2025-05-29 3025 浏览
𓌉◯𓇋【隱藏於女人街旁的窮撚賣咖啡☕️ 】其實女人街側邊不嬲都有好多小店而呢間嘅招牌同門面十分引人注目😆之前都有喺度飲過咖啡 但原來佢哋仲有好多主菜架!今次行上一層去樓上坐 位置比較寬敞啲 亦都適合四人以上聚餐👍🏻👍🏻▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀🦀三重蒜香香辣蟹肉意粉($148)呢個意粉真係超級蒜!除咗有巨量嘅蒜 蟹肉份量都好多 調味偏辣少少🤏🏻更加香口惹味另外一讚嘅係 意粉唔算好油🤤🤤❀ 🦐虎蝦蝦汁手工扁麵 ($158)✨賣相精緻 味道亦都唔錯 每一條手工扁麵都被鮮味十足既蝦汁包裏住!超級掛汁 而虎蝦大大隻 仲有成三隻咁多 食落唔會霉 仲可以將蝦膏擠埋出嚟!😍😍❀ 明太籽蟹肉西班牙蛋餅 ($108)人氣之選😬新鮮熱辣辣整起 趁熱食仲會有拉絲效果 估唔到蛋餅入面都有好多蟹肉 蛋味香濃 加埋面頭嘅蟹籽 口感豐富🤤❀冰搖荔枝檸檬紅茶 ($48)夜晚唔想飲咖啡嘅可以選擇呢杯嘢飲 凍冰冰好Refreshing😛❀Iced Baileys Mocha ($58)睇得出有心機整!而且唔會太甜 符合香港人嘅要求🤣🤣
𓌉◯𓇋
【隱藏於女人街旁的窮撚賣咖啡☕️ 】

其實女人街側邊不嬲都有好多小店
而呢間嘅招牌同門面十分引人注目😆

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀🦀三重蒜香香辣蟹肉意粉($148)
另外一讚嘅係 意粉唔算好油🤤🤤

❀ 🦐虎蝦蝦汁手工扁麵 ($158)

❀ 明太籽蟹肉西班牙蛋餅 ($108)

❀冰搖荔枝檸檬紅茶 ($48)

❀Iced Baileys Mocha ($58)
睇得出有心機整!而且唔會太甜 符合香港人嘅要求🤣🤣
2025-04-05 3369 浏览
📍 GRIND SIZE呢間玩味十足嘅咖啡店位於旺角嘅通菜街,好近地鐵站,好方便~ 呢度環境幾chill,店舖以優雅柔和為主調,帶嚟一種舒適寧靜嘅感覺😌🐽慢煮黑毛豬又燒意大利飯 $168呢個係餐廳新菜式嚟,幾有創意嘅fusion菜🤩用港式叉燒配意大利飯,個配搭又幾特別~叉燒燒得啱啱好,肥瘦適中,邊邊有少少焦香嘅口感,唔錯~意大利飯嘅醬汁夠濃,每粒飯都沾滿醬汁!🐮慢煮牛面頰港式煎腸粉 $148 好少見到呢款菜式,見咁特別一定要試吓!牛面頰經慢煮之後勁軟腍,而且份量夠多亦好厚身,足足有兩大塊~另外,煎腸粉上面鋪滿港式沙嗲醬同花生粒粒,好惹味!呢個菜式幾有驚喜😝🧆手工松露肉丸 $88松露肉丸用油炸嘅方式整成,炸至金黃香脆,上面有松露醬,味道幾夾~食得到肉丸入邊有洋蔥、大蒜同各種香料,提升咗肉丸嘅口感🥭奶蓋芒果茉莉綠 $48芒果係新鮮香甜,而茉莉綠茶係比較清香,飲到淡淡嘅茶香味;值得一讚嘅係個奶蓋,口感順滑,甜而不膩,推介大家試吓~🍊蜜柑奶昔 $56蜜柑帶有淡淡嘅酸甜味,幾fresh~ 奶昔嘅質地比較稀身不過飲落幾順滑,奶香濃郁,豐富嘅奶香同蜜柑嘅果香好match
📍 GRIND SIZE

🥭奶蓋芒果茉莉綠 $48

🍊蜜柑奶昔 $56

手工松露肉丸
  • 慢煮黑毛豬叉燒意大利飯
經過見到門面嘅一句窮撚賣咖啡覺得好有記憶點🤣 就特別入嚟試吓😚 原來係一間幾Chill 既Cafe😛樓上有唔少梳化同埋榻榻米座位感覺好Chill🌾 食物同飲品都好有創意同玩味🎨 好適合假日黎Chill下☀️⭐️ 慢煮牛陰柳酸種多士 🥩牛柳份量豐富加上太陽蛋流心既蛋黃🥚係好完美既配合🐮配上Sourdough 特別有煙韌既口感🍞⭐️ 香煎帶子明太子手捲粉 🐚明太子醬Creamy得黎又帶滿滿嘅鮮味🌊手捲粉口感特別得黎掛汁能力一流😛⭐️ 不是飲品 凍奶茶🧋估唔到凍奶茶變咗咁樣嘅形式🤩 心太軟切開係滿滿既紅茶醬☕️茶味濃郁有層次 配上牛奶雪糕既幼滑🍦完全複製到奶茶既感覺🥤⭐️ 抹茶鮮奶 🍵造型有創意得黎好貼心💚 抹茶同牛奶可以DIY自己調校比例🥛茶香帶回甘☺️⭐️ 奶蓋蔗汁烏龍茶 🎋烏龍茶既茶香同蔗汁嘅清甜好平衡☘️ 配上微鹹嘅奶蓋估唔到咁有層次🍼好有驚喜
慢煮牛陰柳酸種多士

香煎帶子明太子手捲粉
不是飲品 凍奶茶
奶蓋蔗汁烏龍茶
6天前 0 浏览
二訪發現menu豐富了🤩而且還有多款人氣手工意粉選擇!✨明太籽蟹肉西班牙蛋餅厚身的西班牙蛋餅,上面除了有明太子醬和蟹籽,裡面還加入了蟹肉和洋蔥,口感軟綿,層次豐富~✨慢煮牛面頰沙嗲手工扁麵不得不試的手工意粉系列🍝港式沙嗲風味,加入大量花生粒粒,鹹香惹味🤎手工扁麵掛滿稠稠醬汁,口感帶嚼勁。而慢煮牛面頰也非常軟腍,是絕不會出錯的沙嗲牛滋味😋✨慢煮牛陰柳肉薯泥蒜醬多士兩片流心煎蛋超吸睛!🍳慢煮牛陰柳肉口感結實,肉量澎湃🐮配搭薯泥和多士,組成三種不同口感~✨蜜糖檸檬烏龍茶梳打✨香蕉朱古力奶昔甜中帶酸的烏龍茶梳打味道清新開胃!🍋💦愛甜的朋友不妨一試蕉味極濃郁的香蕉朱古力奶昔🍌🍌甜而不膩又能滿足甜點胃~
二訪發現menu豐富了🤩而且還有多款人氣手工意粉選擇!

✨明太籽蟹肉西班牙蛋餅

✨慢煮牛面頰沙嗲手工扁麵

✨慢煮牛陰柳肉薯泥蒜醬多士

✨蜜糖檸檬烏龍茶梳打
✨香蕉朱古力奶昔
2025-08-02 0 浏览
約左朋友食飯,搵左間cafe可以慢慢坐低食,又吾趕人,呢間cafe有2層,上層仲有梳化位。柚子醬油漬三文魚他他牛油果蓉配炸雲吞皮 $128叫左一份開胃小食,三文魚用左醬油醃過,上面仲加左啲蟹籽、芝士同芝麻,配襯大量牛油果蓉,最底用左炸雲吞皮代替一般既脆片,幾創新既食材。每一件都大舊。慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $208一上枱嚇左一跳,八爪魚既size大條得好誇張!八爪魚比想像中軟淋,意粉幾入味,食落完全無辣味。香煎牛油虎蝦手工蝦汁手工扁麵 $168呢度有手工意粉,所以叫左一份試吓,意粉幾有咬口,吾會煮到好淋,幾好食。虎蝦有4隻都幾足料。士多啤梨奶昔 $56士多啤梨味似系士多啤梨醬,再加啲奶,味道會比朱古力較甜。濃爆72% Real 朱古力奶 $56呢度比一般朱古力濃少少,但吾會苦,而且吾系好甜。

柚子醬油漬三文魚他他牛油果蓉配炸雲吞皮 $128

慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $208

香煎牛油虎蝦手工蝦汁手工扁麵 $168

士多啤梨奶昔 $56
士多啤梨味似系士多啤梨醬,再加啲奶,味道會比朱古力較甜。

濃爆72% Real 朱古力奶 $56
呢度比一般朱古力濃少少,但吾會苦,而且吾系好甜。

「窮人賣咖啡」Grind Size以純白色裝修配以乾花裝飾,感覺悠閒舒適🤍除咗咖啡以外,亦有提供小食、主食同甜品🍰推介慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉,原條巨型八爪魚非常吸睛🐙真係切到手軟🤣味道新鮮,而且口感好爽嫩~墨汁味道濃郁,微微辛辣好惹味🌶️整體味道更豐富ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )香煎牛油虎蝦手工蝦汁手工扁麵蝦汁香濃,加上牛油香氣同三隻彈牙虎蝦🦐另外有多款小食啱哂happy share,蜜糖炸雞翼外皮炸得金黃酥脆,甜甜的蜜糖配上酸忌廉,平衡了油膩感🍯飲品除咗傳統咖啡,推介夏天飲一流的蘋果咖啡,清新感滿滿🍎冰搖荔枝檸檬紅茶清爽十足!荔枝的香甜味與檸檬的酸爽完美融合🍋甜品Tiramisu配上咖啡☕️同雪糕球,軟滑香濃⌯•͈ᴗ•͈⌯ಣ

2025-08-01 0 浏览
行過旺角女人街,成陣油煙味攻鼻,正想快腳走人,眼角瞄到間「GRIND SIZE」——白色嘅門面,大大隻字寫住「窮L賣咖啡」,又幾特色喎 。入到去,原來有兩層,揀坐樓上,有大梳化、有餐枱區,亦有疊蓆區 。 全場白色加寜靜,感覺好chill~叫杯「濃爆72%REAL朱古力鮮奶」,一啜落去,朱古力味濃到呢,又滑到似絲綢,抵佢敢叫「濃爆」。香蕉朱古力奶昔,有新鮮香蕉嘅香甜味,朱古力加香蕉味, Perfect match! 早餐大晒冷「Grindsize Breakfast」上枱,個碟大過我塊面!煙三文魚油潤,巴馬火腿鹹香,炒蛋嫩滑。個大啡菇爆汁,牛油果新鮮,仲有香腸、煙肉、蕃茄、茄汁豆、薯餅、多士、沙律菜,極之豐盛。店員推介餐廳新推出手工意粉,就叫咗個慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉。條八爪魚爪好巨型,不過煮得好軟嫩喎 。黑色嘅墨魚汁意粉,爽口彈牙,做得唔錯。**甜品高潮** 甜品叫咗「Baileys temperature」,其實即係巨型Tiramisu淋Espresso。一啖落去,好好味呀,酒味加上濃郁咖啡味,好滿足。

**甜品高潮**
2025-07-31 0 浏览
旺角通菜街繁榮既街道中有一間純白簡約Cafe,外牆寫有窮撚賣咖啡既標語好搶眼😆💫 明太子蟹肉西班牙蛋餅 $108中間係流心芝士😍蛋餅質地嫩滑;中間有一絲絲蟹肉🦀,上面放有蟹籽,口感有啲卜卜咁😹💫 黑毛豬叉燒卡邦尼手工幼麵 $158黑毛豬叉燒肉質細緻有肉汁🤟🏿芝士醬汁完全包裹住彈牙既手工幼麵🫰🏿但食落都唔會好膩💫 慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $208上枱時勁吸睛!🥰原條八爪魚放係意粉上面超級巨型🤣口感好彈牙;墨汁意粉味道好香,但就無咩辣度💫 濃爆72% REAL朱古力鮮奶 $56 (C) / 玄米茶Latte $44 (H) $44

💫 明太子蟹肉西班牙蛋餅 $108

💫 黑毛豬叉燒卡邦尼手工幼麵 $158

💫 慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉 $208

一直都想嚟呢間Cafe飲咖啡但原來唔止得咖啡飲佢嘅手工意粉都好多選擇仲要環境都好舒服同朋友過嚟飲嘢食嘢傾偈就最啱啦🧡虎蝦蝦汁手工扁麵有三隻好大隻嘅虎蝦食得出佢嘅意粉係手工製作,好有咬口而佢嘅蝦汁做得好好,啱啱掛喺個意粉度味道又非常濃郁,推介佢嘅手工意粉🧡慢煮牛陰柳薯泥排包 呢個排包超有驚喜,係外脆內軟,仲要好大塊然後佢嘅薯蓉又非常多入邊嘅牛柳已經切咗一片片咬嘅時候有好多肉汁同非常煙靭配埋大量嘅沙律菜,感覺好健康🧡焦糖燉蛋巴斯克蛋糕甜品亦都好出色呢個焦糖燉蛋巴斯克蛋糕好好味佢真係喺巴斯克蛋糕上面有焦糖然後喺cream上面有加啲脆脆焦糖粒成件事好夾好好味🧡Iced Baileysmocha呢杯Mocha層次做得好好一飲落口係咖啡味然後最後又會有Baileys味喺個口度🧡Iced 72% chocolate上面嘅泡沫好滑,朱古力味又濃郁
一直都想嚟呢間Cafe飲咖啡
但原來唔止得咖啡飲
佢嘅手工意粉都好多選擇
仲要環境都好舒服
同朋友過嚟飲嘢食嘢傾偈就最啱啦

🧡虎蝦蝦汁手工扁麵
有三隻好大隻嘅虎蝦
食得出佢嘅意粉係手工製作,好有咬口
而佢嘅蝦汁做得好好,啱啱掛喺個意粉度
味道又非常濃郁,推介佢嘅手工意粉

🧡慢煮牛陰柳薯泥排包
呢個排包超有驚喜,係外脆內軟,仲要好大塊
然後佢嘅薯蓉又非常多
入邊嘅牛柳已經切咗一片片
咬嘅時候有好多肉汁同非常煙靭
配埋大量嘅沙律菜,感覺好健康

🧡焦糖燉蛋巴斯克蛋糕

呢杯Mocha層次做得好好
一飲落口係咖啡味
然後最後又會有Baileys味喺個口度

🧡Iced 72% chocolate
上面嘅泡沫好滑,朱古力味又濃郁
今日適逢周日假期,約了朋友到旺角一間主打手工意粉的文青cafe 「GRIND SIZE」品嘗是日晚餐!餐廳環境舒適,非常之適合朋友聚餐!是旺角區值得一試的咖啡店。三重蒜香辣蟹肉意粉 $138這道意粉以濃郁的蒜香與微辣風味為主調,蟹肉份量十足,鮮甜彈牙,搭配手工製的扁麵,口感煙韌有嚼勁。蒜香醬汁層次豐富,辣度適中。 慢煮牛面頰沙嗲手工扁麵 $158牛面頰肉經過慢煮,肉質極其軟嫩,搭配濃郁的花生沙嗲醬,並撒上炸蒜與花生碎增添口感。手工扁麵香彈牙。 巴馬火腿布袋芝士沙律 $158這道沙律以新鮮沙律菜為基底,搭配鹹香的巴馬火腿與柔滑的布袋芝士,口感對比鮮明。番茄與黃椒增添清爽感,醬汁以白酒醋和橄欖油調製,酸甜開胃。Iced Matcha MILK $52抹茶牛奶使用優質抹茶粉,茶香濃郁且帶有微苦回甘,與冰牛奶融合後口感順滑。 Iced 72% Chocolate $56這款冰巧克力選用72%黑巧克力製作,可可香氣濃郁,微苦中帶有醇厚的甜味,口感綿密滑順。

三重蒜香辣蟹肉意粉 $138

慢煮牛面頰沙嗲手工扁麵 $158

巴馬火腿布袋芝士沙律 $158

Iced Matcha MILK $52

Iced 72% Chocolate $56
2025-07-18
2025-07-29 0 浏览
GRIND SIZE ,位於旺角通菜街10號地舖。店內樓高兩層,以白色木系裝修為主,環境簡潔舒適。餐廳提供主食、甜品和咖啡等等。慢煮八爪魚墨汁意粉 ~ 超大條的八爪魚,軟嫩不韌,墨汁充滿每一條意粉,creamy入味。虎蝦蝦汁手工扁麵 ~ 口感厚實彈性的虎蝦,蝦肉鮮甜新鮮,扁麵掛汁美味。明太籽蟹肉西班牙蛋餅 ~ 蛋餅蛋香味濃,口感juicy,滿滿的芝士拉絲,配上明太籽蟹肉味道更鮮甜。焦糖燉蛋咖啡 ~ 香甜的焦糖味,襯托幼滑的燉蛋醇口的咖啡,味道創新。士多啤梨奶昔 ~ 甜到適中,口感幼滑,士多啤梨味香甜。整體餐廳的食物和飲品質素很好,亦有多款手工意粉選擇。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

慢煮八爪魚墨汁意粉 ~ 超大條的八爪魚
,軟嫩不韌,墨汁充滿每一條意粉,creamy入味。

慢煮八爪魚墨汁意粉

虎蝦蝦汁手工扁麵 ~ 口感厚實彈性的虎蝦,蝦肉鮮甜新鮮
,扁麵掛汁美味。

虎蝦蝦汁手工扁麵

明太籽蟹肉西班牙蛋餅 ~ 蛋餅蛋香味濃

明太籽蟹肉西班牙蛋餅

焦糖燉蛋咖啡

士多啤梨奶昔 ~ 甜到適中,口感幼滑,士多啤梨味香甜。

士多啤梨奶昔

整體餐廳的食物和飲品質素很好,亦有多款手工意粉選擇。

2025-07-28
慢煮八爪魚墨汁意粉
虎蝦蝦汁手工扁麵
明太籽蟹肉西班牙蛋餅
焦糖燉蛋咖啡
士多啤梨奶昔
2025-07-28 0 浏览
旺角通菜街好多餐廳呢間cafe絕對係必試嘅一間價錢合理,好食又大份CP值好高❤️-🔸慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵($158)牛頰肉經過慢煮肉質鮮嫩沙嗲醬花生香味濃郁手工扁麵口感偏硬咬落好有口感👍🏻🔸慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉($208)原條八爪魚非常巨大🐙好震撼🤩🤩🤩外皮硬身咗d但肉質爽嫩搭配墨汁香氣同辣椒香辣惹味😋🔸抹茶菠蘿梳打($46)這款飲品清新可口抹茶甘香同菠蘿香甜好夾味道有層次感入口氣泡感十足夠晒清涼啱晒夏天飲呀!🔸奶蓋芒果茉莉綠茶($48)奶蓋滑溜咸香搭配清新嘅茉莉綠茶同香甜美芒果茶香同果香交織口感層次豐富🔸Tiramisu Tiramisu蛋糕層次分明咖啡香氣濃郁奶油柔滑配搭雲呢拿雪糕絕對係可以得到甜品最高評價甜得嚟唔會太甜😋
旺角通菜街好多餐廳
呢間cafe絕對係必試嘅一間
價錢合理,好食又大份
CP值好高❤️

🔸慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵($158)
牛頰肉經過慢煮肉質鮮嫩
沙嗲醬花生香味濃郁
手工扁麵口感偏硬
咬落好有口感👍🏻

🔸慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉($208)
原條八爪魚非常巨大🐙
好震撼🤩🤩🤩
外皮硬身咗d
但肉質爽嫩
搭配墨汁香氣同辣椒
香辣惹味😋

🔸抹茶菠蘿梳打($46)
這款飲品清新可口
抹茶甘香同菠蘿香甜好夾
味道有層次感
入口氣泡感十足
夠晒清涼
啱晒夏天飲呀!

🔸奶蓋芒果茉莉綠茶($48)
奶蓋滑溜咸香

奶油柔滑
配搭雲呢拿雪糕
絕對係可以得到甜品最高評價
甜得嚟唔會太甜😋

其實好早之前都幫襯過,主要係留意到 窮.賣咖啡店名純白色主調,樓高兩層,上層營造出波希米亞度假風記得呢度好多特色口味咖啡,今次假期決心過黎食一下午餐明太子蟹肉西班牙蛋餅$108明太子夾心爆餡,明太子控表示好喜歡薯仔粒粒夾心加埋蟹子蟹肉層次好明顯,推介黑毛豬叉燒卡邦尼手工幼麵$158黑毛豬醃得入味非常有口感慢煮牛陰柳肉薯泥蒜醬排包 $148最搶戲是兩隻動L荷包蛋,流心蛋黃滲滿包內牛柳全熟口感唔靱,薯泥顏色偏白淡淡蒜香香蕉朱古力奶昔$56有香蕉做裝飾,朱古力味幾香濃,慢慢先有淡淡香蕉味奶蓋芒果茉莉綠茶$48 奶蓋豐厚微咸,芒味清香唔太甜
其實好早之前都幫襯過,主要係留意到
窮.賣咖啡店名

純白色主調,樓高兩層,上層營造出波希米亞度假風

記得呢度好多特色口味咖啡,今次假期決心過黎食一下午餐

明太子蟹肉西班牙蛋餅$108
明太子夾心爆餡,明太子控表示好喜歡
薯仔粒粒夾心加埋蟹子蟹肉層次好明顯,推介

黑毛豬叉燒卡邦尼手工幼麵$158

黑毛豬醃得入味非常有口感

慢煮牛陰柳肉薯泥蒜醬排包 $148

最搶戲是兩隻動L荷包蛋,流心蛋黃滲滿包內
牛柳全熟口感唔靱,薯泥顏色偏白淡淡蒜香

香蕉朱古力奶昔$56
有香蕉做裝飾,朱古力味幾香濃,慢慢先有淡淡香蕉味

奶蓋芒果茉莉綠茶$48
奶蓋豐厚微咸,芒味清香唔太甜
2025-07-27
  • 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅
2025-07-26 0 浏览
🌟 𝑯𝒊𝒅𝒅𝒆𝒏 𝑮𝒆𝒎 𝒊𝒏 𝑴𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒌 🌟前幾日同心心去旺角行街,大熱天時竟然發現咗間靚靚Cafe!😱特別係2樓,環境真係好舒適,仲有sofa位,perfect for約會或者友聚!慢慢坐傾偈嘆個靚咖啡!☕️✨我哋order咗個Grind size breakfast,全碟豐富到呢:香腸、煙三文魚、巴馬火腿、炒滑蛋、多士…一上碟真係滿足眼球!味道中規中矩,share都真心好飽肚,覺得唔錯☺️另外,仲點咗慢煮原條八爪魚墨汁香辣意粉,成條巨型八爪魚「訓」喺墨汁意粉上面,少少火箭菜做點綴,真係好視覺享受,感覺興奮!不過我覺得墨汁面稍嫌唔夠辣😆同埋真係好巨,切到少少手軟,整體唔錯~飲品推薦焦糖燉蛋咖啡,焦糖香脆塊增添咗口感,每啖都有小驚喜!濃爆72% REAL朱古力鮮奶,心心的大愛,濃郁可可加上棉花糖,好似夏天中的一抹甜蜜🍫🥛甜品Tiramisu,搭配雪糕球 & 咖啡,慕斯同沙冰嘅mix,後勁十足!真心推介!🍰❄️總結:如果想搵新打卡靚靚位+飲靚啡~呢度真係唔錯選擇!#旺角咖啡店 #打卡必去 #咖啡時光 #甜品控 #夏日午後 #心心滿意 #打卡神器 #CaféVibes #MongKokG
🌟 𝑯𝒊𝒅𝒅𝒆𝒏 𝑮𝒆𝒎 𝒊𝒏 𝑴𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒌 🌟

前幾日同心心去旺角行街,大熱天時竟然發現咗間靚靚Cafe!

總結:如果想搵新打卡靚靚位+飲靚啡~呢度真係唔錯選擇!

#旺角咖啡店 #打卡必去 #咖啡時光 #甜品控 #夏日午後 #心心滿意 #打卡神器 #CaféVibes #MongKokGem #BrunchTime
2025-07-22 314 浏览
嚟咗呢間位於旺角嘅cafe,佢哋除咗有好多唔同口味嘅咖啡/飲品,更加有多款手工意粉,啱晒同朋友嚟坐低飲嘢食嘢傾吓偈。🐟柚子醋漬三文魚他他牛油果蓉配炸雲吞皮我哋先叫咗個開胃前菜,鮮嫩三文魚他他用加埋順滑牛油果蓉同清爽酸甜柚子醋,用炸雲吞皮裝住,味道層次分明。🐙香煎慢煮原條八爪魚墨汁手工扁麵原條八爪魚腳有成隻手咁粗,望落夠晒吸睛,用慢煮嘅方法處理,口感爽彈,不過切起上嚟就有d難度。墨汁扁麵帶淡淡嘅海鮮香,麵條手工製夠晒彈牙。🐂慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵牛面頰肉煮到好腍嫩好入味,輕輕一壓就化開,沙嗲醬好香濃而且食落都幾香辣,配埋手工扁麵非常惹味。🍓草莓奶昔飲品方面我叫咗杯草莓奶昔,飲落有濃郁嘅草莓香,甜度適中,口感綿密順滑,又唔會太膩。🍵抹茶鮮奶朋友就叫咗杯抹茶鮮奶,抹茶味香濃但唔會話飲得好苦澀,同鮮奶嘅平衡啱啱好,鍾意飲抹茶就啱晒。。。GRIND SIZE (旺角)旺角通菜街10號地舖。。

🐟柚子醋漬三文魚他他牛油果蓉配炸雲吞皮

🐙香煎慢煮原條八爪魚墨汁手工扁麵

🐂慢煮牛面頰肉沙嗲手工扁麵

🍓草莓奶昔

🍵抹茶鮮奶

GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖