某次睇到winwin story黎咗呢間「見字飲啡」原來係近期幾興嘅pet friendly cafe有兩層位置 上層更適合打卡📸澳洲黑安格斯牛面頰·沙嗲扁意粉 $138 (8.5/10)我幾鍾意呢個fusion🤍牛面頰份量幾多 煮得好腍沙嗲醬非常惹味 食落都幾辣 有花生香🥜意粉黎講我鍾意偏硬 佢煮得啱啱好而且幾掛汁不斷吸引我一口接一口🤤絕對唔似茶餐廳沙嗲牛肉麵🙅🏻‍♀️凍焙茶鮮奶 $52 (8/10)分別送咗沖好嘅焙茶同一枝鮮奶刷茶至起小泡泡 以「の」型收尾 經過刷茶後 飲落會更綿密先倒入鮮奶後焙茶 份量都飲到大約兩杯自行調較口味 喜歡茶味可以全倒飲落去好濃郁🥰呢個有得玩下又打下卡幾正der ~//老實講 lunch 黎講CP值不算太高 另收加一 Dinner set會抵食啲🤣 但每樣嘢都幾高質 由其係意粉都多好評 會想再試吓其他意粉🤔

某次睇到winwin story黎咗呢間「見字飲啡」
原來係近期幾興嘅pet friendly cafe
有兩層位置 上層更適合打卡📸

澳洲黑安格斯牛面頰·沙嗲扁意粉 $138 (8.5/10)
我幾鍾意呢個fusion🤍
牛面頰份量幾多 煮得好腍
沙嗲醬非常惹味 食落都幾辣 有花生香🥜
意粉黎講我鍾意偏硬 佢煮得啱啱好而且幾掛汁
不斷吸引我一口接一口🤤
絕對唔似茶餐廳沙嗲牛肉麵🙅🏻‍♀️

凍焙茶鮮奶 $52 (8/10)
分別送咗沖好嘅焙茶同一枝鮮奶
刷茶至起小泡泡 以「の」型收尾
經過刷茶後 飲落會更綿密
先倒入鮮奶後焙茶 份量都飲到大約兩杯
自行調較口味 喜歡茶味可以全倒
飲落去好濃郁🥰
呢個有得玩下又打下卡幾正der ~
老實講 lunch 黎講CP值不算太高 另收加一
Dinner set會抵食啲🤣
但每樣嘢都幾高質 由其係意粉都多好評
會想再試吓其他意粉🤔
要打破🤜🏻"貧窮限制我想像"💨依句野💪🏻😤窮撚賣咖啡 ; 窮撚飲咖啡☕️除左咖啡☕️,仲有輕食🥗 / 主食🍝🍔🥪 / 甜品🍰🧁......~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ Lunch Menu ☀️🔸主菜 • 送是日茶飲 (或 可以減-$𝟐𝟎優惠揀𝐌𝐞𝐧𝐮上其他野飲🍹)▪慢煮雞胸沙律 伴芒果醋 ($68)𝐊𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐢𝐭靚靚必食💃🏻原隻雞胸用左慢煮方法,所以係可以保持肉質嫩滑🧏🏻‍♀️一𝐝都唔會🙅🏻‍♀️乾柴,面加左黑椒🖤 • 香草🌿調味旁邊既沙律菜🥗 • 蕃茄仔🍅 • 杏仁片🤍配既醬汁係自家製既芒果醋🥭你見到個𝐝深色粒粒🤎就係醃過既芒果肉🥭醋汁係甜味重,少少酸。.🔸A La Carte🔸▪避風塘龍蝦包配薯條($158)( 落單時店員表示💁🏻‍♀️今日包賣晒,會轉用多士做底🍞 )點知用多士🍞應該係仲岩我打卡📸真係嘩😍左出黎,面頭海量既龍蝦🦞 • 滑蛋🥚係瀑布咁🌊龍蝦肉🦞有好多粒,肉質彈牙,好香口😝底係有果仁既厚多士,不過俾海量滑蛋浸淋左🙈(麵包控 : 💁🏻‍♀️其實塊多士🍞係幾好食,不過中間可墊塊芝士🧀隔一隔🤲🏻蛋汁,應該會仲正😏)配既薯條🍟即炸係脆卜
要打破🤜🏻"貧窮限制我想像"💨依句野💪🏻😤
窮撚賣咖啡 ; 窮撚飲咖啡☕️
☀️ Lunch Menu ☀️
▪慢煮雞胸沙律 伴芒果醋 ($68)
𝐊𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐢𝐭靚靚必食💃🏻
原隻雞胸用左慢煮方法,所以係可以保持肉質嫩滑🧏🏻‍♀️
慢煮雞胸沙律 伴芒果醋 ($68)
一𝐝都唔會🙅🏻‍♀️乾柴,面加左黑椒🖤 • 香草🌿調味
旁邊既沙律菜🥗 • 蕃茄仔🍅 • 杏仁片🤍
配既醬汁係自家製既芒果醋🥭
你見到個𝐝深色粒粒🤎就係醃過既芒果肉🥭
醋汁係甜味重,少少酸。
慢煮雞胸沙律 伴芒果醋 ($68)
🔸A La Carte🔸
▪避風塘龍蝦包配薯條($158)
點知用多士🍞應該係仲岩我打卡📸
真係嘩😍左出黎,面頭海量既龍蝦🦞 • 滑蛋🥚係瀑布咁🌊
龍蝦肉🦞有好多粒,肉質彈牙,好香口😝
避風塘龍蝦包配薯條($158)
底係有果仁既厚多士,不過俾海量滑蛋浸淋左🙈
配既薯條🍟即炸係脆卜卜💥
雖然配有茄汁🥫俾你點,
不過薯條面頭沾滿左調味粉🧂,唔洗點都夠味。
旁邊仲有少少醋汁沙律菜🥗
避風塘龍蝦包配薯條($158)
▪澳洲黑安格斯牛面頰 配煎腸粉 ($158)
面頭既安格斯牛用西式煮法👨🏻‍🍳
煮得夠淋,仲加左甘筍🥕
牛🐃既份量多到遮晒底下既d腸粉咁濟🤭
腸粉係有煎香🔥,唔會痴埋一𝐏𝐚𝐭🤪
澳洲黑安格斯牛面頰 配煎腸粉 ($158)
澳洲黑安格斯牛面頰 配煎腸粉 ($158)
▪野飲▪
(因為𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫左𝟏份𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡,其中𝟏杯野飲有得減-$𝟐𝟎)
▫️HOT🔥 • Hojicha Latte ($48)
拉花係海馬️呀,會唔會太靚呀😳
焙茶味🫖夠濃,唔會好甜👏🏻
HOT🔥 • Hojicha Latte
▫️HOT🔥 • Flat White ($42)
咖啡☕️係𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲味重個種,岩我呀😌
飲落啡味☕️重過奶🍼,但口感幾滑🧏🏻‍♀️
HOT🔥 • Flat White
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺𝐂𝐚𝐟𝐞白色簡約風🤍,分左上下𝟐層,上層仲有塌塌米。
🔺店員都好有禮貌🥰,會主動加水🙇🏻‍♀️
2022-01-11 37 浏览
呢間餐廳門面好靚,入到去原來係有兩層!🍝慢煮伊利比亞黑毛豬·卡邦尼扁意粉($138)黑毛豬份量好多,好多件!🤪食落口非常香口,唔難咬。扁意粉味道都夠,稍嫌煮得耐咗,淋左啲。🦞避風糖龍蝦包配薯條($158)非常豐富呀!有龍蝦包、薯條🍟同沙律🥗🤣當日店員話無包,所以轉咗用toast。超級多嘅龍蝦肉加上滑蛋,一齊食口感超豐富!!😋薯條好香脆,加上香料,好惹味😍🍵Iced Matcha Coffee ($46)呢個推介!鍾意抹茶嘅朋友一定試吓,但Matcha coffee只有凍飲架!☕️Flat White ($42)口感好滑!🍰甚麼芝士蛋糕($68)口感非常軟綿綿,芝士味好出,擺盤好靚,不知不覺就食晒🤪
呢間餐廳門面好靚,入到去原來係有兩層!

🍝慢煮伊利比亞黑毛豬·卡邦尼扁意粉($138)

🦞避風糖龍蝦包配薯條($158)

🍵Iced Matcha Coffee ($46)

☕️Flat White ($42)
口感好滑!

🍰甚麼芝士蛋糕($68)
口感非常軟綿綿,芝士味好出,擺盤好靚,不知不覺就食晒🤪
2022-01-11 41 浏览
每次經過旺角通菜街,都會被兩旁的餐廳吸引,今次帶媽媽來到這間cafe,據聞不只打卡一流,食物質素都不錯😚一於試試~我們叫了二人晚市套餐,包括沙律、前菜、主菜、意粉等。——————————🔹沙律 (牛油果紅莓配芒果醋)我們兩人都喜歡食牛油果🥑但這個沙律中的紅莓和芒果醋更突出,份量好多,夾埋沙律菜一齊食酸酸甜甜,勁開胃!而牛油果提升了整體的層次,食完都唔覺好飽,好耐冇食過咁正嘅沙律🥗😋🔸前菜 (黑松露薯條) 前菜方面,媽媽特意選了薯條,以為細細一筒,原來薯條份量超多!由頭食到尾都未食完😳好喜歡薯條是新鮮炸起,外脆內軟,旁邊的醬有超濃郁黑松露味,適合我這個黑松露愛好者😋😋🔹主菜 (香煎安格斯牛扒)本來是牛小排,但店員表示當天沒有,就轉成安格斯牛扒。整個擺盤很吸引,有牛扒,粟米和蕃茄,旁邊還有中式腸粉😳未試過這配搭,創意滿分,個人覺得與牛扒不太夾~牛扒煎得不會太熟,裏面仍保持粉紅色😳食起來會有少少肉汁,下面的芥末籽醬,帶少少辣味😋整體肉質軟腍和有牛味,不錯👍🏼🔸蟹膏三文魚明太子手捲粉 我和媽媽最喜歡這個手捲粉,未食已經聞到很香蟹膏和明太子味!下面的手捲粉有少少忌廉汁,與又鮮又香的蟹膏和爆汁明太
我們叫了二人晚市套餐,包括沙律、前菜、主菜、意粉等。
——————————
🔹沙律 (牛油果紅莓配芒果醋)
牛油果紅莓配芒果醋

🔸前菜 (黑松露薯條)
黑松露薯條

🔹主菜 (香煎安格斯牛扒)

🔸蟹膏三文魚明太子手捲粉
蟹膏三文魚明太子手捲粉

我和媽媽最喜歡這個手捲粉,未食已經聞到很香蟹膏和明太子味!下面的手捲粉有少少忌廉汁,與又鮮又香的蟹膏和爆汁明太子一齊食,好濃郁美味😋

🔹濃爆72%Real 朱古力鮮奶
濃爆72%Real 朱古力鮮奶

媽媽叫了這杯朱古力鮮奶,未飲已經聞到好濃朱古力味,入口濃稠😳😳好像食緊朱古力😋上面的棉花糖放耐後會變成半溶狀,不會太甜👍🏼

🔸Cream Brûlée coffee
Cream Brûlée coffee

我叫了餐牌上推介的Cream Brûlée coffee, 賣相很吸引,上面有些焦糖脆脆😋完全攪勻後,同時飲到濃濃的焦糖和咖啡味,perfect♥️

牛油果紅莓配芒果醋
黑松露薯條
蟹膏三文魚明太子手捲粉
濃爆72%Real 朱古力鮮奶
Cream Brûlée coffee
2022-01-11 878 浏览
位於旺角通菜街呢間Cafe我自己好欣賞成間鋪嘅設計好日系風 白色同木色做主色裝修設計好入屋 成件事變得homefeel 柔和同朋友趕時間睇戲 就叫咗個set Menu沙律我揀咗牛油果無花果配芒果醋但由於今日冇無花果店員幫我改咗蜜瓜芒果 冇期望就冇失望果然呢個沙律超出我預期!😍😍蜜瓜芒果好新鮮 蕃茄仔零舍Juicy牛油果好creamy 唔似食緊凱撒沙律咁dry😂食到懷疑人生另外前菜我居然發現到呢度有蜆食只係加$15就可以食到花雕椒麻辣煮本地新鮮海蜆每隻蜆都有海水新鮮味道 入口爆汁好味到連湯都飲埋 唔會辣到涸喉主菜方面叫咗香煎肉眼扒冇諗過佢有椒鹽粟米配襯!仲有大大粒車厘茄 加埋特有嘅蜜糖芥茉醬令成件事變得好豐富😋而且仲有蘆筍擺喺底部 吸走多餘嘅油脂肉眼扒入口還OK 七成熟肉色粉嫩狀態不得不提呢度仲有個好特別嘅意粉🍝就係蟹膏三文魚子明太子手捲粉蟹膏鹹鹹地仲有三文魚子醬爆感 明太子橙橙地 伴隨鮮味 手捲粉夠晒特色好多食下都一定會叫 一個人成碟都食得晒最後嘆杯特飲陪茶鮮奶同埋芒果茶手沖飲品特別好飲👍🏻👍🏻10個讚如果我再經過一定會幫襯支持!
位於旺角通菜街呢間Cafe我自己好欣賞

花雕椒麻辣煮本地新鮮海蜆
每隻蜆都有海水新鮮味道 入口爆汁

好味到連湯都飲埋 唔會辣到涸喉
主菜方面叫咗香煎肉眼扒
冇諗過佢有椒鹽粟米配襯!
仲有大大粒車厘茄

明太子橙橙地 伴隨鮮味 手捲粉夠晒特色
好多食下都一定會叫 一個人成碟都食得晒
最後嘆杯特飲陪茶鮮奶同埋芒果茶
手沖飲品特別好飲👍🏻👍🏻10個讚

如果我再經過一定會幫襯支持!
2021-01-11
快手同男朋友食個Lunch🕐,咁啱喺女人街見到呢間咖啡店,外牆嗰個「窮」字真係好有共鳴😮‍💨,咁就入咗去食飯啦⋯餐廳裝修都好有個性,門口高檯位打卡最靚~但係飛蟲問題嚴重,坐係門窗邊好多飛來飛去,真係忍唔住捉咗佢😬,諗諗吓應該10隻都有。同埋食物等得耐咗啲,點隔離枱有人食完都仲未上另一份餐點。————————————————👅蟹肉明太子手捲粉($78)👍🏻 手捲粉外形似長通粉,因為係手工做所以摺口位唔工整,麵質有彈性咬口🥰,加埋辣辣地既明太子汁同蟹肉,好滋味!👅香煎安格斯松子青醬意大利飯($82)👉🏻 青醬偏稀,加埋牛肉血水就水汪汪。香草味重,有意大利飯中間未熟透既特質。肉眼肉味濃🥩,一啖一件幾滿足嘅,可惜中間有條筋👅Cream Brûlée(原價$44)👍🏻 Lunch set轉咖啡正價減$20,所以兩個餐都轉飲咖啡。奶泡上焦糖片同脆脆🍬,令咖啡甜苦剛好.👅Rose Latte(原價$44)👍🏻 玻璃杯盛滿奶泡,倒入小樽嘅Espresso,瞬間變成玫瑰Latte🌹,玫瑰味唔令人討厭,飲完口腔有種回香———————————————— 🚩總結:食物OK,但要注意飛蟲問題同上菜速度—————

————————————————
👅蟹肉明太子手捲粉($78)

👅香煎安格斯松子青醬意大利飯($82)

👅Cream Brûlée(原價$44)
👅Rose Latte(原價$44)

————————————————
🚩總結:食物OK,但要注意飛蟲問題同上菜速度
————————————————
🌟注意:是日午市套餐無湯,轉咗沙律

📍 GRIND SIZE
地址:旺角通菜街10號地舖
🗺地區:#bem旺角
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem_101至200蚊
2022-01-09 23 浏览
位於旺角的Grind Size是一間Cafe,以純白色為主調,共有上下兩層,上層走異國復古風路線,下層走海洋風路線,各有特色🥳👏 餐廳主打西餐,除了有麵包堡、牛排、意粉等西餐主食,也有提供拉花咖啡、甜品等,十分吸引😍🥩 香煎牛小排牛排肉味濃郁,肉質幼嫩多汁,入口即溶🤤除了可以淋上特製醬汁,配上不同的材料例如粟米、蘆筍更加能帶出不同層次的味道,鍾意食牛的朋友絕對不可錯過🤩🐟 蟹膏三文魚子 明太子手捲粉手捲粉軟腍度和濕身度亦拿捏得剛剛好✨蟹膏三文魚子的鮮味融合明太子味道嚐起來是鹹中帶甜,口感層次非常豐富,極力推介😍🌟🥧 品.三 品.三甜品包括甜中帶甘的抹茶紅豆忌廉卷蛋、鬆脆的芒果椰汁拿破崙及煙韌的斑斕椰汁丸子,整體來說甜度平衡得剛剛好,吃多了也不膩😉

🥩 香煎牛小排

🐟 蟹膏三文魚子 明太子手捲粉

🥧 品.三
GRIND SIZE我諗10個有5個人係俾佢門口個牌吸引左Btw呢間唔係叫窮撚賣咖啡😂.北極甜蝦配煙三文魚沙律食剩指數 : 10/100沙律菜有黑醋調味配合煙三文魚既咸香味再加充滿沙律醬既甜蝦同埋帶點酸既車厘茄味道Balance 得好好.蒜蓉香辣牛油焗青口鹽燒虎蝦食剩指數: 5/100蒜蓉焗青口最經典嘅組合牛油既辣味好低好低焗完好香蒜味虎蝦都算新鮮蝦殼都容易拆鹽燒簡簡單單凸顯蝦甜味.慢煮豬鞍配黑糖燒菠蘿食剩指數:0/100豬鞍剛剛好熟咁一啲都唔柴肉質好腍好香蘋果醬甜甜地好夾黑糖燒菠蘿都唔錯菠蘿本身都夠熟都甜甜地另外伴碟既燒粟米都有牛油燒過幾有特色.蟹膏三文魚子明大子手捲粉食剩指數:0/100手捲粉真係第一次食中間可以捲到更多魚子同醬汁一齊食三文魚子同明太子既咸香加埋蟹膏又幾唔錯無蓋過對方既優點.香橙蜜柑梳打食剩指數:1/100酸酸地既梳打橙味真係幾開胃.抹茶菠蘿梳打食剩指數:0/100抹茶加菠蘿幾特別一開始仲以為無菠蘿味原來底係菠蘿汁要撈混先好飲單飲好清爽唔會好甜
[旺角] GRIND SIZE
要撈混先好飲
單飲好清爽
唔會好甜
2021-12-31 37 浏览
想約朋友傾下計飲下啡朋友就揀左佢環境非常舒服,適合二人細聲傾計除左Flat white外最愛Dirty見住咖啡慢慢滲入牛奶變色,大概都係一種樂趣咖啡微澀 奶濃香 啡奶比例恰當 配合得唔錯就算而家諗起都想再飲一杯鱈魚柳煎得脆香,配上醬料剛剛好伴碟有不同蔬菜微微烤過 配上魚柳可平衡魚油膩感雖然份量唔算大但慢慢食下配啡感覺又岩岩好咁意粉還好,醬汁稍嫌多令人覺得有少少膩份糧稍細但如果唔分享一人食又會過膩所以都係適合同朋友分享食總結而言,咖啡好飲朋友走時再外賣杯Americano走而野食不錯 能配合咖啡澀味適合邊飲咖啡邊與朋友聚舊
想約朋友傾下計飲下啡
朋友就揀左佢
環境非常舒服,適合二人細聲傾計

除左Flat white外最愛Dirty
見住咖啡慢慢滲入牛奶變色,大概都係一種樂趣
咖啡微澀 奶濃香
啡奶比例恰當 配合得唔錯
就算而家諗起都想再飲一杯

鱈魚柳煎得脆香,配上醬料剛剛好
伴碟有不同蔬菜
微微烤過 配上魚柳可平衡魚油膩感
雖然份量唔算大
但慢慢食下配啡感覺又岩岩好咁

意粉還好,醬汁稍嫌多
令人覺得有少少膩

朋友走時再外賣杯Americano走
而野食不錯 能配合咖啡澀味
適合邊飲咖啡邊與朋友聚舊
2021-12-26 24 浏览
打卡人氣cafe第一次去旺角女人街間grind size,原來都幾大間,有兩層,餐廳以灰白為主,有好多唔同類型嘅座位,仲有tatami ,好適合打卡☺️平日晏晝去都有好多妹妹係度打卡,好高人氣。蘋果焗黑毛豬扒菠蘿漢堡 估唔到個漢堡唔係用漢堡扒做,係用成塊豬扒,仲要係黑毛豬扒,真係落足料。豬扒充滿油香,夠入味,夾塊厚厚嘅菠蘿,多咗份清甜又可以解膩。黑毛豬卡邦尼意粉黑毛豬肥瘦適中,慢煮所以都嫩,意粉口感偏軟滑,卡邦尼汁唔會好濃,成個粉唔會太漏。唔會醉啤酒漿炸龍脷柳見個名幾特別,就試咗吓,外層好香脆,入面係龍俐魚,份量好足,要加多啲清新乳酪醬,如果唔係食多咗會漏同熱氣。 crème brûlée coffee好特別嘅咖啡,上面嘅cream又唔會好濃,比一般奶泡濃少少,面層唔會好甜,反而下面液體有少少甜味,都幾特別。抺茶菠蘿特飲朋友話幾好飲,幾fresh,但又形容唔到咩味,抹茶味同菠蘿味喎,唔會好甜,估唔到兩樣野係咁夾嘅。
打卡人氣cafe

蘋果焗黑毛豬扒菠蘿漢堡

黑毛豬卡邦尼意粉

唔會醉啤酒漿炸龍脷柳

crème brûlée coffee

抺茶菠蘿特飲

有好幾位朋友都推薦我一定要嚟Grind Size呢間cafe打個卡,食物高質環境又靚,今次經過旺角就一於過嚟食個lunch。餐廳門面非常簡潔文青風,望落色調好舒服,裡面環境佈置得好靚,令人賞心悅目😌-龍蝦包配薯條因為當日冇曬包所以店員幫我地換成bagel 🥯 龍蝦包配料真係多到爆曬出嚟,有炒蛋、小龍蝦肉同龍蝦鉗肉,超級足料。龍蝦肉食落好彈口有鮮味,配埋軟綿綿嘅炒蛋口感一流呀😌 龍蝦包仲會配埋薯條,薯條份量好多,炸得金黃香脆,成個配搭好balanced😌-慢煮雞胸沙律呢個沙律望落真係好colourful好吸引😍 沙律菜面頭仲有烤過嘅粟米塊,沙律裡面仲有加咗醋嘅芒果粒,味道酸酸甜甜咁,口感同味道都好豐富。雞胸肉切成一片片,好易入口,雞肉慢煮後肉質鮮美多汁😋-虎蝦帶子蟹肉意粉雖然係lunch set但非常有誠意,呢款意粉嘅海鮮份量真係夠晒足料,虎蝦大大隻,帶子大大粒,煎得剛剛好。意粉醬汁食落有啲似冬陰功味,酸酸辣辣咁樣非常開胃,配埋意粉又出奇地夾喎,朋友表示呢款意粉係佢嘅favourite ,推薦大家一定要試試🍝-飲品方面我地叫咗Iced Cappuccino同埋芒果薰緣茶☕️ 兩款飲品望落都
龍蝦包配薯條
慢煮雞胸沙律
虎蝦帶子蟹肉意粉
飲品方面我地叫咗Iced Cappuccino同埋芒果薰緣茶☕️ 兩款飲品望落都好精緻,尤其芒果綠茶要自己倒入細杯飲特別有儀式感,味道都有超香嘅芒果味。
品。三
鍾意食甜品嘅朋友仔就一定唔好錯過呢個甜品拼盤啦😋 拼盤裡面有斑蘭椰汁丸子🍡芒果拿破崙🥭同埋抹茶卷蛋🍵 椰汁丸子食落椰子味好濃郁唔會太甜,丸子煙煙韌韌咁,令我食到停唔到口😍 芒果拿破崙有三層酥皮,每層都焗得好香脆,中間就係滿滿嘅芒果肉同芒果醬,酸酸甜甜咁🤤 最後就到我最期待嘅卷蛋啦~ 抹茶味非常濃郁,而且蛋糕體好濕潤好易入口,裡面有幼滑嘅奶油同抹茶醬,簡直係一流嘅配搭🥰
High-quality cafe in the busy street in Mong Kok☕️ Not a bad choice if you are craving for some cafe dishes. Food is much better than expected from a small cafe!🐷overall: 8/10🥩Rib eyesThis totally exceeds my expectations on food from a coffee shop. As you can tell from its visual, the meat texture is chewy yet tender, juicy and flavourful. There’s not much muscles or tendon in it so the steak is not tough at all. Just a little pity on the service as no one actually asked us the extent of doneness

🐷overall: 8/10

🥩Rib eyes
This totally exceeds my expectations on food from a coffee shop. As you can tell from its visual, the meat texture is chewy yet tender, juicy and flavourful. There’s not much muscles or tendon in it so the steak is not tough at all. Just a little pity on the service as no one actually asked us the extent of doneness we prefer.
Rib  eyes

🍛Pumpkin risotto with portobello
This risotto also tastes great too. Sauce is creamy enough with a slight hint of sweetness from pumpkin. Rice is well cooked to a soft yet chewy al dante texture. The portobello which gives a strong mushroom flavour defines the dish with a touch of fanciness.

🍟Black truffle fries
Truffle flavour is appetising and it does goes well with fries. Though truffles are not adequate enough. It smells stronger than taste.
Black truffle fries

🍵Matcha and Hojicha cheesecake
I’m not a big fan of matcha but this cheesecake isn’t too strong in matcha flavour so kinda suits me lol Rich heavy cheese flavour, when mixed with the earthy tea flavour, tastes less greasy than usual. Not bad choice as an after-meal dessert.
Matcha and Hojicha cheesecake

Cream  burlee  cheesecake
  • Cream  burlee  latte
  • Rib  eye
2021-12-20 27 浏览
二人套餐$388🥗煙三文魚北極蝦沙律✔️醬汁甜甜地配上黑醋、新鮮開胃✔️材料分量大方🦐蒜蓉香辣牛油焗青口 鹽燒串爆虎蝦✔️唔算好辣,青口充滿蒜香✔️青口同虎蝦都大大隻🥩香煎肉眼扒(五成熟)✔️牛肉味好重,大塊又厚✔️中間雖然多筋位但好淋✔️以粗鹽作調味突出肉質鮮味✔️燒粟米帶椒鹽香味 🦀蟹膏三文魚子明太子手捲粉✔️配料份量極大方,特別係三文魚子,大量仲要好大粒!✔️手捲粉有咬口,掛汁能力高,好creamy✔️必點推介小👍🏻🍵飲品跟餐減$20Iced matcha coffee 原價$46 (-20)✔️咖啡香濃偏酸✔️抹茶味可再濃啲🥳食物有質素又靚,2樓環境有驚喜!打卡度 Igable: 9/10美食度 Taste: 8.5/10翻兜度 Worth revisiting: 9/10
二人套餐$388

🥗煙三文魚北極蝦沙律
✔️醬汁甜甜地配上黑醋、新鮮開胃
✔️材料分量大方

🦐蒜蓉香辣牛油焗青口 鹽燒串爆虎蝦
✔️唔算好辣,青口充滿蒜香
✔️青口同虎蝦都大大隻

🥩香煎肉眼扒(五成熟)
✔️牛肉味好重,大塊又厚
✔️中間雖然多筋位但好淋
✔️以粗鹽作調味突出肉質鮮味
✔️燒粟米帶椒鹽香味

🦀蟹膏三文魚子明太子手捲粉
✔️配料份量極大方,特別係三文魚子,大
量仲要好大粒!
✔️手捲粉有咬口,掛汁能力高,好creamy
✔️必點推介小👍🏻

🍵飲品跟餐減$20
✔️咖啡香濃偏酸
✔️抹茶味可再濃啲

🥳食物有質素又靚,2樓環境有驚喜!

打卡度 Igable: 9/10
美食度 Taste: 8.5/10
翻兜度 Worth revisiting: 9/10
  • 蟹膏三文魚子明太子手捲粉
2021-12-20 40 浏览
經過旺角女人街冇咗好多遊客,但係就多咗好多新Cafe🤍門口裝飾純白為主大大個窮字吸引咗我入去🤣想睇吓窮_賣買啲乜嘢咖啡😂食物: 8/10兩人餐嘅Dinner 係$388 ,已經有齊晒沙律🥗頭盤主食,仲可以加甜品同嘢飲🍹1️⃣牛油果無花果配芒果醋沙律🥗當然無花果賣晒,換咗蜜桃粒同埋紅莓,份量都幾大碟,個芒果醋汁唔錯!2️⃣蒜香羅勒白酒煮海蜆個汁煮得勁好好食👍🏻,羅勒同白酒濃度啱啱好,個蜆都好鮮甜但係唯獨有沙扣咗少少分🥺3️⃣香煎豬鞍黑糖燒菠蘿✨絕對係驚喜之作✨本身見到豬鞍咁厚擔心會好鞋,點知切開係好Juice,配上蘋果肉桂醬感覺好聖誕🎄4️⃣大啡菇南瓜意大利飯個人鍾意Risotto係軟身少少🤏,所以我幾鍾意食佢呢一個質感加上南瓜蓉煮得好綿好滑🥰5️⃣紅茶心太軟配檸檬雪葩朱古力心太軟就真係成日食,呢個紅茶心太軟除咗勁香茶味之外,配上檸檬雪葩除咗解甜之外根本就係將檸檬茶神還原🍋💰性價比 :7.5/10 ($300/人),只可以講窮撚買嘢食都賣得咁出色值得支持🤪

食物: 8/10

香煎豬鞍黑糖燒菠蘿
大啡菇南瓜意大利飯
紅茶心太軟配檸檬雪葩
2021-12-19 489 浏览
旺角在傳統印象是購物區和潮流集中地,但我覺在疫情之後,這一區亦有所改變,不再是一些藥房、珠寶或連鎖店的專屬地區,而多了各式各樣的小店,很值得支持。位置:在旺角地鐵站E2出口,走過來只需五分鐘,很方便。環境:分上下兩層,上一層因人手問題,暫時不開放,但二樓的佈置是最美,盡頭的牆身貼有「見字飲啡」的裝飾,下面是日式榻榻米座位,前方是六人或四人的歐式木桌,旁邊配有復古傢俬和鏡子,寬敞而典雅,充滿歐陸風情。而地面一層有廚房連水吧枱,也有窗口吧台,但景觀面對通菜街攤檔和行人路,白色牆色點綴了節日裝飾,牆身鑲嵌了大鏡子,佈置得舒適休閑風格,跟樓上是截然不同的風格。服務:雖然樓上不開放,但職員亦給我們在樓上拍照,很友善和貼心!午市:午市套餐配有是日餐湯:忌廉南瓜湯!🦞龍蝦包配脆薯條$158多士用完了,職員詢問可否改用🥯貝果包,我們亦接受,看看是怎樣的,而擺盤賣相都不錯,只是吃得不方便。龍蝦肉切粒,肉質彈牙爽滑,應經過爆炒,很香口,中間夾了一層勁厚的滑蛋😍,口感很豐富。另配醋沙律和灑了大量孜然粉的香脆薯條🍟,份量多而吃不完🤣鹽燒🦐虎蝦帶子蟹肉🦀扁意大利麵$88一隻大蝦、兩隻帶子和少量蟹肉,底下是一個飯

位置:在旺角地鐵站E2出口,走過來只需五分鐘,很方便。

盡頭的牆身貼有「見字飲啡」的裝飾,下面是日式榻榻米座位,
前方是六人或四人的歐式木桌,旁邊配有復古傢俬和鏡子,
寬敞而典雅,充滿歐陸風情。

午市:午市套餐配有是日餐湯:忌廉南瓜湯!

🦞龍蝦包配脆薯條$158

鹽燒🦐虎蝦帶子蟹肉🦀扁意大利麵$88
一隻大蝦、兩隻帶子和少量蟹肉,底下是一個飯碗份量的意大利麵,配意大利蕃茄醬,看似不多,但吃完就發現很飽肚,差點吃不下甜品。所有海鮮都很新鮮,蝦肉質感結實,帶子滑嫩和
鮮味蟹肉,這個午餐性價比高!

品三$98
這是指三款甜品:斑斕椰汁丸子🍡、芒果椰汁拿破崙和抹茶紅豆忌廉卷蛋。三款之中最使人難忘是蛋卷,真是做得很出色,
尤其是忌廉,充滿牛奶的香味,又綿又滑,而且忌廉比例高,很適合我的口味,一試便愛上,如果可以推出單點蛋卷就好了!其餘兩款都不錯,拿破崙尤其鬆脆,丸子有軟韌的口感。

☕️濃爆72%Real朱古力鮮奶$32(跟餐價)
杯面浮上一粒棉花糖,口感順滑,濃郁朱古力香,但一點也沒有甘苦,應該是牛奶比例亦高,不錯!

🍹抹茶菠蘿梳打$46
這杯是朋友點叫,試喝了一口,真是抹茶和菠蘿兩款口味互溝,挺特別的味道,幾清新!
2021-12-15
  • 品三