2022-05-08 13 浏览
好!蛋餅味濃,賣相味道兩相宜,值得一食再食。紅茶心太軟夠創新,非常香口,同雪葩一齊食有曬凍檸茶味,酸甜balance得完美。樓上榻榻米坐得舒服,假日下晝都唔算多人,一定會再訪!

2022-05-05 87 浏览
位於旺角鬧市中的一個寧靜空間,店鋪的主調是白色,加上一點藍色的裝飾,例如是cushion等,令整個空間添加了一份休閒的感覺。聽說二樓的裝潢又有點不同呢,有機會再訪的話希望也有機會看看( ͡° ͜ʖ ͡°)價錢來說定價也不低,畢竟是在旺角市中心呢。原本有一些set lunch的,跟飲品會有優惠,但比起午餐,單點的食物更吸引我,所以毅然捨棄了配飲品的優惠價。先上桌的是抺茶鮮奶,網上見到凍飲比較有儀式感,但當天天氣好清涼,實在喝不了凍飲。抺茶味不會過於苦澀,熱的奶泡十分幼滑,不過茶控如我會希望抺茶味再濃點是我最愛的明太子口味呢!蛋餅需時製作,但值得等待呢。面頭有些大大顆的魚子,令蛋餅多了一重口感;還有明太子沙律醬,酸酸的沙律醬令蛋餅味道不會太單一。切開蛋餅內有薯仔(我最愛!)及流心的芝士,又是熱量很高的食物,不用吃其他澱粉質,一份蛋餅都好飽了
抺茶鮮奶
2022-04-19
抺茶鮮奶
2022-04-11 25 浏览
一間好特別好有特色嘅餐廳,好多唔同嘅打卡點,好適合鍾意影相嘅人!我自己今次就試咗呢一個慢煮黑毛豬卡邦尼扁意粉!呢一個意粉嘅賣相真係非常之吸引,而且都係$138 ,非常之抵食!呢一度嘅黑毛豬真係好好食,份量好多之餘,仲要係好香口!豬肉嘅香味加埋豬肉嘅油脂味道真係齒頰留香!而且呢一度嘅意粉嘅味道亦都好香濃,加埋呢度嘅醬汁,真係非常豐富!

2022-04-09 39 浏览
行過女人街~又想飲下咖啡~依間Grind Size 都開左一排~ 分別叫左三文魚子蟹膏明太子手捲粉(HK$118)同限定肉丸鵝肝手捲粉(HK$158)~ 前者算足料~再多d 明太醬比我點就好😌 後者睇落除左鵝肝, 料比較少~ 得4 粒肉丸🙃~ 鵝肝兩邊可以再煎脆d 就會好d🙃第一次食手捲粉, 口感幾特別, 唔好睇佢唔係太多, 但其實食晒成碟真心飽🙊🤰喜出望外, 我叫左Dirty~然後佢用既係fruity 既豆😌飲開nutty 既我都易入口😌😌有微微果酸香❤️時間應該控制得幾好~就算放耐左都唔係太酸💃💃4樣野加埋食左四百五十幾蚊~ 💸 主要係飲品冇得跟set半價既優惠....所以比男朋友"哦"左成日😪🤦‍♀

依間cafe都bookmark咗一段時間,因為有啲嘢要出旺角,就順便去試下😙💙咩都食啲All day breakfast💙💵$138我嗌依個all day breakfast嘅原因正正就因為同佢個名一樣,咩都有得食咁😂薄切牛肉、煙三文魚、牛油果、大啡菇、炒滑蛋etc真係好多嘢食,就算係我咁大食嘅女仔都唔會食得晒🫢最特別嘅係有薄切牛肉,係夾落美式三文治嘅煙熏牛肉,所以食落去比較乾身~配下啲滑蛋食會無咁乾~仲有佢個包係蒜頭包,係有真係一粒粒蒜頭喺入面😳烘烤到勁脆身,好食😋💚椰菜花蓉。慢煮雞胸。炒滑蛋。多士💚💵$88今日店員話無椰菜花蓉所以轉咗做鷹嘴豆蓉,但係都好ok☺️慢煮雞胸勁大件😳食落都好滑身好juicy😋正😛隔離仲有大大塊蒜頭多士上面有啲炒滑蛋,都係經典好食嘅配搭🥰🧡抹茶菠蘿梳打🧡💵$46抹茶唔算出,飲落都係似菠蘿梳打水🤔不過唔算太甜,天氣熱飲都幾好☺️💛蜜糖胎菊花茶💛💵$42正常質素,附送一小杯蜜糖~P.s. 有加一服務費💕overall💕食物質素比想像中好☺️而且成間cafe裝修都好啱打卡,特別係個「見字飲啡」,好彩係個「啡」字唔係「水」字啫🫢如果唔係可能要俾💵🥺

💙咩都食啲All day breakfast💙
💵$138

💚椰菜花蓉。慢煮雞胸。炒滑蛋。多士💚
💵$88

🧡抹茶菠蘿梳打🧡
💵$46

💛蜜糖胎菊花茶💛
💵$42
正常質素,附送一小杯蜜糖~

P.s. 有加一服務費

咩都食啲All day breakfast
椰菜花蓉。慢煮雞胸。炒滑蛋。多士
抹茶菠蘿梳打
蜜糖胎菊花茶
呢間食左2次🤞🏻飲品同食物都幾滿意😌所以想推介比大家😏✨瘋狂芝士野菌大啡菇多士✨$78🧀🧀無想像過係咁大份😱total有3塊合桃杏脯麵包外脆內軟帶微微煙韌好好食😍芝士真係好瘋狂(張圖打錯字🤢)多到呢🤪好香又唔會太咸👍🏻👍🏻每啖包都點到芝士汁食😘炒野菌都好味入面遮住咗ge大啡菇🍄都好出色非常juicy🤤✨蟹膏三文魚子帶子明太子手捲粉✨ $128🍝第一次試手捲粉✊🏻估唔到仲好食過意粉😂因為幾有咬口同超掛汁個醬都好濃厚好鮮甜👍🏻帶子新鮮彈牙正✨黑松露薯條✨$68🍟誠意之作😍每一條薯條(連底嗰d)都沾滿左黑松露架👀熱辣辣脆卜卜好正連pat沙律醬都好大pat☺️✨Iced 72% chocolate✨$56🍫似維記朱古力奶嘅加強版😂但其實幾好飲的奶味偏重比想像中甜✨Iced Matcha Milk✨ $52🥛好飲又好玩😜可以自己mix杯野出嚟抹茶幾濃我好鐘意☺️唔洗落糖水我已經覺得好好飲了🙌🏻

呢間食左2次🤞🏻飲品同食物都幾滿意😌

可以自己mix杯野出嚟
抹茶幾濃我好鐘意☺️
唔洗落糖水我已經覺得好好飲了🙌🏻

2022-03-03 28 浏览
女人街入面竟然有間靚靚白色cafe?環境唔錯,食物質素就有啲參差🤔日本蟹膏 · 三文魚子 · 明太子手捲粉 $122意外高質喎!手捲粉似開咗口嘅長通粉,煙韌唔過淋,係我中意嘅al dente!手捲粉入面藏到勁多忌廉汁,啖啖都係明太子嘅鹹香,好creamy好開心!!🤤撈埋三文魚子再加多重鮮味,海膽就存在感較低成碟味道好和諧,中意明太子pasta嘅話一定會覺得好食~椰菜花蓉 · 大啡菇 · 炒滑蛋 · 杏桃多士 $78食完個pasta再食呢個,禾食刀巧5開針ww椰菜花蓉係雪櫃攞出嚟咁凍,菜味都幾原始下🌱大啡菇同炒蛋正常,調味清淡,十分健康,希望可以獲賜多幾粒鹽🙏🏻杏桃多士入面有啲乾果同合桃粒,就係連鎖麵包店十幾蚊一大包嗰種,烘都唔烘下真係少尷尬🥴當日男朋友原本想叫all day breakfast,但店家話薯餅同腸都缺貨,咁ADB嘅靈魂都缺了;我個多士原本跟菠菜忌廉芝士,竟然連cream cheese都冇!牛B了!!不如我過隔離超市幫你買🤫總之推薦你嚟食明太子手捲粉啦,其他就自行承擔風險😏

日本蟹膏 · 三文魚子 · 明太子手捲粉 $122
撈埋三文魚子再加多重鮮味,海膽就存在感較低
成碟味道好和諧,中意明太子pasta嘅話一定會覺得好食~

椰菜花蓉 · 大啡菇 · 炒滑蛋 · 杏桃多士 $78
食完個pasta再食呢個,禾食刀巧5開針ww
椰菜花蓉係雪櫃攞出嚟咁凍,菜味都幾原始下🌱

總之推薦你嚟食明太子手捲粉啦,其他就自行承擔風險😏
2022-02-20 34 浏览
年初四黎Grind Size chill一chill, 新年期間唔算多人, Flat white飲落比較酸, 可能係咖啡豆問題, 我覺得唔算太好飲. 好彩食物水準補償番, All-day breakfast 都相當豐富, 香腸同炒蛋都幾突出好好食, 仲有煙三文魚, 烤煙肉同大啡菇質素都唔錯. 蟹膏三文魚子烤帶子手捲粉比到我另一個驚喜, 烤帶子大大粒燒煎得剛剛好唔會老, 蟹膏同碎芝士撈埋手捲粉同三文魚子無腥味但又帶出鮮味, 手捲粉好彈牙, 我自己覺得這個配搭不錯.
Flat White

蟹膏三文魚子烤帶子手卷粉
All-day breakfast
  • All-daybreakfast
2022-01-25 52 浏览
《Grind Size Coffee》旺角大家對<窮L賣咖啡>既特色牆應該一點都不陌生😆喺通菜街入面有間咁高質既Cafe,真係有點喜出望外🤪我好後悔咁遲先黎試😛<慢煮鷄胸沙律配芒果醋>$68先講份量,絕對係一件大鷄胸配大量沙律菜😌鷄胸用好多香草去慢煮,超香😋鷄胸肉嫩帶爽身,好好食🤤沙律菜好新鮮,特別喜歡佢個芒果醋💞唔會太酸同太甜,勁正👍<豆板醬茄子鳳尾蝦意大利飯>$78Oh My God💖🙊係超級好食,意大利滿滿辣辣地既汁,茄子都入埋味😋大約有5隻鳳尾蝦絕對唔細隻𠺢😂爽身夠味,大愛🥰<轉飲品-$20>佢杯咖啡真心高質💕💕豆味好濃偏nutty,個拉花飲到落底都仲好靚唔化開,好手勢👏👏👏<蘋果肉桂茶>我無試飲😅所以無評價,我都係偏愛咖啡多一點※ 設有加一服務費※服務超好🥰我一定要定期黎
《Grind Size Coffee》旺角

<慢煮鷄胸沙律配芒果醋>$68

<豆板醬茄子鳳尾蝦意大利飯>$78

<轉飲品-$20>

<蘋果肉桂茶>

我無試飲😅所以無評價,我都係偏愛咖啡多一點

※ 設有加一服務費
※服務超好🥰我一定要定期黎

2022-01-25
午餐
2022-01-22 41 浏览
而家嘅年輕人比以前進取咗好多,好支持佢哋嘅用心同埋佢哋嘅努力💪為自己創作事業同理想,睇到佢哋對食物嘅用心製作和心思,真係好有心機去做一道食物👍無論味道、創作、製造、擺設都放了不少心思,就知道他們的努力💪⋯⋯————————————午餐:慢煮雞胸沙律🥗:雞肉軟熟嫩滑,醋汁配新鮮的蔬菜🥬,令人吃得健康又清爽😋——————————加配黃金鹹蛋薯條:鹹蛋黃味道的薯條,新鮮即炸,香脆又好味😋,鹹蛋黃的甘香,配合了香脆的薯條,外脆內軟熟的就是盡在不言中的好味道⋯⋯—————————加配飲品:Cream Brulee:又香又滑又濃郁的咖啡👍咖啡是我的至愛❤️這裏的咖啡很合我的心意😋——————————甜品🍮:唔諗名啦.咖啡➕雪糕☕️🍦呢個唔諗名嘅甜品🍮個名又真係幾特別😂唔使諗,食咗先講😂叫你唔使諗就唔使諗啦⋯⋯總之好食咪得囉😂😂😂😂😂————————窮要窮得有骨氣…. 食品創作啱晒你😋其實開心🥳簡單就在你身邊…食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-

————————————
午餐:
慢煮雞胸沙律🥗:
雞肉軟熟嫩滑,醋汁配新鮮的蔬菜🥬,令人吃得健康又清爽😋

——————————

叫你唔使諗就唔使諗啦⋯⋯
總之好食咪得囉😂😂😂😂😂

————————
窮要窮得有骨氣…. 食品創作啱晒你😋
其實開心🥳簡單就在你身邊…
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
————————-
2022-01-19 44 浏览
通菜街有好多餐廳唔知揀邊間好,不如試下依間Grind Size Cafe啦。店舖有兩層,地面嗰層行白色明亮風,而樓上個層就比較華麗行歐陸風情日式蟹膏·三文魚籽·明太子手捲粉 $122個醬汁嘅配搭好夾好creamy, 手捲粉煙煙韌韌之餘又幾掛汁,三文魚籽都好足料,值得推薦焗大啡菇·南瓜意大利飯 $92意大利飯煮得啱啱好,唔會話太乾或太濕,飯軟硬適中,每粒飯都被Creamy嘅南瓜忌廉汁包裹,一粒飯都冇食剩超好味😋香煎日本帶子·虎蝦·青口·蜆·樱花蝦·扁意粉 $158海鮮好足料,醬汁偏酸,同想像中有啲唔同,但係都好食嘅三文魚柳配自家製椰菜花蓉 $148三文魚煎得有啲太生,尤其是中間比較厚嘅位置,我估得四成熟,有少少失望品·三 $98一次過滿足你三個願望,抹茶卷蛋好綿啲cream都好好食,芒果拿破崙香酥脆口,打卡一流又好味😍

日式蟹膏·三文魚籽·明太子手捲粉 $122

焗大啡菇·南瓜意大利飯 $92

香煎日本帶子·虎蝦·青口·蜆·樱花蝦·扁意粉 $158
海鮮好足料,醬汁偏酸,同想像中有啲唔同,但係都好食嘅

三文魚柳配自家製椰菜花蓉 $148

品·三 $98
2021-12-31
  • 日式蟹膏·三文魚籽·明太子手捲粉
2022-01-19 40 浏览
「窮」呢個字真係一矢中的🎯之但係錢要儲,野要食,啡都係要飲😆————————————————🥇蟹肉明太子手捲粉($78)👅手捲粉食落幾有彈性口感幾好,蟹肉唔算好多,明太子汁少少辣辣地咁🥈香煎安格斯松子青醬意大利飯($82)👌🏻 唔係好食得出青醬味,意大利飯口感一般,肉眼得幾件,唔係好夠喉🥩👅Cream Brûlée(原價$44)👅Rose Latte(原價$44)☕️ Lunch set轉咖啡正價減$20Cream Brûlée甜甜苦苦咁飲落唔錯,Rose Latte🌹就普通左少少,當打個卡啦💬又係一間比個名呃左嘅cafe,儲埋d錢好過🥺🙈————————————————📍 GRIND SIZE:旺角通菜街10號地舖
「窮」呢個字真係一矢中的🎯
之但係錢要儲,野要食,啡都係要飲😆

————————————————
🥇蟹肉明太子手捲粉($78)

🥈香煎安格斯松子青醬意大利飯($82)

👅Cream Brûlée(原價$44)
👅Rose Latte(原價$44)
☕️ Lunch set轉咖啡正價減$20

💬又係一間比個名呃左嘅cafe,儲埋d錢好過🥺🙈
————————————————
📍 GRIND SIZE:旺角通菜街10號地舖
旺角通菜街入面有間Cafe,裝修以日系文青風為主,但同時融入左港式元素,例如門口嘅「窮」字🤣🤣🤣幾有趣~整體評分:7.5/10味道:7.5/10服務:6.9/10環境:7/10人均消費:$100-200地址:GRIND SIZE (旺角)旺角通菜街10號地舖我哋揀咗$388嘅二人餐~入面包括以下食品🤩前菜方面:北極甜蝦配煙三文魚沙律: 煙三文魚咸香,甜蝦沙律新鮮,配上沙律醬幾開骨蒜蓉香辣牛油焗青口鹽燒虎蝦:鹽燒虎蝦大大隻,不過肉質唔夠彈牙。蒜蓉牛油青口好香~主菜方面:蟹膏三文魚子明太子手捲粉: 呢個好美味!😍😍不過要盡快食用,因為放太耐太吸汁會變咸🤣三文魚子同蟹膏比得好足料!手捲粉超級吸汁!味道層次好豐富😍😍😍香煎肉眼扒:都好正!😍 肉眼扒粉嫩但唔會有血水,調味惹味!配上芥未汁好解膩~另外仲配有蘆筍😋😋品三(另加$78):品三入面包括斑爛椰汁丸子🍡、芒果椰汁拿破崙同抹茶紅豆忌廉蛋卷~三款都好好食😍 斑爛椰汁丸子係咸口嘅,幾特別😋蛋捲又綿又滑~忌廉好香~而拿破崙好鬆脆,芒果🥭好甜濃爆72%Real朱古力鮮奶(跟餐 +$32):好可愛❤️上面浮住一粒棉花糖~飲落好順滑,亦有朱古力香Iced

整體評分:7.5/10
味道:7.5/10
服務:6.9/10
環境:7/10
人均消費:$100-200
地址:GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖

我哋揀咗$388嘅二人餐~入面包括以下食品🤩

前菜方面:

主菜方面:

Iced Matcha Milk(跟餐 +$32):佢嘅抹茶同牛奶係分開上嘅,抹茶以日式茶道杯裝住,好有儀式感😍❤️

2022-01-17 35 浏览
在旺角道女人街一向食肆林立,所以也會去覓食一下。這次就去了一家咖啡店,店舖名字挺特別的,環境雖然不太大,但小清新的裝修挺舒適的☺。午市有套餐供應,跟餐有飲品折扣優惠🤩。-💥焦糖布甸咖啡 HKD$46,這個賣相吸引的飲品,面頭是焦糖及泡沫,底下是濃縮咖啡。先飲一下奶泡,口感幼滑綿密🙈。把飲品攪拌後味道帶點甜,咖啡味道香濃。-💥熱玫瑰鮮奶咖啡 HKD$44,這杯可自己把咖啡倒進去,飲品變成一層層的賣相。鮮奶配著咖啡層次分明,咖啡味道濃郁,玫瑰味道清甜,挺喜歡這個味道的😍。-💥阿根廷牛板腱配松子仁青醬意大利飯 HKD$108,牛肉肉質腍身帶肉汁,這個牛味挺重的😆。青醬味道濃郁不咸,意大利飯口感煙韌。另有小蕃茄和野菌拌著,整體口感較豐富。-💥All Day Breakfast HKD$128,這個食物份量十足,包括:薄切牛肉、煙三文魚、牛油果、蕃茄、大啡菇、薯餅、煙肉、炒滑蛋、茄汁豆、肉腸、沙律及合桃杏脯包。這個色彩繽紛,簡單的味道也可以的🤤,可以吃到飽飽的。-💥品三 HKD$97,這個一次過吃到三款不同口味的甜品,包括:斑蘭椰汁丸子、芒果椰汁拿破崙及抹茶紅豆忌廉捲蛋。斑蘭椰汁丸子口感煙韌,椰

💥品三 HKD$97,這個一次過吃到三款不同口味的甜品,包括:斑蘭椰汁丸子、芒果椰汁拿破崙及抹茶紅豆忌廉捲蛋。斑蘭椰汁丸子口感煙韌,椰汁味道香甜。芒果椰汁拿破崙口感酥脆,芒果味道酸酸甜甜。抹茶紅豆忌廉捲蛋口感鬆軟,忌廉口感軟滑,味道不會太甜。

2022-01-12
2022-01-16 51 浏览
大大隻招牌寫住窮賣咖啡,仲唔係窮人專區😆😆?!有2層位置坐,下層可以睇到佢地點沖咖啡,上層就有梳化同日式榻榻米🍵🧎‍♂️小妹就比較懶洋洋選擇坐係榻榻米🥱🍳🥓🥑ALL DAY BREAKFAST $128包括:炒蛋、煙肉、牛油果、腸仔、薯餅、煙三文魚、大啡菇、茄汁豆、沙律菜、蕃茄、蜜瓜、核桃杏脯包、薄切牛肉。真係勁豐富!!性價比極高!!🤩🤩最驚喜係有蜜瓜食😋😋甜甜地,係完美既早餐畫上句號,店員下單果時講過話製作需時15分-20分鐘,但佢講到好有禮貌🤩我地餓住都願意等😆!不過我覺得味道就一般,唔算太大驚喜,偏油左啲🙈但真係好抵食係真既!絕對塞飽您個肚🤰🍍🐷慢煮豬鞍配黑糖燒菠蘿 $178all day breakfast 製作仲快過豬鞍😂😂….不過食落一啲都唔似係慢煮😂😂😂似煎豬扒多啲,唔係特別霖😢真係有啲失望,搞甘耐都係一塊普通豬扒🙈,個菠蘿好正🤩面上有一層焦糖,外脆內軟😋😋🍟黃金咸蛋配蛋黃醬薯條 $68味道仲可以得揀蒜香或黑松露,咸香味好出😍條條都脆卜卜 😍真係好食到停唔到口!!個醬我係好欣賞佢,因為真係勁多醬,中意多醬既朋友唔會失望🤣🤣但我覺得唔點醬都好好食😋ICE Cream brû

🍳🥓🥑ALL DAY BREAKFAST $128

🍍🐷慢煮豬鞍配黑糖燒菠蘿 $178

🍟黃金咸蛋配蛋黃醬薯條 $68

ICE Cream brûlée $46
ICE matcha coffee $46
2杯都整到好令😍😍2杯都好高質😋cream brulee 奶泡面層有啲焦糖脆脆,幾過癮!