑 連埋雪糕一齊食 口感十足-♡ Rose Latte ♡ +$10 (跟set)充滿玫瑰嘅香味🌹而且仲有好靚嘅拉花添🥰-♡ Chocolate ♡ $40朱古力味道濃郁 甜度適中呢個同樣都有拉花添 😍大人細路見到到勁鍾意呀😛❥#⇢店鋪資料:Groovy (銅鑼灣)銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈3樓C室#
♡ 隱世樓上Cafe |Groovy ♡

勁大舊明太子😍 直程係原條上
明太子愛好者表示真係十分滿意‼️
帶子真係勁大粒 燒咗之後好香口

加埋海苔 提升咗食物嘅層次口感
呢間餐廳係我食過嘅明太子意粉🍝三甲之內。
完全感受到廚師嘅認真同埋態度👍🏻
♡ 意式奶凍佐雪糕 🍦♡ (跟set)

上面雪糕 下面係奶凍
奶凍好滑 連埋雪糕一齊食 口感十足
♡ Rose Latte ♡ +$10 (跟set)

充滿玫瑰嘅香味🌹
而且仲有好靚嘅拉花添🥰
♡ Chocolate ♡ $40

朱古力味道濃郁 甜度適中
呢個同樣都有拉花添 😍
大人細路見到到勁鍾意呀😛

#
⇢店鋪資料:
Groovy (銅鑼灣)
#
  • 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉
  • 素食雜果沙律
  • 意式奶凍佐雪糕
📍銅鑼灣用心樓上餐廳‼️· 值得一試嘅海膽意粉😆 — Groovy🍝•============================上星期同breadismyboyfrd嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅樓上餐廳 — Groovy, 位置係以前coffeever嘅舊址🙈dinner menu 包前菜、餐湯、主菜同飲品👍—————————————————————-⭐️椰菜花湯 (4/5)Texture creamy,仲有飲到少少椰菜花蓉嘅顆粒感~·⭐️素食雜果沙律 (3.5/5)·⭐️極濃海膽扁意粉 $168 (4.6/5)應該係so far食過最rich嘅海膽意粉!海膽汁鮮甜濃郁,掛滿每條意粉,意粉都好有咬口👍面頭仲有原隻海膽,口感creamy😆•⭐️慢煮香料豬鞍配法式芥辣醬炸薯條 $226 (4.4/5)豬鞍肉肉質緊緻好juicy!😆配埋芥辣醬好惹味👍薯條係厚切,好香脆👍·⭐️意式奶凍佐雪糕 (4.3/5)伯爵茶奶凍幽香十足,口感嫩滑😋配埋雪糕無得輸!·⭐️柚子巴斯克芝士蛋糕 (4.3/5)芝士蛋糕體非常軟滑‼️芝士味香濃,後勁滲出柚子味幾清新🤍•⭐️Passionfruit Coffee Fizz +$15⭐️Iced

============================
—————————————————————-
⭐️椰菜花湯 (4/5)

⭐️素食雜果沙律 (3.5/5)
⭐️極濃海膽扁意粉 $168 (4.6/5)

⭐️意式奶凍佐雪糕 (4.3/5)

伯爵茶奶凍幽香十足,口感嫩滑😋配埋雪糕無得輸!
⭐️柚子巴斯克芝士蛋糕 (4.3/5)

芝士蛋糕體非常軟滑‼️芝士味香濃,後勁滲出柚子味幾清新🤍

⭐️Iced Earl Grey Yuen Yeung +$15
——————————————————————-
整體嚟講食物唔錯,每道菜都係有心思之作😆店員態度都好nice,值得嚟試吓‼️
——————————————————————
店舖資料
📍Groovy
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • 慢煮香料油封豬鞍配西班牙紅椒果仁醬&炸薯條
【銅鑼灣隱世樓上cafe☕️Groovy】-今日要介紹嘅係呢間係銅鑼灣富明街嘅樓上Cafe😗佢係希慎廣場附近嘅舊樓非常隱世😯如果唔係朋友介紹真係唔會發掘到呢間寶藏餐廳🏆佢嘅封門柳同意粉全部都水準之上😋值得一試👍🏻-晚市有單點/Dinner Set,小編同朋友就叫咗套餐😝包沙律🥗、餐湯、飲品以及甜品🍮沙律嘅菜夠新鮮同爽脆幾開胃🤤是日餐湯係忌廉湯非常濃稠,至於飲品除咗基本嘅咖啡檸茶,仲可以加錢升級特飲🍶小編叫咗杯熱嘅Hojicha latte(+$10),味道香濃個拉花仲好靚🥰朋友就叫凍朱古力🍫(+$15)佢嘅主食同甜品都有驚喜🤩感受到廚師嘅用心製作❤️‍🔥-😋慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條🥩$299+1呢個真係必食‼️肉質非常粉嫩💓食落軟腍,但帶有啲嚼勁,每一口都充滿肉汁💦而佢嘅青醬微酸又帶點辣,為呢道菜增添咗嘅活力,同時中和咗肉嘅油膩感😝就連配菜嘅炸薯條都相當出色🤩金黃香脆🍟不知不覺就己經清盤😏好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉🍝$202+1呢碟意粉都好有睇頭🤩因為佢係成條明太子任你撈😍所以啖啖意粉都係掛滿晒明太子🥳超正!而且佢嘅帶子亦都好太粒😝食落嫩滑又帶點炙燒
【銅鑼灣隱世樓上cafe☕️Groovy】

沙律嘅菜夠新鮮同爽脆幾開胃🤤
Hojicha  latte

慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條

😋慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條🥩$299+1
就連配菜嘅炸薯條都相當出色🤩金黃香脆🍟不知不覺就己經清盤😏

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉🍝$202+1
呢碟意粉都好有睇頭🤩因為佢係成條明太子任你撈😍所以啖啖意粉都係掛滿晒明太子🥳超正!而且佢嘅帶子亦都好太粒😝食落嫩滑又帶點炙燒嘅焦香,味道唔錯👍🏻

😋意式奶凍佐雪糕🍨
今日嘅奶凍係伯爵茶味😝奶凍質地柔滑,散發淡淡嘅伯爵茶香味😍加埋雲呢拿雪糕真係天作之合😗不過如果奶香味可以再濃啲就更加好啦~

😋焦糖巴斯克蛋糕🍰+$20
蛋糕口感濕潤而且綿密,仲帶有焦糖嘅香甜同埋微微嘅焦糖苦味😚甜度恰到好處😝但如果芝士味再出啲咁就perfect啦

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

食完餐飯樣樣都清盤🤣朋友問我地係咪大食咗😋我諗係因為啲嘢好食啫😜呢間餐廳絕對會再訪👍🏻

📍Groovy (銅鑼灣)
💸人均消費:$300
2024-03-12
庆祝纪念
生日
Hojicha  latte
慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條
炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉
眾所週知香港寸金尺土,因此有不少餐廳都選擇於工廠或商業大廈開設。除了觀塘區之外其實銅鑼灣的樓上餐廳同樣比比皆是,免除高昂地舖舖租的沉重負擔,自然能夠提供更實惠的價格同時更能專注於食物品質上,而隱藏於寶明大廈中的GROOVY則是近年最令我驚喜的餐廳之一。食物選擇雖不算繁多,但卻名副其實是「貴精不貴多」。慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 ($237)封門柳即牛橫隔膜肌肉,向來以肉味香濃見稱,經慢煮烹調後更加軟嫩多汁,再以火槍炙燒表面更添一份焦香,配上阿根廷青醬香草香氣馥郁並帶微酸可謂錦上添花。配菜薯條即點即炸乾爽鬆脆,連烤大蒜、甘筍及抱子甘藍都一絲不苟,調味適中並烤至香甜軟腍。極濃海膽扁意粉 ($168)扁意粉質感恰到好處、柔韌有致,海膽醬名副其實極其濃稠,再拌入面層多瓣新鮮海膽豐腴醇厚,相輔相成進一步突顯鮮甜,齒頰留香並不帶絲毫腥澀,稱得上為城中首屈一指的海膽意粉。炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 ($140)北海道帶子略經炙燒保持鮮嫩,有別於坊間一般明太子意粉單純拌以明太子忌廉汁,真材實料放上整條明太子,而忌廉汁本身明太子鹹香相對溫和,拉上補下正正恰如其分。
食物選擇雖不算繁多,但卻名副其實是「貴精不貴多」。

慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 ($237)
慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條

極濃海膽扁意粉 ($168)
極濃海膽扁意粉

炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 ($140)
1K
2024-04-13 18 浏览
坦白講工廈外在嘅環境埋沒咗好多高質嘅餐廳 今次食咗一餐體驗好好嘅餐廳立刻介紹俾大家😍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥗先嚟APPETIZER 前菜 素食雜果沙律開一開胃先👍🏻🍲是日濃湯 係好濃好creamy嘅蘑菇湯 鍾意creamy嘅我表示好喜歡😍🥩慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 非常之入味好食 切落去一刀切到底 咬落去肉味濃郁 配埋特製嘅青醬 零舍香口 完全係滿足到一個點👏🏻🍝炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 完全唔會手軟帶子明太子份量非常多😍每一條面都掛滿晒汁🥰☕️培茶Latte 轉左soy milk更加清新✅🎂PANNA COTTA WITH ICE CREAM 甜品係意式奶凍雪糕 每一啖都係滿足嘅味道😄
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🥗先嚟APPETIZER 前菜 素食雜果沙律開一開胃先👍🏻

☕️培茶Latte 轉左soy milk更加清新✅

2024-04-07 20 浏览
小店位於銅鑼灣嘅一座大樓裡面,位置都幾隱蔽,唔係經朋友介紹都唔會知到。座位唔多但感覺舒適,溫馨。食物主打西式料理,而且聽聞呢度嘅甜品都做得唔錯,行開附近嘅可以到訪!Dinner set有齊前菜,餐湯,主食,甜品同飲料,性價比最高,正常嚟講都唔會單點。前菜有驚喜,竟然有水果,五顏六色,酸酸甜甜好開胃。餐湯飲落順滑,熱呼呼,調味唔錯。主食有慢煮安格斯封門柳,顏色粉嫩,入口唔嚡,配上阿根廷青醬都幾match。旁邊有炸薯條,唔油膩,感覺健康。海膽扁意粉果然極濃,麵條軟硬度適中,超級掛汁,好正。甜品有Earl Grey Panna Cotta,味道突出,奶凍香滑,搭配雪糕,讚👍 飲品有Lemongrass and Ginger同Hojicha Latte,前者解膩,後者解渴。

• 慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條
  • 慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條
  • Earl Grey Panna Cotta
  • 素食雜果沙律
  • 慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉
  • 意式奶凍佐雪糕
今日又同老公撐枱腳 去左銅鑼灣既Groovy 黎到就覺得好舒適同放鬆 我坐正係”Can’t live without coffee”下面🤣🤣素食雜果沙律🥗&椰菜花湯🫕材料超多 分別有提子🍇藍莓🫐士多啤梨🍓蕃茄仔🍅橙🍊青瓜🥒生菜🥬 飲埋碗湯就開始食主菜啦慢煮安格斯封門柳阿根廷青醬🥩&炸薯條🍟封門柳肉質好新鮮 煎得岩岩好 外皮酥脆內裡多汁 上面既阿根廷青醬辣辣地同牛扒好夾 配菜有烤蔬菜同脆脆既薯條😜極濃海膽扁意粉🍝扁意粉煮得剛剛好 口感彈牙 上面鋪滿海膽 個醬汁加左白酒去突出味道 超豐富既海膽鮮味😍 啖啖都有海膽 用紫蘇葉去點綴 真係勁好味啊😋意式奶凍佐雪糕🍧第一次食啊 奶凍質感好滑 甜度岩岩好👍🏻

素食雜果沙律🥗&椰菜花湯🫕

慢煮安格斯封門柳阿根廷青醬🥩&炸薯條🍟

極濃海膽扁意粉🍝

意式奶凍佐雪糕🍧
第一次食啊 奶凍質感好滑 甜度岩岩好👍🏻
又一間𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔已久的小店 ✨平時係對面商場行街都見到佢,今次終於試到位於寶明大廈上面,只有不到二十個座位晚市不久就滿座了十分受歡迎!小店人手關係出菜會比較慢,不過味道都唔差𓂅 慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬 ᴴᴷᴰ 𝟸𝟹𝟽差不多是這裡的必點菜式👍🏻 封門柳煮到半熟,肉身帶誘人的嫰紅色亦鎖到肉汁不過切得少厚可以會相對韌啲~𓂅 極濃海膽扁意粉 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟼𝟾 #大推介!本身想像呢道菜只會得少許海膽味點知醬汁多到當湯,濃郁十分,意粉也掛汁得很加上食兩啖就食到海膽肉,真的很棒🥺🫶🏻𓂅 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 ᴴᴷᴰ 𝟼𝟾 一上甜品就發現外層有黑色點點原來是製作時加入了雲尼拿籽,吃落更香滑𝙻𝚊𝚍𝚢𝚏𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛都浸到夠入味✨
又一間𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔已久的小店 ✨
平時係對面商場行街都見到佢,今次終於試到
位於寶明大廈上面,只有不到二十個座位
晚市不久就滿座了十分受歡迎!
小店人手關係出菜會比較慢,不過味道都唔差

𓂅 慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬 ᴴᴷᴰ 𝟸𝟹𝟽
差不多是這裡的必點菜式👍🏻
封門柳煮到半熟,肉身帶誘人的嫰紅色亦鎖到肉汁
不過切得少厚可以會相對韌啲~

𓂅 極濃海膽扁意粉 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟼𝟾
#大推介!本身想像呢道菜只會得少許海膽味
點知醬汁多到當湯,濃郁十分,意粉也掛汁得很
加上食兩啖就食到海膽肉,真的很棒🥺🫶🏻

𓂅 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 ᴴᴷᴰ 𝟼𝟾
一上甜品就發現外層有黑色點點
原來是製作時加入了雲尼拿籽,吃落更香滑
𝙻𝚊𝚍𝚢𝚏𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛都浸到夠入味✨
2024-03-30
  • 慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條
2024-04-02 14 浏览
今日約朋友食生日飯嚟咗銅鑼灣一間溫馨小店Groovy。小店環境舒適 明靜雅緻, 🍽️素食雜果沙律沙律菜同雜果嘅配搭非常好,同一般嘅罐頭沙律唔同,Groovy用嘅係新鮮生果,包括士多啤梨、提子、藍莓等!🍽️椰菜花忌廉濃湯忌廉味偏濃,適合忌廉愛好者!🍽️封門柳肉大嘅係五至七成熟,配搭了青醬,辣辣哋,有檸檬嘅香味,十分清新、開胃,消除齋食肉嘅油膩感,肉質juicy,薯條外脆內軟,唔錯!🍽️帶子明太子意粉擺盤靚,將帶子切開了,更顯高級感,帶子唔算好熟、幾鮮甜,所以唔會韌或者黐牙!意粉質地偏硬身,有咬口,明太子醬幾清新🤣
今日約朋友食生日飯嚟咗銅鑼灣
一間溫馨小店Groovy。
小店環境舒適 明靜雅緻,

🍽️素食雜果沙律
沙律菜同雜果嘅配搭非常好,
同一般嘅罐頭沙律唔同,
Groovy用嘅係新鮮生果,
包括士多啤梨、提子、藍莓等!

🍽️椰菜花忌廉濃湯
忌廉味偏濃,適合忌廉愛好者!

🍽️封門柳
肉大嘅係五至七成熟,
配搭了青醬,辣辣哋,有檸檬嘅香味,
十分清新、開胃,
消除齋食肉嘅油膩感,
肉質juicy,
薯條外脆內軟,唔錯!

🍽️帶子明太子意粉
擺盤靚,將帶子切開了,
更顯高級感,帶子唔算好熟、幾鮮甜,
所以唔會韌或者黐牙!
意粉質地偏硬身,有咬口,
明太子醬幾清新🤣
銅鑼灣小店cafe 意粉好出色🍝晚市套餐有沙律、湯、主菜、甜品及飲品!!前菜- 素食雜果沙律是日濃湯- 椰菜花忌廉湯主菜- 極濃海膽扁意粉 $230海膽濃郁到不得了🥹 夠鮮甜😝 海膽醬杰到掛住係每一條意粉😚 扁意粉al dente 🍝 性價比好高,相比出面其他餐廳好抵食又高質👍🏼- 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202炙燒北海道帶子好厚肉🤗 明太子係連衣 可以自己刮落意粉😆 明太子夠咸香 意粉份量好多👍🏼飲品+$15 凍朱古力+$10 熱焙茶拿鐵甜品伯爵茶意式奶凍佐雪糕
銅鑼灣小店cafe 意粉好出色🍝
晚市套餐有沙律、湯、主菜、甜品及飲品!!

前菜

+$15 凍朱古力
+$10 熱焙茶拿鐵

甜品
伯爵茶意式奶凍佐雪糕
▫️慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條($299)👉🏻封門柳我哋叫咗五成熟,顏色非常之粉嫩,食落肉質好嫩滑,一啲都唔會韌,牛味重,加埋青醬更加惹味☺️薯條炸到外脆內軟唔會好油😌⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 極濃海膽扁意粉($230)👉🏻呢個意粉一上檯真係嘩一聲,淨係望都Feel 到佢真係「極濃」😳意粉食得出係手工制造,非常煙靭有咬口,每一條都沾滿超濃海膽醬汁,真係不得了!面頭海膽質感好飽滿,味道非常鮮甜🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️是日濃湯🥣(跟餐) 👉🏻椰菜花忌廉湯質地順滑,味道濃郁有好出嘅椰菜花同薯仔味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️素食雜果沙律🥗(跟餐) 👉🏻沙律又唔同生果,顏色繽紛,味道酸酸甜甜好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️意式奶凍佐雪糕🍨(跟餐) 👉🏻雲呢拿雪糕甜度適中,奶凍係伯爵茶味,質地幼滑Q彈,茶味清新⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Hojicha Latte☕️ (跟餐+$10)👉🏻 焙茶味香濃,奶味唔會太多而蓋過茶味,味道恰到好處⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Lemongrass & Ginger (跟餐)——————評分:9/10.平圴消費:~$300
▫️慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條($299)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 極濃海膽扁意粉($230)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️是日濃湯🥣(跟餐)
👉🏻椰菜花忌廉湯質地順滑,味道濃郁有好出嘅椰菜花同薯仔味

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️素食雜果沙律🥗(跟餐)
👉🏻沙律又唔同生果,顏色繽紛,味道酸酸甜甜好開胃

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️意式奶凍佐雪糕🍨(跟餐)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Hojicha Latte☕️ (跟餐+$10)
👉🏻 焙茶味香濃,奶味唔會太多而蓋過茶味,味道恰到好處

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Lemongrass & Ginger (跟餐)

——————
評分:9/10
平圴消費:~$300

2024-03-24 13 浏览
店名: Groovy地址: 銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈3樓C室銅鑼灣站F2出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5係銅鑼灣鬧市想同朋友揾個寧靜嘅地方,Groovy就啱哂😙裝修行純白風,仲有梳化打卡位,座位闊落坐得好舒服😆慢煮安格斯封門柳 & 溫泉蛋配香蒜橄欖油扁意粉❤️❤️❤️❤️❤️$132必叫之選‼️意粉上面鋪滿住一塊塊嘅慢煮安格斯封門柳,肉味夠濃郁,經過慢煮更軟腍,配上温泉蛋,整體入口順滑😍煙三文魚黑松露扁意粉❤️❤️❤️❤️$118黑松露味重,滿滿嘅醬汁掛滿意粉👍🏻加上煙三文魚,鍾意黑松露嘅一定要試😙午餐仲會隨餐附送是日濃湯添👍🏻
店名: Groovy

地址: 銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈3樓C室
銅鑼灣站F2出口,行4分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

煙三文魚黑松露扁意粉❤️❤️❤️❤️

午餐仲會隨餐附送是日濃湯添👍🏻

Groovy 感覺不問世事 只專注做好咖啡 兩三款甜品和西餐。 一個人想chill chill 可以坐喺 high table 望住窗戶外的眾生相。設計以黑白灰三種顏色為主調 燈光柔和 如鬧市中的小清新 🍀🤌但也不讓你與世隔絕 貼心提供wi-fi~ 是日午餐選擇咗 慢煮蕃茄手撕牛溫泉蛋扁意粉 92 lunch with homemade soup (cauliflower soup)呢排係咁crave bolognese 剛好可以止到我嘅一時癮起。 味道與上像中的肉醬不一樣 是我沒有留意名稱。人哋冇講過係肉醬 只係蕃茄手撕牛 所以蕃茄味不濃。但有唔少牛肉醬 都算有誠意之作。 Mocha 44 lunch - $10咖啡選擇貴精不貴多 專注只做幾款。Mocha朱古力味濃郁 面頭泡沫厚而fluffy 是比較nutty的咖啡豆 我喜歡的味道🤎
但也不讓你與世隔絕 貼心提供wi-fi~

Mocha 44 lunch - $10

💁🏻‍♀️ Recently, I had the pleasure of dining at Groovy, an upstairs restaurant located in Causeway Bay. We ordered the below:🥗 Appetizer:We started with the refreshing Vegan Fruit Salad (素食雜果沙律). This colorful salad featured a variety of fresh fruits, creating a delightful and healthy opening to our meal.🍜 Soup of the Day:The Cauliflower Soup (椰菜花湯) was a comforting choice. The creamy texture and subtle flavors of the cauliflower made for a satisfying and nourishing soup.🥩 Main Course 1:The Sous

🥗 Appetizer:

🍜 Soup of the Day:

🥩 Main Course 1:
The Sous Vide Angus Hanging Tender with Chimichurri Sauce & Fries (慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條) was a true highlight. The tender and succulent Angus beef, cooked to perfection through the sous vide method, was complemented by the vibrant chimichurri sauce and accompanied by crispy fries.

🍝 Main Course 2:
The Mentaiko Garlic Linguine with Hokkaido Scallops (炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉) was a delightful fusion dish. The smoky grilled Hokkaido scallops paired beautifully with the savory garlic linguine, enhanced by the umami flavors of the Mentaiko sauce.

🍮 Dessert:
For dessert, we indulged in the classic Panna Cotta with Ice Cream (意式奶凍佐雪糕) and also added the decadent Tiramisu (+$36). The silky smooth panna cotta, combined with a scoop of indulgent ice cream, provided a satisfyingly sweet ending. The Tiramisu, with its layers of espresso-soaked ladyfingers and creamy mascarpone, was a rich and delightful treat.

☕ Beverage:
We accompanied our meal with a choice of Lemongrass and Ginger tea (檸檬草姜茶) and Chamomile tea (洋甘菊茶), which added a refreshing touch to the overall dining experience.

💰The total bill for two, including a 10% service charge, amounted to $591.
2024-03-17