31.9K
三訪 - 窮撚賣咖啡☕
phoebe18k
2025-08-27
关注
三訪 - 窮撚賣咖啡☕️原來已經三訪呢間cafe 估唔到佢都仲幾受歡迎🤪 呢間cafe位於旺角通菜街 店內樓高兩層 環境好寬敞🥰 下層座位會比較逼 樓上會比較闊落 而且有梳發位😍 門口有個大大嘅「窮」字打卡位 夠哂搶鏡 好容易就會見到👍🏻 .佢最近多左手工意粉Menu 有10款選擇 都幾多👍🏻 價錢$128-$208不等 唔算太貴🤪 除左手工意粉 佢仲有小食、沙律、Toast等😋 🔹明太子蟹肉西班牙蛋餅🥚推介❤️ 一切開已經見到滿滿嘅明太子、蟹肉 加上舖面嘅蟹籽 食落好有鹹香👍🏻 蛋餅口感軟熟 蛋香十足 食落好滿足😋🔹南瓜海鮮意大利雲吞🥟南瓜湯口感唔會好杰身 味道偏甜😋 意大利雲吞好大隻 仲配埋幾片法包 夠哂飽肚🤪🔹慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉🍝原條八爪魚好搶鏡 口感微微煙韌 用刀切到👍🏻 墨汁意粉冇咩辣味 味道偏鹹🤪🔹玄米茶鮮奶🍵🔹濃爆72% REAL朱古力鮮奶🍫.整體✨ 呢間位於旺角通菜街嘅cafe開業多年 店內樓高兩層 門口有個大大嘅打卡位👍🏻 食物質素仍然保持到 特別推介明太子蟹肉西班牙蛋餅😋GRIND SIZE (旺角) · 🤝🏻🤪旺角通菜街10號地舖查看更多
mandyyyteng
見字飲啡
mandyyyteng
2025-08-25
1K 浏览
关注
有啲咩驅使你去返工?係窮啊❗️咁你去Grind Size 又係咩原因?係好食呀🤣雖然位於旺角嘅橫街窄巷,但完全冇影響大家排隊幫襯佢,今次就跟大家見字飲啡☕️環境:8/10餐廳分兩層,上層有梳化同他他米特色位,鍾意打卡嘅朋友建議選擇上層,下層就係普通座位,純爽快嘅朋友就可以選擇🤣食物:8/10明太籽蟹肉西班牙蛋餅 $108口感Q彈,蟹肉混合雞蛋將味道提升,明太子係一個點綴👍🏿慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $208相當Igable📸一上菜嗰陣時真係俾佢震撼到,八爪魚爽口彈牙,意粉有咬口冇overcook,有墨汁香而帶微辣,相當惹味🤪香煎鵝肝牛油汁手工扁麵 $188鵝肝煎得外脆內軟,重點一提係牛油汁🐮,扁麵手手製作彈牙有咬口,牛油同鵝肝嘅油香比扁麵吸收,正👍🏿香蕉朱古力奶昔 $56 & 蜜糖檸檬烏龍梳打 $48有焦糖香蕉作伴,朱古力奶昔口感順滑唔會太甜,蜜糖檸檬烏龍梳打係清新代表作,蜜糖微甜帶出檸檬嘅香,有氣梳打夏天飲好爽呀😝💰性價比:7/10人均$300左右,同普遍Cafe價錢相若,如果鍾意打卡朋友絕對值得一嚟,大家一齊見字飲啡影靚相🥰查看更多
香煎鵝肝牛油汁手工扁麵
Choco ice
2025-05-29
5K 浏览
关注
𓌉◯𓇋【隱藏於女人街旁的窮撚賣咖啡☕️ 】其實女人街側邊不嬲都有好多小店而呢間嘅招牌同門面十分引人注目😆之前都有喺度飲過咖啡 但原來佢哋仲有好多主菜架!今次行上一層去樓上坐 位置比較寬敞啲 亦都適合四人以上聚餐👍🏻👍🏻▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀🦀三重蒜香香辣蟹肉意粉($148)呢個意粉真係超級蒜!除咗有巨量嘅蒜 蟹肉份量都好多 調味偏辣少少🤏🏻更加香口惹味另外一讚嘅係 意粉唔算好油🤤🤤❀ 🦐虎蝦蝦汁手工扁麵 ($158)✨賣相精緻 味道亦都唔錯 每一條手工扁麵都被鮮味十足既蝦汁包裏住!超級掛汁 而虎蝦大大隻 仲有成三隻咁多 食落唔會霉 仲可以將蝦膏擠埋出嚟!😍😍❀ 明太籽蟹肉西班牙蛋餅 ($108)人氣之選😬新鮮熱辣辣整起 趁熱食仲會有拉絲效果 估唔到蛋餅入面都有好多蟹肉 蛋味香濃 加埋面頭嘅蟹籽 口感豐富🤤❀冰搖荔枝檸檬紅茶 ($48)夜晚唔想飲咖啡嘅可以選擇呢杯嘢飲 凍冰冰好Refreshing😛❀Iced Baileys Mocha ($58)睇得出有心機整!而且唔會太甜 符合香港人嘅要求🤣🤣查看更多
carcar.foodie
玩味十足咖啡店
carcar.foodie
2025-04-05
5K 浏览
关注
📍 GRIND SIZE呢間玩味十足嘅咖啡店位於旺角嘅通菜街,好近地鐵站,好方便~ 呢度環境幾chill,店舖以優雅柔和為主調,帶嚟一種舒適寧靜嘅感覺😌🐽慢煮黑毛豬又燒意大利飯 $168呢個係餐廳新菜式嚟,幾有創意嘅fusion菜🤩用港式叉燒配意大利飯,個配搭又幾特別~叉燒燒得啱啱好,肥瘦適中,邊邊有少少焦香嘅口感,唔錯~意大利飯嘅醬汁夠濃,每粒飯都沾滿醬汁!🐮慢煮牛面頰港式煎腸粉 $148 好少見到呢款菜式,見咁特別一定要試吓!牛面頰經慢煮之後勁軟腍,而且份量夠多亦好厚身,足足有兩大塊~另外,煎腸粉上面鋪滿港式沙嗲醬同花生粒粒,好惹味!呢個菜式幾有驚喜😝🧆手工松露肉丸 $88松露肉丸用油炸嘅方式整成,炸至金黃香脆,上面有松露醬,味道幾夾~食得到肉丸入邊有洋蔥、大蒜同各種香料,提升咗肉丸嘅口感🥭奶蓋芒果茉莉綠 $48芒果係新鮮香甜,而茉莉綠茶係比較清香,飲到淡淡嘅茶香味;值得一讚嘅係個奶蓋,口感順滑,甜而不膩,推介大家試吓~🍊蜜柑奶昔 $56蜜柑帶有淡淡嘅酸甜味,幾fresh~ 奶昔嘅質地比較稀身不過飲落幾順滑,奶香濃郁,豐富嘅奶香同蜜柑嘅果香好match 查看更多
慢煮黑毛豬又燒意大利飯
慢煮黑毛豬又燒意大利飯
手工松露肉丸
慢煮黑毛豬叉燒意大利飯
*photo
Grind Size
*photo
关注
今次試咗間幾有性格嘅小店, 連個名都特別型😂🌟Iced Chocolate 72% $56朱古力控必點!味道少甜,飲到72%黑朱古力嘅香醇同微微回甘,冰涼得嚟好有鮮奶厚厚地嘅感覺🥰🌟芒果百香果梳打 $46果味超濃!氣泡好足,一入口係芒果嘅香甜,跟住百香果嘅微酸慢慢滲出,清新解渴,夏天飲一流🥰⭐️蜜糖酸忌廉炸雞翼 $88雞翼炸粉超脆,熱辣辣上枱, 醃得唔係好夠味,蜜糖味有啲單調,好彩有個酸忌廉醬補返,酸酸甜甜幾開胃😗⭐️虎蝦蝦汁手工扁麵 $168有三隻大虎蝦,蝦汁幾香濃,個麵質偏硬, 整體偏淡,份量幾多👍⭐️慢煮牛面頰沙嗲手工扁麵 $158牛面頰超大舊,望落似煲湯肉,但食落又幾驚喜👍超腍,入口即化, 特別有啲肥膏或者筋位連住,口感更加軟滑,不過醃料都係偏淡!沙嗲汁香辣得嚟帶濃郁花生香,同樣係麵質偏硬,份量幾多👍整體嚟講覺得係吹水好地方,因為 餐廳分上下兩層,上面環境好舒服,有梳化可以慢慢嘆下坐下, 我會覺得係食環境比較多查看更多
loveandsharefood
高質cafe🤎 手工意粉、咖啡樣樣正✨
loveandsharefood
关注
一間IG成日見到人推薦嘅cafe,所以一路都bookmark咗,終於約咗朋友去試🥰🧡 Cafe有兩層,座位都寬闊,感覺好chill👍🏻 menu選擇都好多,有沙律、酸種麵包、甜品、仲有手工意粉😻 非常吸引🤩🔸 巴馬火腿蜜糖布袋芝士沙律配黑醋 ($158)前菜叫咗個沙律🥗 雖然價錢唔平,但份量真係好足😳 個布袋芝士真係一大舊🤤 巴馬火腿都有三大件✨ 芝士有好香嘅奶香味,同巴馬火腿好夾😍 沙律菜有黑醋,亦食到有微微蜜糖嘅甜味,好開胃🧡 係一個好出色嘅前菜✨👍🏻🔸 慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 ($188)呢個意粉係手工意粉,食落去嘅口感剛剛好,保留咗少少煙韌嘅口感❤️ 原條八爪魚真係好震撼好誇張好正🔥‼️ 墨汁帶有微辣而唔會好膩,意粉都好掛汁🖤🔸 里科塔芝士酸種麵包 ($48) (配炒蛋 +$18, 配煙三文魚 +$28)係Ricotta cheese配酸種麵包🤤 仲可以自選配料,好開心可以揀自己鍾意嘅❤️ 炒蛋好滑,加埋滿滿嘅煙三文魚🐟 仲有沙律🥗 健康又滿足🧡🔸 焙茶鮮奶 ($48)可以揀無糖,飲到香濃嘅焙茶味🤎 仲有靚靚嘅洋蔥心拉花😍🔸 香橙湯力咖啡 ($44)分層好靚🍊 重點係橙汁加expresso tonic,而唔係香精👍🏻😻 所以飲落去會好清新,有橙嘅天然甜味加埋咖啡同tonic嘅氣,無論係口感定味道都好豐富🩷整體而言,食物同飲品都好高質:份量大、質素高、價錢合理🔥✨🥰 係一個好適合同朋友一齊chill同食好嘢嘅地方❤️查看更多
+ 5
巴馬火腿蜜糖布袋芝士沙律配黑醋
慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉
里科塔芝士酸種麵包
yoyo454
假日休閒午餐
yoyo454
关注
這間餐廳位於旺角,假日人流不少。⭐️三文魚鮮茄奶油意大利飯三文魚煎至外層微脆、內裡保持濕潤,其豐腴的魚油與鮮茄奶油醬汁融為一體,每一粒米飯都吸飽了精華。Risotto的米心烹煮得恰到好處,帶有略硬的口感。⭐️香煎牛油蝦手工蝦汁手工扁扁意粉寬厚且帶有輕微的粗糙感,能牢牢掛上醬汁。再以牛油的香氣襯托,大蝦煎得香氣撲鼻,肉質彈牙。⭐️玫瑰拿鐵撲面而來的天然玫瑰花香,與深焙咖啡的醇厚取得絕妙平衡。奶泡打得細密綿滑,甜度控制得剛好。⭐️芒果百香果梳打芒果的甜膩與百香果的強烈酸味形成互補,氣泡感十足,冰涼解渴,能有效清除味蕾的負擔。⭐️焦糖燉蛋巴斯克蛋糕焦糖燉蛋巴斯克蛋糕將法式焦糖燉蛋的香滑蛋奶餡與焦糖脆殼,與大熱的巴斯克蛋糕的濃郁流心口感結合在一起。結果是——雙倍的邪惡,雙倍的美味!蛋糕中心呈現出近乎流心的質地,口感細膩綿密,表層的焦糖薄脆帶來有趣的對比。查看更多
Shanshan321
手工麵值得一試
Shanshan321
关注
GRIND SIZE呢間西餐廳最吸引就係佢哋自家製嘅手工意粉,口感同味道都唔係一般貨色😍🍞 三文魚他他多士🐟呢個多士嘅三文魚切得夠細,餡料十足😛底下仲有牛油果醬,襯托到三文魚嘅鮮味!🍜 慢煮牛面頰沙嗲手工扁麵牛面頰用慢煮方式煮到好腍,配埋沙嗲醬有啲fusion feel,香濃但唔膩。手工扁麵煙韌得嚟唔會太硬,夠掛汁🙂🐷 慢煮黑毛豬叉燒手工扁麵黑毛豬叉燒係肉質嫩滑,帶少少焦香。叉燒味唔係港式嗰種甜甜地,而係偏向鹹香型,同手工扁麵一齊食,唔會覺得heavy😆☕ Iced AmericanoIced Americano嘅咖啡味濃但唔苦澀,特別適合配手工麵😛🍫 Hot 72% Chocolate用72%黑朱古力沖製,濃郁得嚟唔會太甜,好有質感查看更多
Hkfoodiary852
新推出手工意粉
Hkfoodiary852
关注
♥ 太子fusion手工意粉cafe!🍝♥✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥位於旺角通菜街的Cafe - GRIND SIZE,最近推出了手工意粉,融入港式元素,例如:慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵、黑毛豬叉燒手工幼麵,手工意粉口感不錯,一定要試試!Cafe 門口的大「窮」字非常搶眼易認,咖啡選擇多,特式咖啡也相當有趣,例如青瓜咖啡、百利甜酒摩卡、桂花拿鐵~① 慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $188相當打卡able📸份量相當大,八爪魚肉厚且彈牙,搭配少量檸汁和青醬,味道更清新可口② 明太子蟹肉西班牙蛋餅 $108推薦!一切開就會流心!滿滿嘅明太子和蟹肉 ~蛋餅口感軟熟有蛋香,熱食時更有拉絲效果,好滿足😋③ 慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵 $158沙嗲醬香濃,牛面肉軟腍,手工意粉帶有一點辣味④ 青瓜咖啡 $48配搭相當有趣,兩者是夾的~放心,沒有伏~味道清爽略甜⑤ 冰搖荔枝檸檬紅茶 $48📍 GRIND SIZE
香港旺角通菜街10號地舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#旺角 #旺角餐廳 #旺角美食 #日式拉麵 #美食推薦 #旺角必吃 #旺角必食 #太子 #太子餐廳 #太子美食 #太子必吃 #太子必食#hkcafe查看更多
+ 7
lazyszeman
特色手工意粉同咖啡
lazyszeman
关注
喺旺角行街,被呢間裝修帶點玩味嘅Cafe吸引咗入去!原來餐廳最近轉咗新Menu,除咗有沙律、小食同酸種多士等,仲有提供埋多款特式手工意粉!店內環境以簡約風為主,好適合打卡~✨黑毛豬叉燒卡邦尼手工意粉黑毛豬叉燒係肥瘦均勻嗰種,肉質超軟腍,香甜惹味!卡邦尼汁令到口感Q彈嘅手工意粉充滿住蛋香味~✨香煎牛油虎蝦手工蝦汁手工扁面足足有三大隻虎蝦!食落仲有蝦膏!每一啖嘅手工扁面都散發住蝦嘅鮮香味~✨凍奶茶心太軟呢個心太軟充滿咗紅茶嘅茶香!流心效果超澎湃!配搭雪糕一齊食,一冷一熱嘅口感真係超正😋~✨士多啤梨奶昔入口順滑,士多啤梨同牛奶嘅味道相得益彰~✨焦糖燉蛋咖啡賣相特別!表面有一層焦糖同埋焦糖脆脆!咖啡、牛奶同埋焦糖嘅比例亦恰到好處~查看更多
士多啤梨奶昔
抵食好味
foodiett
2025-09-20
关注
鍾意食Cafe但又驚太細份唔飽嘅朋友仔一定要去旺角呢間cafe大碟又好味必定會食過返尋味❤️-🔸明太籽蟹肉西班牙蛋餅($108)蛋餅煎得金黃香口一切落去餡料爆瀉😍入口有蟹肉同明太籽嘅鮮味又有蛋香🔸花雕麻辣蜆肉意粉($138)大推愛辣嘅朋友仔必試😋麻感好重又有辣香堅好味🩷🩷🩷而蜆肉粒粒都肥美無砂好高質🔸慢煮黑毛豬叉燒手工扁麵($158)扁意粉掛滿卡邦尼蛋汁,超正👍🏻搭配慢煮嘅黑毛豬叉燒大大塊好有咬口肉質鮮嫩加上醬汁香甜好惹味呀!🔸蜜糖檸檬烏龍soda($48)蜜糖味比較突出🍯幾清甜🔸72%朱古力($56)朱古力口感濃厚每啖都好種朱古力味但又唔會好苦身為朱古力迷超鍾意查看更多
asio lau
旺角文青咖啡
asio lau
2025-09-19
关注
Fd 介紹話 Mk 有間 cafe 好好 hea ,去開交收就走過嚟試下。門面好吸睛,有2層,揀左上層坐梳化,好 relax~ 啤酒黑松露醬薯條$78見到有薯條係一定會叫既,無他,我哋2個既 comfort food。份量都唔細,熱辣辣,配埋黑松露醬話咁易就 K.O. 。慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉$188一上枱見到好大條八爪魚! 八爪魚好彈牙唔靭,意粉好 al dente,墨汁帶微辣,仲有車厘茄加添少許酸味,雖然份量大但食哂一碟無難度。香煎帶子明太子手捲粉$148帶子煎得岩岩好,手捲粉彈性非常好,咬落煙韌,掛汁一流,配合帶蒜辣嘅明太子醬,食到停唔到口。濃爆72% REAL朱古力鮮奶$76真係好濃郁既朱古力味,有朱古力碎,,有關唔甜,飲落又好順滑無漿口。玄米茶鮮奶$46見到坊間少有既玄米茶鮮奶就叫嚟試下,上枱造型打卡一流又實用,自己想要幾甜自己話事,飲落茶香帶回甘,不錯。查看更多
xzy16
窮L賣嘅咖啡都幾好飲😂
xzy16
2025-09-14
关注
門口大大隻「窮」L賣咖啡嘅招牌,仲唔係叫我入去?🥲🤣 店舖有兩層,樓下係開放式咖啡吧,樓上座位都算寬敞,仲有梳化同榻榻米位,冇窗一開始會爭啲,不過坐低左都ok。香煎牛油虎蝦手工蝦汁手工扁面 $168
原本想試手工扁面,可惜賣晒要轉意粉。意粉有好濃郁虎蝦味,帶陣海鮮鮮甜同牛油香,份量多到食唔晒。虎蝦都有3隻,煎得好香,蝦肉都算彈牙。慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $188
我自己就更鐘意呢碟,除左成條八爪魚上碟好吸睛外,墨汁意粉都好惹味!墨汁醬汁帶微辣同海鮮鮮味,意粉吸滿醬汁,咬落又彈牙,幾唔錯 (但記得食完要抹嘴🤣)原條八爪魚慢煮,肉嘅質地係幾軟嫩,不過外層就比較韌,要啲力水切開。份量方面,無論係意粉定係八爪魚,都好大份又多!我嘅情況係可以當兩餐食😳焦糖燉蛋巴斯克蛋糕 $78
表面有焦糖但唔係死甜,巴斯克蛋糕入面軟滑濃郁,帶啲creamy芝士味同焦糖甜香,兩個人share岩岩好。Iced Crème Brûlée Special Coffee $46
老實講我唔係咖啡控,但見佢作為窮撚招牌就支持下🤣對咖啡初哥黎講,你覺得佢有啲苦但陣甜甜又綜和得幾好!咖啡頂層有薄薄嘅焦糖同脆脆,啜一口有咖啡香同焦糖甜,冰涼又順滑,幾唔錯!香橙梳打 $44
個樣都幾可愛又清新,橙味濃郁梳打爽口,飲落幾解膩,再大杯啲仲好😛餐廳有個檸檬茶心太軟聽落幾特別,有機會下次試🤣賣點:份量👍🏻、咖啡、打卡、手工意粉好味度:7/10查看更多
Thingirlseatallday
手工意粉同甜品一樣出色🥳
Thingirlseatallday
2025-09-13
关注
👧🏻😋👅🍽✨手工意粉同甜品一樣出色🥳-🍽️ Grindsize係我心目中數一數二嘅cafe,最近新推出手工意粉,當然要試試佢支持吓😍▪️黑毛豬叉燒卡邦尼手工扁麵 $158🐖 叉燒肥又燒到面頭燶邊好香口!好大嚿但好腍,個甜味啱啱好,就算配埋卡邦尼芝士醬都唔會太膩,default係幼麵但當日賣晒轉咗扁麵都好夾▫️慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵 $158🐂 沙嗲可算是Grindsize特色,個醬超香濃,同意粉蛋香味好夾🥰 牛面肉腍滑,大大件佈滿膠質▪️凍奶茶心太軟 $88🍮 心太軟殼好薄,包住熱辣辣流心朱古力,配奶味雪糕形成奶茶配搭,好食!但個人覺得凍檸茶更 impressive▫️冰搖荔枝檸檬紅茶 $48🍹 檸檬味夠晒酸好清新,茶味香濃,荔枝甜味天然唔會好重糖漿味▪️奶蓋蔗汁烏龍茶 $48🎋 配搭有趣!蔗汁嘅清甜同烏龍茶幾夾,再加埋奶蓋香滑令口感好平衡查看更多
黑毛豬叉燒卡邦尼手工扁麵
慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵
agnes.gourmet
超正心太軟
agnes.gourmet
2025-09-12
关注
特登去食手工意粉,6點去到見到滿座心諗又要等位了😮‍💨。估唔到仲有二樓雅座,仲要更加好坐。✨三重蒜香辣蟹肉意粉 $138滿滿蟹肉超滿足。蒜片+辣椒越食越開胃,尤其食到底特別多汁同濃味。✨慢煮八爪魚墨汁意粉 $188平時食西班牙菜,細條過佢嘅烤八爪魚都要$188-208。呢碟意粉真係性價比極極極高。八爪魚鬚經過慢煮變得又嫩又彈牙(其實冇衝突),吸盤位置會比較彈牙。除咗會食到成嘴黑晒都冇咩缺點。✨凍檸茶心太軟 $88超成功嘅流心,茶味仲要超濃。加埋清新嘅檸檬味雪葩,味道豐富又唔膩。✨Cream brulee (ice) $46有啲越南蛋咖啡嘅感覺。蛋香同焦糖香都好濃。✨濃爆72% REAL朱古力鮮奶 (hot) $52超濃又唔會好甜。最鐘意半溶嘅大大粒綿花糖。查看更多
+ 6